Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Sveta

33 роки, телець, познайомиться з хлопцем у віці 29-39 років

Міжособисті стилі розвязування конфліктів

  • 25.07.21, 05:08
Ухилення, це стиль, який рекомендує людині уникати конфліктів (не потрапляти в ситуацію, які провокують конфлікти і розбіжності).

Примушення, це стиль, при якому одна особа примушує іншу прийняти свою точку зору. Ця особистість не цікавиться думкою інших, веде себе агресивно і використовує владу для досягнення своїх цілей. Недоліком цього стилю є придушення ініціативи підлеглих або обурення, особливо у молодого і більш освіченого персоналу.

Компроміс - це прийняття точки зору іншої сторони, однак лише до визначеної межі. Здатність до компромісу високо цінується в управлінських ситуаціях, яка дозволяє швидко вирішити конфлікт з обох сторін. Але вирішення конфлікту на ранній стадії за допомогою компромісу, може привести до невизначення проблеми і скорочення часу пошуку альтернатив.

Згладжування - це стиль, який характеризується поведінкою, яка доводить, що не треба сваритися і розпалювати конфліктну ситуацію. При цьому стилі не рекомендується назовні розголошувати ознаки конфлікту, а навпаки - гасити його прояви. Але проблема, яка знаходилася в основі конфлікту залишається і не зникає.

Вирішення проблеми - це стиль, який допускає наявність різних думок і готовність ознайомитися з іншими точками зору для того щоб виявити причини конфлікту і прийняти справедливе рішення для всіх сторін.

В складних ситуаціях, де існують різні підходи і об'єктивна інформація, є підстава для прийняття обґрунтованого рішення. Появу конфліктної ситуації вчені радять навіть заохочувати і управляти ситуацією, використовуючи стиль вирішення проблеми. В ефективних організаціях керівники відкрито обговорювали свої розбіжності у поглядах, не підкреслюючи їх, але і не робили вигляду що їх зовсім не існує. Вони намагалися попередити або зменшити назрівання конфлікту, концентруючи реальні повноваження приймати рішення в тих підрозділах і рівнях управління, де зосереджена інформація, яка впливає це на рішення.

Для управління конфліктом найбільш раціональним і виправданим є використання всього комплексу методів впливу на конфліктну ситуацію і поведінку її учасників. Додержання ряду правил під час переговорів прискорює процес розв'язання конфлікту:

необхідно надавати пріоритет обговорюванню важливих питань;

намагатися до зняття психологічної і соціальної напруги сторін;

демонструвати взаємну повагу друг до друга;

намагатися перетворити змістову і приховану частину конфліктної ситуації у відкриту, прилюдно і доказово розкриваючи позиції друг друга і свідомо створюючи атмосферу публічного, рівноправного обміну думками;

проявляти схильність до компромісу.

Велике значення має заключна, після конфліктна стадія, на якій повинні бути задіяні зусилля по остаточному усуненню протиріч інтересів, цілей, установок, ліквідована соціально-психологічна напруга і припинена будь яка боротьба.

П.С. Недавно мені порадили уникати конфліктів. Я й до цього їх уникав інакше в ситуації, яка склалася не можна було. Розклад сил був далеко не на мою користь, хоча опоненти безсоромно стверджували, що саме я їх ображаю. Зараз взагалі ледве не глухого і сліпого доводиться вдавати з себе.

Раніше була можливість прилюдно і доказово згладжувати конфліктні ситуації. І багатьом тут подобався такий стиль вирішення проблем. Зараз ці можливості обмежені агресивними прихильниками примушення, які використовують для цього свій вплив. Баланс сил змінився і вони вирішили, що знову можуть нав’язувати свою точку зору. Цей конфлікт тут триває більше десяти років. Останні кілька років ці люди були позбавленні влади, яку зараз використовують для примушення. До покаяння не дійшло, але зявився страх божий і саме тоді в них почало зявлятися розуміння проблем людей, які їх оточують. Зараз вони знову при владі і пропало майже все те, що так важко далося. При згадуванні про якісь компроміси вони знову лише посміхаються. Вони усім просто очі запльовують – це вже якась хуцпа. Яка об'єктивна інформація, які обґрунтовані рішення?

Про попередження конфліктів годі й казати, створюються нові лінії протистояння. Раніше вони лише у себе залишали згадки про пакості, які попередньо організовували, а зараз це робиться у всіх на очах. Щоб сильніше збурити ситуацію і втягнути у це побільше людей – це вони політику роблять. Особисто я ніколи не був в жодній з партій, а про їх політичну діяльність тут вже анекдоти і легенди ходять.


0

Коментарі