хочу сюди!
 

Алиса

41 рік, діва, познайомиться з хлопцем у віці 32-52 років

Правильне запитання! Ще правильніша відповідь!

Чому нам не дають летальну зброю?
  • Фото: argumentua.com

«Доне Румато, чому ви не хочете дати нам ваші блискавки?!»

Пам'ятаєте фразу, сказану народним месником з роману Стругацьких «Важко бути богом»? Пам'ятаєте, як важко було доблесному лицарю з майбутніх часів пояснити чесному воїну з середньовічного Арканара свою відмову?

Саме час писати римейк «Важко бути Обамою». Чи - Меркель...

Нам не зрозуміти, чому очевидна для кожного з нас річ - постачання добротної зброї для боротьби з окупантами, викликає пароксизми рефлексій і сумнівів у лідерів світу. Ми мучимося у невідомості і конспірології. Можливо, вони не вірять, що на теренах України ведуть війну регулярні російські частини? Може, вони бояться Путіна? Чи мир, хоча й поганенький, дорожчий їм за нашу Незалежність? Цю, останню версію охоче підхоплюють кремлівські біснуваті. А є й така, що подобається лібералам: нам не дають зброї тому, що не бачать зрушення у реформах. Нарешті, найпохмуріша версія від націонал-патріотів, комбатів та інших «рішучих» людей: «Усі вони продалися Путіну…»

Підіб’ємо підсумок: усі погані.

А на себе у дзеркало дивилися? «Навіщо тобі блискавки?» - запитав Румата. Пам'ятаєте відповідь? «Я випалю позолочену сволоту, як клопів, усіх до одного, увесь їх проклятий рід до дванадцятого нащадка. Я зітру з лиця землі їхні фортеці. Я спалю їх армії і всіх, хто захищатиме їх і підтримуватиме».

Ось і американці, напевно, запитують. Якщо не вголос, то подумки вже точно: а навіщо летальна (смертоносна) зброя українцям? До усього того, що в них уже є?

Ми самі хоч знаємо відповідь на це запитання?

Чекаємо, що Путін зброї злякається, російські війська побіжать, і настане мир? Але Путін далеко у Кремлі - йому що? А народ, який його загородзагони женуть на м'ясо, може і не проти злякатися, та хто ж йому дозволить? Заліза ж російського і гоблінів бородатих на наших кордонах накопичено стільки, що Америці з об'сягами поставок доведеться потрудитися.

Може, нам воно потрібно, щоб показати Кремлю кузькину матір на повний зріст? Щоб мало не здалося? Так у нас є чим. Балістичні ракети «Точка» б'ють на 300 км. Відпрацьованого радіоактивного палива для начинки - навалом. Теоретично можна перетворити територію біля кордонів України на безлюдну 30-кілометрову зону. Ба більше, як влучно натякнув колись голова «Майдану закордонних справ» Богдан Яременко: після зради з Будапештським меморандумом ми заради збереження своєї країни з чистою совістю можемо заявити, що ігноруємо договір про нерозповсюдження і ядерної, і хімічної, і бактеріологічної зброї...

Але чи хочемо ми такого? Мабуть, ні.

Напевно, найсправедливіша мета, для якої ми просимо у НАТО «блискавки», - це життя наших солдатів і надійний захист «периметра». Але ж ми і так стоїмо. А від усіх колишніх поразок самою тільки американською зброєю не врятувалися б.

Один відомий волонтер, який у трагічну годину перебував в аеропорту, розповів: наш наступ не вдався через неготовність до електронної атаки ворога. Елементарно перервався зв'язок між підрозділами, з навідниками загороджувального вогню, «осліпли» безпілотники. Так може, краще нам в американців такі ж електронні «глушилки» попросити? Чи засоби зв'язку, які не можна вивести з ладу, і безпілотники, які не сліпнуть? А ще інструкторів, щоб навчили наших командирів, як взаємодіяти, коли електроніка вийшла з ладу?

Один великий каратист сказав: майстер має знати тисячу один прийом захисту і лише один атакуючий удар. І завдати його, коли сили у ворога виснажаться. Може, і нам спершу попросити засобів захисту від смертоносної зброї, а потім вже власне зброю?

Але це ще не все. Якщо вірити іншому відомому волонтеру (Ю.Бірюков), наступати на аеропорт мали чотири танки. Але на позиції вийшли лише два - інші танкісти несподівано захворіли (!) В одному з цих двох після 5 пострілів заклинило подачу снарядів. Той, що залишився, відстрілявся здалека і втік...

Запитання: чи потрібні нам суперсучасні «Абрамси», якщо танкісти наші схильні до раптових хвороб, а замінити їх ніким?

НАТО нам дасть летальну зброю. Коли ми навчимося не потрапляти в котли; коли «героїчні» командири не будуть, «відстрілявши боєзапаси» і не втративши жодної людини, відводити солдатів у тил, залишивши дорогу техніку ворогу; коли, нарешті, переловимо шпигунів-полковників у генеральному штабі, які легко наведуть на американські протитанкові Javelin ворожий вогонь або продадуть їх сепарам; коли в армії закінчиться партизанщина, і «добровольці» перестануть палити шини біля Міністерства оборони; коли сім'ям мобілізованих не треба буде збирати гроші на бронежилети, а волонтерам - забезпечувати війська провіантом. Коли, коли, коли... Хіба не справедливо озброєння четвертого покоління давати лише армії четвертого покоління?

Але справа не лише у цьому.

Один з експертів, розповідаючи, що непогано було б отримати від США протитанкові керовані реактивні снаряди, обмовився: у нас є свої ПТКРСи, але «в жахливому стані». Слід розуміти, або проржавіли, або розікрадені! Але були ж на озброєнні! Хоч якісь. Може, навіть виробляли їх в Україні, і документація залишилася. Тридцять років тому в Києві не було жодного заводу, який би не працював на оборонку. Жодного! Робили все - від титанових боєголовок для ядерної зброї до солдатських чобіт на поліуретановій підошві. Зараз у заводських корпусах або вітер виє, або там склади для китайських товарів. Засекречені у минулому інженери виживають на пенсії, підробляючи вахтерами. А генеральні конструктори сидять у директорах заводських музеїв і тихо спиваються від неробства.

Як це так: флагман оборонки «Південмаш» зупинив виробництво?! Це тоді, коли нам - кров з носа - потрібне своє власне озброєння?

Харківські танки ще на початку 2000-х були чи не кращі за натівські за ходовою частиною і бронею! Добре, що хоч якось відновлюють виробництво. Що з'явилася своя автоматична стрілкова зброя не гірша за ізраїльську, «але не в рази, а на порядок  дешевша». Але мало! І довго - на один бронетранспортер потрібно 7 місяців. Де наше міністерство оборонної промисловості? Де держзамовлення? Навіщо просити в Америки зброю, якщо можна налагодити за її кресленнями виробництво тут! І зайнятість у скрутні часи забезпечити, і базу на майбутнє створити. Адже дароване - воно на один раз, своє - надовго. А війна у нас намічається довга. Може на це нам Меркель з Обамою і натякають?

Не біда, що своє спочатку буксує і вередує! Черчилль у другу світову теж просив танки і літаки в Америки, і Рузвельт так само тягнув волинку. А поки думав, Британія свою оборонку налагодила. Теж зі скрипом. Після війни легендарний британець вивів закон переозброєння у період мобілізації: «Перший рік не дає нічого, другий - дуже мало, третій - багато, а четвертий - достаток».

Ось коли ми навчимося озброюватися самі, тоді нам і допоможуть. Новинками і цікавинками.

Але й це ще не все.

Перемога, писав батько НЛП Роберт Ділтс, у нас за звичкою асоціюється зі знищенням живої сили ворога, руйнуванням його інфраструктури тощо. А це не завжди так. Справжнє поле бою - воно у голові, а зброя - лише аргумент у суперечці.

Де наші генерали інформаційної війни, де наші добровольчі батальйони, озброєні словом? Вони все ще грають у полковника Мамчура, який веде з гімном на вустах беззбройні лави на обвішаного базуками ворога? Де наш учительський призов у східні області? Де наші аналітичні штаби для вивчення дір у редутах морально-психологічної оборони супротивника?

У 40-і роки минулого століття Чехословаччина мала, напевне, найбільш передове озброєння в Європі, але вона програла пропагандистську війну гітлерівській Німеччини. І здалася.

Коли ми зрозуміємо слова старокитайського стратега, що війна зі зброєю - це найгірший варіант війни, тоді нам і дадуть зброю...

Звичайно, врешті-решт, нам її і так дадуть. До цього все йде. Але жодної з перелічених вище проблем це не знімає. Патерналізм - він може існувати не лише всередині країни, а й у міжнародних відносинах. І це погано. Це змушує чекати подарунків і робить країну слабшою.

«Ви ослабили мою волю, доне Румато. Раніше я покладався тільки на себе, а тепер ви зробили так, що я відчуваю вашу силу за своєю спиною. Раніше я вів кожен бій так, немов це мій останній бій. А тепер я помітив, що бережу себе для інших боїв, які будуть вирішальними, тому що ви візьмете у них участь».

Буде сьогодні підписаний черговий недовговічний мир чи ні - це нічого не міняє. Заходу ми не потрібні, як бездонна діра, в яку провалюються гроші і дорога військова техніка. Наш шанс залишитися у межах цивілізації - це залишатися нацією, здатною мобілізуватися, самоозброюватися і стримувати орду «Русского мира» на далеких підступах до Європи. І в жодній іншій іпостасі.

Євген Якунов, Київ.

15

Коментарі

16.02.15, 20:09

якби наші правителі були з яйцями то поставили б питання руба -- ви ядерну зброю у нас забрали ,гарантію давали , або виконуйте або ми відновлюєм ядерну зброю. І починати роботи потрібно вже щоб Меркелі з Оландами побачили що ми не жартуєм

    26.02.15, 20:15Відповідь на 1 від div777

    Для того, справді, треба мати яйця... хоча б на шиї

      36.02.15, 20:41

      Автор наче з місяця впав.Щоб налагодити власне виробництво новітньої зброї потрібні десятки міліардів баксів,яких у нас немає,або ввести військовий комунізм,забути про демократію,ввести військову диктатуру та силою перевести економіку на військові рейки.Під страхом смерті змусити людей працювати по 12 годин за шматок хліба.Звичайне цього ніхто не хоче,ось тому й клянче озброєння Україна.

        47.02.15, 09:46

        Щоб щось ПОЧАТИ робити, треба або ЗВІЛЬНИТИ Пороха від ЗАЛЕЖНОСТІ від Путіна (його бізнес у РФії) - або просто ЗВІЛЬНИТИ його!
        Ну й звісно, треба терміново позбавлятись від "5 колонни" у ГЕНЕРАЛІТЕТІ.
        СБУ-КГБ-ФСБ-шная 5-я колонна в Украине
        http://stopotkat.net/news/view/33790 = Украинцы до сих пор не понимают, С ЧЕМ они имеют дело, и ПРОТИВ ЧЕГО борются

        ТАЄМНІ ПРОТОКОЛИ ПОРОШЕНКА І ПУТІНА – парламент має негайно розглянути питання!
        http://osp-ua.info/Pro-Contra/45209-parlament-maye-negayno-rozgljanuti-pitannja-pro-tayemni-protokoli-poroshenka-i-putina--zajava.html
        ПОРОШЕНКО РОЗПОЧАВ КОНТРРЕВОЛЮЦІЮ, ВІД ПОВСТАННЯ ВРЯТУЄ ЛИШЕ ВІДСТАВКА
        http://osp-ua.info/Pro-Contra/45580-poroshenko-rozpochav-kontrrevolutsiu-vid-povstannja-yogo-vrjatuye-lishe-vidstavka.html

          57.02.15, 12:31

          Як це так: флагман оборонки «Південмаш» зупинив виробництво?! ...головне, щоб рошен працював..

            68.02.15, 21:52Відповідь на 2 від М_Ірина

            Для того, справді, треба мати яйця... хоча б на шиїА вони у них в головах пухнуть...
            Ну, що поробиш, така конструкція...