Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.

Топ учасників

Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

Хто такі «укрАінци» й чого вони хочуть

  • 27.06.13, 16:14
«УкрАінская» псевдоідентичність, яку партія влади намагається нав’язати всій країні, є вибуховою сумішшю совкових цінностей, блатних «понятій» та ідей слов’янської єдності

Хто такі українці й чого вони хочуть? Свого часу це питання поставив у однойменному нарисі Михайло Грушевський. Тоді, в час Української національної революції, йшлося про підставові речі: що об’єднувало українців як націю колись і що їх має об’єднувати тепер. Відповіді були досить простими й відтоді стали мало не підручниковими істинами: їх, як і кожну питомо європейську націю, об’єднують спільні історія й культура, а в теперішній час повинен згуртувати спільний проект розбудови демократичної суверенної держави, у якій панівною має бути українська мова як визначник власне того соціокультурного коду, котрий робить цю державу національною (див. Тиждень, № 27/2012№ 21/2013№ 23/2013). Далі був ще довгий перелік спільних прагнень, які мали б гуртувати українців ситуативно, так би мовити, «на злобу дня» (питання власності, освіти, політичних свобод). Натомість це credo нації та її держави в найстислішому розумінні насправді мало змінилося відтоді. Запитаймо француза, італійця, англійця чи поляка, що визначає їхню національну належність тепер, і почуємо ті самі відповіді: спільність минулого, єдність у теперішніх цілях і, звичайно ж, мова та культура.

Утім, поглянувши на ситуацію, що склалася в Україні майже через 100 років після виходу памфлету Грушевського, побачимо активно пропаговану нову ідентичність: не українську, а як «укрАінскую» (неодмінно з таким наголосом!), парадоксальність та потворність якої водночас і смішить, і лякає. 

Після приходу до влади в 2010-му, донецький істеблішмент раптом усвідомив, що його регіонального патріотизму й специфічної мови символів і соціальних знаків явно замало, щоб пояснити всій країні, чому саме їхній президент та уряд найкращі, як вони піклуватимуться про решту регіонів і куди взагалі поведуть країну завтра. Прибравши до своїх рук державу, нові господарі розгублено з’ясували, що це господарство набагато більше за єнакіївську автобазу й до того ж строкатіше і складніше у своїх настроях та уподобаннях, аніж вони звикли його бачити на картах електоральних округів. Відтак слова «Україна» й «українці» вони почали вимовляти по-своєму, вкладаючи в нього власний, тільки їхнім світоглядом і логікою продиктований, сенс. 

Анатомія «укрАінства»

Ідентичність «укрАінцев» є вибуховою сумішшю совкових цінностей і блатних «понятій», тобто поєднанням цінностей тих, хто брав участь у її витворенні. «УкрАінєц», з погляду цієї ідеології, має бути терплячим, лояльним до держави, обов’язково вдячним їй за опіку і турботу, пишатися нею, її історією та культурою. Під останніми мається на увазі повний комплект реінкарнованого сучасною російською пропагандою імперсько-радянського коктейлю: «Вєлікая побєда», слов’янська єдність, православ’я, захист від зловорожих підступів Заходу. Додамо сюди ще святкування 23 лютого, 8 березня та 9 травня на рівні з Великоднем і Різдвом, вклоніння «мученически убиенному государю Николаю ІІ с семьей» та відзначення дня Комсомолу, Новий рік під «блакитний вогник» із Шаболовки, ностальгійний салат «Олів’є» і сакраментальне «ліш би нє било войни». Стрижнем ідентичності «укрАінца» є «спільні цінності», про відродження яких торік заявив прем’єр Микола Азаров і які мають вивести суспільство з економічної кризи, скерувати його до нових перемог. Те, з чим і ким саме ці цінності виявляють спільність, також не приховують – це Росія й загалом той простір, що в культурному відношенні обертається довкола її історичної традиції.

Ідентичність «укрАінца» хоч і є мутантною за своєю сутністю, однак має й цілком чіткі просторово-часові координати. Не вірите? Згадаймо лише, як їх озвучував у 2011–2012 роках віце-прем’єр-міністр з інфраструктури Борис Колесніков – перший експрес-потяг закордонного сполучення мав, згідно з його планами, зв’язати українську столицю із Москвою. Пунктом другим ідентифікаційного орієнтування був час – ні-ні, не середньоєвропейський, як годилося б зробити, готуючись до європейського чемпіонату з футболу, а саме московський, навіть попри те що в самій Білокам’яній остаточно так і не визначилися, з якими часовими поясами їй синхронізуватися.

 Увесь цей мікс озвучують та підносять так, нібито якраз він і є справжньою сутністю українців як народу. «УкрАінци» – це ми, промовляють вони з телеекранів, ми народ цієї країни, виразники її традицій, цінностей і майбутнього. У своїй самооцінці політичний «укрАінєц» любить підкреслювати власну духовну вищість і навіть певний моральний месіанізм, як-от міський голова Луганська Сергій Кравченко, котрий, порівнюючи своє місто зі Львовом, якось заявив: «Львів – специфічне місто. Важке місто. У нас сприятливіше місто щодо моралі. Львів старовинний. Він має свої традиції, був під Польщею. У нас більш інтернаціональне місто. У нас терпиміше місто».

«УкрАінци» та їхнє походження

Звичайно, у справі формування такої світоглядної картинки найлегше все було б списати на пресловутий донбаський менталітет, котрий нині задає тон і мотивації чинної влади. Однак не все так просто. По-перше, Донбас завжди був надто бідним на інтелектуальні й творчі ресурси, щоб виробити щось-більш менш схоже на ідентифікаційний код. Його рядовий мешканець упродовж десятиліть цілком задовольнявся невибагливою мішанкою регіональної гордості з російсько-радянськими цінностями, а нова еліта зрощувалася на суміші кримінальних «понятій» і кволих залишків партійної субординації.

Те, що в сучасному вигляді сприйнято й озвучується панівними елітами в Україні, насправді виникло трохи раніше й геть в іншому середовищі. Одним з отців-фундаторів «укрАінства» можна вважати колишнього харківського губернатора й очільника АП Євгена Кушнарьова. Доволі освічений і діяльний комсомольський функціонер ще наприкінці 1980-х років заявив про себе не лише як перспективний комуніст-опозиціонер, а й як генератор нових ідей. Після 1991-го, коли кар’єрні пріоритети різко змінилися, Кушнарьов став засновником так званої східної платформи, харківської групи, ідеологія якої ґрунтувалася на визнанні російської мови як основи «укрАінского» проекту й низці популістських соціально-економічних гасел. Після невдалого членства в прокучмівській Народно-демократичній партії, він перейшов до ПР, де більш організовані, але ідеологічно «стерильні» донецькі підхопили його концепції, зробивши їх ідейною платформою своєї програми. На сумнозвісному з’їзді в Сєверодонецьку, який закликав до федералізації України як порятунку від помаранчевої чуми, теза Кушнарьова «мы укрАинцы, и мы говорим по-русски» вже звучала як гасло «укрАінского резистанса». Теперішня редакція ідеології «укрАінства», що пройшла шліфовку Колесніченка – Табачника, ґрунтується на тих самих підвалинах, але стала більш гнучкою і всеохопною. Її історико-культурний бекграунд має утвердити у свідомості сучасників кілька фундаментальних тез: український історичний проект ніколи не був самодостатнім і завжди наражався на поразки в періоди відірваності від загальнослов’янської (читай – російської) спільноти, альтернативні погляди на українську ідентичність – це не що інше, як зловорожі вигадки тих, хто прагне підірвати оту слов’янсько-російську спільність та звести нанівець її моральну місію. Зрештою, як пише сам Колесніченко, «в одиночку в нынешнем глобальном мире никто не выживет. Поэтому стоять больше нельзя, нужно двигаться. Что касается направления движения, то совершено понятно, что у нас нет реальной альтернативы интеграции с нашими славянскими братьями. Ведь только в таком объединении мы получаем статус равных с равными. А в любых других форматах нам отводится роль недоразвитого придатка. Только единение славян способно дать нам статус глобального центра силы». Втім, у чому переваги «недоразвитого придатка», тільки «Русского міра», Колесніченко воліє не уточнювати.

Підсвідомо «укрАінци» сприймають Україну не як самодостатню країну з власними традиціями і соціокультурним кодом, а як певний етнографічний регіон Великої Росії, не позбавлений, утім, власного шарму: тут м’який клімат, є море й сало, ну і загалом якось комфортніше порівняно з помешканням «старшого брата». Тому Україна для «укрАінцев» – це не країна й тим паче не держава, а певна територія, до якої вони мають трохи сентиментальне, але загалом аж ніяк не патріотичне й емоційне ставлення.

Показово, що багато росіян прагнуть долучитися до розбудови в Україні другої Росії, сприймаючи її як запасну базу «Русского міра», як «второе Русское государство» (так, до речі, у 1918 році прихильники «єдіной і нєдєлімой» спочатку бачили проект Української Держави гетьмана Павла Скоропадського, однак врешті-решт помилилися у своїх розрахунках, розпочавши відновлення загиблої імперії з території України). Зокрема, відомий російський журналіст і телеведучий Євґєній Кісєльов нещодавно вирішив подати документи на здобуття українського громадянства. Очевидно, такий крок не можна вважати з його боку зрадою батьківщини, адже Україна в його розумінні – то лише одна з частин Росії, яка тимчасово перебуває в автономному плаванні й де наразі існує м’якший політичний клімат. 

«УкрАінєц» анфас і профіль

Особливий тип «укрАінской» ідентичності репрезентують зірки естради та спорту – завдяки ЗМІ вони більш помітні, відомі, до них прислухаються. «Реабілітована» з приходом до влади Партії регіонів співачка Таїсія Повалій стала одним із наочних прикладів нової «укрАінской» ментальності – саме так оцінив її громадянську позицію й творче служіння Микола Азаров, заявивши: «На мій погляд, це людина, яка має не тільки унікальний, чудовий голос, а й є патріотом має патріотичні переконання. Вона була з нами в найскрутніші часи. Коли чинна опозиція була при владі, то займалася справжнім переслідуванням, зокрема й Таїсії Повалій». Сама патріотка дуже довго відхрещувалася від виходу у велику політику, заявляючи, що хоче «просто пєть», і зрештою таки увійшла до першої п’ятірки виборчого списку ПР, потіснивши навіть такого суперпрофесійного патріота, якГанну Герман.

Якщо глибоких одкровень з приводу національного почуття від Повалій практично не чути, то її чоловік і продюсер Ігор Ліхута, навпаки, набагато балакучіший та відвертіший. На його думку, українці належать до великої слов’янської нації й говорять спільною слов’янською мовою, котра залежно від регіону може називатися російською, білоруською чи українською, що насправді важить небагато. Головне – духовна спільність і православна солідарність, осердям якої все ж таки, як не крути, є Росія. Ліхута не приховує, що як продюсер мислить прагматичними категоріями: у сучасному світі є три великих сили – США, Китай і Росія, до яких туляться всі інші. «Я смотрю больше в сторону России!» – каже він. Чому? Все дуже просто: «Во-первых, наш менталитет славянский, мы говорим на одном языке – славянском... Во-вторых, у нас по сравнению с неславянскими странами даже восприятие музыки другое. Только наши, славянские женщины качаются в такт музыке. Мы хлопаем на сильные доли в такте, а американцы – на слабые. У нас в крови разные гармонии».

Не меншою своєрідністю вирізняється самоідентифікація ще одного «укрАінца», на відміну від Повалій, відомого не лише на пострадянському терені, – футболіста Андрія Шевченка. Погодьтеся, почуття патріотизму має дуже багато спільного зі спортивним вболіванням «за своїх». З якою ж командою-нацією ототожнює себе сам Шева? Безумовно, з «укрАінской», тому й переживає, що його діти майже не розмовляють… російською. Недарма ж він вважає Владіміра Путіна своїм політичним кумиром, «людиною-історією» та «сильною особистістю». 

Цей паноптикум персонажів здатний і налякати, і розсмішити. Сподіваймося, що дуже швидко вони стануть матеріалом для сатири в стилі «Мини Мазайла» вікопомного Миколи Куліша. Але не забуваймо, що нині країна і всі ми опинилися заручниками їхньої свідомості й політичної волі, хоча самі вони своє майбутнє та майбутнє своїх дітей із долею України явно не пов’язують. Варто замислитися. 

“Подобран и похоронен.” Книга реєстрації смертей по м.Лебедин,33

  • 26.06.13, 15:21

Сумський історичний портал починає реалізацію проекту “Поверни собі пам’ять!” Він передбачає оприлюднення у відкритому доступі повної бази даних про померлих у період Голодомору 1932-1933 років на території Сумської області.

Всі 57 тисяч актових записів про смерть будуть виставлені у відкритому доступі.

Таким чином набуде логічного завершення організована ще у 2009 році архівістами області робота з оцифровування Книг реєстрації актів цивільного стану (РАЦС).

Історики, краєзнавці, а насамперед родичі загиблих дістануть можливість досліджувати ці документи не відходячи від комп’ютера.

Викладення в мережі Інтернет цієї бази даних починаємо з одного з найменш персоніфікованих масивів документів – книг РАЦС по місту Лебедин. Документи фіксують страшну картину: тут з діагнозом „ББО” (безбілковий набряк) тільки за період з 13 по 30 липня 1933 року померло 135 людей з поміткою замість прізвища „невідомий”. Можливо, це були ті, хто приходив з інших місцевостей у пошуках їжі. Багато померлих з діагнозом "дистрофія", а також „кахексія”, тобто коли маса тіла нижча за 80% від нормальної.

Подобран и похоронен Лебединской поликлиникой – такий напис фігурує в більшості актових записів.

У деяких випадках вік вказано приблизно.

В сьогоднішніх умовах доступ до архівів, як право на суспільну пам’ять, набуває особливого значення. Адже право знати, як і 70 років тому знов береться під сумнів.

Сподіваємось, що інтернет-ресурси стануть тим “містком”, який допоможе багатьом людям відновити  як історичну, так і родинну пам`ять.

Оригінали документів знаходяться на зберіганні в Державному архіві Сумської області [ДАСО. Ф. Р. 7720, оп. 22, спр. 66; 67; 68]

 ДАЛІ ТУТ


Оточення Януковича почало прискорену "зачистку" інфополя

  • 25.06.13, 21:58

Декотрі медіа-магнати вже втратили свої ресурси. Водночас в Україні стрімко виникають нові медіа-імперії. Типова їхня ознака — посилене приховування інформації про справжніх власників


За часів президентства Віктора Ющенка придбання медіа-активів було певним “спортом” олігархів, котрі вбачали в ЗМІ зручний інструмент політичного впливу. Однак уже економічна криза 2008 року змістила пріоритети: медіа-проекти стали для бізнесу “валізою без ручки”. В першу чергу це стосувалося друкованих видань. У 2009 році нові віяння відчули співробітники медіа-холдингів KP Media, головним акціонером котрого був американський громадянин Джед Санден, та “Главред-медіа”, підконтрольного Ігорю Коломойському.

Санден ще влітку 2008-го закрив україномовний журнал “Новинар”, котрий проіснував лише рік. В липні 2009 американець продав металургійному магнату пакистанського походження Мохаммаду Захуру англомовну газету Kyiv Post, що виходила ще з 1995 року. В подальші місяці він також позбувся низки глянцевих журналів.

А навесні 2011-го настав час усього холдингу, триєдиним обличчям якого були тижневий журнал Корреспондент, портал Bigmir.net та сайт Korrespondent.net. Новими власниками KP Media зробилися бізнесмен та політик Петро Порошенко і “Український медіа-холдинг” (УМХ), котрим керував медіа-магнат Борис Ложкін. Порошенко оформив участь в угоді тим, що став міноритарним акціонером УМХ.

Також у 2009 починаються невиплати зарплат у холдингу Коломойського, що навіть викликало страйк у журналі “Главред”. Однак справжні зміни там настали після перемоги на президентських виборах Віктора Януковича. До кінця 2010 року холдинг припинив випуск журналу, а також щоденної газети “Новая” та друкованої версії профільного видання про медіа “Телекритика”. Влітку 2011 після гучного скандалу, пов'язаного з відставкою головного редактора однієї з найпопулярніших щоденок - “Газети по-київськи” - припинив життя і цей бренд, котрий на той час об'єднував цілу низку регіональних видань. Також закрився журнал “Профиль”. Такі ЗМІ, як онлайн-версія “Телекритики” та газета “Известия в Украине”, вийшли з холдингу, здійснивши ребрендинг. Власне, це стало кінцем самого холдингу.

Водночас Коломойський зберіг контроль над інформагентством УНІАН, і, понад те, ще на початку 2010 року придбав групу телеканалів, до котрої увійшли 1+1, ТЕТ, “Кіно” та канал “Сіті”.

Багато хто вбачав у ситуації політичний підтекст — тим паче, що  колективи більшості видань Коломойського сповідували критичні погляди щодо режиму Януковича. Проте, як виявилось пізніше, тоді влада ще не починала “зачистки” інформаційного простору: вона повноцінно стартувала лише з 2013 року.

 Першою ластівкою став медіа-холдинг, котрий найчастіше називають за головним каналом групи - “Інтер”. 1 лютого стало відомо про продаж компанії Inter Media Group власнику газових та хімічних активів Дмитрові Фірташу. До того управляючим пакетом групи володів Валерій Хорошковський, перший віце-прем'єр України у лютому — грудні 2012 року. “За умов, що склалися, я не маю можливості забезпечувати розвиток Групи, і саме ці обставини стали моєю головною мотивацією щодо продажу”, - заявив Хорошковський одразу після продажу компанії.

Витік інформації про вартість угоди здивував експертів: холдинг нібито обійшовся покупцеві  в астромічну суму $ 2,5 млрд. Водночас у навколополітичних колах швидко поширились чутки, що Хорошковський не зміг відмовитись від відповідної пропозиції далеко не через ціну. Непрямим підтвердженням цьому вважається той факт, що екс-власник “Інтера” відтоді перебуває за кордоном, і повертатись в Україну не прагне.

У квітні настала черга єдиного де-факто опозиційного телемовника ТВі. Журналісти кабельного каналу, котрим володіла ціла низка офшорних компаній, піддавали владу настільки дошкульній критиці, що ще перед парламентськими виборами восени 2012 року чимало операторів мереж відмовились ретранслювати ТВі. У квітні канал раптово змінив формального власника: з офшорок, підконтрольних російському політемігранту Константіну Кагаловскому, контроль перейшов до офшорок, начебто заснованих американським бізнесменом родом з Одеси Алєксандром Альтманом. Утім, від уваги громадськості не сховалась ні вкрай каламутна роль у цій історії опозиційного нардепа, колишнього гендиректора ТВі Миколи Княжицького (він підтримав зміну власника), ні вкрай непрозора структура власності “чесного каналу” (статутний капітал кінцевої офшорки, як виявилося, складав лише $ 1000). Більшість журналістів покинули канал, а його репутації серед вузької, але відданої аудиторії було завдано нищівного удару. Що ж до того, хто реально стоїть за новим власником, версії різняться і досі. Але найчастіше говорять стисло - “Cім'я”.

Відносно відкритішою виявилася оборудка з продажу “золотому хлопчику”, 27-річному мультимійльонеру Сергієві Курченку потужного “Українського медіа-холдингу”. Ця група складається здебільшого з друкованих видань, до яких входять такі різні бренди, як тижневики Кореспондент та Forbes-Україна, щоденна газета Комсомольская правда в Украине, таблоїди та спеціалізовані видання (спортивні, кулінарні і т. д.). Також у холдингу є кілька радіостанцій та найпопулярніші інтернет-портали.

Якщо вірити офіційним даним, Курченко купив дещо “схудлий” холдинг: буквально за кілька днів до угоди власник УМХ Борис Ложкін продав журнал Фокус інвестиційній групі Vertex United, підконтрольній одеським бізнесменам Борисові Кауфману та Олександру Грановському (раніше вони медіа-бізнесом не займалися). В такому рішенні є логіка: “Фокус” фактично займав спільну нішу з “Кореспондентом”, і їхня конкуренція краще розвивалась би, коли б вони належали різним хазяям.

Борис Ложкін у коментарях “за гарячими слідами” натякнув, що вартість 98 % УМХ склала порядку $ 450 млн. Сума дуже велика, але вартість могли підняти ліцензія на випуск української версії впливового Forbes, потужна мережа розповсюдження видань та “приручений” рекламний ринок.

Ложкін також ясно дав зрозуміти, що угода готувалася поспіхом, буквально за місяць. Хоча раніше не раз заперечував переговори про продаж УМХ. Тож і тут спостерігачі заговорили про “пропозицію, від якої неможливо відмовитись”.

При цьому опитані Тиждень.ua експерти припускають, що різких змін у редакційній політиці видань, куплених Курченком, не буде — але неминуче будуть поступові. Якісь проекти можуть навіть закритися. “Можливо, для того ж Бориса Ложкіна це була своєрідна стратегія - за рахунок масових видань, тієї ж Комсомолки, зберігати “недоторканість” Фокуса і Кореспондента. Але, схоже, чим далі, тим важче було дотримуватися цієї лінії”, - припускає один з топ-менеджерів групи Інтер, гендиректор телеканалу Мега Олексій Мустафін. “Цілком можливо, що тут (з боку Курченка — Тиждень.ua) превалювала вимога "заверніть усе", або ж журнали просто дратували своїми обкладинками, а їх, на відміну від статей, бачить набагато більше людей”, - додає він.

 Отже, декотрі медіа-магнати вже втратили свої ресурси. Водночас в Україні стрімко виникають нові медіа-імперії. Типова їхня ознака — посилене приховування інформації про справжніх власників. Це не може не викликати підозр у тому, що створення нових, неформальних медіа-груп відбувається щонайменше за сприяння влади. Експерти майже одностайно говорять: “Сім'я” формує власний пропагандистський арсенал.

Так, останнім часом невідомі особи скупили низку телеканалів та створили кілька нових газет — непроста справа в той період, коли більшість великих бізнесменів відчувають брак обігових коштів, не кажучи вже про інвестиційний капітал. Хтось придбав практично збанкрутілий телеканал “Тоніс”. Хтось також купив чотири канали групи Business. Історія вийшла цікава: власник цієї групи Руслан Демчак потрапив до СІЗО за звинуваченням у махінаціях з державними грошима незадовго до того, як мав позмагатися за депутатство у ході минулих парламентських виборів із Григорієм Калетником, провладним бізнесменом та батьком нинішнього першого віце-спікера парламенту. В лютому Демчак вийшов із СІЗО — і швидко підписав угоду про продаж каналів, сума котрої офіційно не розголошується.

Ці набутки певний час приписували батькові та синові Калетникам. Потім, однак, превалюючою версією стала купівля групи чи то старшим сином президента Олександром, чи то Сергієм Арбузовим. Останньому також приписують запуск телеканалу БТБ (створений Нацбанком за часів керівництва там Арбузова, цей канал уже витратив на свій розвиток, за різними джерелами, до 300 млн. грн.), таблоїда “Взгляд” та ділової щоденки “Капитал”.

Разом із тим, нові медіа-проекти запускає не тільки “Сім'я”. Колишній головний редактор ахметівської газети “Сегодня” Ігор Гужва очолив новітній медіа-холдинг, згрупований довокла газети “Вести”, котра безкоштовно роздається громадянам у великих містах. На осінь холдинг планує запуск тижневика (за даними Тиждень.ua, орієнтовна ціна номера вроздріб складе близько 3 грн.) і навіть запуск телеканалу, на котрий вже отримано ліцензію. Також група планує запустити радіомовлення на хвилях FM.

“Фішкою” цієї групи є цілковита секретність джерел фінансування. За словами Гужви, все відбувається “на позичені кошти”, і його безкоштовна щоденка має вийти на прибутковість років за чотири головно за рахунок реклами. Медіа-експерти бачать іншу мету. “Цілком неринковий, але якісний продукт у вигляді “Вестей” Гужви може потіснити з ринку “Сегодня” та “Факты”, - наголосила в коментарі Тиждень.ua шеф-редактор проекту Телекритика Наталя Лигачова.

За деякими чутками, одним із фінансових донорів нової медіа-групи може бути все той же Дмитро Фірташ. Водночас у медійних колах частіше називають Росію — точніше, Газпром. “В Україні зараз ніхто не має зайвих кілька мільйонів доларів на рік, аби фінансувати безкоштовну газету, а от для сусідів це не проблема”, - поділвся з Тижнем один з досвідчених піарників. - “Можливо, і навіть імовірно, що Кремль ще не визначився з кандидатом на президентських виборах 2015 року, але пропагандистські інструменти вони готують вже зараз”.

В цій ситуації не дуже добре мають почуватися власники медіа-холдингів, котрі поки що відстоюють своє від апетитів Росії та “Сім'ї”. На загальнонаціональному рівні тут слід назвати Петра Порошенка з 5 каналом, Ігоря Коломойського із групою 1+1, Віктора Пінчука, чия телегрупа у складі СТБ, ICTV та Нового каналу тримає приблизно третину аудиторії, та Ріната Ахметова — власника мультимедійної групи “Сегодня” і телегрупи “Україна”, не так давно об'єднаних в один холдинг.

Природно припустити, що першими жертвами апетитів нових “медіавласників” можуть впасти відносно найслабші. “Чим менш потужний ресурс - тим більше сумнівів в тому, що він залишиться у нинішнього власника. Насамперед буде скуплений непотріб (благо, покупці не дуже розбираються в реаліях українського медіа-ринку), потім — дрібнота”, - прогнозує Олексій Мустафін.

Проте реальність дещо складніша. Скажімо, медіа-група Коломойського з минулого року веде затяжну війну за рекламний ринок проти об'єднаних сил Пінчука, Ахметова та Фірташа. І це робить її фінансово слабшою. Та водночас “на сторожі” інтересів олігарха стоїть інший бізнес (у першу чергу, банківський), та зв'язки з істеблішментом Ізраїлю й США. Аналогічно вкорінені на Заході позиції позиції Пінчука. А у Ахметова достатньо “авторитету” і всередині країни.

І все ж таки, нічого вічного немає. “Думаю, багато хто завмер в очікуванні: кого чекає доля УМХ в телевізійному сегменті”, - підсумовує Наталя Лигачова. - “Лишилися холдинги Коломойського, Ахметова, Пінчука. І, судячи з усього, жодному з них “Сім'я” не довіряє так, як самій собі. Висновки може зробити кожен... Але монополія однієї групи осіб загрожує встановленням режиму тотальної зачистки інформації, поверненням до часів “партійної організації та партійної літератури”.

Олександр Михельсон  

tyzhden

«Тітушки-румини» як «комсомол» партії регіонів

  • 25.06.13, 20:51

<span class=' bold ' >С.О. «Тітушки-румини» як «комсомол» партії регіонів – перший об’єкт спротиву опозиції  </span>

1.  «Універсальна формула унітазу» диктатури вже нецікава – цікавіше інше: що з цим робити. А ситуація, як ми писали – вкрай спрощена: мирних засобів для спротиву не залишилося – на немирні українське суспільство ще не наважується. От і все.

А влада до насилля готова. Тому розповсюджує дурниці про «фашизм» та «антифашизм».

 

2. Далі йдуть судження: якщо на край прірви збіжиться більше натовпу – з’явиться, нарешті,  бажання плигати через цей рів диктатури. Але в житті не зовсім так, як в марксистській філософії – кількість далеко не завжди переходить в якість чогось нового.

 

3. Приклад: натовпу у 5 тис. чоловік, що тупцював біля Верховної Ради, влада не злякалася – але сніжки дійсно владу Януковича перелякали.

На владу Януковича діють не ми, не наші сили – а тиск Заходу та протести біля кордонів України.

 

4. Визволення політв’язнів – теж результат тиску Заходу, а не українського суспільства чи опозиції. Яка, у свою чергу, вислухала багато докорів від того самого суспільства, яке не хоче підтримувати цю саму опозицію.

 

5. Громадські активісти, навіть зі «Спільної справи», часто відмежовуються від політичної опозиції, рекламуючи себе як «людей поза партіями». Думаючи, що це додасть їм балів громадянської підтримки. Але самі потрапляють у пастку суспільної байдужості – і час тепер «у  недолугості» обвинувачувати і громадських активістів…(я не про себе).

 

6. Суспільна думка дезорієнтується навальною критикою опозиції, переводячи увагу зі злочинів режиму на «недолугість опозиції», не помічаючи, що опозиція – дзеркало самого українського суспільства.

 

7. Яскравий приклад цьому – різниця між «Свободою» до входження в парламент – і «Свобода» після входження до нього. Самим «свободівцям» зсередини стали відчутніші труднощі проведення своєї політики, знаходячись у меншості.

 

8. Багато колишніх критиків Юлії Тимошенко вже знаходяться навіть у керівництві «Батьківщини». Тому, що навальний наступ диктатури на самі засади існування Української держави примушує українську політичну опозицію об’єднуватися та шукати постійного контакту з українським громадянським суспільством.

Доки воно взагалі існує.

 

9. Викривати злочини режиму потрібно постійно. Але при цьому вказуючи на шляхи її подолання. І ми повертаємося до того ж самого пункту: що ж робити?

 

10. Повторимо ще раз: мирного шляху повалення диктатури немає. Але і диктатура Януковича теж не може одразу перейти до масових репресій. Коло підтримки диктатури звужується як всередині країни, так і поза її межами. Хто хоч коли приймав участь у протестних акціях, той знає, що міліціонери дуже часто неохоче виконують накази по захисту агентів диктатури. Саме тому поруч з силовиками влада Януковича хутко створює групи силової підтримки з кримінальних елементів «тітушок-руминів» як свій «комсомол».

 

11. Саме тому спротив режимові Януковича логікою подій починається зі спротиву «тітушкам-руминам». Тут опозиція у своєму спротиві найбільш легітимна. Бо владі доводиться захищати кримінальних злочинців від звичайних українських громадян. Ці протиприродні факти потрібно максимально висвітлювати у ЗМІ, зокрема, в Інтернеті.

 

12. Тенденція така, що, наділяючи грошима, влада не може наділити цих люмпенів надихаючою ідеєю, яка б виправдовувала їх у власних очах. Саме тому нарощування такого кримінального елементу поруч з системою силових структур призводить до морально-психологічної деградації самих силових структур і перетворення їх на збройне знаряддя окупаційної влади.

 

13. Саме тому спротив окупаційній владі розпочнеться з нейтралізації груп та загонів «тітушок» та викриття намірів «об’єктивних» і «чесних» агентів впливу диктатури.

 

14. Влада Януковича намагається сьогодні створити в Україні путінську Росію без Путіна та Росії. Саме тому потрібно максимально викривати російський вплив як найбільш заражений радянщиною та комунізмом.    

C.Овчаренко

SiT

Я чую: Ви по-нашому говорите...

  • 24.06.13, 21:25
Подорожі, крім багатьох принад, гарні ще й тим, що ламають стереотипи і зміцнюють істини.

Дочитую спогади свого земляка Євгена Онацького "У вавилонському полоні". Видані в Буенос-Айресі 1949 року, вони досить свіжо і детально описують його поневіряння в Римській, потім Берлінській тюрмі і, нарешті, в "Целленбау" - спецоб'єкті концтабору Заксенхаузен.

Що незвично-незрозумілого, так це якісь чемні, стримані і виховані "есеси". Чи вони в Європі були інші, ніж в окупованій Україні, чи професорське звання в'язня впливало?... Словом, - "не наші есеси". Все інше - "за шаблоном". Це і білий, пухнастий сніг, який раптом нагадав Онацькому його рідну Глухівщину. Та так, що той попросив у спантеличеного наглядача лопату - прокидати доріжки (!). І таке традиційне для українців (на чужині) братання, незалежно від політичних поглядів і попередніх стосунків. Найголовніше, що навіть в тих умовах суворої ізоляції (25 палиць за розмову в'язня з в'язнем!), українець шукав українця, знаходив і допомагав, або допомагали вижити йому.

Зайшов з товаришем до магазину з вивіскою "Центральний гастроном" (тут, у Клівленді, є цілий район "Ukrainian village"). Ну, щоб, як кажуть: "Свій до свого по своє..." Дуже літній пан, зачувши нашу розмову підійшов поспілкуватися. По тому, що свою рідну місцевість в Україні він називав повітом, я зрозумів, що Батьківщини не бачив давно. І що здивувало - він поняття не мав про тутешнє українське середовище, про велику кількість наших організацій, їх діяльнiсть... Просто чув, що є. Мову, ідентичність зберіг, але подібних собі не шукав. Так і прожив у "паралельному світі".

Інший знайомий розповів, що поніс у школу, де навчається онук, писанки. Просто показати. І кілька "американських" школярів сказали, що бачили писанки з подібними візерунками в домашніх фотоальбомах. Але, чи українці вони? - не знають.

Отакі вони, "паралельні світи"... Не стоятимем плече-до-плеча, - наші онуки розрізнятимуть свою сутність по візерунках.



Геннадій Іванущенко

Геннадій Іванущенко

Історик, керівник проекту "Сумський історичний портал".

Живе і працює в м. Лондон (Велика Британія).


Сашко Положинський - the best!!! просто

  • 24.06.13, 16:23

Сашко Положинський - the best!!! просто. Такі full contact концерти на вулицях міста дають в сто разів більше енергетики, ніж стадіони чи концертні зали. 

Треба так в Суми їх звати терміново. Хочу. Тільки вуличні мистецькі performance дає відчуття духу міста, а також ще бруківка та чисті газони зі смарагдовою травичкою. І не треба більше нічого - совкового масштабу, пафосу чиновницьких поців на відкритті та ін.

От у Сумах на День Конституції знову буде концерт духових оркестрів на стадіоні - вже більше 5 років ловлю себе на думці що час з цим закінчувати. Потрібен контакт музикантів з людьми - на площі, на вулицях та провулках міста - там є аура, душа міста та загальне щастя всіх слухачів. 

На стадіоні "Ювілейний" цього ніколи не було - якась дурнувата дисципліна не дає там відірватися всім емоціям, які хотілось би показати на таких концертах. А вони [музаканти] цього варті, щоб з ними разом зробити full contact перформанс на вулицях міста. 


На Ющенка подали в суд за газові контракти

  • 24.06.13, 16:09

Юристи вимагають визнати протиправними ряд дій Ющенка у 2008 році.
Фото: tsn.ua
Юристи вимагають визнати протиправними ряд дій Ющенка у 2008 році. Фото: tsn.ua

Директор юридичної компанії Lions Litigate Станіслав Батрин звернувся до Вищого адміністративного суду України з позовом до колишнього президента України Віктора Ющенка щодо законності заборони Олегу Дубині як керівнику НАК "Нафтогаз України" підписувати газові контракти за ціною 235 доларів.

Про це повідомила прес-служба директора юридичної компанії.

"Ми також розглядаємо як протиправні дії Ющенка щодо переймання на себе компетенції Кабінету міністрів України та здійснення управлінського впливу на НАК "Нафтогаз України" (перевищення владних повноважень з огляду на ст. 19 Конституції України) у процесі укладення контрактів на поставку та транзит газу за №КП і №ТКГУ, видання обов'язкових до виконання директив підприємству НАК "Нафтогаз України", - йдеться у повідомленні.

Таким чином позивач просить ВАСУ, визнати дії екс-президента Ющенка щодо переймання на себе компетенції Кабінету міністрів і Міністерства палива та енергетики України та здійснення управлінського впливу на НАК "Нафтогаз України" у процесі погодження та укладення контрактів на поставку та транзит газу між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" у 2008 р. - протиправними.

Крім того, позивач просить суд визнати протиправними дії Ющенка щодо видання обов'язкових до виконання підприємством НАК "Нафтогаз України" директив (затверджених Указом Президента України від 26 лютого 2008 р. №165/2008) із відповідними умовами до укладення та змісту контрактів на поставку та транзит газу між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" у 2008 - 2009 р.

Також Батрин просить визнати протиправними дії Ющенка з відкликання голови правління НАК "Нафтогаз України" та заборони підписання погодженого станом на 30-31.12.2008 р. на міжурядовому рівні України та Росії контракту на поставку газу між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" за ціною 235 дол. за 1 тис. куб. м.

Крім того, він вимагає визнати протиправним (незаконним) та скасувати указ Президента України від 26 лютого 2008 р. №165/2008, яким затверджено обов'язкові до виконання директиви тодішнього президента України Ющенка.

Нагадаємо, раніше директор юридичної компанії Lions Litigate Станіслав Батрин та голова Українського юридичного товариства Олег Березюк звернулися з позовами до Кабміну з вимогою розірвати газові контракти, укладені у 2009 р. між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром".


gazeta.ua

Як українці з фіно-угрів росіян робили

  • 24.06.13, 00:32

Своєрідність українсько-російських стосунків як тільки не пояснювали. Причин їхньої любові-ворожнечі де тільки не шукали. І завжди знаходились бажаючі дивуватися: мовляв, два слов'янські народи, зі спільної колиски вийшли, спільними коренями живляться - а ніяк порозумітися не можуть.

Однак останнім часом слов'янськість росіян піддається прискіпливій ревізії. Її все більше пов'язують лише з українським і білоруським елементом, котрого нараховують у сучасній Росії мільйонів так з п'ятдесят.

Ще на стільки ж мільйонів "тягне" "татарсько-монгольсько-кавказький" елемент. І решта - теж мільйонів так до п'ятдесяти - це в різній мірі ослов'янщені фінно-угри.

Приблизно десята їх частина сьогодні ідентифікує себе саме з фінно-угорцями, вони є, так би мовити "свідомими націоналістами", котрі намагаються відродити свою культуру, мову і навіть державні утворення - на просторі від Карелії до Оренбуржжя. "Несвідомі" ж називають себе росіянами, тобто слов'янами, і тим не переймаються.

Саме цей факт багато дослідників України й Росії вважають причиною українсько-російських непорозумінь, котрі спочатку були непорозуміннями українсько-фінно-угорськими.

Пам'ятаєте, як Лис повчає Маленького Принца: "Ми відповідаємо за тих, кого приручили"? Це - про нас, українців. Несучи фінно-уграм "цивілізацію" як ми її розуміли, ми сприяли витворенню штучного етносу "русские", відриву фінно-угрів від їхніх глибинних коренів. І - породили для себе мороку на багато віків. Так само, як і для них.

Про це наша розмова з угро-фіннологом, істориком і журналістом Ростиславом Мартинюком, котрий досить своєрідно узагальнює історико-політичні розвідки про природу російсько-українського мезальянсу.


- Ростиславе, ще Нестор-літописець згадує про мордву, весь як про підданих Києва. Ким кияни були для тих народів: місіонерами, колонізаторами?

- Нестор і справді, перераховуючи підданих Київського каганату, назвав більше фінно-угрів, аніж слов'ян. Існує версія, яка мені особисто видається досить вірогідною: фінно-угрів спочатку підкорили шведи. Коли шведи сіли на київський "стіл", фінно-угри автоматично стали підданими Києва. Міста Ярославль і Володимир розвивалися як торгові і військові слов'янські факторії на фінно-угорських землях. До речі, вони, як і Москва, Суздаль, Ростов, Галич, скоріше за все, були не засновані, а просто перейменовані слов'янами. (Недарма ж, приміром, під час недавніх розкопок у Москві, в районі Охотного ряда знайдені древні дослов'янські культурні шари, й ідентифіковані вони саме як угро-фінські).

За часів князівської доби слов'ян планомірно переселяли на "приєднані" території, наділяли там землею, аби захиститися від німецьких і данських зазіхань. Слов'яни принесли фінно-угорцям православ'я, писемність, офіційною мовою стала саме слов'янська. І почали паралельно існувати два світи - слов'янський християнський і фінно-угорський язичницький.

- Але ж потім утворилося Московське князівство, цілком незалежне від України. І, здається, аж до петровських часів українці і фінно-угорці вирішували кожен свої проблеми?

- Дійсно, Московія була фактично фінно-угорською державою. І справді, саме Петро I організував, так би мовити, другу хвилю українізації фінно-угорських народів. Він зрозумів, що пробитися в Європу Московія може лише через слов'янський світ. Говорячи сучасною мовою, в цьому йому допомогли саме українські "політтехнологи" - києво-могилянці на чолі з Феофаном Проокоповичем (останній, до речі, запропонував Петру назватися імператором. А до того Феофан пропонував імператорство Мазепі, але той відмовився, мабуть, був занадто демократ).

І почалося: освіта - лише українсько-слов'янська, на чолі усіх єпархій - вихідці з України. Відомо, наприклад, що в Московії не було театрів: для фінно-угрів жест завжди мав сакрально-магічне значення.

А тому театралізоване дійство вони сприймали як духовну наругу. А Феофан зобов'язав єпархії щомісяця організовувати вистави, і першими акторами були саме українці.

А чого варте примусове гоління борід! Йшлося ж не просто про "європейську зовнішність", йшлося про боротьбу з язичництвом: адже фінно-угорці вірили, що в бороді - душа живе, і що безборода людина перетворюється у вампіра. Уявляєте як вони сприймали поголених українців?!

До речі, цікавий факт, пов'язаний з другою хвилею українізації: брилу, на якій стоїть "мідний вершник" у Санкт-Петербурзі, притягли з карельського священного гаю. Карели ще дуже довго приходили молитися до цього пам'ятника і сприймали Петра I як лицаря з Калевали.

- За логікою речей, третя хвиля українізації-слов'янізації, мабуть, пов'язана з більшовиками?

- Якраз ні. Адже чим насправді був жовтневий переворот? Він був спробою звільнення фінно-угрів і євреїв від слов'янсько-німецького панування. До речі, недарма ж Ленін очолив більшовиків; у ньому ж злилася мордовська і єврейська кров. Недарма Леніна поховали у мавзолеї на місці злиття Москва-ріки і Неглинної: фінно-угри своїх вождів споконвіку бальзамували і ховали саме на злитті рік. Адже пролетаріат і середня ланка ВКП(б) сформувалися саме із ерзянського і мерянського плебсу, тому вони і вимагали, і підтримували таке поховання.

- Тому Леніна ніколи не винесуть з мавзолею?

- А як його можна винести, якщо він є язичницьким символом - нехай і православних фінно-угрів? Більшовики, до речі, всіляко сприяли зміцненню національної самосвідомості фінно-угрів. Принаймні, національні школи відкривалися там, де населення хотіло. А слов'янський наступ почався за часів Хрущова і Брежнєва. І справа не лише у закритті національних шкіл. У 50-70-х роках українців масово вербували працювати на Північ, Урал, у Сибір. За великим рахунком, їм віддали на поталу багатства фінно-угорської землі. Як вони там хазяйнували - відомо.

- Скажіть іще, що саме вони споїли комі, карельців чи хантів.

- Але ж медики давно довели, що фінно-угри не мають фермента, котрий розщеплює алкоголь. І недарма ж у Фінляндії введено "сухий" закон. Слов'янин повинен усвідомити: якщо він пропонує фінно-угрові "горло промочити" і "накачує" його до безтями, він чинить як садист. До речі, у Запорізькій Січі не просто випробовували людину хмільним, а здійснювали таку собі расову селекцію - аби інородці й іновірці поміж козаків не затесалися.

- Якщо вже "революційні" події в Росії пов'язувати з "бунтом" фінно-угрів проти слов'ян, то виходить, що і Єльцин - "брат по крові" Леніну?

- Згадайте: першою зі складу СРСР вийшла саме Росія - 2 червня 1991 року, обравши своїм вождем Єльцина-удмурта. Його село - Бутка в Свердловській області - є удмуртизованим російським селом. Там навіть містилося головне язичницьке капище. Свого часу багато дивувалися, чому онук Єльцина - Борис - узяв прізвище діда, а не батька - Вілеена Хайруміна, волзького болгарина. А все дуже просто: за удмуртським звичаєм, якщо в родині лише доньки, то перший син старшої доньки бере собі її дівоче прізвище. Тому Росія і має двох Борисів Єльциних - старшого і молодшого. І "братом по крові" Леніну є не тільки Борис Миколайович, а й Володимир Путін.

- Цей пітерський душка-інтелігент?

- Мати цього душки - з Тверської області, з місцини, де компактно проживають карели. Вони переселилися туди в XVII столітті (втікали від шведів-протестантів, адже були православні). До речі, їх там на початку XX століття було більше, ніж у самій Карелії. У Тверській області існували цілі повіти, котрі взагалі не знали російської мови, а для письма використовували фінно-угорські ієрогліфи. "Всеросійський староста" Михайло Калінін, уродженець тих місць, згадував, що в дитинстві дуже дивувався: чому літери "А" і "Б" не є окремими словами, а буквами. На сьогодні вже встановлено, що коріння Путіна - в народності вепси (слов'яни називали їх весями). До речі, вираз "за щучим велінням, за моїм хотінням" - шаманське заклинання вепсів, адже щука була їхнім тотемом. І відповідна казка - вепська.

А взагалі про Путіна переповідається цікавий факт: немовби після відвідин російської Півночі, Соловків зокрема, Володимир Володимирович провів закриту нараду з істориками і обговорював можливість осмислення російської історії без прив'язки до Києва.

- Цікаво, а у нашого Леоніда Даниловича фінно-угорської крові немає?

- Ні, Кучма - росіянин. До речі, шукати власне росіян-слов'ян потрібно саме на його батьківщині. Я думаю, що таке плем'я свого часу справді існувало: на території сучасної Східної Білорусі, частини Смоленської, Брянської, Орловської, Калузької, Чернігівської і Сумської областей. І що Москва виникла на кордоні росіян-слов'ян і мерян-фінно-угрів. Отож недарма Леонід Кучма так тяжіє до росіян.

- Якщо вже фіно-угри за часів Леніна і Єльцина так повстали проти слов'янського світу, чому ж Росія нині ніяк не може змиритися з українською незалежністю, чому вона так і прагне "влізти у рідню"?

- Ну тут, мабуть, потрібно починати здалеку, хоча б з фіно-угорської міфології. У ній пара мислиться як основа стабільності життя. Недарма назва народів у них парна: ханти-мансі, комі і комі-пермяки, фінни і карели, іжорці-воть. Їхні амулети завжди у вигляді близнюків. Коли виникла нова ідентичність "русские", вона підсвідомо почала шукати собі пару і вирішила, що це ми - українці. І хоча вони нам втовкмачують, що в омріяній ними парі ми є "жінка", а вони - "чоловік", насправді вони - агресивна "жінка", котра спокушає нас "прийти і володіти" нею. А ми - "чоловік", який стомився від домагань.

- А чому вони у Фінляндії чи Угорщині пари не шукають, керуючись "покликом предків"?

- А тому, що вони поклику фінно-угорських предків не відчувають. Їхня генетична пам'ять, їхня самосвідомість так і не продерлися до своїх глибинних шарів, фінно-угорських. Вони забули самих себе, живуть за суспільними моделями, за природою своєю чужими для них. Мабуть, через це російське суспільство завжди було з присмаком тоталітаризму: воно не мало внутрішньої зорганізованості, його потрібно було зорганізувати "згори". Росіяни й зараз бояться демократії, щоб не розпастися. Тому-то росіяни сьогодні і без грунту під ногами, бо відрубують свої природні корені й намагаються причепити чужі, штучні. Вони липнуть до України, аби знайти втрачену рівновагу. І не розуміють, що шукати її потрібно в собі самих, адже фінно-угорська традиція - велика, красива, жива.

І та Росія, якщо вона є сьогодні, - це українське породження. Так само, як, приміром, Угорщина - німецьке, Фінляндія - шведське, Естонія - датське. Росія - наше породження. Ми надламали фінно-угорський світ і самоусунулися від його ладування. Ми не зробили того, що шведи, датчани, німці для своїх протеже - ми не створили росіянам структуру, яку вони могли б наповнити корінним фінно-угорським змістом. І це на нашій совісті. А тому, поки в Росії бродіння не закінчиться, у нас теж спокою не буде. Потрібно сприяти відтворенню фінно-угорської свідомості росіян, і тоді вони не Крим і Слобожанщину впорядковуватимуть, а себе самих. А від того і ми, і вони виграємо.


ДО РЕЧІ

Нині у Росії існують 4 анклави фінно-угорських народів, які прагнуть регіональних утворень.

  1. Фінно-балтійський складається з Карелії, Іжорії, Вотландії, Інгерманландії, Вепсландії та країни Сето (Карелія, Архангельська, Ленінградська, Новгородська, Псковська, Вологодська області).
  2. Фінно-волзький – Ерзяньмастор (Мордовія), Мокшеньмастор (Західна Мордовія), Мещерія та Марій Ел.
  3. Фінно-пермський (Удмуртія, Бесермянія, Комі, Комі-Парма).
  4. Фінно-уральський – ханти, мансі, котрі майже асимілювалися серед нефіно-угорських народів Півночі.

 

ДО РЕЧІ

Пушкін недарма став національним російським поетом: крім африканської крові, в його жилах текла фінно-угорська. Пушкін – дуже розповсюджене ерзянське прізвище (від “пуш” – “липа”). Родове Болдіно – це мерянське поселення в Ерзяні. Легендарна Арина Родіоновна була іжоркою.

Отож пушкінські казки – поетизований фінно-угорський фольклор. І той же Балда, і цар Додон, і “мертва царівна”, і “кіт учений”. Приміром, у фінно-угорських мовах немає слова “заснути” і говорять “чуть-чуть умереть”. А тому і прокинулася “мертва” царівна від поцілунку королевича Єлісєя: він не оживив, а просто розбудив її. А рядок “и днем, и ночью кот ученый“ є буквальним перекладом ерзянських молебнів, які розповідають, що відбувається із жрецем після його смерті. Кіт і є померлим жрецем. Ерзяни прив’язували своїх своїх небіжчиків у кронах дубів і вірили, що їхня душа перетворюється на чорного кота. Той на ланцюгу ходив і царство мертвих охороняв.

Якщо вже згадувати російських літературних геніїв, то Лермонтов є мокша. А його рідна Пенза в перекладі з мокшанської означає “кінець шляху”. Іван Бунін – мещеряк, “буня” з мещерської – гудзик. Сергій Єсенін поєднав мещерську і ерзянську кров.

До речі, про ерзян: їхня колишня войовничість і лицарство і сьогодні даються взнаки: під час Другої світової війни найбільше Героїв Радянського Союзу було саме серед ерзян. І Конєв був ерзя, і Жуков, і Власов. І неперевершений Чапаєв – теж ерзя. А слов’яни називають цей лицарський народ зневажливим словом “мордва”. А це те ж саме, що назвати українця хохлом.


ДО РЕЧІ

Росіяни споріднені расово, цивілізовано та мовно з народами Японії, Кореї, Маньчжурії, Центрального Китаю. Найприкметнішою ознакою цього є фіно-угорські ієрогліфи. Ця писемність частково збереглася в ерзян, карелів. Уже цілком "русские" мешканці Володимирської та Ярославської губернії користувалися мерянським ієрогліфічним письмом навіть у часи Першої світової війни. З’ясувалося це завдяки імперській військовій цензурі. Листи до родичів “мужички” писали “каракулями”.

Спеціальне розслідування встановило, що це “понти”. Саме так називали своє письмо мешканці мерянських губерній Російської імперії. Уявляєте, як важко було росіянам у XVII-XVIII стст. Засвоювати кирилицю – потрібно було змінювати ієрогліфічну свідомість на буквенну! Саме тому києво-могилянці вважали росіян "тупими" і дивувалися, що лише дяки й піддячі так-сяк розуміють грамоту. Для росіян наша грамота тоді була по справжньому “китайська”.

У сучасній російській мові кожне десяте російське слово має фінно-угорський корінь. Та й граматичні конструкції – того ж походження: "я маю", кажуть слов'яни; "у мене є”, кажуть росіяни за фіно-угорською традицією. І коли ми говоримо сьогодні “йолки-палки”, ми повторюємо мерянське “ех, життя” (йолус – життя). А пушкінського Балду пам’ятаєте? Це від мерянського “бол” – село. Балда – значить селюк.

Ростислав Мартинюк

Ростислав Мартинюк

Наші Герої - наша пам'ять!

  • 23.06.13, 22:37

1004419_594513457255031_82717675_n.jpg

На Зелені Свята львів'яни вшановують могили захисників України

Віддавна на Зелені Свята -- Зіслання Святого Духа і Пресвятої Трійці -- українці вшановують могили захисників: спочатку - Роду, а згодом - Народу, Нації і Держави.

У Львові традиційно у перший день свят, у неділю, громада вшановує військові поховання на Янівському цвинтарі, а на другий день свят, у понеділок, на Личаківському цвинтарі.

Сьогодні, коли знову розпочався шалений наступ на українську історію, мову, культуру та звичаї, кожен українець не має права бути байдужим. Наша відповідь Русскому міру -- творення та збереження Українського Світу.

Громадський комітет пошанування військових могил у Львові запрошує на спільну молитву священиків, церковні хори, військових, молодь, усіх громадян нашого міста, яке плекає українські звичаї.

Наш священний обов'язок віддати шану героям, не дати перерватися споконвічній традиції.

від імені Громадського комітету

пошанування військових могил у Львові

Ігор Калинець

Шановна Львівська громадо!

23 ЧЕРВНЯ, НЕДІЛЯ

15:00 -- Збір громадськості на Меморіалі УСС: панахида та запалення свічок на могилах Січових Стрільців, виступи громадських діячів та концертна програма, перехід та вшанування могил Володимира Робітницького, Ольги Басараб, Богдана-Ігоря Антонича, молитва на Меморіалі жертв політичних репресій

24 ЧЕРВНЯ, ПОНЕДІЛОК

15:00 -- Збір громадськості на могилах УСС на Марсовому полі: панахида та запалення свічок на могилах Січових Стрільців, перехід до могил жертв репресій та Меморіалу УПА на Марсовому полі, Поля почесних поховань на Личакові, Військового Меморіалу УСС та УГА, молитва та виступи громадських діячів

За ініціативи громадського діяча, лауреата Шевченківської премії Ігоря Калинця


Організатори:

Громадський комітет пошанування військових могил у Львові

Громадський рух “Зарваницька ініціатива”

Громадське об’єднання “Небайдужі”
Громадська організація “Народний контроль”
Національна скаутська організація України “Пласт”
Молодіжний Націоналістичний Конгрес

Контакт: “Зарваницька ініціатива”, Юрко Антоняк 0503706632, [email protected]

_b8EDnCEBSmxVIhQSw-rGIrk6e1uZhsfcbZzE4z1uWfy4uVEAODvYonDeUlhQn_hfxGDoe0oPItJLCUXhZc33X7lvIEcfIIknlLq2Pk5Yd-VYnlBeIk4BhZdrA