хочу сюди!
 

Марина

36 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 29-45 років

Істоти загадкові...

Коти – істоти загадкові. Але зрозуміти їхню поведінку та звички набагато простіше, якщо знати деякі особливості психіки та фізіології цих пухнастих грудочок. Чи відомо вам, що котячі вуха можуть розгортатися на 180 градусів, язик грає роль гребінця, а вуса допомагають оцінити ширину проходу?

Ми дізналися про унікальні особливості котів і поспішаємо поділитися відкриттями з вами.

  • Ви, можливо, помічали, як легко коти підіймаються на дерева і як беззахисно просять зняти їх назад. Це пов’язано з особливою будовою пазурів: усі вони спрямовані в один бік. Пазурі загнуті таким чином, щоб давати опору при русі вгору, утримати тварину при спуску їм не під силу. Через це коти можуть спуститися тільки «задом наперед».
   [cut text="Читати далі"]
  • Коти мають досить складну будову вух. Так, зовнішнім вухом тварини управляють 32 м’язи (для порівняння: у людини – лише 6). Ця особливість дозволяє котам розгортати вуха на 180 градусів і чути у 5 разів гостріше, ніж людина. А ще навіть не вести вухом, коли кличе господар.
  • У котів відсутні жорсткі ключиці. У поєднанні з гнучким хребтом це дозволяє їм пробиратися через будь-який отвір, трохи більший за об’єм голови. Але це правило не поширюється на котів із значним апетитом та об’ємом живота.
  • Щелепи котів можуть переміщатися лише вертикально. Саме тому нашим вихованцям так складно пережовувати великі шматки їжі. Попередньо подрібнюйте котам їжу на шматочки, але не перетирайте в пюре: це негативно впливає на здоров’я зубів.
  • Простий і звичний кожному котовласнику «мур» — це складний фізіологічний процес, що є розмиканням і змиканням м’язів гортані. Вібрація, викликана скороченням м’язів, відбувається з дуже високою швидкістю, близько 25 разів на секунду. Це вміння у котів розвивається практично з народження: кошенята бурчать вже у віці кількох днів.
  • Перед стрибком коти люблять покрутити філейною частиною. Існує кілька версій, чому смугасті так роблять. За однією з них, таким чином тварина вивчає поверхню та оцінює зчіпку із ґрунтом для ідеального стрибка. Згідно з іншою, це дозволяє задати імпульс і розрахувати траєкторію. Але не виключений і ігровий момент такої поведінки: у разі полювання тварина може забути про виляння хвостиком.
  • Шорсткість котячого язика пояснюється його будовою. Поверхня органа складається з безлічі капілярних сосочків, своєрідних гачків, покритих кератином та загнутих до горла. По-перше, вони виконують роль гребінця, завдяки чому коти мають незмінно ідеальну «укладку». А по-друге, дозволяють відривати м’ясо від кістки. Як ми вже говорили вище, з розжовуванням великих шматків їжі у котів проблеми.
  • Коти використовують хвіст для утримання балансу та різких поворотів. До речі, саме у ньому зосереджено майже 10% усіх кісток котів!
  • У котів приблизно 12 пар вусів. Ця частина тіла надзвичайно чутлива навіть якщо до неї не торкатися безпосередньо. Вуса використовуються для полювання та оцінки ширини проходу. Але якщо боки у котів ширші за вуса, є ризик, що вона недооцінить ширину отвору і застрягне в ній десь в області не найстрункішої талії.
  • Якщо ви плануєте виводити кота надвір, починайте привчати вихованця до прогулянок у правильному віці. Найкраще робити це приблизно з півроку. У такому разі тварини легше звикають до вигулу.
  • Деякі несумлінні заводчики переконують купити кошеня у віці 1-2 місяців: тоді тварини нібито швидше звикають до нового будинку. Насправді цуценят та кошенят не можна відривати від мами до настання 3-4 місяців. Це прирівнюється до жорстокого поводження з тваринами. Кошенятам потрібен час, щоб навчитися премудростям у мами-кішки і, звичайно, отримати міцний імунітет завдяки материнському молоку. Такі заводчики хочуть заощадити на утриманні кошенят та щепленнях.
  • Коти, так само як і люди, схильні до проблем із зубами. Найпоширеніші причини: незбалансоване харчування (тоді зуби псуються зсередини) та відсутність гігієни (зовнішні ушкодження). Не останню роль відіграють травми.
  • У дикій природі коти жують кору дерев, розгризають тверду їжу. Це виконує роль чищення зубів. М’який вологий корм не може забезпечити необхідної гігієни. Найбільше схильні до появи проблем із зубами короткоморді породи (шотландці, перси, британці).
  • Серед котів теж зустрічаються правші та шульги. Це пов’язано з підлогою. Як правило, кішки риють правою лапою, коти – лівою. Поспостерігайте за вихованцем.
  • Пазурі на задніх лапах котів не такі гострі, як на передніх. Але це краще не перевіряти досвідченим шляхом.

Джерело

[/cut]

14

Коментарі

114.02.22, 16:28

    214.02.22, 16:36

      314.02.22, 16:40

      Але це краще не перевіряти НЕ досвідченим, А ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИМ шляхом.
      "Досвідчений" перекладається на російську як "опытный", тобто такий, що має досвід.

        414.02.22, 18:25

          514.02.22, 18:49Відповідь на 3 від GalinaKiev

          Але це краще не перевіряти НЕ досвідченим, А ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИМ шляхом.
          "Досвідчений" перекладається на російську як "опытный", тобто такий, що має досвід.

          гугл переводчик - зло. тут разве только это? а підлога???

            614.02.22, 19:10

            Цікаво!

              714.02.22, 19:34

                814.02.22, 20:02Відповідь на 5 від bagheera

                Але це краще не перевіряти НЕ досвідченим, А ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИМ шляхом.
                "Досвідчений" перекладається на російську як "опытный", тобто такий, що має досвід.
                гугл переводчик - зло. тут разве только это? а підлога???
                Ага, мене "підлога" теж змусила вчитатися в речення

                  915.02.22, 05:59

                    1015.02.22, 10:23