У Чернівцях відзначили 68-му річницю з Дня Перемоги

  • 09.05.13, 13:36
У День Перемоги, одне з найвеличніших свят нашого народу, свято національної гордості і слави, священної пам’яті і невмирущої звитяги, аби вшанувати ветеранів, схилити голови перед світлою пам’яттю тих, хто боровся в тилах ворога, хто відроджував нашу країну, 9 травня у центрі міста зібралось багато людей.

З цієї нагоди, на Соборній площі Чернівців, в урочистому ритуалі покладання вінків та квітів до пам’ятника Перемоги, під музику військового оркестру 300-го окремого механізованого полку, взяли участь голова Чернівецької обласної державної адміністрації Михайло Папієв, голова Чернівецької обласної ради Михайло Гайничеру, секретар міської  ради Віталій Михайлішин, тимчасово виконуючий обов’язки начальника Чернівецького гарнізону – обласного військового комісаріату полковник Василь Маланчук, командир 300-го окремого механізованого полку полковник Сергій  Шаптала, військовослужбовці гарнізону, представники силових структур області, ветеранських, громадсько-політичних організацій, релігійних громад, молодь, гості та мешканці міста.

Під час урочистостей, присвячених 68-ій річниці Перемоги, відбулося проходження колон ветеранів війни, ветеранів Збройних Сил, учасників бойових дій, урочистий марш військовослужбовців, що супроводжувалися грою оркестру. 

Урочисті покладання вінків та квітів до пам’ятників та меморіалів воїнам-визволителям відбулися за годину у Першотравневому, Шевченківському та Садгірському районах міста.

Мітинг-реквієм з нагоди 68-ої річниці Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні відбувся біля меморіального комплексу «Вічний вогонь» в історико-заповідному комплексі «Кладовище по вулиці Зеленій». Вшанувати захисників Вітчизни зібралися представники крайової та міської влади, ветерани, громадськість. Участь у мітингу взяв голова обласної державної адміністрації Михайло Папієв. Зі словами глибокої поваги та щирої вдячності керівник крайової виконавчої влади звернувся до ветеранів Великої Вітчизняної війни.

-         Ваше життя  і боротьба для всіх нас – це високий приклад служіння Вітчизні, особливо для молоді. Сьогодні і завжди маємо бути гідними Вашого жертовного подвигу і всіма своїми помислами та справами стверджувати мир та злагоду на нашій землі, – зазначив Михайло Папієв. 

Учасники мітингу-реквієму вшанували пам’ять загиблих воїнів хвилиною мовчання. До Вічного вогню біля Меморіалу слави учасники акції пам’яті поклали вінки та квіти, на честь визволителів від німецько-фашистських загарбників пролунали урочисті залпи та відбувся парад військових.

Після покладання ветерани та всі бажаючі мали змогу скуштувати солдатської каші, для цього у 300-му окремому механізованому полку була розгорнута польова кухня. У наметах сивочолі ветерани згадували минуле, пом’янули  павших товаришів та вели розмови про сьогодення.

На цьому свято не закінчилось, з нагоди Дня Перемоги усі бажаючі мали нагоду відвідати 300-й окремий механізований полк, ознайомитися з життям і побутом військовослужбовців, оглянути зразки бойової техніки, озброєння та стрілецьку зброю полку.

На Буковині урочистості до Дня Перемоги розпочалися автопробігом

  • 07.05.13, 12:57
Урочистості з нагоди 68-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні в Чернівецькій області розпочалися  автопробігом, під гаслом - «Слава переможцям у Великій Вітчизняній війні».

Сьогодні, 7 травня, о 10 годині на Соборній площі Чернівців стартував автопробіг, організований Чернівецькою обласною організацією Товариства сприяння оборони України.

Розпочав мітинг голова Чернівецької обласної організації Товариства сприяння оборони України полковник запасу Володимир Кравченко. У своєму виступі Володимир Іванович відзначив, що завдання автопробігу ТСОУ – вшанувати учасників Великої Вітчизняної війни, працівників тилу, пам'ять полеглих воїнів, нагадати мешканцям Буковини про ті страшні роки війни, коли чоловіки, жінки і навіть діти відстоювали свободу і незалежність своєї Держави, а також патріотичне виховання  підростаючого покоління почуття патріотизму за свій народ, за свою Батьківщину.

Також перед присутніми виступив голова Чернівецької обласної організації ветеранів України Василь Юрійчук.

 Під музику військового оркестру 300-го окремого механізованого полку до підніжжя пам’ятника Перемоги, що на Соборній площі, були покладені вінки. Присутні хвилиною мовчання вшанували тих хто не дожив до цього дня.

Через декілька хвилин учні водійських гуртків районних та обласного ТСОУ зайняли місця у навчальних автомобілях. Машини під керуванням дівчат та хлопців, у супроводі патрульних автомашин дорожньо-патрульної служби МВС України, вирушили за  маршрутами по містах та селах Чернівецької області.

У 300-му окремому механізованому полку, посвятили паску

  • 07.05.13, 08:01
У неділю, 5 травня, в 300-му окремому  механізованому  полку  13-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України було проведено Богослужіння, освячення страв на солдатському столі за участю священика протоієрея Василя, який привітав військовослужбовців із Великднем.

Цього дня, до військовослужбовців 300-го окремого механізованого полку, де командиром полковник Сергій  Шаптала, завітав протоієрей Василь. У солдатській їдальні священнослужитель прочитав молитву та освятив свяченою водою військовослужбовців та страви, які були привезені з церкви та були приготовлені для військовослужбовців працівниками їдальні.

-         До цього заходу командування частини ретельно підготувалось, - розповів заступник командира полку з виховної роботи майор Ярослав Коновал. -  На Великдень, у їдальні полку працівники постарались і приготували смачні святкові страви. За традицією, на столі були головні страви паски та крашанки.

Були створені всі належні умови, аби солдати почувалися, не гірше ніж у рідній домівці.

У полку посвятили вербу

  • 29.04.13, 10:46
У неділю, в 300-му окремому  механізованому  полку  13-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України було проведено освячення верби за участю священика протоієрея Василя, який привітав військовослужбовців зі святом вербної неділі.

Цього дня, до військовослужбовців 300-го окремого механізованого полку, де командиром полковник Сергій  Шаптала, завітав протоієрей Василь. Біля каплички, яка знаходиться на території полку священнослужитель прочитав молитву та освятив свяченою водою військовослужбовців та гілочки верби.

Були створені всі належні умови, аби солдати почувалися, не гірше ніж у рідній домівці.

Військовослужбовці приєднались до акції «За чисте довкілля»

  • 20.04.13, 12:51
Військовослужбовці 300-го окремого механізованого полку 13-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України, де командиром полковник Сергій Шаптала приєднались до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля».

Солдати, які не були задіяні на виконанні завдань, вийшли на прибирання своєї внутрішньої та прилеглої територій, садили квіти, прибирали сміття та наводили лад на зупинках громадського транспорту та на дитячому майданчику.

Три групи військових працювали у Чернівцях на вулицях Московської олімпіади, Руській та Кишинівській, де знаходиться меморіальний комплекс «Вічний вогонь».

На Буковині урочисто відправили юнаків до війська

  • 10.04.13, 14:55
10 квітня на Чернівецькому обласному збірному пункті, що знаходиться у районному центрі Кіцмань, відбулися урочисті проводи та перша цього весняного призову відправка юнаків до лав Збройних Сил України. Зранку на ОЗП прибули батьки призовників, представники обласної та районної влади, громадських організацій, засобів масової інформації тощо.

Цього дня 58 юнаків з Буковини прибули на збірний пункт. Спочатку усі вони пройшли соціально-психологічні тести та медичну комісію. Після цього майбутні солдати пройшли співбесіду із представниками військових частин, де вони в подальшому проходитимуть військову службу.

Традиційно на обласному збірному пункті відбувся урочистий мітинг з нагоди відправки юнаків у військо. Його відкрив виконуючий обов’язки Чернівецького обласного військового комісара полковник Василь Маланчук.

З теплими словами вітання перед призовниками, їх батьками та близькими, виступив перший заступник голови Чернівецької обласної державної адміністрації Георгій Галиць

-         Я пишаюся тим, що наші призовники постійно з честю виконують свій обов’язок перед Державою,- зазначив Георгій Костянтинович. – Жодної скарги ми не отримали на адресу наших хлопців, а відслуживши, вони повертаються додому змужнілими та загартованими. Отже бажаю батькам дочекатися синів здоровими, а майбутнім солдатам не посоромити рідну Буковину.

Перед присутніми також виступили голова обласної медичної комісії Іван Тріска та представники команд, де проходитимуть службу сьогоднішні призовники. І вже традиційно, благословив на ратну службу та окропив призовників свяченою водою отець Василь Хащовий.

Як повідомив заступник Чернівецького обласного військового комісара з виховної роботи підполковник Валерій Мовченюк цієї весни з Буковини буде призвано 350 юнаків.  Підуть служити до Збройних Сил України – 182 юнаки, до внутрішніх військ Міністерства Внутрішніх Справ – 133, а до Державної спеціальної служби транспорту – 35.

За словами офіцера на ОЗП всім призовникам були зроблені тести на виявлення гепатиту «В» і «С» та ВІЛ-інфекції, які фінансуються за державні кошти. 

Підвищена увага до стану здоров’я, а також освітнього рівня майбутніх солдатів пов’язана з поступовим переходом Збройних Сил України до комплектування посад солдатів, сержантів та старшин військовослужбовцями служби за контрактом.

Після обіду працівники Чернівецького обласного збірного пункту завершили формування команд, а через кілька годин новобранці вирушили до місць розташування своїх частин.

350 Буковинців призвуть весною до війська

  • 05.04.13, 14:36
На Чернівецькому обласному збірному пункті працює обласна медична комісія, щодо визначення, остаточної, придатності призовників до служби. З юнаками проводиться професійно-психологічний відбір, вивчаються їх морально-ділові якості та відбувається розподіл призовників по командах.

-         Весняний призов складає 350 юнаків, – повідомив начальник відділу комплектування та призову – заступник військового комісара Чернівецького обласного військового комісаріату  підполковник Вадим Петляк. – Саме стільки призовників буде відправлено з обласного збірного пункту Чернівецької області на весні цього року. Підуть служити до Збройних Сил України – 182 юнаків, до внутрішніх військ Міністерства Внутрішніх Справ – 133, а до Державної спеціальної служби транспорту – 35.

Перша відправка до війська з обласного збірного пункту відбудеться 10 квітня. 

Юнаки бажають служити та охоче йдуть до війська, тому це дозволило працівникам військкоматів області провести якісний відбір молодого поповнення як за станом здоров’я, так і за освітнім рівнем та морально-діловими якостями.

Таким чином, у квітні-травні 2013 року на строкову військову службу призиватимуться громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправки у військові частини виповнилося 18 років і які не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу або втратили його.

Як обслужиш так і поїдеш

  • 05.04.13, 14:28
У парку 300-го окремого механізованого полку 13-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України – гаряча пора. Майже весь особовий склад, окрім тих хто залучений до несення служби у добовому наряді, знаходиться біля техніки. Для проведення робіт на території парку розгорнуті спеціалізовані пости: заряджання акумуляторних батарей, повітряних балонів, ремонтні слюсарно-механічних і токарних робіт, електрозварювальних робіт на озброєнні і військовій техніці, промивки паливних фільтрів, демонтажу шин, ремонту камер тощо.  Створені бригади для проведення найбільш складних і кваліфікованих робіт з числа військовослужбовців ремонтної роти. Розгорнуті пункти додаткового харчування та медичної допомоги.

-         У частині технічному обслуговуванню підлягає більше 100 одиниць озброєння та військової техніки, - розповів заступник командира полку з озброєння майор Василь Чорнобай. – На техніці, яка експлуатувалась у зимовому періоді виконуються роботи ТО-1, ТО-2 та сезонного обслуговування. Окрім того виконуються роботи на техніці, яка знаходиться на зберіганні.

За словами офіцера полк був забезпечений пально-мастильними матеріалами, що стосується запасних частин та експлуатаційних матеріалів то наряди на отримання майна виписані, а більшість отримана.

Основна увага, за словами майора Василя Чорнобая, зосереджена на техніці навчально-бойової та транспортної групи, яка знаходилась в експлуатації під час зими. Тому на полігоні «Прибан», який знаходиться у Сторожинецькому районі, працює спеціально створена комплексна бригада від ремонтної роти.

Окрім робіт на техніці в парку бойових машин виконуються роботи з обслуговування та ремонту боксів, паркових приміщень та відкритих майданчиків.

У Чернівцях відзначили 69-ту річницю визволення міста

  • 29.03.13, 12:44
Сьогодні у Чернівцях відзначили 69-ту річницю визволення міста від німецько-фашистських загарбників.

З цієї нагоди, у центрі міста, на Соборній площі Чернівців, в урочистому ритуалі покладання вінків та квітів до пам’ятника Перемоги, під музику військового оркестру 300-го окремого механізованого полку, взяли участь голова Чернівецької обласної державної адміністрації Михайло Папієв, заступник голови обласної ради Валентин Маніліч, секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин, військовослужбовці гарнізону, представники силових структур області, ветеранських, громадсько-політичних організацій, релігійних громад, молодь та мешканці міста.

Пам’ять загиблих воїнів-визволителів присутні вшанували хвилиною мовчання і залпами салютної групи. Після цього пролунав Державний Гімн України.

Соборною площею пройшли колони офіцерського складу та військовослужбовців гарнізону.

-         Я особисто тримаю на контролі питання соціального забезпечення та обслуговування ветеранів, зокрема, пенсійного забезпечення, виділення матеріальної допомоги, надання пільг, медичного обслуговування – це питання, з якими щоденно стикаються ветерани та люди похилого віку, і ми зобов’язані їм допомагати, - зазначив у розмові з журналістами голова Чернівецької обласної державної адміністрації Михайло Папієв.

Сьогодні ж покладання квітів та вінків до пам’ятників і могил загиблим у роки Другої світової війни, урочисті заходи з вшанування ветеранів у трудових та учнівських колективах відбуваються у районах міста Чернівці. Крім того, у закладах освіти пройдуть зустрічі з ветеранами, уроки мужності, тощо.

Чернівці були визволені від німецько-фашистських загарбників завдяки успішному проведенню І Українським фронтом під командуванням маршала Г. К. Жукова Проскурівсько-Чернівецької наступальної операції. Вранці 29 березня 1944 року частини отримали наказ штурмом взяти місто. Наступаючі війська до 14-ої години повністю звільнили місто від ворога. За героїзм, проявлений під час визволення міста Чернівців, 18 з'єднань і частин одержали найменування Прикарпатських та Чернівецьких.

Павло Лебедєв відвідав Чернівецький госпіталь

  • 21.03.13, 16:14
21 березня 2013 року Міністр оборони України Павло Лебедєв з робочою поїздкою відвідав Чернівецький гарнізон, у ході якої він побував у військовому госпіталі.

На території його зустрів начальник госпіталю полковник медичної служби Василь Рогатюк. Керівник оборонного відомства оглянув територію медичного закладу. Завітав до приймального відділення, відділення неврології, функціональної діагностики.

Побував у хірургічному відділенні, де поспілкувався із пацієнтами.

-          Пройшовши територією та відділеннями Чернівецького військового госпіталю був приємно здивований, - підсумував Павло Лебедєв. – Саме головне це відношення до пацієнтів, ветеранів, від яких чув на адресу лікарів та медичного персоналу загалом лише слова вдячності. Це велика оцінка їх роботи, якість лікування. У непростій ситуації керівництво та особовий склад госпіталю не чекають на допомогу, а самі шукають шляхи вирішення і роблять це якісно та фахово. Я прийняв рішення заохотити керівництво та персонал госпіталю за ту роботу, яку вони зробили.