Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто хоче жити в іншій Україні! Україні, де вартують справжні людські цінності:чесність, порядність, любов. Де шанується культурна та історична спадщина, де люди з шаною ставляться до природи та рідного краю.

На жаль, політика в житті нашої країни є визначальною і риба гниє з голови. Протиріччя між особистими інтересами кубла олігархів і стратегічними інтересами українського народу стали несумісними. Вони є фундаментальними, ціннісними.
Україні потрібна правова держава з опорою на громадянське суспільство. Натомість олігархам потрібна поліцейська держава з опорою на сексотів-пристосуванців.
Україна має будуватися на двох базових цінностях: Україна є самостійною суверенною державою та Україна шанує європейські цінності і впроваджує європейські стандарти.
Натомість олігархи своїми діями позбавляють Україну самостійної політики, перетворюють на васала іншої держави, впроваджують в Україні авторитарно-репресивний політичний режим.
Україна повинна будувати свою економіку на конкурентних ринкових засадах. Олігархи знищують засади конкуренції в економіці України, монополізують стратегічно важливі сектори економіки країни.

Тим не менше, наше життя є різнобарвним, а людині притаманне відчуття прекрасного, то ж не хотілося б, аби дописувачі обмежувались суто політичною проблематикою :)
Дописувачем може стати той, хто поділяє наші цінності і пише на українську тематику.

Хочеться наголосити, що засади модерування цього співтовариства є абсолютно прозорі і демократичні, модератори можуть змінюватись за волевиявленням дописувачів.
Вид:
короткий
повний

Твоя Україна

Узникам совести

УЗНИКАМ СОВЕСТИ Семён Битый Когда продажно всё вокруг И ото лжи убогой тошно, И ненадёжен лучший друг, И душу не испачкать – сложно, Я думаю – а как же вам, Среди тортур и беспредела, Угроз, битья по головам, Страданий – и души, и тела? Хотя б могли, как прочий люд, Пастись благословенным стадом, И если в душу наплюют - Хихикнуть – может, так и надо? - Сховаться, в хате на краю - Под Хамом, гебнюком ли, бацькой – В холопском пьяненьком раю, Под лавкой, смирно, по-быдляцки. Смогли на площадь выйти вы, Когда другие в кучу жались, Вы не склонили головы - Вы есть народ, вы – им остались, Себя от мук не сберегли - Зла за решётками обитель, Вы – миг надежды, "соль земли" - Когда-то так учил Спаситель.

Без денег, без еды, без пенсий, без земли

Без денег, без еды, без пенсий, без земли

Пока вы тут пили, мы вас разоряли, Заводы продали, богатыми стали. И вам всем «здоровья», «живите богато», А мы отправляли ресурсы на запад. Так, чтобы ни крошки у вас не осталось, И чтобы здоровых детей не рождалось. За ваши ресурсы дадим мы вам шприцев, И спирта цистерны, до смерти упиться. Наркотики в вены вливайте «богато», Валяйтесь, как свиньи, вблизи вашей хаты. Для нас вы все - быдло, дерьмо, папуасы, Зачем папуасам земные запасы? Вы слышите, свиньи, мы стали богаты, Мы скоро отнимем у вас ваши хаты. Дадим казино, сигареты, секс-фильмы. Курите и пейте, рожайте дебильных. Больные, уроды для нас не опасны - Мы их уничтожим поддельным лекарством. Вы все постепенно умрете бомжами, И долю такую вы выбрали сами. И ваша земля нам нужна без народа, Владеет страной голубая порода. Так будьте «здоровы», «живите богато», Насколько позволит вам ваша зарплата. А если зарплата вам жить не дозволит – Так вешайся, быдло, – никто не неволит.

(Наталья Игнатьева)

Підтримай Луценка! Захисти себе!

«Народна самооборона» закликає вільних людей віддати голос на захист Луценка

Сьогодні лідера «Народної самооборони» Юрія Луценка разом із десятьма колишніми урядовцями через надумані звинувачення кинуто за ґрати. Арешти опозиціонерів влада пояснює бажанням «побороти корупцію» та «навести порядок у країні».

Але насправді цими красивими гаслами старанно маскується зовсім інше: ретельна «зачистка» країни від опозиційних політиків, вільних журналістів, активних громадських діячів та письменників — всіх, хто має свою власну думку і, не боючись влади, відкрито її виголошує.

Сьогодні Луценко сидить за ґратами тільки тому, що не мовчав про сьогоднішнє повернення до влади вчорашніх бандитів, які хочуть нав’язати цілій країні зовсім іншу систему цінностей — систему, де не буде свободи, справедливості, чесності, законності та демократії.

Нехтування законами, утиски вільної преси та громадських діячів, переслідування «незручних» для влади громадян поступово стають нормою для цієї влади. Для всіх нас це означає тільки одне —Україна з кожним днем усе стрімкіше скочується у прірву тоталітаризму.

Саме зараз прийшов час кожному з нас запитати себе: «Що я можу зробити для того, щоб відвернути це?». «Народна самооборона» закликає всіх, хто не байдужий, віддати голос на захист Юрія Луценка і поставити підпис під вимогою негайно звільнити його з-під варти. Це і буде особистим протестом кожного з нас проти встановлення в Україні диктатури бандократії. Це буде твій мінімум участі в політиці: публічне висловлювання своєї незгоди із діями влади!

Якщо ти вважаєш, що справа Луценка тебе не стосується, пригадай слова відомого німецького борця з нацизмом Мартіна Німьоллера: «У Німеччині вони спочатку прийшли за комуністами, але я не сказав нічого, тому що не був комуністом. Потім вони прийшли за євреями, але я промовчав, тому що не був євреєм... Потім вони прийшли за членами профспілки, але я не був членом профспілки і не сказав нічого. Потім прийшли за католиками, але я, будучи протестантом, не сказав нічого. А коли вони прийшли за мною — за мене вже не було кому заступитися».

Подумай. Якщо сьогодні ти промовчиш, то хто за тебе заступиться завтра?

Віддати свій голос на захист Ю.Луценка можна тут http://www.nso.org.ua/ua/news/8069

==============

якщо чесно, у мене самого є серйозні питання до пана Луценка. Але питання не в Луценку чи Тимошенко. Сьогодні - вони, завтра - підприємці, післязавтра - правозахисники, а потім настане черга за нами. Ми живемо зараз з вами у поліцайський країні

Ахметов травит киевлян ядовитыми выбросами

Они уже добрались и до столицы.

Киевэнерго, которое через криминальные схемы было куплено Ахметовым, нарушая все экологические нормы, безнаказанно выбрасывает в атмосферу Киева сотни тонн химических ядов. Городские ТЭЦ и котельные, вместо дорогого газа, за который платят киевляне, ночью работают на мазуте и порошкообразном угле, что привело к катастрофической экологической ситуации в Киеве - весь левый берег задыхается от невыносимой химической вони. Кроме этого, на территории ТЭЦ и котельных нелегально жгут городские отходы - травят людей диоксином. Мусоросжигательный завод Энергия, который входит в состав Киевэнерго, также отравляет воздух опасной химией, никто очистительные фильтры там давно не меняет и не закупает. Получая миллиардные прибыли от эксплуатации Киевэнерго, Ахметов не только не вкладывает деньги в модернизацию своих предприятий, но и нарушая экологические нормы, травит киевлян ядовитыми выбросами.

Пенсійна реформа - жорстокий експеримент над населенням

Олександр Бондар:

"- В бюджеті 2011, що його вже було прийнято парламентською більшістю, закладено зменшення дефіциту ПФ у майже 9 млрд за рахунок пенсійної реформи. Суть пенсійної реформи - позбавити найбільш ширші та бідніші верстви населення - пенсіонерів законно зароблених їми коштів. Підвищення пенсійного віку жінкам до 60, а чоловікам до 65 - це ще не сама тяжка річ у порівнянні з іншими новаціями цієї реформи. Там пропонують для 18 міліонів пенсіонерів, і це вже тих, що вийшли на пенсію, переглянути базу нарахування добавок до пенсії і на цьому зекономити 3,3 млрд грн. Що це значить: що якщо мінімальний стаж раніше для жінок складав 20, а для чоловіків 25 років, то зараз він буде вже 30 для жінок, та 35 - для чоловіків відповідно. Тобто це буде тепер мінімальний стаж, щоб отримати пенсію. І зразу база нарахування пенсії змінюється в сторону зменшення. Тобто, закон буде мати зворотню дію. І дивіться яка логіка у влади: вони кажуть, що не можуть зворотнім чином зменшити громадні пільгові пенсії для держслужбовців через рішення Констітуційного суду, але для звичайних громадян вони застосовують зворотню дію нарахування. Таких розривів у пенсіях, які зараз існують у нас, нема ніде - більш ніж у 100 разів. На великі пенсії вводяться обмеження тільки для нових пенсіонерів, починаючи від 1.01.2011. Окрім зменшення бази нарахування для звичайних пенсіонерів будуть зменшуватися й інші коефіціенти, зокрема зменшується надбавка до прожиткового мінімуму та таке інше. Щодо працюючих пенсіонерів обмежуються всі надбавки, якщо пенсіонер працює. Тобто він буде отримувати тільки мінімальну пенсію."

"Для зменшення дефіциту Пенсійного Фонду можно було б віднайти інші джерела фінансування, які б не вдарили так болюче по населенню країни. Зокрема, для цього можно було б використовувати кошти від приватизації, адже саме пенсіонери були причетні до створення цих об"єктів. Як відомо, окрім Укртелекому, який один може принести до бюджету 10 млрд грн, Янукович своїм указом відвів до приватизації у цьому році Донбасенерго, Західенерго, Дніпроенерго, Турбоатом, Центренерго, Одеський припортовий, Криворизький ГОКОР. Головна проблема дефіциту Пенсійного Фонду не в тому, що у нас збільшується кількість пенсіонерів і зменшується кількість працюючого населення, а в тому, що за самими скромними підрахунками у нас збільшується з кожним роком тіньова складова економіки. Якщо відсоток тіньового сектору наразі перевищує 40%, то після введення Податкового Кодексу він буде на межі 50%. Людям платять зарплатню у конвертах, не відраховуючи нічого до пенсійного фонду.
- Чи ця пенсійна реформа є результатом вимог МВФ?
- Там від МВФ тілька одна умова - збільшення пенсійного віку. Все решта - новації теперішньої влади."

Відео-інтерв"ю народного депутата О.Бондаря

http://video.i.ua/user/1778189/48265/248917/

http://video.i.ua/user/1778189/48265/248919/

http://video.i.ua/user/1778189/48265/248920/

Чомусь мало хто з експертів, аналізуючи пенсійну реформу, звертає увагу на статтю 40, де йдеться про базову середню зарплату по країні , з якої буде нараховуватися пенсія абсолютно всім майбутнім пенсіонерам. Пропонується замість середньої зарплати за останній рік брати середню зарплату за останні три роки.Якщо взяти останнє 10-ти-річчя , то середня зарплата щорічно зростає приблизно на 25-30%(виняток становить кризовий 2009). Отже,середня зарплата за три роки десь процентів на 25-30 менша , ніж за останній рік. Тобто, всі майбутні пенсіонери будуть все своє життя отримувати пенсію на 25-30% нижчу, ніж це було б при старій системі.

 

Наталя Королевська, народний депутат ВР України: 


"Безжалісні руки чиновників, які писали цей документ, не здригнулися, коли вони виписували просто знущальну норму для інвалідів. Якщо зараз пенсію за інвалідністю призначають за наявності мінімального стажу від 2 до 5 років - залежно від віку, то тепер пропонується нова вікова шкала - від 5 до 15 років. Тобто інвалід віком 55 років і більше повинен мати мінімум 15 років страхового стажу, 53-54-річний інвалід - не менше 14 років стажу. А інвалідам другої і третьої груп, які раніше мали достатній стаж та право вибору між пенсією за інвалідністю та пенсією за віком, влада приготувала окремий новорічний подарунок: збільшення нормативного стажу до 30-35 років. Відтак перекреслюється сама можливість вибору виду пенсії, а з нею - і право на більш гідне існування.Вдумайтеся у ці цифри: у країні близько 2,5 мільйона інвалідів! Скільки з них за новим законом втратять право на пенсію і будуть приречені випрошувати у держави жебрацьку соціальну допомогу?
Істотно обмежить права громадян і новий порядок обліку зарплати для нарахування пенсії. У даний час для розрахунку пенсії враховується зарплата за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу поспіль до 1 липня 2000 року і за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року.
Новий документ пропонує враховувати зарплату за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року. Для значної частини людей середнього і передпенсійного віку це нововведення буде означати різке скорочення розміру пенсії.
Адже до початку 1990-х років, коли почалися масові скорочення та звільнення, люди мали постійну і на ті часи добре оплачувану роботу. Після 2000 року багато хто змушений був часто міняти місце роботи, нерідко перебиваючись неформальними заробітками, які не можуть бути враховані при нарахуванні пенсії.
А як вам така новела? "У разі втрати годувальника члени його сім'ї - батько, мати, дружина, чоловік - отримують право на отримання пенсії, тільки тоді, якщо вони досягли нового пенсійного віку або є інвалідами". Інакше вони нічого не отримають!
Для наукових і науково-педагогічних працівників скасовується надбавка за понаднормативний стаж наукової роботи. Також автори законопроекту пропонують не виплачувати працюючому науково-педагогічному працівнику достроково призначену чорнобильську або ветеранську пенсію.
Те саме стосується і працюючих чорнобильців та ветеранів праці, які мають право на спеціальну пенсію. У період до досягнення ними нового пенсійного віку спеціальна пенсія їм виплачуватися не буде.
Є неприємна новина і для журналістів. Якщо раніше у випадку травми чи поранення вони мали право дострокового виходу на пенсію - на п'ять років раніше, то тепер ця пільга обумовлюється досягненням нового пенсійного віку і нового нормативного страхового стажу - 30-35 років, тобто фактично відкладається на десять років.
Військовослужбовцям та співробітникам МВС строк вислуги років для нарахування пенсії збільшується з 20 до 25 років."

Україна втратила 106 тисяч робочих місць у 2010 році

У 2010 році Україна втратила 106 тис. робочих місць

Про це заявив голова правління Пенсійного фонду Борис Зайчук на прес-конференції у Харкові, пише газета "Дело".

Найбільше, за його словами, постраждала будівельна галузь, яка спричинила за собою звільнення в суміжних галузях.

Також скоротилася кількість робочих місць у 2010 році в таких галузях, як хімічна, металургійна.

У першу чергу, за словами Зайчука, скорочення торкнулися бюджетної сфери і держслужбовців.

"Нас радує, що значно наростили (робочі місця) десь на 10-20 тис. Черкаська область, Чернігівська, Одеська, Харківська, а також Вінниця та Тернопіль. Основна маса дала плюс" - сказав він.

За словами голови правління Пенсійного фонду, в 2009 році, кількість робочих місць в Україні скоротилася на 978 тисяч.

Як відомо, у середу у Харкові Борис Зайчук взяв участь у нараді з питань пенсійної реформи.

У ній також брали участь начальники підвідомчих управлінь Пенсійного фонду з Полтавської та Сумської областей.

Бюджет-2011

Основные макропоказатели: доходы — 281,465 млрд грн. (в этом году — 250 млрд), расходы — 321,945 млрд грн. (в этом — 305 млрд), инфляция — 7,9% (в этом — 13,1%), курс гривни к доллару — 7,95 грн./$, сокращение дефицита бюджета — до 3,5% ВВП (сейчас 5,5%).

ДОХОДЫ. Основные источники доходов — налоги: с физлиц получат почти 59 млрд грн., с прибыли предприятий — 45 млрд грн. Еще 110 млрд грн. составит НДС. Акцизы на нефтепродукты, алкоголь и табак принесут около 42 млрд грн., плата за землю — почти 11 млрд грн., за добычу нефти — 7,67 млрд грн., более десятка других налогов и сборов пополнят казну от пары сотен миллионов до 2 млрд грн. каждый. НА ВЛАСТЬ. В целом расходы на госаппарат будут сокращены на 1,3 млрд грн. Увеличат смету единицам: Госуправлению делами планируют выделить 1,343 млрд грн., это почти на 293 млн больше чем в 2010-м. На обеспечение деятельности президента — 204,7 млн (было 132 млн). На его администрацию сократят на 25 млн — 107,4 млн (было 132 млн). По ведомствам практически везде идет незначительное увеличение расходов. На этом фоне обращает внимание падение почти на 1,5 млрд финансирования Министерства образования. Причем, что характерно, сокращение произошло только за счет одной статьи — «подготовка рабочих кадров в ПТУ», на которую год назад заложили в бюджете почти 4 млрд грн., а сейчас менее 900 млн. Почти по всем остальным статьям «образовательных» и «научных» расходов идет увеличение (кроме статьи «научные исследования» — там незначительное сокращение).  Еще стоит отметить резкий (80%) рост финансирования прокуратуры.  

Правительство широко анонсировало тот факт, что расходы на содержание госаппарата в этом году уменьшатся на миллиард гривен. По сути — это и есть эффект от административной реформы, которая подразумевает сокращение поголовья наших бюрократов (правда, основной эффект от этого будет только в 2012 году; в ближайшее время придется заплатить положенные по закону «отходные» увольняемым чиновникам). Однако, если присмотреться по конкретным статьям расходов на «государевых людей», то тут картина получается противоречивая. Действительно, сократились расходы на парламент, а также, хоть и ненамного, но уменьшились траты на Кабмин. Зато на Госуправделами (ДУСя), которая ведает президентским хозяйством, расходы увеличены более чем на треть! Причем, собственно на Администрацию президента расходы уменьшаются. Зато рост идет по статье маттехобеспечение деятельности президента. По нашим данным — собираются закупить три самолета для авиакомпании «Украина» у «Антонова» (что хорошо — деньги останутся в стране и обеспечат работой украинские заводы). Но самый большой рост расходов в ДУСе идет по статье «стационарное и поликлиническое лечение народных депутатов и руководителей органов госвласти» — на 96,1 млн. На борьбу с туберкулезом и онкозаболеваниями простых смертных финансирование уменьшат.   

СОЦСТАНДАРТЫ. Останутся рассчитанные еще в октябре цифры повышения прожиточного минимума (см. инфографику). Правда, Кабмин предлагает в следующем году полгода, с апреля по октябрь, не повышать соцстандарты, хотя обычно их поднимали ежеквартально. Соцвыплаты планируется поднять незначительно. Так, на 50 грн. за год (на 8%) повысят минимальные пенсии (увеличения остальных пенсий пока не будет за исключением доплат инвалидам и участникам ВОВ, боевых действий, чернобыльцам) и на 63 грн. — минимальные зарплаты. Также в течение года вырастут зарплаты бюджетников — примерно на 9%.

Бюджет страшный в социальном плане, потому что там искусственно занижены социальные стандарты, которые не отвечают фактическому прожиточному минимуму. Например, в ценах потребительских за октябрь месяц, в ноябре было опубликовано, что фактически прожиточный минимум составляет 1038 грн. В то же время, правительство Николая Азарова закладывает этот параметр в бюджет в размере 941 грн с 1 января.  По оценкам экономистов, разница между фактическим прожиточным минимумом для работающих и минимальной зарплатой составит больше 400 грн.

НОВОРОЖДЕННЫМ — БОЛЬШЕ. Увеличены выплаты при рождении ребенка, причем считать их будут по-новому — в прожиточных минимумах. Так, с 1 января 2011 года за первенца выплатят 22 прожминимума (ПМ) или 17 952 грн. (сейчас 12,5 тыс.), за второго малыша — 45 ПМ или 36 720 грн. (сейчас 25 тыс.), за третьего — 90 ПМ или 73 440 грн. (сейчас 50 тыс.).

 

Україна в 2010 році знизила видобуток газу на 5,3%

Видобуток газу на території України в 2010 році скоротився на 5,3%, або на 1 млрд. 127,5 млн. кубометрів у порівнянні з 2009 роком - до 20 млрд. 54,7 млн. кубометрів, у тому числі природного - на 3,7% (на 728,5 млн. кубометрів), до 19 млрд. 207,7 млн. кубометрів.
http://www.epravda.com.ua/news/2011/01/11/265746/

Польша снижает тарифы на газ для населения на 3,2% в связи со скидками на российский газ

http://energoportal.net/newsen_11066.html

УПЦ Моск. патріархату - лобіст російських бізнес-інтересів?

Українська православна церква поступово перетворюється на одного з потужних політичних лобістів.

Минулого літа "Українська правда" писала про те, як Митрополит Володимир домагався призначення керівника Ради підприємців при Кабміні. Тоді святий отець клопотав за горілчану бізнес-вумен Людмилу Русаліну.

Тепер, за інформацією "Української правди", УПЦ виступає лобістом інтересів конкретних комерційних фірм. У листопаді цього року Митрополит Володимир звернувся до прем'єр-міністра Азарова щодо… виділення квоти на вивіз зерня для дочірньої російської компанії.

"Українська правда" мала нагоду ознайомитися з листом за підписом Митрополита Володимира. Джерела в Кабміні не дозволили зробити фотокопію звернення, побоюючись наслідків, однак в нас була можливість переписати його текст.

Прем'єр-міністру України Миколі Азарову

МБФ "Кафедральний собор Воскресіння Христового", що веде в місті Києві будівництво Свято-Воскресенського Кафедрального Собору УПЦ, просить виділити додаткові квоти на період заборони вовозу зерна в 2010 році (продовольче зерно, кукурудза, ячмінь) в об’ємі 1 мільйон тон для ЗАТ "Федкомінвест-Україна", що володіє своїми перевалочними потужностями (зерновий перевалочний комплекс "Трансінвестсервіс", порт Південний, Одеса).

Гроші, отримані внаслідок спільної діяльності МБФ "Кафедральний собор Воскресіння Христового" та "Федкомінвест-Україна" будуть спрямовані на будівництво вищевказаного собору.

З повагою, Митрополит Володимир

В кінці листа вказано міський і мобільний телефони протоієрея Георгія Коваленка.

Даному зверненню, зареєстрованому в канцелярії Кабінету міністрів, присвоєно вхідний номер 65864/0/1-110 від 2 листопада 2010 року.

Прем’єр-міністр Микола Азаров на це звернення Митрополита наклав резолюцію, адресовану міністру аграрної політики Присяжнюку та міністру економіки Цушку: "Прошу уважно розглянути, з урахуванням наведених обставин прийняти відповідне рішення".

Що ж це за фірма, яка змусила клопотати за неї самого Митрополита?

Контрольний пакет ЗАТ "Федкомінвест-Україна", за офіційною інформацією Державної комісії цінних паперів та фондового ринку, належить зареєстрованій у Князівстві Монако компанії Fedcominvest Monaco S.A.M

Кінцевим власником фірми, яку лобіював Володимир, є російський олігарх Олексій Федоричєв, в минулому акціонер футбольного клубу "Динамо" (Москва) та спонсор футбольного клубу "Монако", які грали з логотипом Fedcom на майках.

Крім того, фірмі "Федкомінвест" було на три роки передано комерційні права на матчі російської прем’єр-ліги.

 Олексій Федоричєв. Фото "Комерсант"

Однак футбол - це лише хобі Федоричєва. Створена в 1994 році в Монако компанія Fedcominvest спеціалізується на експорті сірки, зерна і добрив зі східноєвропейських країн.

Федоричєв, за інформацієї "Комерсанту", живе в Монте-Карло та є громадянином двох держав - Росії та Угорщини, а також, можливо, Уругвая.

"Полиция еще в 1997 году заподозрила Fedcom в отмывании криминальных денег. Тогда за хранение поддельных паспортов был задержан и осужден на шесть месяцев тюрьмы и 50 тыс. франков штрафа сотрудник Fedcom Александр Клюев. Fedcom сочли легальной "крышей" восточно-европейской мафии. По мнению полиции, компания была причастна к деятельности группировки задержанного позже украинца Леонида Минина, под видом монакской фирмы Galaxy Management занимавшейся незаконной торговлей оружием и наркотиками. Да и сам Федорычев якобы не смог объяснить наличие уругвайского паспорта и разницу между получаемым им в 1993 году жалованьем в компании United London Trade Ltd. в размере 3,5 тыс. франков ежемесячно и арендной платой в 72 тыс. франков за квартиру в Монте-Карло на престижной Rue de France", - писав про нього Комерсант в 2005 році.

Далі, пише "Комерсант", поліція завершила перевірку: "Ничего криминального в деятельности ни всей Fedcom, зарегистрированной в офшоре на британском острове Мэн, ни ее отделений в Москве, Киеве, Стамбуле, Женеве, флоридской Тампе и других городах обнаружено не было".

У підсумку, за даними видання, принц Монако Реньє ІІІ не дозволив Федоричєву придбати місцевий футбольний клуб, але погодився, щоб росіянин був його спонсором.

 У листі Митрополита згадується, що гроші, отримані "внаслідок спільної діяльності МБФ "Кафедральний собор Воскресіння Христового" та "Федкомінвест-Україна" будуть спрямовані на будівництво Свято-Воскресенський Кафедральний Собор УПЦ.

Його справді почали зводити в Києві в районі Московської площі. Це масштабний проект – сам собор матиме площу 22 тисяч квадратних метрів і буде розрахований на 5 тисяч прихожан. Також передбачено збудувати резиденцію митрополита, офіси, гімназію, духовно-просвітницький центр, готель для паломників, телестудію, конференц-зал на тисячу місць, спорткомплекс и підземний паркінг на 126 місць.

Згаданий у листі Митрополита Георгій Коваленко - це глава парафіяльної ради новостворюваного собору і одночасно - прес-секретар Володимира. В одному з коментарів він називав Кафедральний собор Воскресіння Христового "Софією Київською XXI століття".

На сайті майбутнього собору наведено перелік його меценатів. Там є багато цікавих прізвищ - Янукович, Прутнік, Порошенко, Рудьковський - але немає згадки ні про Федоричєва, ні про компанію "Федкомінвест".

Окрім того, навіть якщо кошти від вивозу зерна підуть на спорудження храму, спроби на рівні уряду створити преференції для фірми явно суперечить зафіксованому в Конституції принципу, за яким церква відділена від держави.

Також цей підхід створює переваги однієї церкви над іншими, які функціонують в Україні.

"Українська правда" звернулася по коментар до протоієрея Георгія Коваленка. Його відповідь була лаконічною:

"Про лист на прем’єр-міністра щодо квот на зерно чую вперше. Нічого про цей лист не знає і Канцелярія Київської Митрополії. Мій контактний телефон, як голови парафіяльної ради майбутнього Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового, зазвичай вказують на листах, які мають відношення до будівництва собору і Духовно-просвітницького центру УПЦ. Але мені нічого не відомо про ЗАТ "Федкомінвест-Україна".

У київському представництві російської компанії "Федкомінвест" не стали надавати коментарів "Українській правді".

Водночас факт існування такого лобістського листа нам вдалося підтвердити в канцелярії Кабінету міністрів.

Чергова співробітниця знайшла його в базі даних вхідної кореспонденції, назвала його реєстраційний номер (№65864/0/1-110 від 2 листопада 2010 року) та повідомила, що він перебуває на розгляді в прем’єр-міністра Миколи Азарова.

До речі...

Хоча Конституція України гарантує, що церква відділена від держави, але будівництво храму на Московській площі користується особливою увагою з боку нинішньої влади.

Так, 6 грудня Київрада в умовах тотального безгрошів'я виділила 11 мільйонів гривень на будівництво Свято-Воскресенського Кафедрального Собору УПЦ.

9 грудня депутати від Партії регіонів внесли законопроект про запровадження податкових пільг у зв'язку зі спорудженням храму. Авторами проекту змін до Податкового кодексу виступили нардепи Зубік і Єдін, які входять до групи впливу першого віце-премєра Андрія Клюєва.

Враховуючи, що Клюєв відповідає за зв'язки з парламентом, ухвалення цих пільг є дуже вірогідним.

Згідно з ініціативою регіоналів, пропонується звільнити від оподаткування податком на доходи фізичних осіб кошти, передані у вигляді пожертвувань, а також не стягувати ПДВ з товарів, послуг та будівельно-монтажних робіт при зведенні цього собору.

Цікаво, якою буде реакція нинішньої провладної більшості, якщо з аналогічною ініціативою виступлять депутати щодо собору УПЦ Київського патріархату або Української Греко-Католицької Церкви?

 
(Сергій Лещенко, УП)