Мова в різних областях
- 13.11.17, 15:16
Не скажу, що була у всих областях України, але коли буваю десь в інших місцях намагаюсь постежити за характером людей, подивитись на їх побут, послухати мову і почути нові слова.
От наприклад в Черкаській області зайшла розмова про смачну весінню травичку, яку в Дніпропетровську завжди називали і називають - черемша.
Навесні навіть наш кіт любить поласувати цю смачну цікаву рослину, а салат з неї взагалі обожнює.
Ну такий собі він у нас гурман
Так от в розмові з місцевими жіночками я кажу, що люблю їсти салат з Черемшею.
А вони запитують у мене:а що то таке?
Ну я розповіла: отаке, таке, навесні продається, на смак як часничок...
Аааа - так то Леверда - кажуть мені вони.
Цо то є, леверда?
Ось так дізналась про іншу назву цієї смачнючки
А влітку розпочалась пора варити варення, та робити на зиму різні ласощі.
Знову розмовляю з Черкаськими жіночками.
Кажу, що люблю перетирати чорну смородину з цукром і робити желє з червоної смородини.
А вони мені кажуть: Так то ж СПОРИШКИ
І що цікаво - чорна то у них смородина, а червона - споришки
Знаю, що червону смородину ще називають ПОРІЧКИ.
То тут якась видозмінена назва.
А у вас як?
19
Коментарі
Ник210
113.11.17, 15:26
Вінниця- у нас також черемша. Червону смородину у нас називають порічки, в очевидь тому, що росли вони біля річки, а чорна то смородина - через запах "смород". Розказала, десь я це читала, а от де не памятаю. У нас є цікава варіація Подільського супу "Суп з кендюхом", ви також так називаєте?
Ми Ла
213.11.17, 15:28
та ото в тій Черкаській області як почнуть дітлахи цибати за тими споришками, а мамки їм:" Ану, цитьте-но мені, бо зараз бараболинням по сраці надаю. Зрозуміло, ге?"
Ми Ла
313.11.17, 15:28Відповідь на 1 від Ник210
кендюх німецька страва ням-ням-ням
Ник210
413.11.17, 15:29Відповідь на 2 від Ми Ла
Так, все зрозуміло, все таки наш Центр то не Закарпаття
Ник210
513.11.17, 15:29Відповідь на 3 від Ми Ла
А що то є?Знаєшь?
disu
613.11.17, 15:31
порічки або шпоришки\споришки—киівщина, житомирщина\*наша іі частина,бо там —від сeла до сeла можуть бути варіаціі\карочьвсe,що нe чорна смородина,бо чорна—скрізь чорна
чeрeмша—так і є
*вмостилася слухати інші варіаціі*
Міс Марпл
713.11.17, 15:32
В нас все як у Дніпрі
Черемша, порічки та смородина
Ми Ла
813.11.17, 15:33Відповідь на 5 від Ник210
Суп не знаю, а смажений кендюх з цибулею і часником дуже смачна страва ти таке не пробувала?
Міс Марпл
913.11.17, 15:33
А на черкащині на абрикоси кажуть марелі, на всі підряд, а не на певний сорт, як у нас
Южный Соус
1013.11.17, 15:33
а у нас агрус крыжовником называют