Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.

Топ учасників

Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

ВРАДІЇВКА-2013. Чи витримає кандидат в президенти Янукович?

  • 02.07.13, 21:45

 

Roland Mikiani (c) #Врадіївка

 

Можна сказати, що вже втретє за Януковича український Південь не дав поставити себе на коліна. Під «Півднем» ми розуміємо все Причорномор`я, окрім Криму. Крим — це інше... Й спілкуються з владою там завжди по іншому.

 

Хронологічно ці три випадки, або назвемо їх краще «точки напруги», беспосередньо прив`язані до найбільш зухвалих, нелюдських злочинів за участю місцевої партійно-правоохоронної номенклатури ПР:

 

- наруга над Оксаною Макар;

 

- перешкоджання роботі агрофірми Аркадія Корнацького;

 

- а тепер і трагедія з Іриною Крашковою.

 

Усі ці епізоди мали та, як у випадку з Корнацьким, дотепер мають місце на Миколаївщині, де з вищих посадових осіб області досі ніхто не поніс персональної відповідальності, чим ще більше підсилюється загальне несприйняття #покращувачів. Ніхто з численних аналітиків Партії регіонів, не кажучи вже не менш чисельний партапарат, так і не зрозумів, що за умов повної відсутності будь-яких #покращень в ім`я власного політичного самозбереження варто зробити все можливе аби не допускати у стратечно важливій для кандидата в президенти-2015 Януковича В.Ф. частині країни чогось подібного до інциденту на 8 березня 2012 року. Натомість убезпечена вертикальною корупційною залежністю миколаївська мафіозна пухлина почувається як ніколи комфортною та захищеною, пожираючи у кожному сенсі цього слова нові людські життя, нові родини, нові підприємства та господарські активи.

 

Тому коли стає відомо про беспоредню причетність одного із підозрюваних у згвалтуванні пані Крашкової «перевертнів» у погонах до рейдерського захоплення врожаю зернових на полях опозиціонера Корнацького, ніхто не вважає це добре поставленою п`єсою з повномасштбаної дискредитації режиму Януковича, й не відкидає цей факт як такий що неможливий за жодних обставин. Міліція (точніше не міліція як орган влади, а менти як джерело безвладдя) — єдина надійна опора #покращувачів, відмова від якою передбачатиме припинення їхнього існування. 

 

Мент — це символ доби кримінально-олігархічного #покращення, а тому кожен, хто кидає виклик ментам, чи відмовляється від виконання волі «перевертнів» підлягає безумовному знищенюю Системою.

 

Активісти «Дорожнього контролю» на чолі із лідером цієї правозахисної організації Ростиславом Шапошніковим. Випадковий перехожий на вулиці. Успішний бізнесмен, що потрапив у «розробку» чи має контакти із опальними громадсько-політичними діячами. Симпатична дівчина на автобусній зупинці, така як 29-річна Ірина з Врадіївки. Наляканий постом ДАІ звичайний водій звичайного авто. Власниця будинку в інвестиційно привабливій частині Києва, звичайна вчителька української мови... Перелік потенційних жертв «перевертнів» може тривати до безкінечності.

 

Менти підтримують Систему, а Система покриває ментів. Вона відразу кидається всіює своєю масою на того, хто бодай чимось становить їй щонайменшу загрозу, загрозу реальну чи віртуальну.

 

Пригайде з якою люттю найбільш рейтингові телеканали переслідували (та що там, буквально полювали) на родину підозрюваного у вбивстві охоронників з гіпермаркету «Караван». Не дивлячись на зимову негоду й постійну хурделицю у дворі багатоповерхівки за місцем фактичного проживання Мазурка, там постійно чергувало кілька ПТСок зі знімальними групами. Для чого? Аби відразу виводити у прямий ефір відеозображення кожного виходу назовні дружини та єдиної доньки підозрюваного. 

 

Чому з такою самою творчою енергією телевізійна машина не кинулася шукати Євгена Дрижака, головного підозрюваного у нападі на Крашкову, якому дали втекти колеги-міліціонери? Чому ніхто не прагне допитатися генерала МВС Грицака, якого киянка Ніна Москаленко вважає головним замовником рейдерського захоплення своєї ділянки землі біля Ботанічного саду? Принагідно у того ж таки пана Грицака можна біло б поцікавитися, яку роль у його професійній біографії відіграло одруження на племінниці Леоніда Кравчука, президента України 1991-1994 рр.

 

Відповіді на подібні запитання відомі. Дрижак — частина Системи, яку за жодних умов не можна вилучати з корупційно-мафіозного обігу, інакше вибудовувана з такою ретельністю Система, система влади посткомуністичних фамільних еліт під егідою Партії регіонів зникне, перестане існувати.

 

Інша справа якась вчителька... Чи якийсь «западенець» Мазурок, у родини якого, як потім виявилося, існував давній комерційний конфлікт з МВС. Як відомо, високо естетичне зображення  відокремленої від решти тіла голови людини, зовні дуже схожої на Мазурка, співробітники МВС потім розвісили на усіх станціях Київського метрополітену. Кажуть, знайшли у Дніпрі.

 

Чи якісь журналісти на якійсь акції якогось протесту. Певно, самі напросилися.

 

Чи вагіта продавчиня з райцентру у Чернігівській області, якій ще один такий п`янющій «перевертень» (за повідомленнями ЗМІ, член ПР на додачу), засадив мисливського ножаку.

 

Чи якась дівчина з якоїсь Врадіївки, змушена без чоловіка виховувати свою дитину. Ласа здобич для сільської гопоти з посвідченнями. Мовляв, захистити ж її (у звичному для них розумінні слова «захист») нікому.

 

Дмитро ДОБРИЙ

Врадиевский синдром

  • 02.07.13, 21:10
Видит Бог, я не хотела писать эту статью. События этих суток до такой степени накалены, что мне не хотелось подливать масло в огонь, можно ненароком оказаться той самой искрой... Но, выступление Захарченко (если можно назвать выступлением бессмысленный и бессвязный словесный поток) свело на нет все сдерживающие эмоции.
Каждое сегодняшнее ПРеступление имеет длинные ноги, которые выросли НЕ СЕГОДНЯ и НЕ ВЧЕРА. 
В 2010 году часть населения Украины преступили человеческие законы, и взяли на себя тяжёлую ношу ответственности за все последующие события. В народе их прозвали противвсихами, я их называла и буду называть протиПСИХАМИ. Решив, что президентом страны может стать особь с откровенно криминальным прошлым, они полностью перечеркнули не просто будущее страны и своих собственных детей, а и расписались калёным железом в том, что никакие общечеловеческие ценности в стране больше не действуют.
Сегодня мы все пожинаем плоды их человекоотступничества. 
Индило и десятки самоубившихся в СИЗО, сотни изнасилованных девочек и женщин, Оксана Макар и Ирина Крашкова - это результат ПРеступлений власти, это естественный результат преступления противПСИХОВ против природных законов жизни в социуме (и неважно, какой политический строй существует в стране).
Когда я читала, как осуждали Макар, и оправдывали её чудовищных убийц, у меня сгорели в душе все чувства, когда я вчера увидела и услышала одиозную ксюшу, защищавшую бандита - молодую поросль криминала, потенциального, и, я уверена, будущего убийцу титушку, поняла одно - напалм, как единственное средство. Но я даже не могла предположить, что нас ожидает вечером того же дня...
Я стараюсь быть беспристрастной - но это невозможно. Если медицинская экспертиза подтвердит, что у монстров, издевавшихся над Ириной, всё в порядке с головой, то придётся признать - партия уголовников вырастила новую генерацию существ - подобье зверья из фильмов ужасов. Я всего лишь женщина, отнюдь не воин, но этой ночью я жгуче позавидовала жителям Врадиевки. Потому что я хотела оказаться там, и, простит меня БОГ, я хотела мстить. И уверена, что я была не одна...
Меня не радует снятие с должности некоторых чиновников во Врадиевке, это полумеры, меня ужасает, то, что сказала сегодня особь с фамилией захарченко и должностью якобыто министра якобыто внутренних якобыто дел.
Два момента заставили меня внутренне содрогнуться (хотя, казалось бы, в нашей стране, это уже невозможно). Первый - эта особь назвала НЕДОПУСТИМОЙ форму протеста жителей Врадиевки, и, второй - она (особь) ничтоже сумняшеся, не моргнув глазом, сообщила, что дело об убийстве 15-летней девочки, РЕБЁНКА (!!!) два с половиной года (!!!) успешно (!!!) расследуется. 
Цинизм? Шизофрения в последней стадии? 
НЕТ - ПРеступление, на государственном уровне.
Если захарченко умеет читать (а как показал его опыт «выступления» в ВР, у него хорошо получается зачитывать с бумажек ответы на ещё не заданные вопросы), то путь ознакомится с этой статьёй. Все законные способы борьбы с бандой милиционеров жителями Врадиевки закончились 11 признаниями в несовершённом убийстве девочки, после которых трое покончили жизнь самоубийством (тоже, естественно, самоубились).
http://www.podrobnosti.mk.ua/2013/07/02/vradievskij-milicioner-evgenij-dryzhak-podalsya-v-bega.html 
Я хочу спросить, о каких допустимых методах борьбы с беспределом заговорил бы пресловутый захарченко, если бы нашёл свою жену, мать, дочь в том виде, в каком сегодня находится Ирина. Или для того чтобы они это всё осознали действительно необходимо их всех поставить в положение ЖЕРТВ? Как показала сегодняшняя ночь, проведённая врадиевскими милиционерами и чинушами в подвале, им это не понравилось.
Более того, читая практически всю ночь сообщения и комментарии к ним, я поняла - расплата, как никогда, не за горами. И, похоже, именно НЕДОПУСТИМЫМИ методами. Не настолько жители Украины терпимы, не настолько уже «законопослушны (что просто невозможно при полном отсутствии законов), и, что главное, НЕ НАСТОЛЬКО ДОБРОДУШНЫ. 
P. S. Никто не может знать, где, когда и отчего лопнет мешок с копимой 4 года ненавистью. 
И никто не знает размеры этой ненависти.
417873_254371144703787_1984282718_a.jpg

Русский Крым?

  • 30.06.13, 20:55


Известно до XVIII века ни нога московита, ни нога великоросса в Крыму "державно" не ступала. А если и побывала, то это была нога всего лишь гостя или "вассала" Крымского Хана. Не нужно путать ноги людей Киевской Руси с ногами "московитов" или "великороссов", создавших Московское государство. Эти ноги разные: одни - славянского этноса, другие - финно-татарского.


Немного истории
"Для скорейшего и выгоднейшего заключения мира Петр хотел изумить... турок, он отправил своего посланника Украинцева в Константинополь на русском военном корабле "Крепость"... и хотя на востоке дела шли успешно, хотя там татарские орды с громким названием царств покорялись царю Московскому (обратите внимание, в 1700 году царь еще был не Российским, а всего лишь - Московским..), но на юг, в Крымскую орду, продолжались посылаться поминки (дань!). Эта посылка дани прекратилась, когда русский военный корабль появился перед магометанским Стамбулом".

/С.М Соловьев "Чтения и рассказы по истории России". Москва, 1989 год, стр.502-503./

И произошло это событие только в 1700 году.

"18 августа 1700 года в Москве сожжен был "преизрядный фейерверк": царъ Петр Алексеевич праздновал турецкий мир, приобретение Азова, уничтожение обязанности посылать поминки (постоянную дань!) в Крым".
/С.М. Соловьев "Чтения и рассказы...", стр.504./

Не Московия до 1700 года была хозяйкой Крыма, а Крымский Хан получал дань с Московии. В этом, как мы понимаем, "русской славой" пока что "не пахло". Эти факты забывать не стоит. Еще напомним, что после Прутского похода, состоявшегося в 1711 году под личным руководством Петра I, когда он побывал в унизительном окружении у турок и Крымского Хана и лишь за большие деньги был выкуплен, а не отправлен в Стамбул, Москва потеряла и Азов, и весь вымышленный блеск на Черном море.

Почти 30 тысяч трупов положил Петр на берегах реки Прут из имевшейся под его рукой армии в 43 тысячи солдат. И не стоит, забывать, что в окружении у реки Прут под Нов. Станилешти была повержена армия, два года ранее праздновавшая Полтавскую победу. Полтавская битва на этом унизительном фоне выглядит совсем по иному.

Только при Екатерине II, в 1783 году, Крым был присоединен к Российской Империи.
Обратим, , внимание - присоединен был с коренным населением - крымскими татарами, о существоваеии которых постоянно забывают.
А теперь, давайте вспомним, чьи же головы и жизни были положены в Причерноморье. Ведь всех прямо зациклило: русские да русские!

Как всем известно, на юге Украины в 1776-1799 годы действовало две армии: Украинская и Екатеринославская, общей численностью (в разные годы) от 60 до 160 тысяч человек. Комплектовались армии, преимущественно, выходцами с Южных губерний, захватывая сегодняшние области: Воронежскую, Курскую, Орловскую, Белгородскую, Черниговскую, Сумскую, Киевскую, Полтавскую, Харьковскую, Днепропетровскую, Запорожскую. Не стоит забывать, что первые четыре из названных областей в те времена носили название Слободской Украины, где проживали украинцы. Этот факт изложен в БСЭ, третье издание.
Итак, от Воронежа и Орла до Запорожья и Киева, на территории завоеванной к тому времени Русской Империей, проживало (1770 год) не менее 4,5 миллиона украинцев.
Если мы вспомним, что военную повинность отбывали крепостные крестьяне, чем варварски облагодетельствовали "братьев", от 100 человек - один в принудительном порядке, то единоразовый годичный призыв составлял не менее 45 тысяч солдат. Итого, за двадцать лет Российcкой Империей было поставлено под ружье около одного миллиона украинцев.
А так как Империя в те годы вела захватнические войны по всему периметру государства (войнас Пруссией, завоевание Сибири, войны со Швецией и Польшей, захват Казахстана, Персидские походы и т.д.), то вполне ясно где сложили свои головы солдаты-украинцы: естественно, в сражениях от Кубани до Дуная, хотя побывали и в других местах.
Не стоит забывать, что в 1796 году, после третьего раздела Польши, в Русской Империи количество украинского населения увеличилось до 10-12 миллионов человек.
Так что "пушечный материал" почти утроился. Стало возможным призывать в армию по 80-100 тысяч украинцев в год. Отчетливо понятно, чьими костями вымощены степи Причерноморья и Крыма. Также не нужно забывать и то, что с Х по ХVI века эта земля, вообще, то ли принадлежала украинцам (Киевской Руси), то ли они в нее хаживали, как к себе домой. А московиты, в те времена отличались, как правило, на реке Оке и значительно севернее.

Настало время, поговорить "о городе русской славы - Севастополе".
БСЭ, третье издание, том 23, стр.104. На той странице сказано: "Севастополь, город республиканского подчинения Крымской области УССР. "
Как мы все понимаем, слава к городу Севастополю пришла во время оборонительных боев Крымской войны в 1854-1855 годах и во времена боевых действий Второй мировой войны под Севастополем (1941-1942 годы и 1944 год).Итак, освежим в памяти факты Крымской войны ХIХ века.
Военные действия в Крыму начались с высадки десанта противников России 2(14) сентября 1854 года. Ограниченный союзный десант (войска Англии, Франции и Турции) состоял всего лишь из 62 тысяч человек и высаживался на берег несколько недель. Русская армия в те дни в Крыму имела 33,6 тысяч человек и 18-тысячный гарнизон в Севастополе. То есть, силы были равны.
/БСЭ (третье издание) Москва. 1973 год,том 13, стр.512./

Но войска Русской Империи в 1854 году в Крыму были разбиты сначала на реке Альме, позже в Балаклавском бою и окончательно разгромлены в Инкерманском сражении. Как видим, военные действия велись практически в черте города Севастополя. Сегодня и Балаклава, и Инкерман составляют часть городской территории. Но русские генералы и адмиралы, воюя в своей странес экспедиционным десантом, не смогли не только создать военного превосходства в силе и быстрыми концентрированными ударами спихнуть врага в море, но даже наладить взаимодействие армии и флота.
Таково военное умение русского генералитета в Крымской войне под Севастополем.
А союзники, не в пример русским генералам и адмиралам, в 1855 году увеличили свои силы, подвергли жесткому многократному штурму Севастополь и 28 августа (9 сентября) город был взят противником. Русский генералитет расписался в своем полном бессилии. Хотя многие генералы и адмиралы (Корнилов, Нахимов, Тотлебен) проявили в боях свою личную солдатскую храбрость. Но генералов и адмиралов судят по их полководческим делам, а не по умению ходить в атаку и погибать. Это удел солдата.

Здесь и настало время напомнить о солдатах и матросах защищавших Севастополь. Ведь только убитыми под Севастополем полегло 102тысячи человек, не говоря о раненных - более 300 тысяч человек. Русские генералы и адмиралы никогда, ни в одной войне, не берегли солдат и матросов. Тем более - солдатскую массу составляли преимущественно инородцы.
Послушайте фамилии особо отличившихся солдат и матросов при первой обороне Севастополя: П. Кошка, И. Димченко, Ф. Заика, И. Шевченко и т.д.
Крымская армия и в 1855 году состояла в своей массе из крепостного (порабощенного) украинского крестьянина.
Особенно теплые слова хочется сказать о поистине легендарном герое первой обороны Севастополя - матросе Петре Кошке, украинце из села Ометинцы Винницкой области. Петр Маркович Кошка родился в 1828 году в семье крепостного крестьянина, сам состоял в рабстве у русского барина, и его дети закончили жизнь, работая на русского помещика. Такова была благодарность Русской правящей элиты героям, защищавшим ее интересы в сражениях.
Вот, , кто принес славу Севастополю в обороне 1854-55 годов. Именно они, украинские парни, полегли на подступах и в самом Севастополе в те далекие годы.Прогнившая Российская Империя встретила Крымскую войну на Черном море имея деревянный парусный флот, который за непригодностью пришлось затопить, как старую рухлядь, так как подошедшие французская и английская эскадры имели в своем составе 4 линейных корабля и 50 фрегатов броненосных и паровых.
А Россия, как испокон веков повелось, бросила на чужую превосходную технику "человеческий пушечный материал". Собственное неумение и тупость закрыли человеческими жизнями.
В той Крымской военной эпопее есть еще один момент, война-то велась не только в Крыму, но и на Дальнем Востоке, и на Кавказе. Во время Крымской войны существовала еще и "героическая оборона Петропавловска-Камчатского", где англичане и французы высадили десант 20 августа 1854 года и попытались отторгнуть от Российской Империи Камчатку.
Обороной Петропавловска-Камчатского в 1854 году руководил губернатор Камчатки генерал-майор В.С.Завойко, украинец по рождению. Он не сдал врагу Петропавловск, отстоял его в бою, сохранив для Империи, как сам город, так и Камчатку в целом.
Вот такие факты, запросто упускаются из вида. Если судить по этой логике, то и украинцы, во времена Крымской войны, заимели город украинской славы - "Петропавловск-Камчатский". Даже следуя этой логике, украинцы на Камчатку и Петропавловск-Камчатский не претендуют.
Я думаю, украинцы, положившие у стен Севастополя десятки тысяч своих сынов и дочерей, имеют право считать его "городом украинской славы".

О второй Севастопольской обороне 1941-42 годов и его штурме в мае 1944 года говорить много не стоит. Нужно всего лишь посетить Севастопольский мемориал и убедиться в преимущественно украинских фамилиях, особо отличившихся, и заодно поклонится десяткам тысячам солдат всех национальностей, похороненных под могильными плитами на воинских кладбищах Крыма и Севастополя.
Как и в прежние годы на Черноморском флоте служили преимущественно украинские парни.
Естественно, генералитет и в Советской империи в своей массе был русским.
Мы должны отчетливо понимать, что за общую родину в прошедшей Второй мировой войне положили головы люди всех национальностей, проживавших в Советском Союзе.Каждый из погибших принес славу своему собственному народу. И должно быть стыдно делить военную славу живых и погибших на "русскую" и "не русскую".

Мы должны понимать, что городов "русской славы" на территории бывшей Империи не существует, и существовать не может. Русская Империя всегда была многонациональной, и сам по себе русский народ в ней никогда не составлял обычного арифметического большинства. Не стоит забывать, в Советской русской Империи к русским записывались кому не лень: евреи, белорусы, татары, украинцы, немцы, чуваши, мордва, башкиры, поляки, марийцы, якуты, ненцы, карелы и многие другие.Орусачивание приветствовалось и поощрялось повсеместно.
"...Согласно переписи населения в 1989 году в области (Еврейской автономной. - В.Б.) было 8800 евреев. Потом 11126 уехали в Израиль. Осталось 12500 (евреев. - В.Б.). Этот арифметический парадокс объясняется просто: когда пятая графа становилась препятствием в карьере, люди предпочитали скрывать свою национальность".
/Газета "Известия" №73 (25173), от 21 апреля 1988 года. Статъя: "Там где русские соблюдают шабад и справляют Пейсах"./
Если считать, что в каждой области бывшего Союза набиралось "липовых русских" среди всех народов хотя бы такое же число, то можно судить о масштабе орусачивания.
Так что и в армии, и на флоте на одного русского всегда приходился хотя бы один - не русский.
Напомним несколько "городов русской славы"
Возьмем - Порт-Артур.
Русская Империя в 1904 году и там потерпела поражение, где солдаты, как всегда, свою миссию выполнили до конца.
По логике нужно предъявить претензию великому Китаю на этот "город русской славы". Или вот еще один

"Город русской славы" -Варшава! 
Русские брали этот город и защищали его более десятка раз. Вспомним, сам генералиссимус Суворов вырезал в Варшаве население, как обычный бандит.И здесь нужно предъявить претензию полякам.

А Киев? Тоже - "город русской славы"! Вспомним: еще в 1169 году (финские племена: меря, весь, мещера, мокша,) пришли из "Залешанской земли" и "взяли на щит град Киев". Даже своровали знаменитую икону и увезли в Московию.

"И Украина, и Россия являются членами ОБСЕ, и для них положения Заключительного акта обязательны. Даже само заявление претензий на часть территории другого государства уже является противоправным, грубым нарушением общепризнанного международного права. И, конечно, если применением или угрозой силы (есть такой термин) попытаться решить территориальный спор в свою пользу, это подпадает под определение агрессии со всеми вытекающими последствиями".
Владимир Белинский.

Открытое обращение журнашлюх и политшльондр к Президенту

  • 30.06.13, 19:19

Президенту Украины В.Ф. Януковичу Копия: Генеральному прокурору Украины

В.П. Пшонке

Глубокоуважаемый Виктор Фёдорович!

Мы, граждане Украины, обращаемся к Вам, как к гаранту Конституции и главе украинского государства.

Мы глубоко обеспокоены ситуацией, сложившейся с освещением в ряде СМИ событий, произошедших 18-го мая сего года в центре Киева во время акции оппозиции «Вставай Украина!» Нас беспокоит давление на органы государственной власти и на правоохранителей, оказываемое оппозиционными СМИ и, в частности, «5-м каналом». Очевидной целью этого давления является предвосхищение результатов расследования, навязывание прокуратуре и милиции заранее назначенного «виновника» столкновений, представление общественности искажённой картины событий, связанной с якобы имевшим место избиением журналистки «5 канала» Ольги Сницарчук и фотокорреспондента издания «Коммерсант» Владислава Соделя.

Считаем, что информация о данном инцидента подаётся предвзято в интересах якобы потерпевшей стороны, хотя фото и видео факты говорят об обратном. Не существует ни одного доказательства избиения Ольги Сницарчук спортсменом из Белой Церкви Вадимом Титушко, который на данный момент является главным подозреваемым в «жестоком избиении» и в отношении которого возбуждено уголовное дело по статье 171 УК (препятствование журналисткой деятельности).

Тем не менее, существуют доказательства того, что Ольга Сницарчук на данной протестной акции не выполняла функции журналиста, то есть, редакционное задание, она не находилась рядом с телеоператором «5 канала», не имела при себе пресс-бейджа, а лишь фиксировала происходящее на мобильный телефон, чем занимались десятки очевидцев потасовки, не являющиеся представителями СМИ. Также не существует никаких доказательств наличия у Сницарчук побоев, даже характеризуемых, как «лёгкие телесные повреждения», а тем более их связи (если бы такие и имелись) с действиями Титушко.

Фактически, Титушко и Сницарчук (оба в качестве частных лиц) оказались участниками одного и того же столкновения, которое, как свидетельствуют видеоматериалы, было спровоцировано боевиками партии «Свобода» во главе с народным депутатом Игорем Мирошниченко. Последний неоднократно являлся участником и организатором подобного рода столкновений, нападений на органы местного самоуправления (штурм Киевсовета), избиений народных депутатов (отец и сын Табаловы), вандализма (снос памятника Ленину в Ахтырке), а также провокаций и хулиганских действий, связанных с превышением власти и служебных полномочий в отношении граждан Украины (инцидент с кассиром супермаркета «Перекрёсток»).

Мы не оправдываем Вадима Титушко (если он в чём-либо виноват), однако, с нашей точки зрения, он может привлекаться к ответственности только как участник коллективной драки, в равной степени с несколькими десятками других участников, включая Сницарчук и Соделя, но никак не за «избиение» журналистов, которого, судя по многочисленным видео и фото материалам просто не было.

Настаиваем на необходимости проведения тщательного расследования причины возникновения конфликта между двумя группами молодых людей. Очевиден тот факт, что к группе, в составе которой находился Вадим Титушко, изначально применили физическое насилие представители ВО «Свобода», что подтверждается соответствующими фото и видеоматериалами, широко растиражированными СМИ. Вадим Титушко был вынужден применить свои спортивные навыки в целях самозащиты. Мы не исключаем того, что находившиеся в эпицентре драки журналисты и просто наблюдающие за происходящим люд могли получить телесные повреждения, но целенаправленного нападения «спортивных молодчиков» на журналистку Ольгу Сницарчук, о чем она заявляет, не было.

Мы считаем необходимым выяснить в процессе расследования личность зачинщика потасовки, идентифицировав его по фото и видеоматериалам, в частности, используя видеозапись телепрограммы «Последнее предупреждение. Кровавая драка в центре Киева: трагедия или фарс?», которая транслировалась в эфире 1-го Национального телеканала 30 мая в 19-25.

Требуем провести служебное расследование с целью оправдания оклеветанных сотрудников правоохранительных органов, которые находились на месте событий и якобы способствовали разворачиванию драки, не останавливая хулиганов и не защищая находившихся там участников акции, в том числе, журналистов. Считаем, что правоохранители вели себя адекватно сложившейся ситуации и предприняли всё от них зависящее для погашения конфликта.

Также считаем необходимым привлечь к ответственности ряд СМИ, в частности, «5 канал», в эфире которого во время передачи «Час. Підсумки» (ведущие – Роман Чайка и Святослав Цеголко, 27-30 мая) на всю страну были обнародованы фотографии спортсменов из Белой Церкви, с указанием их личных данных, в том числе, конкретного адреса проживания. Это не только противоречит журналистской этике, но и является недопустимым в отношении любого гражданина нашего государства. Вина спортсменов не доказана судом, но, тем не менее, существует угроза насилия в отношении самих спортсменов и членов их семей.

Необходимо дать правовую оценку беспочвенным обвинениям и оскорблениям, звучавшим в адрес Вадима Титушко в прямом эфире пятничного ток-шоу Савика Шустера 24 мая 2013 г. Считаем, что в отношении Вадима Титушко, без каких-либо оснований публично названного «гопником», нарушены Конституция и законы Украины, в частности, презумпция невиновности и право на неприкосновенность частной жизни.

С нашей точки зрения необходимо также провести расследование факта призывов представителей белоцерковской организации ВО «Свобода» пикетировать дом, где проживает Вадим Титушко. Одно из таких пикетирований состоялось 25 мая в Белой Церкви у подъезда дома №83, расположенного по ул. Шевченко в райцентре. Националисты безосновательно заявили о криминальном беспределе в Белой Церкви, назвали спортсменов уголовниками и «отморозками», отметив, что и в дальнейшем они готовы к подобным пикетированиям, поскольку, по их мнению, «город отдан на растерзание бандюкам». Данные действия и заявления могут дестабилизировать ситуацию как в Белой Церкви, так и в других украинских городах, поскольку не исключено возобновление силового противостояния сторон конфликта.

Нам также непонятна пассивность правоохранительных органов, до сих пор не нашедших оснований для возбуждения уголовного дела против боевиков ВО «Свобода», возглавлявшихся народным депутатом Игорем Мирошниченко, жестоко избивших людей, находившихся в БРДМ 18 мая 2013 г. Существует масса фото и видео доказательств двухчасового истязания этих граждан с применением физической силы и подручных средств, в том числе арматуры, ножей и слезоточивого газа. Необходимо выяснить откуда эти средства появились у «мирно гулявших» фашистских боевиков. К материалам данного расследования считаем необходимым приобщить материалы и заключения судмедэкспертизы в отношении избиения граждан на акции 2 апреля 2013 г. Тогда группа представителей ВО «Свобода» в районе ул. Грушевского возле гостиницы «Киев» жестоко избили несколько людей, пришедших на оппозиционную акцию в мультипликационных костюмах, изображающих кроликов и морковь.

В заключение нашего обращения, глубокоуважаемый Виктор Фёдорович, хотим напомнить, что те же люди и те же СМИ, которые называют бандитом и гопником Вадима Титушко, точно так же именовали Вас в 2004 году и именуют, при случае, до сих пор. И точно так же, без предоставления каких-либо доказательств. Если они смогут заставить общество поверить, что на основании одних только противоречащих фактам слов Сницарчук, Соделя и их пособников (или «мнения» журналистов «5-го канала» и других СМИ оппозиционного пула) можно обвинить Титушко, то и их обвинения в Ваш адрес общественность воспримет как доказанные. Зачем суд, если есть «5-й канал» и «Украинская правда»?

Просим Вас, глубокоуважаемый Виктор Фёдорович, выполнить свои обязанности гаранта Конституции Украины и главы украинского государства, поручить Генеральной прокуратуре провести беспристрастное расследование как событий 18-го мая, так и поведения оппозиционной прессы после этих событий. Настаиваем на привлечении к ответственности всех виновных в правонарушениях, связанных с этим инцидентом, независимо от их партийной, политической и профессиональной принадлежности, в том числе и виновных в клевете на Титушко, лжесвидетельстве и в давлении на правоохранительные органы.

Просим также дать поручение Генпрокуратуре и Вашей пресс-службе оперативно и непредвзято информировать общественность о ходе данного расследования.

С глубоким уважением,

Граждане Украины:

Ростислав Ищенко (политолог, Киев)

Оксана Шкода (журналист, Киев)

Александр Чаленко (журналист, Киев)

Елена Маркосян (журналист, Киев)

Дмитрий Джангиров (журналист, Киев)

Владимир Скачко (журналист, Киев)

Дмитрий Скворцов (публицист, Киев)

Владимир Корнилов (политолог, Киев)

Вадим Шостка (Киев)

Павел Шостка (общественник, Киев)

Дмитрий Гусак (общественник, Киев)

Людмила Кравченко (Киев)

Игорь Друзь (журналист, Киев)

Ольга Заказнова (журналист, Киев)

Николай Спиридонов (журналист, Киев)

Игорь Каминник (журналист, Киев)

Андрей Саламатов (журналист, Киевская область)

Ирина Опря (журналист, Киев)

Светлана Кушнир (журналист, Киев)

Сергей Ветров (педагог, Киев)

Светлана Арбузова (журналист, Полтава)

Армен Мартиросян (общественник, Киев)

Михаил Лебедкин (Донецкая область)

Татьяна Васильева (общественник, Донецк)

Евгений Мартыненко (общественник, Киев)

Леонид Маслов (общественник, Киев)

Юлия Бойко (журналист, Киев)

Валентин Якушик (политолог, Киев)

Андрей Ганжа (журналист, Киев)

Виктор Пироженко (политолог, Киев)

Денис Денисов (политолог, Киев)

Алексей Самойлов (политолог, Харьков)

Марина Никитенко (общественник, Киев)

Иван Бессмертный (писатель, Киев)

Борис Рудницкий (общественник, Киев)

Игорь Круглов (журналист, Киев)

Вадим Мышаков (Черкассы)

Вера Вишнякова (Днепропетровск)

Кирилл Часовских (художник, Ялта)

Евгений Соловьев (общественник, Киевская область)

Александр Румянцев (Одесса)

Владимир Сероштан (Запорожская область)

Николай Качур (общественник, Севастополь)

Виктор Шестаков (журналист, Полтава)

Александр Симоненко (общественник, Сумы)

Михаил Сироткин (общественник, Киев)

Андрей Яцюк (общественник, Львов)

Валентин Авраменко (Запорожье)

Дмитрий Тактаров (Луганская область)

Алла Тищенко (общественник, Киев)

Лариса Рыбальченко (общественник, Киев)

Олеся Мирославская (общественник, Киев)

Ольга Евсюкова (общественник, Донецк)

Лариса Дедкова (общественник, Киев)

Евгений Федорченко (Киев)

Игорь Закриничный (общественник, Одесская область)

Марина Маркова (Ивано-Франковск)

Андрей Бородавка (журналист, Харьков)

Татьяна Белкина (дизайнер, Киев)

Ариана Антоненко (Донецкая область)

Анна Малахова (Харьков)

Леонид Моргулис (общественник, Харьков)

Мирослава Бердник (публицист, Киев)

Наталья Шостка (общественник, Киев)

antifashist

Запам'яте ці імена.

Доповідач ПАРЄ: "Україні має бути соромно за себе"

  • 30.06.13, 14:36
Пітер Омтзіг розповів Тиждень.ua про статус українських політв’язнів в контексті останніх рішень ПАРЄ та кроків, яких чекають від Києва у Європі

Обговорення звіту Парламентської Асамблеї Ради Європи про відокремлення політичної від кримінальної відбулося не без інтриги. Представники української влади та їхні союзники мобілізувалися, щоб прибрати з резолюції згадки про Україну. Те, що документ розглядали саме в п’ятницю, - день найгіршого відвідування Ради Європи, - давало їм додатковий шанс. Поза тим, опонентам грубих силових методів у політиці цього разу вдалося зібрати в залі достатньо голосів, щоб відстояти важливу правову новацію — перше в історії запровадження терміну “політичний в’язень”. Про юридичний та політичний сенс події — наша розмова з автором доповіді “Відокремити політичну відповідальність від кримінальної” Пітером Омтзігом.

Тиждень.ua: Пане Омтзіг, з резолюції про відокремлення політичної відповідальності від кримінальної зникли згадки про Україну та Ісландію, які Ви пропонували в проекті документу. Чому так сталося?

- Опоненти наполягали на тому, що резолюція має бути нормотворчим документом. Як доповідач, я погодився, бо рішення Європейського суду з прав людини стосовно Юлії Тимошенко чітко каже, що її було ув’язнено з інших причин, які не входять до визначення “правові”. Тобто - з політичних причин.
Згадаємо, що тільки Україна та Росія мають вироки Європейського Суду з прав людини за статтею 18 Європейської Конвенції, - за незаконне взяття під варту.
Україна - двічі за рік. Найважливіше, на мою думку, - що в резолюції збереглася вимога до країн, чиє законодавство дозволяє під приводом боротьби із зловживанням владою надуживати позбавленням волі,  змінити ці закони. Іншим здобутком, вважаю, є те, що сам звіт був ухвалений без поправок. А звіт, якщо Ви його читали, містить дуже жорстку критику української системи судочинства. Оскільки представники української правлячої партії проголосували за нього, то роблю висновок, що мою критику вони вважають справедливою. Звіт також визначає пані Тимошенко є політичним в’язнем, згідно з нормою, яку затвердила Парламентська Асамблея Ради Європи в жовтні минулого року. Цей момент є дуже важливим для України, яка сподівається невдовзі підписати з Європейським Союзом угоду про асоціацію. Згідно з вимогами Копенгагенського договору, не може бути політичних в’язнів у країнах, які перебувають у близькому партнерстві з ЄС та в перспективні сподіваються на  ймовірне кандидатство. Ця резолюція містить правові механізми, які можуть допомогти вирішити проблему як Тимошенко, так і Луценко. Бо помилування колишнього міністра внутрішніх справ не означає його повноцінне відновлення в громадянських правах. Він не визнаний невинним. 

Тиждень.ua:  Чи намагалися на Вас вплинути представники української влади, щоб пом”якшити  звіт, скоротити аналіз української ситуації ?

- Так, деякі українські депутати та їхні друзі в Парламентській Асамблеї надзвичайно переймалися змістом звіту та формулюваннями резолюції. Але жоден з них не висловився про висновки до звіту! А висновки однозначні: і Юлія Тимошенко, і Юрій Луценко підпадають під визначення політичних в’язнів! Врешті, опонентам не було що заперечити на це після рішень Європейського суду з прав людини як щодо Тимошенко, так і щодо Луценка.

Тиждень.ua:  : Чи відповідає дійсності інформація, що, на рівні переговорів перед голосуванням, резолюцію без згадок про Україну фактично “поміняли” на звіт без поправок, в якому Україну згадують ледь не п’ятдесят разів?

- Можна так сказати. Ви ж самі бачили, що представники правлячої партії підтримали звіт, де Тимошенко визначено політичним в’язнем.

 Тиждень.ua: Якщо українська влада проігнорує вимогу резолюції реформувати законодавство стосовно зловживання владою і далі послуговуватиметься фактично радянськими правовими нормами, де чітко не визначено, що є зловживання, а що ні, які механізми впливу на офіційний Київ має Рада Європи?

- Україні має бути соромно за себе. Коли країну засуджено на рівні Європейського суду з прав людини, і не за затягування термінів слідства, що трапляється з багатьма країнами, не за якісь процедурні помилки, а за те, що відомі та впливові політики потрапляють за ґрати без законних підстав, вона зобов’язана відмовитися від такої практики, а не звинувачувати інших в упередженому ставленні до себе. Якщо рекомендації звіту не будуть взяті до уваги, справа може потрапити на розгляд Комітету Міністрів, а Комітет може поставити до дії процедуру моніторингу. Це однозначно означатиме, що країна не виконує зобов’язання, взяті на себе під час вступу до Ради Європи, що її політична практика не відповідає європейським стандартам.

Тиждень.uaЯкі Ви особисто маєте механізми нагляду за виконанням резолюції?

- Мої повноваження доповідача зберігаються повний рік після ухвалення звіту. Весь цей час я буду дуже уважно відстежувати ситуацію в Україні на предмет зміни законодавства в частині визначення злочину “зловживання владою”.


Луганщина-вотчина коммунистов. И творят они там, что хотят

  • 30.06.13, 14:30
Прочитать о луганских коммунистах будет особенно полезно тем, кто по-прежнему видит в КПУ Симоненко некую альтернативу нынешнему режиму.

 

Луганская область – единственная в Украине, где КПУ реально претендует на власть. В этом регионе партия Симоненко имеет наивысшую поддержку, а ее представители занимают ряд высокопоставленных должностей в органах местного управления.

Из-за слабости и откровенной коррумпированности местных регионалов, которые, в отличие от «донецких», представлены здесь бывшими комсомольцами и бездарными партработниками КПСС, Партия регионов имеет в области высокий антирейтинг. На этом и паразитируют коммунисты, предлагающие луганским избирателям якобы альтернативу «прислужникам капитала». На самом деле, как показывает жизнь, чиновники от КПУ являются точно такими же лжецами, как и представители правящей партии.

В 2010 году коммунист Спиридон Килинкаров выставил свою кандидатуру на пост мэра Луганска, стабильно лидировал во всех соцопросах и по общему признанию выиграл у регионала Сергея Кравченко, вызывающего у большинства луганчан тошноту. Однако в итоге пост мэра коммунистам пришлось уступить по договоренности с ПР. В результате Кравченко с помощью явных фальсификаций нарисовали смешную победу с перевесом в 21 голос, после чего в городе он получил прозвище «Очко». Коммунистам же в качестве утешения отдали место секретаря Луганского городского совета, места в исполкоме, а также уступили им сферу влияния в столь жирной отрасли городской экономики, как транспорт.

Так в исполком Луганского городского совета попали Александр Филипский (первый секретарь Луганского горкома КПУ), который получил пост секретаря горсовета и Александр Готин - доверенное лицо Спиридона Килинкарова, глава юридической группы его предвыборного штаба.

Заполучив власть, коммунисты взялись за передел рынка пассажирских перевозок в городе. Естественно, в пользу своих перевозчиков. Происходило это под громкими лозунгами «борьбы с транспортной мафией», но мы то знаем правду. В результате, контроль над перевозками в городе сосредоточили в своих руках в основном два предпринимателя – директор ООО «Автопассажиртранс» Сергей Серебряков и директор ООО «Автостар-Луганск» Константин Попов, которые состоят в родственных связях друг с другом. В настоящее время в их руках находится 30% рынка перевозок, но этим аппетиты бизнесменов далеко не ограничиваются. В союзе с коммунистами они планируют установить на рынке луганских перевозок монополию.

Весной представители КПУ пролоббировали назначение на пост руководителя городского транспортного управления Луганска кандидатуру Андрея Когута, который состоит в родственных отношениях и с Поповым и с Серебряковым.

 

Андрей Когут

 

Решающую роль в этом сыграл коммунист Александр Готин, который был давним партнером Когута, а также участвовал вместе с ним в нескольких сомнительных махинациях. Так, в 2005 году, когда Когут занимал пост директора городского автобусного парка, Готин, как юрист, активно помогал ему банкротить ГАП, вследствие чего из парка ГАПа бесследно исчезли 8 автобусов, а большая часть территории оказалась у предприятия родственника Андрея Когута - Александра Попова.

Шанс установить тотальный контроль над перевозками в Луганске у Константина Попова и Сергея Серебрякова будет 25 июля. На этот день назначил конкурс среди перевозчиков коммунист Филипский.

Регионалам такой расклад явно не понравился, поэтому коммуниста Готина быстро вывели из состава исполкома горсовета. В ответ на это КПУ сразу же заявили, что коммуниста убрали по политическим мотивам, но это, разумеется, не соответствовало действительности. Александр Готин пал жертвой войны за передел рынка. Just business...

 

 

 

Особенно доставляет биография «жертвы режима». Отличился Готин не только участием в разграблении автобусного парка, но также успел побывать фигурантом семи уголовных дел. В 2009 году, еще до того, как коммунист попал во власть и возглавлял собственное ООО «Юридическая фирма «ТЕРРА ЛЕКС», он незаконно увольнял своих сотрудников, задерживал или сокращал на собственное усмотрение зарплату, за что против него возбудили четыре уголовных дела. Остальные три появились уже в нынешнем году.

1) Уголовное дело №12013030050000283 открыто по ст.191 Криминального кодекса Украины 17.01.2013 по факту присвоения Готиным чужого имущества

2) Уголовное дело №12013030050000256 открыто по части 4 статьи 190 Криминального Кодекса Украины 16.01.2013 по факту мошеннических действий.

3) Уголовное дело №12013030050000255 открыто по части 1 статьи 357 Криминального кодекса Украины 16.01.2013 по факту присвоения документов предприятий и физ.лиц.

И это у нас доверенное лицо и верный соратник одного из самых известных нардепов от КПУ - Спиридона Килинкарова. Похоже, этот отдельно взятый товарищ возвращать страну народу не собирается. И даже наоборот – не против сам чего-нибудь у народа отжать.

Его соратники по партии за луганские деньги еще поборются. Зря что ли сливали голоса своих избирателей в 2010 году? Борьба, судя по всему, будет серьезная. В ПР явно решили, что достаточно отплатили красным за сдачу Луганска три года назад, и теперь собираются побороться с коммунистическими протеже на рынке пассажирских перевозок. КПУ, в свою очередь, до последнего будет отрабатывать деньги своих партнеров.

И все это под гневные призывы к борьбе с олигархами. Какой восхитительный и незамутненный цинизм.

 

frankensstein

Адмінреформа від ПР може обернутися втратою Севастополя

  • 29.06.13, 14:01
Впроваджуючи Концепцію реформи місцевого самоврядування, Україна ризикує Севастополем. Про це в черговому числі «Українського тижня» пише Андрій Скумін.

Як зазначає він, ще у квітні цього року уряд Азарова-Арбузова підготував проект указу президента «Про затвердження Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні (далі – Концепція).

Аналіз Концепції засвідчує, що на другому етапі реформи (2015-2020 роки) передбачається закладення "конституційної основи утворення виконавчих органів обласних та районних рад і розмежування повноважень між ними та відповідними місцевими державними адміністраціями". Статус останніх (районних та обласних, Київської і Севастопольської міських), які підпорядковуватимуться президентові й Кабміну, пропонується визначати "повноваженнями контролю за законністю актів органів місцевого самоврядування на відповідній території".

«Виходячи з Концепції, Україна ризикує ще й Севастополем, оскільки відповідно до документа виконавчий орган міської ради як регіональної планується створити і в цьому місті, де дислокується іноземна військова база – ЧФ РФ», - пише Скумін.

Він нагадує, що зараз у Севастопольській міськраді 50 представників ПР, 8 – «Російського блоку», 7 – КПУ, 3 – ПСПУ Наталії Вітренко, по 3 депутати представляють «Сильну Україну» і «Народну партію». Майже у повному складі вона декларує проросійські позиції. Але на сьогодні виконавча влада там належить міській і районним державним адміністраціям, голів яких призначає та звільняє президент України за поданням Кабміну. У разі ж створення виконкому Севастопольської міськради, склад якого затверджуватимуть її відверто антиукраїнські депутати, Київ втрачає реальний контроль над ситуацією в місті. А в міськдержадміністрації залишиться лише контрольна функція за діяльністю самоврядних органів, і вона буде безсилою, якщо виконком Севастопольської міськради ухвалить сепаратистські рішення, додає оглядач.

«Фактично після 2015 року ми можемо отримати в Севастополі придністровську модель 12-річної давності: проросійська виконавча влада разом із командуванням ЧФ РФ дуже нагадує проросійський виконком Тираспольської міськради на чолі з Ігорем Смірновим і 14-ту російську армію під командуванням генерала Алєксандра Лєбєдя у 1992-му. Тобто, вирішуючи стратегічне завдання – збереження влади хоча б на своєму рідному Донбасі, регіонали (свідомо чи несвідомо – то вже інше питання) паралельно створюють можливості, щоб скористатися «перевагами» децентралізації для Москви та проросійських сил в Україні, які не приховують своєї зацікавленості у «федералізації» нашої держави та виведенні з-під контролю Києва низки стратегічних регіонів, як-от Севастополь», – зазначає Скумін.

Детальніше про підготовку реформи місцевого самоврядування читайте у матеріалі «Сєверодонецьк-2?» у №25-26 «Українського тижня»

ЄС дасть Україні асоціацію під "чесно слово"?

  • 29.06.13, 13:53

Cаміт y Брюсселі  Євросоюзу. Серед головних тем - молодіжне безробіття. Очікується, що лідери країн ЄС обговорять і питання про асоціацію з Україною. Які настрої панують серед європейських політиків?

До дати проведення Вільнюського саміту Східного партнерства, на яке мають винести питання про підписання угоди про асоціацію, залишається шість місяців. Проте поки що жодна зі сторін не може зі стовідсотковою впевненістю стверджувати, що документ буде скріплено підписами. Брюссель не до кінця вірить у щирість української влади і вимагає виконання всіх передумов, які довели б відданість Києва європейським цінностям. Україна натомість ображається на критику і вдається до улюбленого дипломатичного маневру - загравання з Росією. Крім того, тінь справи Юлії Тимошенко продовжує відчутно охолоджувати тональність усіх двосторонніх зустрічей між Києвом та Брюсселем.

Три проби на демократію

Колишній президент Європарламенту, член Європейської Народної Партії Єжи Бузек вважає, що наразі відповідальність за долю угоди про асоціацію рівною мірою лежить на обох сторонах. "Але ми очікуємо позитивних результатів від переговорів про укладення Угоди у листопаді, - заявив він в інтерв’ю DW. - Я не кажу, що ми готові так просто її підписати, бо для цього Україна повинна виконати кілька чітких передумов".

Єжи Бузек назвав ці три головні умови, що їх представники ЄС різних рангів озвучують щоразу, коли мова заходить про асоціацію з Україною: реформування юридичної системи, удосконалення виборчого законодавства та припинення практики вибіркового правосуддя. Проте санкції проти українських чиновників, котрі причетні до порушень прав людини та масштабних корупційних схем, на які ще зовсім недавно недвозначно натякали у Брюсселі, Києву наразі не загрожують. "Наскільки я знаю, у поточній ситуації ми не бачимо необхідності у введенні санкцій", - сказав Єжи Бузек.

За його словами, Європарламент дослухається до особистої позиції Юлії Тимошенко з приводу угоди про асоціацію. "Її недавня порада з цього приводу була такою: підписати угоду, - сказав Єжи Бузек. - Проте це не зменшує нашої стурбованості практикою вибіркового правосуддя в Україні". Він також висловив думку, що направлення Юлії Тимошенко на лікування у німецьку клініку могло б бути ефективним рішенням у справі колишньої прем’єр-міністра. "Це було б добре, передусім, з міркувань її особистого здоров’я, - наголосив Єжи Бузек. - Крім того, такий крок міг би позитивно вплинути на рішення ЄС щодо угоди про асоціацію з Україною під час Вільнюського саміту".

Геостратегічний підхід

За словами експерта групи глобальної розвідки “Geostrategy” Сергія Даниленка, ставлення ЄС до України дещо пом’якшилося після того, як недавні внутрішньополітичні події в Грузії та Молдові знову відкинули ці країни в обійми Росії. У зв'язку з цим Єжи Бузек запевнив, що в Європарламенті добре розуміють усі геополітичні аспекти угоди про асоціацію. "Ми побоюємося деяких кроків з українського боку, які можуть позбавити нас можливості підписати цю угоду і тісно співпрацювати з Україною, - зауважив він, маючи на увазі плани українського керівництва на зближення з Митним союзом. - Існує ймовірність, що ці два вектора зовнішньої політики виявляться несумісними, що поставить у складне становище передусім саму Україну".

Депутат від Нідерландів, член політичної групи "Альянс лібералів та демократів Європи" Йоганес Корнеліс ван Баален дотримується думки, що далеко не всі європейські політики мислять геостратегічними категоріями. "Але я вважаю, що ми не можемо собі дозволити втратити Україну, і ЄС не повинен визнавати терміну "близьке зарубіжжя", який Росія застосовує до незалежних країн, таких, як Україна чи Молдова", - наголосив він у розмові з DW.

На переконання Йоганеса ван Баалена, якщо українська влада продемонструє незворотні кроки, спрямовані на встановлення верховенства права та реформування виборчого законодавства, якщо український уряд офіційно гарантуватиме неупереджений перегляд справи Юлії Тимошенко, то цього буде достатньо для того, щоб угода про асоціацію була підписана у листопаді.

Ратифікація може тривати довго

Проте підписи Києва та Брюсселя під угодою ще не зроблять її чинною. Документ ще має пройти процедуру ратифікації у Європарламенті та національних парламентах країн-членів ЄС. "Я особисто працюватиму для того, що угода з Україною була ратифікована ще за каденції нинішнього Європарламенту, тобто до травня наступного року", - пообіцяв Йоганес ван Баален.

Водночас його колега з парламенту Нідерландів, член делегації цієї країни у ПАРЄ Пітер Омзіхт (Європейська народна партія) доволі скептично налаштований щодо демократичного розвитку України. Він вважає, що її влада переслідує своїх політичних опонентів і, маніпулюючи судовою системою, ув’язнює їх за кримінальними статтями, хоча ці справи повністю підпадають під ознаки терміну "політичний в’язень", чітко визначені резолюцією ПАРЄ. Тому, як сказав у розмові з DW Пітер Омзіхт, на його думку, процес ратифікації угоди про асоціацію з Україною на рівні національних парламентів буде доволі проблематичним.

dw

Українці – недораса: образа чи полемічний мовний зворот?

  • 29.06.13, 11:17
Родіон Мірошник

Депутат Луганської обласної ради Родіон Мірошник не мав на меті принижувати українську мову і розпалювати національну ворожнечу, коли українців назвав недорасою, а українську мову «якоюсь нещасною». Такого висновку дійшов експерт відділу філософських проблем етносу та нації Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України В.Б.Фадєєв.

В експертизі зокрема зазначається: «Власне кажучи, виступ Мірошника Р.В. на сесії Луганської обласної ради являє собою типовий зразок привертання уваги до мовного питання і відображає позицію з цього питання, що є домінантною в місцевих радах сходу і півдня України. Специфічним для неї є прагнення зберегти наявне становище у мовній сфері та невизнання проблеми у розвитку української мови. Не випадково, що цей виступ спрямований на підтримку Закону України «Про основи державної мовної політики», положення якого викликали в суспільстві чергову дискусію навколо «мовного питання».
Разом з тим самий характер цього виступу, його спрямованість і політичне забарвлення не дозволяють стверджувати, що депутат Луганської обласної ради Мірошник Р.В. мав на меті розпалювати національну ворожнечу та принижувати українську мову. Наявні у виступі висловлення, на кшталт, «Да что же это за язык-то такой несчастный, если его нужно защищать от всего?» слід вважати, радше, полемічними мовними зворотами, безпосередньо не спрямованими на приниження української мови».

Тож «Погляд» вирішив поцікавитися думкою відомих українців, чи вважають вони висловлювання Родіона Мірошника образою чи «полемічним мовним зворотом».

Віталій Капранов, письменник, книговидавець:


«Єдине, що хочу сказати, це теж буде полемічний вираз стосовно Інституту Сковороди, який робив цю експертизу, що не має стосунку до їхньої честі та гідності, але вони падлюки і нехай вони будуть проклятими навіки-віків, амінь. Вони потолоч, тварі і мерзота, якій нема місця на цій землі, і це теж полемічний вираз, який не має відношення безпосередньо до працівників інституту імені Сковороди». 

Ірина Фаріон, мовознавець, народний депутат: 

«Я отримала експертизу і з Інституту філософії, також і з Українського мовно-інформаційного фонду. Чесно кажучи, я не розумію, чому він уповноважений давати експертизи. Єдина адекватна експертиза була зроблена Інститутом української мови, який розцінив це висловлювання як брутальне приниження української мови. Чому Інститут філософії, директором якого є Мирослав Попович дає такі експертизи? Це ж Совєцкий Союз, ці ж самі кадри, які свого часу читали марксистсько-ленінську філософію, зараз дають оцінки сучасній політичній ситуації в Україні. До речі, «Свобода» завжди наполягала на тому, щоби проводити невпинну люстрацію, люстрацію передусім і в наукових середовищах, аби це пострадянське наукове середовище не переносило свого мотлоху в новітню добу. Тому така експертиза від Інституту філософії, за підписом Фадєєва, засвідчує абсолютну безпорадність тих людей перед новим часом, перед новими ідеями». 

Ірина Магрицька, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови та літератури Східноукраїнського національного університету імені Даля, голова Луганської обласної філії Асоціації дослідників голодоморів в Україні:

«Родіон Мірошник ще під час президентських виборів 2004 року був прес-секретарем Віктора Януковича. Він член «Партії регіонів», депутат Луганської обласної ради, очолює Луганську державну телерадіокомпанію, тобто можна сказати, що це не остання людина у Луганській області і він, коли назвав українців, які навчають своїх дітей в українських класах, недорасою, очевидно, озвучив не лише свою думку, а й думку вищого керівництва Партії регіонів, зокрема Олександра Єфремова, голови фракції. 

А ось Інститут філософії імені Сковороди зробив експертизу, згідно із якою, те, що сказав Мірошник, не є образою українців. Утім, думаю, що це відверта образа українців називати їх недорасою. Виходить, ми неповноцінна нація, якщо навчаємо дітей державною мовою. Якщо ж так звані експерти з Інституту філософії переконують у протилежному, думаю, вони виконують волю влади і є заангажованими. Так само, як у нас виконують волю влади суди чи прокуратура. І ця державна інституція, Академія наук, теж виконує волю влади». 

Сергій Пантюк, письменник, видавець: 

«Мені не зрозуміло, чому Інститут філософії виступає експертом у питаннях висловів про мову. Я особисто вважаю, що будь-який прямий, опосередкований, обтічний захист українофобів є підтримкою українофобів, незалежно від того, які імена за цим стоять, які титуловані інститути це роблять. Йдеться про так званих чухраїнців, які за шмат гнилої ковбаси готові зробити будь-яку експертизу, лиш би їм за це заплатили. З будь-якої точки зору, моральної чи духовної, захищати українофоба – значить бути йому помічником. Ось така проста думка. Тому, якщо цей інститут якимось чином залежний від держави, фінансується державою, тож зрозуміло, про жодну об’єктивну експертизу не йдеться».

pohlyad

Хто такі «укрАінци» й чого вони хочуть

  • 27.06.13, 16:14
«УкрАінская» псевдоідентичність, яку партія влади намагається нав’язати всій країні, є вибуховою сумішшю совкових цінностей, блатних «понятій» та ідей слов’янської єдності

Хто такі українці й чого вони хочуть? Свого часу це питання поставив у однойменному нарисі Михайло Грушевський. Тоді, в час Української національної революції, йшлося про підставові речі: що об’єднувало українців як націю колись і що їх має об’єднувати тепер. Відповіді були досить простими й відтоді стали мало не підручниковими істинами: їх, як і кожну питомо європейську націю, об’єднують спільні історія й культура, а в теперішній час повинен згуртувати спільний проект розбудови демократичної суверенної держави, у якій панівною має бути українська мова як визначник власне того соціокультурного коду, котрий робить цю державу національною (див. Тиждень, № 27/2012№ 21/2013№ 23/2013). Далі був ще довгий перелік спільних прагнень, які мали б гуртувати українців ситуативно, так би мовити, «на злобу дня» (питання власності, освіти, політичних свобод). Натомість це credo нації та її держави в найстислішому розумінні насправді мало змінилося відтоді. Запитаймо француза, італійця, англійця чи поляка, що визначає їхню національну належність тепер, і почуємо ті самі відповіді: спільність минулого, єдність у теперішніх цілях і, звичайно ж, мова та культура.

Утім, поглянувши на ситуацію, що склалася в Україні майже через 100 років після виходу памфлету Грушевського, побачимо активно пропаговану нову ідентичність: не українську, а як «укрАінскую» (неодмінно з таким наголосом!), парадоксальність та потворність якої водночас і смішить, і лякає. 

Після приходу до влади в 2010-му, донецький істеблішмент раптом усвідомив, що його регіонального патріотизму й специфічної мови символів і соціальних знаків явно замало, щоб пояснити всій країні, чому саме їхній президент та уряд найкращі, як вони піклуватимуться про решту регіонів і куди взагалі поведуть країну завтра. Прибравши до своїх рук державу, нові господарі розгублено з’ясували, що це господарство набагато більше за єнакіївську автобазу й до того ж строкатіше і складніше у своїх настроях та уподобаннях, аніж вони звикли його бачити на картах електоральних округів. Відтак слова «Україна» й «українці» вони почали вимовляти по-своєму, вкладаючи в нього власний, тільки їхнім світоглядом і логікою продиктований, сенс. 

Анатомія «укрАінства»

Ідентичність «укрАінцев» є вибуховою сумішшю совкових цінностей і блатних «понятій», тобто поєднанням цінностей тих, хто брав участь у її витворенні. «УкрАінєц», з погляду цієї ідеології, має бути терплячим, лояльним до держави, обов’язково вдячним їй за опіку і турботу, пишатися нею, її історією та культурою. Під останніми мається на увазі повний комплект реінкарнованого сучасною російською пропагандою імперсько-радянського коктейлю: «Вєлікая побєда», слов’янська єдність, православ’я, захист від зловорожих підступів Заходу. Додамо сюди ще святкування 23 лютого, 8 березня та 9 травня на рівні з Великоднем і Різдвом, вклоніння «мученически убиенному государю Николаю ІІ с семьей» та відзначення дня Комсомолу, Новий рік під «блакитний вогник» із Шаболовки, ностальгійний салат «Олів’є» і сакраментальне «ліш би нє било войни». Стрижнем ідентичності «укрАінца» є «спільні цінності», про відродження яких торік заявив прем’єр Микола Азаров і які мають вивести суспільство з економічної кризи, скерувати його до нових перемог. Те, з чим і ким саме ці цінності виявляють спільність, також не приховують – це Росія й загалом той простір, що в культурному відношенні обертається довкола її історичної традиції.

Ідентичність «укрАінца» хоч і є мутантною за своєю сутністю, однак має й цілком чіткі просторово-часові координати. Не вірите? Згадаймо лише, як їх озвучував у 2011–2012 роках віце-прем’єр-міністр з інфраструктури Борис Колесніков – перший експрес-потяг закордонного сполучення мав, згідно з його планами, зв’язати українську столицю із Москвою. Пунктом другим ідентифікаційного орієнтування був час – ні-ні, не середньоєвропейський, як годилося б зробити, готуючись до європейського чемпіонату з футболу, а саме московський, навіть попри те що в самій Білокам’яній остаточно так і не визначилися, з якими часовими поясами їй синхронізуватися.

 Увесь цей мікс озвучують та підносять так, нібито якраз він і є справжньою сутністю українців як народу. «УкрАінци» – це ми, промовляють вони з телеекранів, ми народ цієї країни, виразники її традицій, цінностей і майбутнього. У своїй самооцінці політичний «укрАінєц» любить підкреслювати власну духовну вищість і навіть певний моральний месіанізм, як-от міський голова Луганська Сергій Кравченко, котрий, порівнюючи своє місто зі Львовом, якось заявив: «Львів – специфічне місто. Важке місто. У нас сприятливіше місто щодо моралі. Львів старовинний. Він має свої традиції, був під Польщею. У нас більш інтернаціональне місто. У нас терпиміше місто».

«УкрАінци» та їхнє походження

Звичайно, у справі формування такої світоглядної картинки найлегше все було б списати на пресловутий донбаський менталітет, котрий нині задає тон і мотивації чинної влади. Однак не все так просто. По-перше, Донбас завжди був надто бідним на інтелектуальні й творчі ресурси, щоб виробити щось-більш менш схоже на ідентифікаційний код. Його рядовий мешканець упродовж десятиліть цілком задовольнявся невибагливою мішанкою регіональної гордості з російсько-радянськими цінностями, а нова еліта зрощувалася на суміші кримінальних «понятій» і кволих залишків партійної субординації.

Те, що в сучасному вигляді сприйнято й озвучується панівними елітами в Україні, насправді виникло трохи раніше й геть в іншому середовищі. Одним з отців-фундаторів «укрАінства» можна вважати колишнього харківського губернатора й очільника АП Євгена Кушнарьова. Доволі освічений і діяльний комсомольський функціонер ще наприкінці 1980-х років заявив про себе не лише як перспективний комуніст-опозиціонер, а й як генератор нових ідей. Після 1991-го, коли кар’єрні пріоритети різко змінилися, Кушнарьов став засновником так званої східної платформи, харківської групи, ідеологія якої ґрунтувалася на визнанні російської мови як основи «укрАінского» проекту й низці популістських соціально-економічних гасел. Після невдалого членства в прокучмівській Народно-демократичній партії, він перейшов до ПР, де більш організовані, але ідеологічно «стерильні» донецькі підхопили його концепції, зробивши їх ідейною платформою своєї програми. На сумнозвісному з’їзді в Сєверодонецьку, який закликав до федералізації України як порятунку від помаранчевої чуми, теза Кушнарьова «мы укрАинцы, и мы говорим по-русски» вже звучала як гасло «укрАінского резистанса». Теперішня редакція ідеології «укрАінства», що пройшла шліфовку Колесніченка – Табачника, ґрунтується на тих самих підвалинах, але стала більш гнучкою і всеохопною. Її історико-культурний бекграунд має утвердити у свідомості сучасників кілька фундаментальних тез: український історичний проект ніколи не був самодостатнім і завжди наражався на поразки в періоди відірваності від загальнослов’янської (читай – російської) спільноти, альтернативні погляди на українську ідентичність – це не що інше, як зловорожі вигадки тих, хто прагне підірвати оту слов’янсько-російську спільність та звести нанівець її моральну місію. Зрештою, як пише сам Колесніченко, «в одиночку в нынешнем глобальном мире никто не выживет. Поэтому стоять больше нельзя, нужно двигаться. Что касается направления движения, то совершено понятно, что у нас нет реальной альтернативы интеграции с нашими славянскими братьями. Ведь только в таком объединении мы получаем статус равных с равными. А в любых других форматах нам отводится роль недоразвитого придатка. Только единение славян способно дать нам статус глобального центра силы». Втім, у чому переваги «недоразвитого придатка», тільки «Русского міра», Колесніченко воліє не уточнювати.

Підсвідомо «укрАінци» сприймають Україну не як самодостатню країну з власними традиціями і соціокультурним кодом, а як певний етнографічний регіон Великої Росії, не позбавлений, утім, власного шарму: тут м’який клімат, є море й сало, ну і загалом якось комфортніше порівняно з помешканням «старшого брата». Тому Україна для «укрАінцев» – це не країна й тим паче не держава, а певна територія, до якої вони мають трохи сентиментальне, але загалом аж ніяк не патріотичне й емоційне ставлення.

Показово, що багато росіян прагнуть долучитися до розбудови в Україні другої Росії, сприймаючи її як запасну базу «Русского міра», як «второе Русское государство» (так, до речі, у 1918 році прихильники «єдіной і нєдєлімой» спочатку бачили проект Української Держави гетьмана Павла Скоропадського, однак врешті-решт помилилися у своїх розрахунках, розпочавши відновлення загиблої імперії з території України). Зокрема, відомий російський журналіст і телеведучий Євґєній Кісєльов нещодавно вирішив подати документи на здобуття українського громадянства. Очевидно, такий крок не можна вважати з його боку зрадою батьківщини, адже Україна в його розумінні – то лише одна з частин Росії, яка тимчасово перебуває в автономному плаванні й де наразі існує м’якший політичний клімат. 

«УкрАінєц» анфас і профіль

Особливий тип «укрАінской» ідентичності репрезентують зірки естради та спорту – завдяки ЗМІ вони більш помітні, відомі, до них прислухаються. «Реабілітована» з приходом до влади Партії регіонів співачка Таїсія Повалій стала одним із наочних прикладів нової «укрАінской» ментальності – саме так оцінив її громадянську позицію й творче служіння Микола Азаров, заявивши: «На мій погляд, це людина, яка має не тільки унікальний, чудовий голос, а й є патріотом має патріотичні переконання. Вона була з нами в найскрутніші часи. Коли чинна опозиція була при владі, то займалася справжнім переслідуванням, зокрема й Таїсії Повалій». Сама патріотка дуже довго відхрещувалася від виходу у велику політику, заявляючи, що хоче «просто пєть», і зрештою таки увійшла до першої п’ятірки виборчого списку ПР, потіснивши навіть такого суперпрофесійного патріота, якГанну Герман.

Якщо глибоких одкровень з приводу національного почуття від Повалій практично не чути, то її чоловік і продюсер Ігор Ліхута, навпаки, набагато балакучіший та відвертіший. На його думку, українці належать до великої слов’янської нації й говорять спільною слов’янською мовою, котра залежно від регіону може називатися російською, білоруською чи українською, що насправді важить небагато. Головне – духовна спільність і православна солідарність, осердям якої все ж таки, як не крути, є Росія. Ліхута не приховує, що як продюсер мислить прагматичними категоріями: у сучасному світі є три великих сили – США, Китай і Росія, до яких туляться всі інші. «Я смотрю больше в сторону России!» – каже він. Чому? Все дуже просто: «Во-первых, наш менталитет славянский, мы говорим на одном языке – славянском... Во-вторых, у нас по сравнению с неславянскими странами даже восприятие музыки другое. Только наши, славянские женщины качаются в такт музыке. Мы хлопаем на сильные доли в такте, а американцы – на слабые. У нас в крови разные гармонии».

Не меншою своєрідністю вирізняється самоідентифікація ще одного «укрАінца», на відміну від Повалій, відомого не лише на пострадянському терені, – футболіста Андрія Шевченка. Погодьтеся, почуття патріотизму має дуже багато спільного зі спортивним вболіванням «за своїх». З якою ж командою-нацією ототожнює себе сам Шева? Безумовно, з «укрАінской», тому й переживає, що його діти майже не розмовляють… російською. Недарма ж він вважає Владіміра Путіна своїм політичним кумиром, «людиною-історією» та «сильною особистістю». 

Цей паноптикум персонажів здатний і налякати, і розсмішити. Сподіваймося, що дуже швидко вони стануть матеріалом для сатири в стилі «Мини Мазайла» вікопомного Миколи Куліша. Але не забуваймо, що нині країна і всі ми опинилися заручниками їхньої свідомості й політичної волі, хоча самі вони своє майбутнє та майбутнє своїх дітей із долею України явно не пов’язують. Варто замислитися.