хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

Росія відмовляється виводити ЧФ з Криму

 
 
версія для друку зберегти як файл
відправити поштою

Російська сторона не бажає говорити про підготовку до виводу ЧФ РФ з території України й не допускає можливості перегляду вартості оренди об'єктів інфраструктури, використовуваних флотом

Україна пропонує Росії не чекати декілька років, а вже в 2009 році розробити план і почати виведення збройних формувань Чорноморського флоту з Криму. За відомостями газети "КоммерсантЪ-Украина", ця ініціатива прописана в меморандумі про етапи й порядок виведення ЧФ РФ до 28 травня 2017 року, який був переданий Росії ще в квітні, - главою МЗС України Володимиром Огризком.

Як стало відомо газеті, в спеціальному меморандумі "Про етапи й порядок виведення до 28 травня 2017 року військових формувань Чорноморського флоту Російської Федерації з місць його тимчасової дислокації на території України" пропонується визначити етапи, механізми й процедури для забезпечення поступового виведення військових формувань, кораблів, суден, озброєнь, військової техніки й іншого майна ЧФ РФ з України.

Україна пропонує Росії розпочати переговори для обговоренню конкретних питань. За задумом українських дипломатів переговори повинні проходити в рамках підкомісії з питань функціонування ЧФ РФ і його перебування на території України. Українську частину підкомісії з травня очолює в.о. першого заступника глави МЗС Юрій Костенко.

"Підсумком переговорного процесу повинен стати міждержавний протокол, що визначає план-графік виводення до 28 травня 2017 року ЧФ РФ з території України, який має бути підписаний до кінця 2009 року", - мовиться в документі. Передбачається, що конфлікти в переговорному процесі повинна вирішувати російсько-українська міждержавна комісія, а в складних випадках - Міжнародний суд ООН.

"Ми досі не розпочинали обговорення цього меморандуму. Наскільки ми розуміємо із заяв деяких посадових осіб Російської Федерації, Росія поки не готова до його обговорення, але ми все-таки переконуватимемо партнерів у необхідності підписання документа,"- сказав директор першого територіального департаменту МЗС, до сфери діяльності якого входять українсько-російські відносини, Леонід Осаволюк.

Тим часом у МЗС РФ учора повідомили, що не мають наміру не тільки підписувати документ, але навіть обговорювати його. "До 2017 року ще багато часу, й зараз говорити про виведення Чорноморського флоту рано. Років через дев'ять поговоримо", - заявив співрозмовник у МЗС, знайомий із ходом переговорів.

За словами Осаволюка, не дивлячись на неготовність офіційної Москви, українська сторона й далі "наполегливо пропонуватиме" сісти за стіл переговорів.

"Ми не збираємося нічого диктувати російській стороні, ми тільки хочемо, щоб наші партнери встигли підготувати необхідну інфраструктуру на своїй території", - зазначив Леонід Осаволюк.

Російська сторона не бажає говорити про підготовку до виводу ЧФ РФ з території України й не допускає можливості перегляду вартості оренди об'єктів інфраструктури, використовуваних флотом.

Нагадаємо, ще у 2006 році Рада національної безпеки й оборони вирішила підсилити роботу з інвентаризації об'єктів, займаних ЧФ РФ, і розрахувати нову ставку за оренду землі й нерухомості виходячи з сучасних нормативів і унікальності природи Криму.

"За розрахунками Держкомітету з земельних ресурсів, якщо використовувати сучасні розрахунки орендної плати за землю, вартість експлуатації земельних ділянок, займаних Чорноморським флотом у Криму, становить сьогодні мінімум 1,8 млрд дол", - заявляв тодішній секретар Радбезу Анатолій Кінах .

Нагадаємо, що перебування ЧФ РФ у Криму може мати негативні наслідки для України. Міністр оборони України Юрій Єхануров раніше заявляв, що дана ситуація стає дестабілізуючим фактором не тільки для України, але й для безпеки всього Чорноморського регіону. Тому, що базування Чорноморського флоту Росії в Криму в умовах відсутності дієвих механізмів запобігання його залучення до бойових дій проти третіх країн веде до втягування України в збройні конфлікти.

Нагадаємо, що, за даними тижневика "Дзеркало тижня", Україна втрачає 1,5 мільярда доларів щорічно в результаті заниженої ставки орендної плати для чорноморських баз Російської Федерації.

Зараз Росія платить 97 мільйонів доларів на рік. Така схема оплати завершується в 2017 році.

18

Коментарі

Гість: y-u-s-t-a-s

128.11.08, 12:13

Давно пора))

    анонім

    228.11.08, 12:18

    ну и правильно, они нам не мешают

      328.11.08, 12:28

      "не збираємося нічого диктувати російській стороні, ми тільки хочемо, щоб наші партнери встигли підготувати необхідну інфраструктуру на своїй території"

      Прям отеческая забота

        428.11.08, 12:28

        Бред на вольную тему
        помощь третьей стороне учавствующей в военном конфликте не втягивает Украину в этот вооруженный конфликт?
        Как говориться аппетит приходит во время еды, есть договоренности межгосударственные по цене аренды земли, а Украине захотелось большего - но не тут то было) как всегда выплывет раздолбайство при составлении договора и Россия тыкая в подписанный самой же Украиной договор не захочет поднимать цену аренды. Еще раз доказывает что нынешняя власть делает не на пользу Украины, а на вред России

          Гість: Ідальго

          528.11.08, 23:55

          Нехай залишається: через кілька років буде металобрухт для наших підприємств

            629.11.08, 00:44

            Румунія та Болґарія нічого не отримують від НАТО за оренду теріторій під бази, нічого.

              Гість: cherry-cherry

              730.11.08, 11:25

              Це не спам! Це не голосування за ідіотські конкурси!
              Друзі, проголосуйте у профілі чи за саме відео, хочу спробувати допомогти людині, а тут для "відео години" треба високий рейтингом...
              http://blog.i.ua/user/1558135/