Перший день польотів - успішний

  • 23.11.10, 20:36

Військовослужбовці 114-ї Івано-Франківської бригади тактичної авіації задоволені тим, як пройшов перший польотний день триденних навчань.

   - За цей день ми змогли виконати всі поставлені перед нами завдання, - наголосив заступник командира 114-ї бригади тактичної авіації з льотної підготовки підполковник Сергій Васильєв. – Було проведено 13 вильотів, більша частина яких відбулась вночі.

   Загалом під час цих навчань планується провести дві льотних зміни та майже чотири десятки учбово-бойових вильотів винищувачів МІГ-29, а також МІГ-29 УБ. У перший день навчань було задіяно три бойових літаки МІГ-29 та один учбово-бойовий МІГ-29 УБ. Всі польоти відбуваються у встановлених рішенням Кабінету Міністрів України зонах. При цьому суворо дотримуються параметри висоти польотів та їх безпеки.

 Наступні польоти заплановані на 25 листопада.

Підполковник Тарас Грень.

 Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.

У Ценжеві працювала комісія Адміністрації Президента

  • 22.11.10, 10:58

Комісія Адміністрації Президента України на чолі з Олексієм Софроновим відвідала колишню базу зберігання компонентів ракетного палива в селищі Ценжів, що поблизу Івано-Франківська. Головними питаннями, які ставились на розгляд комісії, були: хід рекультивації земель, утилізація технічних засобів колишньої групи ракетного палива гептил, вирішення побутових проблем мешканців жилого містечка.  

   Нагадаємо, що цей військовий об’єкт зберігання меланжу було сформовано в 1961 році. За часів незалежності України тут у 40 резервуарах зберігалося близько 2,2 тисячі тонн меланжу. Його було повністю вивезено 24 червня цього року, у рамках реалізації спільного проекту ОБСЄ - Україна стосовно утилізації запасів меланжу. Після цього більшість резервуарів було утилізовано, а кращі з них після проведення відповідних експертиз та підготовчих робіт, були скеровані до інших складів зберігання меланжу.

На даний час на території частини залишилось житлове містечко, що складається з семи будівель, клубу, котельні та водонапірної вежі. В цьому містечку залишаються проживати 40 сімей військовослужбовців, а це 114 мешканців, 22 з яких – діти. Для їх відселення та рішення їхніх житлових потреб потрібно від 4,5 до 5,5 мільйонів гривень. Крім того потрібно близько трьох мільйонів гривень на рекультивацію земель безпосередньо самих складів, а це приблизно 71 гектар.

  Представники комісії наголосили, що стан справ з розформуванням цієї частини і хід передачі території, яку вона займала у власність місцевим органам самоврядування знаходиться під постійним контролем вищого керівництва держави.

Підполковник Тарас Грень,

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.

Військові винищувачі літатимуть вдень і вночі

  • 22.11.10, 10:51

З 23 по 25 листопада на базі 114-ї Івано-Франківської бригади тактичної авіації планується проведення широкомасштабних навчань з учбово-бойовими вильотами винищувачів МІГ-29.  Головною метою навчань буде виконання планів льотної підготовки у 2010 році екіпажів винищувальної авіації. За словами заступника командира бригади з льотної підготовки підполковника Сергія Васильєва, буде виконано дві льотних зміни, під час яких  заплановано понад сорок вильотів винищувачів. За планом навчань, вильоти плануються як вдень, так і вночі. На ці навчання прибули також вісім льотчиків-винищувачів з 204-ї бригади тактичної авіації, яка дислокується у Бельбеку (Автономна Республіка Крим).  За задумом, всі вони мають відновити навички польотів у складних умовах та набути навичок польотів над іншою територією.

 Загалом військові льотчики сподіваються, що ці польоти допоможуть у значній мірі підтримати боєготовність нашої винищувальної авіації. Сьогодні на кожного льотчика 114-ї бригади тактичної авіації припадає в середньому 8 годин перебування у повітрі.  В основному, в польотах будуть брати участь досвідчені пілоти. Адже молоді лейтенанти зараз знаходяться у Миколаєві, де вже два місяці тривають курси по «становленню їх на крило». І вони виконують учбово-тренувальні польоти на літаку Л-39.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.

Тільки на «добре» та «відмінно»

  • 19.11.10, 15:48

Сьогодні на базі 114-ї бригади тактичної авіації завершились дводенні методичні збори з командирами авіаційних ескадрилій та ланок. На проведення цього заходу було запрошено 13 перспективних льотчиків з двох авіаційних частин повітряного командування «Захід».

   - Метою зборів було довести льотчикам методу проведення льотної та льотно-тактичної підготовки, - наголосив заступник командира повітряного командування «Захід» з авіації – начальник авіації полковник Олександр Кухаренко. – А також важдиво було перевірити особисті знання кожного військового льотчика, підвищити його рівень як командира, так і пілота.

   Під час проведення зборів льотчики склали іспити з фізичної підготовки та спеціальних дисциплін. Всі оцінки були не нижче, ніж «добре». Загалом проведення зборів з командирами ланок є заключними в цілому тижні навчань, що відбувались на базі 114-ї бригади тактичної авіації. За п’ять робочих днів тут було проведено також заняття з керівниками польотів на аеродромі та полігоні, керівниками ближньої зони, зони посадки, офіцерами командних пунктів, метеослужби й авіадиспетчерами та розвідниками і дорозвідниками погоди. Близько сотні військових авіаторів змогли підтвердити свою класність, отримати допуски до виконання посадових обов’язків та підвищити свій фаховий рівень.

-         Я високо оцінюю рівень проведення всіх цих зборів, - зазначив заступник командира повітряного командування «Захід» з авіації – начальник авіації полковник Олександр Кухаренко. – Вони допомогли нам як у підготовці наземного, так і льотного складу військових частин повітряного командування «Захід». І ще раз красномовно довели, що навіть у складних умовах військові льотчики здатні виконати поставлені перед ними завдання з охорони кордонів нашої держави.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа центр Міністерства оборони України.

Депутатом ти можеш і не стати, а от солдатом…

  • 17.11.10, 20:34

Не встигли вщухнути баталії навколо штурму представниками міської організації ВО «Свобода» приміщення Івано-Франківської облдержадміністрації. Де розташовувалася ТВК (нагадаємо: пікетування відбувалося на знак протесту фальсифікації виборів і, зокрема, «вкрадених» у «свободівців» голосів), як прикарпатські депутати-«свободівці» ледь знову не стали центром загальноукраїнського скандалу. Прецедент для нашої держави новий і, можна сказати, унікальний.

Справа в тому, що склад новобраного депутатського корпусу на Прикарпатті, а зокрема в Івано-Франківську, настільки молодий, що декотрі з народних обранців, відповідно до статті 61 Конституції України і свого віку, мали би зараз виконувати свій почесний обов’язок з захисту Батьківщини. Наприклад, 22- річний депутат Іван Маркута доки вчився, мав право на відтер мінування (так звану «відстрочку») від армії, проте по закінченні вузу він її втратив і з початком призовної кампанії «Осінь-2010» мав би з’явитись у військовий комісаріат… Втім, цього він не зробив.

   – Відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу», а точніше до статті 15 цього закону, кожен громадянин нашої держави віком від 18 до 25 років з моменту проголошення Президентом України початку чергового призову має у десятиденний термін з’явитись  до найближчого військового комісаріату і заявити про себе, – наголошує заступник  військового прокурора Івано-Франківського гарнізону Андрій Величко. – Тобто навіть якщо за якихось обставин не було вручено повістку, то людина все ж таки мусить виконати норму закону і прийти до найближчого комісаріату.

   І кандидати в депутати в цьому не виняток. Однак новообраний депутат міської ради Іван Маркута в інтерв’ю одному з національних телеканалів заявив, що винним себе не почуває, і наголосив, що перше, що він зробить, –  буде писати запит на з’ясування, чому до нього не прийшла повістка. Однак, до цього може не дійти, бо стовідсотковим депутатом він стане лише тоді, коли складе присягу на першій сесії міської ради. І це трапиться за тиждень-два. І лише тоді він отримає право на цілком законну відстрочку від служби на термін своєї каденції (стаття 17 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу»). А призов триває вже. До речі, за словами представників військової прокуратури, до ухильників від військової служби може бути застосована 335 стаття Кримінального кодексу України. І хоча найбільше, що «світить» за нею – це або громадські роботи, або затримання на кілька місяців, або штраф до двох тисяч гривень, це все ж таки кримінальна стаття. Тобто тавро на все життя. І на Прикарпатті вже є прецеденти, коли молодих людей засуджували саме за цією статтею.

Підполковник Тарас Грень.   

Не словом, а ділом Прикарпаці доводять своє бажання служити Бать

  • 17.11.10, 18:13

Сьогодні з Прикарпаття до лав Збройних Сил України було відправлено останню партію новобранців призовної кампанії «Осінь – 2010». 97 юнаків відправились до своїх частин у військово-повітряних силах, Міністерстві внутрішніх справ та державної спеціальної служби транспорту.

   Загалом під час проведення призову «Осінь-2010»  військові однострої одягнули 760 молодих прикарпатців. В основному хлопців скеровували до сухопутних військ, але 29 з них потрапили служити до військово-морських сил, 186 - до військово-повітряних сил. Служитимуть вони по всій території України.

   Нагадаємо, що з завершенням призовної кампанії «Осінь-2010» закінчується призовний рік.

   - За 2010 рік з Івано-Франківської області до лав Збройних Сил було відправлено близько півтори тисячі призовників, - зазначив Івано-Франківський обласний військовий комісар полковник Ігор Боловицьких. – Таким чином Прикарпаття повністю виконало поставлені завдання з комплектації.

   Традиційно Івано-Франківська область є однією з кращих стосовно проведення призовних кампаній. Адже в своїй більшості молоді прикарпатці вважають обов’язком служити Батьківщині не словами, а ділом.

Наступний призов розпочнеться навесні 2011 року. І відповідно до статті 15 Закону України  «Про військовий обов’язок та військову службу» після проголошення у засобах масової інформації початку призова всі чоловіки віком від 18 до 25 років мусять, не чекаючи повістки, у 10-тиденний термін заявити про себе у найближчий військовий комісаріат.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.

Навчаються керівники польотів

  • 17.11.10, 18:07

На базі 114-ї бригади тактичної авіації розпочались дводенні інструкторсько-методичні збори з керівниками польотів на аеродромі та полігоні, керівниками ближньої зони, зони посадки, офіцерами командних пунктів, метеослужби та авіадиспетчерами. За час зборів вони отримають нові знання з єдиної методики організації роботи групи керівництва польотами, управління повітряним рухом літаків, вертольотів.

   - Робота всіх цих людей дуже важлива в організації будь-яких польотів військових літаків, - наголосив заступник командира повітряного командування «Захід» з авіації – начальник авіації полковник Олександр Кухаренко. – Від них напряму залежить безпека людей як у повітрі, так і на землі. Саме тому для проведення лекцій та практичних занять ми залучили лише провідних спеціалістів нашого командування.

   Загалом у зборах беруть участь 59 військовослужбовців з усіх авіаційних частин, розташованих на заході України. За підсумками зборів керівництво повітряного командування «Захід» буде приймати рішення про допущення цих осіб до виконання службових завдань.

Підполковник Тарас Грень.

 Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України

На питання людей відповідатимуть військові посадовці

  • 10.11.10, 12:46

   Останнім часом в Збройних Силах України накопичилось чимало проблем, які потребують нагального вирішення. Для більш оперативної реакції вищого командування відповідно до наказу Міністра оборони України в центральному друкованому орані Мін оборони «Народна Армія» буде відкрито пряму телефонну лінію. У ближчі час ви зможете поставити свої питання таким посадовцям :

11 листопада - Директору Департаменту кадрової політики МОУ Трифонову Сергію Валерійовичу;

25 листопада -  Директору контрольно-ревізійного департаменту МОУ Ільченку Володимиру Івановичу;

9 грудня – Директору департаменту військової освіти та науки МОУ Науменку Миколі Івановичу.

Ніяких обмежень та цензури з питань не має. Телефонні лінії будуть відкриті в день проведення з 15 години до 16-30. Дзвонити можна за наступними номерами (044) 489-50-02, або (044) 489 – 50 – 04.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.

Новобранців тут чекають

  • 10.11.10, 11:25

У 197-му авіаційну базу прийшло поповнення

 

   Я вдивляюсь у вічі 25 молодих людей. Усі вони новобранці, які три дні тому прибули до 197-ї авіаційної бази. Більшість з них уперше в житті покинули свої рідні села та містечка на Кіровоградщині та Сумщині. Я намагаюся знайти в їхніх очах розгубленість, втому чи ще щось таке собі сумне – притаманне кожному з нас, коли мусово і на досить тривалий термін покидаєш домівку та звичний ритм життя. Проте… Жодного вияву негативних емоцій. Юнаки усміхнені, радо йдуть на контакт, весело демонструють свої ліжка та тумбочки. І хоча форма на них ще сидить дещо кострубато і нові «берці» ще риплять від нерозтоптаності, знайомлячись, вони гордо кажуть про себе: «Рядовий!».

   До відбору та прийому молодого поповнення авіатори завжди ставились сумлінно і відповідально. Та в цьому році офіцери відділення виховної роботи під керівництвом підполковника Юрія Мухіна пішли значно далі, ніж це вимагають керівні документи. Скажімо, на основі соціологічних досліджень, прогнозів та власного досвіду вони розробили цілий посібник для офіцера, який рушає на обласний збірний пункт відбирати поповнення. В посібнику немає нічого зайвого. Там містяться лише конкретні поради та приклади. Однак враховано все, від найменших дрібниць: наприклад, в якому місці має сидіти офіцер, котрий проводить співбесіду; якою має бути його осанка, положення рук та ніг; наводяться приклади конкретних запитань призовнику, навіть вказано, яким тоном і які питання потрібно ставити.

 – Ідея створити такий посібник була в офіцерів нашого відділу вже давно. Перед початком  цього призову ми зібрались разом, поділились досвідом і створили ось такий собі збірник нашого колективного розуму. Це своєрідна «витяжка» з усього того, що ми набували роками; наші уміння та навички спілкуватись з призовниками та їхніми батьками. Перед скеруванням до обласних збірних пунктів ми провели з офіцерами інструктаж з користування цим посібником. І це дає свої позитивні результати, – зазначає підполковник Юрій Мухін. – Адже таким чином  уже у військкоматі проводиться відбір людей, які відповідають потребам служби в нашій частині. Тому ми в пункті постійної дислокації будемо витрачати набагато менше часу на адаптацію молодого солдата, на визначення його здібностей та скерування до тієї чи іншої військової спеціальності. До речі, і хлопці цього призову теж поки що складають якнайкраще враження.

   Загалом цієї осені в частині очікують на 45 молодих солдатів. Для них уже підготовлено все, щоб неспішно і спокійно ввести їх у стрій та адаптувати до військового життя. Спеціально організовано окремий навчальний підрозділ, який військовослужбовці між собою називають «карантин». По суті, це дуже влучна назва, адже цей підрозділ є, так би мовити, дещо ізольованим від усього солдатського гурту частини. Це окреме приміщення, куди мають вхід лише солдати та офіцери цього підрозділу. Це суворо відстежує черговий частини. Крім цього, підрозділ має змінений розпорядок дня. Тут дещо полегшені фізичні навантаження, менше вправ із стройової підготовки тощо. На обід, сніданок та вечерю молоді солдати ходять на півгодини раніше своїх колег із старших призовів. І хоча їжа у них така ж сама, як і у всіх інших військовослужбовців, кухарі намагаються давати їм більші порції і ніколи не відмовляють у добавці. Багато уваги було приділено забезпеченню новобранців одностроями. Ще за кілька місяців до початку призову начальник речової служби бази капітан Дмитро Вакульський разом з начальником речового складу прапорщиком військової служби за контрактом Василем Ружанським почали їздити на склади всіх рівнів, щоб доставити в частину комплекти одностроїв різного розміру.

  – Ми дуже уважно ставимось до того, щоб підібрати солдату його перший камуфляж та напівчеревики. Які б відповідали його розміру та фігурі, – наголосив капітан Дмитро Вакульський. – Адже від цього великою мірою залежить і ставлення солдата до частини. Бо перше, що трапляється з людиною, коли він прибуває до нас в частину, – це переодягання у військову форму.  А яке може бути враження, якщо б, скажімо, вам дали камуфляж на розмір більший, а «берці» на розмір менші? Також, враховуючи те, що незабаром синоптики обіцяють похолодання, ми повністю забезпечили наших молодих солдатів зимовим теплим одягом.

   Для того, щоб підібрати для всіх форму, на складі організували кілька примірочних кімнат, де поставили прилади для вимірювання росту та розміру ноги. Крім того, в кожній з них висить по два великих дзеркала, де можна побачити себе в повний зріст як спереду, так і ззаду. Також не мало уваги приділяється і здоров’ю новобранців. Усі вони пройшли обстеження у медиків частини. Представник з медичної служби кожного ранку і вечора навідується до «карантину», щоб дізнатися, чи є скарги, та записати на прийом до лікаря, якщо комусь з новобранців це буде потрібно.

   Я запитав враження від перших днів служби у двох новобранців

   – Я приїхав з міста Суми, – розповів рядовий Дмитро Шульга. – Загалом пішов служити за власним бажанням, тому якоїсь різниці в тому, де проходити службу, у мене не було. Однак мені тут дуже сподобалось. І в першому ж листі до мами я написав, щоб вона не турбувалась, що в мене все добре. Що ніхто мене не ображає, що командири у нас дуже досвідчені. Також запросив батьків на свято прийняття військової Присяги.

  – А я в армії відсипаюсь, – чесно зізнався рядовий Роман Берсименко. – Справа в тому, що я з села Ганівка Кіровоградської області. Маю велику господарку, корови та свині. Скажімо, до корови влітку потрібно встати о четвертій годині ранку, а взимку о п’ятій… А тут у нас підйом аж о шостій годині!  

   Мине не так багато часу і всі юнаки призову «Осінь-2010» повернуться додому. Повернуться змужнілими, такими, що набули потрібного життєвого досвіду. І хочеться сподіватись, що про роки, які вони провели в армії, у них залишаться лише найкращі спогади.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр міністерства оборони України.

вот такой стих

  • 07.11.10, 12:52

Не призывайте равнодушных

Не отзовутся все равно.

Глаза и уши им послушны,

Но чувствовать им не дано.

 

Ищите тех, кто Вас услышит,

В толпе узнает, позовет,

С кем тонкой ниточкою свыше

Судьба Вас накрепко совьет.

 

Держитесь тех, кто с Вами споря,

Остался в главном заодно.

Кто разделил и слезы горя,

И бурной радости вино.

 

Доверьтесь тем, кто звону верит

Колоколов, а не монет,

Кто совесть Вашей мерой мерит,

Чье "да" - так да! А "нет" - так нет!

 

Спешите к тем, кто жаждет встречи,

Кто Вас как личный праздник ждет.

С кем раз в году прожитый вечер

Питает душу целый год.