хочу сюди!
 

Людмила

39 років, лев, познайомиться з хлопцем у віці 35-43 років

Світова Людина

Світова Людина
(відступ, але не фентезі)

епіграф
«Я демократ і ніколи не нав'язую своїх поглядів тим, хто їх поділяє»  
Жорж Дикий

Свої особисті погляди на життя я виклав у дописі «Люблю я бути українцем» і ще подібних по темі "Анархізм і націоналізм - чи можливе поєднання?" тощо, тому не бажаю повторюватись, а бажаю додати дещо більш узагальнено, щоб розставити всі крапки над "Ї".
Розумію, що мене можуть звинуватити у пропаганді індивідуалізму чи егоцентризму, а звідси - егоїзму. Ну і ще - космополітизму. Відповідаю на ці звинувачення просто: хто чого шукає - те і знайде. Я особисто шукаю позитивного змісту життя людини, тому що для мене головним в цьому світі є Людина. Кожна людина світу!
Життя кожної людини є неповторним і безцінним,  саме воно є найвищою світовою турботою. Інша справа, що не можна погодитись визнати Людину як світову домінанту над усім в природі. Людина не цар природи, а її частинка, співмешканець разом з усіма іншими частинами природи, отже людство повинно шукати компромісу свого співіснування з Природою, а не екстенсивно знищувати все в природі для власного добробуту, що ми наразі надуспішно робимо.
Звідси виникає проста схема дуалізму: людина приходить у цей світ з гарантованою турботою про його життя і зростання, але потім і людина має віддячити світу своїм позитивним ставлення до життя і світу. Отже всі соціальні утворення як: сім'я, громада, держава, нація, релігія тощо є вторинними по відношенню до кожної конкретної людини - не домінуючими, а вторинними.
В кожній  нормальній сім'ї тішаться з народження дитини і намагаються їй допомагати вирости здоровою і розумною людиною, а не від самого ще зачаття задумуються над тою користю, яку можуть отримати від цього. Так само має ставитись до людини і громада, держава тощо, а тоді правильно вихована людина належно пошанує і свою родину, і громаду, і державу.
Зрозуміло, що в сучасному світі глобалізації багато етичних норм трансформуються, зокрема активно нівелюється етнографічна  розмежованість, зовсім зникає ознака національності як важливої соціальної складової, тому говорити зараз про якість «національні держави»  стає анахронізмом, хочемо ми того чи не хочемо. Поняття національності з соціальної категорії вже перейшло в суто індивідуальну. Не бачу в цьому явищі чогось катастрофічного, але не вважаю втрату національної ідентичності корисною, про що давно вже написав у іншому своєму дописі «Екологія наших душ».
Я є свідомим противником всяких теорій і  соціальних схем, де людина стає автоматично складовою певної суспільної структури і відповідно усталеного змісту життя без можливості усвідомлення своєї свободи вибору. Можливо це виключно мої негативи до колективної волі, до комунізму і тому подібних диктатурних ідеологій, через що я є ідейним прихильником анархізму в правильному розумінні цього терміну. Визнаю, що моєю ідеєю є Людина Світу, яка сама творить своє життя як і щастя. Для мене Людина Світу є отим носієм головних тез світової гармонії Свободи і Справедливості.
Знаю, що звучить пафосно і сам насміхався з різних подібних опусів, але я сказав те, що мав сказати. Як вийшло - так і вийшло. Своїх думок я не примушую переймати, а хто захоче - най і бере. Мені не шкода, бо для того і написав це.
Міг би і змовчати, якби мене не турбували так звані «світові месіанські синдроми», тобто коли частинка людей починає вважати себе вищими за інших, а значить вони самі наділяють себе правом розпоряджатись іншими людьми, їх життям і щастям. Маю на увазі не тільки рух масонів, але в узагальненій формі всіх соціо-релігійних концепцій в стилі «стада і його поводирів».
Власне тому і вважаю за потрібне вказати чіткіше, що я не визнаю жодних непроханих доброзичливців соціального гатунку, що «без мене мене женили» - не треба мені вашої непроханої ласки «ощасливлення», бо не маю охоти потім її відробляти сторицею. Нехай моє маленьке особисте щастя буде винятково моєю заслугою і винагородою за усі труди праведні.
І сам я нікому нічого не нав'язую як істину-перфект з усього того, що буду оповідати у своїх подальших дописах. Мій задум інакший: я спробую описати що саме я розумію під космічним узагальненням Людина Світу. Сподіваюсь, що буде цікаво...
Це буде реалізація одної моєї давньої задумки  (можливо не без впливу популярного кінофільму "Отроки во Вселенной"), коли я ще вчився на педагога, яким так і не став, - я тоді придумав ігрову схему наскрізної побудови всього навчального процесу як наче ось учні під керівництвом учителя прибули на Землю з іншої планети і вивчають її як дослідники: а там усі предмети шкільної і позашкільної програми, ще й виховання потенційних науковців одночасно.  Не склалося, тому вирушаю в дорогу таким, як є: Людиною Світу. Вирушаю, щоб поспілкуватись з іншими, в чомусь зі мною подібними...

Богдан Гордасевич
Львів -  Рясне   

Додатково по темі, бо це вже продовження
http://blog.i.ua/community/1925/470467/
10

Коментарі

111.12.11, 11:44

Стати всім людям дуже хорошими не вийде без втручання Бога. Тому потенційним "Світовим Людям" у підворіттях -- або навіть у маршрутках! -- інколи доводитиметься зустрічатися з гопниками найнижчого ґатунку.

Небезпека повного об’єднання людства під якимсь керівництвом полягає в тому, що якщо зараз десь у Камбоджі на чолі держави стоять якісь (м’яко кажучи) не дуже добрі люди, то в інших країнах усе може бути не так страшно. А якщо "президентом Землі" стане якась зла істотина, то стане погано всім одразу.

Щодо релігії тощо -- мабуть, варто дослухатися до авторитетів, тобто комусь усе-таки довіряти в великій мірі. Але все одно треба постійно думати, перевіряти, тобто не все брати на віру.

    Гість: lkjmn

    213.12.11, 11:20

    Ви не відкрили Америки... Про це саме казали і Христос, і Будда.

      Гість: lkjmn

      313.12.11, 11:25Відповідь на 1 від Nech sa paci

      Стати всім людям дуже хорошими не вийде без втручання Бога. Тому потенційним "Світовим Людям" у підворіттях -- або навіть у маршрутках! -- інколи доводитиметься зустрічатися з гопниками найнижчого ґатунку.Я розумію так, що "Людина Свіла" - гармонійно розвинена, тобто і розумово, і духовно, і фізично. Тому може дати відсіч "гопнікам".

        414.12.11, 13:51Відповідь на 2 від Гість: lkjmn

        Я не відкриваю Америки, бо і як Колумб я відкриваю новий шлях до Індії...
        Христ і Буда дематеріалізували пошуки, а я навпаки - шукаю в матеріальному світі.
        Також я не про "всебічно гармонійно розвинену людину", Бо то є комуністичний псевдоідеал і дурня.
        Я про людину, що шукає і знаходить саме своє покликання серед цього безкінечно мінливого життя...

          514.12.11, 14:05Відповідь на 1 від Nech sa paci

          Не знаю, про що ви, а я про те, що "свобода" є матеріалізованою константою для кожної людини, а вже "справедливість" - суто суб'єктивне й індивідуальне.
          Звідси завдання суспільства забезпечити перше і не нав'язувати друге

            614.12.11, 14:18Відповідь на 5 від Богдан Бо

            Якщо тільки свободу розуміти в межах розумного. Не як свавілля.

              714.12.11, 14:33Відповідь на 1 від Nech sa paci

              Зібрав з свого богу тут дещо до купки, якщо комусь тема стане цікавою:
              http://blog.i.ua/community/662/370040/
              Люблю я бути українцем

              Націоналізм і анархізм - чи є можливим поєднання?
              http://blog.i.ua/community/1925/637127/

              Мій націоналізм
              http://blog.i.ua/community/662/594848/
              Мій націоналізм (продовження) 2
              http://blog.i.ua/community/662/598457/

              справа честі
              http://blog.i.ua/community/1925/505573/

              розподіл свободи
              http://blog.i.ua/community/1925/405647/

                814.12.11, 18:14Відповідь на 7 від Богдан Бо

                Дякую, частково прочитав раніше.

                  915.12.11, 14:04Відповідь на 8 від Nech sa paci

                  Радий це чути
                  Можливо і забагато слів, але теорія інакшою не буває.
                  А воно ж: теорія без практики мертва, а практика без теорії - дурна.

                    1021.12.11, 10:48