Інтернет в Росії як комуналка в СРСР

20:05 07 липень Київ, Україна



Всесвітня павутина подарувала людству цифрову свободу. Люди змогли не виходячи з дому обговорювати будь-які події, що відбуваються в світі, не переживаючи, що їх зможуть знайти. Однак в деяких країнах правлячому режиму така тенденція не давала спокою багато років. Питання "Як взяти під контроль те, що створювалося бути безконтрольним?" тривожило диктаторів багато років.

Отже, першим зміг з цим впоратися Китай, де був створений власний Інтернет з аналогами світових соціальних мереж. Однак всі дані, що збираються cookies (збір деяких персональних даних) в китайському Інтернеті, доступні уряду і в разі, якщо в мережі з'являються правопорушники, влада тут же може дізнатися їхнє точне місцерозташування.

До того ж прагне і Росія. Після приходу Путіна до влади, країна все більше і більше почала відчувати на собі ярмо тиранії.Незалежних кандидатів перестали реєструвати на вибори, розмови про владу в негативному руслі стали переслідуватися законом, мітинги визнали протизаконними, ліберальні і демократичні ЗМІ віднесли до іноагентів і навіть до терористів. У такій ситуації людям нічого не залишалося, як почати домовлятися про мітинги і лаяти владу в Інтернеті. У Кремлі, розуміючи, що Інтернет так і не виходить взяти під контроль, вирішили створити свій власний, по аналогії з китайським.

Ідея створення «суверенного Інтернету» в Росії була висунута тодішнім радником президента РФ з питань Інтернету Германом Клименком ще в 2016 році, щоб ізолюватися від західної пропаганди. Через три роки в Думі вже прийняли законопроєкт про створення власного російського Інтернету.
 Однак кремлівські "програмісти» не такі швидкі, як китайські.Не варто забувати і про корупцію в країні, завдяки якій виділені гроші на "Інтернет" були банально розділені між керівниками проєкту.

Проте, поки створення «суверенного Інтернету» продовжується, Кремль не має наміру чекати і вже сьогодні придумує закони, які змогли б обмежити свободу в світовій павутині для росіян точно так же, як і путінські силовики обмежують її в реальному житті.

Усвідомивши, що за допомогою інтернету люди, незадоволені владою, здатні домовлятися про несанкціоновані мітинги, Кремль обернув свободу глобальної мережі проти свобод громадян.

Річ в тому, що персональні дані з інформацією про прописку, ПІБ, дату народження, так чи інакше, розміщені в глобальній мережі. Цим займаються банки, роботодавці, всілякі додатки, пов'язані з доставкою і так далі. Причина, по якій громадяни всіх країн добровільно діляться своїми даними з Інтернетом - конфіденційність. Однак в Росії про це можна забувати.

Наприклад, в квітні 2021 року людям, що зареєструвалися на сайті «Свободу Навальному», надійшли листи з погрозами про деанонімізацію. Зловмисники змогли отримати доступ до електронних адрес всіх, хто зареєструвався.

Скриншот из почты пострадавшего от угроз хакера. В нем, человеку угрожают продать эту информацию “рекламодателям” и намекают на невозможность скрыть более приватную информацию, чем электронный адрес

Скріншот з пошти потерпілого від загроз хакера. У ньому людині загрожують продати цю інформацію "рекламодавцям" і натякають на неможливість приховати більш приватну інформацію, ніж електронна адреса

У відповідь, директор ФБК повідомив, що хакери всього лише загрожують, оскільки при реєстрації, сайт не збирав дані ПІБ і місця прописки. Однак після, люди почали отримувати такі листи:

Электронное письмо с данными ФИО, датой рождения, местом прописки, номеров телефона

Повідомлення електронної пошти з даними ПІБ, датою народження, місцем прописки, номером телефону

У листах зловмисники погрожували продати ці дані зацікавленим, а також відправити цю інформацію їхнім роботодавцям.

Робота зломщиків полягала не тільки у виявленні електронної пошти зареєстрованих. Вони попрацювали і змогли за допомогою пошти вирахувати кілька десятків тисяч реальних людей, з приватною інформацією, використовуючи яку, наприклад, правоохоронці змогли б влаштувати "проблеми" протестувальникам.До того ж загрози про деанонімізацію не були пов'язані з викупом, а значить, їхньою метою було саме залякування людей. У сукупності зі словами глави штабів Навального Леоніда Волкова, про розуміння, що за ними ведуть полювання ФСБ, можна припустити, що хакерами були саме "правоохоронні" органи Росії.

Видно, що анонімність в Інтернеті вже не така анонімна, як раніше думали користувачі. «Великий брат» здатний зламати провокаційний інтернет-ресурс і скористатися файлами cookies для подальших погроз або ж розправи над непокірними.

Втім, злом інтернет-ресурсів - це ще не найстрашніше. Як виявилося, на прохання спецслужб, російські інтернет-портали без проблем можуть надати будь-яку інформацію, якою вони володіють. Хоча це й не дивно, адже з 2016 року ці дії стали легальними, завдяки закону Ярової-Озерова, який в теорії розроблявся для боротьби з тероризмом, а за фактом спрямований на заволодіння конфіденційною інформацією громадян.

Користуючись законом Ярової, ФСБ вимагає надавати особисті листування громадян в інтернет-ресурсах, а також дані адрес та іншої особистої інформації.

Тобто, законодавство РФ легалізувало деанонімізацію. Тепер на просторах російського Інтернету, як в радянській комуналці, можна дізнатися і "підслухати" інформацію про кого завгодно, крім, хіба що, чиновників.

До слова, закон про створення спільної електронної бази даних росіян, був дуже негативно сприйнятий співробітниками ФСБ. Здавалося б, це може так сильно спростити їм завдання в пошуку неугодних громадян.Однак в базу, одночасно з громадянами РФ потрапили б ПІБ, номера телефонів, адреси державних діячів і представників закону. А свою особисту інформацію прокремлівські службовці вважають за краще залишати конфіденційною.

Що стосується російських компаній, які збирають файли coockies, то абсолютно всі вони без проблем нададуть доступ до даних будь-якого росіянина. Винятком можуть бути організації, визнані іноагентами, проте закон Ярової їх зобов'яже підкоритися, в іншому випадку сервіс можуть заблокувати зовсім. А ось ситуація з міжнародними інтернет-гігантами йде складніше. Кремль не має права вимагати від них будь-що. Але путіністи знайшли вихід і тут.

У Думі видали закон, який зобов'язує кожен сайт, кількість користувачів якого не менше 500 тис. осіб, відкрити фізичне представництво в Росії. Інакше ресурс буде заблокований на території РФ. Це стало результатом боротьби Кремля і Twitter. Роскомнагляд наказав закордонному ресурсу видалити всі пости, в яких містилася інформація із закликом виходити на мітинги в підтримку Навального в січні 2021 року, аргументуючи свої вимоги тим, що пости закликають до насильства, тероризму і містять дитячу порнографію. Після відмови Twitter Роскомнагляд сповільнив його роботу і пригрозив повним блокуванням в Росії. Керівництво компанії було змушене видалити частину постів, які вимагав Роскомнагляд.

Тепер же нововведення в російському законодавстві, можна сказати, принесло перемогу в битві за вільний Інтернет для Кремля. Перед парламентськими виборами в Думі прийняли закон, що дозволяє "видаляти інформацію на сайті, яка порочить ім'я і честь, а також є неправдивою щодо того, про кого ця стаття написана". Дії виконуються після звернення в прокуратуру, при необхідних доказах. Далі запит передається в Роскомнагляд, який вже видаляє "неправомірний" контент або ж блокує цілий сайт. На всю процедуру виділяється до 15 днів: 10 днів для розгляду прокуратури, 5 днів для роботи Роскомнагляду.

Те, які саме докази повинна надати сторона звинувачення, не уточнюється. Також примітно й те, що з ланцюжка "правової системи" прибрали суд. Тобто в прокуратурі вирішуватимуть чи доведена вина чи ні, вистачає наданих доказів чи ні.

Настільки швидка розробка і прийняття закону, спрощена схема розгляду і виконання покарання говорить про надзвичайну зацікавленість влади в даному законопроєкті. Оскільки несистемна опозиція не допускається до виборів, то теоретично, Єдиній Росії ніхто не зможе скласти конкуренцію. Проте популярність правлячої партії падає і цьому сприяє безліч розслідувань незалежних ЗМІ в Інтернеті.

Щоб до кінця розібратися в законі, досить проаналізувати дві гіпотетичні ситуації: потрібної і непотрібної людини. Наприклад, потрібна людина для уряду, скажімо, якийсь "кухар", відправляє скаргу в прокуратуру на інтернет-видавництво, з проханням видалити контент, який, нібито, не відповідає дійсності. Як докази він надає два аркуші чистого білого паперу, стверджуючи, що цих доказів буде більш ніж достатньо. Питання до потрібного "кухаря" від прокуратури буде лише один - як швидко видалити інформацію?

Інший приклад - незалежне ЗМІ, визнане «іноагентом», звертається до прокуратури, з обвинуваченням проти "правильного" прокремлівського ЗМІ з проханням видалити пропагандистський матеріал, в якому необґрунтовано звинувачують незалежне видавництво. Як докази надаються аргументовані пояснення і спростування заяв прокремлівського ЗМІ, викладені в чіткій формі на декількох десятках сторінок. Нескладно здогадатися, що результатом буде відмова, швидше за все, за браком доказів або тому, що "докази не відповідають дійсності, зазначеній прокремлівськими ЗМІ".

Свобода в російському Інтернеті - такий же міф, як і демократія в Росії. Крім того, що Кремль позбавив конфіденційності дані громадян РФ, він також прийняв закон, який дозволить "очистити" Інтернет в країні від правдивих коментарів, розслідувань і статей. Права людини та її свободи в Росії порушуються вже давно. Єдиним можливим місцем, де можна було обговорити те, що відбувається без купюр, зробити які-небудь дії, був Інтернет. Тепер Кремль дістався до свободи слова і в глобальній мережі. Ситуація на просторах російського Інтернету схожа з періодом Великого терору в СРСР, коли люди боялися лаяти владу, навіть в розмовах тет-а-тет в своїх квартирах, адже сусіди могли почути і все передати НК. Так і тепер, будь-який "недоречний коментар" може бути переданий самим ресурсом, на якому він розміщений, в спецслужби РФ.


https://myc.news/ua/rassledovaniya_/internet_v_rossii_kak_kommunalka_v_sssr

РФ влаштувала провокацію,яка в підсумку зірвала засідання ТКГ

07:09 07 липень Київ, Україна



Засідання політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи (ТКГ) за участю нового модератора від ОБСЄ було зірване через чергову провокацію РФ.
Про це повідомив учасник переговорів, член української делегації Сергій Гармаш.

У вівторок, 6 липня, відбулося засідання політичної підгрупи за участю нового модератора від ОБСЄ Сільвії Берманн.
«Було підло з боку представника Росії Дмитрієвського, користуючись недосвідченістю людини, спровокувати її на оголошення неформальної консультації нормальним засіданням.
Ми попереджали, що в офіційних засіданнях українська сторона може бути представлена тільки в повному складі, з представниками ОРДЛО від України. Раз засідання оголошено офіційним - ми з Казанським сіли за стіл переговорів», - повідомив Гармаш.
За його словами, після недовгого замішання, бойовики «ДНР» підключили до переговорів «експертку» Майю Пирогову, засуджену українським судом за терористичну діяльність.
«Ми, як і попереджали, в такому випадку були змушені вийти з віртуальної «кімнати переговорів». Згодом вийшли і всі інші. Пані Берманн опинилася в незручній ситуації: одна, на тлі самовара... Фактично, Дмитрієвський підставив її своєю провокацією. Але це хороша наука, нехай згадує, як працювати з росіянами (була послом Франції в Москві)», - написав журналіст.
Гармаш додав, що Берманн повідомила про плани «зберегти старі практики» в роботі Мінської групи, що, за його словами, не віщує жодних змін в мінському процесі.
«Шкода, якщо зміна модераторів перетвориться на втрачений шанс почати реальний діалог про політичне врегулювання. Ми очікуємо оголошення ще однієї кадрової ротації, більш високого рівня», - повідомив журналіст.

https://myc.news/ua/glavnoe/rossiya_ustroila_provokaciyu_kotoraya_v_itoge_privela_k_sryvu_zasedaniya_tkg?fbclid=IwAR3jCVtqUqi1Xltg2U8HymWcyEHq8Ef6hLZsbk0W5o8q0CNTbEYX1bVwpi4

Жителі Краматорська з розмахом відзначили 7-у річницю визволення

19:09 06 липень Київ, Україна



5 липня жителі Краматорська вже сьомий рік поспіль вважають Днем визволення. Визволення від окупації російських найманців і спроб встановлення російської влади на українській землі. У цьому році День звільнення від російської окупації відсвяткували з особливим розмахом - до вже традиційної "Ходи" приєдналися військовослужбовці, прикордонники та нацгвардійці.

Про це повідомляють Новини Краматорська.

На патріотичній ході учасників було дуже багато. Під час руху по вулицях, до "Ходи" приєднувалися все нові і нові городяни.

Коли величезна колона прибула на центральну площу Краматорська, в небі їх зустрічав український прапор на повітряних кулях.

На сцені учасників святкової ходи привітали представники обласної військово-цивільної та міської адміністрацій, а також командування ООС.

Хвилиною мовчання вшанували всіх, хто загинув у боротьбі з бойовиками, за незалежну Україну, за свободу країни і міста.

По закінченню офіційної частини, почався концерт за участю військового оркестру гірничо-штурмової бригади "Едельвейс" та творчих колективів.

День звільнення Слов'янська від терористичних формувань РФ

З нагоди Дня звільнення міста Слов'янськ від російських терористичних збройних формувань у
Центральній бібліотеці міста Слов'янськ 5 липня 2021 року проведено круглий стіл за участі міністерки у справах ветеранів України Юлії Лапутіної, керівників Слов'янської РДА, громадських організацій та журналістів.
☝Під час заходу згадали буремні події періоду окупації Слов'янська в 2014 році та його звільнення, обговорили складні питання щодо відновлення територіальної цілісності української держави, громадянської ідентичності та інформаційної безпеки України.🇺🇦
☝В рамках реалізації
проєкту «Боротьба за свідомість» Службою безпеки України разом з Міністерством у справах ветеранів України, українським інститутом національної пам'яті, Національним музеєм Голодомору, Міністерством культури та інформаційної політики передано Центральній бібліотеці м.Слов'янськ книги:
1. "Моя служба Батьківщині", Кость Смовський, 2020, ПП Сергійчук М.І.
2. "Променисті сильвети", Ігорь Качуровський , видавничий дім "Києво-Могилянська академія", 2008;
3. "Настільна книга громадянина!, С.Чернявський, 2019, Харків "Фоліо";
4. "Глобалізація. Наслідки для людини і суспільства", Зигмуд Бауман, Видавничий дім !"Києво-Могилянська академія", 2008;
5. "Проблеми екзистенційного вибору під час Голодомору-геноциду". Матеріали міжнародної науково-практичної конференції 20 листопада 2019 р.", Київ, видавництво Марка Мельника, 2020;
6. "Мовна політика та мовна ситуація в Україні", Київ, видавничий дім "Києво-Могилянська академія", 2010;7. "Презумція доцільності", Людмила Тарнашинська, видавничий дім "Києво-Могилянська академія", 2008;
7. "150 вікон у світ", Ігор Качуровський, видавничий дім "Києво-Могилянська академія", 2008;
8. "Великий голод в Україні", видавничий дім "Києво-Могилянська академія", 2008, 4 томи,
та інші.
☝Довідково: Проєкт "Боротьба за свідомість" забезпечуватиме національні, обласні універсальні наукові бібліотеки України та бібліотеки вищих навчальних закладів гуманітарно-історичного профілю новими виданнями, які покликані вести боротьбу за свідомість, насамперед свідомість молоді, яка формує національну українську еліту. Проект допоможе дізнатися громадськості правду про різні хронологічні періоди історії України, руйнуючи давно вкорінені радянські стереотипи, зокрема й про Голодомор-геноцид української нації у 1932–1933 роках. На сьогодні такі проекти велика рідкість, а потреба у них для формування українського, патріотичного, громадянського суспільства — колосальна.








https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2911780602484009&id=100009562940918

І знову – штанга! )



Підведені підсумки позачергових парламентських виборів, які пройшли у Вірменії. Партія Нікола Пашиняна «Цивільний договір» здобула переконливу перемогу, набравши близько 54 відсотків голосів.

Всупереч гучним заявам, блок «Вірменія», очолюваний пропутінським Робертом Кочаряном, другим президентом Вірменії, на перемогу якого сподівалися російські пропагандисти, набрав близько 21% голосів, а блок «Честь маю» третього президента Сержа Сагсяна і зовсім провалився, не подолавши 7% виборчий бар'єр.

У Азербайджані і Туреччині не приховують радості з приводу підсумків парламентських виборів у Вірменії. Саме з командою діючої в Єревані влади Баку і Анкара пов'язують свої військові та геополітичні успіхи в регіоні. «Великому Турану» багатовекторність Єревана тільки «на руку». Очевидно, що в відношенні Вірменії цю шахову партію Ердоган розіграв разом із західними партнерами.

Запит на єдиний проросійський курс, який асоціювався з Кочаряном, виявився нижче, ніж запит на багатовекторність Пашиняна, який дружить одночасно і з Заходом - США, Франція, і з Росією - в силу об'єктивних обставин і наявності військової присутності.

Під час прем'єрства Пашиняна Вірменія програла війну з Азербайджаном за Нагірний Карабах. Тому його перемога на виборах здивувала багатьох експертів. Для Пашиняна - це великий кредит довіри. Адже ще вчора всі його звинувачували в зраді, в тому, що він продався Соросу, і найголовніше - програв Карабахської війну. Саме на цьому «козирі» намагалися побудувати переможну стратегію парламентських виборів Кочарян і повалений Пашіняном Серж Саргсян. Адже ці політики у вірмен асоціюються з перемогою в Першій карбахській війні і завоюванням територій Азербайджану. Але час минув. Прийшли інші покоління, далекі від кривавого карабахського конфлікту минулого століття. І нова війна це лише підтвердила. Молодь в Вірменії хоче спокійно жити, не хоче більше воювати. Такий, для когось несподіваний, результат виборів говорить про зрушення настроїв у вірменському суспільстві - для Вірменії Нагірний Карабах перестав бути темою, яка визначає порядок денний країни. Це довели вибори.

Людей цікавить інше - нормальне життя, економіка, реформи, боротьба з корупцією. Для виборців Вірменії цей шлях уособлює Нікол Пашинян.

Путін знову переоцінив власний вплив на внутрішню політику «союзника», поставив не на тих політиків, не зрозумів реалії сьогодення.

Кремль зазнав поразки у Вірменії не тільки тому, що програв його кандидат. Ця поразка набагато серйозніша чергового «простого програшу» пропутінського кандидата. Тому, що говорить про головну тенденцію, яка є і в сьогоднішній Росії. З’являється нове покоління громадян, яке вже не обтяжене комплексом «вселенської катастрофи» - розпаду СРСР. Кремль з подивом починає розуміти, що людям потрібне просте нормальне стабільне життя. Безпечне по своїй суті. Не анексія Криму та загарбницька війна «під прикриттям» на півдні України, не підготовка до війни з НАТО, не агресивно-безглузда діяльність влади Кремля, за яку світове співтовариство вводить санкції. Міфи та «скрепи», за які так осатаніло б'ється Путін та його оточення, так і не стали реальними цілями нових російських поколінь. Багаторічні протести молоді на вулицях російських міст відображають саме цю тенденцію.

Путін з його порядком денним для Росії, так само, як і його друг Кочарян для Вірменії, безнадійно застаріли, залишилися в минулому, їм більше не піднятися, не «осідлати хвилю». Єдине, що вони можуть – чіплятися за владу у будь який спосіб. Відносно Кочаряна вибори в Вірменії це показали з очевидністю. Нажаль, відносно Путіна в Росії показати те ж саме поки що не можливо за визначенням. Бо в Росії немає вільних демократичних виборів…

Але як тільки теперішня влада Росії буде змушена їх допустити - а це обов’язково трапиться - Путін або його «спадкоємці» програють вчисту. І, нарешті, покинуть політичну сцену. Назавжди…

Ніхто про це не пошкодує. Всі лише зітхнуть з полегшенням.
https://censor.net/ru/blogs/3275119/_znovu_shtanga_


30 тис.кримчан призвані на військову службу Росії - Джапарова

12:45 06 липень Київ, Україна



Головними проблемами, створеними окупаційною владою РФ в Криму, є безпрецедентна мілітаризація і масові порушення прав людини, так, з початку окупації на військову службу було призвано близько 30 тисяч осіб.
Про це повідомила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, повідомляє Інтерфакс-Україна.
"Кремль порушує міжнародне гуманітарне право, використовуючи населення українського півострова для поповнення своєї армії. З початку окупації близько трьох десятків тисяч громадян України вже призвано на військову службу Росії.Росія проводить штучну і усвідомлену заміну складу населення Криму, вона видавлює нелояльних і заміщає їх сотнями тисяч громадян, чим, фактично, скоює військовий злочин", - сказала Джапарова на всеукраїнському форумі "Україна 30. Міжнародна політика" в Києві у вівторок.
Вона вказала, що Росія безпрецедентно мілітаризувала півострів, також тривають масові порушення прав людини і переслідування релігійних спільнот, православної церкви України, мусульман Криму, порушення норм міжнародного гуманітарного права і, зокрема, заміщення населення окупованої території громадянами РФ, перетворення Криму і навколишніх вод на свій військовий форпост в Азово-Чорноморському регіоні.
"Росія постійно збільшує кількість військовослужбовців і техніки в окупованому Криму. Нещодавно Кремль пішов ще далі.Під виглядом військових навчань на пів року закрив частину Чорного моря, в тому числі в напрямку Керченської протоки, для іноземних військових кораблів і державних суден. Крім того, російський президент дав "Росгвардії" право блокувати акваторії Чорного та Азовського морів. Це дійсно створює істотні перешкоди для міжнародної навігації, загрожує безпеці і стабільності України в світі і Південно-Східній Європі", - підкреслила заступниця міністра.
Джапарова зазначила також, що Росія активно розвиває кримську військову інфраструктуру для своєї ядерної зброї, реконструює інфраструктуру сховищ ядерних боєголовок радянських часів.
"На півострові вже розміщені потенційні носії ядерної зброї. Своє панування в Криму Росія намагається зміцнити шляхом перетворення його на величезну військову базу.
Одночасно вона пригнічує всі можливі форми протидії окупації, форми опору. Основними факторами цього процесу є безпрецедентні і жорсткі репресії щодо інакодумців, і в першу чергу, мова йде про українців і кримських татар", - додала вона.
https://myc.news/ua/politika/s_nachala_okkupacii_okolo_3__tysyach_krymchan_prizvany_na_voennuyu_sluzhbu_rossii__dzhaparova?fbclid=IwAR0-EyvM7aT5YPGHFr6PaX0G06IAuDkte6o2nfo498txoIl-EeAAeOeeneY

«Steadfast Defender 21» для стримування російської агресії

20:28 30 червень Київ, Україна



У квітні 2021 року Росія стягнула до кордону з Україною військову техніку та живу силу. Міністерство оборони РФ зробило заяву про проведення навчань. Світові експерти не заперечували можливість нападу Путіна на Україну, а деякі припускали, що Росія може продовжити наступ на країни НАТО.

Тому сили альянсу також затвердили вчення в Чорноморському регіоні під назвою «Steadfast Defender 21», покликані стримати і захистити демократичні держави від агресії Путіна, що розповсюджується.

Ведення бойових дій, проведення диверсій, здійснення геополітичного тиску на Україну, як на ворога з боку Росії, підкреслюється українськими експертами і політологами.

На їхню думку, Росія діє агресивно не лише проти свого сусіда, а й проти країн ЄС і США.

Тому навчання «Defender-Europe», які організовуються щороку, цього разу вирішили провести в Чорноморському регіоні, а саме в Румунії. Слід зазначити, що «Steadfast Defender 21» проходять в три етапи. Один з них - в Атлантичному океані, другий в німецькому місті Ульмі, де створюється нове командування НАТО щодо забезпечення логістики, і третій етап проводять в Румунії.

В командуванні альянсу стверджують, що навчання носять виключно оборонний характер. Більш того, журналісти, які присутні на них, підкреслюють той факт, що умовний противник, атакуючий сили НАТО - "безіменний". Тобто слова "Росія", "Кремль", "Москва" жодного разу не були використані як позначення нападника.

Відзначається, що навчання покликані продемонструвати солідарність союзників і готовність прийти на допомогу членам альянсу, які зазнали нападу. Також глава НАТО Йенс Столтенберг в своєму інтерв'ю нагадав порядок денний НАТО до 2030 року, головною метою якого є стримування російської агресії.

Члени альянсу, а також союзники Північноатлантичного військового блоку розуміють, що єдина сила, яка здатна і має намір протистояти військовим Росії, це НАТО. Навчання «Defender-Europe» спрямовані на оборону від можливого нападу Путіна на Європу.

Місце проведення також було обрано не випадково, оскільки Чорноморський регіон дуже важливий для Кремля. Театр військових дії на Кавказі, сході України, Близькому Сході проводиться з метою захопити контроль над Чорноморським регіоном. Це дасть Путіну вихід в Середземне море і Атлантичний океан. Після захоплення Чорноморського регіону, логічно припустити, що Росія продовжить агресивні дії вже в Середземноморському регіоні. Розуміючи це, сили НАТО намагаються зупинити Кремль на старті і обмежити вихід ВМФ РФ в Чорне море, тим самим убезпечивши цивілізований світ від нападу "варварів".
https://myc.news/ua/za_rubezhom/na_strazhe_poryadka___21_dlya_sderzhivaniya_rossijskoj_agressii?fbclid=IwAR3obWKKzuZXz3onIHGS24OgnZlS3oylm3IYX8S6MZk_PYTxFbm4oiLCAWs

РФ розхитує структуру безпеки Європи-Головнокомандувач Швеції

13:19 06 липень Київ, Україна



Головнокомандувач Збройних сил Швеції генерал Пер Мікаель Біден заявив, що Російська Федерація поступово розхитує європейську структуру безпеки. В контексті цього генерал не виключив і потенційних сценаріїв військової і гібридної агресії з боку РФ проти Швеції.

Генерал Біден також навів приклади гібридної військової агресії Російської Федерації проти України на сході, а також військову операцію по захопленню і окупації кримського півострова. За словами Бідена, ці приклади яскраво демонструють, наскільки далеко Російська Федерація може зайти, щоб реалізувати свої політичні цілі.

У зв'язку з цим Біден закликав уряд Швеції збільшити бюджет на розвиток армії і зміцнення оборони, а також посилити наступальні засоби боротьби в сфері кібербезпеки, щоб бути в змозі впливати на супротивника.

Військова розвідка і служба безпеки Швеції солідарні з думкою генерала Бідена, однак, на їхню думку, найбільш ймовірні сценарії нападу на Швецію з боку РФ будуть мати виключно гібридний характер.
https://myc.news/ua/novosti_mira/rossiyarasshatyvaet_evropejskuyu_strukturu_bezopasnosti_glavnokomanduyushij_shvecii

ЄС повинен зберігати тверду позицію - Науседа

09:43 06 липень Київ, Україна



Не можна говорити про наступний етап у відносинах ЄС з Росією, поки РФ не відмовиться від своєї агресивної поведінки.
Про це президент Литви Гітанас Науседа заявив під час спілкування з пресою перед зустріччю з главою Європейської ради Шарлем Мішелем.

Відеозапис пресконференції оприлюднений на мультимедійному сайті ЄС.
«Поки Росія продовжує агресивну політику і не змінює свою поведінку, ми не можемо говорити про наступний етап в наших відносинах. Я задоволений, що під час зустрічі Європейської ради в червні Євросоюз продемонстрував змістовну і єдину позицію щодо Росії», - сказав президент Литви.
Він також розповів, що однією з тем розмови з Мішелем стануть європейські устремління країн Східного партнерства. Зокрема, обговорюватимуться шляхи підтримки і просування реформ в Україні, Молдові та Грузії.
«Я знаю, що вже незабаром ви зможете відвідати ці країни перед наступним самітом Східного партнерства (запланований на грудень поточного року - ред.)», - додав литовський лідер, звертаючись до президента Європейської ради.
Як повідомлялося, сьогодні Володимир Зеленський прибуде з візитом до Литви, де, зокрема, проведе зустріч з Шарлем Мішелем.
https://myc.news/ua/politika/poka_rf_prodolzhaetagressivnuyu_politikuesdolzhen_sohranyat_tverduyu_poziciyu_nauseda?fbclid=IwAR0yT_zlfleEN8DKnyl6asJrvQcdzw8QoCUHtG3TBQdh0q6celZIjdURYso

Російські"аусвайси":кількість паспортів РФ в ОРДЛО досягла 630т.

09:12 06 липень Київ, Україна



Секретар Ради нацбезпеки України Олексій Данилов заявив, що, видаючи паспорти РФ на сході України, Кремль намагається отримати додаткові голоси на виборах в Держдуму.
Росія продовжує закріплювати результати своєї окупації, затягує контрольовані нею українські території в свій простір. Кількість паспортів РФ, виданих жителям окупованих територій Донецької і Луганської областей (ОРДЛО), досягла 630 тисяч.
"На території Донецької та Луганської областей 630 тисяч російських паспортів роздано. Фактично це гетто, тому що вони його загородили, з одного боку межа і з іншого боку межа. Це такий концтабір для жителів Донецької і Луганської областей і видають там ці документи. Це як Гітлер нападав, то він аусвайси видавав", - сказав Данилов.
Крім того, як зазначив Данилов, паспортизація в ОРДЛО порушує мінські домовленості.
"Якщо подивитися мінські угоди, то там немає такого, що РФ повинна видавати аусвайси жителям Донецької і Луганської областей. Для чого це робить Путін? Ще раз підкреслюю, для того, щоб додатково взяти на виборах в Держдуму ще 500 тисяч голосів, це їхнє таке використання", - додав Данилов.

https://myc.news/ua/glavnoe/rossijskie_ausvajsy_kolichestvo_pasportov_rf_v_ordlo_dostiglo_63__tysyach?fbclid=IwAR3lYIf__e7Nm15twZ9ooqdES6VlNsJDXxI1X0O-cJLEyDF-Qs2l-H-YGFY