Про пільги

Щодо питання про пільги

Сижу, розглядаю документ, отриманий нещодавно. За цим документом можна було б звернутися до певних органів, щоб отримати статус учасника бойових дій. Це дає неабиякі пільги, проте я вже маю певний досвід, знаю.


У 1986 році я вже був на ліквідації аварії на ЧАЕС. Отримав посвідчення ліквідатора. Маю пільги, причому дагато, я все ж там був з початку травня і до льодоставу в радіоекологічній розвідці. Тож пільги неабиякі, тільки.... Частина тих пільг взагалі щороку відключається ВР України, І їх взагалі нема. А ті, що є цілком описуються словани коміка з мініатюри:

«- Скажите, я имаю право...

- Имеете.

- А могу ли я....

-Не можете.»

Спробуйте сісти на маршрутку і сказати, що ви – пільговик! На маршруті це взагалі не має смислу, бо

- В мене уже є .

А на кінцевій це можливо, і то не завжди, якщо в салоні є  менше двох пасажирів. Інакше – вже є – і плати. Доходить до смішного, у Києві заходжу в маршрутку, там сидить мурин і дві школярки. Водій зразу заявляє, що в нього вже є пільговики, місця, мовляв, зайняті. Я не втримався і попросив вказати, хто саме. Присутні в салоні підняли регіт, а водій на цей раз здався, хоча обпік мене таким поглядом, що радіація в Чорнобилі в порівнянні з ним була як лагідний промінь ранкового сонечка. А деякі автопідприємства, наприклад Ірпінське, взагалі, вирішили «підприавити Закон і прийняли внутрішню постанову, що правом безоплатного проїзду користуються лише чіквідатори першої категорії. Цікава правка. Ліквідатори першої категорії – інваліди і вже за цією ознакою користуються цим правом. А якщо я не інвалід, то що?  Пан Сотніков краще знає, користуюсь я чи ні? Певно краще, бо правити Закони України мають нахабство. Я сам бічив те ганебне внутрішнє розпорядження.

А з іншого боку – я мешканець передмістя Києва, спокійнісінько їжджу на електричці, та і на маршрутках випадаєх і на метро, трамваї, тролейбусі. А як цим правом користується мій побратим, який мешкає в забутому Богом селі? там ні метро, ні тролейбуса, ні хамовитої маршрутки не стріти. Отже реально він ен має цього права.

Ще аспект, маємо право на щорічну путівку для охдоровлення на курорт чи санаторій. Але у випадку, якщо треба щось лікувати. А мені не треба, я веду досить здоровий спосіб життя і не слабую. Отже, за весь час по аварії я жодного разу не міг скористатися цим правом.

так розглянути можна всі пільги і виявиться, що всі вони або не діють, або скористатися ними може вузьке, обмежене коло пільговиків. Чи не було б справедливіше їх взагалі скасувати, а натомість визнаити певну суму грошей, які держаава витрачає й так на субвенції перевізникам та іншим конторам, а просто передати їх у вигляді державної пенсії тим громадянам, які ними користуються, чи мають право на них, а вони самі понесуть їх тим, кому слід і належить. Таким чином буде дотримана рівність громадян по закону, справедлива оплата за комунальні послуги, прозд чи лікування. Тоді і отримають їх ті, хто справді допомагає людям, а не ті, хто будучи бізнесменом, завбачливо «прикупив» округ і сів у бюджетну комісію міста, щоб отримати субвенцію «по повній».

А пільговики не мотатимуть свої нерви в транспорті, благаючи прозду на пару зупинок чи ще там на що, бо зможуть оплатити їх із своєї кишені за державну цільову пенсію, отриману за особливі заслуги.

Отже чи варто гаяти час, добиватися пільг учасника бойових дій, якщо точно такі пільги я вже маю (по Закону) як учасник ліквідації аварії на ЧАЕС ім. В.І.Леніна, ален е можу ними скористатися? Чи не будуть ці пільги додатковою причиною для тіпання нервів?

А заодно про пенсію – свого часу Микола Янович Азаров з Тігіпком, не червоніючи, відібрали в мене і в багатьох таких, як я чорнобильські пенсії=. Азарова разом з Януковичем прогнали, до влади прийшли «наші». І що? А нічого, як забрали ті, так ці і не повернули. То чим для мене персонально Яценюк кращий за Азарова!?

Генеральний план.... знищення Ірпеня

Останнім часом виразно звер­тає увагу на себе загострена бо­ротьба різних будівельних кла­нів за владу в Ірпені. В чім же справа?
Здається, за головування Бондаря в місті не залишилося вільної землі, яку можна вкрасти. Хто міг – нахапав і зараз саме час "освоювати" вкрадене. Аж ні. О диво, в Ірпені з'явилася земля, і немало! 
По-перше: Новий депутатський корпус скоренько відібрав в міста парки та зелені рекреаційні зони. таким чином "звільнивши" землю для за­бу­до­ви.  Це не так уже й багато, але достатньо, зда­ва­­­­ло­ся б. Та сталося щось важливіше!
По-друге: в місті прийнято Генеральний план розвитку і забудови Ірпеня. Це вже цікавіше.
Історично, Ірпінь утворився на початку ХХ ст. як курортне поселення "Ірпінські дачі". Для довідки: у всіх державних установах лісового господарства  землі лісового фонду Ірпінського регіону мали назви "Ірпінська лісова дача", "Бучанська лісова дача", Ворзельська лісова дача". Людей з великого міста вабила чиста вода озер та річок і красиві, аж до хмар, стрункі сосни на піщаному грунті, а додайте сюди іще й джерела з мінеральною водою! Ідеальне курортне місце. Так і почав розвиватися Ірпінь. Проте людська жадібність і тя­га до пакощення взяли гору – по­будовані промисли. В місті по­чало розвиватися виробництво і період конкуренції двох на­прям­ків розвитку: курортного і промислового, які взаємно ви­клю­чали один одного. Так до чого ж спрямований новий генплан розвитку міста? Для початку: «Вартість Генерального плану, згідно з кошторисом, — 900 тис. гривень. Вартість топографічної основи — 300 тис. гривень, і стільки ж заплатили за проект землеустрою.
Глянемо на проектовану мапу міста і все стане зрозумілим. На місці сьогоднішніх зелених та жовтих плям (Рис.1) плямами крові червоніють квартали високоповерхової за­бу­до­ви. (Рис.2). Тут уже є за що боротися  забудовникам! Ось вони і зче­пи­ли­ся, як гієни над трупом зебри!
Розглянемо докладніше: до Ірпеня долучено 3750 га земель, лісового фон­ду. Це ж яка спокуса!
Гербом нашого міста є гілочка сосни над поверхнею голубої води. Я нагадаю читачеві, що за­будова знищує ліс (і гілочка вже недоречна), а збільшення населення та, відповідно, стоків (у місті нема ливневої каналізації, та й не передбачається вона), тож барва води вже не буде блакитною...
У новому Генеральному пла­ні існуючі земельні ділянки ре­кре­аційного призначення вже зна­чаться як зони під забудову.  А за­будова в Ірпені відбувається з по­рушенням будівельних норм. Так відстань між будинками і від будинків до територій  приватної забудови значно менша, ніж того вимагають нормативи.  Дуже важливим для нас, ірпніців є те, що за цим Планом площа зе­ле­них насаджень буде становити лише 18 % від норми, отже... прощай чисте повітря, а якщо до цього докинути збільшення загазованості від зростання по­току машин, то ми маємо чітке і виразне порушення Ст. 50 Конституції України – нашого права на безпечне життя і здорове довкілля. бо проектовані ландшафтні за­каз­ники та лісопаркові зони  ще невідомо чи не будуть розкрадені, як це робиться за­раз із на­ши­ми парками та скве­ри­ками. Од­не можна сказати з певністю – забудовники поки що успішно зводять висотні будівлі та рубають ліс, а от щоб вони та щось посадили - я не бачив. Може, хтось бачив!? Та ні, вони не для того розкрадають нашу землю.
Я вже не кажу про те, що уваги історико-культурній спадщині в цьому плані не передбачено. Ніби не в нашому місті жили і творили Микола Носов, Григорій Кочур, Борис Пастернак, Дмитро Паламарчук, Володимир Си­до­рук і багато-багато інших ві­домих постатей культури. Весь план зорієнтований на інтереси забудовників і на знищення зе­ле­ної зони міста.
Першою ластівкою цього про­це­су, чи радше "стервятником над трупом рекреаційних угідь" стала так жваво розрекламована нова дорога до Києва. Ніхто не заперечить – вона коротша і набагато зручніша за стару. Але це не тільки нам ближче до Києва, це і Києву ближче до нас. Тож стає цілком виправданим будівництво багатоповерхівок з невеличкими квартирами для робітників міста. В Ірпені нестача робочих місць ­– нічого, роботу знайдуть в Києві. Отже  робочі руки та податки з підприємств потечуть в Київ, а соціальні про­блеми – школи, дитсаадки, зло­чинність, проституція і інші "принади" – Ірпеневі. Окрім того, слід врахувати, що Ірпінь і Буча практично єдиний житловий кон­гломерат із на­се­лен­ням, яке досягає 75 000. На­гадаю простий факт із екології людини: міста із населенням понад 100 000 чо­ло­вік не мають природного при­росту населення. Люди тут не розмножуються, а просто вимирають, тож збільшення на­се­лен­ня відбувається ме­ха­ніч­но – за рахунок прибуття нових мешканців із сіл. Згадайте, хто залишився зараз в селі і чи слід чекати звідти молоді в місті? Отже приїдуть мігранти. Із пе­ре­населених районів Азії, Африки тощо. Ото оновиться Українська нація!
Я категорично впевнений – забудова міста принесе не просто шкоду довкіллю – це просто знищення нашого Ірпеня, а особлива така забудова, яка відбувається зараз – без врахування потреби і бездумна. Уже зараз на місці красивого лісу вздовж колишньої ЛЕП, що ішла по вул. Карла Маркса, далі, за санаторієм "Ірпінь" ми можемо любуватися на новобудови, цілі масиви. Чи багато ірпінців там живе? Із тих, що десятками років чекають на квартиру?
Кожен має право на свою думку, тож хтось має протилежну і заклеймить мене "ретроградом", ворогом прогресу". Хай так. Що ж таке той таки омріяний "прогрес"? 12-річний хлопчисько-токсикоман, чи ва­­­гіт­на школярка, підпила, з цигаркою в зубах і матючнею на язиці? Я ПРОТИ такого ПРОГРЕСУ. Але, не кажучи ні слова про перспективу такого боку розвитку, пропонують Генеральний план розвитку міста підходящий саме для такого "прогресу", який передбачає нищення рекреаційних зон і без­думне збільшення щільності на­селення. Отже я, автор цьо­го допису, на основі всього вищесказаного, стверджую, що нам складений не Генеральний план розвитку Ірпеня, а Гене­ральний план нищення міста, а в подальшому таким шляхом і всієї нашої нації. ТОж уже нинішньому депутатському корпусові слід подумати про зміну чинного герба із зеленою гілочкою над блакитною водою на бетонний блок із асфальним катком та канавою сердючої води відповідної брунатної барви.
Володимир Паламарчук

І знову московський псар підсипав грошенят в корито своїм свиням

"Украина это даже не государство,
 а так называемый украинский язык 
не язык, а наречие"
Президент Росії В. Путін

Репліка читача
І знову московський псар підсипав грошенят в корито своїм свиням

                 Ні для кого не секрет, що Москва виділяє шалені кошти на диверсійні заходи в сусідніх країнах та ще й вихваляється цим неподобством на весь світ. А московські диверсанти підгодовані цими грошиками, оголосили Україні справжню інформаційну війну не на життя, а насмерть. Ці "рєбята" зовсім сказилися і не відчуваючи ґрунту під ногами вискакують навіть на трибуну Верховної Ради і причмелено верещать, що ми, Українці: "- эта фашісти, бандєравци" і взагалі :"предатєлі і дуракі..."

                 А один низенький депутатик, від горшка два вершка, та ще й кривоногий - з партії україноненависників, ну, той, що постійно бігає по всіх телеканалах з переляканими очима, як при геморої і заявляє: "- чта он разв'йол хахлов как катьят і чта он будет гаварить тока па-рускі". Ось такі вибрики "рускіх" можна почути в Українському парламенті: - напевно пацан об'ївся московськими грошиками, ну й понесло дурня...

                 Що цьому злодюжці з поваги до Українського народу, чи до Конституції суверенної держави!? І ти йому хоч кілка на голові теши, а воно: - "будєт гаваріть с хахламі тока па-рускі" - в чужій хаті...

                 Ось тут і проясняється де в чорта проростають ріжки, бо з цієї заяви вилазе на Світ Божий поняття: - "загадачнасті рускай душі" - у вигляді звичайнісінького свинячого рила!

                 А у нас в Україні це "маасковское паанятіє" перекладається на нормальну мову ще простіше: - "пусти свиню за стіл, то вона і ноги на стіл!" 

                 Ми добре обізнані з тим, що в Росії не можна отримати бодай хоч найменшу посаду без знання "рускава язика".

                 Десятки міліонів Українців, які мешкають в тій же Росії, сумлінно вивчають"рускій язик", бо Українці  - це законослухняні громадяни. 

                 А ось москалі, навпаки, суворо забороняють на своїй території всі Українські школи та церкви, а натомість в нас, в Україні, вони розплодили "рускіх" шкіл і церков, як на собаці бліх. Де ж та правда!?
Чому така вопіюща несправедливість та нерівноправність між нашими націями?! 

                 Наприклад, в Німеції, та й в усіх інших країнах світу не влаштуєшся на роботу навіть двірником не знаючи державної мови. 

                 То чому ж ці "рускаязическіе" нахаби вимагають в чужій для них, країні "втарой гасударствений язик" - читай перший?!

                 А відповідь дуже проста, - ось де собака зарита: -"рускіє" хочуть від нас, Українців, щоб ми були вдячні їм, за небачені в історії людства, голодомори, які вони вкупі з іншими злочинцями, організували на Україні, за найперші в світі дитячі концтабори, "для детей врагов народа", за масові розстріли, за грабежі та виселення з рідної землі мирних людей: Українців, татар, казахів, литовців, латвійців, чеченці та безліч інших.

                 За 300 літ "рускай" окупації України москалі винищили, за підрахунками всесвітньовідомих вчекних, бульше ніж як 100 міліонів Українців. - Ось за це вони і вимагаюить любові до "рускаязичія".

                 Тримай торбу ширше. Зараз ми, Українці, покинемо в своїй хаті варене й печене і, задравши штани кинемося любити "рускіх" за їхні подвиги. 

                 Ну, звичайно, як добрі християни, ми дійсно, по-справжньому "любимо "рускіх". Чого вже там гріха таїти...А "любимо" ми їх так само палко, як "люблять" руска-савецкіх асвабадітєлєй" у всіх країнаї Європи і взагалі, всюди, - де вони тільки не шлялися. "Любимо" - та й годі!

                 Любов зла - полюбиш і козла: - як тільки відхлинула "руска-савєцкая" орда зі Східної Європи, яку вона окупувала після Другої Світової війни - так зразу всі країни, де топтався "рускай" чобіт, тут же, негайно, - викинули на смітник всі памятники "руска-савецкім асвабадітєлям". 

                 На що вже болгари були прихильні до "рускіх" - та й ті потрощили в друзки памятник сумнозвісному "савєцкаму Альше-асвабадітелю", але це здалося їм замало - так вони, болгари, взірвали ще й велетенську гору, на якій він стояв. Ха-ха-ха! Ото любов! І я розумію...!

                 Але всі ці "дєлішкі скарботниє", "руская" преса та їхні прихлєбатєлі, потупивши очі, скромно замовчують. Вони добре розуміють, що шила в мішку не сховаєш і тому, щоб прикрити одну брехню, вони брешуть іншу: - і розхвалюють на весь світ свої ракетки та бомбочки, хоч насправді мали б землю гризти та просити вибачення за свої злочини. 

             Та ба: -"рускіє" з цього всього не роблять ніяких висновків. Та і не хочуть робити. 

             Одним словом: - "кацап - є кацап!". І натура в нього така, що йому хліба не давай, а дай тільки потоптатися по гідності сусідів. То чи не настала пора сказати свині, що вона свиня?! І що місце їй в "маасковскаму" свинарнику, а не в нашій хаті.
 
                Росія все рветься якось припнути Україну до "савместних савецкіх праздніков". Хочеться москалям "випіть да пагулять". А після цього їх , як завжди, - тягне до філософії, типу: "как нам абустроїть Расею", - і звичайно ж, за чужий рахунок. Але ми дивимося на їхню "Расею"і їхні "празднікі" українськими очима і не бачимо причини веселитися, бо сумно на душі: - 

                 Ми таки добре памятаємо, як тричі прокляті "рускоязическіє" комісарики посилали на смерть, під кулемети німецьких ДОТів наших неповнолітніх хлопціві яким, замісць зброї, давали в руки по пів-цеглини: 
Протри очі та почитай про це в геніального Українця - Анатолія Дімарова. 

                 Але ж хіба треба позичати в Сірка очі, коли вони вже давно позичені і перепозичені..

                 Половину моїх родичів під час ІІ Світової, вбили німецькі есесівці, а другу половину вбили "рускосовецкії" КПССівці, а тих, що залишилися, - замордували в "савецкіх, рускоязическіх лагерях смерті".

                 То в кого там ще рот відкривається про якийсь "празднік Пабеди девятава мая"! для нас, Українців - це найжахливіший  день скорботи по невинно-убієнним ворогами роду людського. 

                 Так, що, "таваріщ презідент Расеї - В. Путін", не з руки нам, Українцям, влаштовувати на похоронах - танці: - не по людському це, і не по Божому. А якщо в вашому "калхозе" думають інакше, то в нашій, Українській, своїй хаті, як сказав наш великий Батько Тарас Шевченко: -"В свої хаті своя  правда, і сила і воля"
                 
Ось тепер і стало ясно: - чому знову московський псар підсипає грошенят в корито своїм свиням.

Слава Нації! Смерть ворогам! Слава Україні!


Олег Їжак 2012 рік м . Київ

Заклик до оборони Українського слова

  • 20.04.13, 17:43

Українець! Захищай свій Український світ, бо ворог руйнує його. Розмовляй виключно і тільки державною Українською мовою. Не будь холуєм, не повзай перед окупантом! Це – низько!

Україноненависники всіх мастей пнуться розколоти Україну своїм поганим «русскоязичієм», але в них нічого не вийде, бо ти – не руській раб!

Ти Українець, а значить вільна від природи людина, рівний серед рівних, повноладний господар на своїй, Богом даній Українськиій землі.

Нас, Українйців в Україні, за переписом, майже 90 %, а вороги брешуть, що нібито, ми – «многанаціональниє», приховуючи при тому, що тих національностей аж по дві-три людини серед нас – міліонів!

Окупант добре знає, якщо немає мови – то немає й нації. Ось чому «рускаязичіє так осатаніло пробує витіснити нашу рідну мову.

Наша Українська мова – це небесна адреса нашої нації  у Всесвіті, по якій нас впізнає Бог. Це координати нашого буття у  Вічності по якій ми, Українці, або є, або ж нас немає…

Хай же дух найславетніших наших героїв: князя Святослава, гетьмана Богдана Хмельницького, лицарів честі – Гонти і Залізняка , символа незалежності України – великого Степана Бандери допоможуть нам відстояти своє законне місце під сонцем серед інших націй в боротьбі не на життя, а насмерть  із знахабнілими та зажерливими сусідами.

Слава нації! Смерть ворогам! Слава Україні!


Вчитель Української мови та літератури Олег Степанович Їжак, Київ, 2013-04-20

Хроніка - про те що вже ніхто не розповіть...

Сталася подія, яка ніби обухом в чоло мене вдарила. Помер керівник експедиції з дослідження наслідкв аварії на ЧАЕС ім. В. І Леніна Весна видалася теплою в тому 1986 році. А щорічна весняна експедиція нашого відділу чогось забарилася і ми мали вийти на воду тільки після першотравневих свят, а не в середині квітня, як звичайно. Тож, щоб не гаяти такого приємного і квітучого часу, я з братом Юрком вирішили поїхати в ліс і поїсти шашличків з горілочкою. Не пам'ятаю, з якого дива, але в нас був напад благопристойності, тож поїхали цілком офіційно і правильно — він з дружиною Алочкою, а я з мамою, двома машинами в ліс десь під Фастовим. Поставили намети і взялися готувати шашлики. Я не пам''таю вже хто купував і замочував м'ясо, але шашлики вдалися добрі, а ліс — щедрим на дубові дрова. Горілку на обох взяли і я і Юрко, отже, нам її вистачило із доброю лихвою. Але ми чесно вихлебтали її всю. Та й поснули. Це була ніч із 26 на 27 квітня. Вночі мені стало зле і я прокинувся. Але бачу — Юра не спить, я до нього — чого? - питаю. А він мав звичку слухати БіБіСі англійською, щоб вдосконалювати знання англійської (ми тоді обидва підробляли перекладами). От і каже, щойно передали англійці, що у нас в Чорнобилі сталися якісь негаразди. Я здивувався, але мені і в голову не прийшло, що на ЧАЕС може щось статися і я рішуче заперечив англійську “пропоганду” Проте Юра сказав, що варто вертатися терміново додому — у нього сім'я, діти, та й я тоді мав сім'ю. От, з самого ранку, начхавши на алкогольний “вихлоп”, почали вибиратися з тих нетрів, куди заїхали. Ми трохи побоювалися ДАІ, не тому, що не справимося з керуванням машинами, а тому, що визначити, що ми нетверезі — не треба було й трубки! Годі того, щоб глянути на наші посоловілі очі і на непевні рухи. Але ГАІшники стояли самі такі вже накачані “антидотом", що від їхніх пик можна було люльку прикурювати і не пробували нас перевірити. От тоді я захвилювався — не так часто на дорогах так багато міліції і, що собливо цікаво — всі геть п'янючі, як чіпки! Це неспроста, казало мені передчуття недоброго. Відвіз маму і мотанувся до Києва, до жінки. Машка перелякана, Київ гуде і всі норовлять десь драпонути подалі. В кількох словах змалювала мені ситуацію — слід брати малу Наташку і їхати якнайдалі. А мені з роботи телефонує шеф — взавтра бути на роботі і то — конче! Зранку!!! Я розумію всіх — і шефа — він начальник експедиції і переживає — слід відходити,а я - його заступник (нашим жаргоном - “продкомісар”) заступник отримував гроші на всі дні на членів експедиції і відповідав за харчування люду. Тож мав купити необхідні харчі в Києві — то були часи, коли не все можна було легко і вільно купити в першому-ліпшому кіоску! Слід було їхати на базу з відповідним листом і вже там придбати необхідні дефіцинтні продукти. Пам'таю, що на кожного члена експедиції видавалося 1,72 крб. На добу. Це були не такі вже й малі гроші. Я міг запросто всіх прохарчувати, а решту повернути людям. Умудрявся годувати цілком пристойно експедицію з розрахунку 0,65 — 0,71 крб. на добу, потім, як стане бажання, поясню, як цього можна було досягти — поділюся безцінним досвідом бувалого “продкомісара”. І Машку як не зрозуміти!? Ми не мали спільних дітей, але Наташку я дуже любив і люблю досі — хороша дитина вона. Докладно розмірів небезпеки на той час не знав ніхто, але ми мали спеціальну освіту і могли уявити приблизно хоча б! Тож я влив у себе 0,5 л кави і літру мінералки, заправив машину, а Машка зібрала дитину й себе за той час. Натиснув на газ і за кілька годин був у Одеській області, в Кривому Озері — там мешкав товариш її батька, який і надав їм прихисток, а я того ж дня відправився назад. Ліг спати, скільки там залишалося вже до ранку, і пішов на роботу. Шеф повідав, що ідемо не 5-го, а 2-го травня в плавання, тож часу мало — слід скупитися терміново. Я взяв машину і поїхав за м'ясом, маслом та тушівкою на базу, а потім і за рештою продуктів. Словом, не підвів нікого і ще 30-го увечері завантажив холодильники на “Вернадському” необхідними продуктами. Хліб ми купували в день виходу, щоб не черствів зайве. І так — найкращий хліб як був, так і залишається - “український” київської випічки. Він може зберігатися понад 10 днів і не втрачати харчових якостей. Зрівнятися з ним може тільки черкаський “український”, але черкаський був на 200 г. легшим і тому не таким вигідним — більші буханці краще зберігаються і менше сохнуть, а тільки черствіють. Отже експедиція була зібрана і готова до виходу. 1-ше травня — ніхто не примусить, а от 2-ге пора виходити! Експедиція вийшла, як і звичайно, ми, трохи гідрологів та хіміків. Незвично те, що в складі експедиції — Валера, працівник відділу радіоекології. Вони їздили самі і не приєднувалися до інших — у них свої моніторингові точки і проби, нам з нами незручно їхати було. А цей раз — поїхали. Але і це не насторожувало — в нас часто бували найрізноманітніші люди — і навіть працівники інших установ, з інших республік і навіть іноземці. Це не несподіванка. Моя задача — в перші ж години - переписати всіх, встановити графік чергування по камбузу і вивісити його в кают-компанії. Домовитися з Анею (коком) про харчування на день виходу та інші звичні щоденні задачі.  Всяка експедиція починається з того, що начальник збирає всіх в кают-компанії і в присутності капітана і за його жвавої допомоги читає лекцію з техніки безпеки. Присутні мають бути всі, крім вахтенних матросів і офіцера. Бо з цієї миті починається власне експедиція і наступає повна відповідальність начальника і капітана за наші життя — вода не жарт. І не думайте, що на Дніпрі безпечне плавання. Шторми бувають такі, що й баржі перекидають. А решта загроз життю! Словом, є що казати їм. Але ми всі все це знаємо напам'ять, всі не перший і не другий раз на кораблі. Проте цього разу шеф настояв особливо суворо, щоб забралися всі, і навіть я, який не любив таких заходів, в одному приміщенні. І не даремно. Лекція була стисліша — про звичні заборони — не стрибати із спардеку у воду — не було забагато мови. Шеф вперше сказав, що задача експедиції незвична і незвичайна. Ми маємо дослідити радіоактивне забруднення акваторії Дніпра і відібрати необхідні проби для відділу радіоекології. Цим, по суті, експедиція повністю міняла напрямок своєї діяльності, хоча ніхто не заважав відібрати і звичайні проби та пройти моніторингові точки за планом всіх співробітників. Просто була визначена додаткова задача, як з часом стала основною. Крім того він сказав кодову фразу: “Звичйно, ця робота пов'язана з певною небезпекою, кожен може відмовитися. Але ця робота має бути виконана. Якщо ми не підемо — відправлять спеціалістів з Москви. Самі знаєте, як їм важлива наша — чужа земля і ми самі. Якщо не знайдуть в Москві — поїдуть військові, а їхня компетенція нам відома. Тут зараз зібрані: 1. спеціалісти різних профілів, необхідні для виокнання цієї роботи; 2. люди, які добре знають місцевість, яку будемо досліджувати; 3. громадяни України, для яких ця земля — рідна. Отже, вирішуйте, але врахуйте, якщо не ми, то хто краще цю роботу виконає?” На цей час кораблю підійшов і до шлюзу і почав шлюзування. На всіх була оформлена перепустка в Чорнобильську зону і міліція, яка контролюквала вхід на водосховище, перевіривши корабля та пасажирів, нас пропустила. Ми зайшли до набережної у Вишгороді і шеф зсадив всіх жінок на беріг, а також молодих хлопців, у кого ще не було дітей. Перепитав ще раз — може хтось не піде. Тим, що зійшли, сказав, щоб ніде не показувалися і сиділи вдома. На цьому місці ми мали їх забрати на зворотному шляху. Час названо і ми пішли далі. Але вияилося, що на кораблі залишилася ще одна жінка. Кок. Без кока їхати неможливо, але ми вирішили, що готувати їсти може один з мотористів, якраз той самий, з ким вона “крутила любов” і взяв на себе додаткову (і не малу!!) роботу,а ми всі йому постановили допомагати. Аню висадили в Лютежі з вимогою бути там, коли вертатимемося (шеф дуже добре вмів розраховувати час і виконання роботи) і пішли далі.  Чому я так детально все описую? Та тому, що з тих, хто залишився на кораблі на той час сьогодні живий тільки один. Так, автор цих рядків. І це моє завдання — віддати їм належне, згадати, бо якщо я не напишу — то нікому вже буде. Я досі не знаю, чому так сталося, що вижив я один і чому Бог мене вберіг — ми жили в однакових умовах і їли однакову їжу. Ту, що я заготував у Києві, а я заготував ту, яка була вироблена ще до аварії. Всі в мене брали антидот (крім шефа — той був абсолютний абстинент) не тому, що нам видавали, а тому, що за родом роботи я використовував етиловий спирт як розчинник і в мене його було багато. Отже, на кораблі було двоє непитущих (я питущий, але спирт пити не хотів з принципу — я не вживаю хімреактивів, а спирт був для мене саме реактивом тоді! Хоча взагалі я не проти перекинути чарку). І ми прожили найбільше — шеф помер у листопаді 2010 року і саме на його похороні я зрозумів, що написати ці спогади вже не просто примха, а обов'язок перед товаришами. Я ще живий і, здається, здоровий. Може, мені допомогло моржування, може ще щось,але я не хворів і тільки втратив кілька зубів,а більше й нічого. До того ж втрата кількох зубів за такий період часу невелика дивина і всіма це добре знано.  Робота в нас була проста і звична, хіба що в кожен вихід на човнах брали Валеру з дозиметром. Де не де він просив відібрати додаткові проби (60 л води в основному), що не складало особливих незручностей. Щоправда, була й дивовижна задача — Микола Маковський мав набрати 80 кг найрадіоактивнішого мулу, який ми знайдемо. Окремо пишу, як це відбувалося: Стоячи на кормі в звичайній своїй одежі (шорти і майка) донним батометром на тросі вибиралася порція мулу з дна якогось тихого виру. Потім батометр відкривався (ніяких рукавиць!) голими руками і вибирався долонею в поліетиленовий мішок, який він тримав межи колін. Всі в цей час займалися своєю роботою. За один раз можна було підняти до 350-400 г. мулу. І так всі 80 літрів. Робота забарна і шеф піщов йому на допомогу. Все це зайняло десь із годину часу на борту (і всю решту життя у Миколи через який рік, а йому тоді було біля 30 років). Не знаю, хто додумався до такої задачі — всі розуміли що це і чим скінчиться, але Мковський був лімітчиком в Академії наук — не мав київської прописки і жив у гуртожитку. Він не міг відмовитися від такої задачі із багатьох міркувань, які не були актуальні для нас, киян. Отже його тупо відправили на смерть. І робилося це без всякого показного героїзму, хоча і ми і той, хто його спорядив(живий і здоровй член АН УАН сьогодні) знали, про що йдеться. Потім ми були в Прип'яті. В місті я не відмічав наших відряджень — навіщо? Там черги, а в нас відрядження на Дніпро, тож відмітити його можна хоч і в самому Києві! Ех, якби ж то я знав, чим це обернеться! Нам всім потім прийшлося через суд доводити, що ми були в Чорнобилі в травні 1086 року. А докумнетів було вдосталь, щоправда, не ті, що вимагалися по закону — бортовий журнал, графік відбору проб, за якими було написано понад 50 звітів до ВР СРСР, перепустки в зону відчуження з відмітками посадовців і списком учасників, але якби я тобі відмітив у Прип'яті наші посвідчення — нам не прийшлося доводити очевидних фактів через суд і гаяти час. Та ми не знали, що ми — ліквідатори. Не було такого слова на той час. Ми, жартома, (хороші жарти!) називали себе “хібакусі” - ті хто пережив атомне опромінення в Хіросімі та Нагасаці. Зате скільки ходило анекдотів!!!! вони складалися прямо на ходу, з життя.  Бачили і просто злочинне нехтування життям людей внаслідок того, що їм не сказали про небезпеку. Зокрема, в Сорокошичах ми побачили зграйку дітлахів, які гралися в піску. Коли Валера підійшов до того піску, його дозиметр зашкалило. Ми сказали в селі, щоб забрали дітей з того небезпечного місця, але селяни не вірять вченим в шортах і подраних майках, босим і загорілим. Я, до того ж, на той час відпустивши бороду. Поголив череп — ніяк не викликав довіру в простих людей, які довіряли Щербицькому і Романенку, а ті з екрану Телевізора! І Шпльт Газет доводили, що ніякої небезпеки нема. До слова, потім і нам заборонили сповіщати людей про небезпеку, а що це не помогло, то заборонили Валері казати НАМ про рівні опромінення. Ясно, що це не завадило ні йому ділитися інформацією з нами, ні нам — з мешканцями тих місць, де нас носило. Так ми працювали (із систематичними заходами в Київ, щоразу наш прихід викликав паніку та істерику в тих, хто там залишався — вони навіть боялися з нами розмоляти) до кінця навігації. А через півтора місяця помер перший з нас — Валерій Петрович Горбик. Можна сторінками розповідати про ті уявні жахи, які нагромадила обивательська фантазія і ті реальні, які не настільки помітні, як уявні, але дієвіші. Проте — навіщо? Це сотні разів описано в різних документальних та художніх роботах. Не хочу. Можу тільки нагадати, як наші працівники, хто мав рідню чи знайомих у Москві чи Пітері, їздили туди і як ті москалі та пітерці ставилися до нас, як зачумлених. А я взимку був у Москві і мені сильно розболілися зуби. Проте місцева лікарка мене прийняла без всяких упереджень і, взнавши, що я ліквідатор, а нам на той час уже дали посвідчення і медалі, віднеслася дуже співчутливо і сердечно. Різні люди є! Потім в експедиції був змінний склад — після травневого виходу приходили інші люди. Незмінними були тільки начальник, команда, дозиметрист і я. Мені довелося дуже складно вести облік хто коли і скільки разів харчувався на кораблі, щоб решту грошей повернути кожному. Досі пам'ятаю, що харчування в тій екседиції склало 0,73 крб в добу на людину. А решта — майже карбованць щодня, я мав повернути всім, хто ходив, хай навіть і на 5-6 діб. І далеко не всі загинули — перемерли тільки ті, хто був у травневому виході. І не слід казати, що тільки від радіації — люди вмирають і від хвороб і інших причин. Але так уже склалося — що тих всіх нема. Якось дуже вже спрямовано! І я досі дуже ображаюся, коли мені хтось заздрить на мої чорнобильські пільги (а їх постійно не виконує держава), не потрібний мені безплатний проїзд в метро і на трамваї, поверніть Горбина і Пироженка. І Колю Маковського, Васю, Валеру Жука, Яблонського Славу — хочу з ним випити зеленого чаю!Не терба нас славити — я хочу почути вічне бурчання Вовки Зайченка! Вони за віком всі, кого перерахував, повинні були б жити досі — мої ровесники, а якщо старші то не набагато! Вічна вам пам'ять друзі мої. Ви, як справжні козаки, сказали ”Хто, якщо не ми” і стали на шляху стихії. І не простої, а незвіданої на той час стихії!І боролися і перемагали хоча б тим, що Київ не прийшлося евакуювати, бо придумали, як спинити хвилю радіоактивного мулу, що котився водорю з Прип'яті. Не буду казати про тих, хто відправив вас на смерть, вони теж не мали особливого вибору. Але честі також, бо коли прийшов час розрахунків — визнати нас потерпілими — всі пощезали, сховалися за порожніми словами, при тому не забувши себе записати в ліквідатори. Хоча їхня участь була умовна — вони там були працювали нашими руками і дихали нашими легенями, вдихаючи порох та куряву тих місць. Але годі з ними. Я не про них кажу і називати навіть не хочу. 

А все це написав я в пам'ять про дійсного Героя — Олександра Йосиповича Сакевича, який зумів організувати всю роботу, підбодрити і настроїти людей, і сам взяти участь у найнебезпечніших роботах. Його не стало з нами в листопаді 2010 року. Інтелігентна людина, прекрасний вчений, і педагог, він водночас був і патріотом України, нашим другом і просто ми його називали “батько”. Маю схавлити вибір керівництва — не знаю, хто міг би так добре організувати той виїзд як він, але так жаль, що не буду бачити його більше, навіть на фотографіях — він не любив фотографуватися. Ні тоді, на в наступні роки, а експедиція тривала кілька років — нема жодної фотки його на Вернадському, який нам став плавучим домом. І досі теплі почуття в серці до тієї величезної плавучої залізяки.  Якщо хтось не згоден — хай заперечить, а я переконаний — ось так робляться подвиги! Не “звершуються”, а саме “РОБЛЯТЬСЯ” тяжкою роботою, довго і наполегливо...

Правильно, але не справедливо

Ну ось. Дочекалися.
(В Україні посадили першого олігарха)

Тут я маю зазначити олігарха в нашому розумінні, а не класичному.

Тому спробую визначити, що я маю на на увазі під цим терміном:
Олігарх це той, хто заробивши гроші будь-яким чином, надалі інвестує їх у владу, щоб за допомогою влади отримати ще більші бариші. Яким чином створився цей прошарок суспільства?
Перше і головне, яким чином добуті перші гроші — вихідний капітал. Більшість наших олігархів сформувалася в буремні 90-і роки, коли відбувався розпад комуністичної системи.
1.Отже першочерговий доступ до грошових потоків і запасів мали представники так званої номенклатури — більші чи менші партійно-комсомольські бонзи. Вони успадкували майно почилих в Бозі КПРС та комсомолу. Вправніші — наклали руку на капітали профспілок — “школи комунізму”. Немалі прибутки принесли вправних ділкам і похідні структури компартіїї та її апарату — будинки відпочинку, бази, санаторії та іже з ними, включно з розподільниками (згадайте систему постачання “дефіцитом” в совіцькій системі, “магазини об'їдків”) — це також хтось вдало приватизнув. Отже перший шляхгроші партійно-номенклатурних структур, вкрадені в людей і повторно вкрадені першими “демократизаторами”.
2.Демократизація СРСР пішла шляхом створення “альтернативних шляхів набуття власності” — за відсутності розробленої законодавчої бази — безмежне поле для різних аферистів та пройдох. Росли, як на помийці різноманітні отруйні грибочки “пірамід”, “трастів” та інших МММ-ів, які потім скористалися приватизацією і маючи невеликі капітали і величезне нахабство (прикрите “кришою”, як правило) скупили всякі, також аферистичні, (але це афера державного рівня!) “цінні папери” — ваучери, сертифікати та інший мотлох, яким держава старалася обдурити простих громадян і на цій базі заснували суперкорпорації, не дуже переймаючись вкладниками “цінних паперів” та їхніми п рибутками — дивідендами. Другий шляхгроші людей, вкрадені за допомогою аферистичних махінацій переважно колом “наближених” до номенклатури пройдох.
3.Але чому ви вважаєте, що тільки члени компартії могли розікрасти все, не допустивши до корита й інших? — спитають мене. Відповім — Звичайно ні!
В невизначеному полі законодавчої сумятиці та недорозуміння, кримінальні клани також вдало могли “відмити” криваву грошву і вступити на шлях “капіталізації”. А потім також — скуповувати сертифікати, набувати у власність підприємства і т.д. Широко це пішло в Донбасі, але і в інших теренах не надто відставало. Третій шляхгроші вкрадені раніше, відняті та набуті шляхом прямого грабунку (рекет) людності, зокрема перших хто повірив в “ринкову економіку” і рвонув на ринок заробляти, мотаючись в Польщу, Югославію та Прибалтійські республіки головним чином за товаром.
Ви можете назвати ще способи набуття стартового капіталу, які були вдало використані в Україні і стали “стартовим майданчиком” для створення супербагатства в знедоленій і пауперизованій країні? Я не можу. Є синтези цих способів, але інших — не бачив. Винятком можуть служити хіба супергонорари “зірок”, але і вони були тільки складовою частиную п. 2 класифікації, наведеної вище. Найвправніші багатії використали всі три шляхи набуття капіталу і саме з них утворилися “олігархи”. Розшифровувати детально не буду, хіба трохи — щодо першого репресованого олігарха трохи пройдусь.
Попереджаю — я не юрист, але як і більшість людей, прекрасно розумію, шо таке справедливість і знаю, що хоча слово “юстиція” і озанчає “справедливість” латиною, але спільного з нею має небагато. Всі знають про суд “по закону” (ius) і “по справедливості” (людський) і знають, що далеко не завжди вони співпадають. Люди оправдовують відвертих грабіжників Кармелюка чи Робін Гуда, бо ті грабували “по справделивості”, але засуджують законопослушного Понтія Пілата, котрий юридично був абсолютно невинною людиною і навіть “умив руки” — грав “на публіку...” . Отже я зараз виступатиму “по справедливості” хоча цей метод підлий по своїй суті і веде до простого аргументу “...а у вас негрів лінчують...” при апроксимації (в ньому принйнято вносити як приклад третіх осіб).
Юля Володимирівна Тимошенко дуже цікава постать в українському політикумі. Це олігарх, який має значну популярність між людей, причому з позитивним знаком. Схильна до популізму і демагогії, прекрасний дискутант і розумна пані, вона викликає певні емоційні почуття, і як вродлива жінка, і як успішний політик. Ось такий синтез, при всій її брехливості (вона й досі на вказала своєї національності публічно!) ми її таки любимо. Свій капітал вона здобула переважно на синтезі п. 1 і п. 2 моєї класифікації, п. 3 менше присутній, але вона настільки ностальгічно і розчулено згадує стартовий проект — відеосалон, що я не можу не згадати, завдяки якій продукції і популяризації яких цінностей приносили вони прибуток. Тільки не треба мені доводити, що то був виняток - “не треба нас дурити, ми ще не зовсім п'яні” - так казали ми в молодості. А створення “Єдиних систем” взагалі неможливе без п.1, навіть теоретично — головою Січеславщини тоді був Лазаренко... І необхідно капіталу салон на його створеня не дав би при найкращих виторгах і прокатах. Навіть якби він захопив монопольне право демонстрації “Титаніка” - не вигоріло б! Отже без п. 2 нікуди!
ТО чи “по справедливостісидить ЮВ?
Звичайно! ТАК! Не можу її прем'єрство відносити до якогось винятку в нашому процесі зубожіння. Вона не виділялася більшою зажерливістю ніж інші прем'єри, але і меншою — також. Отже вона винна як і всі інші наші очільники в зубожінні народу і держави. Тож сидить заслужено.
І навіть приємно — Україна таки правова держава! Перші особи держави таки можуть сісти. Демократія! Торжество справедливості!!!
? Звичайно НІ! Має похибку сама черговість “посадки”! Бо більше за неї завинили принаймі ще 2 особи. Їх би й посадити першими, а потім вже заповнювати “жіночі зони”! Ці особи — Леонід Кравчук і Віктор Ющенко.
Перший прийшов до влади на хвилі національного піднесення — здобуття віками омріяної Незалежності. Національне і громадянське піднесення давало підвалини для побудови Української України — Незалежної Соборної Держави Українського етносу “без холопа і тез пана” за влучним висловом Ярослава Стецька. Натомість перший Президент потратив свій термін на розбудову і заснування системи корупційної влади колишньої номенклатури. Своє бездарне президенство він ознаменував гучними скандалами — навколо “Бласко” та смішними — йдеться про “хатинку” — шале в Альпах... Словом “номенклатурний націоналіст” Л.М. Кравчук винен в першу чергу в тім, що знецінив ідею незалежності України. Кари гідний злочин! Люди доведені до розпачу його економічними експериментами, проголосували за добре зрозуміле і звичне зло — парторга великого підприємства — Кучму. Про цього я говорити не хочу ніц. Тільки зазначу, що його дві каденції закінчилися практично повстанням — “помаранчевою революцію”. Щоб довести Українців до рішучих кроків, треба їх допекти так, як нікого в світі! 
І на хвилі цієї карнавальної “революції” до влади приходить бухгалтер Ющенко Віктор Андрійович. Були всі підстави очистити Державу від нечисті, реалізувати популярний лозунг “Бандитам тюрми”, ліквідувати залишки окупаційної ідеологічної мішури. Якщо друге ВА ще якось робив (видється, щоб усунути конкурентів із “старшого покоління”), то щодо першогонічого абсолютно. Навпаки, колишні, ще кучмівські злодюжки, посіли чільні місця в економіці та розкраданні країни. Він зберіг весь апарат корупції і тілки посилив його “новою кров'ю” своїх “поплічників-кумів”. Його видатна своєю безхребетністю каденція закономірно закінчилася псевдообранням на Президента “сильної руки” — Януковича В. Ф. Тут доречно відзначити, що його основним конкурентом була таки теж “сильна рука” — Тимошенко Ю. В.
І вже те, що Ющенко знецінив, девальвував національні ідеї варте щонайжорсткішої кари! Не меншої кари гідне й те, що посилив та укріпив ряди корупціонерів в Україні.
Отже, те, що Тимошенко посадили — цілком правильно, логічно, несправедливо тільки те, що саме її посадили першою... Зважимо на пом'якшувальні обставини — вона не етнічна Українка, жінка, і не обнімала всієї повноти омріяної нею влади. А віддуватися приходиться їй.

Це — НЕСПРВЕДЛИВО!

“Обрусіти” чи “кацапізуватися

Зовсім недавно одна моя Інтернет-знайома сповістила, що її батько білорус, а мати з наших місць, тобто, з Київщини, але довго живучи в Сибіру повністю “обрусіли”. Що ж вона мала на увазі і що сказала/хотіла мені сказати, і що сказала. Для цього я вирішив розкрити трохи тему “Русь і руськість”.

З давніх давен на східній частині Чорноморсько-Балтицького межимор'я жили племена східних слов'ян індоєвропейської людності дуже давнього походження. Як і всі племена людей вони творили союз близьких чи кровноспоріднених племен. На чолі союзу перше були деревляни (древляни) із центром в Іскоростені, чи поблизу нього. Північніше, в густіших лісах водилися дреговичі і полочани, західніше, межуючи із західним слов'янським світом волиняни-дуліби і білі хорвати. На підень півдикі і не зовсім осілі племена швидше номадів, ніж осілих хліборобів - уличі й тиверці, а на схід, в лісах понад Дніпром, в трикутнику між Россю, Ірпенем та Дніпром невелике плем'я полян із остаточним центром у Києві. Звідки вони взялися не зовсім зрозуміло. Деякі джерела вказують на те, що сам Кий був біло-хорватського походження і служив найманцем певний час у Візантії періоду її розвитку. Так чи інакше, це плем'я називало ліву притоку Дніпра Десною, що можливо тільки тоді, коли вони прийшли на цю землю з півдня чи південного заходу. З утворенням ранньодержавних структур вони заснували північну колонію Новгород, а на південній схід, змішавшись із уличами і сіверянами колонізували Переяславські землі. На північний схід від полян водилися племена сіверян численні, сильні і значні своїми великим просторами, зокрема вони мали колонії далеко на південь, аж до сучасної Кубані. Всі ці племена, загалом описувані як “скіфи”, були досить гордими, як це і водиться в дикунів та незалежними. Себе називали “слов'яни” - ті, хто розмовляє зрозумілою мовою, а решта для них були “німці” - ті, хто не знає слов'янської мови. Асимілюватися і сприймати чужі культури не квапилися греки відмічають, що навіть окремі з них, хто еллінізувався, могли бути знищені родичами “за зраду племінних традицій”, незалежно від знатності. Заслуговує на особливу увагу плем'я полян, які посідали дуже вигідне геополітине положення на шляху із Варяг у Греки, причому, вони захопили дуже велику частину цього шляху, завдяки заснування колонії у Новгороду, де слав'янізували значну частину місцевого угро-фінськокого населення і підтримували там постійний свій гарнізон та поселення торговців. Загалом князівська чи царська влада була в них слабенька князь був просто полководцем на службі громади. Всі ці племена попали у васальну залежність від Хозарського каганату і, особливо їхня “верхівка”, були у значній мірі юдизовані. Київ був “містом синагог”, а останні князі із династі Києвичів, за деякими джерелами, навіть прийняли християнство. Ситуацію в якійсь мірі поправила Новгородська колонія, де до влади прийшли вихідці чи то з норманів, які на той час пройнялися завойовницько-пасіонарським духом і їхні пірати бороздили всі моря навколо Європи, захоплювали цілі провінції і насаджували свої династії, чи, що мені здається ймовірнішим, бо дуже вже були гидливими до іноземців-німців слов'яни, ободрити, які були такими ж варягами і вікінгами, тільки словянського кореня із Старгорода (Ольденбурга) - Рюрик із своєю ватагою. Ймовірно, син Рюрика Оле(г) добрався до Києва, де його пірати повбивали князів-Києвичів і захопили владу. З того часу поляни почали себе називати Русь. Ці “князі” і не думали будувати державного хребта в підкореному і захопленому краї, а зібравши слов'яно-варязьку ватагу (банду), грабували всіх і вся, доходячи до Констянтинополя своїми “рекетирськими” набігами. Із підлеглих їм земель вони теж збирали не данину, а “полюддя” весело грабуючи свої ж таки села і міста. Син Оле(га)  Інгвар (Ігор) Ольсон (Олегович) так захопився грабунками, що налетів на плем'я деревлян, лідерів племінного союзу. Такого нахабства стерпіти ні за сучасними “понятіями”, ні за тодішніми було неможливо і князь древлян Мал покарав його тяжкою стратою, як татя (злочинця). За переказами, він був страчений не як воїн, загинувши в бою, чи від зброї, а вбитий “з особливою жорстокістю”, розірваний двома нагнутими сосонками. Отже, “нарвався”. Але його дружина, Ольга, яка на щастя, мала державницький інстинкт, побачила в цьому можливість вигоди і негайно нею скористалася. 

Справа в тому, що древляни давно не вели війн і були досить мирними селянами на той час, та ще й сильно залежними у всіх відношеннях від Хозарії, а Поляни-Русь скинули цю залежність і останнім часом “підняли бойовий дух” кількома вдалими нальотами на Візантію та інші потужні держави мали сильну, як на той час, армію: вивчену і звичну до бою, складену як із вікінгів-”німців”, так і слов'ян, дуже знахабнілих від успіхів останнього часу. Тож, маючи таку армію, вона страшенно понищила древлян, що знайшло своє відображення в багатьох оповідках-міфах і головне! - відібрала у них лідерство в племінному союзі, перенісши його до Києва і Русі. Її син, Святослав Інгварсон, знаменитий полководець, пірат і розбійник того часу, розвоювався неймовірно; остаточно скинув юдейсько-хозарське ярмо із слов'янських племен, розбив і знищив саму Хозарію, активно захоплював землі і племена, ведучи політику тотального “обрусіння” за допомогою меча. Але, як і його батько, захопився і напав на сильну державу Болгарію, яка на той час входила до потужної імперії Візантійської і настільки необачно повів свою політику, що вправні в дипломатії греки-візантійці зуміли науськати на нього конкуруючу банду печенігів, які і вбили хороброго завойовника. Зате його син від ключниці-рабині матері Малки (дуже ймовірно, юдейки за вірою чи за поглядами), Володимир Святославсон уже був не стільки піратом і розбійником-конкістадором, як державцем. Він правильно і послідовно будував державний хребет, зміцнював свої і захоплені землі гарнізонами у фортах, налагоджував систему податей, а не “полюддя”, словом був цивілізатором і цим уже відрізнявся від своїх диких предків. А крім того, він, можливо під впливом матері-юдейки і баби-християнки, не шанував правдивої віри слов'ян, а прагнув пристосувати її до монархічної влади, створити псевдо-монотеїзм із верховенством одного бога. Він і ввійшов у історію, як відступник від батьківської віри,  хреститель Русі. Але саме він і створив по суті те, що на всі часи назвалося Руссю державу східних слов'ян із центром у Києві. До цієї Русі ввійшли, при всьому прагненні до автономії, племена сіверян, полочани і дреговичі, хорвати з дулібами. Тобто, Червона, Біла та Чорна Русь. Вони прагнули автономії, а потім і добилися її, але вони Русь.

Володимир залишив по собі досить таки унітарну державу Русь, а вже його син, Ярослав Володимирович (Володимирсон), видатний правник, настільки розширив володіння і укріпив режаву, що, напевно, встановив тісний зв'язок із Чуйською долиною. Інакше я не можу собі пояснити встановленого ним закону успадкування, в тому числі і княжого престолу. Замість чіткої династичної лінії будувалися певні “пули” князівського роду, що зумовило з одного боку псячу гризню Рюриковичів за столи в князівствах, а з іншого близькородинні шлюби, які вели до виродження і появи безлічі князів-ізгоїв, котрі й становили основу нестабільності в династичних суперечках. Один з таких, Юрій Долгорукий, був вигнаний в Залішанський край і заснував Москву. 

Багато пізніше, коли Московія розвинулась, успадкувавши в якійсь мірі, традиції дещо русифікованих Суздалі і Твері і стала центром не тільки Московського улусу, а й Царством Московським, появилися тенденції до її слов'янизації, принаймі ідеологеми на цю тему. А от Русі Московської не було. Була Росія, створена Петром Олексійовичем Романовим (Скаженим). Саме слово грецького походження, але мало значити Русь. Тож Московити московщили людність, зокрема татар Поволжя та інші племена на схід та північний схід, але звали це “обрусінням”. Це слово пережило царську Московську державу. Назву “Росія” Петро наважився вжити тільки тоді, коли повністю захопив Руський центр Київ (1710 р.) і відмовився палатити данину кримським Гіреям, як старшим в роду Чингізідів (1700 р.). Але от перенести центр слов'янського союзу в Москву не зміг, бо московити не були слов'янами і захопив Київ він не силами свого, хай і фінського, але дещо обрусілого племені, а найманцями-німцями. Проте його ідеологічні спадкоємці (генетичних він не мав бо був гомосексуалістом, а Меньшиков виявився неплідним) зараз розповідають про Московську Русь і обрусінням називають саме московщення, з матюками, тарганами і лаптяною філософією. Руссю залишився колишній племінний союз східнослов'янських племен із центром в Києві. 

Я так собі вважаю, якщо предки Русь, то й діти також, отже, Білорус, Українець, байдуже, чернігівець чи галичанин Русь, русини. Обрусіти, стати більш руськими вони просто не можуть, бо вони і є те, максимальне руське, що тільки може бути, за означенням. А тим більше, під впливом не зовсім обрусілих угро-фінських племен московитів вони не можуть стати більше руськими. Бо вплив угро-фінів є угро-фінським, а не руським. Їхнє, поверхове обрусіння може спричинити вплив (русифікуючий) на зовсім неруські, німецькі народності. Можуть обрусіти під їхнім впливом хіба француз, ханти, мансі, якут, але не Українець чи Білорус.

Тож моя Інтернет-знайома хотіла сказати, що свою білоруську і українську мову і культуру її батьки облишили, ради московської. Але це не обрусіння, а московщення або, простіше кажучи, кацапізація.

Тому я пропоную вживати ці терміни (московщення і кацапізація), як правильніші семантично й історично, замість “обрусіння”, яким користуються, зовсім неправильно!, і наші автори. Саме українізація в змосковщених землях України і є шляхом до правдивого “обрусіння” кацапізованого населення.

Володимир Паламарчук

Львів

Це не я писав, але як приємно, що є люди, котрі відчувають, як я
День перемоги 
(Юрий Нестеренко) 
Пусть меня извинят за москальскую мову, 
Если в данном контексте она некрасива, 
Но – мое восхищение городу Львову, 
А точнее, конечно – свободному Львиву! 
Украина! Где ныне надежды Майдана? 
Над тобою глумится донецкая банда! 
Эти гниды – детеныши вшей Магадана - 
Вновь велят тебе чествовать флаг оккупанта. 
Флаг расстрелов и пыток, флаг Голодомора, 
Лагерей, депортаций, кровавого бреда, 
Палачей и рабов, нищеты и позора, 
Флаг бездарной войны и постыдной победы! 
Чтоб у тех депутатов отсохли культяпки, 
Чтоб родные плевались, заслышав их имя! 
В Украине вывешивать красные тряпки - 
Это хуже, чем свастики в Йерусалиме! 
И ведь главное – все по закону, хоть режьте! 
А в ответ – ни импичмента нет, ни волнений... 
"Ще не вмерла..." в эфире звучит, как и прежде, 
Но увы – вызывает все больше сомнений. 
И в России, зашедшейся в рабском угаре, 
Все довольнее лыбились хамские хари, 
И ползли на парад недобитые твари - 
Не солдаты (тех нет уже), а вертухаи. 
Но львивяне не предали память народа 
И пошли, наплевав на ментов и приказы, 
Чтобы встать на пути коммунячьего сброда, 
Чтоб сорвать этот шабаш червоной заразы! 
И несладко досталось москальским агентам - 
Отстоять свои фетиши коротки лапки! 
И валялись в грязи их фальшивые ленты, 
И пылали по городу красные тряпки! 
Пусть теперь пропаганды казенные жерла 
Изрыгнут "хулиганы!", кремлевским в угоду - 
Слава хлопцам, что впрямь доказали: не вмерла! 
Есть кому заступиться за честь и свободу! 
Нет, не все еще в жизни решает парламент! 
Если с ними законы, но правда – за вами, 
Значит, надо идти, наплевав на регламент, 
И сразиться с совками не только словами! 
Затолкайте им в глотки их цацки и флаги! 
Превратите их идолов в прах и руины! 
Чтобы те, кто мечтает о новом ГУЛАГе, 
И ступить не могли по земле Украины! 
И пускай подводить еще рано итоги, 
И у власти в столице – все та же орава, 
Но сегодня во Львиве был день перемоги! 
Коммунякам – гиляку! Героям же – слава! 
9 мая 2011 

Україножер просить доказів

  • 23.03.11, 09:47
Друзі, прохання прочитати цю інформацію і по можливості відповісти нардепу:



Народний депутат, заступник голови фракції Партії регіонів у Верховній Раді Вадим Колесніченко оголосив конкурс для усіх українських журналістів, експертів і зацікавлених громадян на надання доказів, які б підтвердили його "україножерство".
Про це повідомили у прес-службі парламентаря, повідомляє Кореспондент.

Колесніченко пішов на такі заходи у зв’язку з оприлюдненням результатів дослідження громадської організації Прозора демократія, в якому він оголошений найскандальнішим політиком у номінації «За антиукраїнські настрої».

Переможцем конкурсу стане той, хто надасть пряму мову або відеоряд Колесніченка, в якому присутні безпосередні образи Української держави, народу, мови або культури.

Для нагородження депутат планує виділити 10 тис. грн за рахунок його особистих заощаджень.

Термін подачі заявок - необмежений. Докази регіонал просить надсилати на електронну адресу - [email protected]

Нагадаємо, що Колесніченко активно і послідовно захищає інтереси російськомовного населення України. Вніс більше двадцяти законопроектів про захист російської мови. Автор альтернативної доповіді в Раду Європи про порушення прав російськомовного населення України. Голова ради Правозахисного громадського руху Російськомовна Україна.

Програма "Народної Волі"

http://narodnavolya.org.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=79

Жодна програма розвитку суспільства не діятиме до того часу, доки ми не припинимо свавілля чиновників в розкраданні державної та комунальної власності, варварському нищенні природних ресурсів, а зараз ще і в «узаконенні» награбованого шляхом легалізації тіньових доходів, про яку часто піднімають мову ліберали різних політичних відтінків.

Розкрадання національного багатства України – землі, варварського нищення природних ресурсів з ознаками корупції органів місцевої влади, прокуратури і центрального апарату держави ставить під загрозу національні інтереси та цілісність суверенітету держави. Таку владу сміливо можна вважати як сатанинською так і антинародною. Головною причиною цьому є те, що як у виконавчій, так і в законодавчій владі немає жодного українця які б відстоювали саме інтереси простого народу. Це зграя скажених собак які гризуть одне-одному горлянки виключно за свої шкурні інтереси. Про народ, як свій потенційний лекторат, згадують лише перед виборами і тоді особливо багато і нахабно брешуть, брешуть і брешуть...

Першим етапом роботи із впорядкування суспільного життя ми вважаємо виявлення всіх, або хоча б основних способів і методів грабунку нашого населення та винародовлення України. У наших людей вже успішно вкрали і «прихватизували» всі господарські (промислові) об’єкти, які складають хоча б якусь помітну вартість. Житло також «прихватизоване».Черга за землею, водою та повітрям, яким ми дихаємо і сонцем, яке віддає свою енергію для існування життя, в тому числі й нашого.

Наступним етапом цієї роботи має бути передача відповідно підготованих матеріалів не тільки до мас-медіа, а й до правоохоронних і контролюючих органів. Складність полягає в тому, що саме ці підрозділи держави безпосередньо задіяні у цих злочинних схемах.

А як показує практика, держава у тому вигляді, в якому вона існує, зовсім не зацікавлена у ствоернні такого органу. Отже, якщо ми хочемо жити, а не животіти, необхідно міняти державу з тої, що проголощує правильні лозунги на таку, яка їх реалізовує. «Народна Воля» бачить таку можливість лише при створенні держави, в якій пануватиме народовладдя не на словах, а на ділі. Реальне народовладдя можливе лише тоді, коли влада буде не тільки обиратися народом, але й буде йому підзвітна. Отже, на часі боротьба за те, щоб вибори проводилися максимально прозоро - чи за відкритими списками, чи за мажоритарним принципом із жорстким обмеженням кандидатського фонду і кримінальною відповідальністю за підкуп виборців, а відкликання могло бути організовано простим відкликанням голосів виборцями.

Для цього необхідно в першу чергу вивести на чисту воду тих, хто реалізовує злочинні схеми. «Народна воля» працювала і працює над тим, щоб зібрати всі факти зловживання посадових осіб при розкраданні державної і комунальної власності. Всю свою роботи ми зобов’язуємося проводити відкрито і прозоро, максимально гласно і з інформуванням громади всіма доступими і недоступними нам методами.

Другим своїм програмним завданням ми вважаємо не тільки предачу відомих нам фактів корупції контролюючим та правоохоронним органам, а й контроль за тим, щоб ці органи якимось чином реагували і не «їли дурно народний хліб».

Слід відзначити, що вже і ці дві задачі стикаються із запеклим опором корумпованого чиновництва, яке і є основним розкрадачем народного майна. Прокуратура замість того, щоб слідкувати за законністю, використовує «дірки» у законодавстві з метою власного збагачення. А чиновники безсоромно розкрадають те, що мали б примножувати і чим господарювати.

Ми виносимо на розгляд громадськості таку ініціативу: розробити і впровадити в судову практику таку систему винесення вироків, коли відповідальність посадовців, особливо виборних осіб, має бути не умовна і незрозуміла, а обіймання посади служитиме обставиною, що обтягчує злочин. Особливо це важливо для злочинів, скоєння яких полегшується для посадовців (хабар, наприклад) чи від яких вони покликані захищати суспільство (злочені скоєні представниками правоохоронних органів). Отже, якщо за якийсь кримінальний злочин передбачено покарання «від 2 до 4 років ув’язнання», то для міліціонера це автоматично означатиме «від 4 до 8 років ув’язнення», зокрема це стосується злочинів проти особистості (побиття, гвалтування, знущання).

На сьогодні Народна Воля не бачить серед політичних партій, які були при владі тим чи іншим чином таку, яка була б варта підтримки, а порядні люди є серед всіх. причому, як показує досвід вони у кожній з них скаладють меншість і не обіймають значних посад. Отже саме тому ми виступаємо за відкриті списки, коли списки партій на вибори ми складемо самі, а не партійні бонзи.

Виступати за повнстю мажоритарну систему також небезпечно – ми вже всі бачили масові і успішні підкупи виборців кандидатами. Тому слід запровадити сувору звітність і суворе обмеження для виборчого фонду, щоб його не можна було використати на підкуп, а розмір був таким, щоб вибори справді могли бути демократичними, а не змаганням «грошових мішків». Крім того, маємо передбачити і те, що гроші виборчого фонду були б тільки українського походження, щоб позбавити багатших сусідів можливості маніпулювати нашим волевиявленням чи впливати на нього іззовні.

Іншою, дуже важливою стороною нащих зацікавлень є питання довкілля і природоохоронни. Засадничо ми вважаємо, що подальша еволюція людства має йти шляхом розвитку наукомістких технологій, максимально зберігаючи при цьому нашу планету. Отже, ми проти безцеремонного втручання людини в біоценози лісів, степів і наших вод, тут наші зацікавлення співпадють з всесвітнім рухом «зелених». А розкрадання земельних угідь, останнього, що залишилося в нашого громадянства, як і повітря та сонячне світло веде до нищення саме цих трьох складових, необхідних для життя. Ми виступаємо проти перетворення нашої держави в заповідник «бетонних джунглів» та різних експериментів, на кшталт Чорнобильського. Одним із провідних напрямків розвитку економіки має стати індустрія туристичних послуг, а тому ми відстоюємо збереження і догляд за унікальними памятками культури та приоди, якими така багата наша земля. Не на 4-й блок Чорнобильської АЕС водити туристів, а в наші заповідні ліси та водойми, гори та музеї. Та й відродження і розвиток духовності самого суспільства краще і натуральніше відбувається в автентичних умовах проживання нації. Споконвічно Україна була житницею і однією з найбільших аграрно-розвинутих країн світу. Але від 1917 року селянство України було перетворено на кріпаків, або знищено фізично (голод, прямі репресії найкращих господарів). Як це не дивно, але із зміною основного політичного вектора в 1991 році при здобутті Незалежності Україною, практика нищення селянства і відповідно аграрного сектору не припинилася.

«Народна Воля» виступає за природний розвиток Української нації – аграрний, але науковомісткий, при цьому ми рішуче засуджуємо національне приниження будь-якої національної меншини, але залишаємо за собою право виступати проти тих меншин, які їдять наш хліб і сало і при цьому нас же й ганьблять.

Основний принцип «Народної Волі», відповідно до Конституції України - НАРОДОВЛАДДЯ в державі.
Сторінки:
1
2
попередня
наступна