Тернопільське сміття

  • 09.07.13, 23:12
Тернопільські ДАІшники інколи просто вражають своїми вчинками. Вчора у Козові на свято Івана Купала працівники ДАІ чергували і вирішили спіймати "на гарячому" водія у стані алкогольного сп'яніння. Чи то погода не сприяла, чи то планети заважали і все пішло не так... Спочатку у авто, яке спинили, водій виявився тверезим. І тоді події розгортались не так, як мало б бути. Працівники ДАІ відібрали мобільні телефони у хлопців, а потім, коли юнаки хотіли забрати свої телефони -- повалили молодь на землю і почали бити. Одна з пасажирок зафільмувала ці прикрі події на телефон. Цікаво, як пояснять "захисники" доріг свої дії і як відреагує їхній очільник на таке зухвальство своїх підлеглих???

"Протон-М".Катастрофа носія чи крах Росавіакосмосу?

Російська ракета-носій "Протон-М" з розгінним блоком ДМ-03 і трьома російськими навігаційними космічними апаратами "Глонасс-М", яка стартувала з Байконура, впала на першій хвилині старту.Старт ракети  транслювався у прямому ефірі.

youtube.com/watch?v=WSAU1GIZswo
Спеціалісти наразі схиляються до двох можливих причин причин аварії,або несправність рушійної установки, або несправність системи управління.Аварія "Протона"поки остання з цілої череди аварій, які буквально переслідують російську космонавтику на протязі останніх 15 років.Нижче наведений далеко неповний перелік катастроф, інформацію про які я знайшов у відкритих російських джерелах.Більш точні дані знайти важко, адже Росавіакосмос продовжує приховувати інформацію про невдалі старти.Так, за даними газети "Ізвестія" Роскосмос приховав аварії при запуску супутників.  Йдеться про січневий старт ракети "Рокот" з космодрому Плесецьк. На борту були три супутники для Головного розвідуправління. Сам носій відпрацював штатно, а от розгінний блок зі своїм завданням не впорався. У підсумку апарати не вийшли на розрахункову орбіту. Через декілька місяців два з них усе ж вдалося поставити під контроль центру управління. А ось третій можна вважати втраченим.
Це вже не перший збій розгінного блоку "Бриз", який адаптували для ракети "Рокот". Програма запусків цього носія заморожена. Комісія тепер має з'ясувати причину поломок, а виробник - усунути дефекти.
Несправність того ж самого розгінного блоку "Бриз" стала причиною аварії іншого космічного апарата,телекомунікаційного супутника супутника "Ямал-402".Двигуни розгінного модуля вимкнулися раніше встановленого часу і супутник не вийшов на розрахункову геостаціонарну орбіту 36000км.Інженерам французької фірми, яка виготовила супутник, довелося увімкнути рушійну установку самого апарата .В результаті супутник вдалося вивести на орбіту, але термін " життя на орбіті" апарата скоротився від 15 до 11 років.
1 лютого запуск ракети-носія "Зеніт-3SL" разом із супутником Intelsat-27 закінчився аварією. Приблизно через 11,4 секунди після старту система управління ракети виявила перевищення заданих граничних значень по кутах обертання і рискання і, відповідно, прореагувала на це запуском бортової циклограми вимикання маршового двигуна першого ступеня РД-171. Робота маршового двигуна була припинена через 20 секунд після початку польоту, що призвело до падіння ракети з космічним апаратом (Intelsat-27) в акваторію Тихого океану приблизно в чотирьох кілометрах від стартової платформи "Одіссей". У результаті події ніхто не постраждав.

2012

7 серпня запуск ракети-носія "Протона-М", що виводив на орбіту російський супутник зв'язку "Експрес-МД2" і індонезійський телекомунікаційний космічний апарат "Телком-3", закінчився нештатно через збій в роботі розгінного блоку "Бриз-М". Нештатний запуск ракети-носія "Протон-М" був пов'язаний з аварійною роботою розгінного блоку "Бриз-М", яка в свою чергу була викликана виробничої проблемою: сталося засмічення магістралі наддуву додаткових паливних баків пального "Бризу-М".

2011



23 грудня супутник зв'язку подвійного призначення (військового і цивільного) "Меридіан" впав після запуску в Тюменській області в районі міста Тобольська. Він повинен був виведений на розрахункову орбіту ракетою-носієм "Союз-2.1б", що стартувала з космодрому Плесецьк. Причиною позаштатної ситуації з супутником стали проблеми з від'єднанням третього ступеня ракети-носія, а також неполадки в двигуні ракетоносія "Союз-2".
24 серпня після старту нового вантажного корабля "Прогрес М-12М" на ділянці роботи третього ступеня ракети-носія "Союз У" на 325-й секунді сталося порушення роботи рушійної установки, що призвело до її аварійного відключення. Уламки космічної вантажівки, які не згоріли в щільних шарах атмосфери, впали в Гірському Алтаї. Жертв і руйнувань на землі не було.

1 лютого не вийшов на зв'язок в розрахунковий час геодезичний космічний апарат військового призначення "Гео-ІК-2". Апарат був запущений з космодрому Плесецьк ракетою-носієм легкого класу "Рокот". Пізніше він був виявлений на нерозрахункової орбіті. 22 квітня космічним військам (КВ) РФ вдалося встановити зв'язок з "Гео-ІК-2".

Держкомісія встановила, що попередньою причиною відсутності зв'язку з "Гео-ІК-2" став негативний енергобаланс космічного апарату, що утворився в результаті падіння напруги бортового електроживлення.

2010



5 грудня були втрачені три супутники "Глонасс-М", які повинні були завершити формування російської глобальної навігаційної системи ГЛОНАСС. Ракета-носій "Протон-М" з трьома супутниками стартувала з космодрому Байконур. Однак супутники на орбіту виведені НЕ були - після вдалого старту розгінний блок ДМ-03 виробництва РКК "Енергія" разом з космічними апаратами впав в Тихий океан.
Згідно з висновками комісії, що розслідувала інцидент, всі щаблі й системи ракети-носія "Протон" відпрацювали штатно, а супутники були втрачені через те, що в розгінний блок ДМ-03 через помилки в конструкторської документації залили 1,5 тонни зайвого палива .

2008

15 березня з космодрому Байконур стартувала ракета-носій "Протон-М" з американським супутником зв'язку AMC-14 на борту. Відділення всіх ступенів ракети і перший запуск розгінного блоку "Бриз-М" пройшли в штатному режимі, і апарат був виведений на опорну орбіту. Але при другому включенні маршового двигуна розгінного блоку, робота двигуна була припинена на 130 секунд раніше розрахункового часу, внаслідок чого космічний апарат ні виведений на розрахункову орбіту.

Апарат AMC-14 запускався з метою трансляції супутникового телесигналу на територію США.

2007



6 вересня з космодрому Байконур стартувала ракета-носій "Протон-М" з метою виведення на орбіту японського супутника JCSat 11. Аварія сталася на 129 секунді польоту в результаті, не поділу першого і другого ступенів ракети. Уламки космічного апарату впали на території Казахстану, розсипавшись в зоні площею 50 на 18 кілометрів у напрямку траси польоту. За результатами досліджень було виявлено локальне забруднення грунту компонентами ракетного палива та їх похідними.
Супутник JСSat 11 повинен був стати резервним апаратом у складі орбітального угрупування JSat.

2006

28 лютого з космодрому Байконур за допомогою російської ракети-носія "Протон-М" був запущений супутник зв'язку арабської компанії Arab Satellite. У результаті аварії космічний прилад не був виведений на розрахункову орбіту. Аварія сталася через нештатну роботу під час другого включення розгінного блоку "Бриз-М" вже після вдалого відділення всіх ступенів ракети і виведення апарата на опорну орбіту, звідки повинен здійснюватися старт. Пізніше супутник був зведений з орбіти і затоплений.

26 липня з космодрому Байконур була запущена російсько-українська ракета-носій "Дніпро" з метою виведення на орбіту 18 космічних апаратів, у тому числі перший білоруський космічний апарат "БелКа", російський "Бауманець", а так само кілька зарубіжних супутників. На 86 секунді польоту сталося аварійне відключення двигунів першого ступеня ракети-носія, в результаті чого ракета впала на землю в 150 кілометрах від місця старту.

2005

8 жовтня з космодрому Плесецьк стартувала конверсійна ракета-носій "Рокот" з європейським космічним апаратом CryoSat на борту. Під час польоту не відбулося виключення двигунів другого ступеня, в результаті ракета разом із супутником впала в Північний Льодовитий океан.

Передбачалося, що CryoSat буде виведений на орбіту для проведення високоточних вимірювань товщини і протяжності льодовикового покриву в приполярних океанічних зонах.

21 червня c борту атомного підводного човна "Борисоглібська" стартувала конверсійна ракета-носій "Волна" з унікальним космічним апаратом "Космос-1", оснащеним "сонячним вітрилом". На 83-й секунді польоту двигун першого ступеня ракети-носія припинив свою роботу, і елементи конструкції впали у воду.

У результаті аварії не вдалося реалізувати на практиці ідею російських і американських вчених про можливість використання космічного "сонячного вітрила" для пересування за межами Землі, використовуючи силу сонячного випромінювання. Це була друге невдале  випробування після аналогічної спроби в липні 2001 року

21 червня з космодрому Плесецьк відбувся запуск супутника зв'язку військового призначення "Молния-3К" за допомогою ракети-носія "Молния-М". Аварія сталася в результаті нештатної роботи двигуна другого ступеня на 298 секунді польоту ракети.

Уламки ракети-носія і космічного апарату впали в районі полігону "Тобольськ" в Уватского районі Тюменської області.

Серйозних наслідків для системи управління військами втрата супутника не спричинила.

2002

26 листопада на космодрому Байконур за допомогою ракети-носія "Протон-К" був запущений європейський супутник зв'язку Astra 1K. У ході пуску ракети - відділення всіх трьох ступенів і виведення супутника на опорну орбіту здійснювалися в штатному режимі. Аварія сталася в момент другого включення розгінного блоку, запущеного для виведення космічного апарата на розрахункову орбіту. Після відмови двигуна розгінного блоку "ДМ-3" відбулося відділення супутника, який так і не був виведений на розрахункову орбіту.

15 жовтня з космодрому Плесецьк стартувала ракета-носій "Союз-У" з метою виведення на орбіту космічного апарату наукового призначення "Фотон-М", що є спільним проектом "Росавіакосмоса" та Європейського космічного агентства (ЄКА). На 20-й секунді польоту сталося аварійне відключення двигунів, і через 41 секунду після старту ракета впала на землю в 400 метрах від спостережного пункту.

В результаті аварії постраждали вісім військовослужбовців, шість з них були госпіталізовані з порізами від вибитих шибок, один рядовий від отриманих травм помер. Так само збиток був нанесений будівлям в радіусі 2,5 км від місця падіння ракети.

2001

20 липня з борту російського атомного підводного човна "Борисоглібська" був проведений запуск конверсійної ракети-носія "Волна" з метою виведення на орбіту експериментального демонстраційного космічного апарату "Космос-1" оснащеного "сонячним вітрилом". При відділенні третьої ступені відбулися неполадки, внаслідок яких космічний апарат відокремився і вітрило ні розгорнуть. Випробування космічного апарату були зірвані.

2000

21 листопада з космодрому Плесецьк було проведено пуск ракети-носія "Космос-3М" з метою виведення на орбіту американського космічного апарату QuickBird-1. Аварія сталася після того як ракета-носій вийшла із зони видимості російських радіолокаційних станцій і контрольно-вимірювальних пунктів, тому точні причини аварії встановити не вдалося. Найбільш вірогідною причиною втрати ракети експерти називали нештатну роботу рухової установки другого ступеня.
Збитки від аварії "Протона" оцінюються порядка 6 мільярдів рублів.Не виключена і екологічне забруднення місця вибуху,адже у якості палива в "Протоні" використовується високотоксичний гептил.У 2012 році російські спеціалісти підрахували що тільки в період від 2010 по 2012 рік Росавіакосмос поніс збитки від невдалих запусків космічних апаратів на суму 27 мільярдів рублів

Видалили.

  • 01.07.13, 20:59

         Цікаво кого образила ось ця заміткаlol

Львів став європейською туристичною сенсацією.

  • 01.07.13, 20:14
Львів обійшов Лондон і Рим у рейтингу туристів завдяки низьким цінам і безкоштовному вай-фаю. Цього року кількість гостей західної столиці вже зросла вдвічі.


Західну столицю України іноземні туристи назвали містом, куди треба їхати негайно, відсунувши на друге і третє місця у ТОП-10 німецький Гамбург і литовський Вільнюс, повідомляє ТСН. Відгуки туристів зібрав незалежний міжнародний сайт Віртуальний турист. Німкеня Іріс Гляйхман живе тут вже чотири роки і від імені німецького уряду допомагає реставрувати Львів. "Мені заздрять колеги. У Львові є індивідуальний шарм. Тут є те, що втратили інші європейські міста", - зізналася фрау Іріс. Вона живе із чоловіком у центрі. Але чимало іноземців обирають для життя Львів поза старим містом, де і квартири дешевші і сучасність витісняє історію. "А я щодня їду на маршрутці. Це неймовірно! Як можна туди набитися? Я отак їду. Це атракціон", - поділився враженнями американець Майкл Бетс. Між іншим саме транспорт та дороги іноземці назвали головним мінусом Львова. А таємним козирем міста Лева є смаколики та кнайпи. Так, шоколад - це один із символів Львова, а дешеве пиво, смачна їжа та вигадливі ресторатори тягнуть сюди іноземців навіть просто на вихідні. Львів набув собі іміджу найбезпечнішого місця в Європі. "У Парижі – небезпечно, в Амстердамі – небезпечно, або якщо з Брюсселем порівнювати, тут - безпечно", - запевнив Крістоф Конвент. Міська влада у свою чергу пояснює успіх Львова цілим набором принад: їжею, цінами, фестивалями та англомовними вказівниками на кожному кроці. А от чим Львів виграє і в Лондона, і в Риму - так це всюдисущим безкоштовним та якісним вай-фаєм. Такий внесок в свою рекламу виявився найбільш вигідним. 

Orbital Sciences побудує ракету для повітряного старту

Приватна космічна компанія Stratolaunch Systems створена з ініціативи та на кошти співзасновника Microsoft мільярдера Пола Аллена. Компанія будує велетенський літак, з якого планується здійснювати космічні ракетні запуски. Раніше компанія збиралася використовувати модифіковану ракету Falcon 9 компанії  «SpaceX», однак стосунки не склалися, контракт був розірваний і тепер Stratolaunch Systems замовило ракету у конкурента SpaceX. компанії Orbital Sciences Corporation.

Orbital Sciences має досвід створення ракет для повітряного старту з під крила літака. Але їх ракета Pegasus здатна вивести не більше 500 кг корисного вантажу, тоді як Stratolaunch Systems заявляє про готовність відправляти на орбіту до 6800 кг.

Судячи з усього, за основу буде взята ракета Antares, яка пройшла вдалі ВИПРОБОВУВАННЯ 21 квітня 2013 року. Хоча вона здатна виводити на низьку навколоземну орбіту вантаж масою до 5 тонн. Якщо це буде реалізовано, то Stratolaunch Systems зможе не тільки виводити автоматичні супутники, а й забезпечувати вантажоперевезення на МКС за допомогою космічного "вантажівки" Cygnus. Втім не виключаються і пілотовані запуски.

Літак для повітряного старту з двох Boeing 747 будує компанія Scaled Composites, яка відома тим, що успішно запустила суборбітальний літак SpaceShipOne. Зараз вона побудувала і займається тестуванням апарату SpaceShipTwo, який стане основою космічного туризму компанії Virgin Galactic.

Перший космічний запуск Stratolaunch Systems має намір здійснити в 2018 році

Як українці з фіно-угрів росіян робили


Своєрідність українсько-російських стосунків як тільки не пояснювали. Причин їхньої любові-ворожнечі де тільки не шукали. І завжди знаходились бажаючі дивуватися: мовляв, два слов'янські народи, зі спільної колиски вийшли, спільними коренями живляться - а ніяк порозумітися не можуть.
Однак останнім часом слов'янськість росіян піддається прискіпливій ревізії. Її все більше пов'язують лише з українським і білоруським елементом, котрого нараховують у сучасній Росії мільйонів так з п'ятдесят.
Ще на стільки ж мільйонів "тягне" "татарсько-монгольсько-кавказький" елемент. І решта - теж мільйонів так до п'ятдесяти - це в різній мірі ослов'янщені фінно-угри.
Приблизно десята їх частина сьогодні ідентифікує себе саме з фінно-угорцями, вони є, так би мовити "свідомими націоналістами", котрі намагаються відродити свою культуру, мову і навіть державні утворення - на просторі від Карелії до Оренбуржжя. "Несвідомі" ж називають себе росіянами, тобто слов'янами, і тим не переймаються.
Саме цей факт багато дослідників України й Росії вважають причиною українсько-російських непорозумінь, котрі спочатку були непорозуміннями українсько-фінно-угорськими.
Пам'ятаєте, як Лис повчає Маленького Принца: "Ми відповідаємо за тих, кого приручили"? Це - про нас, українців. Несучи фінно-уграм "цивілізацію" як ми її розуміли, ми сприяли витворенню штучного етносу "русские", відриву фінно-угрів від їхніх глибинних коренів. І - породили для себе мороку на багато віків. Так само, як і для них.

Про це наша розмова з угро-фіннологом, істориком і журналістом Ростиславом Мартинюком, котрий досить своєрідно узагальнює історико-політичні розвідки про природу російсько-українського мезальянсу.

- Ростиславе, ще Нестор-літописець згадує про мордву, весь як про підданих Києва. Ким кияни були для тих народів: місіонерами, колонізаторами?

- Нестор і справді, перераховуючи підданих Київського каганату, назвав більше фінно-угрів, аніж слов'ян. Існує версія, яка мені особисто видається досить вірогідною: фінно-угрів спочатку підкорили шведи. Коли шведи сіли на київський "стіл", фінно-угри автоматично стали підданими Києва. Міста Ярославль і Володимир розвивалися як торгові і військові слов'янські факторії на фінно-угорських землях. До речі, вони, як і Москва, Суздаль, Ростов, Галич, скоріше за все, були не засновані, а просто перейменовані слов'янами. (Недарма ж, приміром, під час недавніх розкопок у Москві, в районі Охотного ряда знайдені древні дослов'янські культурні шари, й ідентифіковані вони саме як угро-фінські).
За часів князівської доби слов'ян планомірно переселяли на "приєднані" території, наділяли там землею, аби захиститися від німецьких і данських зазіхань. Слов'яни принесли фінно-угорцям православ'я, писемність, офіційною мовою стала саме слов'янська. І почали паралельно існувати два світи - слов'янський християнський і фінно-угорський язичницький.

- Але ж потім утворилося Московське князівство, цілком незалежне від України. І, здається, аж до петровських часів українці і фінно-угорці вирішували кожен свої проблеми?

- Дійсно, Московія була фактично фінно-угорською державою. І справді, саме Петро I організував, так би мовити, другу хвилю українізації фінно-угорських народів. Він зрозумів, що пробитися в Європу Московія може лише через слов'янський світ. Говорячи сучасною мовою, в цьому йому допомогли саме українські "політтехнологи" - києво-могилянці на чолі з Феофаном Проокоповичем (останній, до речі, запропонував Петру назватися імператором. А до того Феофан пропонував імператорство Мазепі, але той відмовився, мабуть, був занадто демократ).
І почалося: освіта - лише українсько-слов'янська, на чолі усіх єпархій - вихідці з України. Відомо, наприклад, що в Московії не було театрів: для фінно-угрів жест завжди мав сакрально-магічне значення.
А тому театралізоване дійство вони сприймали як духовну наругу. А Феофан зобов'язав єпархії щомісяця організовувати вистави, і першими акторами були саме українці.
А чого варте примусове гоління борід! Йшлося ж не просто про "європейську зовнішність", йшлося про боротьбу з язичництвом: адже фінно-угорці вірили, що в бороді - душа живе, і що безборода людина перетворюється у вампіра. Уявляєте як вони сприймали поголених українців?!
До речі, цікавий факт, пов'язаний з другою хвилею українізації: брилу, на якій стоїть "мідний вершник" у Санкт-Петербурзі, притягли з карельського священного гаю. Карели ще дуже довго приходили молитися до цього пам'ятника і сприймали Петра I як лицаря з Калевали.

- За логікою речей, третя хвиля українізації-слов'янізації, мабуть, пов'язана з більшовиками?

- Якраз ні. Адже чим насправді був жовтневий переворот? Він був спробою звільнення фінно-угрів і євреїв від слов'янсько-німецького панування. До речі, недарма ж Ленін очолив більшовиків; у ньому ж злилася мордовська і єврейська кров. Недарма Леніна поховали у мавзолеї на місці злиття Москва-ріки і Неглинної: фінно-угри своїх вождів споконвіку бальзамували і ховали саме на злитті рік. Адже пролетаріат і середня ланка ВКП(б) сформувалися саме із ерзянського і мерянського плебсу, тому вони і вимагали, і підтримували таке поховання.

- Тому Леніна ніколи не винесуть з мавзолею?

- А як його можна винести, якщо він є язичницьким символом - нехай і православних фінно-угрів? Більшовики, до речі, всіляко сприяли зміцненню національної самосвідомості фінно-угрів. Принаймні, національні школи відкривалися там, де населення хотіло. А слов'янський наступ почався за часів Хрущова і Брежнєва. І справа не лише у закритті національних шкіл. У 50-70-х роках українців масово вербували працювати на Північ, Урал, у Сибір. За великим рахунком, їм віддали на поталу багатства фінно-угорської землі. Як вони там хазяйнували - відомо.
- Скажіть іще, що саме вони споїли комі, карельців чи хантів.
- Але ж медики давно довели, що фінно-угри не мають фермента, котрий розщеплює алкоголь. І недарма ж у Фінляндії введено "сухий" закон. Слов'янин повинен усвідомити: якщо він пропонує фінно-угрові "горло промочити" і "накачує" його до безтями, він чинить як садист. До речі, у Запорізькій Січі не просто випробовували людину хмільним, а здійснювали таку собі расову селекцію - аби інородці й іновірці поміж козаків не затесалися.

- Якщо вже "революційні" події в Росії пов'язувати з "бунтом" фінно-угрів проти слов'ян, то виходить, що і Єльцин - "брат по крові" Леніну?

- Згадайте: першою зі складу СРСР вийшла саме Росія - 2 червня 1991 року, обравши своїм вождем Єльцина-удмурта. Його село - Бутка в Свердловській області - є удмуртизованим російським селом. Там навіть містилося головне язичницьке капище. Свого часу багато дивувалися, чому онук Єльцина - Борис - узяв прізвище діда, а не батька - Вілеена Хайруміна, волзького болгарина. А все дуже просто: за удмуртським звичаєм, якщо в родині лише доньки, то перший син старшої доньки бере собі її дівоче прізвище. Тому Росія і має двох Борисів Єльциних - старшого і молодшого. І "братом по крові" Леніну є не тільки Борис Миколайович, а й Володимир Путін.

- Цей пітерський душка-інтелігент?

- Мати цього душки - з Тверської області, з місцини, де компактно проживають карели. Вони переселилися туди в XVII столітті (втікали від шведів-протестантів, адже були православні). До речі, їх там на початку XX століття було більше, ніж у самій Карелії. У Тверській області існували цілі повіти, котрі взагалі не знали російської мови, а для письма використовували фінно-угорські ієрогліфи. "Всеросійський староста" Михайло Калінін, уродженець тих місць, згадував, що в дитинстві дуже дивувався: чому літери "А" і "Б" не є окремими словами, а буквами. На сьогодні вже встановлено, що коріння Путіна - в народності вепси (слов'яни називали їх весями). До речі, вираз "за щучим велінням, за моїм хотінням" - шаманське заклинання вепсів, адже щука була їхнім тотемом. І відповідна казка - вепська.
А взагалі про Путіна переповідається цікавий факт: немовби після відвідин російської Півночі, Соловків зокрема, Володимир Володимирович провів закриту нараду з істориками і обговорював можливість осмислення російської історії без прив'язки до Києва.

- Цікаво, а у нашого Леоніда Даниловича фінно-угорської крові немає?

- Ні, Кучма - росіянин. До речі, шукати власне росіян-слов'ян потрібно саме на його батьківщині. Я думаю, що таке плем'я свого часу справді існувало: на території сучасної Східної Білорусі, частини Смоленської, Брянської, Орловської, Калузької, Чернігівської і Сумської областей. І що Москва виникла на кордоні росіян-слов'ян і мерян-фінно-угрів. Отож недарма Леонід Кучма так тяжіє до росіян.

- Якщо вже фіно-угри за часів Леніна і Єльцина так повстали проти слов'янського світу, чому ж Росія нині ніяк не може змиритися з українською незалежністю, чому вона так і прагне "влізти у рідню"?

- Ну тут, мабуть, потрібно починати здалеку, хоча б з фіно-угорської міфології. У ній пара мислиться як основа стабільності життя. Недарма назва народів у них парна: ханти-мансі, комі і комі-пермяки, фінни і карели, іжорці-воть. Їхні амулети завжди у вигляді близнюків. Коли виникла нова ідентичність "русские", вона підсвідомо почала шукати собі пару і вирішила, що це ми - українці. І хоча вони нам втовкмачують, що в омріяній ними парі ми є "жінка", а вони - "чоловік", насправді вони - агресивна "жінка", котра спокушає нас "прийти і володіти" нею. А ми - "чоловік", який стомився від домагань.

- А чому вони у Фінляндії чи Угорщині пари не шукають, керуючись "покликом предків"?

- А тому, що вони поклику фінно-угорських предків не відчувають. Їхня генетична пам'ять, їхня самосвідомість так і не продерлися до своїх глибинних шарів, фінно-угорських. Вони забули самих себе, живуть за суспільними моделями, за природою своєю чужими для них. Мабуть, через це російське суспільство завжди було з присмаком тоталітаризму: воно не мало внутрішньої зорганізованості, його потрібно було зорганізувати "згори". Росіяни й зараз бояться демократії, щоб не розпастися. Тому-то росіяни сьогодні і без грунту під ногами, бо відрубують свої природні корені й намагаються причепити чужі, штучні. Вони липнуть до України, аби знайти втрачену рівновагу. І не розуміють, що шукати її потрібно в собі самих, адже фінно-угорська традиція - велика, красива, жива.
І та Росія, якщо вона є сьогодні, - це українське породження. Так само, як, приміром, Угорщина - німецьке, Фінляндія - шведське, Естонія - датське. Росія - наше породження. Ми надламали фінно-угорський світ і самоусунулися від його ладування. Ми не зробили того, що шведи, датчани, німці для своїх протеже - ми не створили росіянам структуру, яку вони могли б наповнити корінним фінно-угорським змістом. І це на нашій совісті. А тому, поки в Росії бродіння не закінчиться, у нас теж спокою не буде. Потрібно сприяти відтворенню фінно-угорської свідомості росіян, і тоді вони не Крим і Слобожанщину впорядковуватимуть, а себе самих. А від того і ми, і вони виграємо.

ДО РЕЧІ
Нині у Росії існують 4 анклави фінно-угорських народів, які прагнуть регіональних утворень.
 
  1. Фінно-балтійський складається з Карелії, Іжорії, Вотландії, Інгерманландії, Вепсландії та країни Сето (Карелія, Архангельська, Ленінградська, Новгородська, Псковська, Вологодська області).
  1. Фінно-волзький – Ерзяньмастор (Мордовія), Мокшеньмастор (Західна Мордовія), Мещерія та Марій Ел.
  1. Фінно-пермський (Удмуртія, Бесермянія, Комі, Комі-Парма).
  1. Фінно-уральський – ханти, мансі, котрі майже асимілювалися серед нефіно-угорських народів Півночі.
 
 
ДО РЕЧІ
Пушкін недарма став національним російським поетом: крім африканської крові, в його жилах текла фінно-угорська. Пушкін – дуже розповсюджене ерзянське прізвище (від “пуш” – “липа”). Родове Болдіно – це мерянське поселення в Ерзяні. Легендарна Арина Родіоновна була іжоркою.
Отож пушкінські казки – поетизований фінно-угорський фольклор. І той же Балда, і цар Додон, і “мертва царівна”, і “кіт учений”. Приміром, у фінно-угорських мовах немає слова “заснути” і говорять “чуть-чуть умереть”. А тому і прокинулася “мертва” царівна від поцілунку королевича Єлісєя: він не оживив, а просто розбудив її. А рядок “и днем, и ночью кот ученый“ є буквальним перекладом ерзянських молебнів, які розповідають, що відбувається із жрецем після його смерті. Кіт і є померлим жрецем. Ерзяни прив’язували своїх своїх небіжчиків у кронах дубів і вірили, що їхня душа перетворюється на чорного кота. Той на ланцюгу ходив і царство мертвих охороняв.
Якщо вже згадувати російських літературних геніїв, то Лермонтов є мокша. А його рідна Пенза в перекладі з мокшанської означає “кінець шляху”. Іван Бунін – мещеряк, “буня” з мещерської – гудзик. Сергій Єсенін поєднав мещерську і ерзянську кров.
До речі, про ерзян: їхня колишня войовничість і лицарство і сьогодні даються взнаки: під час Другої світової війни найбільше Героїв Радянського Союзу було саме серед ерзян. І Конєв був ерзя, і Жуков, і Власов. І неперевершений Чапаєв – теж ерзя. А слов’яни називають цей лицарський народ зневажливим словом “мордва”. А це те ж саме, що назвати українця хохлом.

ДО РЕЧІ
Росіяни споріднені расово, цивілізовано та мовно з народами Японії, Кореї, Маньчжурії, Центрального Китаю. Найприкметнішою ознакою цього є фіно-угорські ієрогліфи. Ця писемність частково збереглася в ерзян, карелів. Уже цілком "русские" мешканці Володимирської та Ярославської губернії користувалися мерянським ієрогліфічним письмом навіть у часи Першої світової війни. З’ясувалося це завдяки імперській військовій цензурі. Листи до родичів “мужички” писали “каракулями”.
Спеціальне розслідування встановило, що це “понти”. Саме так називали своє письмо мешканці мерянських губерній Російської імперії. Уявляєте, як важко було росіянам у XVII-XVIII стст. Засвоювати кирилицю – потрібно було змінювати ієрогліфічну свідомість на буквенну! Саме тому києво-могилянці вважали росіян "тупими" і дивувалися, що лише дяки й піддячі так-сяк розуміють грамоту. Для росіян наша грамота тоді була по справжньому “китайська”.
У сучасній російській мові кожне десяте російське слово має фінно-угорський корінь. Та й граматичні конструкції – того ж походження: "я маю", кажуть слов'яни; "у мене є”, кажуть росіяни за фіно-угорською традицією. І коли ми говоримо сьогодні “йолки-палки”, ми повторюємо мерянське “ех, життя” (йолус – життя). А пушкінського Балду пам’ятаєте? Це від мерянського “бол” – село. Балда – значить селюк.

                       джерело

Чи буде хата у «світлиці»?Оновлено

У Криму "виґаняють з хати" єдину україномовну газету.
   13 червня 2013 року (на свято Вознесіння Господнього!) в Криму сталася надзвичайна подія — були опечатані двері кабінетів за адресою: м. Сімферополь, вул. Гагаріна, 5, база-готель МДЦ «Артек», і заблоковано доступ працівників редакції газети «Кримська світлиця» до робочих місць. Завдяки втручанню Представництва Президента України в Криму, куди керівники ДП «Національне газетно-журнальне видавництво» і редакції негайно звернулися, блокаду було знято, але, як там пояснили, — це щонайбільше на місяць-два, поки «Світлиця» не підшукає собі нове приміщення.

ЧИ БУДЕ ХАТА У «СВІТЛИЦІ»?

Можливість розташуватися на території бази-готелю МДЦ «Артек» редакція «Кримської світлиці» отримала за особистого сприяння Президента України Л. Кучми і появи у березні 2002 року президентського Доручення про створення належних умов для функціонування в Автономній Республіці Крим україномовної державницької просвітницької газети.
Всі попередні роки редакція експлуатувала надані приміщення на умовах комерційної угоди, за якою розраховувалася з власником бази-готелю — МДЦ «Артек». Після перереєстрації газети у 2006 році і введення до складу співзасновників «Кримської світлиці» Міністерства культури і туризму України всі зобов’язання з утримання редакції були передані Державному підприємству «Газетно-журнальне видавництво Мінкультури і туризму України» (нині — ДП «Національне газетно-журнальне видавництво»). І ось тут виникла правова колізія, через яку «Кримська світлиця» може опинитися на вулиці!
Річ у тім, що Видавництво не може продовжувати розраховуватися з власником бази-готелю, де розташовується «Кримська світлиця», за комерційною угодою — Держказначейство не дозволяє такі угоди між державними підприємствами. Тим часом, власник приміщення — Державне підприємство України МДЦ «Артек», яке належить до Державного управління справами, як нам пояснили, не має права укладати договори оренди.
Здавалося б, логічний вихід із цієї патової ситуації — підшукати нове приміщення і власника, який підпише необхідну угоду. Але поки що спроби редакції знайти такого власника успіхом не увінчалися. Зрештою, понад 10 років тому лише за сприяння вищого керівництва держави «Кримська світлиця» змогла знайти у Криму пристойний дах над головою.
Сподіваючись тоді, що ця проблема на державному рівні вирішена надовго, редакція свого часу вклала значні кошти в облаштування наданих приміщень і створення належних умов для повноцінного функціонування газети, яку вважають духовно-інформаційним «обличчям» держави у Кримській автономії. Зокрема, було зроблено ремонт у трьох редакційних кімнатах, настелено лінолеум, встановлено кондиціонери (з функцією обігріву), штори-жалюзі, підвісну стелю, металопластикові «євровікна» — на загальну суму понад 50 тисяч грн. До слова, ця сума за нинішніх цін покриває щонайменше річне перебування редакції на території бази-готелю, але власник приміщення, якому все це дістанеться, коли «Світлиця» змушена буде звільнити облаштовані за власний кошт кімнати, відмовляється навіть говорити на цю тему. «Підбити», викинути на вулицю «Світлицю» і заволодіти її добром?! Ніби й не війна, а хіба ж не відгонить все це мародерством?
Читачі «Кримської світлиці» звикли до нинішнього зручного розташування редакції, як, зрештою, й до того, що коли проблеми державницької газети вирішуються на державному рівні, то це справді «серйозно й надовго». Тому навряд чи додасть державним чиновникам авторитету зайвий ажіотаж довкола газети, що виник буквально на рівному місці через те, що дві державні структури ніяк не знайдуть спільної мови. На нашу думку, ДПУ МДЦ «Артек» міг би, як виняток, укласти тимчасову угоду оренди трьох кімнат для «Кримської світлиці» — в усякому випадку, до тих пір, поки для державної газети не буде знайдено пристойне і «довговічне» приміщення. Можливо, це буде у давно очікуваному Українському домі в Криму, де розмістилися б не лише «Кримська світлиця», але й ДО «Всеукраїнський інформаційно-культурний центр», який нині тулиться в напівпідвалі, Товариство «Просвіта», ГО «Українська громада Криму», кримські філії Наукового товариства ім. Шевченка, Всеукраїнського об’єднання ветеранів та інших громадських, культурницьких організацій (і не лише національних українських!), які сприяють зміцненню та розбудові Української державності на теренах Криму. Невже до того часу, поки це станеться, не можна спокійно, цивілізовано, без опечатувань і блокад владнати ситуацію з газетою? Чи колективу «Кримської світлиці» треба знову звертатися до Глави держави з проханням продовжити дію Доручення, підписаного одним з його попередників?
Редакція вже офіційно звернулася до кримської влади, сподіваючись, що її мудре, авторитетне сприяння у вирішенні цієї проблеми зможе, зрештою, стати ще одним містком довіри й поваги громадян до влади взагалі.
Звертаємося також до вас, «світличан», наших читачів і щирих шанувальників: підкажіть, де могла б «Кримська світлиця» у Сімферополі знайти, нарешті, постійну, надійну, довговічну СВІТЛИЦЮ, яка світилася б вікнами для ваших душ, і щоб ніхто й ніколи не міг погасити в тих вікнах світло...

Від імені трудового колективу «Кримської світлиці» –
 Віктор КАЧУЛА,
головний редактор

ТИМ ЧАСОМ...

Днями, довідавшись про «квартирні» проблеми «Кримської світлиці», до редакції, на дверях якої ще видно сліди недавнього «опломбирования», завітали стривожені активісти кримської української громади. Голова ГО «Українська громада Криму» Владислав Хмеловський, голова Кримської філії Наукового товариства ім. Т. Шевченка Петро Вольвач, голова Кримського відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів Анатолій Іванов, голова Кримського центру ділового та культурного співробітництва «Український дім» Андрій Щекун, заступник голови Кримського відділення Міжнародного товариства зв’язків з українцями за кордоном Василь Стефанюк, голова Кримського відділення благодійного фонду ім. Свідерського Василь Овчарук, голова громадської організації «Фронт Змін» у Криму Анатолій Ковальський, голова Кримського республіканського осередку міжнародного громадського об’єднання «Волинське братство» Іван Фролов вирішили негайно колективно звернутися до органів кримської і центральної влади з вимогою не допустити загострення ситуації в Криму, що може виникнути через блокування роботи єдиної україномовної кримської державницької газети. Настав час повернутися до питання про створення у Сімферополі Українського дому, де українські громадські, культурницькі організації не почувалися б вічними «квартирантами», говорилося, зокрема, на зустрічі в редакції.
Шановні читачі! Ви також можете долучити свої голоси до звернення Української громади! Конт. телефони: (067) 650-14-22, (050) 957-84-40, електронна адреса:[email protected]

P.S. Кримчани просять висловити свою підтримку на сайті газети у книзі відгуків а також на електронну пошту Ради Міністрів Криму  [email protected]

Червень 1941-го: великий страйк Червоної армії

Міфологія, пов’язана з війною сталінського Радянського Союзу проти гітлерівської Німеччини, до сьогодні є тим, на чому чималою мірою ґрунтується панування чинних владних еліт і в Росії, і на значній частині пострадянського простору. Ще чверть століття тому керівна і спрямовуюча сила радянського тоталітарного суспільства в особі КПРС справляла свій ідеологічний ґешефт, доводячи уже вкотре всім, що перемога над нацизмом означає силу і правоту комуністичної ідеології, «єдність партії й народу», велич комунізму, занепад капіталізму тощо. У нинішній Росії, незважаючи на спроби комуністів приватизувати перемогу, путінський режим зумів вписати «Велику Вітчизняну війну» в контекст сучасного російського націонал-шовінізму, який прагне, щоб уся Європа та й весь світ визнавали саме Росію благодійником усього людства, перед яким треба завжди стояти на колінах. Практично не змінився офіційний історичний міф, що й сьогодні виступає засобом актуальної політичної боротьби, що й сьогодні покликаний навіювати суспільству вигідний для влади варіант тлумачення тих уже далеких у часі подій.

В офіційних джерелах навіть тепер розповідають про «мирний СРСР», що, мовляв, став жертвою раптового неспровокованого нападу з боку нацистської Німеччини (насправді — свого головного стратегічного союзника, про що воліють не згадувати). Розповідають про величезну перевагу німецького Вермахту, кількісну та якісну, в літаках, танках, живій силі, артилерії тощо (що є нахабною брехнею), що причиною поразки Червоної армії влітку 1941 року була нестача набоїв, мін, паливо-мастильних матеріалів і таке інше (що також є брехнею). Дещо обережніше і майже пошепки кажуть про те, що рівень воєнного мистецтва червоних генералів «трохи» поступався рівню професіоналізму німецьких колег.

Проте є речі, що й сьогодні на всьому пострадянському просторі є справжнім табу, причому не лише в Росії. Про ті речі не заведено говорити, ніби їх не було. А вони були. Справді, куди протягом двох-трьох місяців літа 1941 року зникла 5-мільйонна Червона армія? Куди зникли вісім мільйонів мобілізованих до неї у ті ж місяці? За німецькими джерелами (що виявилися, врешті-решт, цілком об’єктивними) тоді майже чотири мільйони радянських військових потрапили в німецький полон. Ще приблизно стільки ж так-сяк намагалися тримати лінію фронту. А куди ж поділася решта? Загинули в боях? Але ж тяжкі позиційні бої з найбільшими втратами у той час розгорталися лише на окремих ділянках фронту. Можна скільки завгодно говорити про технічні чи суто воєнні проблеми, та коли армія хоче воювати, то таких величезних втрат військовополоненими й тими, хто зник без вісті, не може бути за визначенням. То що ж сталося?

Як відомо, армія є частиною суспільства, і всі суспільні процеси не можуть її обминути. Комуністичний терор, Голодомор в УРСР і на Кубані, геноцид казахів, розкуркулювання, злидні й безправність не могли не позначитися навіть на свідомості офіцерського складу, не кажучи вже про свідомість мільйонів мобілізованих робітників та селян. До цього ще варто додати й ледь замасковане національне гноблення у формі боротьби проти всіляких «буржуазних націоналізмів», що на практиці часто-густо означало боротьбу проти мови, культури, традицій і національної гідності того чи іншого народу. Внаслідок цього ці люди не мали великої мотивації вмирати за «непереможні ідеї Леніна — Сталіна».

Крім того, вся пропаганда в СРСР того періоду будувалася на інтернаціональних мареннях «визволення міжнародного робітничого класу від жахів капіталістичної експлуатації», що мало бути найактуальнішим питанням для напівголодних «щасливих» громадян Країни Рад. Натомість чимало людей в СРСР очікували війни як визволення і розраховували, що німці врятують їх від терористичного режиму більшовиків. Ось чому не тільки в окупованих Москвою країнах Балтії, Західній Україні та Західній Білорусі, в Молдові та на Північному Кавказі, а й у Києві та Харкові, а також у Центральній Росії Вермахт спочатку зустрічали хлібом-сіллю. Такі настрої цивільного населення не могли не поширюватися й у військових колах з огляду на те, що Червона армія була масовою, багатомільйонною.

Хіба не про це свідчить той факт, що лише Західний фронт лише за перші 17 днів війни втратив полоненими й дезертирами понад 300 тисяч бійців? І це при тому, що умови природи театру військових дій (Білорусь) дають ідеальні можливості для оборони та партизанської війни... Як розповідали місцеві жителі, «наприкінці червня 1941 року район шосе Волковиськ — Слоним було завалено кинутими танками, автомашинами, що згоріли, розбитими гарматами так, що прямий рух і рух в об’їзд транспортом був неможливий... Колони полонених сягали 10 км завдовжки...» Дуже часто колону полонених червоноармійців, що становила 5—10 тисяч людей, охороняли три-п’ять німецьких солдатів із гвинтівками, а інколи вони рухалися в німецький тил взагалі без будь-якої охорони...

Тоді ж розпочалася масова втеча партійного начальства і керівного складу НКВД — НКГБ, що також не дуже прагнуло віддавати своє життя за ідеали комунізму. Величезна перевага Сталіна в танках негайно «розтанула» через те, що, як з’ясував і довів чіткими розрахунками російський історик Марк Солонін, радянські танки масово кидали їхні екіпажі. Мільйони військових вирішували за краще рятувати власні життя, а не лягати трупом за московське Політбюро...

На значній частині території СРСР 1941 року розгорнулося щось подібне до справжньої громадянської війни, яка точилася в різних формах: збройних, як масове дезертирство, саботаж, втечі, перехід на бік противника тощо. Помітним було небажання мільйонів людей воювати за сталінський режим. Генерал О. Владімірський у книжці «На киевском направлении» (М., 1989) визнав, що «командний і технічний склад запасу, мехтранспорт і водійський склад, приписаний зі східних областей, також не прибули до армії...» Дещо раніше генерал нарікав на провал мобілізації в західних регіонах України.

І не тільки масово розбігалися червоноармійці та командири. Цілі частини (як, наприклад, полк майора Кононова) переходили на бік Німеччини. І до кінця 1941 року число тих, хто добровільно перейшов, налічувалося понад 100 тисяч. Забагато для морально-політичної єдності. І «сталінські соколи» перелітали на німецький бік. Із них німці сформували російську авіачастину під керівництвом полковника Мальцева, в якій служили й два Герої Радянського Союзу — капітан Бичков і старший лейтенант Антилевський. Тих, хто перейшов, німецьке командування називало «добровільними помічниками» — скорочено німецькою: «хі-ві». Загалом таких воювало на боці Німеччини близько 1 мільйона осіб, не рахуючи численних поліцейських формувань із місцевого населення на окупованих територіях. Німеччині довелося навіть створити спеціальне Управління східних військ на чолі з генералом Ернстом Кестлером, колишнім військовим аташе у Москві.

Як пише той таки Марк Солонін, «мільйони солдатів Червоної армії кинули зброю і розійшлися по лісах...» Сталінський терор перестав магічно впливати на його підданих на тлі нацистського терору, Сталін утратив дуже важливу монополію на терор. Створена ним надпотужна терористична машина вже не працювала так бездоганно, як у мирний час. Крім того, з’явився вибір — служити одному диктаторові, іншому чи спробувати взагалі нікому не служити.

Радянські військовослужбовці 1941 року однозначно проголосували проти сталінської диктатури. Нічого феноменального в цьому немає. Досить згадати, як «червоні кхмери», які захопили владу в Камбоджі й за три роки знищили три мільйони її населення з восьми, довели народ до такого стану, що під час вторгнення в Камбоджу в’єтнамських військ він не став захищати людожерський режим, хоча історично взаємини між кхмерами і в’єтнамцями були доволі складними. В’єтнамську армію зустрічали як визволительну.

Зважаючи на те, що відбувається, генерал фон Бок запропонував створити російський антисталінський уряд у Смоленську, але Гітлер відмовився. Більше того, нацисти почали проводити щодо мирного населення патологічно жорстоку політику. А масове знищення ними євреїв налякало й мільйони представників інших національностей, оскільки ті, хто здатен на таке звірство стосовно одних, навряд чи стримуватимуться щодо інших.

Як стверджують деякі історики на основі документів, після першого тижня війни Сталін впав на кілька днів у стан прострації й не з’являвся у Кремлі. Є підстави вважати, що це було від розуміння справжніх причин катастрофічної поразки Червоної армії. І коли радянська армія таки ж почала воювати, як слід (а це робилося поступово), Сталін також не мав ілюзій щодо причин цього. Під час виступу 6 листопада 1941-го Сталін прохопився, сказавши: «Дурнувата політика Гітлера перетворила народи СРСР на запеклих ворогів нинішньої Німеччини». Абсолютно правильно. Ті народи у складі збройних сил СРСР почали добре воювати, коли на окупованих територіях переконалися, що партайгеноссе Гітлер нічим не кращий від товариша Сталіна, побачили, що Гітлер не є альтернативою Сталіну. Але якби політика Гітлера була розумною, то що чекало би комуністичну партію і Радянський Союз? Усе закінчилося б для Сталіна й більшовиків за кілька місяців. Хоча, звичайно, то були би вже не Гітлер і не націонал-соціалізм з його расовою доктриною...

Та хоч би як там було, для України, Естонії, Латвії, Грузії, на відміну від визволених західними союзниками Бельгії, Данії, Норвегії, перемога 1945 року не стала перемогою свободи, демократії та національного суверенітету. Про це не слід забувати, слухаючи пропагандистські волання московських та вітчизняних ревнителів «Великої Перемоги». І 22 червня 1941 року для українців не був днем початку війни — для них вона розпочалася вранці 1 вересня 1939 року. І не лише для військових у складі польської армії, а й для цивільного населення: німецькі літаки запекло бомбардували Львів, Сарни, Рівне та інші західноукраїнські міста. А невдовзі й українські землі стали театром воєнних дій. Загалом же українці до 22 червня воювали (і, як свідчать сучасники, непогано) з нацистами у складі різних армій: Війська Польського, польських частин на Західному фронті, французького Іноземного легіону... Ті, хто воював, не страйкували подібно до червоноармійців улітку й восени 1941 року, бо над ними не стояв Сталін разом із каральними органами. А ті, хто у складі Червоної армії врешті-решт почав чинити опір нацистам і потім погнав їх на Захід, також воювали не «за Родіну, за Сталіна», а за свої родини і проти Гітлера.

Секретний аґент Тимощук

  • 16.06.13, 21:06
Комуністи Санкт-Петебурга звернулися до ґромадськості з приводу повернення українського півзахисника Анатолія Тимощука до "Зеніта".Враження таке, ніби писали у 6 палаті або з перепою.Це треба читати в оригіналі  і під музику.

 Председатель ЦК организации Коммунисты Петербурга и Ленобласти депутат Сергей Малинковичпрокомментировал информацию о возвращении Анатолия Тимощука в "Зенит":

"Еще один блудный сын вошел в родные Невские берега, опустив глаза. Ну что, Толя, несладкой оказалась немецкая каша?! А ведь как уходил, нос задрав, презрительно хмыкая на упреки товарищей и русских патриотов. Игра за Германию - страшный грех, ведь в "Баварии" собрались ненавистники России, реваншисты-абверовцы. Но, как и всякий предатель, Тимощук быстро стал не нужен. Его заставляли у германцев мыть полы и выносить мусор. И вот он прибежал с готовностью играть за "Зенит". Безусловно, Тимощук талантливый игрок, ноги крепкие, но вот с совестью дела гораздо хуже. Мы, коммунисты, уже не раз, в случае с Аршавиным и Тимощуком, говорили, что уход за длинным долларом и маркой в западные клубы выглядит отвратительно, что наказывать за это надо, что назад таких лучше не брать. Но вот взяли! И мальчишки, влюбленные в "Зенит", чьи деды воевали с фашистами, будут думать, что это нормально - гулять из русской команды в немецкую, английскую и наоборот. Мы такими примерами портим наших детей!

Да и с чем пришел Тимощук?! Нет ли у него спецзадания от Ангелы Меркель, подсыпать касторки в суп игрокам "Зенита" перед решающим матчем? Или будет радировать в Берлин ночью, из-под одеяла, о секретах тактики предстоящей игры?! Коммунисты Петербурга призывают игроков "Зенита" подвергнуть Тимощука процедуре трехмесячного карантина, быть с ним сухими и сдержанными, лишнего при нем не болтать, да и присматривать - куда пошел, кому звонил. Ну, а болельщики наверняка встретят возвращение Тимощука едкими презрительными насмешками. Ты разберись, Толя, что тебе ближе - русская береза и гимн "Зенита" или кружка мутного баварского пива и вульгарная Лили Марлен!

Пресс-служба Центрального Комитета КП

Служба безпеки констатувала відсутність в Україні будь-яких фаши

СБУ не знайшла в Україні жодного фашиста, однак навела низку фактів, які, на її думку, є проявами фашизму.

Про це йдеться у відповіді СБУ на депутатське звернення нардепа Геннадія Москаля з проханням надати список фашистів в Україні, передає прес-служба нардепа.

«Повідомляємо, що згідно з Великою актуальною політичною енциклопедією (видана під загальною редакцією А.Белякова та О.Матвейчева) фашизм (італ. Fascismo, от fascio – пучок, зв’язка, об’єднання) – це загальна назва соціально-політичних рухів, ідеологій та державних режимів правоекстремістського спрямування, які відрізняє войовничий расизм, ксенофобія стосовно «чужих» національних і соціальних груп, шовінізм, котрий переходить у геноцид, містичний вождізм, культ тоталітарної держави та ін. У більш вузькому значенні, фашизм – ідейно-політична течія в Італії 1920-40-х рр., започаткована Б.Муссоліні», – йдеться у відповіді з СБУ.

На думку Служби безпеки України найбільш кричущими фактами фашизму в Україні є такі події (витяг з відповіді СБУ):

«Зокрема, у серпні 2012 року у м. Львові невідомими особами вночі було розбито вікна у будівлі колишньої синагоги та на стіні цеглою намальовано фашистську свастику. Водночас, у серпні 2012 року у с.Вербяж Воловецького району Закарпатської області було зафіксовано факт пошкодження пам’ятного знаку на честь переходу угорських племен через Карпатські гори, на якому фарбою було нанесені написи «Тут Україна», «Смерть мадярам» та хрести у формі фашистської свастики. У квітні цього року у м.Полтаві було пошкоджено пам’ятник Скорботної матері (встановлений на місці масового розстрілу євреїв) шляхом нанесення фашистських символів та написів ксенофобського характеру – «Негр – це мавпа», «Смерть жидам».

«Яке відношення мають наведені факти до фашизму – незрозуміло, адже це чіткі прояви ксенофобії та антисемітизму. Які, до речі, до сьогодні так і не розкриті. Тому Партії регіонів замість того, щоб зганяти всю міліцію на «антифашистські» мітинги, краще скерувати особовий склад правоохоронців на розкриття подібних злочинів.

Між іншим, жодної особи, яку можна б ідентифікувати, як фашиста, СБУ в своїй відповіді так і не вказала», – прокоментував Москаль.

Джерело