хочу сюди!
 

Татьяна

56 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 55-58 років

Підсумки першого дня Давоса

ЕКОНОМІКА
ПОЛІТИКА
Підсумки першого дня Давоса: загальний оптимізм, приваблива Індія та несподівані IT-ризикиПерший повноцінний день Всесвітнього економічного форуму пройшов дуже потужно
ВІТАЛІЙ ФІЛІПОВСЬКИЙ23 СІЧНЯ 2018, 18:55
Підсумки першого дня Давоса: загальний оптимізм, приваблива Індія та несподівані IT-ризики
Нарендра Моді, прем’єр-міністр Індії
Фото World Economic Forum

За детальною текстовою трансляцією з подій форуму можна слідкувати тут.

У світову економіку вірять і пророкують їй щасливе майбутнє, але масштабні ризики і виклики при цьому ніхто не скасовував. 

«Все набагато оптимістичніше, і цей оптимізм більш широко розповсюджений. Минулого року американці були живіші, тоді як європейці були похмурими. Було відчуття, що політика поглине економіку, але сталося навпаки. Поліпшення в економіці може зробити популізм менш вагомим», – ці слова головного економіста IHS Нарімана Бехравеша є найкращим резюме першого дня Давосу-2018.

Незважаючи на всі складнощі, світ пройшов 2017 рік без глобальних потрясінь і катаклізмів, хоча атмосфера і прогнози минулого року були куди менш багатообіцяючими. Це говорить про те, що еліта все ж здатна реагувати на виклики часу та іноді лідери виявляються набагато розумнішими, ніж можуть здатися. Цей прозорий натяк на Трампа – лише мала частина емоцій, які можна було відчути в кулуарах швейцарського курорту цього сніжного дня.

У Макрона продовжують вірити. Ім'я французького президента – одне з найчастіше згадуваних у Давосі. Тіджано Тіам, головний виконавчий директор швейцарського банку Credit Suisse, заявив, що, незважаючи на невдачі попередників, Еммануель Макрон зможе реформувати французьку економіку. На його думку, він був обраний тільки тому, що французька нація вирішила змінитися. Ось як це працює в умовах демократії. Вельми втішні коментарі на адресу французького президента, який переживає зараз не найкращий період.

Корупція і гендер: традиційний фокус Давосу. Ерна Сульберг, прем'єр-міністр Норвегії, закликала світ до введення нових підходів у боротьбі з незаконними фінансами і корупцією. Сульберг каже, що це підживлює тероризм і загрози безпеці, а також ускладнює для країн, що розвиваються, можливості для ефективних перетворень власних економік.

Підсумки першого дня Давоса: Загальний оптимізм, приваблива Індія та несподівані IT-ризики
Ерна Сульберг
Фото World Economic Forum

Вона пропонує провести кампанію MeToo (так, той самий хештег проти насильства, який народився після скандалу з Гарві Вайнштейном) для боротьби з корупцією. Іншим пріоритетом Сульберг вважає рівність статей – вона попереджає, що в багатьох країнах жінки, як і раніше, піддаються дискримінації. Акценти норвезького прем'єр-міністра традиційні для скандинавських країн, які досягли високих соціальних і економічних стандартів.

Багато в чому це ілюстрація головної теми Давосу «Створення спільного майбутнього в роз'єднаному світі». Палітра проблем для кожної країни своя: десь безрезультатно продовжують боротися з гіперінфляцією і багаторічною економічною рецесією, десь домагаються рівних можливостей для кожного.

Всі – в єдиній команді. Джес Стали, головний виконавчий директор Barclays, зазначив дуже важливий фактор, що дає оптимізму для світової економіки. На його думку, намітилася явна тенденція щодо збільшення взаємодії між державами, банками і вченими. Така спільна робота – шанс уникнути наступної кризи. У 2008 році, на хвилі загального зростання і ейфорії, подібної кооперації не спостерігалося. Світ був набагато самовпевненішим, а значить – вразливим.

Цифрова антиутопія. Трохи зруйнувала загальний оптимізм і позитив виконавчий директор M&G Investments Енн Річардс, яка виступила з ідеями, гідними якісної антиутопії. Експерт вважає, що ймовірний крах глобальної ІТ-системи може привести до наступної фінансової кризи.

Підсумки першого дня Давоса: Загальний оптимізм, приваблива Індія та несподівані IT-ризики
Енн Річардс
Фото World Economic Forum

При цьому хоча розробники і політики вважають за краще ігнорувати загрозу зростаючої залежності інвесторів від технологій, шкода, яка може бути в результаті цього заподіяна, просто колосальна.

Оригінальна і важлива тема, яку раніше мало хто піднімав: як уживатимуться цифрова і традиційна економіки? Чому всі розглядають лише плюси інформатизації і не враховують, що станеться в разі глобального технічного збою? Ці питання Річардс – один з ключових сигналів, які, напевно, не залишаться непоміченими після Давосу-2018.

Індія як країна можливостей. Головною подією першого дня Давосу, поза всяким сумнівом, став виступ індійського прем'єра Нарендри Моді. Лідер однієї з найбільш швидкозростаючих економік у світі стурбований, що людство рухається від суспільства споживання до суспільства жадібності, і «це дуже сумна тенденція» (був згаданий і Ганді, який явно б не схвалив такий крен людського розвитку).

На тлі цього ключовою проблемою залишається зміна клімату: льодовики тануть, острова зникають під морем. Навіть у Давосі, каже Моді, сьогодні найслабший сніг за останні 20 років. У своєму спічі він розкритикував лідерів країн з розвиненою економікою за те, що вони не виявляють солідарності.

«Всі говорять про скорочення викидів в атмосферу, але далеко не всі країни підтримують свої слова своїми ресурсами, щоб допомогти країнам, що розвиваються, в прийнятті відповідних технологій», – каже Моді. Тема, піднята індійським прем'єром, не нова, але сьогодні він як лідер країни, чия економіка зростає по 7% на рік, як ніхто інший, має право про це говорити.

Дотепно прозвучав і жарт Моді про інвестиції в Індію, де інвесторів, за його словами, чекає розпростерта червона доріжка.

Тема біженців все ще на порядку денному. Вона вже давно стала для Давосу традиційною, але викликає на форумі все менше ажіотажу. Цього року головним спікером стала австралійська актриса Кейт Бланшетт. Вона оголосила статистику, згідно з якою у світі налічується 65 млн переміщених осіб, 22 млн біженців, половина з них – жінки і діти.

Підсумки першого дня Давоса: Загальний оптимізм, приваблива Індія та несподівані IT-ризики
Кейт Бланшетт (праворуч)
Фото World Economic Forum

Але тільки 1% з них отримали притулок у країнах з розвиненою економікою. При цьому Бланшетт, як і більшість opinion leaders у цій темі, традиційно згладжує гострі кути і не наводить іншу, куди більш показову для Європи останніх років, статистику.

Варто відзначити, що цього року подібна панель Давосу запеклої дискусії не викликала. Всі спікери зійшлися на думці, що в першу чергу потрібно працювати над безпекою потенційно неблагополучних регіонів і сприяти більш щільний інтеграції біженців у розвинених країнах. Загалом, тема все ще заявлена, але тренди явно змінюються.

Фірмовий фемінізм і моралізм Джастіна Трюдо. Фінальним акордом першого дня Давосу-2018 став виступ канадського прем'єра Джастіна Трюдо. Будучи феміністом зі стажем, Трюдо багато часу приділив питанням гендерної рівності, зокрема заявивши, що саме від жінок багато в чому залежить економічне зростання.

При Трюдо Канада стала лідером серед країн з гендерної рівності. До речі, саме завдяки зусиллям Трюдо канадський парламент у 2015 році сформувався на 50% з жінок і на 50% з чоловіків. Під час промови Трюдо так і спадало на думку: «Яка б розгорнулася дискусія, якби в залі був присутній президент США Дональд Трамп». Але, на жаль, американський лідер вшанує Давос своєю увагою тільки в п'ятницю.

Втім, говорив Трюдо не тільки про фемінізм. Особливу увагу він приділив перспективам NAFTA (черговий привіт Трампу) і викликам автоматизації виробництва. Розмірковуючи про ризики безробіття, Трюдо показав себе як справжній лібертаріанець, що в черговий раз довело, чому канадський прем'єр куди ближче до цінностей сучасної Європи, ніж сучасної Америки.

2

Коментарі