Профіль

fedun

fedun

Україна, Івано-Франківськ

Рейтинг в розділі:

З Різдвом Христовим!

  • 06.01.14, 10:53
rizdvo
Час біжить дуже швидко, не встиг кліпнути, як вже сьогодні Святий Вечір. Одне з найважливіших та найурочистіших християнських свят. Святий Вечір відзначають напередодні Різдва 6 січня. На Святу Вечерю прийнято готувати 12 страв, основною стравою серед них є кутя. Готують узвар, вареники, гриби, рибу, капусту. Усі страви у цей вечір мають бути пісними.
Пишу про все це не просто так, багато людей особливо зі сходу України не знають традицій. Коли приїжають сюди до нас із великою увагою та задоволенням спостерігають та приймають участь у святкуванні. Дехто навіть не бачив у житті куті, і коли стою в магазині і чую запитання "що це за серенький салатик у вас", то трохи за них страшно.

Основна страва це кутя. Традиційно її готують із пшениці, додають перетертий мак, горіхи та розпарені родзинки. Спеціальне підготовлене пшеничне зерно можна купити в магазині. В багатьох магазинах можна купити вже навіть приготовлену кутю("серенький салатик" smile ).
Готувати кутю краще самому, виходить смачніша.
Вариться пшеничка, яка перед тим замочена на 6 годин у воді, до неї додаємо потертий мак, а також порізаний або потертий волоський горіх, родзинки, додаємо меду по смаку, я додаю багато, усе це перемішуємо узваром. Узвар теж додають по різному, дехто готує густу кутю, ми готуємо більше рідку, тому додаємо багато узвару. Рецепт неважкий, саме складне це розтерти мак. Мак можна розтирати у макітрі за допомогою макогона.
Важливо у цей день не просто святкувати тілом, а й душею. Прийнято у цей день постити. Я підтримую цю традицію і цілий день до вечері не їм.
Коли зійде перша зірка, сімя помолившись може сідати за стіл на якому повинні бути 12 пісних страв.
Ось так приблизно виглядає святковий стіл:
rizdvo2
Існують в народі багато обрядів на Святий Вечір. Господар обходить свою господарку та освячує святою водою. Першою за столом смакується кутя. На столі, окрім страв, запалюють свічку, ставлять часник, образ, святу воду. По селах під святковий стіл кладуть сіно. У цей вечір колядують, переважно вдома. А колядувати до сусідів прийнято ходити наступного 7 та 8 числа.
Багато цікавих традицій із колядниками. Саме цікаво коли організовується вертеп. Вертеп це веселе різдвяне дійство з колядками, короткими виставами. Основними дійовими персонажами вертепу є цар, воїни, баба, ангели, смерть, козак, москаль, жид, чорт, циган.
rizdvo4
Ми з друзями кожного року ходили колядувати, завжди це було дуже весело і цікаво. Діти з нетерпінням чекали Різдвяних свят, бо як прийнято за коляду господарі дають непогані дарунки.
Шкода що на дворі зараз не зовсім Різдвяна погода, дощ та немає снігу.

Дай Вам, Боже, святкувати,
В щасті довгі роки мати.
Любов щиру заслужити
І ніколи не тужити.
Щиро щастя Вам бажаю,
Усіх радісно вітаю.
З Різдвом Христовим!

Салюти

  • 04.01.14, 21:16
Новорічний салют в ОАЕ 2014, що потрапив в книгу рекордів, чесно кажучи мене не вразив:


Попередній володар рекорду книги рекордів, салют в кувейті 2012 році, принаймні більше сподобався


оцей крутий


Сколько зарабатывают блогеры

  • 04.01.14, 19:05
Сміявся довго, російська пропаганда це щось із чимось, взагалі людей за придурків мають, отож плювок топ-блогерам:


п.с. озвучку ролика я б доручив дмитрию киселеву в нього класно виходить

Прогулянка

  • 04.01.14, 16:51
Друзі запрошували в басейн, інші в гори. Ні з першим ні з другим не вийшло. Враховуючи що мала в ночі не дає спати, а вихідних мало хотілося просто виспатися. Прогулятись хотілося, подихати свіжим повітрям, погода вроді сьогодні так нічого, то ми з малою пішли гуляти.
Зупинилися у церкви біля лавочок, мала почала плакати. Зробив ще коло навкруги будинку, зупинилися, мала знову плаче. Як їдемо мала спокійна, тільки десь зупиняємось, починає плакати. Не дасть мені схалявити. Щоб не крутитись у дворі, повернули на стадіон.
На стадіоні класно, є де походити. Почали мотати кола. Для цікавості знайшов собі аналогічних суперників. Кілька татів теж намотували круги. Той що саме швидше рухався, взяв його собі за орієнтир, та поставили з малою за ціль його перегнати.
На четвертому колі ми його обігнали, а на пятому суттєво відірвалися. Засік останнє коло на секундомірі 4хв-17сек.
Пропоную в олімпіаду включити нову дисципліну перегони із колясками. Будемо тренуватися, завтра 10 кругів намотаємо. г-г
CAM00402_новый размер

Погана робота

  • 03.01.14, 08:00
Сьогодні напрапив на прикольне оголошення у маршрутці, rofl

Знову на роботу

  • 02.01.14, 08:05
work
Сьогодні так не хотілося йти на роботу. Тільки вчора розслабився один день, як вже до роботи, 31 теж працював. Багато моїх знайомих мають по 2 тижні вихідних. Держ установи та навіть багато приватних фірм зробили новорічні вихідні для своїх працівників. Добре людям, це майже пів відпустка. Але чи добре це для економіки країни та для самих людей. Як правило, люди за ці дні не отримують зарплати. Ми привикли в Україні багато відпочивати. У багатьох розвинених країнах не те що не мають таких вихідних, вони взагалі стараються не хворіти і максимально працювати. Новорічні вихідні, добре чи зле?

Бодун

  • 01.01.14, 13:29

Хто як бореться із бодуном?


 [ Читати далі ]

Гонка

«Роби що повинен, і будь що буде». Гонка - хороший фільм який тримає весь час у напрузі. Кіно вибрав не випадково, багато позитивних відгуків про нього чув як від знайомих так в інтернеті

[ Читати далі ]

Як зустріти новий рік

  • 29.12.13, 13:48

До Нового Року залишилось вже зовсім мало, практично 2 дні. В мене кожен Новий рік одноманітний до нецікавості. Одне й те саме щоразу, сімейне застілля біля телевізора. Цілий день приготування, аж столи валяться, годинку за столом посидиш, по телевізору нічого цікаво, хто дрімати, хто до комп'ютера гру грати чи кіно дивитися. Потім всі знову збираємось біля телевізора щоб послухати промову "презика", але як правило ніхто його не слухає, збираємось щоб загадати бажання та п'ємо шампанське. Потім можемо із друзями здзвонитися та піти до ялинки відмічати, але як правило останні роки навіть до ялинки не ходимо бо нудно там, хіба вже на другий день.
Хто де святкує Новий Рік? Як відсвяткувати Новий Рік щоб було цікаво.

Ялинка на Новий рік

  • 28.12.13, 20:06
Скоро Новий Рік, не віриться залишилось зовсім мало, всього 3 дні. Усі готуються до Нового року, у кожному домі буде прикращена ялинка, святковий стіл та ін. Яка має бути ялинка, штучна чи натуральна?