Скоро Різдво і Святий Миколай бородатий.

Святий Миколай, Миколай бородатий.

Дивитись на зиму через шкло, Кльово так самому в хаті, Скоро Різдво і Миколай бородатий.

Скоро українці будуть співати, І не просто так без причини, Будуть колядувати і Миколай бородатий.

Дивлюсь в вікно - сніг лапатий, Хтось там іде до нашої хати, То не якийсь дід Мороз, То Миколай бородатий.

Мені принесе він нову ґітару, До Вас прийде також незабаром Святий Миколай, Миколай бородатий.

А потім Різдво, Христос ся раждає! Нова радість стала, верпети співають, Падає сніг лапатий, Чекаємо свята.

Шинки, ковбаси і оселедці, Пампушки і вушка, кутя і прецлі. Будем колядувати І Миколай бородатий.

Дивитись на зиму через шкло, Кльово так самому в хаті, Скоро Різдво і Миколай бородатий. 

Анна Ярославна - королева Франції

Анна Ярославна (між 1024 і 1032 — бл. 1075) молодша донька великого київського князя Ярослава Мудрого ,дружина одного із наймогутніших монархів Європи французького короля Генріха І . Королева Франції (1024-1075)

Доля однієї з дочок могутнього київського князя – княжни Анни – дивна і романтична. Союз, який починався з чисто державних інтересів, шукаючи завдяки династичному шлюбові підтримки у могутнього в той час великого князя київського , спалахнув вогнем справжнього кохання ,адже слава про красу й розум руської князівни линула по всій Європі. Під час вінчання, яке відбулося в кафедральному соборі міста Реймс, Анна подарувала привезене з Києва Євангеліє (Євангелістерій). переписане у скрипторії Софійського собору , як оберіг у невідомій країні.  Це свідчить, що її батьківщина, Київська держава, була країною високої освіти, культури. незвичайною для середньовічної Європи , з великою кількістю освічених людей серед руських, як з вищих верств населення, так і серед звичайного люду — ремісників, священиків, купців, дружинників .Європейські монархи зі своїм найближчим оточенням кохалися здебільшого у війнах, рицарських турнірах, дворових інтригах, а в переважній більшості й узагалі були неосвіченими. Вступаючи на французький престол, ще багато століть всі пізніші королі приносили клятву на цьому Євангелії, навряд чи знаючи, що привезене воно з Києва.

Глибокий розум, краса, духовність і осітченість дозволили їй вирізнитися серед оточення французького короля й залишитися в історії не тільки через високе становище королеви.. Недаремно ж по смерті короля Генріха I Капетінга вона тривалий час фактично виконувала обов’язки правителя великої європейської країни. Не дивно й те, що королева Анна, замість участi в придворних інтригах, як тоді велося в світі, розуміє, як розумів і її батько, Ярослав Мудрий, що людина, яка збудує церкву, залишиться навіки під Божою Благодаттю і в пам’яті людській. Так робили київські князі, і так вона зробила у Франції, збудувавши там кілька церков, як свідчать історики, подібних деякими рисами до київських храмів. Королева Анна народила трьох синів - Філіппа, що незабаром став королем Франції Філіппом І, Робера і Гуго. Вона приділяла велику увагу освіті та вихованню своїх дітей. У пригоді їй стали всебічна освіта, отримана на батьківщині, книги з бібліотеки Ярослава Мудрого, привезені нею до Франції Після смерті мужа в Анни було романтичне кохання з одруженим графом Раулем ІІІ з роду де Крепі і Валуа . В 1062р. Році під час полювання граф викрав Анну з її згоди , Перевіз у свій замок і вони таємно повінчалися. Незважаючи на приказ папи римського (через скаргу першої дружини) розірвати шлюб через двоєженство , вони жили в мирі і згоді ще довгих 12 років .

 

Дочка Ярослава Мудрого гідно репрезентувала на чужині свою батьківщину, яка в ті далекі часи була значно більш розвиненою культурно й економічно, ніж Франція.

На французьких документах того часу , зустрічаються і словянські букви:  «Анна Ръина» (королева Анна).

Розповідають, що в 30-і роки сталінського беззаконня, коли більшовики хотіли знищити Софійський собор, французький письменник Ромен Роллан зустрівся зі Сталіним у Москві і захистив храм, заявивши, що його не можна руйнувати хоча б тому, що збудований він батьком французької королеви Ярославом Мудрим. Існує також версія, що посол Франції погрожував розірвати дипломатичні стосунки з Радянським Союзом на знак протесту проти планів руйнації Софійського собору.

Введення до храму Пресвятої Богородиці

  • 04.12.09, 09:30
„Прийдіть, усі вірні, єдину непорочну возвеличимо,
пророками проповідану і в храм приведену,
перед віками вибрану Матір, що в останньому часі
стала Богородицею.
Господи, Її молитвами подай нам
Твій мир і велику милість”.
Стихир літії 
 4 грудня  - Велике християнське богородичне свято .
Празник Введення в храм Пресвятої Богородиці
Одне із дванадцяти найбільших свят року, які відзначає християнська Церква. 

Крилатим грунту не треба....

   

 КРИЛА

А й правда, крилатим ґрунту не треба. Землі немає, то буде небо.  Немає поля, то буде воля. Немає пари, то будуть хмари.  В цьому, напевно, правда пташина... А як же людина? А що ж людина?  Живе на землі. Сама не літає. А крила має. А крила має!  Вони, ті крила, не з пуху-пір"я, А з правди, чесноти і довір"я.  У кого - з вірності у коханні. У кого - з вічного поривання.  У кого - з щирості до роботи. У кого - з щедрості на турботи.  У кого - з пісні, або з надії, Або з поезії, або з мрії.  Людина нібито не літає... А крила має. А крила має!

ЛІНА КОСТЕНКО

Дума Сковороди

    

 ДУМА СКОВОРОДИ  Блакитний світ — як блекота,  Блакитний світ — звечірнів.  З тобою ж — тільки той і та,  і тільки те, що вірне.  Чи йми їм віри чи не йми —  вони живуть, як п'ють.  Живуть сами і ждуть сами,  сами себе кують.  А все те — хто ти, що ти сам,  а все те — ким би стати? —  Однаково: філософом  чи й до отари пастирем.  Однаковісінько. Пусте.  Живеш — і жий, і доста.  Коли ти сам собі ростеш,  і сам себе не просиш.  Бо є і зорі угорі,  і небо є вечірнє.  І є поріг, низький, як гріх,  тобі єдино вірний.

 

 Отак живу: як мавпа серед мавп - чолом прогрішним із тавром зажури все б'юся об тверді камінні мури, як їхній раб, як раб, як ниций раб. Повз мене ходять мавпи чередою, у них хода поважна, нешвидка. Сказитись легше, аніж буть собою, бо ж ні зубила, ані молотка. О Боже праведний, важка докука - сліпорожденним розумом збагнуть: ти в цьому світі - лиш кавалок муки, отерплий і розріджений, мов ртуть.

    

Василь Стус

Фантастичні думи ! Фантастичні мрії !

 

Якби знав я чари, що спиняють хмари,  Що два серця можуть ізвести до пари,  Що ламають пута, де душа закута,  Що в поживу ними зміниться отрута!  То тебе би, мила, обдала їх сила,  Всі би в твоїм серці іскри погасила.  Всі думки й бажання за одним ударом.  Лиш одна любов би вибухла пожаром,  Обняла б достоту всю твою істоту,  Мислі б всі пожерла, всю твою турботу, —  Тільки мій там образ і ясніє й гріє…  Фантастичні думи! Фантастичні мрії!    

Якби був я лицар і мав панцир добрий,  І над всіх був сильнй і над всіх хоробрий,  Я би з перемоги вороги під ноги,  Що мені до тебе не дають дороги!  Я б добувсь до тебе через мури й стіни,  Я побив би смоки, розметав руїни,  Я б здобув всі скарби, що їх криє море,  І до ніг би твоїх положив, о зоре!  Де б тебе не скрито, я б зламав верії.  Фантастичні думи! Фантастичні мрії! 

Якби я не дурень, що лиш в думах кисне,  Що співа і плаче, як біль серце тисне,  Що будуще бачить людське і народне,  А в сучаснім блудить, як дитя голодне,  Що із неба ловить зорі золотії,  Але до дівчини приступить не вміє, —  Ідеали бачить геть десь за горами,  А живеє щастя з рук пустив без тями  І тепер, запізно, плаче і дуріє —  Фантастичні думи! Фантастичні мрії!

( Іван ФРАНКО )

Пам"яті жертв Голодомору 1932-33рр.

                      ПАМ"ЯТІ  ЖЕРТВ   ГОЛОДОМОРУ  1932-1933р  

ЦЕ  НАША ІСТОРІЯ !

ЦЕ  НАША ТРАГЕДІЯ !

ЦЕ НАША ЗЕМЛЯ - НАША УКРАЇНА !

ЦЕ НАШІ ГЕРОЇ !

ВІЧНА ПАМ"ЯТЬ !!  

Молитва

  • 24.11.09, 12:59

Ти несись, мій спів, з мольбою, В небо відлітай. І на тихую розмову Вийди, мила в гай. А в гаю гримить, стихає Пісня солов'я, Тож він милу викликає, Молить, як і я.   ( Володимир Александров )

                                                   

Могутній бас українця...Івана Паторжинського

  

 Іван Сергійович Паторжинський [20.II (3.III). 1896 - 22.II.1960]

  

http://www.narodnapravda.com.ua/culture/497711f533fb1/view_print/

 Іван Сергійович Паторжинський народився 3 березня 1896 року в с.Петро-Свистуновому, що на Запоріжжі, в сім'ї дяка. Тож з дитинства співав у місцевому церковному хорі. Спочатку навчався в семінарії, а з 1918 року в Катеринославській (тепер Дніпропетровській) консерваторії. В щоденнику, який він вів до останнього свого подиху, знаходимо такі хвилюючі сповідальні рядки співака: "...Там, у селі над Дніпром, я чув вечорами спів дівчат, слухав безкінечну кількість казок, билин та небилиць про "нечисту силу", про багато скарбів, заритих у численних курганах, розкиданих степом.

Це неперевершений  український оперний співак (бас) і багаторічний провідний соліст  Київської опери та балету...співак від Бога. 

Іван Козловський з Україною в серці

    
Іван Семенович Козловський (11 березня (24 березня) 1900, Мар'янівка — †24 грудня 1993, Москва) — український співак, народний артист СРСР (1940), Герой Соціалістичної праці, лауреат двох Сталінських премій та Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка.

Іван Козловський був великим українським патріотом. Україна завжди займала найважливіше місце в його серці. Іван Семенович підтримував найтісніші зв'язки із київськими митцями ба навіть із земляками-мар'янівцями. У його московській квартирі завжди лунала українська мова. . Іван Семенович заповів поховати себе в рідній Мар'янівці, сам вибрав місце для могили – але й останню волю митця не було виконано: великий українець знайшов свій останній притулок на офіціозному Новодівочому цвинтарі в Москві.
Серед репертуару співака були "політично небезпечні" українські твори: "Мені однаково" на слова Т.Г.Шевченка, пісні українських січових стрільців (із дещо зміненим текстом) , колядки та ін