Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Марина

35 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 29-45 років

З Різдвом Христовим!

  • 06.01.14, 10:53
rizdvo
Час біжить дуже швидко, не встиг кліпнути, як вже сьогодні Святий Вечір. Одне з найважливіших та найурочистіших християнських свят. Святий Вечір відзначають напередодні Різдва 6 січня. На Святу Вечерю прийнято готувати 12 страв, основною стравою серед них є кутя. Готують узвар, вареники, гриби, рибу, капусту. Усі страви у цей вечір мають бути пісними.
Пишу про все це не просто так, багато людей особливо зі сходу України не знають традицій. Коли приїжають сюди до нас із великою увагою та задоволенням спостерігають та приймають участь у святкуванні. Дехто навіть не бачив у житті куті, і коли стою в магазині і чую запитання "що це за серенький салатик у вас", то трохи за них страшно.

Основна страва це кутя. Традиційно її готують із пшениці, додають перетертий мак, горіхи та розпарені родзинки. Спеціальне підготовлене пшеничне зерно можна купити в магазині. В багатьох магазинах можна купити вже навіть приготовлену кутю("серенький салатик" smile ).
Готувати кутю краще самому, виходить смачніша.
Вариться пшеничка, яка перед тим замочена на 6 годин у воді, до неї додаємо потертий мак, а також порізаний або потертий волоський горіх, родзинки, додаємо меду по смаку, я додаю багато, усе це перемішуємо узваром. Узвар теж додають по різному, дехто готує густу кутю, ми готуємо більше рідку, тому додаємо багато узвару. Рецепт неважкий, саме складне це розтерти мак. Мак можна розтирати у макітрі за допомогою макогона.
Важливо у цей день не просто святкувати тілом, а й душею. Прийнято у цей день постити. Я підтримую цю традицію і цілий день до вечері не їм.
Коли зійде перша зірка, сімя помолившись може сідати за стіл на якому повинні бути 12 пісних страв.
Ось так приблизно виглядає святковий стіл:
rizdvo2
Існують в народі багато обрядів на Святий Вечір. Господар обходить свою господарку та освячує святою водою. Першою за столом смакується кутя. На столі, окрім страв, запалюють свічку, ставлять часник, образ, святу воду. По селах під святковий стіл кладуть сіно. У цей вечір колядують, переважно вдома. А колядувати до сусідів прийнято ходити наступного 7 та 8 числа.
Багато цікавих традицій із колядниками. Саме цікаво коли організовується вертеп. Вертеп це веселе різдвяне дійство з колядками, короткими виставами. Основними дійовими персонажами вертепу є цар, воїни, баба, ангели, смерть, козак, москаль, жид, чорт, циган.
rizdvo4
Ми з друзями кожного року ходили колядувати, завжди це було дуже весело і цікаво. Діти з нетерпінням чекали Різдвяних свят, бо як прийнято за коляду господарі дають непогані дарунки.
Шкода що на дворі зараз не зовсім Різдвяна погода, дощ та немає снігу.

Дай Вам, Боже, святкувати,
В щасті довгі роки мати.
Любов щиру заслужити
І ніколи не тужити.
Щиро щастя Вам бажаю,
Усіх радісно вітаю.
З Різдвом Христовим!
7

Коментарі

Гість: Alis56

16.01.14, 10:56

ой какая красота с наступающим

    26.01.14, 11:01Відповідь на 1 від Гість: Alis56

    ой какая красота с наступающимдякую, веселих свят

      36.01.14, 11:06

      А мы тут мясо во всю едим. грешники

        46.01.14, 11:10Відповідь на 3 від Jushka

        А мы тут мясо во всю едим.грешники кожному своє

          Гість: Pamadka*

          56.01.14, 11:36

          з Різдвом

            66.01.14, 12:57Відповідь на 5 від Гість: Pamadka*

            з Різдвомвзаемно

              77.01.14, 16:20

              з Різдвом