Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Алиса

41 рік, діва, познайомиться з хлопцем у віці 32-52 років

Магія зірок: правда чи містифікація?

  • 16.12.09, 19:18

Магія зірок заворожила сучасне суспільство. Численні пророцтва, гороскопи та книги з астрології з кожним днем стають дедалі більш популярними. А ще зовсім недавно не мало жодного значення, хто ти, «чудова господиня» Діва, «хиткий нестримний» Овен, «неоднозначні» Терези чи «впертий» Скорпіон. І головне, гороскопами цікавиться не лише молодь, але й дорослі освічені люди. Що ж це? Правда чи відверта містифікація з метою одержання просто – таки міфічних прибутків?

         Чимало людей відмовляються вірити в правдивість гороскопів через власну релігійність, інші   самовпевнено стверджують, що гороскопи – повна маячня, не маючи на те жодної аргументації, вчені вважають це явище – антинауковим.

         Сьогодні астрологія – це модно. Книги з прогнозами та гороскопами виходять величезними тиражами, однак жодна з них за всю історію існування астрології не змогла переконливо пояснити, який може бути звязок між зоряним небом та непередбачуваної людською долею. Проте саме цей звязок є одним з головних постулатів даного вчення. Він базується на вченні Птоломея, котрий вважав, що центром Всесвіту є Земля, а всі інші планети обертаються навколо неї. За словами доктора фізико - математичних наук В. Вагилевича, саме завдяки такій конструкції вчені довгий час робили точні астрономічні, а заодно й астрологічні прогнози. Слід зазначити, що в 16 столітті ці дві науки були тісно пов’язані між собою. Перша вивчала зоряне небо, друга – його вплив на людські долі. У кожного середньовічного монарха були персональні астрологи, котрі й визначали, коли саме слід атакувати ворога, чи, наприклад, просити руки коханої жінки. 

         Так тривало до 18 століття, коли здобутки астрономії повністю дискредитували астрологію. Адже не Земля є центром Всесвіту, а Сонце, і всі планети обертаються навколо нього. Щодо астрології, то всі класичні діаграми побудовані на основі застарілих уявлень про Всесвіт. Отже, вони є недійсними. Сучасні астрологи намагаються перебудувати діаграми на потрібний лад, проте поки що їм це не вдалось.

         Дослідники стверджують, розміщення небесних тіл в момент народження людини ніяк не впливає на неї. Звісно, Місяць і Сонце мають гравітаційний та радіаційний вплив на Землю, проте до людини котра народилась та її характеру це не має жодного відношення.

Ще філософ Августин піддавав астрологію жорсткій критиці. За його словами, якщо володар і раб народились в один і той самий час та в одному місці, вони, по суті, повинні бути «астральними двійниками» - фактично  одною людиною, маючи при цьому різні умови життя та походження.

Звісно, читач може заперечити: але ж гороскопи іноді справді дуже точні. Цьому теж є просте пояснення  - більшість з них – універсальні, особливо коли йдеться про опис позитивних якостей людини. Ніхто не буде сперечатись з тим, що він розумний чи доброчесний. Без сумніву, жоден з нас не заперечить універсальних гороскоп них тез: «в житті багато проблем», «варто тримати себе в руках» чи  «будьте розсудливі і обережні».

Американський психолог Майкл Гоквелін в 1999 році провів дуже цікавий експеримент. Запропонував певній групі людей заповнити анкету, після заповнення котрої  пообіцяв надіслати їм точний персональний гороскоп. Обіцянку було виконано, проте текст в гороскопах був однаковим для всіх. 94%  учасників експерименту заявили, що абсолютно точно були відображені в гороскопі, а 90%  - що точність гороскопу підтвердили їхні друзі та родичі. Цікаво, що це був гороскоп Марселя Петейна  - серійного вбивці.

Тим не менш, астрологія сьогодні є дуже популярною. Мабуть, це можна пояснити довірливістю громадськості. Та й пропаганда астрології сьогодні є куди більш обширна, ніж її критика. Псевдовчення про магію зірок ще довго господарюватиме над людською уявою, незважаючи на очевидні докази  його  неправдивості.  Але  що б нам не писали в гороскопах, завжди слід памятати, що ми самі є творцями власної долі, і ніщо не зможе вплинути на людське життя  так, як сама людина.

Гороскопи – це не лише псевдовчення, мета котрого – тримати на гачку сучасне суспільство, це галузь, навколо якої крутяться чималі гроші. Тож підтримувати процвітання одного з дуже прибуткових видів комерції, чи жити за власними правилами  - вибір за вами.

4

Останні статті

Коментарі

116.12.09, 19:26

брехня

    216.12.09, 19:31

    не верю.....

      316.12.09, 19:35

      гороскопы,астрология-маячня.Оч правильное слово.

        416.12.09, 19:39Відповідь на 1 від S_LUCAS

        аргументуй свою позицію

          516.12.09, 19:51

          Як на мене це повна маячння. Це ше один зі способів "нажитися" на повітрі. Про те що в залежності від дати народження складається подальша доля людей. Її поведінка і т.п. взагалі беззмістовно говорити. Все залежить в першу чергу від спадковості. Також соціальне становище та виховання. А те що як там зірки "вишикувалися" життя не змінить і тимбільше не підкаже як себе поводити.

            616.12.09, 21:59

            Цікаво було почитати.

              717.12.09, 08:47Відповідь на 4 від Лянця

              астрономия рулит, астрология нет

                817.12.09, 12:52

                Гороскопи такі популярні тому що всі ми хочемо знати про своє майбутнє.
                Зі всіх гороскопів що я колись читав, збувся лише один і то наполовину я вже десь чотири роки не читаю гороскопи

                  917.12.09, 13:20

                  цитаю з цікавості

                    1018.12.09, 00:46

                    Десь років п"ять тому бачила по телевізору інтерв"ю жіночки,яка писала у одному журналі гороскопи,вона підтвердила,що пише ці прогнози без будь-яких на те підстав,вигадує,така,бачте,в неї робота. Мене,тоді впевнену в правдивості гороскопів і всього аналогічного,це дуже розчарувало .З того часу і до нині пам"ятаю і знаю,що все це повний "бред" .Добре,що я тоді подивилася телевізор...

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна