Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.
Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

Раби, що стоять на колінах

  • 24.05.15, 22:37

Днями під час обміну думками в Facebook у мене виникла така думка: можна і потрібно ненавидіти ворога, але ненавидіти жертв ворога – значить морально його підтримувати. Дозволяю використовувати ці слова як крилатий вислів (можна вважати жартом).

Ну, а якщо на повному серйозі, то я не розумію, за що завсідники Мережі з таким лютим гнівом накинулися на дружину російського військового Олексія Александрова, затриманого днями зі зброєю в руках на Луганщині. Як повідомив радник СБУ Маркіян Лубківський на брифінгу 21 травня, молода особа сказала неправду, коли заявила, мовляв, зовсім не знала, що її чоловік воює на Донбасі. За словами представника СБУ, дружина Александрова не могла не знати, що його відправили воювати в Україні, тому що працює у відділі кадрів тієї ж самої 3-ї бригади ГРУ ГШ РФ.

«Від нього не тільки країна відмовилася – від нього сім'я відмовилася! Який жах!» – Прокоментувала це повідомлення одна українська патріотка. Схожих реплік у соцмережах було чимало. Молоду росіянку навіть записали у спільники злочинів Путіна і Ко.

Для багатьох мешканців України все це здається очевидним: бреше в такому питанні – значить, теж військова злочинниця. Для мене це очевидним не є: надто добре знаю російські порядки. Тій жінці можна поспівчувати. Якби вона не зробила так, як їй наказали, то у неї були б великі неприємності. Дуже великі! Путінські холуї вміють жорстоко мститися, а жорстокості їхній можуть позаздрити пси, яких місяць не годували. Тому, не знаючи всіх обставин (батьки, діти), сильно засуджувати дружину спецназівця особисто я не можу. Вважаю головним винуватцем мерзенну особину на прізвище Путін. І його найближче оточення, звичайно, теж.

«А мені більше шкода сім'ю того солдата, якого цей пи*ор вбив», – заперечив один з моїх фейсбучних френдів і трохи пізніше додав: «Вона виконує путінський сценарій. Могла не пустити чоловіка, але машина в кредиті, а на убитих хохлів нас*ати. Чому я повинен їй співчувати? Вона не жертва, вона співучасник!»

Не можна не сумувати з приводу загибелі тисяч українських бійців і мирних громадян. Не можна не бажати суду над вбивцями. Це зрозуміло. Це навіть не обговорюється. А ось щодо тієї жінки... Її напевно брутально примусили брехати і не визнавати українського відрядження чоловіка. Не вона перша – не вона остання. Путіністи постійно заперечують участь російських військовослужбовців у боях на Донбасі й ретельно приховують кількість загиблих там солдатів і офіцерів ЗС РФ. Це може похитнути режим, і він силою не дає правді вийти назовні. Сотні, якщо не тисячі росіян були змушені поступитися підлому тиску режиму і приховувати факти загибелі своїх близьких родичів у боях за так звану «Новоросію». У ЗМІ повідомлялося, що за мовчання і згоду ховати своїх чоловіків та синів у безіменних могилах російська влада платила. Але якщо навіть хтось і брав такі гроші, не всі з них з доброї волі зберігали мовчання.

Тільки б спробували вони щось розповісти журналістам! Наприклад, як повідомлялося, після оприлюднення лише кількох таких фактів в місті Пскові був жорстоко побитий депутат обласних законодавчих зборів Лев Шлосберг. Троє молодиків напали на нього, коли він повертався додому, проломили йому голову... Можна не сумніватися, що злочинці діяли за прямою намовою можновладців. Як же можна у таких умовах звинувачувати звичайних громадян за те, що вони не зважуються відкрито виступити проти озвірілої влади?

Здається, у світі вже мало хто сумнівається, що в Росії встановлено фашистський режим. У його охороні від народу стоїть понад мільйонна армія силовиків, яким дано «право» жорстоко розправлятися з критиками влади. Вбивство відомого опозиціонера Бориса Нємцова навпроти вікон Кремля – лише мала дещиця тих злочинів і порушень прав людини, які щодня і щогодини скоюють путінські пси.

Але навіть у цих умовах далеко не всі в Росії підтримують внутрішню і, тим більше, зовнішню політику Путіна. Мені вже доводилося писати про те, що, починаючи з моменту анексії Криму, його рейтинг всередині країни, згідно з опитуваннями незалежного Левада-Центру, коливається поблизу 50 відсотків – плюс-мінус відсоток статистичної похибки. Це означає, що монолітна згуртованість росіян навколо правителя – брехливий міф, поширюваний кремлівськими пропагандистами. Насправді довіра росіян до Путіна практично дорівнює їхній недовірі до нього. І це при тому, що він не злазить з телеекранів, постаючи перед співвітчизниками то в ролі учасника зграї стерхів, то в ролі щасливого шукача стародавніх скарбів... Сотні мільйонів доларів витрачає режим на створення сприятливого іміджу Росії і Путіна всередині країни та за кордоном. І все одно автократові ніяк не вдається завоювати міцну довіру росіян.

Так, в Росії є мільйони бездумних, оступачених кремлівською пропагандою, споєних і пригнічених безпросвітними злиднями людей. Але в Росії майже стільки ж громадян, які не вважають, що  обраний Путіним шлях є правильним з точки зору моралі й права, що він відповідає корінним інтересам країни. Це вимагає осмислення.

Як і багато росіян, я абсолютно солідарний зі справедливою визвольною війною, яку Україна зараз змушена вести на своїй території проти Росії. Путінській агресії немає жодних виправдань, як і добровільній участі у цій злочинній бійні багатьох росіян. По можливості таких людей українським правоохоронним органам слід затримувати і судити за українськими законами. І все ж важко погодитися з тим, що багато українців вважають ворогами всіх росіян, серед яких є мільйони жертв путінського режиму – це, як мені здається, абсолютно невиправдано і недалекоглядно.

Ненавидіти ворога – це одне, ненавидіти тих, кого пригнічує ворог, – зовсім інше. Ненависть до жертв ворога не тільки надає йому моральних сил, а й фактично послаблює тих, хто їх ненавидить. Та майже половина росіян, що не висловлює прямої довіри Путіну, найголовнішого і найненависнішого супостата України, фактично є потенційними союзниками українців у їхній боротьбі за світле майбутнє. Яке вплине і на Росію.

Путіністи це, до речі, добре розуміють. Ось характерний штрих. Московський журналіст і правозахисник Айдер Муждабаев днями повертався з Києва. Сценка в аеропорту Домодєдово. «Що ви робили в Києві?» – «Зустрічався з друзями, гуляв». – «Ви що, часто буваєте в Києві?» – «Часто – це скільки разів за який час?» – «Ну, раз на тиждень». – «На жаль, так часто не виходить». Запитальний погляд. Кількаразове гортання паспорта. Пильний погляд на шенгенську візу. Нарешті, штамп.«Проходьте». Справді, як це можна – в Київ? У вороги народу занесли, не інакше, з іронією зауважив москвич.

Адже путінська зграя боїться України! Живуть і, схоже, тремтять в душі, як би «помаранчеві» настрої не проникли в країну з-за кордону. Як би росіяни не дізналися всю правду про розв'язану Путіним війну. Режим з такою патологічною поведінкою важко назвати абсолютно міцним. Цим гріх не скористатися. Треба бити по всіх проломах цього гидкого режиму, а не тільки по його бойовиках на Донбасі.

Як Україні реально використовувати той факт, що підтримка росіянами Путіна не є абсолютно монолітною і має тенденцію слабшати на тлі західних санкцій? Найбільш очевидне – НЕ відгороджуватися від свідомої, співчуваючої частини Росії, а навпаки, налагоджувати з нею тісні зв'язки. Не поширювати і не зміцнювати міф про те, що всі росіяни є ворогами України – її ворогами є фашист Путін, його войовничі генерали і найбільш шалені путіністи. З іншими можна і потрібно спілкуватися, організовувати спільні проекти.

Якісь зв'язки між українськими та російськими демократами існують і зараз, але вони дуже слабкі, носять безсистемний та односторонній характер – в Україну їдуть здебільшого з цікавості, ніби як на екскурсію. Це теж непогано – хоча б гроші привозять. Але, якщо надати контактам з потенційними союзниками цілеспрямованого характеру, попросити допомогти з фінансуванням певних проектів західних друзів, то можна чималого домогтися у справі розхитування путінського режиму зсередини. Це теж буде серйозним внеском у перемогу України.

ху*ло1 в істериці

  • 19.05.15, 15:55
Чому Путін влаштував істерику через полонених ГРУшників-"власівців"Захоплення українцями в полон двох російських спецпризначенців ГРУ викликало розрив шаблону росіян та серйозне занепокоєння в Кремлі
Чому Путін влаштував істерику через полонених ГРУшників-"власівців"

І хоча російське керівництво робить вигляд, що нічого екстраординарного загалом не сталося, а полонені ніякі не кадрові військові, а, якщо і військові, то колишні, і, взагалі, ніяких російських військ в Україні немає, як особисто заявляв товариш Путін. Але за всією звичною уже бравадою та брехнею, приховати серйозну занепокоєність аж ніяк не вдається.

Чому Путін влаштував істерику через полонених ГРУшників-"власівців" - фото 1

На відміну від попередніх російських полонених історія з сержантом Александровим та капітаном Єрофєєвим широко висвітлюється в ЗМІ, в тому числі і російських. При цьому в першу чергу в інтернет потрапили відео допитів полонених, де ті зізнаються, що служать не аби де, а в 3-тій окремій гвардійсько Варшавсько-Берлінській Червонопрапорній ордена Суворова III ступеня бригаді спеціального призначення (в/ч 21208, м. Тольятті) і є спецназівцями ГРУ. При цьому українська сторона уже чітко заявила, що міняти російських спецпризначенців ніхто не збирається, і буде суд за статтею тероризм. Все це викликало в Росії досить серйозний резонанс, що коментувати історію з полоненими довелося самому пану Пєскову - особистому речнику російського президента. І хоча нічого нового та неочікуваного він не сказав, та все ж не зміг приховати роздратування від необхідності обговорювати долю двох маленьких росіян, яких у владних кабінетах вважають лише витратним матеріалом секретної війни в Україні. Мовляв, якісь полонені росіяни - "це не тема адміністрації президента. В даному випадку це питання потрібно адресувати не до нас".

Чому ж історія з Єрофєєвим та Александровим так збентежила росіян, адже ці двоє аж ніяк не перші полонені кадрові російські військові у гібридній війні?

Відповідей на це питання, як мінімум, декілька. По-перше, історія з полоном ГРУшників стала першою, яку почали активно розкручувати в ЗМІ. До цього з'являлися хіба поодинокі відео з тим чи іншим військовослужбовцем, якого потім тихо обмінювали і всі про нього забували. Тепер же відчувається серйозний намір довести справу до суду, і суд цей буду дуже гучним. І хоча всі і так прекрасно розуміють, що Путін бреше. Його брехня про відсутність російських військових на Донбасі буде вже дуже невигідно виглядати на тлі заяв Єрофєєва та Алєксандрова.

Чому Путін влаштував істерику через полонених ГРУшників-"власівців" - фото 2

По-друге, полонені спецпризначенці уже продемонстрували, що готові співпрацювати зі слідством і нічого приховувати не збираються. А враховуючи, що в полон потрапили не аби хто, а реальні спецназівці,розповісти вони можуть багато чого цікавого. Починаючи від кількості та місць дислокації російських військових частин на Донбасі, закінчуючи обставинами "відряджень" кадрових військових в Україну та подробиці дій окупантів на нашій землі. А вже Україна має докласти усіх зусиль, аби слова сержанта та капітана прозвучали дуже гучно по всьому світу.

Чому Путін влаштував істерику через полонених ГРУшників-"власівців" - фото 3

По-третє, не варто ігнорувати і моральний аспект справи. Росіяни, виховані в сталінській парадигмі, що "рускіє нє здаюцца" (так чинили тільки зрадники Родіни, які ставали "власівцями"), а мають, хай і поранені, відстрілюватися до останнього патрона, а потім підірвати себе гранатою разом з фашистами, стали свідками, як непереможні російські спецпризначенці здалися в полон якомусь жалюгідному боягузливому укропу-карателю, що може воювати лише проти мирних жінок і дітей, а при вигляді тольяттінського грушника мусить терміново накласти в штани.

Але на цьому розрив шаблону для ватновихованих росіян не скінчився. Полонених мусили б одразу ж катувати, а потім розіпнути чи спалити живцем, а як виявилося, їх лікують, вкривають теплими ковдрами і навіть не вирізали жодного органу на продаж "піндосам". І все це попри те, що саме ці двоє полонених вбили, щонайменше, одного з українських військових. Отже, двоє російських полонених руйнують всю міфологему про фашистів-бандерівців, яку Кисєльов сотовариші будують уже кілька років. Якісь зовсім неправильні в Україні виходять фашисти.

І наостанок, і в Єрофєєва і в Алєксандрова є рідні в Тольяті, купити мовчання яких навряд чи вдасться. З сім'ями загиблих військових це зробити значно простіше, адже мертвого не воскресити, і формула "гроші в обмін на мовчання про обставини загибелі" може бути прийнятною для сім'ї. В нашому ж випадку родичам навряд чи сподобається, що улюблена імперія просто відмовилася від своїх вояків, звільнивши їх заднім числом та записавши з непереможної імперської армії в якусь міліцію ніким не визнаної "ЛНР". Рано чи пізно до родичів ГРУшників, які навряд чи зможуть спокійно спостерігати, як їхніх близьких засуджують в Україні до довічного ув'язнення, таки доберуться журналісти "продажних ліберальних ЗМІ" і вони розкажуть, що думають про Росію і Путіна.

Власне, перша реакція родичів в Тольяті уже відбулася. Буквально вчора там відбувся "стихійний антивоєнний мітинг", який швиденько розігнала поліція. І тут варто звернути увагу, що розганяли мітинг дуже обережно і нікого не наважилися затримувати. Воно й не дивно, адже мітингували вочевидь родичі тольяттинських спецпризначенців і вразі застосування до них сили, специ можуть і особисто вийти з казарм аби подивитися, хто крутіший спецназ ГРУ чи ОМОН. А це вже мало не Майдан, який для Путіна страшніший за Держдеп та "джавеліни".

Як бачимо, росіянам і справді є чого нервувати, а значить Україна поки робить все правильно.

Яку брехню тепер складе ху*ло1 ?

  • 19.05.15, 15:12
Затримані військові із РФ розкрили прізвища й ціліВівторок, 19 травня 2015, 14:27 




СБУ оприлюднила свідчення обох затриманих російських


 військовослужбовців, які мали вести спостереження і за збройними 


силами, і за козаками з місцевими бойовиками.

Командир групи Євгеній Єрофеєв повідомив, що є громадянином Росії, проживає в Тольяті, є військовослужбовцем РФ.

"Моє військове звання капітан, посада – командир групи. Служу у 3-й окремій гвардійській бригаді, місце дислокації – місто Тольяті", - сказав він.

Єрофеєв прибув на територію Луганської області на початку квітня. Зайшов туди у складі другого загону своєї бригади.

Тимчасовий командир загону – майор Напольських. Є громадянином РФ і військовослужбовцем.

"Завдання ставилося вести розвідку спостереженням за переднім краєм супротивника й частинами, які перебувають поблизу – це частини ополчення й козаків. Загін розташовується в місті Луганську, адреса точно не пам'ятаю – приватний сектор у районі кварталу Вавілова", - розповів Єрофеєв.

За його словами, загін складалися з трьох рот по чотири групи. 

Склад моєї групи – 12 людей. "Я - командир групи, замком групи, 2 командира відділення, 2 снайпера, 2 кулеметника, 2 сапера, 2 розвідника, 2 старших розвідника. Усі є громадянами РФ", - додав він.

"Завдання ставилося вести розвідку спостереженням. Тоді ще наказ був не перетинати лінію зіткнення, не відкривати вогонь без потреби. У зв'язку з постійними обстрілами  позицій, вирішив змінити позицію, висунутися в складі 3-х людей на пошуки нової позиції", - розповів він.

"При пошуку наткнувся на старі окопи, виявилося, що окопи кинуті, вирішили перевірити. Дав команду двом людям перевірити, сам залишився на прикритті. Коли військові ввійшли в окоп, були удари й вони тікають із криком "відходимо". Стали відходити. По нас відкрили вогонь, одержав поранення в руку, кістка роздроблена. Упав, на якийсь час знепритомнів", - розповів російський військовий.

"Оговтався, став повзти, далеко не заповз, прийшли військовослужбовці з окопів. Убивати не стали, затримали, надали допомогу, зараз я тут. Під час затримання, чесно кажучи, я думав, одразу вб'ють. Хотів себе підірвати гранатою – права рука не слухалася, не дотягнувся, не зміг і лівою. Поки я це робив, підійшли військові з окопів, затримали, поклали на носилки, віднесли, відвезли в лікарню в Щастя, там надали першу медичну допомогу", - додав Єрофеєв.

"Я думаю, нікому ця війна не потрібна. Поки верхи пінки знімають, низи кров'ю пузирі криваві пускають", - підсумував він. 

У свою чергу розвідник-санітар Олександр Александров назвав прізвища всіх членів групи.

Він також заявив, що є діючим російським військовим, проходить військову службу у військовій частині 21208, третя гвардійська окрема бригада спеціального призначення, що перебуває при місті Тольяті.

Командир бригади - полковник Щепель Сергій Анатолійович.

"Ми зайшли на територію України 26 березня 2015. Зайшли в складі другого батальйону в кількості 220 людей. Командир батальйону – Напольський Костянтин Миколайович, майор, громадянин РФ.

Склад групи: командир Єрофеєв Євгеній Володимирович, громадянин РФ, позивний "Кит". Заступник командира групи – прапорщик Азімов Мурат Єрбулатович, позивний "Казах".

Командир першого відділення – Сержант Юлаєв Денис, позивний "Іулай". Старший розвідник-кулеметник єфрейтор Коновалов В'ячеслав, позивного немає. Розвідник – снайпер Кульмухаметов Кирил Дімович, позивний "Куля". Розвідник-сапер – єфрейтор Спиридонов Кирил Олексійович, позивний "Мєлкій". Розвідник-санітар Григор'єв Володимир, позивний "Грішин".

Командир другого відділення єфрейтор Кутулахметов Руслан Заурович, позивний "Башкир". Розвідник-кулеметник єфрейтор Краснов Володимир Петрович, позивний "Барон".

Розвідник – снайпер Немов Олексій Васильович, позивний "Мордвин". Розвідник-сапер Гладков Олександр Леонідович, позивний "Бабушка", розвідник санітар – Александров Олександр Анатолійович, позивний "Алекс".

Радисти Биркін Сергій, позивного немає, Маорін Володимир позивний "Мохоуні".

За словами затриманого, місце дислокації російських військових був Луганськ, Жовтневий район.

Українська правда

Рука руку миє

  • 19.05.15, 15:03
ГПУ звинувачує депутатів у затягуванні справи ЄфремоваВівторок, 19 травня 2015, 11:36

Завершити розслідування у справі против регіонала Олександра Єфремова, якого підозрюють у причетності до зловживань під час ухвалення "диктаторських законів 16 січня", заважають народні депутати, котрі не приходять на допити.

Про це повідомив начальник Управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк, передає "Укрінформ".

"Ми б уже  завершили цю справу, коли б допитали  депутатів, які брали участь в голосуванні або перебували в залі. Вся складність цього розслідування полягає в тому, що у нас нема поваги народних обранців до викликів слідства. По третьому, по четвертому колу просимо їх з`явитися, а вони не приходять -  як опозиційні так і провладні, як діючі так і колишні", - сказав він.

Горбатюк додав, що з приводу неявки нардепів на допити Управління спецрозслідувань регулярно надсилає листи на ім'я голови Верховної Ради і керівника апарату.

За словами начальника Управління спецрозслідувань ГПУ, по епізоду ухвалення "диктаторських законів 16 січня" повідомлено про підозру колишньому першому заступнику  голови Верховної Ради Ігорю Калєтніку та голові лічильної комісії Володимиру Олійнику, які перебувають в розшуку.

Олександр Єфремов наразі знаходиться під домашнім арештом. Також повідомлено про підозру десятьом членам лічильної комісії.

Як відомо, Єфремов підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч.2 ст.364 та ч.2 ст.366 Кримінального Кодексу України - "зловживання службовим становищем за обтяжуючих обставин" та "службове підроблення". 

Спостерігачі ОБСЄ = ху*ловці

  • 18.05.15, 22:34
У Маріуполі вимагають, щоб представники ОБСЄ покинули Україну
Володя Костик 18 травня 2015, 21:06
 
У Маріуполі вимагають, щоб представники ОБСЄ покинули Україну

Громадські діячі Маріуполя мають намір вигнати з міста спостерігачів ОБСЄ, і закликають, щоб вони взагалі покинули Україну.

Про це під час засідання штабу оборони міста заявив активіст Ярослав Кравченко, новину передає "Преса України".

Він зазначив, що представники місії відмовляються визнавати Широкіно територією, яку контролюють українські військові, і заперечують той факт, що терористи регулярно отримують зброю з Росії.

Крім того він зазначив,що майже 80% всіх спостерігачів тим або іни способом пов'язані з Російською Федерацією.

"Голос Америки" написав, що представники ОБСЄ фотографують місця розташування українських сил і зливають всю цю інформацію противнику", - сказав активіст.

У зв'язку з цим він закликав громадян міста, щоб вони вийшли на вулицю 19 травня і зажадали прибрати з міста спостерігачів ОБСЄ, а так само щоб вона взагалі покинулиа територію України.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що російсько-терористичні війська атакували позиції українських військових по всій лінії розмежування.

Важлива перемога у інформаційній війні

  • 18.05.15, 22:02
Росія терміново відкликає своїх спецпризначенців з Луганщини – Генштаб ЗСУПонеділок, 18 травня 2015, 21:37

Військові, які входять до складу 3-ї бригади спеціального призначення Головного розвідувального управління Генштабу Збройних сил Росії терміново залишають місто Брянка, що на Луганщині.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу ЗС України, оприлюдненому в понеділок ввечері.

"Особовий склад з’єднання повертається до пункту постійної дислокації.

Літак, який має передислокувати російських військовослужбовців, прибув на аеродром в Міллерово (Ростовська область РФ), звідки найближчим часом вирушить у Самару (РФ)", - сказано у заяві.

"Прикметним є той факт, що передислокація російських спецпризначенців розпочалася одразу, як тільки українська сторона продемонструвала усьому світові беззаперечний факт присутності російських військовослужбовців на сході України", - додали в Генштабі.

"Таким чином, Російська Федерація намагається приховати сам факт присутності своїх військовослужбовців на території Донецької та Луганської областей і їхню участь у бойовий діях проти українських військових", - йдеться у заяві.

Як відомо, 16 травня під час бойового зіткнення в районі міста Щастя військовослужбовці 92-ї окремої механізованої бригади затримали двох російських спецпризначенців зі складу диверсійно-розвідувальної групи.

Один з військових РФ - Олександр Александров, сержант з третьої бригади спецназу в Тольятті (РФ), контрактник, служить з 12 грудня 2012 року. Чоловік розповів про те, що група базувалася в Луганську, а сам він приїхав в Україну захищати область.

Другий - капітан Євген Єрофєєв родом з Куйбишева.

У Росії і у бойовиків заявили, що вони є співробитниками так званої "народної міліції "ЛНР". 

У Кремлі вже намагаються відхреститись від полонених росіян. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що російських військових на Донбасі немає, а питання про перевірку інформації із затримання спецназівців потрібно адресувати не в Кремль, а в Міноборони.

Українська правда

Цього і варто було очікувати

  • 18.05.15, 21:53
У Кремлі відмовилися від російських спецназівців, взятих у полон!!!Понеділок, 18 травня 2015, 12:48

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що російських військових на Донбасі не було й немає, а питання про перевірку інформації із затримання спецназівців потрібно адресувати не в Кремль, а в Міноборони.

Так Пєсков відповів на запитання про затримання в населеному пункті Щастя двох російських контрактників 3-ої бригади Спецназу, що базується в Тольяті, передає РИА Новости.

"Я, звичайно, не можу підтвердити, тому що ми не той адресат, кому потрібно ставити такі запитання. Неодноразово говорилося й нами, і міністерством оборони, що жодних російських військових на Донбасі немає", — сказав Пєсков.

"Коментувати матеріали не можу, думаю, це краще все-таки робити, у цьому випадку, фахівцям або нашому Міністерству оборони — наскільки правдоподібно ці матеріали виглядають", — додав Пєсков.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи має бути проведена якась перевірка цього питання з точки хору адміністрації президента, Пєсков відповів: "З точки зору адміністрації президента — не повинна. Це не тема адміністрації президента. У цьому випадку це питання потрібно адресувати не до нас".

Він додав, що "ніяких військових там не було й немає".

Як відомо, російські спецназівці потрапили в полон, коли у складі диверсійно-розвідувальної групи намагалися захопити стратегічний міст в районі н.п. Щастя.

Один з військових РФ - Олександр Александров, сержант з третьої бригади спецназу в Тольятті (РФ), контрактник, служить з 12 грудня 2012 року. Він розповів про те, що група базувалася в Луганську, а приїхав в Україну захищати область

Другий - капітан Єрофєєв Євген родом з Куйбишева.

У Росії і у бойовиків заявили, що вони є співробитниками "народної міліції "ЛНР". 

Подробиці захоплення москальських убивць

  • 18.05.15, 21:46
РОСІЙСЬКІ СПЕЦНАЗІВЦІ В ПОЛОНІ: ВСІ ПОДРОБИЦІ СПРАВИ
21:06 18 травня 2015 | АТО НА СХОДІ

Диверсійно-розвідувальна група мала на меті низку терактів проти мирного населення і українських сил. Росіяни є бійцями 3-ї бригади спеціального призначення ГРУ Генштабу РФ, з міста Тольятті, номер військової частини 21208. Полонених звати Олександров Олександр Анатолійович та Єрофеєв Євген Володимирович.

Сьогодні поблизу Щастя відносно спокійно. Та ще в суботу бійці 92-ї окремої  механізованої бригади вступили в запеклий бій з диверсійно-розвідувальною групою. Від серйозних поранень один український вояк загинув. Та побратимам вдалося взяти полонених.

Затримані одразу зізналися, що вони чинні військовослужбовці Російської федерації із спецназу Головного розвідувального управління. А відтак навіть оперувати їх попросили без наркозу, мовляв бояться позбутися печінки.

У так званій "ЛНР" поспішили заявити: затримані - їхні міліціонери. Та після аналізу фотокарток їхніх  посвідчень українські блогери зробили висновок - документи виписували нашвидкоруч. У Генштабі Збройних сил України у приналежності затриманих до Росії немає жодних сумнівів. Серед доказів - набої, які виготовляються лише у Росії та гвинтівка, розроблена спеціально для тамтешніх розвідників.

Натепер росіяни - капітан Єрофєєв та сержанта Олександров - на лікування у військовому госпіталі в Києві. По одужанні підуть на лаву підсудних за звинуваченням у вбивстві українського військовослужбовця.

Найближчим часом полоненим обіцяють дати можливість поспілкуватися з родичами. Тим часом агенція BBC повідомила, що у місті Тольятті біля військової частини, в які служили полонені, десяток активістів влаштували акцію протесту, з вимогою відізвати усіх російських солдат з України. Та менш ніж за 20 хвилин протестувальників розігнала поліція.

Побільше б таких фактів

  • 18.05.15, 21:37
Після затримання спецназівців ГРУ, в Тольятті біля військової бази пройшла стихійна акція протесту
Олена Ярмолюк 18 травня 2015, 17:53

Після затримання спецназівців ГРУ, в Тольятті біля військової бази пройшла стихійна акція протесту

Сьогодні, 18 травня, близько 10 години ранку біля контрольно-пропускного пункту колишнього Тольяттінського військового училища, а в даний час військової бази 3-ї бригади ГРУ, пройшла стихійна акція протесту. Активісти вимагали вивести російські війська з території України.

Про це повідомляє видання ВВС, новину передає «Преса України».

Як стало відомо, біля контрольно-пропускного пункту військової бази мітингували всього лише близько десяти чоловік, а сама акція тривала не більше 20 хвилин. Активісти вигукували антивоєнні гасла і спробували розгорнути плакати, але приспіла незабаром поліція розігнала їх. На місці проведення акції виявився кореспондент Бі-бі-сі, який зазначає, що протестувальники вимагали виведення російських військ з України, їх розігнали, але нікого не заарештовували.

Як повідомив один з ініціаторів протесту, вийти до військової базі його змусило повідомлення про затримання в Україні під час бойового зіткнення російських військовослужбовців: командира групи спецназу 3-ї бригади ЗС РФ капітана Євгена Єрофєєва і заступника командира групи сержанта Олександра Александрова (місце постійної дислокації - Тольятті). У відео, які відразу після затримання поширили українські ЗМІ був знятий допит одного з полонених. Так, поранений чоловік назвався сержантом Олександром Александровим і підтвердив, що служить за контрактом у 3-й бригаді спецназу ГРУ в Тольятті. Своїм командиром він назвав Євгена Єрофєєва.

Тим часом представники військкомату Тольятті і міністерства оборони від офіційних коментарів утрималися. А прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков в черговий раз заявив про відсутність російських військових на Донбасі.

Цікаво, що російські журналісти уникають висвітлювати ситуацію із затриманням в Україні тольяттінськіх військових, так як отримали від влади негласну, але досить жорстку заборону на участь у журналістському розгляді.

Раніше ми повідомлялиЗатриманих у Щастя російських військовослужбовців будуть судити згідно з українським законодавством за статтею 258 (терористичний акт). Керівництво СБУ прийняло рішення показати полонених українським та іноземним ЗМІ.