хочу сюди!
 

ИРИНА

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 45-54 років

Попит на зброю: українці бажають мати вогнепальні «стволи».

Відповідний закон у розробці
На цивільному ринку зброї обертатиметься півмільярда доларів щороку
Створить нову індустрію в Україні закон про зброю, прийняття якого домагаються профільні асоціації
Українська асоціація власників зброї, Всеукраїнська федерація прикладних стрілецьких видів зброї та Українська федерація професіоналів безпеки дали старт громадській ініціативі з підготовки закону про зброю. Новина цікава тим, що на відміну від попередніх спроб дати життя документу цього разу ініціатори мають намір залучити до процесу широкі кола громадськості.
Також традиційно профільні організації переконуватимуть і депутатів. Уже підготовлені листи до голів парламентських фракцій, в яких обґрунтовується необхідність і суспільна користь від узаконення природного права людини мати й застосовувати короткоствольну вогнепальну зброю. В асоціаціях кажуть, що у них вже є 100 депутатських голосів.
Залишивши моральний аспект проблеми (хоча він, без перебільшення, ключовий), «ПіК» зосередився на комерційному боці справи. З цією метою ми опитали голову наглядової ради Української асоціації власників зброї Георгія Учайкіна.
За його словами, зараз в Україні більше двох мільйонів одиниць вогнепальної зброї. Якщо введуть законний обіг коротких стволів, біля 5 % населення протягом року захочуть їх придбати. З умови, що вилка вартості «ствола» становитиме від 200 до 500 доларів, можна підрахувати щорічний обіг зброї. Тобто лише її продаж населенню в перші роки може скласти близько півмільярда доларів. Якщо додати плату за дозвіл, проходження медкомісій, навчання на курсах, ця цифра як мінімум подвоїться. Хоча насправді йдеться про перші роки легалізації, коли в Україні буде щось на кшталт збройового буму.
Георгій Учайкін погоджується, що досі ринку вогнепальної зброї у нас не існує. Проте з прийняттям закону про зброю він утвориться: з’являться нові підприємства, нові робочі місця, платитимуться податки. Інтенсивно розвиватиметься все, що пов’язане зі зброєю: нові магазини, навчальні курси, стрілецькі комплекси, ремонтні майстерні тощо. «Напевне в Україну захочуть прийти відомі світові зброярні компанії – вони хотітимуть працювати на нашому мільйонному ринку, – припускає він. – А загалом передбачити всі позитивні наслідки від прийняття закону важко».
Хтось повинен взяти на себе обов’язок навчати населення поводженню зі зброєю. Організацій, які можуть взятися за це, насправді більше, ніж перелічені три асоціації. Вони мають все необхідне для цього: матеріально-технічну базу (щоправда, поки що частково), а головне – досвідчені кадри. «Візьмемо Сергія Львовича, – каже Учайкін. – Це людина-легенда стрілецького спорту. Він навчає стріляти бійців спецпідрозділів – це найкраща рекомендація».
У зброярів у запасі є наступний аргумент. В Україні щороку з мисливської нарізної зброї вбивають близько 50 людей. Усього 50 людей, бо таких одиниць зброї на руках – сотні тисяч. А тепер порівняйте. За даними Мінстату, протягом першого півріччя 2013 року в Україні від рук злочинців загинуло 4069 громадян. Застосовувалися ножі, сокири, бейсбольні бити – що завгодно, але не короткоствольна нарізна зброя. Беззбройні люди опиняються віч-на-віч із убивцями, і протиставити їм нічого не можуть. Це велика проблема в країні, її треба вирішувати. Якщо злочинець знатиме, що перед ним озброєна або хоча б потенційно озброєна людина, він серйозно подумає, перш ніж вчиняти насильство. Тобто діє той же механізм, який виховував суспільство в США часів Дикого Заходу – всі знали, що за певні слова та дії доведеться відповідати.
Щоправда, деякі фахівці стверджують, що вогнепальна зброя по суті своїй – знаряддя вбивства і лише справжні майстри володіють вмінням використовувати її для самозахисту. Проте Георгій Учайкін так не вважає. На його думку, під керівництвом досвідченого інструктора будь-яка дівчина навчиться захищати себе за допомогою короткоствольної зброї.
Залишається питання корупції. Справді, на всіх етапах взаємовідносин людини та зброї у першої є можливість обійти закон. Але Учайкін має рецепт і проти корупції – це розподіл сфер відповідальності. Наприклад, міліція не навчатиме громадян, а лише видаватиме дозволи, що має убезпечити від провокацій дати хабара. Навчатимуть людей зброярські асоціації, вони ж забезпечуватимуть громадський контроль за цивільним ринком озброєнь. «На цьому ми категорично наполягаємо, – підкреслює Георгій Учайкін. – Це стане нашим прямим обов’язком».


pic.
10

Коментарі

анонім

113.09.13, 08:07

Я -- "за". Сам таж придбав би. Постійно зі зброєю не ходив би це точно, і тим паче, не розмахував би нею. Але в певниж ситуаціях хай би була під рукою. Про всяк випадок.

    213.09.13, 09:19Відповідь на 1 від анонім

    Я -- "за". Сам таж придбав би. Постійно зі зброєю не ходив би це точно, і тим паче, не розмахував би нею. Але в певниж ситуаціях хай би була під рукою. Про всяк випадок.В общем-то да, но не при наших законах и не при нашей неадекватности.

      313.09.13, 09:36

      тому й тормозять цей закон - бо влада боїться за свою дупу!

        413.09.13, 18:44

        Це все фуфло. Нічого не зміниться. Якщо коло бару почне палити п'яний мент в цивільному, чи мажор, а я його пораню із свого ствола, мене ж і крайнім зроблять. А якщо я його покладу,- мене закопають без суду. То чим мені допоможе зброя?

          513.09.13, 21:40

          Я за вільний продаж зброї.

            614.09.13, 15:42Відповідь на 2 від adavidov

            Підтверджую. А на рахунок неадекватності, то легалізація зброї якраз і мала б боротись із неадекватністью. Спробуй бути неадекватним, коли кожна потенційна жертва може тебе пристрелити.

              714.09.13, 19:21Відповідь на 6 від Sviй

              Підтверджую. А на рахунок неадекватності, то легалізація зброї якраз і мала б боротись із неадекватністью. Спробуй бути неадекватним, коли кожна потенційна жертва може тебе пристрелити.Тоді як на Дикому Заході в США 19 ст.: "Два человека приближались друг к другу с взведёнными курками: "За свободный штат или за рабство?" - и после ответа раздавался выстрел"

                814.09.13, 22:43Відповідь на 7 від adavidov

                Не думаю, що в нашій країні аж стільки людей готових стріляти в ближнього лише через якісь власні думки. Найбільш неадекватні - криміналітет, і зараз мають не так і мало зброї на руках і то не стріляють у всіх підряд.
                А тут мова іде всетаки про можливість мати зброю для адекватних, звичайних нормальних людей.

                  914.09.13, 22:46Відповідь на 8 від Sviй

                  Не думаю, що в нашій країні аж стільки людей готових стріляти в ближнього лише через якісь власні думки. Найбільш неадекватні - криміналітет, і зараз мають не так і мало зброї на руках і то не стріляють у всіх підряд.
                  А тут мова іде всетаки про можливість мати зброю для адекватних, звичайних нормальних людей.
                  А от я думаю, що саме стільки.

                    Гість: SСHUTZE

                    1016.09.13, 14:03Відповідь на 1 від анонім

                    розмахувати я не буду,але носити зброю ТАК!,на ніч під подушку.