Мабуть, складно знайти на Землі людину, якій не доводилося б куштувати банани.
Це
колись давно вони були екзотикою з далеких країв, але зараз їх можна
купити в магазинах практично де завгодно, навіть у найвіддаленіших від
екватора містах.
Причому коштують здебільшого вони досить недорого, що теж радує.
Ну
а в тих країнах, де банани ростуть, вони часто посідають важливе місце в
місцевій кухні та кулінарних традиціях – їх і їдять просто так, і
смажать, і варять, і навіть роблять із них випічку.
Бананова пальма – це трава, а не дерево, а сам банан є не фруктом, а ягодою.
Стебло бананової трави інколи сягає 10 метрів у висоту і 40 сантиметрів у діаметрі.
На одному такому стеблинці росте до 300 плодів загальною вагою до 500 кг.
Банани
бувають не тільки жовті, а й червоні. У червоних ніжніша м'якоть, і
перевезення вони не переносять, тому на магазинних полицях їх немає.
Практично
всі сорти бананів є радіоактивними, оскільки містять калій та ізотоп
калій-40. Навіть існує таке поняття – "банановий еквівалент".
У бананах міститься більше вітаміну В6, ніж у будь-яких інших фруктах.
Так, це, звісно, ягода, але всі все одно звикли вважати їх фруктами.
Банани
затримують кальцій в організмі, він не виводиться разом із сечею, а
залишається в організмі і використовується для зміцнення кісток.
Банани дозрівають 3 рази на рік, якщо дозволяє клімат.
Банани
за вагою щорічного врожаю в усьому світі стоять на другому місці,
поступившись пальмою першості апельсинам, яких вирощується ще більше.
Перше місце у світі з виробництва бананів посідає Індія.
Перші письмові джерела, що згадують банани як їстівну рослину, були написані трохи менше трьох тисяч років тому.
Банани майже в півтора раза поживніші за картоплю, а в сушених бананах у п'ять разів більше калорій, ніж у сирих.
Банани завжди зривають недозрілими.
І
зовсім не тому, що вони можуть зіпсуватися в дорозі – просто стати
смачним і корисним банан може тільки в тому разі, якщо дозріває в
штучних умовах.
Майт
Лепік з Естонії переміг у першому в світі змаганні з поїдання бананів
на швидкість. Йому вдалося з'їсти 10 бананів за 3 хвилини. Його секрет
був у поглинанні бананів разом зі шкіркою – так він заощадив час.
Щорічно у світі з'їдається понад 100 мільярдів бананів.
Близько 95% бананових усіх кущів, на яких вирощуються фрукти, походять від одного чагарнику в Південній Азії.
Одна хижа тварина цілком спокійно поїдає банани, не відчуваючи при цьому якихось проблем зі здоров'ям – гривистий вовк.
Наразі
існує понад 40 їстівних видів бананів, що ростуть переважно в тропіках і
субтропіках Азії, Австралії та Південної Америки.
Еквадор постачає найбільше бананів в інші країни. Найімовірніше ті банани, що ви купуєте, вирощені саме в цій країні.
У
своїй "Природничій історії", написаній майже 2000 років тому, римський
письменник Пліній Старший згадує про те, що під час свого походу до
Індії 327 року до н.е. Олександр Македонський скуштував цей фрукт і
навіть привіз його із собою в Європу.
Банани,
що продаються в наших магазинах, виведені штучно, тому дуже чутливі до
клімату і шкідників, зате вони краще переносять транспортування і довше
зберігаються.
В
Уганді та Бурунді, де місцеві жителі харчуються практично одними
бананами, кожна людина з'їдає в середньому 200-220 кілограмів бананів на
рік.
На сьогоднішній день відомо близько тисячі видів бананів, але переважна більшість з них не придатні в їжу.
Банани зріють дуже довго – від десяти до вісімнадцяти місяців залежно від сорту.
Деякі вчені вважають, що і в Південній Америці банани були також відомі до приходу європейців.
Залишки бананового листя знаходили в перуанських індіанських гробницях.
З бананів роблять навіть такі продукти, як борошно і кетчуп.
Колись найпопулярніші сорти бананів практично вимерли у 20-му столітті через поширення хвороб, що вражають саме ці рослини.
Уперше в ботаніці банан був описаний Карлом Ліннеєм 1753 року.
Банани є сировиною для косметичної продукції. Саме з їх використанням виходять чудові маски, креми та лосьйони.
Якщо у нас справа ладиться, ми говоримо: "Йде, як по маслу". Житель Індії в такому разі скаже: "Йде, як по шкірці банана".
Саме по шкурках бананів, вірніше, по розчавлених бананах, в Індії спускають кораблі на воду.
Зі стовбурів і листя технічних сортів бананів виготовляють корабельні снасті.
Вони міцні та служать десятиліттями.
За кімнатної температури банани зберігаються довше, ніж у холодильнику.
Великий вміст калію в м'якоті банана рятує від судом литкових м'язів тих, хто багато тренується.
Коментарі
nebosklon
118.08.24, 06:07
Юрий Васильев
218.08.24, 08:02
The Martian
318.08.24, 08:03
Та нам их ещё у СССРе привозили. Зелёные как огурцы))) Пытались их возле печки заставить дозревать, но они были как мыло. Так что лучше было лопать финики с инжиром.
WalKing
418.08.24, 10:27
Голубка
518.08.24, 18:54Відповідь на 1 від nebosklon
Голубка
618.08.24, 18:54Відповідь на 2 від Юрий Васильев
дякую
Голубка
718.08.24, 18:54Відповідь на 3 від The Martian
M@Sln
818.08.24, 21:11
ого.... ніколи не думала про таке розмаїття... дякую!