хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

В Україні не дають розповісти про Бандеру-історик із Німеччини


Київ – Постать лідера ОУН Степана Бандери далі викликає бурхливі суперечки. Докторант Гамбурзького університету Ґжеґож Россолінський-Лібе заявляє про те, що в Україні не хочуть чути його точку зору про суперечливу історичну постать. У четвер, 1 березня, історик польського походження збирається читати лекцію про Бандеру в приміщенні посольства Німеччини в Києві. Із закликам до української влади не допустити таку лекцію виступилоВсеукраїнське об’єднання «Свобода», яке очікує, що цей виступ буде українофобським, бо подаватиме Бандеру передовсім в негативному світлі. В інтерв’ю Радіо Свобода історик Россолінський-Лібе підтвердив інформацію, що йому погрожували невідомі, але відмовився розповісти подробиці.
 
– Я не хочу конкретно говорити про деталі цієї погрози.
 
– Чи це були погрози на Ваш приватний телефон?
 
– Ні, це не було на мій телефон, але я не хотів би говорити про деталі. Це не буде добре для людей, в яких я був у той час.
 
– Сьогодні стало відомо що Вам відмовили у приміщенні Торгово-промислової палати в Києві, а також у Києво-Могилянській академії. Як би Ви це прокоментували?
 
– У приміщенні мені відмовили спочатку у Львові, потім у Дніпропетровську і ось зараз в Києві. Взагалі було відмовлено у п’ятьох приміщеннях. Так виглядає, що не можна історикові виступити в університеті чи інституті і представити тези та обговорити їх з іншими істориками. Тут є якась політична група, яка залякує університети та інститути і не хоче допустити до того, щоб я міг представити свою дисертацію.
 
– Якщо говорити про дисертацію, то про що вона? Що Ви думаєте про Бандеру і чому це викликало такий шквал протестів?
 
– Я не знаю, чому є така реакція. Я свою дисертацію представляв на кількох колоквіумах в університетах і люди нормально це сприйняли. Я цю дисертацію обговорив із кількома істориками, і в них якихось дивних реакцій не було. Ці люди концентрувалися на наукових речах. А те, що зараз відбувається, я думаю, що це якісь неофашистські, ультра націоналістичні групи, які не хочуть допустити до того, щоб можна було обговорити мою дисертацію.
 
– Ви казали що дисертація вже обговорювалася. В яких університетах, в яких країнах?
 
– Це було, зокрема, в університеті в Гамбурзі, у Берлінському вільному університеті, в Альбертському університеті, в Едмонтоні, Канаді. Люди, які ідентифікують себе з Бандерою після його вбивства, шанують Бандеру як народного героя, вони не згадують тих моментів, коли ОУН вбиває євреїв, або вбиває поляків, або вбиває тих українців, які не були націоналістами. Радянська ідеологія примушує людей уявляти собі Бандеру як злочинця. Націоналістична ідеологія примушує людей до того, щоб уявляти собі Бандеру як героя. Між цими двома ідеологіями можна науково досліджувати Бандеру. Це є зовсім інший підхід.
 
– Всеукраїнське об’єднання «Свобода» звернулося до Міністерства закордонних справ України з проханням не допустити 1 березня проведення Вашої лекції у посольстві Федеративної республіки Німеччини. Чи відбудеться ця лекція?
 
– Я не бачу приводу, щоб ця лекція не відбулася. Потрібно створити такі обставини, щоби кожен історик мав можливість представити свої тези. А коли тут політичні групи будуть залякувати істориків, інших дослідників, то це буде так виглядати, майже зараз так виглядає, наче б ми тут мали нацистську Німеччину.
 Микола Закалюжний
radiosvoboda
Довідка Радіо Свобода:
Ґжеґож Россолінський-Лібе народився у 1979 році в Польщі. У 2005 році закінчив історичний факультет Європейського університету Віадріна у Франкфурті-на-Одері. З 2007 року пише дисертацію про Степана Бандеру і про український радикальний націоналізм. Зараз дисертація вже готова і Ґжеґож Россолінський-Лібе має намір її захистити у Гамбурзькому університеті, в якому він є докторантом.
11

Коментарі

анонім

2129.02.12, 15:32Відповідь на 7 від Нормальний

До речі я недавно був заціпився з свободівцями на цю тему.Ющ навмисно дав героя України Бандері перед виборами, він знав, що його нівелюють, бо за п'ять років свого лежання на троні, не було зроблено жодних історичних досліджень в цьому напрямі, і саме він створив з цієї тематики політичні штампи.Тепер звичайно на цій темі будуть паразитувати.Про те не важливо, яка б була направленість лекцій Ґжеґожа Россолінського, я думаю українці розібралися б в своїй історії.А Свобода, як завжди, показала свої брудні труси з російського триколору.Зміни вже нарешті нік на більш відповідний -- "Провокатор".

    анонім

    2229.02.12, 15:44Відповідь на 18 від Julia Taneta

    Ти УВАЖНО прочитав його КОМЕНТАР???
    Наче ПРОФЕСІЙНА КРЕМЛЯДЬ писала, чи не так???
    З приводу професіоналізму тут точно не посперечаєшся -- і підбір матеріалу, і авторскі коментарі засвідчують фахівця з маніпуляцій непоганого рівня. Але не настільки високого, аби цього не було помітно нам з тобою.

      2329.02.12, 16:37Відповідь на 11 від Гість: славянофилка

        2429.02.12, 16:41Відповідь на 11 від Гість: славянофилка

        Хай би розповів, що він там понаписував. Нам не звикати гидоту всяку про Бандеру вислуховувати. В черговий раз побачили б, "хто є ху".

          2529.02.12, 18:14

          Мою историческую рубрику тоже закрыли и посоветовали открыть другую. (Совет исходил "сверху" - у нас государственное издание и мы не заканчиваем верстку, пока "там" не прочитают всю газету от корки до корки). Вот такие пироги. Совок вернулся

            2629.02.12, 18:45Відповідь на 16 від Strannik777

            Ні. Не бачив. Як зрозумів - мало що втратив. Ідіотів я чую кожен день з Тушкоради та Міжгір'я.

              2729.02.12, 21:21Відповідь на 13 від анонім

              Дитсадок і тільки
              1.Науковець, бо не науковий ступінь відображає цей статус. Можу навести цілу низку прикладів тому. В данному випадку -20 наукових праць і одна монографія. http://uni-hamburg.academia.edu/GrzegorzRossolinskiLiebe/Papers
              2.Обговорення наукової проблеми було заплановано тільки в вищих начальних закладах з профільними ф-ми.
              3.20 наукових праць і одна монографія.
              http://uni-hamburg.academia.edu/GrzegorzRossolinskiLiebe/Papers
              Що він там збирався говорити-його справа, але домовленності про доповідь метеріалів дисера були і досягнуті задовго до виїзду.
              Заборонити ВОС ці доповіді не може по визначенню.Хто може? Здогадайтесь з 3-разів, і чому кивок до ВОС?
              Науковці повинні були дати відповідь, а так Україні-по чолу.
              Розвішуєте шмарки з ТанеТа, а подумати?

                анонім

                2829.02.12, 21:36Відповідь на 27 від helsan

                То ти теж кремлядськи провокатор!

                  2929.02.12, 21:46Відповідь на 28 від анонім

                  То ти теж кремлядськи провокатор!Ясно, все зрозумів.
                  Чи може читати, пан не вміє? Де аргументи? Ярлик-не аргумент, а підтвердження зомбі, або виконання службових обов'язків.
                  Коли, людина не знає, чи не розбирається в чомусь, вона питає, а не показує оскал злоби і ненавісті до співрозмовника.

                  А може це така реакція на те, що макнули привселюдно по самі вуха?
                  Це вже навіть не смішно.

                    анонім

                    –1003029.02.12, 21:51Відповідь на 29 від helsan

                    Які тобі докази? Чі те, що ти в один голос з ПРиматами та кацапами паскудиш Свободу, використовуєш при цьому аргументи Херманші -- не є найкращим доказом. І не тобі, паскуда кремлядська, мене кудись мокати. Мої діди таких як ти просто вбивали, нічого не доводячі. Гуляй, курва московська!