Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Анастасия

41 рік, риби, познайомиться з хлопцем у віці 42-48 років

В Україні не дають розповісти про Бандеру-історик із Німеччини


Київ – Постать лідера ОУН Степана Бандери далі викликає бурхливі суперечки. Докторант Гамбурзького університету Ґжеґож Россолінський-Лібе заявляє про те, що в Україні не хочуть чути його точку зору про суперечливу історичну постать. У четвер, 1 березня, історик польського походження збирається читати лекцію про Бандеру в приміщенні посольства Німеччини в Києві. Із закликам до української влади не допустити таку лекцію виступилоВсеукраїнське об’єднання «Свобода», яке очікує, що цей виступ буде українофобським, бо подаватиме Бандеру передовсім в негативному світлі. В інтерв’ю Радіо Свобода історик Россолінський-Лібе підтвердив інформацію, що йому погрожували невідомі, але відмовився розповісти подробиці.
 
– Я не хочу конкретно говорити про деталі цієї погрози.
 
– Чи це були погрози на Ваш приватний телефон?
 
– Ні, це не було на мій телефон, але я не хотів би говорити про деталі. Це не буде добре для людей, в яких я був у той час.
 
– Сьогодні стало відомо що Вам відмовили у приміщенні Торгово-промислової палати в Києві, а також у Києво-Могилянській академії. Як би Ви це прокоментували?
 
– У приміщенні мені відмовили спочатку у Львові, потім у Дніпропетровську і ось зараз в Києві. Взагалі було відмовлено у п’ятьох приміщеннях. Так виглядає, що не можна історикові виступити в університеті чи інституті і представити тези та обговорити їх з іншими істориками. Тут є якась політична група, яка залякує університети та інститути і не хоче допустити до того, щоб я міг представити свою дисертацію.
 
– Якщо говорити про дисертацію, то про що вона? Що Ви думаєте про Бандеру і чому це викликало такий шквал протестів?
 
– Я не знаю, чому є така реакція. Я свою дисертацію представляв на кількох колоквіумах в університетах і люди нормально це сприйняли. Я цю дисертацію обговорив із кількома істориками, і в них якихось дивних реакцій не було. Ці люди концентрувалися на наукових речах. А те, що зараз відбувається, я думаю, що це якісь неофашистські, ультра націоналістичні групи, які не хочуть допустити до того, щоб можна було обговорити мою дисертацію.
 
– Ви казали що дисертація вже обговорювалася. В яких університетах, в яких країнах?
 
– Це було, зокрема, в університеті в Гамбурзі, у Берлінському вільному університеті, в Альбертському університеті, в Едмонтоні, Канаді. Люди, які ідентифікують себе з Бандерою після його вбивства, шанують Бандеру як народного героя, вони не згадують тих моментів, коли ОУН вбиває євреїв, або вбиває поляків, або вбиває тих українців, які не були націоналістами. Радянська ідеологія примушує людей уявляти собі Бандеру як злочинця. Націоналістична ідеологія примушує людей до того, щоб уявляти собі Бандеру як героя. Між цими двома ідеологіями можна науково досліджувати Бандеру. Це є зовсім інший підхід.
 
– Всеукраїнське об’єднання «Свобода» звернулося до Міністерства закордонних справ України з проханням не допустити 1 березня проведення Вашої лекції у посольстві Федеративної республіки Німеччини. Чи відбудеться ця лекція?
 
– Я не бачу приводу, щоб ця лекція не відбулася. Потрібно створити такі обставини, щоби кожен історик мав можливість представити свої тези. А коли тут політичні групи будуть залякувати істориків, інших дослідників, то це буде так виглядати, майже зараз так виглядає, наче б ми тут мали нацистську Німеччину.
 Микола Закалюжний
radiosvoboda
Довідка Радіо Свобода:
Ґжеґож Россолінський-Лібе народився у 1979 році в Польщі. У 2005 році закінчив історичний факультет Європейського університету Віадріна у Франкфурті-на-Одері. З 2007 року пише дисертацію про Степана Бандеру і про український радикальний націоналізм. Зараз дисертація вже готова і Ґжеґож Россолінський-Лібе має намір її захистити у Гамбурзькому університеті, в якому він є докторантом.
11

Коментарі

Гість: славянофилка

1129.02.12, 09:31

Любой нормальный мужик защищает семью, дом, село. соседей, когда туда вваливается БАНДА(красная или коричневая-какая разница?) и , убивая , начинает устанавливать свой порядок(коричневый или красный-какая разница?). Хрущёв сказал:" ОТ полной депортации Западноукраинцев спасла НЕХВАТКА ТЕЛЯЧЬИХ ВАГОНОВ в СССР". Бандера восстал против КРАСНЫХ КОМИССАРОВ, утопивших в крови пол-России с 1917.И нечего сюда приплетать пособничество фашистам, ибо пособники кровавых НКВДистов гораздо страшнее и омерзительнее. И незачем ИХ внукам сегодня тащить за яйца из могилы Сталина, ибо их проклянут тысячи грудных детей,умерших на руках матерей и выброшенных на обочину из телячьих вагонов по догоге в Сибирь. Коммунисты, вашим бы детям такого вы пожелали? Нет, своих вы растили на пайках и спецобслуживании.

    1229.02.12, 09:55

    Отже, приїжджає аспірант польського походження і хоче повчити нас про Бандеру. Може мені поїхати в Польщу та розповісти їм що Армія Крайова творила в Україні? У мене і науковий статус трошки вище аспіранта Лібе.

      анонім

      1329.02.12, 10:04

      Тут треба розібратися з поніттями. Перше -- докторант то ще не науковець, оскільки не має наукового ступення, а лише здобуває його. Друге -- обговорення наукової проблеми може бути в науковому товаристві, а на публіці -- то вже публічне обговорення. Третє -- загальноприйнятою практикою в науковому товаристві є публікація матеріалів в наукових виданнях, а вже потім його наукове обговорення. Цього всього в цьому випадку нема. Тому розмова йде про пропагандиську акцію. І Свобода цілком права, перешкоджаючі цій акції. До речі, влада до скусування лекцій не має жодного стосунку. Їх відміняли власники приміщень, той же ректор Могилянки. Я не думаю, що хтось зараховує пана Квіта до провладних діячі. Висновок простий -- не любите Свободу -- ваше право не любити. А от брехати -- справа негідна.

        анонім

        1429.02.12, 10:08

        Тим паче, брехати з подачі Херманші. Це вже не перший випадок, коли ти підспівуєш ПРиматам в їх паплюжені Свободи. Питаня -- на кого тоді ти сам працюєш? І пропозиція -- давай закінчувати це безглуздя, якщо ти точно маєш на меті повалення бандюків. В противному випадку -- не буду нічого говорити, сподіваюся, що в тебе більш ніждостатньо розуму, аби все це зрозуміти.

          1529.02.12, 14:46Відповідь на 10 від Гість: славянофилка

            1629.02.12, 14:52Відповідь на 12 від gatyla

            А ти дивився, як московит фіно-угро-мордовський у Миколи Княжицького ізголявся? То вже сука рідкісна! Там і Бандеру поливава був, і українців, яких, немов би, не існує (і так само - науковець сраний з рашіпедераше) Княжицький каже :так Бандера ж був у концтаборі", - а те гівно - "це вони навмисно із фашистами домовились". Коротше, не хочу навіть переказувати Жахиття! То чому його не нагнали кийком?

              1729.02.12, 15:20Відповідь на 14 від анонім

              Тим паче, брехати з подачі Херманші. Це вже не перший випадок, коли ти підспівуєш ПРиматам в їх паплюжені Свободи. Питаня -- на кого тоді ти сам працюєш? І пропозиція -- давай закінчувати це безглуздя, якщо ти точно маєш на меті повалення бандюків. В противному випадку -- не буду нічого говорити, сподіваюся, що в тебе більш ніждостатньо розуму, аби все це зрозуміти.Він самий активний писака товариства "Група підтримки ЮВТ" http://blog.i.ua/community/3034 , ЗАПЕКЛИЙ ЮЛЄБОТ. Як ти гадаєш, Друже, на кого він працює, на Кремль??? Звичайно ПРОТИ УКРАЇНИ!!!

                1829.02.12, 15:24Відповідь на 14 від анонім

                Тим паче, брехати з подачі Херманші. Це вже не перший випадок, коли ти підспівуєш ПРиматам в їх паплюжені Свободи. Питаня -- на кого тоді ти сам працюєш? І пропозиція -- давай закінчувати це безглуздя, якщо ти точно маєш на меті повалення бандюків. В противному випадку -- не буду нічого говорити, сподіваюся, що в тебе більш ніждостатньо розуму, аби все це зрозуміти.
                Не можна робити обструкцію вченому, який би приїхав не тільки з Польщі, чи то з Німеччини, а будь звідки. Такий підхід в науці абсолютно не сприйнятний, бо тоді це вже не наука, а совок в чистому вигляді. Науковець привіз свою роботу не для агітації, а для апробації,
                Ти УВАЖНО прочитав його КОМЕНТАР???
                Наче ПРОФЕСІЙНА КРЕМЛЯДЬ писала, чи не так???

                  анонім

                  1929.02.12, 15:28Відповідь на 17 від Julia Taneta

                  .Він самий активний писака товариства "Група підтримки ЮВТ" http://blog.i.ua/community/3034 , ЗАПЕКЛИЙ ЮЛЄБОТ. Як ти гадаєш, Друже, на кого він працює, на Кремль??? Звичайно ПРОТИ УКРАЇНИ!!!Мені якось важко з цим погодитися, але те що він захищає якогось там базіку, який паплюжить Бандеру, наводить саме на таку думку. Хіба що ненависть до Свободи розум затьмарює. Але хто може ненавидіти Свободу більше усього? Знову таки вілповідь очевидна.

                    2029.02.12, 15:30

                    запрещённая история лучше запоминается

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      5
                      попередня
                      наступна