хочу сюди!
 

Наташа

49 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 44-53 років

Закон щодо Кредитного реєстру Національного банку України

Парламент ухвалив закон про створення і ведення Кредитного реєстру Нацбанку"За" з другого разу проголосували 226 народних депутатів

Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроект № 7114-д про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення Кредитного реєстру Національного банку України та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків.

Згідно законопроекту, кредитний реєстр Нацбанку - це електронна система, призначена для збирання, накопичення, зберігання, зміни, захисту, обробки, використання і надання зацікавленим особам даних про кредитні операції та про те, як виконуються кредитні зобов'язання.

Якщо дані про боржника містяться у Кредитному реєстрі, він отримує доступ до відомостей про себе та щодо запитів на отримання інформації щодо нього. Так, Нацбанк має протягом 5 робочих днів з дня отримання заяви такої людини безоплатно надати відомості щодо неї. При цьому за людиною залишається право звернутися до Нацбанку з проханням виправити чи видалити дані про нього.

Банк подає до Кредитного реєстру інформацію про операції щодо боржника, якщо борг дорівнює чи перебільшує сотню мінімальних зарплат. Якщо йдеться про банки, визнані неплатоспроможними, або позбавлені банківської ліцензії, такі дані має подати Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

Коли банк надає кредит фізособі - має отримати дозвіл на внесення даних до Кредитного реєстру. Якщо особа відмовила - банк не надає кредит. А от коли йдеться про юрособу, банк вносить дані до реєстру без отримання згоди, натомість повідомляє про це юридичну особу.

Національний банк України надає банкам доступ до Кредитного реєстру у режимі реального часу на безоплатній основі.

Нагадаємо, у першому читанні документ підтримали 16 листопада 229 голосами. У грудні 2017 року депутати відправили документ на повторне друге читання

2

Коментарі

17.02.18, 08:17

Це добре чи погано?

    28.02.18, 12:56Відповідь на 1 від Леонід

    Відповім метафорою: "Усе є труйка і усе є ліки, а різниця у дозуванні"
    Не можна видавати нові кредити тим, хто не сплатив попередніх (в розумінні їх протермінування), або безпідставно величезні суми фірмам-"одноденкам" тощо.