хочу сюди!
 

Лилия

41 рік, скорпіон, познайомиться з хлопцем у віці 35-50 років

Intermezzo

  • 27.07.18, 16:43

У Михайла Коцюбинського є чудова імпресіоністична новела «Intermezzo». Так само, як ліричному герою цього твору, мені знадобився перепочинок, який я шукала серед природи. Так само, як ліричний герой, я тікала від міста, людей, необхідності вирішувати якісь проблеми, шукала зцілення  у спілкуванні з сонцем, небом, пташками, морем.

На щастя, знайшовся куточок, де я могла щоранку у повній самотині долати 5-6 кілометрів вздовж моря, спілкуючись виключно з собою, аналізуючи свої думки і відчуття від побаченого.

Отже, кожного ранку я вирушала в нову подорож узбережжям і своїми емоціями. Ішла босоніж, не брала з собою гаджетів, навіть годинника. Ніяких фотографій, ніякої музики – вбирай усе, вживай і насолоджуйся тут і зараз.

Іду. Мушлі трішки колють ноги, рятуєшся у воді – малесенькі креветки лоскочуть, наповзаючи та сповзаючи разом з водою, ранкове сонце виявляється переконливо теплим. Птахи змушують думати про них: одинокі чайки натхненно пурнають - і не залишаються без здобичі; чорні баклани манять до себе, але розчаровують своєю полохливістю; ключі в небі довго не відпускають погляд. Пташиний базар на березі викликає бажання побігти і змусити чайок здійнятися в небо. «Що ж, не відмовляй собі у  таких дрібницях. Біжи!» - говорить мені внутрішній голос.  Я легко і швидко біжу - пташки, мабуть, з прокльонами злітають над морем, а я кричу їм: «Візьміть мене з собою, адже я теж чайка!»

Знаю: попереду мене чекає неабияка нагорода за те, що подолала довгий шлях.

Я побачу високі зелені плавні, на фоні яких витонченими гнучкими лініями біліють чаплі; подаль, у глибині,  незалежно від всіх, повільно плавають гордовиті лебеді; а праворуч, у затишному зеленому куточку, розташувалася ціла зграя поважних пеліканів. Звісно, саме ці великі птахи викликають відчуття дива, адже ти торкаєшся чогось недосяжного. Їх надзвичайно багато, і вони справжні велетні - захоплює дух лише від споглядання.

Час іти назад, але неймовірно важко відірватися від краєвидів, яких не торкнулася людина… Хапаєш очима ці образи, як повітря, таке необхідне для життя, і зцілюєшся.

Шкода, що неможливо надихатися свіжим повітрям про запас, виспатися наперед, так годі і надивитися на просту і таку необхідну красу природи.

Моє іntermezzo  закінчилося, втома відступила - я можу повертатися до звичного життя.


8

Коментарі

127.07.18, 17:00

    227.07.18, 17:07

    де цей куточок? я теж хочу тиші...

      327.07.18, 17:20Відповідь на 2 від BESTIA555

      Неподалік від Вилкове, Одеська область.

        427.07.18, 21:00

        Чудовий відпочинок . Я теж надаю перевагу подібному відпочинку, вирушаючи щороку у відпустку туди, де немає людей, де природа майже у дикому стані.

          527.07.18, 22:23Відповідь на 4 від Микола Казкар

          І я Вам щиро дякую, що читаєте мене!

            627.07.18, 23:54

            Чудова лірична замальовка. Я був теж зібрався провести декілька днів в поході без контактів з цивілізацією і її прибамбасами. Спланував маршрут лісом на 25 км, таким чином щоб не зустрічати людей. Мав провести купальску ніч і наступну за нею з духами природи.) Вже й зібрав рюкзак і ранком повинен був вирушити в свою подорож, але форс- мажорні обставини не дали мені це зробити...

              728.07.18, 14:20Відповідь на 6 від Demiurgos

              Ймовірно, збирався зустріти лісову мавку) значить іншим разом!!!

                828.07.18, 15:21Відповідь на 7 від Случайность

                Ймовірно, збирався зустріти лісову мавку) значить іншим разом!!!В наш час мавки - рідкість. В сучасному соціумі вижити мавкам важко. Він програмує споживцький напрямок та шаблони. http://www.vitamarg.com/konsultacii/life/2540-zhizn-bez-shablonov

                  928.07.18, 22:53Відповідь на 8 від Demiurgos

                  Згодна! Всі ми живемо за певними шаблонами. З деякими слід боротися, а якісь приймати (і в наших рідних у тому числі). Немає нічого і нікого бездоганного.

                    1029.07.18, 20:45

                    Я відкрив свою америку! Тільки зараз прийшла думка, що ваше "Інтермеццо" можна було б назвати "Самість", а мою "Самість" - "Інтермеццо". Не вчив, я укр.літ. в школі… до свого сорому прийшлося гуглити значення слова та стисло переглянути новелу Коцюбинського (згодом прочитаю в повному обсязі). В школі я читав інші книжки. Мені здається, що новела не для шкільної програми. У школяра не має життєвого досвіду та потрібного рівня свідомості для її розуміння, а скоріше можливо відчуття автора. Коцюбинський написав цю новелу у 44- річному віці.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна