... Крым уже мой ... казлы !!!

За два роки президентства злодія і  брехуна  Баньдюковича було витрачено більше  як 200 млн. доларів на поліпшення умов для його одно-двох денного відпочинку в Криму! 

Остання  захцянка Баньдюковича у цьому році:  для комфортного відпочинку в Криму зека-презіка ми платники податків оплатили злодію  Януковичу масажний стіл з підігрівом з суцільного шматка рідкісного лікувального мармуру, … а глава держави «віддячив»  нам за це,  простим українцям-казлам,  будівництвом двох нових вертолітних майданчиків особисто тільки для себе. Скоро Україна матиме 2 вертольотодроми для баньдюковича  на кожні 10 кв. км !!! Слава  богу,  казли фінансують  і  мовчать !!! 

 Інформація з Вісника державних закупівель про чергові марнотратства ананасом /тобто зеком- резіком,  колишнім  «бугром»,  Вітяном Баньдюковичем/ з державного бюджету для облаштування свого розкішного побуту в Криму:

1.кошти в сумі 376 млн.грн виділені на будівництво двох нових гелікоптерних майданчиків біля держдачі №3 та держдач №9-10.

2.   Разом з реконструкціями низки державних дач із бюджету виділено ще 158 млн. грн.

3.    Однак, будівельникам цієї суми не вистачило і у серпні їм додатково виділено ще 12 млн. грн. і  гроші є ???!!!

 Чи треба доводити, що в такій  «бідній»  країні як Україна,  де  80% громадян живуть за межею бідності,  будівництво вертолітних майданчиків для першої особи-диктатора   це просто блюзнірство!!!  Кожному мільйонові, витраченому на комфорт Віктора Януковича, можна було б знайти краще застосування. Наприклад, облаштувати теплі санвузли в школах!  Адже у нас настільки «цивілізована»  країна, що в епоху Інтернету та високих технологій дітки тисяч навчальних закладів бігають на двір,  до туалетів на кшталт «дірка над вигрібною ямою» … і в дощ, і в сніг. 

До речі, прем’єр Микола Азаров нещодавно цинічно заявив, що буде звільняти директорів таких шкіл, якщо вони не вирішать даної проблеми самотужки за свої гроші. Краще б Микола Янович звернувся до свого баньдюка-презіка  і поставив вимогу:  поки що почекати з будівництвом  вертольотодромів, бо цих коштів з лишком вистачило б на «теплі туалети» для школярів всієї країни. Але,  на жаль, у бандитського керівництва держави інші цінності  і  пріоритети: «Казли потерплять»  !!!  І що особливо обурює, так це тупа цинічна брехня, якою прикриваються ці президентські …  і зовсім не витребеньки,  бо витрачаються  сотні  мільйонів  доларів  на вітер  народних  грошей. 

Ми протестуємо  і  як ж  нам відповідають  на  наші гнівні  протести ???  На запит,  щодо вертолітних майданчиків в Криму Адміністрація президента розродилася цинічним брехливим листом. Виявляється,вертолітні майданчики були побудовані «для покращення транспортного сполучення з південним узбережжям  Криму» ???!!!  Цитую: «Відсутність авіаційного транспортного сполучення з південним узбережжям АР Крим є одним з чинників, який стримує розвиток міжнародного туризму в цьому регіоні. Наше  сонце, наш  чух-че,  святий наш Президент України Віктор Янукович приділяє велику увагу як розвитку транспортної інфраструктури України, так і повноцінному використанню рекреаційно-туристичних можливостей Кримського півострова... Тому, враховуючинедостатню активність приватних інвесторів, була підтримана ініціатива кримської влади та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлового господарства зі спорудження вертолітних майданчиків на південному узбережжі Криму». 

Але навряд чи вертолітні майданчики будуть використовувати прості олігархи. Щоб в цьому переконатися, достатньо оглянути один з новозбудованих вертолітних майданчиків під Форосом, що і зробив я. До речі, побудований був вертолітний майданчик в рекордно малі терміни, що теж коштує. В кінці серпня лише були підписані офіційні договори, а у вересні майданчик вже був готовий !!!.  Як би так  будували  житло для  простих  громадян !!! Це  і  є один  з  найяскравіших  прикладів «покращення життя вже сьогодні  казлам». 

 Вертолітний  майданчик знаходиться в самому серці режимного об’єкту, який називається «Мухолатка – держдача №9 та №10». Номер дев’ять – це офіційна президентська дача  і вертолітний майданчик знаходиться зовсім недалеко від неї. Отже, щоб простому олігарху приземлитися на цьому об’єкті,треба мати вдачу німця Руста, який посадив свій літачок на Красній площі Москви в радянські часи. А щоб високопоставленому держслужбовцю з одного з Міністерств добратися до цього об’єкту так званої «туристичної» інфраструктури, то доведеться пройти, як мінімум, підготовку «морського котика», адже доведеться пролізти через паркан з високою напругою, уникнути мін  на  мінних  полях та кулеметників на вишках, а  тоді  і  автоматників, снайперів, собак і бозна ще  яких пасток, якими нашпигований  кілометровий  по ширині  охоронний периметр резиденції. Що ж тут казати, навіть місце для фотографування майданчика знайти мені  було дуже не просто. Адже він знаходиться не десь скраю режимних земель, а далеко вглибині  і дорога до нього в’ється  по всій територією резиденції.

 

Отже якщо  у когось ще й  залишились сумніви, що запевняю  що  цей майданчик НІКОЛИ не буде приймати туристів та покращувати «транспортне сполучення з південним узбережжям Криму!!!  Хіба що для обмеженого списку бандо-VIP-туристів.

 Але що особливо обурливо, так це те, що Баньдюкович в цих краях вже має вертольотодром. Адже в семи кілометрах від «Мухолатки» є ще один режимний об’єкт – держдача №11 (інші її назви – «Зоря», «Дача Горбачова»). Тут вже давно функціонує по президентському створений  вертолітний майданчик. 

Що заважало господареві «Мухолатки», тобто  Баньдюковичу,  користуватися вертолітним майданчиком в «Зорі»? Сім кілометрів проїхати на авто важко? Чи якщо так припекло, може ананасовіварто було просто переселитися на «Дачу Горбачова», а не марнувати державні кошти, відпочиваючи кожен день на різних дачах? 

«Зоря», до речі, прекрасна дача. Вона була збудована останньою за радянських часів з усім набором тогочасних розкошів – мармурове оздоблення, вітражі, ескалатор до моря, великий басейн з морською водою,  усі  кімнати  обладнані  кондиціонерами  і  найсучаснішою  технікою, … .  Але  і  це  не влаштувало зека-презіка  … і  в кінці минулого року весь комплекс «Дачі Горбачова» реконструювали  ???!!!    знову ж  таки  за  десятки  тисяч  доларів  з  народної  кишені !!!  Всі дахи резиденції нині аж горять яскравою червоною фарбою, … хоч на виставку … 

Примітка:  дача відремонтована з коштів, які були виділені з бюджету в 2010 році, в загальній сумі 42,95 мільйонів доларів, і  які повинні були піти на «проведення протиаварійних, будівельних і ремонтних робіт, протизсувних заходів, модернізації систем охоронного відео спостереження та урядового зв'язку, оновлення застарілого обладнання, меблів та інвентарю» на президентськихдерждачах в Криму. Також поза цією  сумою  більше як 10 млн. пішли на різноманітні предмети розкоші для держдач №6, №9, №10, які зек-презік  під час відпочинку міняє, як рукавички, щобпобут на кожній з них був найгламурнішим в світі ???!!!  А  ми,  кусок  хліба  шукаємо,  щоб не померти з голоду !!!

Збільшення мінімальної зарплати!

Рішення про підвищення мінімального розміру оплати праці (МРОТ) було прийнятого на останньому цього року засіданні кабінету міністрів Німеччини. 

Згідно з постановою уряду Німеччини, МРОТ буде підвищений для тимчасових співробітників, прибиральників і покрівельників, які отримували найнижчу заробітну плату у Німеччині. 

Під дію нового правила потрапляють близько 4 млн осіб, серед  яких  багато  й  українців,  …  серед них близько 900 тис. чоловік тимчасових співробітників, 90 тис. покрівельників і 1 млн чоловік, що працюють у сфері послуг з прибирання приміщень та  по  догляду за  неходячими.

Мінімальна зарплата, згідно з постановою уряду Німеччини, для тимчасових співробітників буде підвищена з 1 січня 2012 року. На заході Німеччини вона буде встановлена на рівні 7,89 євро на годину (83 грн, а за день 663 грн), а на Сході - 7,01 євро (74 грн, а за день 592 грн). Покрівельникам з 1 січня 2012 року будуть платити як мінімум 11 євро на годину (за день це 890 грн.) по всій країні. 

Представникам сфери послуг з прибирання приміщень з початку наступного року будуть платити на заході країни як мінімум 8,82 євро за годину (за день роботи це складе 710,5 грн.), на Сході - 7,33 євро на годину (600 грн за день роботи). 

Мінімальна зарплата для покрівельників в різних частинах країни буде встановлена на одному рівні - 11 євро на годину (890 грн. в день). У майбутньому влада Німеччини має намір зрівняти мінімальний розмір зарплати на заході і сході країни в усіх сферах життєдіяльності. 


Коли ж нас українців перестануть обкрадати злодії-олігархи і брехуни-депутати ???

Показуха в Лукянівському СІЗО

Проблеми  у  Лукянівському СІЗО багато  і  головна з них  це  перенаповнення  -  ув’язнені  сплять по черзі  !!!??? 

Камери бетонні і  дуже прості, двоярусні  металеві ліжка з  забетонованими ніжками, простенький стіл, дві коротенькі  лавки, металева  шафка для одягу  і параша !!!


Ремонт в камері лідера опозиції Юлії Тимошенко зробили, поки вона була в спеціально підготованому для  відеозйомки приміщенні санчастини  і вона його ще навіть не бачила. Також ще й невідомо, чи буде вона взагалі утримуватися в цій камері.  

На безпрецедентну недозволену зйомку захист Тимошенко заявив, що оскаржить проведення відеозйомки лідера опозиції в бандитському  Лук'янівському СІЗО. 

"Є норми моралі, коли людина лежить  і  не може встати  і   просить:  «Не знімайте ! »,  …  а її знімають Це ненормально !!! Юлію Тимошенко  знімають працівники СБУ  у заздалегідь заготовлених декораціях, … це 100% непорядно,  це  психічне  знущання над ув'язненою людиною".  

Як відомо, відеоролик виклав підставний користувач marrapetta,  причому  не  пояснювалося,  що  це  все  підстава  і  провокація.  На відео видно лише, як у палаті N260 на ліжку лежить лідер опозиції Юлія Тимошенко. У сюжеті також видно кімната з двома ліжками, крім того, в приміщенні є ванна кімната з душовою кабіною, кондиціонер, плазмовий телевізор. При цьому за кадром чітко чути голос Юлії Тимошенко: «Раніше мене утримували в умовах, які недостойні тварини,  … тому я прошу показухою не займатися …". Ремонт:  тільки що зроблений  ремонт камери №242.  Весь антураж - свіжий. Від шафи пахне деревиною і клеєм - точно як в меблевому магазині. Всередині лежать полички і кріплення - її навіть до кінця не зібрали. Два коротеньких ліжка, раніше було три. Одне прибрали,  нарешті зробили санвузол навіть з душем. Розщедрилися на нове металопластикове вікно,  …  і  кондиціонер ???. Охайно складені чашки на тарілочках. Очевидне є те – що всім цим ще ніхто ніколи не користувався … Представники СІЗО підтвердили - ремонт зробили вчора, поки Тимошенко була в санчастині, вона цього ще не бачила. «Чи буде вона утримуватися тут після тюремної лікарні, ми так відповіді і не отримали. Кажуть, що є ще така подібна камера, але ми її не побачимо, оскільки в ній сидить  відомий злодій  в законі, а з ним  спілкуватися може хіба що зек-презік».

 

Після ремонту. «Фото дуже красномовно доводять показуху.  В камері на столі чотири чашки. Камера - на двох. Так що, гостей буде  Юля чаєм поїти? У камері !???  Це ще один доказ показухи. Ще б келихи поставили ... » … ??? 

П.С.:  Европейский суд по правам человека принял к рассмотрению дело лидера опозиции Украины Юлии Тимошенко о нарушении норм Европейской конвенции по правам человека. Европейский суд решил считать жалобу Тимошенко приемлемой, и дал ей статус приоритетной, а также удовлетворил ходатайство Тимошенко об ускоренном рассмотрении !!!

Судді і далі продовжують красти!

Адвокат лідера опозиції Юлії Тимошенко Дмитро Нечипоренко заявив, що з матеріалів судової справи, незаконно вилучені /або попросту кажучи вкрадені / докази, що підтверджують її невинність. За його словами, в п'ятницю о 11:30 Київський апеляційний адміністративний суд розглядатиме апеляційну скаргу адвокатів Тимошенко на постанову Окружного адміністративного суду Києва від 11 листопада 2011 року, яким  було скасовано рішення Шевченківського райсуду Києва від 1 лютого 2005 року. 

Нагадую, що рішенням Шевченківського районного суду від 1 лютого 2005 року були задоволені вимоги Юлії Тимошенко щодо незаконного нарахування на неї податкових зобов'язань. Йшлося про використання коштів на пластикових картках, які вона використовувала на господарські та представницькі витрати.  Суд  встановив,  що витрати повністю були направлені на господарські та представницькі витрати,і ніякої особистої вигоди Тимошенко не отримувала.

...

Через 6 років, у жовтні 2011 року, заступник генпрокурора Ренат Кузьмін звернувся з вимогою  до Окружного адміністративного суду і наказав скасувати рішення Шевченківського суду.

Чому?  …  а тому, що стало "відомо" про те, що висновок фахівців в галузі податкового законодавства, а саме експертизи Київського інституту судових експертиз, в матеріалах справи відсутній - він був незаконно вилучений /або  попросту  кажучи  вкрадений  за  вказівкою  Рената  Кузьміна/ !!!???   … невідомо ким /відомо – суддями Окружного адміністративного суду /!!!???  Адвокат зазначив, що у висновку йдеться, що витрати повністю були направлені на господарські та представницькі витрати і ніякої особистої вигоди отримано було.

В результаті голова Окружного адміністративного суду замість того, щоб провести перевірку зникнення документів  і відкрити  кримынальну справу  про  крадіжку  документів, задовольнив вимоги прокуратури і скасував рішення Шевченківського суду. При цьому, у рішенні суду вказано, що він не бере до уваги цей висновок, оскільки він відсутній у матеріалах справи. 

 «Це нонсенс, це фальсифікація, і я боюся, щоб це не стало прецедентом в інших справах», - сказав Нечипоренко. За його словами, адвокати Тимошенко в п'ятницю заявлять про незаконність таких дій і будуть ставити питання про скасування відповідної постанови. Також адвокати будуть звертатися до апеляційного адміністративного суду з проханням направити матеріали за фактом незаконного вилучення висновки фахівців в Генпрокуратуру з метою порушення кримінальної справи!

Висновок:  генеральна  прокуратура  України  є  бандитською  організацією,  яка  разом  з  суддями  фальсифікує  кримінальні  справи !!!

Власником«Межигір'я» є підставна особа - «череп» Баньдюковичів

Колишній рекетир і баньдюк, а тепер авторитетний бізнесмен і міноритарний акціонер і директор фірми «Танталіт» Павло Литовченко володіє «Межигір'ям» !!! 

Почав він жити нормально … з 2004 року,  коли  офіційно почав працював на бандитський клан старшогосина Баньдюковича - Віктора.

 

В 2007 році Литовченко вже працював у фірмі «Танталіт» і мав в ній на цей час акцій на власність аж у 0,03% ???, крім цього підпрацьовував і в  в Асоціації «Донбаський розрахунково-фінансовий центр», …  реалізуючи кримінально-корупційны схеми збагачення /в тому числі особисто розробляв схеми рейдерських атак на найприбутковіші підприємства східної України/, обкрадаючи до нитки український народ разом зі сімєю бандитів Януковичів.Між іншим,  … «Танталіт» - це структура, на яку оформлено усі акції вугільно-збагачувальних підприємств, що знаходяться у власності родини Януковича /батька і 2-ох синів/.

Крім того, паралельно з роботою в Асоціації, Литовченко займає  ще одну посаду: з 2005 по 2007 рік він єзаступником гендиректора ТОВ «Кепітал Білдінг корпорейшен» - тобто головним «черепом» по рекетиризації прибуткового бізнесу.Ця бандитська структура-компанія також має безпосереднє відношення до масового розкрадання  майна України, … бо є  під безпосереднім керівництвом старшого сина Януковича !!!. Адже, засновником «Кепітал Білдінг Корпорейшен» є компанія «МАКО», президентом і власником якої виступає саме Олександр Янукович.

Як мені відомо, у Литовченко і на сьогоднішній день є в силі довіреність представляти інтереси бандита і рекетира  - Віктора Януковича-молодшого, … і дійсна вона до 2015 року !!!

Янукович В.Ф. - «Будяк року» ... Ха-ха-ха!

Екологічна асоціація «Зелений світ» номінувала президента Україна Віктора Януковича на присудження у 2011 році антипремії «Будяк року» !!!

Номінували херанта у зв'язку з масовими порушеннями екологічних прав народу України, а саме у зв'язку з масовим знищенням карпатських лісів та незаконного створенням "мисливських" угідь

Про це повідомив голова асоціації «Зелений світ» Леонід Черножуков.10 грудня.  Українська Гельсінська спілка з прав людини вручить антипремію «Будяк року» особам та організаціям,  які «брутальним чином порушують права людини», в тому числі і Януковичу В.Ф..


Их нравы ?!!!

Владимир Ландик /старший/ заявил, что блядский Могилев якобы приказал ампутировать его арестованному сыну Роману Ландику третю ногу, … а также угрожал «уничтожить» его лично и  всю его семью за постоянную дискридитацию ПР на мировом уровне.

Напомню, что 4 июля в ресторане «Баккара» в Луганске Роман Ландик /младший/  зверски избил модель Марию Коршунову.

 

Прокуратура Луганской области под давлением общественности вынуждена была возбудить уголовное дело в отношении В.Ландика по ч.3 ст.296 (хулиганство ???) Уголовного кодекса Украины.

И только спустя 3 месяца  он был задержан … и экстрадирован в Украину. Сейчас В.Ландик якобы содержится в луганском СИЗО, хотя очевидцы рассказывают,  что он каждый день разгуливает по Луганску … ???

Завтра и ВАС ожидает беспредел !!!

11 октября, Евгений Суслов находился возле Печерского суда во время оглашения приговора Юлии Тимошенко. В одной из стычек сторонников экс-премьера с милицией Суслова пытались завести в автозак, однако освободили как народного депутата ВР,  после вмешательства руководства милиции.

12 октября, народный депутат от БЮТ Евгений Суслов днём подрался с сотрудниками управления по борьбе с организованной преступностью МВД Украины, которые  начали обыски на предприятиях и по месту жительства семьи нардепа:

Нардеп сообщил, что сотрудники милиции вломились в дом его родителей в селе Буки Киевской области. Когда бютовец приехал на место, силовики не пустили его в дом. Маму заблокировали в комнате 15 бойцов спецназа, … была драка, я весь в крови, на помощь приехали Шкиль, Шиянов», - говорит Суслов.

Суслов заявил, что милиция проводит обыски на предприятиях, в общественной приемной и в доме.  «Маски-шоу на предприятиях моей семьи, в общественной приемной. Дошло даже до того, что сейчас выломали двери дома моих родителей!» - подчеркнул Суслов.

Самые известные высказывания Баньдюковича !!!

Во время предвыборной кампании в Верховную Раду 2006 на митинге в Одессе среди любимых поэтесс называет Анну Ахметову (вероятно, Виктор Федорович имел в виду Анну Ахматову; Ринат Ахметов является одним из близких соратников Виктора Януковича).

1 февраля 2010 года Виктор Янукович во время визита во Львов назвал жителей города лучшим "геноцидом" страны.

13 мая 2010 года президент сказал, что Черноморский флот находится в Севастополе более 300 лет, хотя он там находится более 220 лет.

7 сентября 2010 года во время совместного с президентом России Д. Медведевым автопробега, выступая на митинга в Глухове сказал: "Мы с самого начала с Дмитрием Анатольевичем договорились, что не будем говорить о плохом, а лучше сделаем".

3 декабря 2010 года во время пресс-конференции президент не смог вспомнить, как на украинском языке будет слово "елка", и после нескольких секунд молчания произнес "Елка".

28 января 2011 года во время выступления в Давосе Янукович не смог произнести лозунг промо-кампании Украины, которая демонстрируется на мировых телеканалах - "Включи Украину" и шокировал собравшихся посетить Украину ради женщин, которые раздеваются: "Для того чтобы увикнуты Украину, достаточно посмотреть на нее собственными глазами, когда начнут цвести каштаны в Киеве. И в городах украинских начнут раздеваться женщины. Увидеть эту красоту - это прекрасно", - сказал зек-президент.



Прийде 100 тисяч на Майдан – Янукович зламається !!!

На судовому процесі під керівництвом Родіона Кірєєва крім головної жертви є жертви подрібніше. Регулярне вигнання з залу суду представників фан-клубу Тимошенко стало вже звичним фоном. Але  за словами лідера ГО «Новий Київ» Зоряна Шкіряка, який регулярно чергує в Печерському суді, він отримав інформацію про підготовку провокацій проти нього з подальшим арештом. 

Шкіряк вважає, що підкиданням йому наркотиків, зброї або чимось подібним влада спробує «закрити йому рот» і  «тримати на гачку». Екс-депутат Київради від «Нашої України» запевняє, що не женеться за «дешевим піаром», але при цьому явно розраховує всіма способами бути на очах у Тимошенко, з якою і пов'язує свою найближчу політичну кар'єру.

До Печерського суду щоденно ходять десятки депутатів від БЮТ та НУНС. Чому, як ви стверджуєте, органи вирішили взятися власне за вас? Тому що у вас недоторканості нема?

Стосовно мене ці речі почалися не вчора і не сьогодні, а тривають вже довгий період часу. Мої політичні заяви ніколи не були огульними, а були достатньо змістовними, і, звичайно, моя позиція після приходу до влади Януковича залишається незмінною: я вважаю його нелегітимним Президентом, закликаю до повалення режиму і при цьому наголошую, що це має бути зроблено в конституційний спосіб. І я переконаний, що не один отримую такі сигнали. Просто є люди, які про це говорять, і є ті, які замовчують. В цій ситуації я взяв на себе відповідальність, і, повірте, що мені це рішення далось нелегко. Але я маю відповідальність перед своїми рідними і перед своєю командою. І я маю абсолютні підстави для такої заяви. Оскільки вони не можуть мене більше ні за що зачепити, для них на сьогоднішній день будь-яка персона чи політична сила, яка має електоральну підтримку чи може мати її в майбутньому, викликає певну загрозу.

А що ви маєте на увазі під тим, що це все не сьогодні почалося? За вами слідкували чи що?

Ви намагаєтесь мене загнати в якийсь шпіонський бойовик. Але мушу вас розчарувати – якби це був шпіонський бойовик, ми б з вами тут сьогодні не сиділи. Мова йде, в першу чергу, про всілякого роду технологічні попередження, що мені потрібно триматись себе в узді. Це стосувалось моїх заяв принаймні з осені цього року.

Технологічні попередження?

Люди просто приходили до мене і казали: «Зоряне, треба бути трішки спокійнішим, є не дуже задоволені тим, що ти робиш». 

З яких структур це люди?

Були і «ходоки» – люди яких я знаю. Вони не є моїми друзями, але могли зайти і поговорити. Були і офіцери спецслужб, в тому числі, СБУ, з якими я маю дружні стосунки і які мене по-дружньому попереджали про те, що на мене звертають увагу.

Свого часу нардепи Доній та Ар’єв теж робили такий «випереджувальний крок», заявляючи, що нібито їм відомо про підготовку замаху на них. Знову ж таки не вказуючи деталей. Вам не здається, що може відбутися інфляція довіри до таких заяв, як у байці про вовків?

Гарне запитання, але ще раз повторю, що прекрасно усвідомлюю те, що декому це може здатися елементом «дешевого піару» і в якійсь мірі навіть вдарити по моєму особистому реноме. Шкіряка можна любити або ні: ну, не подобається комусь моє прізвище чи моє ім’я, чи моя фізіономія. Або, як часто пишуть, мені треба їхати на полонину пасти свиней, бо я народився в Ужгороді. Це нормально. Але ніхто не скаже, що Зорян пообіцяв – і не зробив, взяв – і не віддав. І що є в Україні якийсь кабінет, куди Зорян заходить і опускає очі.

Кажу вам абсолютно відверто: я не намагаюсь витягнути з когось сльозу – це прояв моєї громадянської і, якщо хочете, батьківської позиції. Був предмет того, про що я заявив, і це потрібно було зробити, як важко мені це не було. Бо могло статися так, що потім би мене ніхто не слухав.

Так а що від вас хочуть – щоб ви не підтримували Тимошенко, щоб припинили громадську діяльність?..

Не знаю. Не думаю, що справа тільки в Тимошенко. Думаю, на ці процеси треба дивитись більш глобально. Як тільки політична постать починає бути мало-мальськи помітна, вона викликає роздратування як в своєму таборі, так і, звичайно, в таборі опонентів. Сьогодні настав час, коли українська політична система потребує нагального хірургічного втручання – старий контент відходить, а на його місце приходить більш дієвий та європеїзований. Не хочу сказати, що я претендую на право істини, але представники моєї команди якраз приходять не для того, щоб критикувати, а щоб запропонувати реальну альтернативу… А що стосується політичної складової, то я багато вислухав докорів за те, що сьогодні підтримую Тимошенко. Але, на моє глибоке переконання, на сьогоднішній день Тимошенко є єдиним українським політиком, який реально може докластися до повалення нинішнього режиму. Все інше – фікція. Опозиційному середовищу потрібно раз і назавжди перестати визначати, «хто кому Рабіновіч». Потрібно об’єднуватись навколо ідеї захисту України, і в даній ситуації те, що відбувається в Печерському суді, зокрема с Тимошенко, є таким об’єднавчим фактором. Ми є свідками того, як нівелюється закон і чітко виконуються вказівки Банкової по засудженню лідера опозиції. Наголошую – лідера! Подобається це комусь чи ні, але на президентських виборах вона отримала підтримку майже половини українців. Повірте, в мене запитань до БЮТ і Юлії Володимирівни більше ніж достатньо, але сьогодні не час розвішування ярликів. Тільки Тимошенко зараз здатна об’єднати навколо себе суспільство, що в подальшому може стати каталізатором нової української революції, яка, сподіваюсь, все-таки відбудеться.

А навіщо взагалі така кількість депутатів БЮТ та симпатиків на кшталт вас в суді? Ви думаєте, це дуже допомагає Тимошенко?

Це суто політична складова: і Юлія Володимирівна, і Юра Луценко повинні відчувати підтримку під час судових засідань. І ви ж бачите, як проходять суди, – це театр юридичного абсурду, де не можна передбачити, які рішення будуть прийняті. І хоч я не член БЮТ, я прекрасно розумію наслідки, які можуть статися в разі арешту Тимошенко.

Добре, а чи правильна обрана стратегія? Ну, полаялись депутати з суддею, він їх видалив з залу – і що далі?

Можливо, перші засідання були більш емоційними. Зараз це безпосередньо процесуальна війна захисту і групи «Кірєєв – прокурори». Але я прекрасно розумію, що всі змучилися майже кожен день туди ходити і слухати Калашникова із цими гєббєльсовськими методами пропаганди, які вони впроваджують на низькочастотній апаратурі. Але я так розумію, що у фракції є дисципліна і вони несуть по черзі участь в засіданнях. Вважаю, що це правильно. Якби я був на місті лідера політичної сили і потрапив в таку історію, то потребував би такої підтримки. А слід ще взяти до уваги емоційність Юлії Володимировни і те, що вона тендітна жінка, хоч і надзвичайно сильна.

Думаю, найближчим часом буде певна зміна тактики, оскільки наближається новий політичний сезон. Я впевнений, що Янукович дав команду «закривати» Тимошенко, але коли це відбудеться, важко сказати. І від цього судового процесу без перебільшення залежить майбутнє України. Повірте, скоро ми побачимо жорстку реакцію Заходу і будуть серйозні санкції щодо чиновників АП, уряду и таке інше.

От ви кажете, що робите ці заяви не задля «дешевого піару». Але існує думка, що депутати набивають зранку суд не заради любові до лідера та загостреного почуття справедливості, а щоб намозолити Тимошенко очі перед майбутніми виборами. Всі хочуть потрапити у список, а про вас кажуть, що ви проходите кастинг на кандидата в мери Києва від «Батьківщини».

Слухайте, якби мова йшла про мене, це б мене мало цікавило. Але сьогодні справа у моїй родині. І мені достатньо піару, щоб зайвий раз про себе нагадувати. І це, про що ви кажете, – хибна думка людей з викривленою психікою. Як на мене, то сьогодні про місце в списку думає тільки недолуга людина. Неможливо думати про нього, коли незрозуміло, за яким законом будуть проходити вибори. І про які вибори взагалі може йти мова? Я своїм партнерам з БЮТ та інших політичних сил наголошую на тому, що в 2012-му році вибори проводити не можна. Особливо за законом 50 на 50. Це чергова технологія Партії регіонів, яка призведе до того, що Президент буде обиратися в парламенті 300 голосами.

Так будь-яку виборчу систему зараз можна назвати технологією Партії регіонів… 

Тому я наголошую, що об’єднавчою ідеєю для всіх опозиційних сил має бути розпуск Верховної Ради.

Яким чином?

Як яким – акціями громадянської непокори! Хочете – називайте це революцією (мирною, звичайно). Скажете, що неможливо змусити Януковича розпустити парламент? Можливо. Це залежить від кількості людей на Майдані: прийде 100 тисяч – повірте, він зламається.

Тобто ви такий собі «ястреб». У вашого лідера опозиції, до речі, немає зараз такої революційної риторики.

Я не є членом «Батьківщини», але це наші партнери і далі ми будемо рухатись з ними спільно. Але ви ж розумієте, що 80–90 % тих опозиційних політиків, які зараз знаходяться в Раді, категорично проти сценарію розпуску парламенту.

Припустимо, що парламент розігнали. Де ви бачите себе на наступних парламентських виборах?

В нас має місце нав’язування стереотипу, що обов’язково треба бути народним депутатом і вибити собі місце в списку. Якщо я й прийму рішення балотуватися в народні депутати, то знайду, яким чином реалізувати цей сценарій. Але я ще не визначився, чи потрібен мені мандат народного депутата, бо, в першу чергу, пов’язую свою діяльність з містом Києвом, де я проживаю 38 з 40 років.

Я наголошую на тому, що свого часу ми прийдемо до моделі з повнотою влади мера в Києві, бо те, що сьогодні відбувається – це нонсенс. Зараз як виходить: балотуєшся в мери, ведеш за собою команду – а в результаті, отримавши посаду, не можеш відповідати за процеси.

Раніше казали, що мер в Києві ніким не контрольований і його повноваження треба зменшити. І в цьому логіка теж була.

Так не повноваження ж не влаштовували, а людина, що не могла з ними справлятись або ці повноваження використовувала не зовсім коректно. В нас якась апріорі дивна позиція, що ми всіх намагаємося міряти однією лінійкою. Рано чи пізно будь-який політик повинен відповідати перед людьми і зробити так, щоб люди йому повірили. Чи вдасться мені це зробити – важко сказати, оскільки те, що останнім часом відбувалось в суспільстві, призвело до розчарування і апатії. Але я готовий нести цей хрест.

Звідки ви збираєтесь брати ресурси на кампанію?

До сих пір превалює думка, що гроші є основним мірилом успішності кампанії. В мене є один товариш – дуже відомий бізнесмен, депутат Київради, який мені якось казав: «Це ж на мажоритарний округ в Києві треба, мабуть не менше мільйона-півтора». Я розвів руками і попросив мені – людині, можливо, з міліметровим розумом – пояснити, куди витрачати півтора мільйони доларів на 25–30 тисяч проживаючих на окрузі.

Лавочки поставити…

Це вже не працює. І на півтора мільйони ти лавочок не зробиш – на ці гроші можна завод чи лікарню маленьку побудувати. Виявилось потім, що знов мається на увазі «вавілон», тобто схема скупки голосів. Але «вавілон» більше працювати не буде: брати будуть, а голосувати принципово за тих, хто їм дає, не будуть. Навіть на останніх виборах 2008-го року у того ж Литвина, Омельченка, які впроваджували ці схеми, вони спрацювали на 20 % від сили. І я кажу цьому своєму знайомому: «Ти прийдеш на округ із цим, а я принципово висунусь на твоєму окрузі і прийду туди з бюджетом, скажімо, 100–150 тисяч гривень і з командою в 30–40 чоловік»…

Ви серйозно вважаєте, що 100 тисяч вистачить на кампанію?

Я кажу про команду однодумців, які не працюють заради того, щоб отримати 20 гривень. Технічний персонал, який листівки розкліє по 50 копійок, ми до уваги не беремо. Згадаємо, як конгресмени і сенатори проводять кампанії в США: лімузинчик в сторону, в автобус – і погнав до кожного будиночку. Тоді ми зрозуміємо важливість не тільки мандата, а й особистої відповідальності перед людьми, до котрих ти йдеш. Хоча, звичайно, ідилії не буде – будуть технології, скупки, відсторонення по судах, фальсифікації… Але намагатися потрібно. І змінювати ставлення громадян до виборів також.

Ось зараз в столиці править бал найменш популярна сила. Хай вони там вкрадуть 5 %, але вище 15–17% не скочать. На сьогоднішній день при всіх дифірамбах по телебаченню ми бачимо виключно негативні процеси, що відбуваються в столиці, починаючи від того, що вкралося за останні півроку на будівництві доріг, швидкісного трамваю… В рази зросла корупція, бо беруть хитріше, але більше, ніж брали ті. Та чомусь ніхто не згадує про те, що ті крали за участю цих. За участю Партії регіонів.

Наскільки в вас тісна комунікація з тією ж «Батьківщиною», яку ви до чогось закликаєте? Чи будете ви узгоджувати свої дії на тих же столичних виборах, бо БЮТ вважає Київ своєю вотчиною?

Обов’язково. Зараз дещо не до того, але те, що це буде рух єдиною опозиційною ланкою – в цьому жодних сумнівів.