Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.

Топ учасників

Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

Вони можуть забрати наше життя, але вони ніколи не заберуть нашо

  • 08.05.14, 17:20
Президент Путін виправдовує дії свою агресію щодо України специфічно потрактованими історичними подіями й процесами, а також постійно згадує й відповідно оцінює роль окремих постатей з історії.
 
Імена Гітлер, Сталін, Ленін, Бандера, Шухевич лунають на державних прес-конференціях і трапляються у заявах міністерств закордонних справ та репортажах ЗМІ про поточні події.
 
Чи є у Європі приклади суперечливої оцінки і навіть маніпулювання історичними діячами та національними героями?
 
Національні герої народжуються і вмирають, але потім дуже часто народжуються знову і знову.
 
«Вони можуть забрати наше життя, але вони ніколи не заберуть нашої свободи», – вигукує знамениту завдяки голівудському кінофільму «Сміливе серце» фразу середньовічний шотландський воїн Вільям Воллес.
 
Насправді ми не можемо точно знати, що саме казав Воллес своїм бійцям перед вирішальною битвою при Стірлінґському мосту у вересні 1297 року.
 
За перемогу над англійцями, а також з огляду на його популярність, шотландські барони обрали Воллеса правителем, хоч і не на довго.
  
Вільяма ВоллесВільяма Воллес
Вільяма Воллеса стратили у Лондоні 1305, звинувативши у зраді англійському королю. Шотландський ватажок доводив, що не міг зрадити англійській короні, бо ніколи не присягав їй на вірність.
 
Англійці повісили засудженого, потім розчленували його тіло, але то не був кінець Вільяма Воллеса.
 
Вільям Воллес загинув, але Шотландія так і не була підкорена, а він сам став одним з національних героїв.
 
Через сотні років по його смерті у 1869 році було завершене будівництво одного з найвеличніших монументів Воллесу.
 
Біля міста Стірлінґ у Шотландії на горі височить кам’яна вежа, а в прилеглій будівлі – музей, у якому можна дізнатися і про інших шотландських героїв.
 
Герой одразу кількох націй
 
Вежу звели на всенародно зібрані кошти й пожертви – одна з яких прийшла від національного героя Італії Джузеппе Гарібальді, котрий очолював війну за італійську незалежність та єдність у 19-му сторіччі.

  
Джузеппе ГарібальдіДжузеппе Гарібальді
Гарібальді – унікальний приклад національного героя навіть не для однієї, а для кількох країн, при чому на різних континентах.
 
Уругвай у Латинській Америці, наприклад, також вважає його батьком нації.
 
Вільям Конелл – американський історик доводить, що навіть Сполучені Штати можуть завдячувати Ґарібальді за те, що той імовірно підштовхнув Авраама Лінкольна до швидшого скасування рабства у США.
 
«Гарібальді мав славу героя-полководця у війні за об’єднання Італії 1860 року. Саме тоді американським президентом був обраний Лінкольн. 1861 року, коли армія півночі зазнавала поразок у громадянській війні, Лінкольн пропонував Ґарібальді пост бригадного генерала. Ґарібальді тоді заявив, що погодився би, але за умови призначення, головнокомандувачем, а також Гарібальді заявив, що Лінкольн мусить оголосити про скасування рабства», – розповідає американський історик, нагадуючи, що Лінкольн у той момент не погодився, але саме вимога Гарібальді зрештою підштовхнула його до пізнішого оголошення про скасування рабства у Сполучених Штатах.
 
Джузеппе Ґарібальді поєднував націоналізм та боротьбу за право італійців на державність із палкою прихильністю до загальних принципів прав людини на свободу й інші політичні права, які зараз ми називаємо демократичними цінностями.
 
Британський дослідник історії формування націй професорАнтоні Сміт, вказуючи на сучасну Шотландію, наголошує, що саме від лідерів часто залежить доля національно-визвольних рухів.
 
«Націоналізм – це хвиля, яка приходить і відходить. Значною мірою саме від майстерності лідерів руху за самостійність залежить те, куди на таких хвилях можна дістатися, чи можна отримати бажаного для них результату – незалежності. Я не думаю, що зараз ми є свідками раптового спалаху незалежницьких настроїв у Шотландії, завжди були націоналістичні настрої. Якщо референдум (восени 2014 року) підтримає заклики до незалежності, тоді ми станемо свідками націоналізму, який привів до незалежності», – каже професор Сміт.
 
Різні герої різних народів
 
В іншій частині Великої Британії – в Ольстері досі триває болісний процес, який прихильники називають національно-визвольною боротьбою ірландців-католиків, котрі домагаються возз’єднання Ірландії.
 
Їм протистоять юніоністи-протестанти, які, навпаки, хочуть збереження провінції у складі Великої Британії.
 
В результаті – бійці «Ірландської республіканської армії» (ІРА) для одних – жорстокі вороги, а для інших – потенційні національні герої.
Летючий загін Шона Хогана під час Ірландської війни за незалежність
Летючий загін Шона Хогана під час Ірландської війни за незалежність

«Я ірландський республіканець. Я хочу жити у мирній Ірландії, яка заснована на рівності», – заявив нещодавно Джеррі Адамс– північно-ірландський політик з партії «Шін Фейн», яка стверджує, що бореться політичними методами за досягнення своєї мети – об’єднання Північної Ірландії з незалежною Ірландською республікою.
 
Опоненти Джеррі Адамса вказують, що він та його соратники мають також темну сторону боротьби.
 
За роки громадянського конфлікту в Ольстері у збройному протистоянні ІРА з британською армією та озброєними юніоністами застосовувалися і терор, і викрадення, і бомби та вбивства.
 
Джеррі Адамс один із тих хто очолив перетворення тієї збройної боротьби у мирний процес, але наголошує: «Я ніколи не відрікався від «Ірландської республіканської армії» і ніколи цього не зроблю. Проте я радий, що разом з іншими я створив мирний і демократичний шлях уперед для усіх».
 
Хоча офіційно «Ірландська республіканська армія» припинила збройну боротьбу, залишається чимало людей, які вважають, що ІРА скоїла злочини, за які її бійців та лідерів треба карати. Проте для певної частини ірландців-католиків ІРА – це організація, яка захищала їх і відстоювала національні права.
 
Чи будуть лідери республіканського руху, такі як Джеррі Адамс, що стали політиками, колись вважатися національними героями? Досвід показує, що для певності треба, аби минуло принаймні кілька сотень років на справжню оцінку.

Богдан Цюпин

Богдан Цюпин – український журналіст у Лондоні.

Звірства окупантів

  • 08.05.14, 16:24
На Донеччині в лісі виявили тіло проукраїнського активіста, напередодні побитого бойовиками - ЗМІ
08.05.2014 | 15:37
Вбитий є одним з прихильників єдності України в Донецькій області.
Боевики избили проукраинского активиста и увезли его / REUTERS
Бойовики побили проукраїнського активіста та увезли його / REUTERS

У селі Шантриголова Краснолиманського району Донецької області знайдено тіло фермера Валерія Сало, який виступав за єдність України, повідомляє "Новости Донбасса".

Його машину в центрі села зупинили озброєні бойовики, його змусили вийти з машини, побили і без свідомості завантажили в багажник своєї машини та зникли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖНа Донеччині терористи, ховаючись за спинами дітей і жінок, вбили двох військових

Сьогодні, 8 травня, спалену машину зі згорілим тілом Валерія знайшли в Грековському лісі Луганської області міліціонери Харківської області.

Позиція

  • 08.05.14, 13:11
Росія розв’язала жорстоку і безпринципну агресію проти України, – військовийЗ українцями воюють не сепаратисти Донеччини, а навчені та підготовленні армійці.

Звернення льотчика-снайпера командира 18 окремого вертолітного загону Місії ООН зі стабілізації у ДР Конго полковника Андрія Когута, яке він написав на своїй сторінці у Фейсбук.

Звернення подаємо без змін

«Шановні колеги, бойові побратими!

Звертаюся до вас як командир окремого бойовогоавіаційного підрозділу, полковник, льотчик-афганець, який понад 35 років проходить службу в Збройних Силах Радянського Союзу, України.

Події останніх днів змінили моє ставлення до країни-сусідки, у якій проживає багато моїх друзів. 2 травня була збита пара вертольотів МІ-24, загинув екіпаж. Загиблі – мої колеги, офіцери, з якими ми виконували бойові завдання під егідою Місії ООН. Там було по-справжньому «гаряче», вони вижили в Африці, але загинули від рук російських найманців. Повторюсь, саме чужоземців, які прийшли в мою країну і вбили моїх друзів!

Як людина військова, я розумію, що здійснити постріл із ПЗРК спроможний лише професіонал. І цей факт вкотре підтверджує, що з українцями воюють не сепаратисти Донеччини, а навчені та підготовленні армійці. Вони знищують нашу символіку, натомість піднімають на державних будівлях прапори іншої країни – Російської Федерації. Висновок зрозумілий: почалася відверта, жорстока і безпринципна агресія сусідньої слов’янської держави. Той факт, що бойовики використовують «живим щитом» місцеве населення, ховаються за жінок, дітей, і звідти стріляють, показує усю мораль цього протистояння. Вже доведенні факти, що цими вбивцями керують люди із ГРУ ГШ РФ. Я свідомо не називаю їх офіцерами, адже той, хто ховає розпізнавальні нашивки, свої погони, та підняв автомат на братній народ – не може бути офіцером. Дивлячись на їх обличчя з екрана телевізора, я припускаю, що колись ми проходили службу в одній – Радянській – армії. І як людина з досвідом стверджую: таких покидьків ганьбили в усі часи в офіцерському колективі.

Складно зрозуміти і позицію простих росіян. Їхнє вище керівництво розпочало війну проти братнього народу, який вигнав свого президента – найбільшого в історії крадія. Ми засуджували ісламістів, які здійснювали теракти в найбільших російських містах, разом переживали трагічні події із заручниками Норд-Осту, підтримували антитерористичні операції спецназівців на Північному Кавказі. А тепер братній народ мовчки сприймає політику Кремля по відношенню до України.

Колись нас вчили, що війна за рідну землю – священна. Так є і цього разу. Ми на своїй землі, під своїми прапорами і захищаємо суверенітет і кордони держави, яку визнав увесь світ. Як льотчик, який вже неодноразово використовував авіаційне озброєння і знає ціну життю, заявляю: вороги, які вбили моїх друзів і колег, знайдуть тут смерть. Я особисто, усі бойові льотчики України зроблять все можливе, аби окупанти відчули горе на нашій землі. Ми пишаємося українськими офіцерами, прапорщиками, сержантами і солдатами, які протистоять злочинцям. Пам’ятайте: військові льотчики з вами! У нас достатньо професіоналізму, навичок і моральної витримки, аби знищити ворога!», – йдеться у зверненні.

 

Прошу максимальний репост

  • 08.05.14, 08:48

Друзі, УВАГА!

Завтра об 11-й годині ранку виїжджаємо знову до Одеси, повертаємося в неділю, 11-го травня.

Плануємо провести "екскурсію" всім бажаючим гостям міста і заразом зайнятися корисними справами щодо забезпечення спокою та миру на вулицях Одеси в ці травневі дні абсолютно мирними діями, але готовими потрібно бути до всього, самі розумієте, у калорадів хвороба мозку завжди загострюється на 9 травня...

Хто бажає долучитися до нашої команди, пишіть у приват Алексей Дух

Потрібні переважно водії з автомобілями, компенсація за їжу, проживання та бензин буде залежати від кількості пожертвувань, надісланих на наший рахунок.

Тому хто бажає підтримати нас у цій важливій справі фінансово, картка Приват: 4149 4378 0538 3633 - Кремсенко Артем

Будемо дуже вдячні за допомогу, бо інших джерел фінансування наших акцій не маємо, тому і звертаємося завжди до вас, друзі.

Дякую за репост!

#Автомайдан #Київ #Одеса