Ювідей на волині

  • 09.10.23, 17:34

Д І Д О Б Ш Т И Р І Й О Г О К О М А Н Д А
В останній по-літньому спекотний вересневий день в Іваничах на вславленій Волині, довговічному до недавнього районному центрі, а тепер просто сонливому чистенькому містечку скромно, невигадливо відзначали 60-річний ювілей Олександру Віталійовичу Обштиру, керівнику Товариства з обмеженою відповідальністю ’’Старий Порицьк’’, того, що поїть молоком добру частину України. Високоякісні сири і молочна продукція якого через торговельну мережу ‘’Сільпо’’ знайома чи не всім регіонам держави. Маючи міжнародний сертифікат «Органік стандарт», «Старий Порицьк» експортує свою гречку, льон, сири до Швейцарії та Нідерландів. Усе це дає можливість постійно нарощувати авторитет української сільської марки, збільшувати валютні надходження до України і рідного господарства, котре постійно розширює, удосконалює виробництво.
Якби шукати витоки цього заздрісного господарського порядку, вміння планувати майбутнє, будувати перспективу, то ми неодмінно прийдемо до початків нинішніх успіхів саме в родинній побудові добропорядних хазяїв Обштирів. Це колись Віталій Іванович Обштир залетів сюди із рідної Вінниччини, з села Тропова — романтичного сільця з-поміж Могилева-Подільська і Шаргорода, і став волинянином назавжди. І головною піснею його, своєрідним родинним гімном став славень самодіяльного композитора Йосипа Кривенького: ’’Волинь моя’’, де є такі знамениті і неперевершені слова:
’’Де ще знайти таку красу?
Неначе причарована…
Волинь моя,
Краса моя,
Земля моя
Сонячна…’’
Згадуючи майбутнє, відомий колишній Іваничівський голова колгоспу, якому вже під дев’яносто мудрих літ, казав у тісному родинному колі, що все вийшло у нього так, як він і загадував колись: першим буде хлопчик, назвати його маємо — Сашком. І треба неодмінно щоб ступав він батьківською стежиною. Любив поле, худобу, щоб кохався в луках і озерах, вмів дати лад на пасіці. А там уже в нього, як вийде. Все подібно і справді попервах велося, аж до закінчення школи. А перед вступом до вузу враз замарив хлопчина військовою службу. А сам же ж тихий, сумирний, не галасливий. М’який, і на худобину не прикрикне, не те, що на людину. Що за командир без окрику?! Кохався в білих рукавичках на вихід, замість краватки під бороду одягав подеколи піжонистий метелик а-ля-Єсєнін. Так імпозантно все виглядало – будьмо-знайомі: Сашко Обштир власною персоною! А документи для вступу несподівано відвіз до Львівського лісотехнічного інституту.
—Я подумав, — продовжував розповідь Віталій Іванович, — що поле, що ліс — вважайте одне й те саме. Якщо йому так хочеться, нехай плекає молоді діброви, теж свята і потрібна людям справа! Головне, щоб не йшов старшим на риття окопів…
А закінчив син інститут, батько потурбувався, щоб пішов на службу лісову десь у рідних краях. Куди там. Олександр у відповідь сказав: ''Я хочу тільки туди, куди потраплю за розприділенням. Туди, де потрібніший…''
Більш затребуваним для нього виявився Краснопільський держлісгосп Сумської області. Ось там і ’’відкалатав’’, буцімто колишню військову повинність, Олександр Обштир — від найнижчого поста — до головного лісничого держлісгоспу – 25 літ!
А це відповідальним за всі без винятку 555 квадратних кілометрів лісових дібров підприємства. І все, щоб чітко за планом було: що вирізав згідно з начерком річних вирубок – того ж року вдвоє більші по можливості території маєш засадити молодняком перспективних порід. І ніяких зривів допустити не можна.
—Чомусь запам’ятався, — розповідає Олександр Віталійович Обштир, — із моїх лісовий буднів один приїзд високого київського начальства. Прибув до нас у держлісгосп голова Державного лісового господарства України Віктор Олександрович Червоний, галузь очолював з 2006 по 2009 рік. Затуляло моє начальство йому очі, як могло. А він керівник битий, і каже:
—А покажіть мені, де у вашому Білому домі розміщається головний лісничий? На якому поверсі міститься його робочий кабінет? Ясно — на першому. А на другому, поруч із кабінетом директора, хто у вас засідає? Зрозуміло, головний інженер. І він завжди директора заміщає? Еге ж, він, і — завжди. У головного інженера у підпорядкуванні лише сорок водіїв, сорок механізаторів. А головний лісничий відповідає за сотні тисяч гектарів лісових насаджень, за порядок у лісі, на вирубках, на заготівлях посадкового матеріалу.
—Спустився керівник галузі до мене, — мовить Олександр Віталійович — і каже: збирай своє все паперове господарство. Перебираєшся в кабінет головного інженера, від нині і назавжди. Щоб до директора міг, якщо треба, то й кулаком у стінку достукатись. Від нині ти перший заступник директора лісгоспзагу. І по ділу керуй…
Тим часом молодший брат пана Олександра Валентин Обштир, випускник Тернопільського економічного вишу вже готував проект власного родинного бізнесу. Хоча й усе в нього, мотористого, активного, пробивного, буцім-то вдавалося на щаблях влади, в економічній фаховій роботі, насамперед у банківській справі, де він опинився. Відтак, доріс до заступника голови правління Укргазбанку. Але йому, непосидючому, невгамовному хотілося більшого — насамперед економічної свободи в роботі. Потрудитися, як кажуть, не з принуки, а на, сказати б, ''власних творчих хлібах''. І як не ладнав, не верстав Валентин Віталійович проект нового підприємства, яке замислив, усе в нього виходило, що ключову ланку тут має очолити старший брат Олександр. Уже досвідчений, умілий керівник та наставник. Навіть не зважаючи на те, що він уже добре прижився на Сумщині, в краю казкових краснопільських богатирів з-понад річки Сироватки. А його сім’я там уже, не секрет, обросла житлом і друзями. Дружина Людмила Василівна працювала головою райспоживспілки. Їй люди також всяко довіряли і поважали. Двоє хлопців закінчували школу. Не так то й легко було, хоча й начебто і в рідні краї повернутися, покинувши там усе, роками нажите. Поїхати на голе місце, залишивши на Сумщині насамперед добру славу, довір’я людей, авторитет, престиж… Чого й за великі гроші не купиш…
Селяни здали свої паї Обштирам, як добропорядним синам Віталія Івановича, фактично під авторитет батька, колишнього знаного хазяїна. Оскільки він був у краї завзятим і вправним головою колгоспу, затим тривалий час працював заступником голови райвиконкому. Нарешті вважався знаменитим директором Іваничівського консервного заводу, який гримів виробничими здобутками на всю область.
І люди не помилилися, бо сини В.І. Обштира пішли значно далі. На 950 гектарах паїв селян селища Старий Порицьк вони організували виробництво органічної продукції без застосування хімічного обробітку землі. Виробляють пшеницю, гречку, льон, овес. Обладнали сучасний молочний комплекс на 700 голів ВРК, з яких пів тисячі — високоудійні корови, золоте надбання господарства. У яких середньоденний надій цілорічно складає 15-16 літрів молока. Скотарство забезпечене автоматизованим, виробництва США, доїльним комплексом. Поруч із сучасною фермою виріс сироварний цей. Його очолив син Олександра Віталійовича — випускник Національного університету харчових технологій Андрій Обштир.
Якщо хтось хоче побачити, що таке крупне родинне підприємство сучасного типу в дії, неодмінно треба їхати до Старого Порицька на Волині, знайомитись з братами Валентином та Олександром Обштирами, їхніми дітьми – Андрієм та Мариною. Марина Валентинівна Обштир, до речі, це дочка Валентина Віталійовича. Вона веде міжнародний супровід роботи ТзВО «Старий Порицьк», позаяк є економістом-міжнародником за фахом, а підприємство має сертифікат «Органік стандарт». Воно значну частину врожаю своїх польових культур, сиру відправляє на реалізацію до Швеції та Нідерландів.
У родині Обштирів добре знали, що святкувати і ювілеї нині не можна. Просто грішно, коли така біда обсіла державу, людей. Коли в громади чорними воронами прилітають похоронки. Але тут теж не можна було, щоб не вшанувати цю дату. Розумієте, старший син Обштирів відзначає 60 років, при живих батьках. Рідко подібне зустрінеш. Віталію Івановичу уже всі 86, Надії Михайлівні ось-ось виповниться 85. Було сказано чітко: торжеств не буде. Але хто бажає із рідних, можуть приїхати сфотографуватися з фундаторами родини Обштирів на Волині. Адже в дідуся та бабусі троє синів та дочка, дванадцять онуків і двоє правнуків. Цю дату оминути просто не можна… З фотографуванням на пам’ять…
А тут іще нагодилася одна чимала оказія потиснути правицю старшому сину Обштирів — Міністр аграрної політики і продовольства України Микола Сольський прислав Олександру Обштиру вітальну телеграму з ювілеєм, бажаючи добра і щастя на довгі роки життя, при міцному здоров’ї. Це справжнє визнання заслуг, Олександре Віталійовичу! (Фото внизу).
Щастя й здоров’я всім!
На зображенні може бути: текст

Мильна булька на брудній воді

І не дивуєтеся, друзі, що за дві доби, двома влучними ударами в групи людей начебто московських «Іскандерів», РФ загубила щонайменше 82 грішні душі вкраїнців на Харківщині. Навіть я, пенсіонер, котрий, як правило, оминає розмови про війну, мало цікавиться подіями на фронті, позаяк мені відмовили в призовові на фронт (воюйте самі, панове), точно знаю, що довкруги наших кордонів орки обладнали позиції понад 45-ти балістичних оперативно-тактичних ракетних комплексів класу земля-земля, сімейства: «Іскандер», «Іскандер»-Е, «Іскандер»-К, «Іскандер»-М. Якщо їх не погасити, виполохати з позицій під нашими грудьми, коли не знищити в гнізді, то їм посильно, навіть учиняючи по одному пострілу на добу, похоронити за харківським жахливим сценарієм упродовж місяця-двох тисячі й тисячі нових українців, знищити на значній частині нашої території все живе. «Іскандери» під нашими кордонами — це живий гадючий пояс на шиї української нації…
Пригадується, як понад двадцять місяців тому недолугі фельдмаршали з обойми В. Зеленського — пани О. Рєзніков і О. Данилов з піною на устах кричали з усіх трибун і перед телекамерами, насамперед, що вони проглядають відстань на 300-400 кілометрів поза кордонами України і їм зовсім не видно ніяких ворожих формувань. Ніде буцімто немає ніяких приготувань до нападу сусідів на Україну. Це, мовляв, блеф, вигадки ворогів нашої дружби з росіянцями. І це тоді, коли всі оперативні розвідувальні служби великих світових держав інформували, в тому числі і керівництво нашої республіки: Росія нагнала під кордони України сотні тисяч військових, розгорнули свої бойові порядки і готова ось-ось батальйонними групами штурмувати бастіони українців. Просніться, просили, американці, поляки, прибалти, виставте заслони, приведіть військо у готовність до бою…
Главу держави прилітав спеціально із Вашингтона вмовляти (І) повірити у передгроззя війни, відкрити очі на реальний стан речей, витративши на переліт понад двадцять годин сам глава ЦРУ США. Ні, склали дулю всім, американському уряду насамперед. Ми — найрозумніші!
Я за те, що цих верховних «ждунів» неодмінно належить притягнути до кримінальної відповідальності. В суді, якщо ми дійсно правова, демократична держава, чесно розібратися: робилося те все зумисно, на догоду ворогам, з недогляду, чи з безпардонного нехлюйства. Іншими словами, бісибатькаказна-що, пані й панове!
Вельми цікаво було б дізнатися нині: в пана О. Данілова, — роздягнувши його при цьому, даруйте, до трусів, позаяк публічно хвалиться, що через колір одяганок своїх комусь подає сигнали про те, чи вірити йому чи ні під час інтерв’ю, он які унікальні кадри є в нашій політиці; в нового міністра оборони України пана Умерова — що їм обом видно в біноклі, перескопи з Києва вздовж нашого кордону з орками? Є, стоять там на бойових позиціях московитські анафемські, поганські «Іскандери», чи це знову блеф? Хоче через вісім десятків смертей варто сумніватися в подібному? Невже Україну знову розводять?
Тим часом, поки «Іскандери» все-таки виконують в наших містах і селах свою страшну, чорну роботу, я хочу запитати в усіх: де наша знаменита армія дронів-камікадзе, якщо вона вже не прямує на місця дислокування цих пекельних машин? Вона що, можливо, не літає через кордони РФ, якщо вони дійсно дислоковані там? Можливо, соромиться? Чому не поступає жодного повідомлення про знищення цих проклятих «Іскандерів»? Де наші сили спеціальних операцій, на фінансування яких, думаю, виділяються величезні кошти. Чому мовчать герої-буданівці? Невже це все їх не обходить?
Наївно думати про те, що всю біду від цих страшних бабахів може відвести самотужки глава держави, який, пробачте, геть у милі мотається по сусідах з простягнутою рукою: дайте, мовляв, щось накинути на небо, недопустити моторошних обстрілів росіянців. До речі, а чому лише пан Зеленський від України виїздить в закордоння з торбою чолобитника-прохача, присоромливого канюки?
Але хто ж поїде з українських урядовців, де захмарні зарплати отримують сотні урядовців?
(Якби це так м’яко, беззлобно, тоненько, без образ і приниження, але чесно сказати про діяльність декого з чиновників, щоб водночас і стимулювало до діяльності.
Стефанчук, до прикладу? Щоб розлякати грізним своїм видом усіх гусей у Європі та світі? Бо ніде не зустрічав, не бачив, щоб доволі міцної статури чоловічина, у повному розквіті сил, пер в Україну важкенні мінометні плити, штовхав так потрібні на полі бою гармати. А, напевне, міг би при бажанні.
Шмигаль? Та його навіть ніхто в Україні не сприймав усерйоз за всі часи покірного служіння панові Зеленському. Так собі, догодлива недоречність, щоб ненавмисне ненародити прототип колишнього Євгена Марчука, котрий (пригадуєте?) замість активної роботи на посту прем’єр-міністра, як стверджував недорікуватий Л. Кучма, буцімто займався створенням власного іміджу, щоб рушити на президентські вибори. Так що історія вчить таки тих, хто сидить найвище…
Дмитро Кулеба? Та він, як замість дрес-коду (англ. dress code — кодекс одягу) на відповідальний прийом одягне затрапезні кеди і допотопну бобочку, як відбувалося вже не раз і не двічі, його завжди сприймають за піднощика льоду до льоху з шаманським. Куди йому за стіл переговорів…
Тоді, можливо, пан міністр юстиції Денис Малюска? Е. ні, ні. Його ще сприймуть за артиста, який грає образ сина відомого сюрреаліста Сальвадора Далі не на сцені, а в житті, котрий продає свої родинні «золоті» вуса. Одне слово, і цей ні в дрова, ні в тріски…
Що, можливо, пані І. Верещук пошлеш виклянчити патрони, бо маючи під руками цілу, найбільшу в Європі державу, так і не спромоглися київські вожді-начальники ледве не за пів десятка літ спорудити власний завод з виготовлення боєкомплектів? Ця, того й дивися, привезе ще одну чонгарську розміновану дірку — холості патрони. Як кажуть, чортбатьказна-що!
Є Рада Національної Безпеки і Оборони, є Ставка Верховного Головнокомандувача, а самому Зеленському доводиться і оборонного плуга перти, і орчиками чистити лемеші. Таку ледачу команду має, що ні на кого не можна сповна покластися. Тому повсякчас і сорочка мокра. А ворог дивіться на нас через приціли страхітливих «Іскандерів». Тому кількість похоронів в Україні все збільшується, на жаль…
Написано з єдиною метою — допомогти негайно виправити ситуацію, позаяк це питання життя і смерті багатьох українців.

На зображенні може бути: 1 особа

Годі підсмикувати кальсони олігархам

  • 09.10.23, 17:12
Маю констатувати, що уже два з половиною місяці (конкретно з 27 липня ц.р.) в державі відсутня головна гуманітарна особа держави – Міністр культури та інформаційної політики України. Понад три роки цей визначальний урядовий пост займав, сказати б, аніякий, казна-який діяч, вічний хлопчик на побігеньках Олександр Ткаченко. Певний виученик Д. Табачника і вічний підлеглий переслідуваного каральними органами головних економічного розвинених країн світу І. Коломойського. Ви ж, сподіваюся, бачили, як 25 серпня захекавшись примчав цей молодик до Київського апеляційного суду, щоб брати на поруки того, хто буцімто, як оголошують про це правоохоронці, обібрав нашу державу не менше, мабуть,, ніж, декілька місяців грабіжницької війни московитів проти України. Значить чомусь вигідне це, даруйте, відверте мародерство Олександру Владиславовичу. Якби не ласий шкурний інтерес, дідька б лисого будь- хто заманив кого персонально, перед камерами ганьбитися в тому суді -- така моя думка щодо цього.
Прибігши фізично рятувати пана Коломойського від персональної камери СІЗО на час слідства, пан Ткаченко чітко і однозначно тим самим на весь голос заявив, що він НЕ ДЕРЖАВНИК в Україні. Що йому по борту інтереси країни, де він щойно значився членом уряду. Він однозначно на стороні олігарха, який уже роками висотує соки з держави, її банківської системи, безбожно грабує всіх, як таке публічно стверджують НАБУ, САП і БЕБ, а водночас і правоохоронні органи ряду світових економічних лідерів .
Якщо все це, друзі, насправді так, тоді я вас запитаю. А рівно за місяць до 25 серпня, тобто 25 липня, коли пан Ткаченко був іще на посту міністра, він був державником в оцінці своїх службових дій щодо справи Коломойського? Він що, можливо, засуджував непомірне збагачення олігарха і його поплічників за рахунок держави і громадян, якось, можливо, перешкоджав цьому, боровся проти цього? А за рік, за два, за три до цього ? Хіба хтось не знав, що Ткаченко — це надійна рука Коломойського на пульті управління нашою культурою, щільні і непроникні шори імені Ігоря Валентиновича на всій інформаційній політиці України. В угоду, підкреслю, олігарха. А це читайте — звуження україномовного контенту через якісь штучні телемарафони, запуск у час війни проти росіянців російськомовного телеканалу за державний кошт. Що насправді є, як на мене, лише підтримкою наших ворогів. Бачиш, мовляв, без нашого «язика, ані і висказатся нє в состоянії…» Хіба ж не так це все виглядає?
А ще постійна, нехай не завжди відверта, відкрита підтримка у Верховній Раді всіх антиукраїнських сил щодо звуження використання української мови в освіті. Тільки героїчний захист патріотами бастіонів українства не дала змогу знести стражденні завоювання в цій царині. При чому українці завжди знали, що профільний міністр буцімто національного слова, пісні, розвитку культури завжди грає не на їхньому боці. Що від нього завжди не можна очікувати нічого хорошого, окрім «рашопакості». При ньому все українське росте вниз, як коров’ячий хвіст…
Тому гадаю, що ви сміливо проводьте, пані й панове, паралель між серпневим-2023 Ткаченком на суді і тим, котрий тривалий час був у кріслі міністра, і ви не знайдете різниці в двох цих персонах відносно оцінки діяльності колишнього свого грошовитого патрона. І нинішнього також. Не-розлий-вода!
(Як мовиться в одній веселій приповідці: біля олігархів пупа чортів купа!)
Тому три роки з життя держави за 17-го з часу відновлення української Незалежності інформміністра Ткаченка це безцільно змарнований для України час. Пора безладного, хаотичного топтання на місці в розвитку національного інформаційного простору. Суцільне його просторове і внутрішньо національне згортання. Зникнення з публічного простору газет, як остаточний акт деградації одного з колись потужного носіїв інформації. Мабуть таки, зумисне знищення частини телевійзійного простору з контенту через впровадження прокрустового ложа у вигляді якогось дикунського телемарафону, який знищує незалежні телеканали, залишає без роботи, засобів до існування сотень професійних журналістів, майстрів телекомунікації. Насаджування через нього обов’язкових російськомовних передач, вип’ячування їх на мапі добових телепередач цього так званого інформаційного марафону. Фактичне блокування розвитку вільної, незалежної теле- і радіожурналістики. Що я особисто вважаю свідомими провокаціями проти свідомих українців. Відтак, збереження в суспільстві міжнаціональної напруги…
Два з половиною місяці життя в період жорстокої війни з агресором без міністра Інформації, коли кожне слово на інформаційному полі на вагу золота, це нечувана розкіш влади, або зрада інтересів України. Вибирайте, що вам тут зрозуміліше і ближче за суттю.
Я лишень скажу, що подібного не потерпів би у війну ні Гітлер, ні Сталін. Хоча, одначе, раджу орієнтуватися не на них.
Беріть краще за зразок… волелюбну Ічкерію. Колись там міністром інформації був такий собі чоловік на прізвище Доку Умаров. У жорстокій, немилосердній війні гірського народу з росіянцями він фактично залишався уже один. І кожного дня своєю чесною, правдивою, мужньою інформацією перемагав на полі бою ті величезні армади й вояцькі полчища, котрі нині поки що окуповують невеличку частину наших територій. Він практично доказав, що і один воїн може бути переможцем, якщо він ідейний боєць. Якщо він любить свою землю, свій народ, захищає її, як своє гаряче серце в грудях.
Якби ви мене нині запитали, а хто в Україні міг би очолити інформаційний фронт, не зважаючи на політичні уподобання і симпатії, я б відповів: є така людина!
Це молодий, 1991 року народження, і амбітний політик. Трудиться в Інституті держави і права ім. В.М. Корецького НАН України та Національному університеті імені Т.Г. Шевченка, відомий громадський діяч, політичний експерт, блогер (має понад 121 тисячу підписників), кандидат юридичних наук, юрист міжнародник Андрій СМОЛІЙ.
Андрій завжди перший там у Києві, де потрібна його кипуча енергія. Заступник голови товариства «За український Київ», координатор ініціативи «Геть від Москви», до чортиків писучий і справедливий в усіх своїх діяннях. Такий не побіжить підтягувати кальсони олігарху…
Думаю, що в такі відповідальні моменти життя суспільства, коли вирішується його доля влада, глава держави, зокрема, повинні прислуховуватись до гласу народу при зміні відповідальних осіб в уряді, щоб на місце порожніх, аморфних посланників олігархів приходили не подібні їм, а на арені життя держави негайно з'являлися активні та рішучі молоді люді, котрим болить велика справа України.


Думайте головою, а не… телевізором

  • 24.03.20, 08:31

Тут дехто нині сльози проливає за московротим поетом, вихідцем, до речі, з України, Йосипом Бродським. Ледве не генієм, лауреатом Нобелівської премії в галузі літератури. Коли я одним рядочком нагадав, що цей юдей був злим українофобом, який у штики зустрів Незалежність України, на мене гадюками зашипіли з усіх боків: мовляв, замовкни, про таке не можна навіть говорити. Серед таких виявилася, здається, і співробітниця української редакції радіо «Культура».

Це вже горе наше, що «peoples» такий неотесаний. Неосвідчений. Ковтає все, що йому кинуть під ноги і потім цю муйню дико захищає…


Почитайте, скажу вам, бодай таку поезію Й. Бродського – «Щодо незалежності України». Написана вона 1992 року. Коли стало зрозуміло, що це насправді не вірш, а прокльон українцям за їхню мужність відділитися від Московії, від якої потерпали понад триста літ, мудрі єврейські голови стали переконувати Йоську не включати фонетичний плювок до своїх книг. І він їх послухався. А захиснички кинулися на всіх ЗМІресурсах переконувати, що Бродський такого лайна не виплоджував.

І ця версія побутувала аж до 2015 року. До того, як було нарешті відшукано і представлено на суд Божий відео виступу поета перед єврейською публікою (понад тисячу осіб!) у залі Пало-Альтійського Єврейського центру 30 жовтня 1992 року, а також і 28 лютого 1994 року ще й перед групою російської діаспори у Нью-Йорському університеті Квінсі-коледжу.

Одне слово, насолоджуйтесь уривком з цієї поезії ті, хто не вірить в українофобію генія Бродського (уривок):

Прощевайте, хохлы, пожили вместе — хватит!
Плюнуть, что ли, в Днипро, может, он вспять покатит,
брезгуя гордо нами, как скорый, битком набитый
кожаными углами и вековой обидой.
Не поминайте лихом. Вашего неба, хлеба,
нам, подавись мы жмыхом и потолком, не треба.
Нечего портить кровь, рвать на груди одежду.
Кончилась, знать, любовь, коль и была промежду.
Что ковыряться зря в рваных корнях глаголом?
Вас родила земля, грунт, чернозем с подзолом.
Полно качать права, шить нам одно, другое.
Это земля не дает вам, кавунам, покоя.
Ой да Левада-степь, краля, баштан, вареник!
Больше, поди, теряли — больше людей, чем денег.
Как-нибудь перебьемся. А что до слезы из глаза —
нет на нее указа, ждать до другого раза.
С Богом, орлы, казаки, гетманы, вертухаи!
Только когда придет и вам помирать, бугаи,
будете вы хрипеть, царапая край матраса,
строчки из Александра, а не брехню Тараса.

Як нам московитські унти викинути з центру столиці?

  • 24.03.20, 08:23

Живемо ми з вами, друзі, у надзвичайно складний, відповідальний для нашої країни час. З усіх закутків і закордонів повилазила і повзе на замор нашої незалежної, суверенної держави всяка погань та відверта сволота, котра порозбігалася було в часи останнього бурхливого Майдану, рішучого виступу об’єднаних демократичних сил проти банди Януковича і всього українофобства. Стало відомо, що нинішній глава держави активно «начиняє» свій апарат чиновниками колишньої адміністрації президента Януковича, в тому числі тими, які відповідно до чинного законодавства про люстрацію влади не мають права займати ті пости, на яких їх щойно підсадили. Це окрім того, що командну верхівку в урядовому кварталі заселяють такими українофобами, як нова голова Держкіно, котра, образно кажучи, ще недавно з мітлою бігала по Запоріжжю за кінофільмом з безсмертним Героєм нашим Симоном Петлюрою. Мурашка проти велета…

Іншими словами, підлий і україножерний реванш дрімучих москвофілів на марші. Але це не означає, що нам потрібно складати руки і здаватися на милість новим муравйовцям, котрі явно захоплюють Київ і командні висоти держави. Нам своє робити – будувати українську Україну. А будуть здавати державу ворогам – візьмемось до зброї. Так велить Конституція України.

У руслі цих супротивних дій, я отримав цими днями листа від колишнього народного депутата України кількох скликань Юрія Васильовича Гнаткевича. Дивіться, шо він пише: «Шановний пане Олександре! Для орієнтації: Київська Комісія з найменувань включила до порядку денного свого наступного засідання питання про пропозицію Інституту археографії і джерелознавства ім. М. Грушевського щодо перейменування скверу Чкалова на сквер Чикаленка».


Великий український патріот, фундатор нашої національної газетної журнлістики, публіцистики, кульутри, меценат, поміщик, який всю свою маєтність аоклав на утвердження нашої молодої держави на початку двадцятого століття Євген Чикаленко.

Колись уже навіть давно, одразу після того, як 8 грудня 2014 року група національно-демократичної молоді від ВО «Свобода» завалили ненависний пам’ятник московітському сифілітику Лєніну-Бланку на бульварі Шевченка, навпроти Бессарабського ринку, я написав про те, що це місце по-праву повинно тепер належати Великому Українцю – Євгенію Харламповичу ЧИКАЛЕНКУ. Людині, яка все своє чимале багатство в часиросійської імперії поклав на те, щоб видавати першу в Україні україномовну газету, написав і видав 500-тисячним накладом підручник хлібороба, який став другим Кобзарем: старші віком селяни навчилися з нього хазяювати на землі, а дрібнота гречкосіїв – грамоти. Стимулював випуском за власний кошт статей і книжок з української історії. Фактично за свій скарб утримував ряд українських письменників і поетів, серед яких був Михайло Коцюбинський, Олександр Олесь, Борис Грінченко, Сергій Єфремов і цілий ряд інших. Зближав і поєднував дві частини України, будуючи великий гуртожиток для студентів зі східних регіонів нашої майбутньої держави у Львові, затративши на те величезну по тій порі суму накладів – 25 тисяч рублів. Фінансував поїздку Миколи Віталійовича Лисенка та Михайла Коцюбинського по Західній Україні, які перебувала тоді за кордоном у часи підготовки до ювілею композитора, що повсюдно виливалося у грандіозні мітинги-братання роз’єднаних урядовими межами українців.

Одне слово, Євген Харлампійович це, напевне, єдина у світовій практиці людина, яка все до останку своє і родини багатство поклала на вівтар розвитку української мови, культури свого рідного народу. Чикаленко разом із дружиною Юлією Миколаївною дуже важко закінчували свій земний шлях. Виметені наступом московщини, більшовиків з України, вони певний час поневірялися без єдиного гроша по Європі, голодаючи, хворіючи, аж поки не переїхали до містечка Подєбради, на березі річки Ельби, за 50 кілометрів від Праги, де мудрий чеський Президент Томаш Масарик, великий українолюб, за державний кошт обладнав декілька навчальних центрів для вояків УНР. Євген Харлампійович отримав там посаду, яка дорівнювала ставці доцента. Він займався випуском словників, що було його давнім хобі.

Історичне значення Є. Чикаленка полягає в тому, що він, як ніхто і ніколи так безмежно любив свою Україну, свій рідний український народ, що для його освіти, розвитку національної культури не пошкодував нічого із власного велечизного майна – ні земель, ні фільварків, ні ферм і стаєнь із кіньми, млинів, токів, зариблених ставків. Коли, до прикладу, в редакції газети «Рада», яку повністю фінансував, закінчувалися кошти, їхав із Києва у рідні краї і продавав щось з власної маєтності. Обихідки віддавав за борги газети…

Звичайно, що такий Чикаленко-українець ворог усім нинішнім безмозким правителям, котрі усе своє життя-буття на високих постах будують у протилежному звороті – якнайбільше вкрасти з державного котла, приховати те все в офшорах, потратити на маєтність за кордоном, на благо рідної сім’ї й родини. Найбільше вони ненавидять лозунг Чикаленка, який звучить для них відверто вороже: «Україну треба любити не до глибини душі, а до глибини своїх кишень…»

Звісно, що для цих недолугих вождів і вождиків поставити у Києві пам’ятник великому меценату, письменнику і публіцисту Євгену Чикаленко все одно, що ніж у серце. І вони, звісно ж, противляться цьому. Єдиним у мене союзником у цій справі є людина гарячого серця Юрій Васильович Гнаткевич та група його друзів-ентузіастів, котрі створили Просвітницький центр імені Євгена Чикаленка. Вони, як і я, роками борються за те, щоб ім’я великого українського патріота ввести в топоніміку Києва. І практично на всіх рівнях цьому йде відчайдушний спротив. Дивина та й годі: чиновники столичної міськадміністрації не знаходять місця для пам’ятника великому українському патріоту на мапі столиці, не відшукують можливості його іменем назвати будь-який сквер, вулицю, площу, станцію метро. Проти кожної нової ідеї активісті Просвітницького центру Є. Чикаленка споруджуються справжні барикади, форпости, цілі бастіони. І за всім цим знаходиться недремна рука Кремля, їхніх послушників - київських українофобів.


Юрій Гнаткевич з серцем каже: "І навіщо ця сталінська вата у теплих московитських унтах у центрі красеня Києва? Що вона тут забула? Про що вона має нагадувати нам? За що її шанувати киянам? Це ж вірний сокол Сталіна, який всяко розхвалював внутрішню політику вусатого вождя, в тому числі й щодо винищення під час Голодомору українців..."

Нині, як бачите, є новий проект. І справді, навіщо нам сквер Чкалова в українській столиці? Цей справді вельми справедливо: нехай «вірний сокіл Сталіна» летить до своєї рідної Московії, з Україною його ніколи й нічого не ріднило і не пов’язує нині. Тим паче, що любимчик вусатого україножера входив до складу осіб, які підлягають декомунізації. До того ж відомо, що син Валерія Чкалова, полковник ВПС РФ (також покійний уже) стверджував, що його батька знищили за те, що він буцімто «мав великий вплив на товариша Сталіна». Зрозуміло, що одного поля були вони ягоди, і такі, котрі не потрібні у Києві. Навіть на згадку…

Дай Бог, щоб над столичною Комісією з найменувань у пору прийняття рішення по Євгену Чикаленку нарешті «осіяла» мудрість, а не жлобство і черговий прояв московського мракобісся.

Кого б я призначив міністром освіти і науки

  • 24.03.20, 08:17

Цікаво, як там себе почуває одна, нещодавно позбавлена корони міністерки особа, яка, не так давно, пригадується, найголосніше кричала в урядовому кварталі, що їй, бачите, явно замало 36 тисяч гривень платні за місяць… для виховання дітей. Їм же ж потрібні і свіженьке молочко і сметанка, «криве м'ясо», як подекуди називають ковбасу. Пані ганебно скривала від публіки те, що їй іще й заміж ніхто не пропонував...

Інтересно, на скільки гривень вона розшукує роботу тепер, добре знаючи, що й дармових коштів із різних доплат і незароблених премій тепер їй ніхто нечесно не нарахує…

Тим часом ті, хто наближені нині до зеленого Олімпа, вже штовхають своїх претендентів на папаху міністра. І найгучніше серед нових кандидатів лунає прізвище нардепки від касти «СН», викладачки юридичного факультету Національного університету імені Тараса Шевченка Юлії Гришиної.

Щоправда, ця пані мала необережність претендувати на посаду судді Верховного суду України. Стати з рівнем своїх знань перед досвідченими юристами. І, виявилося, що, як пише народний депутат України від партії «Голос» Олександра Устінова, доктор юридичних наук Ю. Гришина з найпрестижнішого київського вишу не змогла скласти тести зі знання чинного законодавства. Про це більш детально читайте тут - https://life.pravda.com.ua/columns/2020/03/6/240125/

Пані Устінова, крім того, вимережила ще ряд «ласкавих і злагідних слів» про неофіційну претендентку, чоловік котрої, буцімто, геть провалився в болото корупції, працюючи свого часу на відповідальній посаді у Генпрокуратурі. Одначе, як це робиться нині, каста «СН» - безпринципних і безчесних людей аж губами шкварчить: «Міністром має бути тільки Юля!»

Пані й панове! Якщо вам на посаду – Міністра науки і й освіти потрібна молода людина, але увінчана кандидатськими й докторськими титулами за наукові досягнення, то пригляніться, будь ласка, до пані Ірини Скакальської із Кременецького вишу Тернопільської області. Думаю, що це справді була б достойна кандидатура на пост керівника галузі. За рівнем знань, популярності серед викладачів і студентів. Тим паче, що доктор історичних наук Ірина Скакальська трудиться в педагогічній академії, яка тестує шкільництво всього західного регіону України…

Ірина Богданівна знаний у регіоні громадський діяч. Як науковець, досліджує проект відстоювання права жінок у політиці та в процесі прийняття консолідованих рішень. Член колегії Кременецької районної ради, місцевий трибун і непохитний борець з хабарництвом та корупцією. Неперевершений дослідник історії Поділля і Волині. І не лише в архівних установах, а й у польових партіях археологів. Молода й активна заряджає енергією пошуку арт-фактів і студентів, і починаючих науковців. Одне слово, достойний зразок у всьому…

Світлина від Olexandr  Gorobets.

Нам не вистачає тільки хворих з ордло

  • 24.03.20, 08:07

Така нечувана біда підкосила весь світ, невідомо ще хто виживе в цій драматичній ситуації, хто залишиться живим. А тут щоднини бандюки у Східному Донбасі, натравлені скаженим Мордором, ним забезпечені зброєю і боєприпасами, сиплять на голови наших людей снаряди та міни, прицільно б’ють із снайперського знаряддя, відтак гинуть наші герої, безжалісно калічать українців. Без перепочинку і спасіння.

Завважте лишень: учора, 19 березня ц.р., московити застрелили на фронті, де, начебто, чергове, у кабінетах проголошене "перемир'я", десятого в нинішньому місяці нашого воїна. А з початку 2020 року?

Ось фіційні дані.

"За даними Офісу генерального прокурора України, від початку року внаслідок збройної агресії РФ на Донбасі динаміка невтішна: загинув 41 український військовослужбовець, 182 - поранено. За відповідний період минулого року бойові втрати становили 34 людини, поранених було 222."

Боже, коли це нарешті скінчиться:? Хто б витримав, не помстився б ворогам окрім нас, стійких і витривалих українців, яких вороги нашої державності стримують: "тільки не стріляйте у відповідь..." Це означає - вмивайтеся кров'ю батьків і дітей своїх, хороніть їх тихенько, і готуйте білі прапори...

Тим часом, група явних запроданців побіля ЗЕ, день і ніч бігають, нашіптують йому (бо ж власної клепки, мабуть, той немає) підкоритися побажанню ПУ й Шойгу, сідати за стіл переговорів з моторИлами. Більше того, одне мордате лайно, котре має бізнес в ерефії, а тепере вибилося на високий пост на Банковій, уже вимагає, щоб Україна з Орлодії забрала і всіх там інфікованих коронавірусом. Позаяк Росія, котра б, відповідно до міжнародних стнадартів, як загарбник наших територій, натхенник і організатор війни в нашому східному регіоні, відмовилася це робити. Це явно для того, щоб створити тут, в Україні, суцільний морг…

Аби до кінця було зрозуміло про що йдеться, підкреслю: уповноважена з прав людини Верховної Ради України Л. Денисова заявляє про те, що нині на територіях загарбаних ворогом інфікованих коронавірусом понад 600 осіб. Хвороба, які відомо розповсюджується за правилом геометричної прогресії: 600 х 600 = 360 000 х 360 000 = Рахуйте самі скільки це буде...

На розум усе це не налазить, але такі без прикрас реалії нинішнього дня в який країну ввела теперішня безтолкова влада. На фоні, підкреслю, того, що підручні і радники-порадники маленького нинішнього вождика понад усе трусять матнею за дружбу і мир з московитами. З тими, котрі сіють і сіють на нашій землю смерть.

Як таким можна вірити, як з такими можна сідати за стіл переговорів? Де ви герої-патріоти, котрі б вмішалися в цю жахливу ситуації, все розставили по своїх… камерах і коморах?

Ярина Чорногукз- дзвонар нашої "хиренної волі"

  • 24.03.20, 07:58
Нині зненацька обізвався дзвоником на мобільний телефон племінник — відомий київський лікар, хірург Роман Миколайович Горобець. Заходився розповідати про те, що у цю весняну хурделицю відвідав одинокий пост під гніздилищем новоявлених зрадників України ЗЕ-Єрмаків на вході до офісу глави держави, на якому несе цілодобову вахту дівчина-патріот.

—Я вже якось приїздив сюди, — каже пан Роман. – А цього разу привіз подарунок – гарний продуктовий набір. Щоб підтримати безтрепетну і відчайдушну патріотку, котра затіяла одинокий протест-пікет під вікнами головної контори влади. Вона, як відомо, вимагає звільнення зі свого поста глави Офісу президента А. Єрмака, котрий самовільно, порушуючи всі канони міждержавних стосунків затвердив у Мінську нинішнього місяця побажання Мордору про визнання терористичних анклавів ОРДЛО сторонами переговорів з Україною, замість Росії, котра нахабно і відверто веде війну проти нас, тим самим надавши статус ерефії спостерігача, як Німеччина, Франція, ОБСЄ. В Україні, як дізналися про цю зраду, збіглися на Банкову люди, погаласували, помітингували, помахали кулами і розійшлися. Як уже не раз було за час череди невпинних зрад нової українофобної влади, котра ні дня не проживе, щоб нижче і нижче не зігнутися перед московитами-завойовниками, а це дівча немовби твердокам'яне... Каже: "Я стоятиму тут до кінця!"

Через слово, Роман Миколайович підкреслює:

—Вона — за звільнення з посади і притягнення А. Єрмака до відповідальності за державну зраду. Також вимагає публічних вибачень від Єрмака та Зеленського за те приниження, яке через їхні дії у Мінську переживають сім’ї загиблих героїв — захисників України». А їх же ж там у нас полягло понад 14 000... Тільки нинішнього року більше сорока...

Після цього Роман Горобець заходився розповідати, яка все-таки відважна молодчина Ярина Чорногуз, котра дерзнула перетворитися тут, у центрі столиці, під вікнами московських прислужників, живим більмом на очах запроданців.

—Я сьогодні провів пані Ярину від її постою під вікнами московських прислужників до Національної спілки письменників України, де вона іноді гріється, — каже доктор Роман Горобець. — Це потрібно організму, як підзарядка. І, знаєте, виявилося, - мовить племінник, — що її дідусь відомий український… письменник Олег Чорногуз. Це як у тій відомій примовці мовиться, що від гарного дерева славні плоди на всі боки котяться... Я ж їй розповів, що у Спілці письменників теж якось був, на презентації вашої книжки «Свічка на вітрі».

Тут принагідно лишень зауважу, чого, звісно, не міг знати доктор Роман, що свого часу саме дідусь Ярини давав мені рекомендацію для вступу до клубу відомих літераторів. Такий тісний світ...

На закінчення розмови пан Роман просить мене публічно підтримати акцію відважної дівчини, внучки українського романіста-гумориста Олега Федоровича Чорногуза, котрий, напевне, найкраще доказує в державі і своїми творами й нинішніми виступами в пресі, промовистими заявами в громадських мережах, що справжні гумористи бувають великими патріотами свого народу, а не те що маємо в особі пришелепуватих акторів ненависного 95-го кварталу. Мільйони людей в Україні, яким болить те, що нинішня влада відверто плазує перед Кремлем, навіть готова сідати за стіл переговорів з терористами й убивцями з ОРДЛО, підбиває до цього безпринципних «Слуг народу» із пригодованої нею фракції Верховної Ради, підводячи ситуацію в Європі і світі під зняття санкцій з Росії за анексію Криму, за загарбання нашого Східного Донбасу, а лише чарівна дівчина, парамедик (фахівець з медичною освітою, що працює в службі швидкої медичної допомоги, аварійно-рятувальних та військових підрозділах і володіє навичками надання екстреної медичної допомоги на догоспітальному етапі), учасниця бойових дій у Донбасі Ярина Ярославівна Чорногуз відважилась на відкритий і не поступливий протест проти зрадників та перевертнів.

Честь і хвала тобі безтрепетна українська амазонко!

***

На фото: доброволець парамедик Ярина Чорногуз; хірург Роман Горобець.

Повернуло на 106-ий дідусю

  • 05.02.19, 11:01

Із когорти довгожителів України

Розмовляю нині з колегою, журналістом. Коли я редагував газету «Правда Україна», пан Микола Якименко із Луцька працював у нас власним кореспондентом по Волинській області. Потім цю посаду займав у газеті «Голос України». Нині на пенсії.

-Як життя? – бадьоро запитую традиційне.


-Та нічого, слава Богу, - відповідає М. Якименко. - Не було б, як кажуть, гірше. От учора був на іменинах. У дідуся, якому виповнилося 105 років. Учасник Другої світової війни. Такий, ще геть живенький чоловічок. Не по літах рухливий. З гарним, видно, моторесурсом. Цілими днями в дворі з мітлою мотається. Зять розповідав, що заховав від тестя лопати, аби сніг не прибирав. Він же ж нині такий мокрий, важкий. Не може дідусь жити без роботи. Шукає в ній розвагу…

-Там, мабуть, якась вода цілюща у їхній криниці, - висловлюю припущення на розгадку феномену. А сам тим часом думаю: це ж треба - народився у лютому 1914 року, це ж іще до Першої світової війни...

Цікаво, що коли вже нинішній ювіляр пас гусей за селом під Луцьком, 1918 року почалася лише утворюватися Волинська губернія. До складу її входили вісім повітів колишньої Мінської губернії, Пінський повіт нинішньої Білорусі, вся Гродненська губернія, Брест-Литовський повіт і вся Холмська губернія, котра нині знаходиться під Польщею. Он як інтересно…

-Я запитував у зятя, - пояснює Микола Якименко, - що тестю допомагає так довго гарно себе почувати. І знаєш, що той відповів? Заявив, мовляв, причиною довголіття є те, що дідуся ніхто і ніколи… не критикував…

Еге ж, - підтверджує колега, - ніхто його не критикував. Не було за що. Він усе своє життя працював їздовим у колгоспі. Дуже порядний, чемний, чесний чоловік, котрий усе трудове життя сумлінно, добросовісно виконував свою нехитру роботу. Ніколи не заспав, щоб худобі їжі накосити, на ферму доставити зелень, комбікорми підвезти, коней нагодувати, напоїти їх, почистити. Хто ж і за що його мів гудити, плямувати. З людьми, сусідами все життя стосунки є найкращі. Відтак, завжди оточують його тільки виключно позитивні емоції. Казати б, наяву життя без стресів. А це, як стверджують психологи, найбільший стимул довголіття…

Ось уже цілий вечір з усіх сил думаю над тим, де б це собі знайти такий затишний колгосп «Смерть капіталізму», тваринницьку ферму з теличками і бичками, овечками?

Якщо вони вже всі канули в Лєту…

Тільки чи зможу я прожити без конфліктів, без стресів, переживань, До прикладу, за те, що Петро Олексійович Порошенко поніс здавати документи в ЦВК чорним ходом. А коли б там терорист з зеленкою стояв? Як тут не зреагувати?

Чи варто подарованій сові загладати до клюва?

  • 27.01.19, 18:00

За 69 літ різними у мене були дні народження.

Пригадую, що в день дев’ятнадцятиліття, коли я тільки робив перші кроки у журналістиці і літературі, а було це 25 січня 1969-го, республіканська газета «Молодь України» опублікувала підсумки за попередній рік літературного конкурсу на кращу новелу з життя. І там я завоював другу премію. Було видруковано моє оповідання "Руки" і повідомлення про нагороду у вісімдесят рублів. Оце був незабутній день народження! Здавалося, що я можу підкорити весь газетно-журнальний світ, дайте лишень до кінця розпрямити юнацькі творчі крила! Нині б мати стільки благоліпних, рожевих мрій!

А найбільш оригінальними виявилися уродини 2006-го. 
Тоді я полишивши журналістику на кілька років, аби заробити державну пенсію на майбутнє, подався працювати до апарату Міністерства аграрної політики України, на посаду керівника патронатної служби Міністра. У міністерстві хліба, сала, ковбаси і горілки, коньяків та вина, яким було тоді це відомство, мислять дещо інакше, ніж усі інші. Якщо дарувати чиновнику щось на іменини, то краще всього живе створіння.

Мабуть, мислилося, піднести в дарунок щось типу корови , бичка, жеребця чи кобили. Але, куди б я подів те натуральне добро? Не затягнеш же ж його на столичний балкон. Одначе декілька чиновників уранці 25 січня зайшли до мого кабінету, ховаючи по за спинами, щось об’ємне. А поставили на стіл, я не повірив своїм очам – це була велика біла… сова (жива ж, звичайно), у красивій клітці!. Вона дивилася на мене величезними, незмірними очима і гойдалася на бантині. Наче припрошуючи: приймай, радуйся, козаче! Заживемо тепер разом… Он яка я красуня! Залопотіла крилами, замало не у цілий метр завширшки. У мене аж серце забилося від хвилювання.

Цілісінький день секретарші з приймальні міністра водили знайомих і не знайомих мені людей, показуючи всім те чудо, яке мені подарували, аж поки я увечері не відвіз його додому. І стали ми з тією совою жити-поживати. Як – ось послухайте розповідь про це…

Обладнали притулок їй ми у коридорі помешкання. Все було добре до першої ж ночі…

Виявилося, що наші біоритми життя зовсім не співрозмірні, не підходять одне одному. Ми, домашні люди, близько дванадцятої укладаємось на бокову, аби відпочити до ранку, нам потрібна нічна тиша і спокій у домі, а дорога наша квартирантка тільки виспалася впродовж світлового дня і готова йти на нічний прожитковий промисел з полювання: розправляє і лопоче крилами так, немовби у коридорі здіймається у вись космічний корабель. Упродовж ночі вона так багато разів розминається, що разів два-три обов’язково кине зі столу клітку з дорогою поклажею. До того ж, настільки пронизливо кричить, що навряд чи можна після того заснути.

Уже першої ж ночі я декілька разів прокидався під ці жахливі вигуки. Ну, а потім, виявилося, що найкраще її годувати… живими, або мертвими… мишами. Бр-р-р!

Ви не пробували, панове!?

Ті, хто дарував мені сову припасли невеличку коробку цього «харчу». Ми тримали його на морозі за вікном. Але запаси ось-ось уже закінчувалися… Тут явно назрівала продовольча проблема, постало питання, де брати нових мишей? Хоч бери і розводь їх під диваном…

Одне слово, після заселення до помешкання живого подарунку на іменини, в нашому домі окублився постійний пелех невирішених справ. Мої домашні об’єдналися всі разом і почали виступати за те, щоб презент до моїх уродин комусь передарувати, можливо, навіть відвезти до зоопарку. Я не здавався, шукав шляхи до умиротворення.

Усе це в гострих, іноді навіть гарячих дискусіях тривало до тих пір, начебто все більше накачуючи помешкання вибухонебезпечними пороховими газами, поки одного дня з села не з’явилися моя теща. Їй незабаром, слава Богу, виповниться 93-й, а тоді вона була ще зовсім юна і молода, (подумаєш, якихось там вісімдесят літ!!!), мудра та рішуча.

Теща тільки зайшла до хати, і голосно сказала:

-Ану покажіть-но, де та ваша крилата проблема?

Тут же взяла клітку з великою птахою, піднесла до вінка. Ми й не встигли отямитися, як вона виштовхала сову за вікно. Змахнувши величезними крилами, та тут же шмигнула за ріг сусідньої висотки: тут її й бачили…

-Куди ж ви? – вигукнув я розпачливо. – Там же мороз, сніг, холодно! Вона ж пропаде!

-Не пропаде, - упевнено відповіла Лариса Михайлівна. – Вона ж у місті. Знайдуться добрі люди, котрим вона справді потрібна…

Помивши руки, сівши до столу, теща сказала:

-Сова, хоч і символ мудрості, вона водночас і провісник мороку й смерті. Не можна тримати її в хаті. Це знак жалоби і самотності. Забудьте про неї… Не подарунок тобі, зятьку, підсунув хтось, а свиню…

Таким виявився той «живий» подарунок.

Цьогорічні мої уродини вирізнилися від усіх минулих тим, що я отримав стільки гарних привітань, як ніколи. Відписати кожному – на кілька днів прискіпливої роботи. Відважитись на таке не можу. Тому всім щиро-щиро і дуже сердечно дякую. Спасибі, любі друзі, що не забули!

Світлина від Olexandr  Gorobets.