Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.

Топ учасників

Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

Від імперського шовінізму до російського націоналізму?

  • 01.10.13, 22:36
Спроби відомого російського блогера Алєксєя Навального балотуватися на посаду мера Москви неабияк розбурхали тихе болото тамтешньої ліберальної інтелігенції. І не лише тамтешньої…

Публічно негативне ставлення Навального до міграції в Росію з країн Центральної Азії та Закавказзя, несприйняття політики федерального центру щодо Північного Кавказу («Досить годувати Кавказ!») викликали різку реакцію ліберально-толерантної громадськості (хоча не всієї). Інша річ, що Навальний не розуміє сам і не пояснює росіянам, що і «годування Кавказу», і міграція є розплатою за імперське минуле Росії. Справді, чому Британія, Франція, Іспанія, Бельгія тощо повинні за нього розплачуватися, а Росія – ні?

Навальний також уникає розмов про те (або щиро не розуміє, цього також виключати не можна), що утримувати у складі Російської Федерації етнічно і культурно чужі території можна або воєнною силою, або фінансовим підкупом. У випадку з Чечнею друге виявилось ефективнішим від першого… Тому Кавказ треба або годувати, або надавати йому незалежність. Але така жорстока правда є дуже болісною для російської свідомості, тому Навальний жаліє вразливу психіку свого електорату. Проте так чи інакше він зачепив цю проблематику й негайно спровокував потік звинувачень у «фашизмі й расизмі». Ліберали в їхніх найгірших традиціях будь-яку спробу вказати на реальні міжнаціональні та міжрасові конфліктні ситуації кваліфікують як злочинну і бажають закрити обговорення, не починаючи його.  

Ліберали смертельно побоюються цієї проблематики, хоча від змови мовчанки вона нікуди не зникне. Табуювання не допомагає вирішувати проблеми. У цьому, хоч як смішно, ліберальна публіка нагадує радянських ідеологів, які навіть у безневинних констатаціях факту расового поділу людства вбачали підступи ідеології Третього Рейху.

Досі не зрозуміло, московські ліберали (та їхні київські колеги) вважають Навального таки фашистом чи нацистом? Адже то є тотожні речі лише для комуністичної пропаганди. Насправді ідеологія, а ще більше практика цих течій доволі суттєво різнилася. Наприклад, на відміну від німецького націонал-соціалізму з його тотальним антисемітизмом італійський фашизм до цього питання ставився доволі байдуже, поміж його видатних діячів були також етнічні євреї. Антиєврейський терор в країні розпочався лише після окупації їїВермахтом у 1943 році.

Німецький націонал-соціалізм приділяв величезну увагу соціальним питанням і намагався забезпечити класовий мир у Німеччині за рахунок нерідко примусової «соціальної відповідальності бізнесу» (як тепер це називають), обмежуючи апетити тамтешнього капіталу.  

Однак жоден критик Навального ще не навів прикладів його антисемітської чи корпоративно-соціалістичної риторики («корпоративною» офіційно називалася Італійська держава часів Муссоліні)… Що ж стосується його не дуже ввічливих заяв про таджицьких та узбецьких двірників у Москві, то чимало аналогічних висловлювань про мігрантів і закликів до обмеження міграції можна почути в демократичних країнах Західної Європи від не найбільш реакційних політиків.

І даремно ліберали згадують заздалегідь про «вимірювання черепів». Це навіть у нацистській Німеччині було доволі слизькою справою, враховуючи значну етнічну міксацію німців. Бо куди ж поділися прусси (є дані, що ще дід Іммануїла Канта розмовляв прусською мовою), куди поділися численні полабські (Лаба – слов’янська назва Ельби) слов’яни, частка яких збереглася від німецької асиміляції (це лужицькі сьорбни в окрузі Котбус, які ще не втратили верхньолужицької та нижньолужицької мов)? Важко говорити про етнічну чистоту там, де Дрезден був спочатку Дерезином, Лейпциг – Липськом,  Бранденбург – Бранибором.

А що вимірювати в Росії, враховуючи споконвічну строкатість російської нації? Видатний історик Васілій Ключевскій писав про антропотип значної частини росіян: «Типовий великоросійський ніс на широкій основі зумовлений фінським впливом». Області РФ, що завжди вважалися еталонно російськими (Рязанська, Іванівська, Володимирська, Ярославська, Московська, Тульська, Тамбовська), – це колишні племінні території фіно-угорських народів: меря, мещера, мурома, чудь, весь, водь і т. д. А 1978 року в Московському університеті вийшла друком книжка професора Баскакова «Русские фамилии тюркского происхождения». До речі, й сам він носій такого прізвища (у шкільному підручнику з історії в радянські часи було вміщено репродукцію картини «Приїзд баскака на Русь»). У книжці наводився цілий список прізвищ російської верхівки: Алябьєви, Аксакови, Бутурліни, Бєклємішеви, Шереметьєви, Мусіни, Юсупови, Бердяєви, Булґакови, Ізмайлови, Тімірязєви, Аракчеєви, Салтикови, Ромадановскі, Єпанчини, Чічеріни, Тютчеви, Шувалови і т. д. На думку Баскакова, носіями таких прізвищ було понад 70% тамтешніх аристократів. Тільки невіглас порушуватиме питання про етнічну і расову чистоту росіян. Навальний такого враження не справляє.

Тривалий час ідеологією Росії був імперський шовінізм як духовна основа імперської надпотуги. Цей шовінізм переживав періоди ідейної мімікрії, коли він виступав або у формі панславізму, або у формі «інтернаціоналізму». Історія людства знає чимало таких генералізуючих ідеологем: пангерманізм, пантюркізм, панісламізм, панарабізм тощо. Однак на основі цих ідеологічних конструкцій дуже важко збудувати нормальну національну державу, здебільшого національні держави будувалися на ідеології націоналізму, що здатна подолати імперський шовінізм. Саме турецький націоналіст Мустафа Кемаль Ататюрк зруйнував Османську імперію, ісламську імперську теократію – халіфат – і створив національну Турецьку Республіку, де ідентифікація «турок» була важливішою за попередню ідентифікацію «мусульманин», «підданий Халіфа-султана».

Аналогічні процеси, хоча з великим запізненням, переживає нині Росія – перехід від імперії до національної держави. Це також перехід від імперського шовінізму до російського націоналізму, коли треба відмовитися від світових імперських місій та облаштовувати власний національний дім.

Лібералізм тут не помічник, він з’являється пізніше, коли всі основні завдання національно-державної розбудови вже реалізовано. Це зрозуміла та частина московської ліберальної інтелігенції, що підтримала Навального, незважаючи на істерику іншої частини, яка почала апелювати до 5-ї графи своїх опонентів, мовляв, як євреї можуть підтримувати «нациста» Навального. Але то абсолютно хибна позиція – ототожнювати націоналізм із нацизмом. То все одно, що ототожнювати соціал-демократію з більшовизмом на тій лише підставі, що обидві політичні течії належать до лівого спектра.
Однак чи означає все це, що в голові пана Навального немає імперських «тарганів»? Є, і доволі багато. Зокрема, у ставленні до України, де він мало чим відрізняється від Путіна. Понад те, власне змішане українсько-російське походження Навального може стимулювати його до тверджень, що українці та росіяни – один народ, адже йому так зручніше. Колись австрійцю й іноземцю в Німеччині, який довго не міг здобути в ній громадянство, Адольфові Гітлеру довелося переконувати публіку, що австрійці й німці – єдина нація. Йосифу Джугашвілі пощастило менше, бо ототожнити грузинів із росіянами зовсім складно, тож він обмежився рекламуванням власної «російськості». Усе це так. Але короля робить почет. Демагоги (так у Стародавній Греції називали вождів мас, негативні конотації з’являться потім) дуже залежні від настроїв свого електорату. А електорат етнічних росіян сьогодні також перебуває в болючій фазі переходу від совкової імперськості до більш чи менш цивілізованого російського націоналізму. Відповідно у стадію швидкого зростання настроїв націоналізму переходять етноси Північного Кавказу, Сибіру, тюрки Поволжя, народи фіно-угорських територій тощо. Тому навряд чи Навальному вдасться знову піднести пошматований прапор панславізму, євразійства та інших «інтернаціонально»-генера­лі­зу­ючих концептів.

У цьому сенсі доволі цікавим є останнє опитування росіян, здійснене соціологічною фундацією ВЦИОМ. Було поставлено запитання: які території вони вважають російськими? Деякі відповіді стривожили українських оглядачів. Наприклад, той факт, що 56% респондентів вважають Крим російською територією (39% не вважають, 5% не визначилися). Але на початку 1990-х таких було понад 80% росіян. Час робить свою справу… Сьогодні лише 29% опитаних висловлюються про Україну як російську територію, 15–20 років тому таких було понад 70%. Водночас 54% і 57% респондентів не вважають Росією Дагестан і Чечню.

У свідомості росіян відбуваються тектонічні зміни, більшість уже готова внутрішньо-емоційно до розлучення з деякими територіями та етносами, що погано вписуються в національну Російську державу.

У контексті радянської історії ліберальні напади на ідеологію націоналізму дещо дивують. Хіба чеченців, інгушів, кримських татар, карачаївців, калмиків тощо нищили й депортували під гаслами націоналізму? Чи то все ж таки була інтернаціоналістична іпостась імперського шовінізму з її демагогією про «дружбу народів»? А хіба не вживався прекрасно в СРСР державний антисемітизм з інтер­націо­нальною офіційною риторикою?

Стійке прагнення деяких лібералів у будь-якому націонал-патріоті обов’язково бачити «рейхсфюрера Гіммлера» є щонайменше помилкою. Як і екзистенційний страх, що хтось із тих «жахливих націо­налістів» почне вимірювати їм черепи. Члени НСДАП не були націоналістами, бо тоді б вони євреям-фронтовикам, героям Першої світової війни, ставили б пам’ятники і надавали генеральські посади в армії. Але були расистами й саме тому вимірювали черепи…  

Для Росії еволюція імперського шовінізму в нормальний державотворчий націоналізм, такий самий, як будь-який інший, є явищем загалом позитивним, принаймні меншим злом. Як і перехід від імперії до національної держави.

Звісно, хотілося б, щоб у російській свідомості відбулося остаточне розлучення з імперією. І нібито всі викладені тут аргументи з погляду європейського раціоналізму витримують критику, але Росія – країна непередбачувана, і в ній, як казав Пьотр І, «й небувале буває»

 Ігор Лосєв

План "Б": Україні потрібна дерадянізація і дерусифікація

  • 01.10.13, 22:22

Праця, яку сьогодні представляє Тиждень, не має автора. Точніше, не має одного конкретного авто­­ра – це плід колективної робо­­ти журналістів Тижня, українських та закордонних експертів. Не буде перебільшенням сказати, що «Дорожня карта дерадянізації України» – це практичний результат діяльності всього нашого видання за час його існування.
Брак ідей і сценаріїв подальшого розвитку країни, принципових засад, на яких вона може відродитися й рухатися далі, вже усвідомила більшість активних громадян. Усім зрозуміло, що наша держава зайшла в глухий кут, зусилля влади навіть не передбачають виходу з нього, а зусилля опозиції здебільшого скидаються на профанацію. Очікувати рішень від політикуму наразі марно. Минулі два десятиліття продемонстрували своєрідний ескепізм «свідомої української еліти»: виявляється, бути лузерами психологічно й матеріально цілком комфортно. Ні за що не відповідати, нічого не міняти й при цьому жалітися на непереборні обставини, серед яких на першому місці пасивність і відсталість власного народу, – така позиція забезпечує престижні білі шати, а в деяких випадках і відчутний особистий добробут.

Вихід слід шукати на рівні початкової установ­­ки: радикальні перетворення в Украї­­ні: а) потрібні; б) можливі. Філософія капітуляції, нішевий характер зусиль багатьох українських патріотів не мають ніякого виправдання в суспільних настроях. Це підтверджує динаміка результатів соціологічних опитувань, а ще краще доводять цифри й факти останніх парламентських виборів, на яких, попри всі маніпуляції режиму, відверто провладні кандидати зазнали відчутної поразки, причому навіть у тих місцях, які традиційно вважаються осередком застою. Український соціум готовий підтримати рішучі зміни, якщо повірить у чисті наміри й безкомпромісність їхніх ініціаторів. Що ж стосується самих змін, то альтернативою їм можуть стати лише незворотний занепад держави, остаточне розмивання її сенсу з неминучим подальшим поглинанням сусідами – частинами або разом.

Провідною характеристикою таких перетворень мали б стати передусім їхня радикальність і комплексність. До того ж що далі відкладатиметься початок рефо­­рм, то більшої радикальності вони потребуватимуть. «Різання хвоста по частинах» заради гуманності не виправдовує себе з жодних міркувань, ані прагматичних, ані власне гуманних, – це підтверджує як позитивний досвід інших посткомуністичних країн, що вже стали частиною єдиної Європи, так і негативний приклад інших колишніх «співтаборників» на чо­­лі із самою Україною. Досвід – найкращий учитель. Орієнтуючись на конкретний результат передусім тих держав, які варто взя­­­ти за взірець (зокрема, країн Балтії – вчорашніх аутсайдерів, а ни­ні повноцінних членів ЄС), можна проаналізувати дієвість тих чи інших політичних рішень, а головне – переконатися в безальтернативності одних підходів і помилковості інших.

Зволікання та саботаж упродовж останньої чверті століття української історії ще більше збили проблеми в незрозуміле кубло, де причини й наслідки тісно переплетені між собою. Питання, за яку ниточку потягти, щоби його нарешті розплутати, не таке схоластичне, як може здатися на перший погляд. Починати слід із того пункту, де Україна звернула зі свого магістрального шляху, визначеного географією та історією. Цей пункт – потрапляння в орбіту ворожої імперії, спершу Російської, потім Радянської. Як, наприклад, Естонія, треба нарешті назвати речі своїми іменами: упродовж багатьох років країна перебувала під ро­сій­­сько-радянською окупацією. Тож послідовне позбавляння оз­нак російсько-ра­дян­­ської колонії на всіх ділянках політичного, еко­­номічного, соціального та куль­­тур­­ного життя означатиме повернення до Європи. Тому дерадянізація, тому дерусифікація.

Стосовно ж конкретних рецептів, то запропонований маршрут «Дорожньої карти», можливо, наразі недосконалий у якихось подробицях (те попере­­ду), зате він конкретний і комплексний. Це, так би мовити, філософія змін. У ньому закладено як засадничі, принципові заходи, яких не оминути, так і конкретні технологічні пропозиції, які можна уточнювати й щодо яких можливі дискусії. До речі, якраз дискусія – це те, на що чекає колективний автор документа. Обґрунтована критика, конкретні уточнення, деталізація тез – необхідний і неминучий етап роботи до того моменту, коли план візьме до реалізації мейнстримна політична сила, яка відповідатиме інтересам української більшості.

Що ж до прецедентів, то їх можна шукати не лише поміж колишніх товаришів по нещас­­тю. Європа, а кажучи ширше, демократичний, західний, «перший» світ, ніколи не була ідеальною. Ступінь досконалості тієї чи іншої цивілізації визначається не браком проблем, а способом їх розв’язання. Конкретні приклади того, як вирішували в різний час різні соціальні, культурні, адміністративні, економічні проблеми в цьому «першому» світі, стали у пригоді в розробках «Дорожньої карти».

Нарешті, щодо позірної радикальності деяких пропозицій, то вона так само не є наслідком ригідності, обмеженості чи поганого характеру авторів. Більш-менш сумлінний аналіз як вітчизняної ситуації, так і вже згаданого іноземного досвіду переконує, що якихось поміркованих, половинчастих, «оксамитових» рішень для розв’язання наявних проблем не існує. Або так, або ніяк, і в разі «ніяк» катастрофічні наслідки неможливо ігнорувати. Зрозуміло, що для реалізації всього комплексу заходів потрібна передусім політична воля. Залишаючи за межами обговорення питання, яка саме конкретна сила мала би й могла би продемонструвати таку політичну волю, неможливо омину­­ти одну суттєву обставину, а саме: чи потрібна для здійснення дерадянізації/деколонізації з усіма названими складовими якась особлива жорстка форма державного устрою? Чи неминуче для цього вдаватися до якоїсь тимчасової більш чи менш авторитарної стадії, щоби згодом повернутися до повноцінного народовладдя, як запевняють деякі шановані інтелектуали? Ми переконані, що звичайних демократичних процедур цілком достатньо, враховуючи суспільні настрої, готовність до перетворень широких мас українців, їхні ментальні засади європейськості, остаточно не знищені багаторічними тоталітарними практиками. Інша річ, що сама по собі демократія може й мусить бути ефективною, дієвою, енергійною та рішучою, але це питання зовсім іншої дискусії.

Аксіоми, що мають бути відправною точкою для всіх політиків, які не стоять на антиукраїнських позиціях

• Сьогоднішнє державне утворення Україна не є українською державою в тому сенсі, як Польща є польською, а Естонія – естонською. Так сталося тому, що всі панівні еліти цієї держави, фактично утвореної на етнічних українських землях шляхом відламу від СРСР/Росії, є прямими спадкоємцями окупаційної адміністрації Радянського Союзу в Україні, отже, цілком логічно провадять економічну та гуманітарну політику утримання контрольованої території в складі наддержавного «Русского міра». Україну не прагнуть втягнути в «Русскій мір» – їй штучно перешкоджають із нього вийти і повернутися в природне для неї європейське національне русло економічного, соціального та культурного розвитку. Всупереч волі більшості мешканців України.

• У сьогоднішній державі Україна немає ринкової економіки, а бізнесом називаються речі, далекі від підприємництва. Російська система обходиться без таких понять, як недоторканність приватної власності, вільне підприємництво, рівність перед законом і ринкова економіка. Нинішня Україна штучно перебуває в російській економічній парадигмі всупереч волі більшості населення України. Через це українці приречені на бідність і не зможуть створити громадянське суспільство, яке є основою функціонування правової держави та демократії.

• Абсолютна більшість мешканців України відкрита до української мови, історії, читання україномовних книжок, преси, перегляду кінофільмів українською тощо. Проте їй штучно перекривають доступ до україномовного культурного та інформаційного продукту шляхом грубих, але системних антиринкових дій і маніпуляцій. Антиринкові махінації, спрямовані на недопущення існування самого ринку україномовного продукту, прикривають фальшивим твердженням про «ринкову» перемогу російської мови в Україні.

• Українським культурним та інформаційним продуктом може бути тільки продукт, створений українською. Адже російськомовний культурний та інформаційний продукт, вироблений на території України, так і залишається російським, створеним на іншій території (Булґаков, Курков, Лузіна – це російські письменники, «Віа Гра» – російський продукт шоу-бізнесу для споживання на території «Русского міра» тощо).

Для українських політиків наведені вище аксіоми мають означати дві речі:

• Не оминути шляху, пройденого країнами Східної Європи. Країна має бути повністю перезавантажена, а радянсько-російські маркери заміщені національними європейськими.

• Цієї єдино конструктивної альтернативи очікує переважна частина українців. Абсолютна більшість хоче успішної економіки, прагне поширення української мови і спроможна сприйняти правдиву українську історію.

tyzhden

Похищение Руси

  • 30.09.13, 12:57
Фото Татьяны Литвиновой

Когда говорят, что Украина не способна нанести Кремлю симметричный удар, я соглашаюсь. В торгово-экономическом плане она действительно мало что может противопоставить российским санкциям. Зато в ее распоряжении – целый арсенал крайне болезненных для Москвы ассиметричных ответов. Более того, Украина способна так ударить по архетипическим символам России, что двухглавому орлу, не ровен час, придется подтверждать свою родословную.

Медведев и Глазьев могут пугать, что Ассоциация Украины с ЕС лишит отношения двух экономик налета "исключительности" и "приоритетности", но это пустые слова. Украина и Россия давно уже торгуют друг с другом равнодушно и холодно – аккурат после того, как Москва перестала продавать Киеву газ по бросовым ценам. В экономических связях двух стран давно уже нет ничего личного, только бизнес.

Однако эта экономическая фригидность вовсе не распространялась на другую сферу отношений – символическую. Москве было крайне важно публично закрепить Киев в сфере своего "имперского влияния". Отсюда – все эти проекты единого учебника истории, поездки икононосных байкеров по Крыму и регулярные визиты Патриарха. До определенного момента украинская власть этому процессу подыгрывала. Министром образования назначили Дмитрия Табачника, срок базирования ЧФ — продлили, закон о правах региональных языков – приняли.

В Москве искренне думали, что у Киева просто нет выхода. Что Виктор Янукович – заложник пророссийского юго-востока, что прозападность для украинских элит чревата потерей власти, что это Кремль делает одолжение Партии регионов, объявляя ее своей главной сторонницей. А оказалось, что юго-восток голосует не за Россию, а за "донецких", потому что те – "свои". Что субъектностью в стране обладают только олигархи, которым проще и безопаснее быть в Европе. И что Москва сама умудрилась вложить в руки украинских властей оружие огромной разрушительной силы.

Потому что вся российская внешняя политика последние десять лет строилась из расчета на "внутреннее потребление" и была в значительной мере имитацией. Неважно, как обстояли дела в реальности — пропагандистская машина Москвы убеждала россиян, что "оранжевый дебош" подавлен, украинские националисты маргинализированы, а Черноморский флот и дальше продолжит грозить сексуально разложившемуся западу. И параллельно эта же машина убеждала россиян и весь мир, что Украина – это не просто неотъемлемая часть исторической России. Она напоминала urbi et orbi, что Украина – это колыбель православия, а Киев – мать городов русских. Теперь эта идеологическая дубина оказалась в руках у Виктора Януковича, которого кремлевская пропаганда не успела вовремя маркировать как "изменника". И Киев может отныне над Кремлем издеваться, медленно и со вкусом разрушая эти песочные замки один за другим.

Для этого не обязательно быть экономическим тяжеловесом. Например, для начала пригласят в гости Папу Римского, наставником которого, как известно, был украинский греко-католический епископ Степан Чмиль. Канонизируют киевского князя Аскольда, принявшего христианство за 130 лет до Владимира. Начнут регулярные полномасштабные учения с НАТО. Запретят дискриминацию геев. Издадут полное собрание сочинений Пушкина на украинском языке. Арсенал недорогих, но крайне обидных для официальной Москвы поступков можно продолжать бесконечно.

Если у украинских элит хватит изобретательности, то они и вовсе могут начать бороться с Кремлем за бренд "Киевская Русь". Киевская Русь — как "истинная европейская Русь" в противовес более поздней азиатской франшизе. Начать с мелочей, пройтись серией ударов по мифологемным почкам, а затем нацелиться на нокдаун. Мол, "парни, все это время вам впаривали подделку! Покупайте натуральное из Киева. Прямые поставки". А если в мировых столицах подтвердят, что, мол, да, Ukraine is the real Russia — то это уже будет серьезно.

Скажете, что вся эта мифологическая чепуха не будет иметь отношения к реальной политике? А что в современной российской публичной риторике имеет отношение к пресловутой real politic? Закон Димы Яковлева, что ли? Гомофобные законы? Потраченные на Олимпиаду миллиарды? Слабость современной России как раз и состоит в гипертрофии ее символической повестки.

И тут уже будет неважно историческое правдоподобие. Россия сама последовательно придавала Украине ореол главной жемчужины в новой имперской короне. И Киеву, сбежавшему под крыло прагматичной Европы, теперь вполне под силу играться этим ограненным символом, лишая Москву ее козыря на "историческую русскую монополию". Россия сама подменила базис и надстройку. И теперь эта символическая надстройка грозит обернуться против нее.

Передавайте привет Геннадию Онищенко.

Павел Казарин


rosbalt

Душа України виявилася найбільшою у світі!

  • 30.09.13, 00:16

Це геніальна відповідь Метра на потуги адептів Русскаво міра в Україні та його внесок у творення Українського світу. Українське може і повинне бути найкращим!

Зі свого боку уявляю собі перекошені від безсилої люті обличчя авторів безглуздих опусів (ляпсусів) на кшталт Конец суверенитета Ukraine.

Так тримати, Метре! З нетерпінням очікуємо презентації анонсованого альбому "Україна".


Free Speech. Свобода Слова. Сайт Сергєя Мельнікофф. Українські артисти на генеральній репетиції шикування для найбільшої в світі світлини Душа України. Фото Володимира Каткова (© MFF Europe)

Душа України виявилася найбільшою у світі!


MFF виконав найбільшу фотографію в світі у Києві. Фотопанорама "Душа України " присвячується майбутній асоціації України з Євросоюзом - кульмінаційній точці чотирьох століть української боротьби за гідний статус у Європі!

З офіційного прес-релізу компанії-власника всесвітньої мережі готелів Інтерконтиненталь: 28, вересня з території Михайлівського Золотоверхого Собору підніметься в небо тепловий аеростат , щоб закарбувати унікальний знімок Михайлівській площі, де поруч із пам'ятником княгині Ользі збереться більше 500 співаків і музикантів, що представляють національне українське мистецтво: Академічний народний хор ім. Григорія Верьовки; Національний академічний ансамбль танцю ім. Вірського , Капела бандуристів України та Національний академічний оркестр народних інструментів.

З нагоди святкування свого п'ятиріччя, готель InterContinental Kiev підтримав ініціативу відомого американського фотографа Сергєя Мельнікофф створити найбільшу світлину в світі. Неприборкана творча натура дозволила майстру високохудожньої фотографії набрати півтисячному масовку провідних українських артистів у національних українських костюмах з музичними інструментами для єдиного історичного кадру.

Панорама «Душа України» буде надрукована на артистичному полотні розміром 8 х 2,7 м з одиничного слайда. Це дає право заявити таку художню роботу, як найбільшу за розмірами не тільки в Україні, а й у всьому світі. У такому форматі буде створений єдиний екземпляр світлини, що дає право її власнику звернутися за реєстрацією до Книги рекордів Гіннеса.

Проект «Душа України» виходить далеко за рамки згадки у всесвітній книзі рекордів. InterContinental покаже унікальну панораму у всіх 170 готелях мережі InterContinental на п'яти континентах. Також з оригінального діапозитива буде віддруковано лімітовану кількість номерних копій меншого розміру для VIP-гостей. Вже наприкінці цього року панорама «Душа України» буде виставлена в Раді Європи на персональній виставці фотографа і відкривати унікальний фотоальбом « Україна ».

Роботу Метра фотомистецтва висвітлюють найбільші світові агентства, в тому числі Discavery, CNN, BBC World і національне телебачення України.

"Душа України" ФОТОРЕПОРТАЖ зі знімального майданчика У ЦЕНТРІ КИЄВА Ви бачите роботу MFF зі створення найбільшої в світі фотографії


Політ до Книги Рекордів Гіннесса!

http://tsn.ua/kyiv/unikalne-foto-dusha-ukrayini-mozhe-potrapiti-do-knigi-rekordiv-ginnesa-313364.html

Репортаж телевізійної служби новин

Бюджет для зйомок одиничного кадру "Душа України" склав 15000 Євро. Компанія, яка володіє мережею готелів Інтерконтиненталь, офіційно оголосила, що викупить Full Copyright на панораму MFF "Душа України", зробивши авторську роботу американського Майстра одним із найдорожчих фотографічних творів світу.

Переклав за http://ipvnews.org/ Юрко Антоняк

Як "Сім'я" веде до банкрутства "Вугілля України" та держбанки

  • 29.09.13, 11:15



Никто и не сомневался, что рано или поздно в украинском правительстве придумают, как зарабатывать даже на бюджетных дырах.

Недопоступление налогов из-за слишком оптимистических расчетов бюджета уже позволили реализовать потенциально "откатную" схему финансовых векселей.

Эти бумаги заменят реальные деньги при возврате государственных долгов.

Векселями и раздачей гарантий дело не ограничится. На очереди - новые "младомеханизмы". В частности, невыплата банковских кредитов госпредприятиями.

Эти ГП будут ликвидироваться или реорганизовываться под эгидой проведения реформ Виктора Януковича, но с явной выгодой для "Семьи" и олигархов.

Пробным камнем в этой схеме должно стать банкротство ГП "Уголь Украины", которое задолжало банкам и железнодорожникам около 3 млрд грн.

По данным портала "Наші гроші", специализирующегося на мониторинге государственных закупок, план ликвидации ГП "Уголь Украины" было утвержден в Минтопэнерго в августе 2013 года. Это произошло в аккурат после того, как кредиторская задолженность госкомпании подобралась к 3 млрд грн.

Это решение министр Эдуард Ставицкий принимал во исполнение плана реформ Януковича, который еще в 2012 году поручил Кабмину и Минэнергоугля перейти на биржевые торги и прямые договора при продаже угля.

Ads not by this site

Ликвидация ГП по решению Минэнерго позволит "семейным" менеджерам договариваться об индивидуальных условиях возврата этих средств - деньгами, ОВГЗ или векселями. А сыну президента Александру Януковичу и родственному олигарху Ринату Ахметову - вытеснить с рынка газового угля госшахты.

Худшая часть шахт после этого окажется на грани банкротства, а лучшая часть отойдет в нужные руки. Что делать с тысячами работников, нигде не озвучено.

Почему умирает "Уголь Украины"

Госпредприятие "Уголь Украины" было создано в 2003 году для поддержания государственных шахт с высокой себестоимостью и низким качеством угля.

Видимо, "покращыты" ситуацию в отрасли не удалось. Напротив, на госшахтах хроническое перепроизводство никому не нужного угля, засилье "копанок" и коррупционное использование госдотаций - они перетекают в карманы "Семьи".

Невзирая на это, "Уголь Украины" - кость в горле для двух крупнейших угольных трейдеров страны - Рината Ахметова и структур Александра Януковича.

Ахметову схемы "Семьи" с госшахтами мешают развивать собственный угольный бизнес в рамках холдинга "Дтэк" и портят ценовую ситуацию. У Януковича-младшего существует потребность в легализации собственного угольного бизнеса за счет покупки лучших из оставшихся шахт.

При этом именно трейдеры, которых участники рынка связывают со старшим сыном президента Александром Януковичем, активно вытесняют продукцию ГП с рынка.

Малоизвестные компании уже долгое время активно поставляют уголь на государственное объединение "Центрэнерго" и недавно приватизированное объединение "Донбассэнерго". Причем в профсоюзе шахтеров по-прежнему намекают, что этот уголь может быть из печально известных "копанок".

Это не далеко не все сложности "Угля Украины". Из-за существования теневых схем время от времени возникают такие проблемные темы, как квотирование ввоза коксующегося угля. Они угрожают металлургическому бизнесу "Индустриального союза Донбасса" и даже цементным заводам.

Глава "Семьи" Виктор Янукович. Фото nmpu.org.ua

Роль государства в данном секторе сводится к поддержанию и финансированию обширнейшей коррупции. Правительство обязывает частные и государственные теплогенерации покупать уголь только через ГП "Уголь Украины".

Такой шаг позволил бы компенсировать бюджетные дотации, которые выделялись на поддержку убыточных шахт, если бы деньги не перетекали к "Семье".

Речь идет о гигантских суммах. На частичное покрытие расходов по себестоимости угольной продукции в госбюджете-2013 предусмотрено 7,8 млрд грн, из которых 3,224 млрд грн было выделено в первом квартале.

Существование механизма дотирования убыточных шахт приводит к перекосам в цене на уголь. Так, по данным Минэнерго, в 2013 году себестоимость угольного концентрата с шахт под его управлением достигла 1 400 грн за тонну.

Для сравнения, экспортная стоимость угля с частных шахт - около 800 грн за тонну, при этом у ряда частных компаний себестоимость около 500 грн за тонну. Именно по этой цене - 500 грн - приходится продавать уголь госшахтам.

Ads not by this site
 

В Украине наблюдается перепроизводство угля, но большая его часть - низкого качества, он не пригоден для металлургии. Этот ресурс мог бы использоваться в рамках украинско-китайского проекта по замене газа угольным топливом.

Однако украинская сторона сама тормозит этот проект. По некоторым сведениям, кое-кто желает "откусить" в личное пользование часть китайских миллиардов еще до начала проекта. Это намерение вызывает искреннее недоумение у представителей Поднебесной, где за коррупцию в подобных масштабах расстреливают.

Вот и получается, что добытый на госшахтах уголь некуда девать. В начале 2013 года "ДТЭК" уже отказывалась закупать у ГП "Уголь Украины" дорогой газовый уголь для своих теплогенераций. Это оправданно, ведь предприятиям Ахметова хватает топлива собственной добычи. Другое дело, что олигарх нарушает условия договора.

По договору "ДТЭК Трейдинг" до декабря 2013 года обязана купить у ГП 2 млн тонн угольной продукции марки "Г" общей стоимостью 1,656 млрд грн. Этот тип угля используют только ТЭС, которые после приватизации стали собственностью "ДТЭК". В результате, государственным шахтам некуда сбывать свою продукцию.

Ахметов согласился покупать госуголь только после того, как ему дали очередную преференцию - повышение квоты по продаже электроэнергии с собственных ТЭС.

Фото news2000.com.ua

Как государство "кидает" собственные банки

Решение о ликвидации ГП "Уголь Украины" снимает с энергетиков необходимость покупать дорогой и некачественный уголь у государственных шахт и открывает дорогу к их приватизации по бросовым ценам.

В сентябре министр энергетики и угольной промышленности Украины Эдуард Ставицкий уточнил, что планируется продать 60 угледобывающих предприятий.

Причем после ликвидации ГП большая часть из них будут уходить по механизму голландского аукциона - "на понижение". Если при продаже имущественных комплексов или пакетов акций угледобывающих предприятий аукцион не состоится, например, из-за отсутствия покупателей, то ФГИ объявит аукцион второй раз, но уже со снижением начальной цены объекта приватизации на 30%.

Если аукцион еще раз не состоится, тоже из-за отсутствия покупателей, то цену можно сбросить до половины от начальной. Если же и в этом случае продать не удастся, то объект приватизации передадут для продажи на инвестиционном конкурсе - за 1 грн и обещание постараться спасти предприятие.

Можно смело строить прогнозы. Полцены или "за бесплатно" - это именно те параметры, за которые уйдут лучшие объекты. Вряд ли какие-то "инвесторы" захотят встать на пути "Семьи" и Ахметова и заплатить за шахты честную цену.

 "Семья" и прочие. Фото argumentua.com

Еще одно направление для заработков после ликвидации ГП "Уголь Украины" - "работа" с его кредиторской задолженностью - тем, что должны шахты. Сейчас этот долг составляет около 3 млрд грн.

Основная его часть сформировалась в 2010 году, когда в посткризисном бюджете не хватало денег на дотации отрасли. Это привело к тому, что в 2008-2009 и в первом квартале 2010 года произошло значительное падение добычи в Украине. Пеняя на "папередников", правительство Николая Азарова набрало кредитов под обещание, что вскоре исправит ситуацию на госшахтах. Однако потом в угольной сфере началось засилье "Семьи".

Общий долг предприятия перед банками Украины составляет более 2,4 млрд грн. Это без учета просроченных процентов за пользование кредитами. Платить по ним ГП не может из-за сложной финансовой ситуации.

Эдуард Ставицкий и Сергей Арбузов явно в курсе плачевной ситуации в "Угле Украины". Фото comments.ua

Самыми крупными кредиторами госкомпании являются госбанки. В совокупности Укрэксимбанк и Ощадбанк выдали "Углю Украины" 1,3 млрд грн. Еще около 1,1 млрд грн госпредприятию предоставили в долг негосударственные учреждения: "Дочерний банк "Сбербанка России", Проминвестбанк и Альфа-банк.

Как распределялись и куда пошли эти кредиты, в ГП "Уголь Украины" отвечать не стали. Запрос "Экономической правды" остался без ответа.

Можно смело предположить, что "потерянные" ссуды использовались, в том числе, для расчета с шахтами, близкими к Александру Януковичу. В частности, за поставки угля "Центрэнерго" и тогда еще государственному "Донбасэнерго".

Шахты снабжали и продолжают снабжать углем компании, входившие в печально известный "Донбасский расчетно-финансовый центр" - ДРФЦ. Так называлась первая организация, через которую "пилились" угольные миллиарды для "Семьи".

"Донбасский расчетно-финансовый центр" когда-то контролировал человек, очень близкий к Виктору Януковичу – Эдуард Прутник. После победы своего патрона на президентских выборах, Прутник передал свои активы президентской "Семье" и отошел от дел.

С тех пор ассоциацию ДРФЦ стали прочно связывать со старшим сыном президента Александром Януковичем. Сам он, что характерно, связь с компанией отрицает.

Что из себя представляла ДРФЦ? Это был целый пул фирм, которые, в частности, контролировали арендованные у государства еще в начале 2000-х обогатительные фабрики - "Комсомольскую", "Узловскую", "Красную звезду", "Украину" и "Россию".

Согласно подсчетам издания "Наші гроші", только за 2012 год угольная группа "Семьи" заработала на гостендерах более 7 миллиардов гривен. В частности, она выигрывала миллиардные угольные тендеры на Донбассэнерго и Центрэнерго.

Виктор Янукович и Эдуард Прутник

Однако еще 1 июня 2010 года ассоциация "ДРФЦ" прекратила свое существование "в результате реорганизации". Ей на смену пришло ПАО, созданное на основе одного из подконтрольных предприятий - "Центральная обогатительная фабрика" Комсомольская ".

Также под каждую из пяти государственных обогатительных фабрик были созданы отдельные структуры - ОАО "ЦОФ" "Узловская", ПАО "ГОФ "Красная звезда", ОАО "ГОФ "Украина" и ОАО "ГОФ "Россия".

После этого Фондом госимущества была проведена предпродажная оценка этих предприятий, согласно которой арендаторы так улучшили фабрики, что сумели получить в среднем по 75% каждой.

Еще по 25% принадлежало государству, но недолго. В конце мая ФГИ реализовал госпакеты фактически на безальтернативной основе. Таким образом, мажоритарным акционером пяти обогатительных фабрик оказалось некое ООО "ДРФЦ".

Эта структура принадлежит офшору Sarone Holdings, зарегистрированному на Британских Виргинских островах. Как уже писала "ЕП", у этого офшора и самого ООО "ДРФЦ" прослеживаются четки связи с "межигорскими фирмами", на которые в свое время была записала львиная доля имущества президентской "Семьи".

В 2012 году центр преобразовали в ПАО "ЦОФ "Комсомольская" - по названию одной из обогатительных фабрик, входящих в ассоциацию. 25% акций "Комсомольской" принадлежит государству, остальные - ООО "ДРФЦ", созданному в 2009 году.

Ads not by this site
 

ООО принадлежит офшору Sarone Holdings, зарегистрированному на Британских Виргинских островах. Номинальным соучредителем ассоциации "Донбасский расчетно-финансовый центр" в свое время числилась Оксана Решетняк.

По счастливому стечению обстоятельств она стала членом правления Укрэксимбанка именно в тот же период, когда этот госбанк прокредитовал "Уголь Украины" почти на 1 млрд грн. Было это в далеком 2010 году.

Как банкротство "Угля Украины" ударит по госбанкам

В госбанках также не стали отвечать на вопросы ЭП. Какова точная задолженность ГП "Уголь Украины" перед Укрэксимбанком и Ощадбанком, и когда в последний раз проводилось погашение кредита - неизвестно. По примерным подсчетам, государственная структура "висит" государственным банкам 1,3 млрд грн.

Предпочел отмолчаться и Нацбанк, который время от времени предоставляет госбанкам индивидуальные разрешения на нарушение нормативов. Он позволяет госбанкам считать хорошими проблемные и "висячие" займы государственных компаний. В частности, так было с НАК "Нафтогаз Украины".

Это значит, что под эти кредиты не должны формироваться резервы. Проще говоря, госбанки заранее не уменьшают собственную прибыль на сумму убытков, которые почти гарантированно возникнут после невозврата займов.

Вопрос к Нацбанку - какой уровень резервов сформирован под заем, выданный ГК "Уголь Украины", - остался без ответа. По сведениям источников ЭП, в госбанках этот резерв "ниже необходимого".

Украинский шахтер. Фото Фото ukranews.com

Возможно, из-за этого вскоре могут быть пересмотрены рейтинги госбанков рейтингующими их агентствами - Fitch и Moody's. Последнее, к слову, недавно понизило рейтинг Украины до преддефолтного Саа1. Это значит, что рейтинги госбанков уже должны быть снижены до уровня суверена Саа1 (Moody's).

Учитывая задолженность "Угля Украины", они могут опуститься к уровню, который присваивается только глубоко третьесортным банкам. Помимо прочего, это означает катастрофическое подорожание кредитов и еврооблигаций для госбанков.

Это сделает новые внешние займы для данных учреждений делом практически невозможным. Укрэксимбанку, который является лицом правительства на внешних рынках, это сулит катастрофические имиджевые проблемы.

Для Ощадбанка и коммерческих банков проблемы с возвратом средств со стороны ГП "Уголь Украины" не являются столь критичными. Однако уменьшение прибыли банков на сумму этих займов в полном объеме может существенно снизить прибыльность банковской системы и даже вывести ее по итогам года в "минус". Не говоря уже о том, что государственные банки и без того "напичканы" кредитами государственных компаний, которые завтра могут пойти на банкротство по схеме "Угля Украины".

Фото inpress.ua

Например, по данным источников ЭП в НБУ, у одного из банков резервы под кредит ГП "Уголь Украины" не сформированы вообще. Это может означать одномоментное формирование у банка в конце 2013 года отрицательного финансового результата на сумму займа - более 300 млн грн. И это лишь один из банков.

В целом прибыль банковской системы может уменьшиться на миллиарды.

"Младореформаторы" толкают банки к получению векселей?

Как может решиться ситуация, непонятно. Самый радикальный путь предполагает, что государство не заплатит вообще. Менее радикальный - "младореформаторы" предложат банкам получить вместо "живых" денег новомодные векселя.

Как уже писала ЭП, обмен векселей на "живые" деньги впоследствии может происходить через близкие к Арбузову и Ко финансовые учреждения. Причем предполагаемый дисконт при их обналичивании может достигать 50-70%.

Ads not by this site
Главу НБУ Игоря Соркина также причисляют к "Семье". Он никак не вмешивается в процесс, в результате которого в банковской системе образуется "дыра" в несколько миллиардов. Фото из страницы Соркина в соцсетях

Наверняка, банки не захотят получить 30% кредитов вместо возврата всей суммы. Однако, судя по всему, "младореформаторы" их толкают именно к этому.

Данную мысль подтверждает прецедент с Альфа-банком, который отсудил у госпредприятия почти 411 млн грн в погашение кредита, но не может добиться возврата средств даже после решения Верховного суда и ареста счетов ГП.

Высший хозсуд принял решение еще в апреле 2013 года, а недавно в дело вступили судебные исполнители. Тем не менее, госпредприятие платить не намерено, зато угольные миллиарды в пользу "Семьи" продолжают "пилиться".

Более того, в ближайшее время должно состоятся заседание Хозяйственного суда Киева, на котором будет рассмотрено заявление ГП "Уголь Украины" о реструктуризации долга перед Альфа-банком на 20 лет. При условии, что уже через два года компания должна прекратить существование.

Таким образом, государство превратилось в недобросовестного заемщика, борьба с которыми является темой постоянных совещаний в правительстве.

Особенно иронично выглядит этот факт на фоне работы "антирейдерской" Комиссии по борьбе с незаконными поглощениями. Возглавляет ее первый вице-премьер Сергей Арбузов, который курирует финансовый и экономический блоки Кабмина.

Сергей Арбузов стал главным по борьбе с рейдерами. Фото eizvestia

Невозврат кредитов банкам - пробный шаг в сторону невозврата всех долгов государства. Основным источником проблемной задолженности, как известно, является "Нафтогаз". Если сработает схема, апробированная на "Угле Украины", то она сполна проявит себя и на примере "Нафтогаза".

Это уже десятки миллиардов гривен только в госбанках. Искусственное банкротство НАК откроет "младореформаторам" путь к управлению кредиторской задолженностью компании почти на 60 млрд грн.

Это не только заработок на финансовых векселях, но и возможность взять под контроль поставки газа потребителям для структур родственных олигархов. К слову, реорганизация "Нафтогаза" также заложена в программу реформ президента.

Остаются и другие инструменты для творческого подхода "младореформаторов". Например, валютные ОВГЗ, скупка которых часто осуществляется банкирами по "просьбе" сверху. За их счет до сих пор не произошла девальвация гривны, и Минфин все еще может рассчитываться с МВФ.

"Семья" и Ахметов близки как никогда. На фото novosti.dn.ua - бизнесмены Александр Янукович и Ринат Ахметов, глава Администрации президента Сергей Левочкин

Андрій Вишинський, Сергій Лямець,
epravda

Девять причин, по которым я уезжаю из России.

  • 28.09.13, 22:07
Не перекладаю,щоб було все як написав автор.





Написать комментарий
200
 

Фотография: James Duncan/flickr.com (CC BY 2.0)
22.08.2011, 15:06 | Виктория (boot_from_cd) 

Подобная тема на этом форуме имеет эффект разорвавшейся бомбы. Однако я всё-таки поиграю в камикадзе и напишу именно об этом. В очередной раз. Итак, почему я, молодая женщина 25-ти лет от роду хочу уехать из этой страны? Какие причины сподвигают меня, как и тысячи моих соотечественников потихоньку готовиться к отъезду?

Мы публикуем отклик на «личный опыт» нашего читателя «Почему я тоже уеду из России». — ред.

Материальные? Вовсе нет. В этом смысле мы, жители мегаполисов, счастливее прочих (хотя, конечно, не в деньгах счастье). Зарплаты позволяют смотреть на мир более уверенными глазами, крепче стоять на ногах, радовать себя какими-то приятными мелочами.

Но не хлебом единым жив человек.

К сожалению, живя в России я не могу ни за какие деньги купить то, что мне хочется.

Именно об этом и надо поговорить.

1. Безопасность. Её нет. Милицию переименовали в полицию, военным пообещали большие зарплаты, всех силовиков переодевают в новехонькую с иголочки форму. Дало ли это эффект? Нет, если по-прежнему при виде полицейского хочется перейти на другую сторону улицы. Нет, если жены в день зарплаты инспектируют мужей, как не быть ограбленному полицией.

Нет, если водитель держит в паспорте несколько сотенных купюр на случай внезапной взятки инспектору. Нет, если человек в форме заходит в супермаркет и расстреливает людей.

Вы верите полиции? Я нет. Причем мы давно уже отошли от стадии «полиция ничего не делает, поэтому от неё нет толку» и взошли на новую ступень «полиции много чего делает, поэтому её стоит опасаться».

2. Здоровье. У меня есть медицинская страховка и есть деньги на то, что в эту самую страховку не входит, например, на стоматологию. Однако для того, чтобы пойти к врачу мне необходимо долго консультироваться с друзьями и знакомыми, дабы не попасть к неспециалисту.

Я до сих пор с ужасом вспоминаю одну московскую клинику, где работают «врачи», не имеющие права на медицинскую деятельность. И клинику никто и не думает закрывать!

Стоматолог как-то раз нашел у меня кариес в имплантанте.

На фоне всего этого просто фантастические лекарства и рецепты. Педиатр, выписывающий всем детям поголовно гомеопатические снадобья. Министерство здравоохранения, продвигающее лекарственные средства, эффективность которых не подтверждена никакими исследованиями. Наконец, многочисленные многопрофильные клиники, которые разрастаются по всей стране как грибы после дождя.

Найти хорошего специалиста - дело не просто сложное, порой практически недостижимое. Не говоря уже о всех тех тонкостях, которые хитро прописаны в страховом полисе. Это входит в страховку, а вот это платно. Почему-то платно у нас больше половины возможных услуг.

3. Образование. То, что уровень образования падает, ни для кого не секрет. Родители отправляют детей учиться в иностранные ВУЗы, а я прихожу в ужас, когда друзья-студенты рассказывают о том, чему их пытаются учить. Рефераты скачиваются из интернета, заплатил за курс - получил диплом.

4. Непрофессионализм. Напрямую следует из предыдущего пункта. Мы вступили в эру непрофессионализма во всех областях, начиная от медицины и заканчивая прачечными. Люди разучились писать деловые письма. Просьба прочитать текст с экрана вызывает панику.

Следующий пример поймут не только айтишники, но и просто люди, знающие английский язык. Системный администратор одного из московских аэропортов (с красным дипломом одного из известнейших московских технических вузов) доказывал моему другу, тоже админу, что есть разница между статической маршрутизацией и статическим роутингом.

В следующий раз, когда будете ругаться на задержку рейса в аэропорту, вспомните, какие специалисты там работают.

А это только один пример, в одной из областей.

5. Недвижимость. Отсутствие возможности купить жильё в своём городе. Непомерно завышенные цены на квартиры.

Не так давно один человек подсчитал, что если продаст свою убогую хрущевку на окраине Москвы, находящуюся в практически аварийном доме, то сможет купить замок в Чехии.

При этом, даже имея жильё, ты не застрахован от того, что завтра не начнётся строительство очередной Олимпиады (или чего угодно), когда твой дом будет оставлен под снос.

6. Коррупция. Правило «не подмажешь - не поедешь». Вы умеете давать взятки? Я не умею. Однако взяточничество везде, повсюду, везде надо «сунуть», «дать», «поблагодарить». Компания Икеа сворачивает свой бизнес в России, расширения больше не будет, потому что Икеа тоже не умеет давать взятки.

7. Низкое качество всей продукции. Именно всей, я не ошиблась, начиная от йогурта и заканчивая автомобилями. Про российский автопром можно много чего говорить, но ограничимся тем, что уже сказано. В общем, не самый хороший у нас автопром. А если говорить о продуктах питания, об одежде, то тут просто песня.

Я живу в Петербурге, Финляндия рядом, в последнее время очень популярны стали однодневные туры по финским магазинам.

Сначала не понимала, в чем соль, потом стало ясно. Имеем два одинаковых шампуня, одна и та же марка. Один сделан в России, второй в Финляндии. День и ночь. В первом случае - жиденькая водичка. Во втором - действительно шампунь, от которого волосы становятся «шелковистыми и блестящими».

Мясо, рыба молоко, никакого сравнения. Почему так? Я не знаю. Я не понимаю, почему крошечная Финляндия снабжает нашу страну молочными продуктами. Я не понимаю, почему крошечный Израиль снабжает огромную Россию редиской и клубникой.

Цены тоже поразительные. Один и тот же товар у нас и в Финляндии стоит по разному. Или взять футболки. Хорошие американские футболки маунтин. В США - 16-20 долларов. В российском интернет-магазине 50-60. В реальном магазине 100. Это как понимать? И во всём так.

8. Полное неуважение прав и свобод личности. Не буду долго расписывать этот пункт, ограничусь только словами о том, что «советский суд самый гуманный суд в мире». Основная причина пункта 8 в следующем пункте.

9. А вот сейчас тот пункт, который перевешивает все предыдущие. Именно этот пункт, а не предыдущие заставляет задумываться о переезде в другую страну. Что это такое? Это так называемый синдром вахтёра, это неуважение к другим людям, это нетерпимость, порой граничащая с фашизмом.

Представьте себе на секунду, что вот так случилось и всё правительство, все чиновники трагически погибли в один день. Что будет через неделю, через месяц? Будут те же самые рожи и на тех же самых местах. Почему? Потому что люди не меняются, потому что по каким-то не вполне понятным мне причинам у нас такие люди.

Это кондуктор в поезде, орущий на старушку, которая не сразу нашла свой проездной. Это хамка-регистраторша в городской поликлинике. Это полицейский, который избивает парня без прописки. Это мужик, сморкающийся на мостовую. Коллега, который ворует с работы степлер и вам же жалуется на ворьё в государстве. Дама, сажающая ребенка по малой нужде в тамбуре... а потом удивляющаяся, что же это молодежь устраивает туалет в лифте.

Ещё примеры нужны? Как вам пример с контролёром, который вырывает у «зайца» кошелек, чтобы вытащить из него хоть какую-то мзду? А школьный учитель, который называет детей тупорылыми уродами? А воспитательница детского сада, которая заклеивает детям рот скотчем, «чтобы не орали», а уволить её нельзя, потому что «заслуженная и вообще никто больше не пойдет работать на пять тысяч»?

Я не знаю, я правда не знаю, почему у нас такие люди. Одно время мне казалось, что, возможно, дело в советской эпохе, в принципе уравниловки, в истреблении элиты, да мало ли в чем. Однако вспоминается Толстой, Салтыков-Щедрин, Тургенев, словом, наши классики, читая которых начинаешь понимать, что оно всегда так было. Почему? Не знаю. Так исторически сложилось.

Собственно, вот девять пунктов, всего девять пунктов, которые красноречиво говорят сами за себя.

Конечно, мне можно возразить. Сказать, что не всё так страшно. Сказать, что надо сражаться за своё счастье, за светлое будущее. Но зачем мне сражаться за будущее? Извините, друзья, я не воин, я скромный админ.

Я не хочу светлое будущее, я хочу спокойное настоящее.

Каков мой вклад в жизнь общества, спросите вы? Я давно ответила для себя на этот вопрос. Да, я не воитель и не революционер. Мне всё равно, кто будет стоят надо мной - красные, белые, зеленые или голубые. Я просто хочу спокойной жизни.

Хочу делать хорошо и качественно то, что умею, потому что, как мне кажется, именно такой принцип должен быть основополагающим любого государства. Но я хорошо выполняю свою работу, не ворую, не беру взяток, уважительно отношусь к окружающим людям.

Я плачу налоги, более того, я готова платить не 13 процентов своего дохода, а, допустим, 20 или даже 25, только бы вокруг меня был покой и порядок. Я готова платить за ровные дороги, зеленые парки, чистый воздух и уютные дома. Со своей стороны я, кажется, сделала всё, моя часть договора выполнена. А где та часть, которую должно обеспечивать государство? Я не вижу.

Повторяю, я не имею ни желания, ни физической возможности для того, чтобы бегать по площадям с флагами в зубах, устраивать стычки и драться с полицией. Я просто хочу спокойной жизни. Неужели я не имею права на это только потому, что родилась здесь, а не в другой стране? Терпи, это наша родина, сынок? Но я не хочу терпеть.

Почему всё время надо терпеть? Ради могил предков? Так их память у меня в сердце, а не в земле. Ради березок? Березы растут практически повсюду. Ради родного города? Да, это аргумент, однако мой город (Петербург) уже много лет на разграблении у осатанелой шайки чиновников.

Вам доводилось ходить зимой по улицам под угрозой в любой момент быть или убитым сосулькой (если идешь по тротуару) или сбитым машиной (если идёшь по проезжей части)? Мне приходится проделывать это каждую зиму. Ради чего?

Выводы из всего вышесказанного я делаю очень простые. Действовать надо, чем я и занимаюсь. Становиться не просто специалистом, а востребованным специалистом. Учиться и учить язык. И выбирать страну для проживания.

Неужели из-за этого я... предатель родины? Просто потому, что хочу быть «живущим в таком-то доме», а не «проживающим по адресу»? Жить, а не выживать. Не подстраиваться и не учиться давать взятки. Вот чего хочется больше всего.

Естественно, я не мозг, который утекает,. Я обычный человек, который хочет обычной жизни. В чем тут предательство-то?

Джинса под Януковича

  • 28.09.13, 20:18
spasitel evropy
 
В нашей сегодняшней жизни быть профессионалом не нужно. Необходимы связи, умение воровать, приспосабливаться и… создавать имитацию деятельности. Вот, например, Януковичу объяснили, что не нужно быть. Главное – казаться. Кем – не важно, это – зависит от ситуации, но то, что казаться нужно убедительно, это – он усвоил.

Потому он пытается казаться евроинтегратором, а всякие там не енакиевские, но очень желающие к ним примазаться, начинают уговаривать великого и могучего в том, что он может свершить великую миссию. Исходя из этого, Лена Б, от усердия угодить и умаслить сонцеликого, пошла еще дальше, сравнив низкопошибного шулера с царственной личностью, указав, что для тех, у кого скудоумие, она поясняет: Янукович – не Мазепа. Он – Петр Первый.

Сложно спорить с мадам, что историю никогда не учила, но усвоила штампы СССР, поскольку это - то же, что пытаться объяснить трехлетнему ребенку механизм запуска двигателя. Тем не менее, некоторые нюансы обсудить хочется.

То, что Януковичу уже давно состряпывают дворянскую родословную (на фоне документов о том, что его отец – шеф полиции при Гитлере) – давно не секрет. Некоторые, в желании умаслить венценосного и получить от него хотя бы взгляд (ведь не в деньгах счастье и не в том, чтобы украсть у государства квартиру в Киеве, дабы перебраться из любимого Донецка, да, Лена Б?), готовы писать и говорить о божьем ставленнике Януковиче все, что только придет в больное воображение. Но когда доходит до сравнения Януковича с историческими личностями, то тут есть над чем подумать.

Так, россияне, переврав историю, сравнили Януковича с Мазепой. Хотя Янукович не то что таких знаний, как Мазепа, не имеет, он половину алфавита не помнит. Да и исторически у них разные цели: Мазепа хотел для Украины независимости, а Янукович - желает для себя денег МФВ.

Но вот сравнение гения воровства с Петром первым – это круто. У них, действительно, есть нечто схожее. Если с окном в Европу Лена Б чуть завралась, то во многом другом у этих личностей есть схожести. Так, Петр Первый был ушлым малым, он брал налоги за бороды и дым из изб, а еще – изобрел механизм возврата денег, заплаченных за работу мужикам, строившим флот. Так, чтобы деньги не утекали, он возле мест, где мужики работали, ставил государственные питейные заведения (трактиры). И вот рабочие в пятницу получали расчет и – шли в трактиры и их пропивали. А на следующей неделе они опять получали в пятницу свои же деньги, которые за выходные спускали на водку. Но Петр Первый хоть платил за работу. У Януковича все банальней: на него вся страна должна работать бесплатно! Ну а с введением разных налогов он уже и Петра Первого переплюнул.

При этом Янукович – великий евроинтегратор! Тут даже очень известные СМИ расшаркались перед «затмевающим солнце»: это ж надо как он правильно себя в Ялте преподнес удивленным европейцам! Он им озвучил глобальные тезисы, которые были услышаны и осознаны несознательными парнями из Европы.

Европейцы даже не знали, что были удивлены тем, как он гениально заставил работать на свою победу в 2015 оппозицию, а в случае не подписания соглашения с Европой, уже переложил на нее вину за срыв такого великого плана. Еще выяснилось, что он виртуозно использовал Тимошенко, преподнеся себя стойким правдолюбом и почитателем закона, что позволило ему создать себе имидж евроинтегратора, посланного Богом спасти Европу от кризиса.

Подытоживая статьи в некоторых влиятельных и читаемых СМИ, можно проследить, как они из элементарного жулика лепят героя и мастера дипломатических переговоров, навязывая читателю мысль о том, что Янукович – учится, осваивает тонкости донесения информации и умение переубедить собеседника остротой ума. Те, кто смотрел видео, где он разговаривал с Далей Грибаускайте, по достоинству оценили медвежью дипломатию сонцеликого. Как он ее с газом прокатил, а? Так дипломатично еще нужно уметь отвечать на вопросы. Ну а то, что президент Литвы после (не посоветовавшись с Леной Б!) так недипломатично подняла вопрос Тимошенко, так это - ее проблемы! Пусть идет учиться к Чечетову. Он - такой дипломат и озорник, что все всегда объяснит любую проблему. Помните его сакраментальное: просмотр порно депутатом в сессионном зале помогает работать над законодательством! А незабвенное: страной может руководить уголовник, но с погашенной судимостью! Такому в высших дипломатических школах не научат. Это – жизненный опыт, помноженный на желание услужить главному венценосному эмиру, то бишь - Януковичу.

Иными же словами, народу доказывают, что Дарвин был прав и что из обезьяны с гранатой со временем получается довольно дипломатичный урка с финкой в кармане и камнем за пазухой. И, что немаловажно, изложенную в таком виде информацию в солидных изданиях и джинсой под Януковича не назовешь, ведь назови джинсой, скажут, что недипломатично как-то получается…

Лина ТЫХА, «К и з»

Господа олигархи, воровство – это не бизнес

  • 27.09.13, 23:19
razuha
 
На развалинах Советского союза остался растерянный народ и кучка бывших номенклатурщиков, шедших в партию, чтобы никогда не работать и не держать в руке лопаты, указки, скальпеля или любого другого предмета тяжелее ручки. Рядом с ними присоседились уголовники, осознавшие, что врем «Ч» для воровства, обманна, шулерства и мошенничества – пришло.


Со временем номенклатурщики и уголовники срослись в единое целое и начали рассказывать народу, что воровство – это и есть экономика, и что тогда, когда народ платит за расходы тех, кто присвоил себе чужое – это нормально.

В наши дни мы наблюдаем грустную картину, показывающую, что большинство украинцев за двадцать лет не смогли ни скопить капитала, ни заработать себе пристойную пенсию. Та пенсия в тысячу гривен, что выплачивает сегодня государство – издевательство над людьми, проработавшими на государство по сорок, а то и пятьдесят лет. Хотя государства, как социального гаранта на территории Украины – нет. Есть кучка бывших номенклатурщиков и воров в законе, что узурпировали себе право решать, что и кому государство из бюджета должно выделять. Вот они и начали считать себя государством, не обременяясь тем, что «государство» - это не только монополия на применение силы и сбора налогов, но и социальная гарантия граждан на труд, обучение, лечение, реализацию и обеспечение их прав и свобод.

С точки зрения тех, кто сегодня у власти, народ Украины – не имеет права ни на что, но он обязан за свой счет содержать всех, кто обманным путем пришел к власти. То, как с 1997 года Верховная Рада списывает долги предприятиям топливно-энергетического комплекса, которые давно являются частными, на сумму более чем 50 миллиардов гривен, но при этом вводит пеню для граждан за неуплату услуг по ЖКХ, доказывает, что люди из парламента сознательно перекладывают все траты по частным предприятиям, принадлежащим олигархам, на налогоплательщиков. То, как пытались «спасать» банки и сколько денег получили из бюджета Фирташ и другие, подтверждает, что небольшая кучка людей довольно легко обогащается, занимаясь выкачиванием денег из 46 миллионного населения в свои карманы.

Легко стать богатым, если обязать 46 миллионов граждан оплачивать твои расходы! Но именно этим и занимаются представители власти, когда, собирая налоги, львиную долю их тратят на товары по завышенным тендерам для своих предприятий, покупку автомобилей, закупку ненужных ноутбуков, охрану и т.д. При этом их предприятия делают долги за газ, электроэнергию, воду, электричество, но государство (в виде хозяев этих структур) их - списывает.

В Украине установилось четкое правило: хочешь денег – укради из бюджета. Чиновники это правило усвоили и начали воровать. Кто на дорогах, кто на зеленых насаждениях, кто на структуре ЖКХ, в общем, везде, где можно смошенничать с деньгами и положить их себе в карман. Главное – запустить коррупционные схемы. Так начали появляться миллионеры и миллиардеры, что не создали ни одного реального предприятия (те, что по отмыванию денег – не в счет), не придумали ни одного изобретения, не написали ни одной книги, которая пользовалась бы большим спросом и принесла доход.

И до сего дня правило воровства продолжает работать. Оно работает как в структуре власти, так и в штабах политических партий. Причем оппозиционные – не исключение. Там также есть своя система «заработка», как и у бело-голубых: поставил 2 палатки, отчитался за десять. Выдал две майки, отчитался за 50. А если еще посчитать мертвых душ, на которые выписывают деньги, то осознаешь: воровство среди тех, кто во власти и хочет этой властью стать, превратилось в национальный вид спорта: кто быстрее где чего украдет.

Но воровство не привносит развития. Воровство не позволяет развиваться экономике и основывать большие социальные программы. Воровство – уничтожает государство, и уж тем более, воровство – это не бизнес. До тех пор, пока те, кто стоит у власти, сами не ограничат аппетиты тех, кто воспринимает бюджет как дойную корову для собственного обогащения, в стране не будет порядка. Но также, при таком раскладе, воровство может привести к тому, что и страны также не станет…

К и з

Цинизм, аморальность, предательство как повседневность для общес

  • 27.09.13, 22:47
b shyster
 
Слушая эфиры нынешних представителей Партии регионов, становится страшно: в краеугольный угол выноситься вранье, цинизм, извращение, элементарные невежество и неуважение. Для регионалов, которые выходят в эфиры и пытаются донести до людей информацию, не важно, что они говорят. Даже самую низменную ложь Лена Б доносит до общечтва с искренними глазами и моралью – не обременяется.


В последний раз Леночка Бондаренко свой яд изливала у Шустера. Самое мерзкое (хотя из сказанной ею мерзости выбирать сложно), это когда она опять затянула песню о том, что Кличко однажды вместо заседания в ВР открывал пивной фестиваль в Германии. Самое паскудное, низменное, циничное и аморальное в ее высказывании то, что она, зная, что Кличко поехал на похороны друга, тем не менее, переврала факты, совершенно не заботясь о том, что для каждого нормального человека является святым – почтение смерти умерших.

Для тех, кто сегодня у власти, святость – это деньги и служение идолу Януковичу. Они, как выслужливые псы, вылизывают ему пятки, переступая через честь, совесть, достоинство, порядочность и тактичность других. Для них не имеет значения ничего, кроме денег и эфемерной власти, которую они имеют сегодня, но которую завтра уже потеряют. Только они не думают о завтрашнем дне. Циничность, с которой они могут обсуждать низменность – поражает воображение нормального человека. Для них жизнь под видеокамерами Тимошенко – норма. Но если в такой «дом» посадить Бондаренко, Герман, Богословскую, то тогда – это будет нарушением прав человека.

Когда Герман в 2006 году по всем телеканалам говорила о политических преследованиях, когда Шуфрич приковывал себя к кровати Колесникова, когда представители Партии регионов блокировали трибуну – это было демократично. Сегодня оппозиция не может себе позволить приковать себя к кровати Тимошенко. Сегодня бьют народных депутатов и сбрасывают с лестницы. В наши дни блокирование трибуны – нанесение урона государству.

При этом из уст представителей власти льется сплошная ложь об улучшении жизни, о том, что человек, лежащий в больнице и ничего не подозревающий, оказывается, в кулуарах ВР сказал несусветную бредятину, что представители ЕС что-то озвучили в позитив Януковичу, хотя уже через час общество получает опровержение ложного заявления.

Власть, что построена на лжи, продажности, подлости и аморальности, пытается доказать обществу, что аморальность – моральна. Она находит поддержку среди таких же низких личностей, для которых украсть что-то или обгадить незнакомого человека – получение удовольствия. А эти индивиды, уже после, начинают власти подпевать, давая характеристику людям, с которыми никогда не встречались и (тем более) никогда им не платили и не присутствовали при передаче тех же денег. Но для них доводы и правда – не важны. Им главное – залезть в грязное белье, внюхаться в дерьмо и получить низменное удовольствие от своего вранья. И все только потому, что подобные личности – завистливые и несостоявшиеся неудачники. Они завидуют всем, и власти в том числе. Просто сегодня принято гадить тех, кто против власти. Да и с властью они – в унисон, поскольку сами такие же подлые и аморальные. Им греет душу, что их подлость – это подражание тому, что проецирует власть, и это – вошло в норму.

Вот только лишь ситуация изменится, то все эти аморальные сущности начнут визжать, что по отношению к ним нужно поступать согласно Европейской конвенции по правам человека (и Марков тому - пример), и, кивая на бывших соратников, станут обвинять их во всех смертных и доказывать, что они выполняли приказы.

Но что самое мерзкое, что те граждане, которые сегодня гадят в интернет, обсасывая ложь и ее же распространяя, по отношению к себе требуют высокой моральности, потому что это как с Мадонной: пока снималась в эротике – деньги зарабатывала, а как только выбилась в люди – уволила горничную за расстегнутую пуговку. Двойные стандарты аморальной личности состоят в том, что это им можно вести себя мерзко, а по отношению к ним – ни-ни.

Лина ТЫХА,
«К и з»

Москва, Маросєйка

  • 27.09.13, 22:41


НЕВІДОМИЙ ХУДОЖНИК. 1654 р. БОГДАН ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ВИГОЛОШУЄ ПРОМОВУ У ПЕРЕЯСЛАВІ. ГРАВЮРА. 1880-ті рр.
/ ІЛЮСТРАЦІЯ З КНИЖКИ «З УКРАЇНСЬКОЇ СТАРОВИНИ», КИЇВ, «МИСТЕЦТВО», 1991 р.


Стаття Юрія Шевельова «Москва, Маросєйка» написана 1954 року в Бостоні. Цього часу у СРСР помпезно святкували 300-річчя возз’єднання України з Росією. Шевельов не сумнівався, що святкування Переяслава неминуче колись закінчаться. Його аналіз свідчив, що для України далеко не все ще втрачено. Треба тільки знати своїх головних ворогів. І він їх назвав: Москва — кочубеївщина — провінціалізм.
Чи змінилося щось відтоді?

                                                          Володимир ПАНЧЕНКО

Тут, на цій московській вулиці, серед кварталу, заселеного «блінніками» (майстрами випікання московських млинців) у другій половині XVII сторіччя розташувалися двоє «подворьєв» — Гетьманське й Малоросійське. Тут зупинялися новоприбулі з України, і сама назва вулиці — це зіпсоване слово «Малоросєйка». (Тепер Маросєйка зветься вул. Богдана Хмельницького.) Тут відбулося чимало людських драм, і через цю вулицю прийшли ті впливи, що досить глибоко змінили російську культуру в XVII столітті. Це був той мостовий причілок, звідки після Переяслава почався наступ української культури на московську.

Великий і розмашний план культурного завоювання розлогої і військово сильної Москви був задуманий українською інтелігенцією ще із кінця XVI століття. Не без впливу цього плану був спинений рух літературної мови в напрямі наближення її до народної і були відновлені церковнослов’янські первні літературної мови трудами Лаврентія Зизанія, Памви Беринди, а передусім Мелетія Смотрицького. Заради цього плану київська інтелігенція творила міт двох Росій — Малої і Великої — міт, створений передусім на Україні, — і підтримувала теорію політично-державної переємности між старим Києвом і тогочасною Москвою. Заради нього переможець Москви гетьман Сагайдачний пропонував їй союз 1620 року, Лаврентій Зизаній привіз до Москви рукопис свого «Катехізису» 1626 року, Кирило Транквіліон Ставровецький — рукопис свого «Учительного євангелія» 1627 року, а митрополит Петро Могила присилав 1640 року Ігнатія Старушича із пропозицією заснувати в Москві школу — першу школу — силами українського духівництва.

Справжнє поле для діяльности відкрилося після Переяслава. Переяслав став передумовою української культурної інвазії. Харлампович підрахував, що у другій половині XVII століття в самому тільки місті Москві було сім монастирів, повністю заселених українцями й білорусинами, а один з них навіть був переданий у зв’язку з цим у відання Малоросійського приказу! Українські приходні наклали потужний відбиток на культуру тогочасної Москви. Вони в ній чимало зрушили і змінили, вони її істотно збагатили. Славнозвісна реформа патріарха Нікона, що доглибно струснула російською церквою, була фактично проведена з участю українців, виходців із Київської академії. Заснована 1685 року Московська академія, пізніше відома під назвою Слов’яно-греко-латинської, після короткого періоду, коли нею керували греки брати Ліхуди, а потім ніхто не керував, від 1700 року фактично перейшла в українські руки. Протягом наступних 64 років вона мала 19 ректорів, із них один був грек, два — росіяни, а решта 16 — українці, вихованці Київського колегіуму. Такий був і склад викладовців.

Після смерті останнього російського патріарха Адріяна на чолі російської церкви став українець Стефан Яворський. У період 1700—1762 рр., за підрахунком того ж Харламповича, в Росії, на чисто російських землях, було 70 єпископів-українців. Були часи, коли російська церква була цілком в українських руках. Не забуваймо, що в XVII сторіччі церква раз-у-раз означала культуру, а культура — церкву. Нове, доти нечуване вливалося в консервативну Москву через Малоросєйськоє подворьє на Маросєйці.

Не з легким серцем ішла українська інтелігенція в Москву. Вона добре знала, що таке Москва. «Катехізис» Лаврентія Зизанія видали, але з страху перед можливими єресями без титульної сторінки. «Учительне євангеліє» Кирила Ставровецького засудили за єресі й спалили. Ще була свіжа пам’ять про перші десятиріччя XVII століття, коли українських священиків і ченців не вважали за охрищених і силоміць христили вдруге, своїм звичаєм. Іще 1632 року з нагоди прибуття групи українських ченців був виданий наказ: «А в церковь их не пущать, а пения слушать в трапезе или в паперти, а святыни им никакие не давать и крестом воздвизательным не благословлять и ко образом не прикладываться». У 1652 році, за два роки перед Переяславом, чужинців виселено з Москви до Німецької слободи, а малоросія н и н — це ж було для тогочасної Москви те саме, що литвин, що поляк, що іноземець взагалі.

Сучасник писав 1666 року: «Малоросам і смерть не така страшна, як відіслання до Москви». Дмитрові Тупталові виклик до Москви коштував нервової хвороби. Стефан Яворський, призначений бути Рязанським єпископом, утік був із Донського монастиря в Москві, де його потім тримали під наглядом. І далі люди почували себе чужими у чужому московському світі, чужими до самої смерті. Навіть Теофан Прокопович, близький співробітник Петра І, головний ідеолог новонароджуваної російської імперії, навіть він у передсмертні дні підсумовував своє життя:

Ні з каких сторон світа
не видно,
Все ненастьє,
Ніт і надежди, о многобідно
Моє щастьє.

Многобідне щастя — чи можна влучніше оцінити щастя людини, що досягла найвищих верховин суспільної драбини, — що їй заздрять, — але вона почуває себе кінець кінцем усім і всьому чужою...

Було б хибно зводити цей рух до шукання кар’єри. Це був також ідеологічний рух. Що таке Москва, — знали, і все-таки пішли на Переяслав і все-таки рушали до Москви. Рушали, може, саме тому, що усвідомлювали, наскільки нижчий був той культурний і побутовий рівень, що на ньому стояла Москва. Бо це було, чи принаймні здавалося, передумовою можливості завоювати Москву. Переяслав у перспективі трьох сторіч уявляється нам початком великої трагедії. Це слушно. Але в умовах 1654 року не був із конечністю закладений розвиток тільки в цьому напрямі. Навпаки, сучасникам Переяслав здавався вихідним пунктом для великої експансії. Нічого майже не втративши політично, — адже Україна зберігала цілковиту внутрішню незалежність і майже цілковиту незалежність зовнішніх зносин, — умови зобов’язували її тільки прийняти Московського воєводу й залогу до Києва і повідомляти Москву про посольства до Польщі чи Туреччини і про вибори гетьманів, — Україна, здавалося, діставала військову допомогу, а головне — їй відчинявся шлях до культурного завоювання страшного сусіда.

Це була доба — XVII сторіччя, — коли формувалися національні держави на Заході, але в ідеології панували універсалістичні концепції. Київ, відроджений осередок України, стояв перед очима тогочасного українця другим Єрусалимом. Він був центр церкви, значить — центр культури. Звідти мав возсіяти світ на весь християнський світ. Ворогом були турки, що володіли греками і християнським Близьким Сходом. Знаряддям, я повторюю, знаряддям визвищення другого Єрусалиму — Києва — мала стати Москва. Її військова сила мала здійсняти програму української інтелігенції. Безнастанні заклики до боротьби проти турків і татар у проповідях Ѓалятовського, Барановича і всіх українських проповідників XVII сторіччя, ба навіть і самого Стефана Яворського, — не загальники, як може тепер здатися, і не результат татарських наскоків на Україну, а насамперед вияви цієї універсально-християнської ідеології.

Поза цією суб’єктивно-ідеологічною стороною справа мала об’єктивну, історичну сторону. Я сказав: XVII сторіччя було в ідеології добою універсалізму, фактично — воно було добою ставання національних держав. Нова держава постає тільки в перемозі над своїми сусідами. Згадаймо ставання Німеччини вже у XIX сторіччі. Для об’єднання німецьких земель були потрібні війни на півдні, півночі й заході. «І на чотири боки шаблі». Україна Богдана Хмельницького мала подолати щонайменше Польщу, Туреччину й Москву. Вона це здійснювала. Військово вона змагалася з Польщею й Туреччиною. Було актом державного розуму спробувати скорити Москву іншими методами. Коли ми говоримо про нашу сучасність, ми добре знаємо, що війни ведуться різними методами, що вони бувають гарячі й холодні, що вони тривають і коли підписано мир і коли миру підписати не можна. Чому ми не хочемо зрозуміти цього для XVII сторіччя?

Навіть військово Переяслав не був кінцем боротьби. Після нього Україна розгромила Москву під Конотопом у липні 1659 року і була розбита на полтавських горбах у липні 1709 року. Тим більше тривала боротьба в культурі.

Якщо і там Україна зазнала поразки, то це сталося не через переяславські умови, а насамперед — із причин, закладених у самому українському житті того часу. Політично і військово Переяслав став початком поразки тому, що різні українські кола втягали Москву в Україну, намагаючися використати її проти своїх унутрішніх ворогів. Повне розуміння цього приписується ще Мазепі. Хіба нагадати про звернення Інокентія Ѓізеля, або Лазаря Барановича, або багатьох інших — прислати московських стрільців в Україну? Або про те, що коли Дем’ян Многогрішний хитнувся від Москви, його заарештувала не Москва, а таки група київської старшини, що дійшла була навіть до того, що просила дати на гетьмана «боярина великороссийских людей»? Комплекс Кочубеївщини — і тільки він — уможливив Москві здобувати чимраз більше позицій в Україні. Розріст цього комплексу змусив Мазепу до суворої конспірації, що не дала йому змоги військово підготуватися до бою під Полтавою. Бій під Полтавою виграв Росії не Петро І, а українські Кочубеї. Само зрозуміло, Петро й Росія влучно використали це, як використовували всі подібні нагоди, що їх не бракувало. Про причини самого комплексу Кочубеївщини хай говорять історики й психологи. Він живе й досі.

Культурно Переяслав став початком поразки з глибших причин. Культурне завоювання переможеною нацією нації-переможця в принципі можливе. Колись подолана римськими легіонами Греція завоювала культурно Рим. Германці в Італії, Франції, Іспанії були культурно завойовані Римом, наслідком чого є сучасні романські народи. Передумовою для культурного завоювання нації-переможця є, одначе, культурна перевага переможеної нації на всьому полі бою, себто в усій культурі. Цієї передумови бракувало українській культурі XVII сторіччя.

Доба бароко — одна із золотих діб нашої культури. Архітектурні споруди Мазепи, проповіді того часу, початки театру, різьба й малярство, початки гравюри — лишилися у сторіччях, вони і в наш час впливають на українське мистецтво. Одначе вони мали свою стелю. Українська культура доби бароко була суто церковна. Культура була при церкві, і церква означала культуру.

Поки так було і в Росії, українська культура була в наступі. Ми бачили, що вона завоювала церкву, мовно-богословську освіту й науку, зв’язані з релігією мистецтва. Та цього було мало для XVIII сторіччя — доби секуляризації науки, мистецтва, культури в цілому. Європа вже не жила церковною культурою, Петро І іще використовував Яворського й Прокоповича як діячів церкви. Але він уже дивився на Захід, щоб украсти звідти потрібні йому елементи нової технічної культури. Потай вирушає він до «люторів», переодягнений теслею, щоб опанувати секрети техніки. У наш час ці функції виконують люди нижчих ранѓів, але суть лишилася та сама: використати технічну культуру Заходу для зміцнення варварських основ своєї держави. Серед «птахів гнізда Петрового» ми знайдемо чимало німців, чимало росіян, але не українців. Бій під Полтавою Петрові виграли українські Кочубеї. Але Петро справді виграв бій на культурному фронті тим, що він відгородив Україну від Заходу. Зв’язок ішов через новозасноване вікно в Європу, а радше пролаз — Санктпітербурх, не через Київ. У Києві тим часом лишили Академію більш-менш як вона була. Вона була безпечна. Хто не йде вперед, відстає. Відставання було безнадійне. Тоді як російська культура свою церковну сторону доповнювала новою, технічно-світською, українська лишалася на старому місці. Так вона ставала старомодною. Старомодність означає смішність. Смішність убиває культуру.

Остання постать цієї культури в її незайманому вигляді був у 1760-х роках Арсеній Мацієвич, єпископ Ростовський. Він із дивовижною впертістю боронить програну справу — незалежність церкви від держави. Для нього світ обмежений рамками церковного життя. Смішний, надокучливий, він на домагання Катерини ІІ стає перед суд єпископів, його засуджують до ув’язнення в монастирі, але він не вгамовується й там. І 1767 року його переводять до талліннської фортеці, де він доживає віку, позбавлений навіть власного ім’я. Наказом Катерини в’язня іменують Андрій Враль. Захід, до якого, здається, не додумалося навіть МВС. Дата ув’язнення Мацієвича невипадково збігається із датою скасування Гетьманщини. Це була одночасна ліквідація початого в Переяславі українського наступу — політично на Україні, культурно — в Росії.

Відгомони переяславської концепції українського культурного наступу на Росію лунають і геть пізніше. Хіба що інше — трагедія Гоголя, що пішов завойовувати Росію для українського морального кодексу, для українського розуміння мистецтва, чиє мораліте про мертві душі було пласко сприйняте різними Бєлінськими як облічітельная література, чиї «Вибрані місця із листування з друзями», куди Гоголь уклав усю свою душу, були висміяні й несприйняті? І тому — природний вислід трагічного непорозуміння — спалення Гоголем його рукопису і майже самоспалення — так близько від Маросєйки, у Москві на Нікітському бульварі, і так близько до двосотих роковин Переяслава — в лютому 1852 року.

Або на початку революції спроба українських комуністів «влитися» в російську суттю комуністичну партію, щоб «розлитися й залити» її? Завжди те саме — універсалістична концепція, надія на свої сили, на свою перевагу, обмеженість цієї переваги тим провінціальним станом, у якому перебуває або в якому тримають Україну, — і поразка, і трагедія.

Але в глибині найбільшої поразки, коли Україна втратила рештки політичної незалежности, коли літературною мовою України стала російська, що нею писали, скажімо, Капніст і автор «Історії Русів», що нею намагався писати Сковорода, — тоді починається перегляд переяславської концепції. Капніст починає його протестом проти російської держави в ім’я української людини:

«Под игом тяжкия державы
потоками льют пот кровавый
и зляе смерти жизнь ведут».

«Історія Русів» відроджує елементи українського державництва. Приходить Шевченко, що синтезує ці елементи, споює їх з новим універсалізмом — кирило-методіївський панславізм із центром у Києві (всякий здоровий рух хоче набрати рис універсалізму, питання тільки в тому, щоб заради цього не жертвувати своїм власним). Подальшу історію вже знають читачі, вона пишеться щодня далі.

Три страшні вороги українського відродження — Москва, український провінціалізм і комплекс Кочубеївщини — живуть і сьогодні. Запекла ненависть Михайла Драгоманова не знищила українського провінціалізму. Запекла ненависть Дмитра Донцова не знищила Москви. Запекла ненависть В’ячеслава Липинського не знищила комплексу Кочубеївщини. Сьогодні вони панують, і вони урочисто справляють ювілей Переяслава.

Москва підкреслює «русско-украинские культурные связи». Не будемо їх заперечувати. Вони були і є. Хіба солдати по два боки лінії фронту не пов’язані між собою? Вони зв’язані на життя і смерть. Історія культурних зв’язків між Україною і Росією — це історія великої і ще не закінченої війни. Як усяка війна, вона знає наступи і відступи, знає перекинчиків і полонених. Історію цієї війни треба вивчати. Чому б не видати солідну збірку праць про українсько-російські культурні зв’язки як вони були, а не як їх препарує Москва чи наш власний провінціалізм?

Ми не маємо підстав святкувати Переяслав. Він став початком великої трагедії народу і безлічі індивідуальних трагедій. Але ми не маємо підстав і соромитися Переяслава. Він мусів бути, він показав наші хиби, але він показав і глибину нашої життєвости.

Сьогодні роковини Переяслава святкують вороги України. Я пригадую: 1913 року вся Росія урочисто відзначала тристаліття дому Романових. Голосно і бучно. Що сталося з домом Романових за чотири роки по тому — всім відомо. 

Бостон, 1954
Юрій ШЕВЕЛЬОВ