Півтисячі книг для унікальної військової бібліотеки

  • 30.03.11, 11:22

Єдина на Прикарпатті військова бібліотека отримала до свого книжки сучасних українських авторів.  Зокрема 16 книг на загальну суму 946 гривень передав військовим читачам Івано-Франківський міськвиконком, 55 книг урочисто вручили працівники сектору з питань діяльності правоохоронної органів та оборонної роботи, близько двох сотень томів передали офіцери західного регіонального медіа-центру Міністерства оборони України, також 200 книг зібрали для бібліофілів у погонах активісти Івано-Франківського осередку «Пласт». Таким чином фонд бібліотеки оновився на півтисячі книг.

Нагадаємо, що катастрофічний стан з забезпеченням літературою став відомий після публікацій в пресі кілька тижнів тому.  На той час він складався з дев’яти тисяч книжок, отриманих в основному ще в радянські часи. У військових було  лише 600 книжок українською мовою. В основному історичного спрямування. З художньої літератури українською мовою в бібліотеці був лише один том творів Франка!  

-         Я  надзвичайно вдячна всім тим, хто перейнявся нашими проблемами, - зазначила бібліотекар Віра Соловей. – Завдяки такій допомозі ми отримали книжки як історичного так і художнього спрямування. Дуже приємно те, що серед авторів цих книжок чимало Івано-Франківських сучасних письменників. Хочу запевнити, що всі ці книжки стануть у великій нагоді для наших читачів. Адже служба в збройних силах для багатьох з них це важливий крок в розвитку життєвої долі.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України

Відбулись заняття з командирської підготовки

  • 29.03.11, 10:56
У Івано-Франківському обласному

військовому комісаріаті відбулись заняття з командирської підготовки військовослужбовців. До проведення занять були залучені всі офіцери, прапорщики та сержанти військової служби за контрактом,  зі всіх районних та міських комісаріатів області.

-         Метою цих занять є підвищення рівня знання військовослужбовцями керівних документів, покращити стройовий вишкіл та перевірити реальний стан забезпечення військовослужбовців речовим майном, - зазначив заступник обласного військового комісара з виховної роботи  майор Любомир Демчук.

 За словами офіцера більшість особового складу військкомату  склали заліки на відмінно і добре. Звичайно залишаються певні проблеми з забезпеченням речовим майном, та військовослужбовці намагаються вирішувати і цю проблему.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.

Наказ - підписано! Гроші на призив та ДМБ – виділені!

  • 29.03.11, 10:48
Міністр оборони України Михайло Єжель підписав наказ №153 “Про звільнення в запас військовослужбовців та черговий призов на строкову військову службу в

квітні-травні 2011 року”.

У відповідності до наказу у квітні-травні цього року передбачається звільнити в запас з лав Збройних Сил України солдатів і матросів, сержантів і старшин, призваних у квітні-травні 2010 року, а також матросів і старшин кораблів, суден і берегових частин бойового забезпечення Військово-Морських Сил Збройних Сил України, призваних у жовтні-листопаді 2009 року.

У квітні-травні 2011 року на строкову військову службу призиватимуться громадяни України чоловічої статі 1986-1993 років народження, яким до дня відправки у військові частини виповнилося 18 років і які не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу або втратили його.

Загалом планується призвати 26 тисяч 100 осіб, що на 600 чоловік менше ніж восени минулого року. З них до лав Збройних Сил України буде призвано 20 тисяч осіб, до Внутрішніх військ МВС України – 5.100 осіб та Державної спеціальної служби транспорту – 1000 осіб.

Проведення призовної кампанії “Весна-2011” забезпечуватимуть 24 обласні, Київська міська та Кримська Республіканська призовні комісії.

Урядом України на організоване проведення весняної призовної кампанії 2011 року з Державного бюджету заплановано виділити 1 мільйон 683 тисячі 450 гривень.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.

Новий військовий комісар «Карпат»

  • 28.03.11, 22:23
Косівсько -

Верховинський об’єднаний районний військовий комісаріат отримав нового керівника. Віповідно до наказу заступника начальника Генерального штабу Збройних Сил України ним став майор Луцюк Сергій Степанович, який до того обіймав посаду заступника Івано-Франківського міського військового комісаріату

-         Під час всієї служби Сергій Степанович показав себе як відповідальна і чесна людина, - розповів заступник Івано-Франківського обласного військового комісара з виховної роботи майор Любомир Демчук. – Власне тому йому і довірили один з відповідальних та складних ОРВК області.

   Нагадаємо, що Верховинський та Косівський райони  розташовані в гірській місцевості, з загальною площею приблизно 22 тисячі гектарів та населенням близько 113 тисяч чоловік. На  їх території знаходяться одні з найвищих точок Карпат гора Піп Іван. Через порівняно велику гірську площу і розкиданість населення, а також відсутність між багатьма селами нормального сполучення Косівсько-Верховинський ОРВК вважається на Прикарпатті одним з самих складних. Однак командування сподівається, що незалежно від всіх труднощів, новий комісар впорається з поставленими перед ним завданнями. І першим складним екзаменом на професіоналізм стане організація та проведення в ввірених йому районах призовної кампанії «Весна-2011».

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.

Перехід на літній час не вплине на боєготовність

  • 25.03.11, 11:00
Перехід на літнійчас, що має відбутись у неділю 27 березня, не дасть негативного впливу на стан бойової готовності 114 бригади тактичної авіації та інших частин Івано-Франківського військового гарнізону. -   Рівно

о третій годині за Київським часом у всіх підрозділах,  чергових частинах та вартах будуть переведені годинники на годину вперед, - розповів заступник командира 114 бригади тактичної авіації з виховної роботи підполковник Олександр Кухарук. – Всі військовослужбовці, які нестимуть в цей час службу у нарядах та чергуваннях, стоятимуть на посту, чи виконуватимуть якісь інші завдання з підтримання бойової готовності, проінструктовані та мають відповідний алгоритм дій. Отже ми не чекаємо якихось неприємних несподіванок від переведення стрілок.

  Також, для того щоб не зменшувати кількість годин, що відводиться на сон для особового складу строкової служби, для всіх бажаючих лягти спати «відбій» у суботу 26 березня буде проведено на годину раніше.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.

На Прикарпатті готові до призову «Весна-2011»

  • 24.03.11, 18:28
   Сьогодні в приміщені Івано-Франківського

військового комісаріату відбулись інструктивно-методичні заняття з питань підготовки та проведення на Прикарпатті чергового призову «Весна-2011». В роботі зборів взяли участь військові комісари районних (міських) військових комісаріатів області, голови районних призовних комісій та лікарі, які проводять медичний огляд призовників, представники Івано-Франківської обласної державної адміністрації, прокуратури та військової контррозвідки. Також на зборах був присутній начальник територіального управління управління Західного ОК полковник Микола Попельський.

-         Під час проведення призову не потрібно поспішати, - наголосив полковник Микола Попельський.  – Ви маєте зрозуміти, що для відправлення у війська потрібно відібрати лише кращих призовників як за станом здоров’я, так і за морально-діловими якостями. Крім цього, хочу наголосити і застерегти всіх посадових осіб від бажання взяти хабар. За якихось кілька сотень гривень чи доларів ви можете занапастити себе на все життя.  

 Також полковник Микола Попельський довів до всіх присутніх нові вимоги керівництва Західного ОК стосовно організації та проведення призову.

 Про підсумки роботи лікарів військово-лікарських комісій за 2010 рік та про порядок медичного обстеження призовників під час призову «Весна-2011» в лікувальних закладах області доповів старший офіцер відділу обліково-призовної роботи Івано-Франківського обласного військового комісаріату майор медичної служби Олег Бордюг.

-         Сьогодні ми стикаємось з чималою кількістю захворювань серед молоді, - зокрема зазначив він. – Лідерство серед захворювань впевнено тримає травматологія (приблизно 100 чоловік на 1000 обстежених).  Захворювання хребта, порушення опорно-рухомого апарату для нас не дивина вже багато років. У більшості випадків у хворобах дітей можна звинувачувати лише батьків. Дешеве взуття, що призводить до плоскостопості, неконтрольоване сидіння за комп’ютером і таке інше. Друге місце посідають захворювання, пов’язані з системою травлення. Більшості хвороб можна було б запобігти або вчасно їх вилікувати, не допускаючи до стану хронічних. Проте і система охорони здоров’я в області, і увага батьків до здоров’я дітей бажають кращого.

   Наприклад, у 2010 році спеціалістами військово-лікарських комісій було обстежено понад 10 тисяч юнаків, придатними до служби в Збройних Силах було визнано 79 відсотків; такими, що потребують лікування, – 4 відсотки і непридатними повністю –16 відсотків молодих прикарпатців. І хоча з попереднім роком кількість придатних до служби юнаків дещо збільшилась, рівень захворюваності молоді залишається високим. 

   Про нагальні проблеми призовної кампанії доповів начальник відділу обліково-призовної роботи  - заступник військового комісара (з призову) Івано-Франківського обласного військового комісаріату підполковник Ігор Павлюк.

-         Уже 13 квітня ми відправляємо першу команду призовників, - наголосив він. – А 20 квітня піде команда на комплектування так званого «Президентського полку». І хоча районні військові комісаріати значно покращили свою роботу з призову, хочу звернути увагу не тільки на якісне оформлення документів призовників, але й на стан, в якому вони прибувають на призовні дільниці. Я розумію, що традиційно у нас відправляють у військо, роблячи застілля, як то кажуть – «всім селом». А після цього дуже мало тверезого призовника пробують завантажити в автобус. Наголошую: п’яні або навіть напідпитку призовники будуть відправлятись з ганьбою додому. Так само буде суворо відслідковуватись і те, щоб призовники не пронесли з собою ніяких спиртних напоїв.

  Під час призовної кампанії «Весна-2011» до лав Збройних Сил України буде призвано 780 Прикарпатців. З них до Сухопутних військ буде скеровано 296 новобранців, до Повітряних сил – 182, до частин центрального підпорядкування – 38, Внутрішніх військ –160, державної спеціальної транспортної служби – 40. Крім цього, 49 юнаків з Івано-Франківської області піде служити до Військово-морських сил ( з них 15 – до морської піхоти і 27 – до берегової оборони). А 16 найкращих представників Прикарпаття представлятимуть регіон у «Президентському полку» .

   Не допускати правопорушень та не піддаватись на провокації закликав відповідальних за призов заступник військового прокурора Івано-Франківського гарнізону капітан юстиції Андрій Величко.

-         Сьогодні в нашій державі проводиться широка робота по запобіганню випадків хабарництва та корупції, - зокрема зазначив він. –  Ви маєте пам’ятати, що кожен з вас є особою, яка наділена функціями держави. І відповідно до цього на вас покладена і кримінальна відповідальність за протиправні дії та вчинки.

   На одній з болючих проблем наголосив завідувач сектора з питань діяльності правоохоронних органів та оборонної роботи апарату Івано-Франківської ОДА Валерій Іваненко:

-         Керівництво області добре розуміє, в яких складних умовах доводиться працювати сьогодні посадовим особам військових комісаріатів. Навряд чи хтось може уявити собі район, в якому немає, скажімо, керівника міліції, бо він об’єднаний з іншим районом. На жаль, військові комісаріати було скорочено і об’єднано. Тобто на людей вдвічі, а то й утричі збільшилось робоче навантаження. Крім цього, зросла  площа, на якій доводиться працювати військовим комісарам. Ми будемо виступати з ініціативою перед військовим відомством, щоб у кожен з наших районів було повернуто військового комісара.

Загалом за підсумками попередніх років Івано-Франківська область була в числі кращих з організації та проведення призову. Посадові особи військових комісаріатів виказали тверде переконання підтвердити таку традицію і  в 2011 році. Адже для цього у них є і необхідні навички, і добрий потенціал.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.

Польоти пройшли на «відмінно»!

  • 23.03.11, 11:48

   Командир 114-ї бригади тактичної авіації полковник Сергій Биховець задоволений. Ще б пак! Всі поставлені на польотний день завдання виконані на «відмінно». І льотчики, і техніки, і аеродромна служба працювали злагоджено, як механізм швейцарського годинника. Протягом дня пілоти виконали низку вильотів в задані квадрати, відпрацювали елементи повітряного бою, вдосконалили свої навички з польоту в складних метеоумовах та у вечірній час.

Загалом з початку року середній наліт на льотчиків цієї бригади склав уже приблизно 5 годин, а на всю частину близько 100 годин, проведених у повітрі.

  - На даний момент наша частина повністю готова до виконання всіх поставлених завдань з оборони мирного неба України , - запевняє полковник Сергій Биховець.

  Нагадаємо, що 114-та бригада тактичної авіації – це унікальне і потужне військове об’єднання, на озброєнні якого знаходяться легкі фронтові винищувачі МІГ-29. Військові пілоти охороняють західний повітряний кордон нашої держави, але при потребі можуть перехопити або знищити порушника повітряного простору в будь-якій точці України. За словами командування бригади, з початку року пальне для проведення учбово-тренувальних польотів виділяється відповідно до планів бойової підготовки. Дуже добрим підкріпленням стало виділення двох авіаційних двигунів, які надійшли за сприяння Міністра оборони України. Це дозволило ввести в стрій ще один бойовий літак.

Зараз особовий склад бригади готується заступити на бойове чергування з охорони повітряного простору України.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.

Призив – спільна справа державної ваги

  • 22.03.11, 13:49

Сьогодні в приміщені Івано-Франківського обласного збірного пункту відбулось друге засідання обласної призовної комісії. На засіданні були присутні голова комісії заступник голови – керівник апарату Івано-Франківської обласної державної адміністрації Роман Струтинській, військовий комісар Івано-Франківського обласного військового комісаріату полковник Ігор Боловицьких, представники влади, та структурних підрозділів, які будуть задіяні під час організації та проведення призовної кампанії «Весна 2011».

   Під час проведення засідання було заслухані доповіді членів призовних комісій та військових комісарів Долинського ОМВК, Снятинсько-Городенківського та Калусько-Рожнятівського ОРВК з питань розгляду справ призовників які мають захворювання за двома і більше статтями, яким скасовано рішення про призов з різних обставин у період до 2010 року.

  Занепокоєння членів комісії викликав той факт, що в останні роки крім проблем зі здоров’ям,  почали з’являтись призовники з недостатнім рівнем освіти. В основному це діти селян з далеких гірських сіл, які після 7-8 класу покидають школу і ідуть працювати в сільське господарство. Та разом з тим,  за словами районних військових комісарів, Івано-Франківська область цілком спроможна укомплектувати Збройні Сили України здоровими юнаками, які відповідають всім критеріям сучасного війська.

  Голова обласної призовної комісії цікавився у всіх представників регіонів, чи допомагають їм місцеві органи самоврядування в організації призовної кампанії. Як і які проблеми вирішуються. І наголосив на тому, що організація призову це спільна справа державної ваги.

   До речі призивна кампанія «Весна 2011» розпочнеться 1 квітня. І представники військових комісаріатів нагадують всім юнакам, що досягли призовного віку та не мають права на відстрочку про їх обов’язок з’явитись до найближчого за їх місцем військового комісаріату та завити про себе. Адже відсутність повістки не звільняє від призову, а відсутність на призовній дільниці розцінюється як кримінальне порушення зі всіма неприємними наслідками.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.

Над Прикарпаттям літатимуть винищувачі

  • 22.03.11, 00:10

Сьогодні військовослужбовці 114-ї бригади тактичної авіації проведуть чергові учбово-тренувальні польоти. За планом вони мають розпочатись о 16-ій годині і закінчитись о 21-ій годині вечора. За словами заступника командира бригади з виховної роботи підполковника Олександра Кухарука, під час цих тренувань буде виконано ряд вильотів винищувачів МІГ-29 та МІГ-29 Уб. Під час польоту військові льотчики удосконалять свої навички з володіння фігурами вищого пілотажу та уміння літати у складних погодних та нічних умовах.

Крім цього, під час цих польотів буде здійснена низка заходів щодо введення в стрій молодих пілотів, які набудуть практичних навичок з пілотування винищувача.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України

Івано-Франківський обласний військовий комісаріат знову кращий!

  • 21.03.11, 23:26

   Під час іструктивно-методичних зборів щодо організованого та якісного проведення призову громадян на військову службу, які відбулись у Тернополі серед представників обласних комісаріатів та влади 9-ти областей Західної України, Івано-Франківський обласний військовий комісаріат визнано одним з найкращих стосовно організації та проведення призовних кампаній у минулому році. Зокрема, після проведення минулорічного осіннього призову з частин не було повернуто до цієї установи жодного призовника. Доречно зауважити, що у 2009 році «забракованих» за станом здоров’я чи морально-діловими якостями  в частинах призовників з Прикарпаття було лише двоє. Це теж найнижчий показник в Україні. Серед кращих також був названий і Івано-Франківський обласний збірний пункт.

  - Традиційно у військах існує досить великий «попит», якщо це можна так назвати, на призовників з Прикарпаття, - зазначив заступник Івано-Франківського обласного військового комісара майор Любомир Демчук. – Адже наші хлопці, як правило, більш дисципліновані та не мають пристрасті до шкідливих звичок. Крім цього, у нас дуже добре працює медична комісія, в яку входять досвідчені фахівці.

  Нагадаємо, що з першого квітня цього року розпочинається чергова призовна кампанія «Весна-2011». Цього разу лави Збройних Сил поповнять 780 прикарпатців. За словами завідувача сектора з питань діяльності правоохоронних органів та оборонної роботи апарату Івано-Франківської ОДА Валерія Іваненка, обласна влада вже знайшла всі необхідні кошти на якісне проведення цьогорічного весняного призову. Також виділені кошти на доволі дороге обстеження майбутніх солдат на ВІЛ та СНІД, а також на гепатит. Щоправда, обстежувати будуть лише тих, кого визнано придатним до служби і скеровано до конкретної частини. Всі обстеження проводитимуться з дотриманням необхідної конфіденційності.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.