Бахмутський край

БАХМУТСЬКИЙ КРАЙ У РОКИ
НАЦІОНАЛЬНО-ВИЗВОЛЬНИХ ЗМАГАНЬ (1917 – 1921)


Історія Бахмутського краю в 1917 – 1921 роках має чимало недосліджених та штучно замовчуваних сторінок. У радянських дослідженнях усе розмаїття політичного життя в регіоні після повалення царату зводилося до боротьби трудящих під керівництвом партії більшовиків за встановлення радянської влади, якій чинили опір різноманітні вороги – представники дрібнобуржуазних партій, українські націоналісти, австро-німецькі окупанти, білокозаки й денікінці. З історичної науки було усунуте тлумачення подій 1917 – 1921 років у нашому краї як складової частини національно-визвольних змагань українського народу.
[ Читати далі ]Счетчик посещений Counter.CO.KZ - бесплатный счетчик на любой вкус!

Ювілей Івана Дзюби

  • 12.07.11, 20:19

СЛАВНИЙ ЮВІЛЕЙ ІВАНА ДЗЮБИ У липні 2011 року Україна і прогресивний світ вітає академіка Івана Михайловича Дзюбу з високогір’ям 80 славних років. Живий класик, провідний діяч українства Іван Дзюба зробив за одне життя більше, ніж кілька науково-дослідницьких інститутів у купі. І це попри те, що доводиться мужньо долати хвороби, включно туберкульоз і 2 операції на серці. Однак не всихає джерело натхнення і вражає молодь титанічна працездатність видатного діяча, лауреата Шевченківської премії, героя України І.М.Дзюби. [ Читати далі ]

Счетчик посещений Counter.CO.KZ - бесплатный счетчик на любой вкус!

Українці одні з перших виступили проти нацизму

Українці одні з перших виступили проти нацизму
19 червня 2011,| Блог Богдана Червака |

У Заклику Блаженнішого Святослава до духовенства і вірних УГКЦ та всіх людей доброї волі до молитви у День пам’яті 22 червня 2011 року Божого сказано: «Пам’ятаємо численних полеглих вояків Червоної армії, які першими прийняли удар нападника та які, нерідко кинуті напризволяще своїми командирами, безладно гинули на безкраїх просторах України».

Тут, на мій погляд, необхідно зробити суттєве уточнення. Ще до початку радянсько-німецької війни у червні 1941 року, на території сучасного Закарпаття відбулася історична подія, яка, з одного боку, прямо пов’язана із Другою світовою війною, а з другого – є яскравим свідченням і доказом героїчної боротьби українського народу за свою державність і проти нацистського панування.
[ Читати далі ]

Валентина Леонтіївна Тиха.

Щодо поховання Валентини Леонтіївни Тихої. (Кампіляція чужих текстів. 100% «копіпаст». Всі світлини Р.Г.Стешенка)

 

Перед своє смертю Валентина Леонтіївна склала заповіт, в якому заповіла, щоб після  смерті її прах друзі розвіяли в степу на могилі під Донецьком. 

[ Читати далі ]

На залізничному вокзалі Києва засновано українську книгарню.

  • 26.05.11, 19:09
ШАНОВНІ ДРУЗІ !

На залізничному вокзалі міста Києва засновано українську книгарню. Поява книгарні була зумовлена відсутністю в торгівельних закладах вокзалу столиці України літератури на українській мові. На невеличкій площі можна знайти вітчизняну книгу на всі смаки, для дітей і дорослих. Читач знайде там серйозні філософські видання, історичні романи, гумор, твори українських класиків, поезію, навчальну літературу, дитячі казочки…

[ Читати далі ]

I Міжнародний конкурс українського романсу

I Міжнародний конкурс українського романсу імені Квітки Цісик у Львові

       У перші квітневі дні у Львівській національній філармонії відбулася непересічна мистецька подія – відкриття I Міжнародного конкурсу українського романсу імені Квітки Цісик. У переповненій залі філармонії з 2 по 3 квітня лунав спів самої Квітки Цісик і її улюблених пісень та романсів у виконанні молодих конкурсантів із восьми країн світу: Естонії, Латвії, Польщі, Молдови, Румунії, Росії, США, Угорщини та України. Оцінювало мистецьку майстерність вокалістів компетентне журі у складі: Ніни Матвієнко (голова журі), Алекса Гутмахера, Олександра Горностая, Кирила Стеценка, Любові Зубко, Василя Лазаровича. Із заявлених 30 учасників журі до участі в конкурсі відібрало 14 виконавців: Олесю Літневські (Естонія), Василя Коломановського (Латвія), Світлану Сасу (Молдова), Михайла Зраду (Польща), Едуарда Наточев (Росія), Михайла Колотило (Румунія), Світлану Махно (США), Романа Меденці (Угорщина), а також учасників з України: Ольгу Акулову (Донецьк), Тетяну Лаврів (Івано-Франківськ), Оксану Муху (Львів), Люцину Хворост (Харків), Віталія Соболева (Чернівці).

[ Читати далі ]

Нова пісня автора з Донеччини "Про кохання"

  • 13.03.11, 19:08
Друзі, Вашій увазі пропонується нова пісня автора з Донеччини - Семенова Тараса.

Щойно записана. Скачуйте, бажано написати відгук - автору це важливо!

http://fgf1.i.ua/g/a088f.a088f.6eaf0.1.4857e3ab.1/Про_кохання.mp3

Якщо тип файлу виявиться не mp3, то відредагуйте щоб було mp3

Якщо сподобалося, не забуваємо тицнути на [+]  podmig

Запорожці пишуть листа турецькому султанові. Частина 7.

Шановні друзі, я хочу Вас познайомити ще з однією цікавою гіпотезою відомого донеччанина Юрія Доценка.

Кому ж пишуть листа запорожці на знаменитій картині Іллі Рєпіна?

Це питання коли не хвилює, то конче цікавить вітчизняних істориків, літераторів, мистецтвознавців і сьогодні, хоча від дня завершення написання (творчий процес тривав чимало років!) цього всесвітньо відомого полотна великого майстра пензля уже минає рівно 120 літ. За допомогою безперечних фактів і логічних припущень спробуємо й ми підняти щільну завісу над історією написання, дивної трансформації назви безсмертного творіння нащадка козацького роду Іллі Юхимовича Рєпіна. [ Читати далі ]

Запорожці пишуть листа турецькому султанові. Частина 6.

КОЗАЦЬКИЙ БАТЬКО

150 років виповнилося від дня народження видатного українського історика, археолога, етнографа й фольклориста Дмитра Яворницького. Про Дмитра Яворницького довгі роки не згадували, хоча навряд чи хтось зробив для збереження української культури більше, ніж він. Праці вченого ледь могли б уміститися в 25 томах, але донині видані лише окремі роботи, серед яких - тритомна «Історія запорізьких козаків». Яворницького називали сепаратистом і виганяли з України задовго до Жовтневої революції, його таврували як націоналіста в радянські часи, але, рано посивілий і самотній, він продовжував справу свого життя. Все, що мав, витрачав на створення колекції національних цінностей, не залишаючи порою навіть на хліб. Дмитро Яворницький розкопав у придніпровських степах більше тисячі курганів, вивчив місця всіх січей запорізьких козаків і зібрав близько 80 тисяч(!) реліквій.

[ Читати далі ]

Запорожці пишуть листа турецькому султанові. Частина 5.

  • 14.05.10, 04:14

Листи запорожців султани не отримували

Зате їх читали і перекладали в Австрії, Польщі, Франції, Канаді, Росії [ Читати далі ]

P.S. Подивитесь "Ізборник Святослава" http://blog.i.ua/user/3965601/766846/ Це до питання про давність нашої мови, а то деякі коментатори вже дописались до того, що стверджують, що українську мову вигадав Ющенко з Поляками за гроші НАТО.