Тиха кав’ярня огортала затишком — Олег Володарський (відео)

Квітучий символ Києва

Цю скульптуру присвячено незмінному символу Києва — каштану. Щовесни місто прикрашається біло-рожевими «свічками» каштанових квітів, а кожної осени діти ганяють по парках блискучі коричневі каштанчики, роблять з них саморобні іграшки або влаштовують «каштанові бійки». Мініскульптуру встановлено біля входу до Київської міської державної адміністрації (вул. Хрещатик, 36).

Здається, що каштани прикрашали наше місто завжди. Коли саме в Київ привезли перший каштан, достеменно невідомо. Але є припущення, що це дерево з’явилось у нас ще за часів митрополита Петра Могили. Розповідають, що нібито біля Свято-Троїцького монастиря, що в Китаївській пустині, і досі росте велетенський каштан, посаджений самим митрополитом Петром Симеоновичем Могилою — видатним релігійним просвітителем, засновником «Києво-братської школи». Посадженому ним каштану імовірно понад 350 років.

Але найвідоміша легенда, пов’язана з каштанами, стосується бульвару Тараса Шевченка. Зараз цей бульвар прикрашений пірамідальними тополями, але, як кажуть, спочатку на бульварі посадили саме каштани. Міська влада чекала на приїзд царя Миколи I, тож було зроблено ошатний бульвар, яким мав проїхати цар. Але в той момент, коли якийсь чиновник доповідав імператору про те, що зроблено в місті до його візиту, та згадав бульвар з каштанами, цар чомусь поморщився. Може, йому було просто жарко… А може і справді не сподобалось імператору волелюбне дерево, яке мало звичку вільно розкидувати свої гілки в усі боки. Так чи інакше, вирішили замінити каштани на пірамідальні тополі — мовляв, стоять немов солдати на плацу, саме так, як полюбляє його величність. А каштани… викопали і викинули. Але ж хіба дозволять кияни загинути живим деревам? Тож вони розтягнули каштани по дворах та садибах, і з того часу каштан можна було зустріти в місті повсюдно.

За радянських часів суцвіття каштана було основним елементом герба міста. Гілочка каштану з листочком і досі прикрашає «Київський торт2 (якому присвячена інша мініскульптура).

Джерело: https://yuliabevzenko.com/chestnut_sculpture

Марина Козирєва, мешканка м. Ніжин, власниця кав’ярні «Gogol point»

Обіцяв, сидячи в затишній кав’ярні в центрі неймовірно ніжного міста, розповісти про свої любі київські каштани. Красиві, натхненні очі моєї співрозмовниці пробудили в мені асоціацію з оповіданням «Та, що біжить по хвилях».

Ми іноді навіть несподівано для себе зустрічаємося на життєвому шляху з обставинами, котрі підказують нам правильний напрямок. Життя — це книга. Книга, в якій усі сторінки розташовані в порядку отримуваного тобою досвіду.

Гортаючи сторінки книги своєї пам’яті, я дивуюся точності та мудрості усього того, що довелося зустріти на своєму шляху. Ніби хтось мудрою Батьківською рукою ставив крапки, перегортав сторінки, розпочинав нові абзаци чи глави саме тоді, коли ти був для цього готовий.

Чарівлива, затишна кав’ярня. Смачні, ароматні напої. Сонячний Ніжин. І містяни, котрі спокійно та неквапливо прогулюються по бульвару каштанів. Мої рідні київські каштани — це більше ніж прикраса.

Це символ мого рідного міста Києва. В їх тіні ми гралися малечею, призначали побачення в часи буремної юності, проходили повз них, повертаючись з роботи. Ці дерева – частина душі величного, стародавнього Києва.

Та й для мене самого це не просто дерева. Це квіт моєї пам’яті, мовчазні супутники життя кожного киянина. Без них це місто перестане бути собою. І якими б вражаючими не були експонати бетонних джунглів, вони ніколи не зможуть відтворити те, що дарують Києву ці неймовірні дерева.

Каштани – це пам’ять. Пам’ять, котру ні за яких обставин нам не можна втрачати. Моє рідне місто пахне каштанами, бринить ними. Я не знаю, скільки відміряно мені Господом, та вже більше пів століття мене супроводжує рідний аромат каштанів. Це не правда, що цей аромат не чутно восени чи взимку. Каштанами Київ пахне завжди.

І в Ботанічному саду, і на Видубицьких схилах, і в Бабиному Яру, і в Китаєво, і на Татарці. Каштани пам’ятають все. І каштани пам’ятають усі. Це дерево мого життя. І я корінний киянин, я усвідомлюю це на генетичному рівні. Каштани ростуть біля будинку, в якому я виріс, та біля могил моїх предків.

Тиха кав’ярня огортала затишком. Хотілося, зупинитися, та насолоджуватися горнятком запашної кави, забувши про усі клопоти, а потім з новими силами повернутися до буденних справ. Це місце має свою душу.

Я ще раз подивився в очі моєї співрозмовниці. Тендітна, але така сильна жінка, котрій вистачає душі й на те, щоб наповнювати затишком цей неймовірний заклад, і на те, щоб відстоювати та берегти душу міста, котре вже давно стало їй рідним. А я обіцяв їй розповісти про свої, київські, каштани.

Авторська програма Олега Володарського «СПОВІДЬ»Героїня програми  Марина Козирєва, мешканка м. Ніжин, власниця кав’ярні «Gogol point»

Я розмовляв з красивою душею митця — Олег Володарський (відео)

Зараз модно носити вишиванки, убиратися в них на різні урочисті заходи, державні свята. Та важливо при цьому не втратити доброго естетичного смаку наших предків. Серед великого асортименту вишитих сорочок і футболок нині продають і таке, що наші прабабусі і прадіди нізащо не вдягли б.

У ХІХ столітті на Чернігівщині використовували нитки не яскраво-червоного кольору, а вишневого кольору. Найтиповішим для північно-східної Чернігівщини у вишивці на сорочках було поєднання вишневого і чорного кольорів, вишневого і сивого (світло-сірого), іноді разом з білим, вишневого та білого; також одним тільки вишневим кольором, «білим по білому».

Різнобарвні нитки усіх кольорів веселки, якими вишивали з середини ХХ століття, не відповідають давнім традиціям Чернігівщини. Згідно з дослідженнями науковців, рослинні квітчасті орнаменти на сорочках почали вишивати лише наприкінці ХІХ століття, а більш давніми є геометричні візерунки або рослинні в геометричних формах (восьмикутні зірки-квітки, «сосонки», наприклад). Вишивка на сорочках для наших пращурів мала функцію не лише естетичну, але й була оберегом, а подекуди й родовими знаками (щось на зразок родового герба). І не лише тому, що вишивальниці працювали з молитвами, іноді лише в певні дні астрономічного місяця, свяченими голкою і нитками, але і самі візерунки мали значення, були кодами давніх вірувань.

Автор Віра Зайченко «Вишивка Чернігівщини»

Постол Наталія Миколаївна, викладач Ніжинського фахового коледжу культури і мистецтв ім. Марії Заньковецької, викладач мистецької школи при коледжі ім. Заньковецької

«Білим по білому». Інколи буває складно згадати деталі подій, та варто було лише поринути спогадами до Ніжина, і як наяву перед очима постали затишні вулички намоленого міста. Ця «Сповідь» була першою в той насичений знімальний день. Проте ані час, ані відстань не зменшили яскравість вражень від цього знайомства. Зі мною розмовляла дивовижно ніжна та красива душа. Душа митця, душа майстра. І стільки в цій людині добра та світла, що на обличчі мимоволі з’являється тепла посмішка при згадці про неї.

Пані Наталія помітно нервувала. Я з розумінням ставлюся до переживань героїв програми, але водночас щоразу дивуюся тому, що ті, хто душею, працею та переконаннями заслуговують бути в авангарді нашої Нації, соромляться уваги та всіляко намагаються її уникати.

Можливо, річ у тім, що ЗМІ активно пропагують інших героїв сьогодення: вигаданих продюсерами чи політологами, штучно створеними з реальних людей і тому ідеальних і навіть досконалих. Але наскрізь фальшивих та порожніх.

Гадаю, що саме через це, такі рідні та справжні, такі прекрасні та живі у своїй недосконалості українці, соромляться та замовкають, варто лише увімкнути камеру. Рідні мої, якби ви тільки знали, наскільки ви красиві! Такі натхненні та талановиті у своїй справі, люблячі та самовіддані у своєму ставленні до України та українства, мудрі у своїй простоті…

Такі дивовижні душі, як у героїні цієї «Сповіді», потрібно чути та бачити. З ними потрібно розмовляти. Їх потрібно показувати українству. Показувати дивовижну красу, талант та мрійливу ніжність таких душ.

Я дуже люблю тебе, Україно! Ти неймовірна! Але скажи мені, рідна, коли ми навчимося говорити душами одне з одним? Нашими щирими УКРАЇНСЬКИМИ ДУШАМИ. Говорити з дітьми та батьками, з рідними та друзями, зі знайомими та з незнайомцями. З УКРАЇНЦЯМИ.

Як же мені було гірко від усвідомлення того, що усі ми, вражені пліснявою радянщини, навчені шанувати тих, кого скажуть чи кого покажуть у ЗМІ, замість того, щоб поважати та цінувати самих себе та одне одного.

Хоча нам, нашій Нації, є чим пишатися. Ми такі сильні, мудрі, красиві та добрі! Я раз у раз зачаровуюся красою українства, зустрічаючись з такими Божими душами. І щоразу дякую Господу за нашу неймовірну жовто-синю Націю.

Авторська програма Олега Володарського «СПОВІДЬ». Героїня програми  Постол Наталія Миколаівна, викладач Ніжинського фахового коледжу культури і мистецтв ім. Марії Заньковецької, викладач мистецької школи при коледжі ім. Заньковецької

Від отця Олега віяло спокоєм та надійністю — Олег Володарський

Як виходив Ізраїль з Єгипту, від народу чужого дім Яковів,Юда став за святиню Йому, а Ізраїль Його пануванням!Побачило море все це і побігло, Йордан повернувся назад!Гори скакали, немов баранці, а пагірки немов ті ягнята!Що тобі, море, що ти втікаєш? Йордане, що ти повернувся назад?Чого скачете, гори, немов баранці, а пагірки мов ті ягнята?Тремти, земле, перед Господнім лицем, перед лицем Бога Якова,що скелю обертає в озеро водне, а кремінь на водне джерело!Не нам, Господи, не нам, але Йменню Своєму дай славу за милість Твою, за правду Твою!Пощо мають казати народи: Де ж то їхній Бог?А Бог наш на небі, усе, що хотів, учинив.Їхні божки срібло й золото, діло рук людських:вони мають уста й не говорять, очі мають вони і не бачать,мають уші й не чують, мають носа й без нюху,мають руки та не дотикаються, мають ноги й не ходять, своїм горлом вони не говорять!Нехай стануть такі, як вони, ті, хто їх виробляє, усі, хто надію на них покладає!Ізраїлю, надію складай лиш на Господа: Він їм поміч та щит їм!Аароновий доме, надійтесь на Господа: Він їм поміч та щит їм!Ті, що Господа боїтеся, надійтесь на Господа: Він їм поміч та щит їм!Господь пам’ятає про нас, нехай поблагословить! Нехай поблагословить Ізраїлів дім, нехай поблагословить Він дім Ааронів!Нехай поблагословить Він тих, хто має до Господа страх, малих та великих!Нехай вас розмножить Господь, вас і ваших дітей!Благословенні ви в Господа, що вчинив небо й землю!Небо, небо для Господа, а землю віддав синам людським!Не мертві хвалитимуть Господа, ані ті всі, хто сходить у місце мовчання,а ми благословлятимемо Господа відтепер й аж навіки! Алілуя!

Протоієрей Олег Сіренко, настоятель Храму св. мучеників князя чернігівського Михаїла і його боярина Федора

— Non nobis, non nobis, Domine Sed nomini tuo da gloriam

— Дай славу не нам, не нам, а імені Твоєму

Від цього священика віяло спокоєм та надійністю. Отець Олег уважно слухав запитання та відповідав на них щиро та просто. Він усвідомлює те, що сьогодні соціум дедалі більше втрачає віру в Господа, але знає і те, що матеріалістичний світ, навіть з усіма його благами та принадами, не здатен заповнити ту порожнечу, котра виникає в душі, котра не знає любові, Бога та молитви.

Любов, віра, милосердя, каяття перестали бути ключовими постулатами буття. Зараз душу лікують мотиваційними цитатами в інтернеті, а біль та порожнечу заглушають смачною їжею, красивим одягом та гаджетами останніх моделей. Мало хто замислюється, що ми маємо щось набагато більше, ніж визнані соціумом мірила успіху у вигляді соціальних благ, кар’єрних та фінансових здобутків, та одвічної гонитви за примарою успіху.

І мені дуже шкода, що примарність цих псевдоцінностей більшість з нас усвідомлюють лише тоді, коли лихо постукає у двері. В той час як щира щоденна молитва наповнює життя теплом, щастям та благодаттю. Душа наповнюється вдячністю за те, що послано Господом.

І замість постійної невдоволеності собою, близькими, зарплатою, державою ми рухаємося вперед, насолоджуючись тим, що маємо, радіючи кожній миті життя і в такому стані досягаємо набагато більшого. Люди добрі, з Богом в душі, вони зовсім інші.

Вони люблячі. Людяні. Милосердні. Небайдужі. Межа між байдужістю та вірою в кожному нашому рішенні. Милосердя допомагає не тільки іншим, воно зцілює душу того, хто його проявляє. Господь дарував нам здатність любити.

І дивовижна здатність цього Дару в тому, що чим більше любові ти віддаєш, тим більше її в собі примножуєш. І в цьому дивовижна, глибинна мудрість буття. Ти по-дитячому щиро та відкрито посміхаєшся Господу, а Він наповнює щастям твою душу.

І в цю мить ти розумієш, що гастрономічні шедеври, одяг останніх колекцій відомих кутюр’є, дорогі машини чи прикраси приносять лише задоволення, в той час, як ВІРА дарує справжнє щастя. Щастя, котре не в багатствах, а в кожній миті життя. Ти живий. Ти любиш. Ти віруєш. Ти щасливий.

Ось така «Сповідь» відбулася між нами. Сповідь віри. Сповідь про нас. Ми розмовляли, а я подумки дякував священику рідної церкви за те, що він подарував мені це відчуття єдності віруючих душ. Українських душ. Котрі моляться про мир на рідній українській землі.

Авторська програма Олега Володарського «СПОВІДЬ». Герой програми — Протоієрей Олег Сіренко, настоятель Храму св. мучеників князя чернігівського Михаїла і його боярина Федора

Олег Ярошенко відчуває епоху Русі – Олег Володарський (відео)


Третій рік поспіль столиця древнього Сіверського краю приймала учасників Чернігівського історичного фестивалю – істориків-реконструкторів. Три дні свята мечів, бойових сокир, стародавніх обладунків і справжнього чоловічого духу. І апогей – показові бої на території Дитинця. ІІІ Чернігівський історичний фестиваль зібрав близько ста учасників. Українці – члени клубів Чернігова, Києва, Херсона, Львова, Чернівців… Традиційні гості – поляки, норвежці (три роки тому саме Україна, Польща і Норвегія дали старт Чернігівському історичному фестивалю). Білоруси… І вперше цього року – французи, справжні нормани на чолі з могутнім Свеном.

Історичний фестиваль у Чернігові – це, в першу чергу, зустріч колег, які вивчають життя воїнів епохи Раннього Середньовіччя. І стверджують: культура як спосіб життя людей і тисячу років тому, і зараз у французів і поляків, в українців і норвежців була і є спільна – європейська.

Організатор фестивалю чернігівський історик Олег Ярошенко задоволений тим, що якість форуму щороку зростає: все більше продуманих комплектів одягу, який до деталей має відповідати епосі, точніші репліки (тобто точні копії) зброї. Власне, Чернігівський історичний фестиваль і задумувався для популяризації наукових знань про той історичний період, коли існувала Давньоруська держава, і для промоції історико-туристичної України й Чернігівщини зокрема. «Іноземці відкривають для себе Україну, – каже Олег Ярошенко, – і в тому числі Чернігів. Коли я приїжджаю на якийсь європейський фестиваль і представляюся, тепер кажуть – знаємо Чернігів, Чорну могилу, де були знайдені чудові шолом і меч…». А якщо додати, що щороку чернігівські реконструктори беруть участь у п’яти-семи аналогічних акціях в Європі, виступають в тамтешніх ЗМІ, то мова йтиме вже про один з найпотужніших потенціалів в популяризації Чернігівського краю – і в історичному, і в туристичному плані.

Йдеться і про необхідність розповідати іноземцям про реальну ситуацію в Україні. Наприклад, на Чернігівський історичний фестиваль цього року французи їхати просто боялися, адже інформацію про нас вони шукали в російських джерелах. А побачили, кажуть, зовсім інше…

А глядачі на ІІІ Чернігівському історичному фестивалі побачили справжні турніри – бої один на один, лава на лаву, змогли поспілкуватися та сфотографуватися з лицарями і навіть потримати їхню зброю в руках. Наступного дня реконструктори провели закриту для публіки частину зустрічі в Ялівщині: бій в лісі глядачів не передбачає.

Тим часом, за словами співорганізатора Чернігівського історичного фестивалю, директора департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА Олександра Левочка, вже йде підготовка до четвертого фестивалю – запрошення розсилаються за рік. І участь в ньому, попередньо, візьмуть вже вісім країн.

Джерело: http://zemlyaivolya.net/news/evropeyski_vikingi_gostyuvali_chernigovi.html

Олег Ярошенко, керівник студії Чернігівського обласного центру народної творчості

Коли ми йшли коридорами Чернігівського обласного центру народної творчості, то побачили, як він працює у своїй студії. Зібраний. Зосереджений. Сконцентрований.

Я і потім, в перервах між програмами, бачив, як Олег постійно чимось займався. Захоплено. Повністю віддавшись ремеслу. Олег Ярошенко Ярошенко цікавиться життям наших предків. Займається історичною реконструкцією та відтворює епоху Русі.

Як історик та митець відтворює одяг, взуття, аксесуари та предмети побуту. Олег відчуває цю епоху. Я часто писав про те, що Русь жива, але ми не здатні почути та усвідомити цей такий потужний період нашої величної історії.

А у цій «Сповіді» поруч зі мною була людина, котра не тільки чує та відчуває, але і відтворює цю самобутню частину нашої історії. Розумний, талановитий, розважливий. Олег Ярошенко знає до чого прагне та вміє досягати свого.

Попри ще юний вік Олег Ярошенко достатньо мудрий, аби, використовуючи досвід наших предків, розфарбовувати сьогодення яскравими барвами та додавати кольорів життю. Олег любить життя. Знає його ціну та цінність. І цінує кожну мить. Такі люди уміють насолоджуватися краю навколишнього світу.

У Олега чудова сім’я. Його прекрасна дружина поділяє його погляди та захоплення. Вони шиють одяг та взуття, традиційні для наших предків. Дарують сьогоденню багатовічну глибину.

Здавалося б проста людина просто живе та насолоджується своїм життям, своїм ремеслом. Та придивившись уважніше усвідомлюєш глибину та мудрість цієї простоти.

З ним було легко та просто. Олег Ярошенко відкритий, чесний та привітний. Він радіє, коли люди цікавляться його справою і з радістю ділиться знаннями та уміннями з іншими.

Після кожного такого знайомства, такої зустрічі, такої «Сповіді» мене переповнює захоплення від того, які неймовірні люди живуть історією та культурою нашої дивовижної країни. І таких людей немало. Вони переконані українці. Та вони вже ні з ким не сперечаються, адже самі собі вже все довели. Просто живуть, працюють, виховують дітей. І люблять. Люблять Україну та українство.

Авторська програма Олега Володарського «СПОВІДЬ». Герой програми – Олег Ярошенко, керівник студії Чернігівського обласного центру народної творчості

Володимир Наталушко здивував мене своєю творчою наповненістю

Я подивився в небо і сказав чи то Богу, чи то Україні: «Я дуже люблю тебе, Україно! Будь завжди такою прекрасною. Ти  наша душа»

Справжнім патріотом Чернігова називають Володимира Наталушка його колеги-художникиЦеркви, парки і навіть пляжі на полотнах митця виходять дуже реалістичними. «Береги» — назва нової виставки митця, яка щойно відкрилася в залі обласного осередку Національної спілки художників. За вікном початок зими, а тут літо виграє всіма барвами. У виставковій залі обласного осередку Національної спілки художників тече літня Десна, сяє сонце і відкривається чудовий поліський краєвид. Володимир Наталушко презентує широкому загалу свою нову виставку під назвою «Береги».

Митець каже, що цього літа провів дуже вдалий пленер, плідно попрацював і от тепер йому є що показати шанувальникам живопису. На виставці також представлені і портрети, Володимир пише лише близьких людей, наприклад, дружину з дочкою. Є й багато архітектурних пам’яток Чернігова. Кожна картина зі своїм настроєм. Пронизана позитивом і легкістю. Володимир Наталушко в стінах спілки художників востаннє виставлявся чотири роки тому. А от проміжних виставок вистачало — і в Чернігові, і за його межами. Колеги Володимира кажуть, він не знає спокою, працює багато, є настрій чи ні. Тож ця виставка не остання за ліком, а скоріше чергова.

Джерело: https://m.gorod.cn.ua/news_78133.html

Володимир Наталушко, художник-живописець

«Художник, якого часто можна побачити за роботою з натури на вулицях міста»

Це була перша «Сповідь» в Чернігівському обласному художньому музеї ім. Григорія Галагана в той насичений подіями та враженнями знімальний день. Серпневий дощ та похмуре небо нагадували про те, що скоро осінь вступить у свої права.

Затишна будівля музею гостинно відчинила перед нами свої двері, залишивши позаду зливу, що розійшлася, тільки-но ми під’їхали. Коридори та зали музею наповнював шум та метушня підготовки до відкриття виставки, а навколо панували творчість та краса. Нас пригостили ароматною кавою і поки ми знайомилися з Юрієм Ткачем, директором музею, для нас підготували простір, котрий ми могли зайняти для запису програм.

Володимир Наталушко одразу здивував мене своєю творчою наповненістю. Він випромінював тишу та спокій. Професійний пейзажист, котрий натхненний природою рідного міста, рідної Чернігівщини починає малювати красиву Україну. Людина, закохана у свою країну. Людина, котра дивиться на Неньку-Україну по-дитячому віруючими та захопленими очима. Обіймає її дивовижно добрим серцем.

Як же шкода, що ми розучилися бачити красу. Що не помічаємо красу навколо нас, не вміємо бачити красу людських душ. Як прикро, що в метушні буденних клопотів, рутини, успіхів та поразок ми забуваємо про те, що красиве, чисте і Боже відновлює нашу душу, очищує її.

Хтось має нести цю красу Україні та українству. Хтось зобов’язаний говорити про це вголос, писати це на полотні та у віршах чи прозі, співати про це, ліпити із глини, вишивати… Хтось просто отримує від цього задоволення, а хтось присвячує цьому життя.

А наша країна й усі ми, як зріле громадянське суспільство маємо принципово ставитися до того, щоб посеред нас таких людей було якомога більше. Це може бути й просто захопленням, та коли посеред нас з’являються все більше і більше тих, для кого це сенс життя, Нація стає красивою та духовно багатшою. Адже саме для цього Господь дарував світові красу, аби ми вміли відчувати, розуміти, співчувати. Вміли любити, цінувати та берегти.

Нашу неймовірну, красиву, рідну Україну варто захищати та берегти. Наша реальність в тому, що наш давній недобратній ворог ненавидить нас за нашу генетику, культуру, силу та самобутність. Це скарби нашої Нації. Нам треба їх відшукувати, зберігати та примножувати. Це те, про що я вже чотири роки кажу у «Сповіді». Нам не можна втратити нашу генетичну інтелектуальність. Адже це стане втратою самих себе.

Культура, на яку у нас так часто не вистачає часу та зусиль, говорить до нас з кожного куточка нашої красивої землі. Говорить, як ніжна, любляча матір. Як символ нашого майбутнього. Кличе. Плаче. Обіймає душу. Не можна втрачати цю красу. Ні за яких обставин.

Володимир Наталушко дуже скромна людина. Людина, котра малює красиве місто. Маленький рай. Глибинну генетику. Батьківщину. Україну. І нехай його береже Господь. Нехай він пише красиві картини в рідному Чернігові, а щасливі та красиві містяни впізнають його та привітно вітаються при зустрічі. Я подивився в небо і сказав чи то Богу, чи то Україні: «Я дуже люблю тебе, Україно! Будь завжди такою прекрасною. Ти — наша душа».

Авторська програма Олега Володарського «СПОВІДЬ». Герой програми  Володимир Наталушко, художник-живописець

Олег Володарський: «Вікторія й Діана — нове покоління митців»

Визначні місця стародавнього Ніжина
15 вересня для студентів нового набору групи ОН211 спеціальності «Облік і оподаткування» класним керівником Альоною Шкодин було проведено оглядову екскурсію містом «Визначні місця стародавнього Ніжина». Вперше у писемних джерелах Ніжин згадується в літописі «Повість минулих літ». Вважається, що перша назва міста була «Ніжатин» (від давньослов’янського чоловічого імені «Ніжата»), а місцевість носила назву «Ніжатина Нива». Хоча, існує й інша версія, за якою битва між руськими князями відбулася на незжатій ниві. Після чого так і почала називатися місцевість, де розташований теперішній Ніжин. Сучасний Ніжин  одне з небагатьох міст України, яке зберегло планування та забудову XVIIXVIII ст. і характерні риси свого історичного минулого, про яке ми повинні завжди пам’ятати.Стартувала екскурсія традиційно від центру міста, пам’ятника Т. Г. Шевченку, який неодноразово приїздив до міста Ніжина. Дорогою до наступної пам’ятки студенти згадували історичні події, які відбувалися у нашому місті. Насамперед, «чорну раду» 1663 року, на якій обирався гетьман Лівобережжя. Ця подія за архівними документами відбулася саме на площі біля Миколаївського собору. Храм Святого Миколая Чудотворця  це самобутній і неперевершений витвір міських будівничих 1640-х років у стилі українського козацького бароко. За легендою, саме цей собор споруджено на честь чудодійного спасіння міста від турків іконою Святого Миколая. Із площі біля Миколаївського собору відкривається неймовірна краса історичної частини міста. Під час екскурсії студентки поринули в історію, уявляючи події та зміни, які відбувалися протягом століть на нашій території.Продовжуючи прогулянку, всі разом пригадали, що з ХІХ ст. наше місто стає освітнім та науковим центром. У 1820 році на кошти віце-канцлера Катерини ІІ князя Олександра Безбородька засновано Ніжинську гімназію вищих наук, де у свій час навчалися М. Гоголь, Є. Гребінка, П. Глібов й інші. У 1881 році в Ніжині був відкритий перший у світі пам’ятник Гоголю. Наразі центральна пішохідна вулиця міста носить його ім’я. Екскурсія тривала близько двох годин, та за цей час студенти дізналися лише маленьку частину історії нашого міста. Тому, наступного разу буде привід обов’язково продовжити знайомство з містом.

Альона Шкодин, класний керівник групи ОН21

Овод Вікторія і Савлученко Діана, студентки спеціальності «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація» Ніжинського фахового коледжу культури і мистецтв ім. Марії Заньковецької

Ніжинський краєзнавчий музей ім. Івана Спаського. Студенти та викладачі Ніжинського фахового коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької. В музеї активно йшла підготовка до відкриття виставки, панувала натхненна та творча атмосфера. Художники, майстри народної творчості, різьбарі, митці. І студенти. Талановиті, творчі, яскраві особистості.

Мені пощастило побачити роботи Вікторії і Діани. Вони з цікавістю та захопленням навчаються, переймають досвід своїх наставників та викладачів, проте вже зараз намагаються відшукати власний стиль, відчути якими саме гранями творчість в них виблискує найяскравіше.

Це нове покоління українства. Нове покоління митців. Я часто думаю про те, що буде, якщо ми відійдемо в сторону і дамо їм вільно дихати на повні груди, більш вільно розвиватися, замість того, щоб душити в них ВОЛЮ нашими застарілими, проіржавілими радянщиною усвідомленнями про те, як треба жити і як все має бути. Адже ми виховані старою, совковою системою освіти, системою світосприйняття, котра виховувала гвинтики, а не особистості.

З нас батогом та пряником витравлювали будь-які прояви індивідуальності, будь-які прояви українства. І якщо бути чесними з собою, то багато хто зі мною погодиться. І тільки Майдан та війна почали повертати нас до нашої генетичної усвідомленості, національної ідентичності. Нам не розповідали правди про Україну навіть пошепки, лишень бабусі та дідусі пошепки молились за нас та за нашу Батьківщину, боячись говорити про це відкрито.

Але в наших дітей вільна та незалежна Україна є з самого народження. Та лише від нашої усвідомленості і щирості залежить, наскільки ми зможемо навчити їх цінувати та поважати це. Однак виховання – це лише фундамент. Адже їм, нашим дітям, доведеться обирати власний курс, шукати попутні течії та ловити вітер, котрий надме паруси.

І як би ми не переймалися за них, це їхнє життя, їхній час. Це важко сприйняти. Для цього потрібно багато любові та мудрості. Та нам доведеться прийняти те, що наші такі юні діти набагато старші за нас у своєму усвідомленні нашого генетичного українства. Це сучасне покоління величної України.

Нервувати, турбуватися, цікавитися їхніми справами — це наше батьківське право, котрого ніхто нас не позбавить. Та я все ж пропоную не заважати їм. Не тиснути на них. Допомагати, але не обмежувати. Нехай будують. Ми станемо собою тільки після того, як довіримо свою Батьківщину нашим дітям. Нашим таким юним, але вже таким воістину дорослим УКРАЇНЦЯМ. На це здатні лише мудрі. Але це не ризиковано. Зовсім.

Адже завдяки тому, що ми знайдемо в собі сили дати їм цю свободу, вони з повагою прийдуть до нас за порадою, коли настане біда. Діти торкаються душею Господа і говорять душами з Отцем Небесним і зі своїми батьками. Ну і, здавалось би, навіщо тоді зайвий раз хвилюватися? Але сам хвилююся і часто не сплю ночами.

Вікторія мріє не тільки реалізуватися у творчості, але й навчати та надихати юних українців. Вона добра, щира та привітна і легко знаходить спільну мову з будь-ким. В ній вдосталь любові і до мистецтва, і до людей для того, щоб нести світло знань в юні душі.

Діана хоче віднайти свій особистий творчий шлях та реалізуватися в цьому. Вона сильна, вільна, талановита. І вже зараз попри глибоку повагу до поглядів знавців мистецтва та модних тенденцій, не боїться іти проти течії та заявляти про себе, навіть якщо хтось може вважати її вибір не популярним.

Зізнаюся, ця «Сповідь» сповнила мене батьківською гордістю за наших дітей, наших юних українців та зігріла душу неймовірним теплом. Дивлюся я на цих дівчат, на їхніх ровесників та ровесниць, на власних дітей і розумію, що ми прожили життя не даремно. Я мимоволі перевів погляд на сина, котрий долучився до нашої знімальної групи у цій мандрівці Чернігівщиною і побачив, з якою цікавістю він спостерігає за тим, що ми робимо. Перевів погляд на Вікторію та Діану та зрозумів, що все залежить тільки від нас самих. Від сили наших сердець та душ. Українки… І защемило серце… Майбутнє нашої любої країни… Юні берегині, майбутні митці, матері, вчителі… Нам залишається тільки пишатися та захоплюватися нашими дітьми. Любити їх. І вірувати!

Авторська програма Олега Володарського «СПОВІДЬ». Герой програми  Овод Вікторія і Савлученко Діана, студентки спеціальності «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація» Ніжинського фахового коледжу культури і мистецтв ім. Марії Заньковецької

Отець Максим — капелан. Це новітні реалії сьогодення» (відео)


Сьогодні суспільство розподілилося так, що перші поклали на себе надскладні обов’язки, а другі взяли собі усі права — Олег Володарський (відео)
Молитва Богородиці за дітей

Пречиста Діво Маріє, Мати Божа, Яка — з волі й задуму Господніх — непорочно зачала та народила, і на благо всього світу, разом із св. Обручником Йосифом, виховала Свого Божественного Сина й Спасителя світу! Вислухай, моя Свята Заступнице й Покровителько, мою до Нього тиху та щиру молитву і благання й упроси Його, аби Він Своєю милістю і благодаттю дав мені належної — Божої мудрости, сили й терпіння виплекати й виховати моїх дітей чесними і богобоязними людьми, щоби вони були втіхою і підтримкою мені на старість, і всьому народові українському окрасою, і щоб щирим і чистим серцем служили Христовій Церкві та славили й хвалили величне Боже ім’я та ублажали Твої, Богородице, материнство і покору Господній волі. Амінь.

Ієрей Максим Щербина, військовий священик Чернігівського прикордонного загону, капелан

«Нехай щезнуть вороги наші, і як прах розсипається від лиця вітру, так нехай розвіються злі думки ворогуючих проти нас та їх наміри знищити державу нашу Українську. Господи, втихомир тих, хто противиться заповідям та постановам Твоїм, пересуває межі давні, з мечем приходить в дім ближнього свого…»

Отець Максим — капелан. Це не просто статус чи посада. Це новітні реалії сьогодення. Нова хвиля. Свіжа. Чиста. Потужна. Авангард Нації. Надважлива ланка тих, хто так любить нашу країну, хто турбується про Україну та українство. Все просто та чітко – Бог і Україна.

Коротка розмова. Лаконічна. Глибокі, змістовні репліки. Постулати духу та милосердя. Звуки серця. Шепіт молитви. Головне, стрижневе, принципове, що було ним сказано: ми інколи не бачимо. Не розуміємо, не усвідомлюємо. Та з ім’ям Господа на вустах шлях відкривається ширше, просторіше. Внутрішня культура сприйняття. Віра. Тисячолітня віра нашого народу, котра вказує нам шлях для росту особистості та суспільства.

Милосердя. Любов до ближнього, до Бога і України. Але не псевдомудрість диванних експертів, а дієва любов, дієве милосердя, котрі кличуть туди, де Нація відчуває найбільший біль та зазнає найстрашніших втрат. Стати пліч-о-пліч із найкращими, розрадити душу, помолитися з ними та за них… Сьогодні це його життя.

Мені дуже шкода, що в нас було так мало часу на розмову. Мені так хотілося, щоб цей діалог тривав ще і ще. Та навіть ці хвилини програми вмістили в себе стільки змісту, що вистачило б на декілька ефірів. Можливо саме через це девізом цієї програми для мене стало: «Менше слів, більше справ».

Усім нам, суспільству-соціуму, українству, вже вкрай замало говорити про те, як все має бути і що й кому потрібно робити. Настав час кожному взяти на себе особисту відповідальність за майбутнє нашої Нації і усвідомити, що в часи війни байдужість та бездіяльність є злочинними по відношенню як до сьогодення, так і до майбутнього.

Давайте нарешті візьмемося за руки та почнемо будувати красиву, квітучу, щасливу країну. Давайте відбудовувати довіру, взаємодію та повагу між відданими, чесними, гідними. Давайте розбудимо нашу генетичну совісність, доброту та милосердя! Давайте? Давайте згадаємо, що наша земля пропитана кров’ю. І що кров найкращих продовжує литися на фронті.

Сьогодні суспільство розподілилося так, що перші поклали на себе надскладні обов’язки, а другі взяли собі усі права. Перші – це військовослужбовці, добровольці, волонтери, капелани, священики, митці, вчителі, лікарі. А другі – політики, селебрітіз, бізнесмени та медійні особистості, котрих якимось диявольським дивом прийнято вважати елітою суспільства, за нашої мовчазної, байдужої згоди взяли собі безліч прав та привілеїв. І не виконуючи жодних обов’язків перед суспільством, однак визначають, куди ми будемо рухатися і як. Дивина та й годі!

Перші в молитві. Перші в строю. Перші на Майдані. Перші на війні. Нагодують бездомного собаку. Поділяться крихтами із птахами. Притримають дверцята для тих, хто іде за ними. Посміхнуться дитині, помоляться услід майбутній матері. Першими. Вони вже не зможуть інакше. Вони прагнуть змін. Тому що там, на передовій, Нація виборює право БУТИ. Але і тут, в тилу, ми маємо реалізувати це кров’ю виборене право та нарешті ВІДБУТИСЯ. Як Нація. Як країна. Як суспільство. Інакше не можна. Рабів до раю не пускають.

Авторська програма Олега Володарського «СПОВІДЬ». Герой програми — Ієрей Максим Щербина, військовий священик Чернігівського прикордонного загону, капелан

Олег Володарський: Любов Кіник — любляча українська берегиня

«Матері»

В хаті сонячний промінь косо
На долівку ляга з вікна…
Твої чорні шовкові коси
Припорошила вже сивина.

Легкі зморшки обличчя вкрили —
Наче праці тяжкої слід…
Але в кожному русі — сила.
В очах юності видно слід.

Я таку тебе завжди бачу,
Образ в серці такий несу —
Материнську любов гарячу
І твоєї душі красу.

Я хотів би, як ти, прожити,
Щоб не тліть, а завжди горіть,
Щоб уміти, як ти, любити,
Ненавидіть, як ти, уміть.

Василь Симоненко

Любов Кіник, педагог

Іменем твоїм живу, рідна моя земле. Святим ім’ям твоїм засинаю і прокидаюся, мріючи, аби ти відродила свою споконвічну велич і знову стала сильною, квітучою, щасливою. Ім’ям твоїм, для мого серця і ще сотен тисяч СПРАВЖНІХ звертаюся у молитві до Господа і прошу миру нашій українській Нації.

Святим ім’ям твоїм пишаюся, але замовкаю, коли високо в небі кричить сміливий та вільний сокіл, вселяючи надію в мою душу. Ім’ям твоїм уповаю, коли бачу зовсім ще маленьких українців, котрі своїм беззастережним усвідомленням українства наповнюють ніжністю моє серце. Ім’ям твоїм захоплююсь, тихо звертаючись до Господа у вранішній та вечірній молитві. Ім’я твоє бринить в моїй непокірній душі, котра стане на коліна лише перед Богом і Україною.

Катерининська церква дзвеніла величною тишею. Я присів біля святої Катерини та посміхнувся сонячному промінчику, що ніби оживляв образи святих на церковних іконах. Цей день був сповнений спілкуванням зі священиками та капеланами моєї рідної церкви.

Та не тільки глибиною душ та силою духу священиків та капеланів запам’ятався мені той день. Героїня цієї «Сповіді» дала свою згоду, а її чоловік, Роман Кіник, дав своє благословення на зйомки й уперше за майже чотирирічну історію цього проекту я знімав програму з дружиною священика, з Любов’ю Кіник.

Жінка, мати, дружина, українка, педагог з дивовижно красивою душею, в якій так багато любові. Мудра та любляча українська берегиня. Наша сила і наша слабкість у величному слові МАМА. У буденній метушні ми часто забуваємо про це слово, це відчуття. Руйнуємо кувалдами твердиню звершень, а душею знаємо та розуміємо — без величного слова Мама усі ми сироти.

Мама. У кожного своя мить для цих слів. Своє звершення. Своя майбутність. І крізь призму свого усвідомлення ми кристалізуємо це поняття як Неня, Берегиня, Батьківщина. Україна. Мама… Ніжно і ласкаво. Слів можна сказати багато, та головне те, як відчуває себе душа, доторкаючись до цього дива творіння. І що в цю мить в тебе на серці.

Тоді… чотири роки тому, на красивій площі Львова під похмурим дощовим небом моя українська душа, ніби почувши це, почала молитися. Посеред великого і красивого міста. Молитися і плакати, ніби свічка, що палає під іконами. І не важливо, і не складно потім чути будь-який акомпанемент під звуки цього дощу. Найважливіше — знати, запам’ятати святість цього розуміння. Ми — як символ сильної та величної Матері-України. Ми — як відображення кожного з нас. Ми — ті, хто так свято і безумовно любить свою рідну землю.

Я не буду говорити саме про неї. Проте переконаний, що якби вона почула те, про що я пишу, вона, як українка, матір та дружина зрозуміла б мене, відчула душею те, що я хочу сказати. Душею, котра вінчана Богом зі священиком нашої Української Церкви. Душею, для якої Україна — набагато більше ніж просто навколишній простір. Душею, для якої Бог і Україна — базові постулати буття.

Вона мовчить про це, не говорить в голос. Але любить та вірує. І лише в молитві, наодинці з Господом, всім серцем молить Всевишнього про щастя для наших дітей і мир для нашої країни.

Головне в цій «Сповіді» зовсім не запитання та відповіді. За цією розмовою стоїть набагато більше. Головне те світло та тепло, котре відчуваєш поруч з цією людиною, цією душею. Українською душею. Я чув душу нашої рідної країни.

Саме в пошуках цього відчуття я щоразу збираюся в нову мандрівку, знімаю все нові та нові «Сповіді» з нашою неймовірною Нацією. Це моя молитва за майбутнє нашої країни. Коли МИ — це більше ніж усе, що ти маєш. Що мав. І що матимеш.

Авторська програма Олега Володарського «СПОВІДЬ». Героїня програми  Любов Кіник, педагог

Олег Володарський: «Чернігівщина — амфора класичної культури»

Що робить вишивку привабливою і для жінок, і для чоловіків…«Багато чоловіків, які вже захоплені вишивкою кажуть, що є великі підстави зайнятися цим видом хобі. Вишивка дуже схожа на будь-який інший вид мистецтва, зокрема, багато спільного з живописом, з тією різницею, що замість полотна і фарб Ви використовуєте канву, нитку і голку. Вишивання дозволяє відпочити душею, поки Ви створюєте твір мистецтва, яке буде прикрашати Ваш будинок довгі роки. Якщо Ви саме та людина, яка любить помріяти, в той час як Ваші руки зайняті справою, то у Вас ще більше приводів полюбити вишивку хрестом. Вишивання дозволить Вам не тільки розслабитися. Як тільки у Вас буде достатній досвід вишивання, щоб не стежити постійно за ниткою, у Вас з’явиться можливість подумати. Багато вишивали жінки та чоловіки, котрі часто під час вишивання потрапляють в інший світ, розмірковуючи про речі, про які немає часу задуматися в звичайному житті. І нарешті, остання в цій статті, але не в цілому, причина для заняття вишивкою хрестом, це те, що чоловіки, як правило, дуже добре вишивають. Цікавість про те, чому багато жінок так захоплюються вишивкою, штовхає чоловіків спробувати вишивати. Наприклад, я знаю кілька чоловіків, які захопилися вишивкою, вирішивши закінчити незавершені роботи своїх дружин. Після того, як Ви зрозумієте, що можна бути чоловіком і при цьому насолоджуватися вишиванням хрестиком, Ви знайдете велику різноманітність сюжетів вишивки на «чоловічі теми». Багато дизайнів присвячено військовій тематиці, прапорам, біблійним сценам, природі, а також таким тваринам, як собаки, лосі або олені. Не всі вишиті картини зображують милих плюшевих персонажів і красивих квіткових фей. Також Ви можете створювати власні схеми для вишивання на основі улюблених фотографій, картин. Такі вишиті роботи будуть прекрасними подарунками для сім’ї та друзів».

Джерело: https://jak.koshachek.com/articles/choloviki-jaki-vishivajut-hto-v-ce-povirit-alisa.html

Попченко Валентин Миколайович, військовий штурман морської ракетоносної авіації, майор

Чернігівщина — генетично глибокий край. Складно усвідомити, а тим більше передати наскільки безмірна ця глибина. Я неймовірно вражений тим, що відчув душею під час перебування тут. Це те, що я шукав усюди: на Гуцульщині та Буковині, Одещині та Дніпровщині. Те, що кличе до мене і не дає спокійно спати, раз у раз надихаючи на нову мандрівку нашою неймовірною країною.

Де наша Батьківщина? Чому я бачу її уві сні, але не можу віднайти наяву? Це потім, коли я почав знімати діалоги з Нацією, коли почав слухати та чути «Сповіді» українства, я побачив проблиски тієї величної Русі, котра квітла величчю на увесь світ.

Чернігівщина — амфора класичної культури. Древляни, поліщуки… Величний край з величною історією. Ми маємо уважно та завзято вивчати нашу історію, аби усвідомлювати, хто ми є та яке ми маємо коріння.

Та сьогодні основа існування українства зачинена для нас. І якщо ми хоч трохи поважаємо себе, ми почнемо змінювати це і ставитися до цього вкрай принципово. Від цього залежить майбутнє нашої країни. Генетику потрібно культивувати! Це надважливо для України та українства.

Але нашу національну ідентичність останні сотні років знищують під акомпанемент нашої байдужості та рабської покори. Та все ж таки посеред нас є ті, в кому бринить українство. Ті, хто цінують, шанують та бережуть його. Свято. Ревно. Переконано.

Валентин Миколайович — один з таких людей. Українець. Офіцер. Сильний характер військового та глибока, творча душа. Участь у фольклорному колективі, народна вишивка. Красива душа, котра творить красу. Я вперше спілкувався із чоловіком, котрому вистачає терпіння та зосередженості займатися вишивкою. Це молитва без слів, молитва руками.

Він прийшов на ефір у власноруч вишитій сорочці. Сталева воля і ніжне серце. В цій людині надзвичайно красива гармонія контрастів. А ще в ньому стільки українства! Воно бринить в ньому. Сяє. Палає. Усвідомленість. Совісність. Принциповість. І глибока любов до своєї Батьківщини.

В той дощовий осінній день музей Олександра Довженка, його співробітники та гості зігріли нас теплом надзвичайно красивих душ. Люблячих душ. Українських. Ми побачили іншу Чернігівщину. Спокійну. Усвідомлену. Глибоку.

В них варто повчитися любити. Вони це роблять так переконано, щиро та назавжди. Ці дивовижні українці не звикли говорити про свої почуття, адже для них це очевидні речі. Та для мене можливість розповісти про них українству стала надзвичайною втіхою. Ми, українці, вміємо любити. І які ж ми красиві у нашій любові до подарованої нам Господом України!

Авторська програма Олега Володарського «СПОВІДЬ»Герой програми  Попченко Валентин Миколайович, військовий штурман морської ракетоносної авіації, майор

Завдяки батьку Олена з самого дитинства відчувала Україну

Олег Володарський: «Ми разом з Оленою Василівною пережили яскраві спогади про її батька — Полевика Василя Івановича» (відео)Народні таланти Чернігівщини презентували свій творчий доробок на обласному фольклорному фестивалі-конкурсі імені Василя Полевика

У День Святої Трійці, який гостинна Сновщина згуртовує кращі народні колективи Чернігово-Сіверщини, які демонструють свій талант на обласному фольклорному фестивалі-конкурсі імені відомого фольклориста, лауреата обласних премій ім. Г. Верьовки, Б. Грінченка і премії Фонду культури, заслуженого працівника культури України Василя Полевика.

І це не дивно, адже фундатор фольклорного мистецтва Василь Полевик записав близько чотирьох з половиною тисяч народних пісень і обробив величезну кількість з них, значно збагативши їх звучання. Під його невтомною опікою в області діяли близько 500 різних співочих колективів, більшість з яких співають і досі, тим самим продовжуючи справу Сновського маестро народного музичного мистецтва.

Десятки років свого життя він присвятив збиранню безцінних і унікальних скарбів народного фольклору не тільки у рідному Сновському районі, а й в різних куточках області.

Джерело: https://chor.gov.ua/nasha-diyalnist/novini/item/3961-narodni-talanty-chernihivshchyny-prezentuvaly-svii-tvorchyi-dorob

Полевик Василь Іванович (1925-1999рр) — заслужений діяч культури, фольклорист, музикант, керівник багатьох самодіяльних художніх колективів. Уродженець с. Займища Василь Полевик присвятив українській пісні майже все своє життя. Він записав близько чотирьох з половиною тисяч народних пісень і обробив значну частину з них, збагативши звучання. Під його опікою на Чернігівщині діяли близько 500 співочих колективів. Більшість із них збереглися до сьогодні. До останнього дня (помер В.І. Полевик у 1999 р.) не поривав зв’язків з рідним селом, де створив фольклорний колектив «Спадщина»

Джерело: https://shrr.gov.ua/nash-kray/adm-ter-ustriy/item/51-vydatni-diiachi-raionu

Сотнікова Олена Василівна, провідний методист з питань розвитку та збереження народної творчості та аматорського мистецтва Чернігівського обласного центру народної творчості

Олена Василівна помітно хвилювалася. Для неї ця програма стала згадкою про батька. Василя Полевика вже давно немає, але його донька і досі з величезною любов’ю, шаною та повагою ставиться до його пам’яті. Саме особистість батька і допомогла їй відшукати свій шлях у житті, і знайти себе в тій справі, котра так припала до душі.

Ми зустрілися в центрі народної творчості, де у нас був запланований насичений знімальний день. «Сповідь» з пані Оленою була першою з тих цікавих діалогів, котрі нам пощастило зафільмувати в цьому дивовижному місці.

Олені Василівні було досить не просто налаштуватися та подолати хвилювання, а камери не додавали їй спокою. Але ми все ж таки зуміли знайти спільну мову, впоратися з емоціями та побудувати цікаву бесіду.

Завдяки батьку Олена з самого дитинства відчувала Україну. Він їздив по селах, їздив до людей і бережно збирав наш український фольклор. Рідна Україна говорила з його душею рядками та нотами народних пісень, а тоді ще маленька донечка постійно чула український спів та розповіді про українство. Вона зростала в цьому. Відчувала своєю дитячою душею. Душею, в якій з дитинства закарбована любов до батька і до України.

Як же це прекрасно, коли батьки власним прикладом змалечку навчають дітей любові до України. На прикладі Олени Василівни ми бачимо, що подорослішавши, такі діти продовжують жити з Україною в серці. Наша країна для неї — це щось глибоко рідне. Те що має аромат дитинства та щастя. Те, що неможливо забути. Те, де живе її душа. Дивовижно ніжна і красива душа.

Я щасливий тим, що мав змогу доторкнутися у «Сповіді» до цієї української душі. Я був радий тому, що ми разом з Оленою Василівною пережили ці яскраві спогади про яскраву людину — її батька, котрий так багато зробив для України і українства, котрий залишиться в нашій пам’яті на віки.

Сила душі та мужність Олени Василівни викликали в мене глибоку повагу. Адже як багато потрібно сил, праці та любові, щоб по крихтах збирати нашу величезну, красиву країну та відроджувати нашу таку глибинну культуру. Люди в яких вистачає на це душі — справжні діаманти Нації. І я щоразу дякую Господу за зустріч з такими людьми.

Авторська програма Олега Володарського «СПОВІДЬ». Герой програми — Сотнікова Олена Василівна, провідний методист з питань розвитку та збереження народної творчості та аматорського мистецтва Чернігівського обласного центру народної творчості

https://youtu.be/bLQmdCOD8rI