Герої твої Україно

Катюша Носкова ... Царство Небесне тобі , дівчинко !
Сьогодні в Знам'янці попрощалися із чудовою молодою жінкою , яка пішла в ЗСУ контрактницею . Вона була зв'язківцем , могла сидіти десь собі в штабі , але весь час рвалася на передову , в бій ...
Загинула від розриву міни , під час "перемир'я" , як і десятки наших Захисників ... Катя не могла сидіти вдома , хотіла боронити рідну землю від ворога , хотіла не дати йому дійти до наших домівок .
Коли гинуть на війні чоловіки , це страшно , гірко , боляче ... Коли гине жінка , молода мама , у якої залишився сиротою маленький синочок - це трагедія , катастрофа . І пояснювати тут нічого не потрібно ...
Я пам'ятаю Катюшу такою , як на третьому знімку ... завзяте , усміхнене дівча , яке прийшло в палатку "Серця матерів Кіровоградщини", що розміщалася на площі Б.Хмельницького в Кіровограді , щоб допомогли із формою . Вона дуже тішилась , що форма знайшлася і була , як на неї шита ... Коли йшла від нас , ми обійнялися , поцілували одна одну в щічку і вона промовила : " Все буде добре ! Ми Переможемо ! "...
Спи спокійно , дитино ... Твої побратими сказали , що помстяться ворогу за твоє молоде життя !

   


   

"Донбас" повертається

Батальйон «Донбас» у повному складі повертається під Маріуполь
Денис Марценко 19 серпня 2015, 20:05
 879
Батальйон «Донбас» у повному складі повертається під Маріуполь


Про це повідомив сержант батальйону Євген Шевченко, передає новину «Преса України».
20 серпня батальйон Нацгвардії «Донбас» повернеться на передову. Генштаб скасував попередній наказ, відповідно до якого формування вивели з півдня Донецької області.

«Нам надали наказ лишитися на позиціях, скасували попередній наказ, за яким ми мали вийти. В принципі, частина підрозділу вже вийшла в Запорізьку область і на сьогодні повертаються хлопці на постійне місце дислокації в Маріуполі, під Маріуполем ми дислокуємося. В принципі, у повному складі на завтра, я думаю, ми будемо під Маріуполем на постійному місці дислокації», - зазначив військовий. 

Нагадаємо, сьогодні у селищі Широкине, що під Маріуполем, ситуація загострилася: підрозділи російсько-терористичних військ тричі відривали вогонь по позиціях морських піхотинців ЗСУ. 

Днями терористи потужно обстріляли околиці Маріуполя, зокрема під ворожий вогонь потрапили селища Сартана та Лебединське – загинуло троє осіб.

рашистська орда неприйнятна у цивілізованому світі

МЗС України прокоментувало рішення російського суду щодо громадянина Естонії Естона Кохвера
Юра Добряк 19 серпня 2015, 17:53
 
МЗС України прокоментувало рішення російського суду щодо громадянина Естонії Естона Кохвера


Міністерство зовнішніх справ України висловило своє обурення щодо засудження естонця Естона Кохверо. В середу, 19 серпня, в російському Пскові його на закритому засіданні суду визнали винним у шпигунстві і засудили до 15 років ув'язнення.

Українське дипломатичне відомство висловило солідарність з МЗС Естонії та закликало Російську Федерацію невідкладно звільнити Естона Кохвера та забезпечити повне виконання своїх зобов’язань за міжнародним правом.

Таким чином МЗС України відреагувало на сьогоднішнє рішення російського суду ув’язнити громадянина Естонії на 15 років.

«МЗС України рішуче засуджує винесення 19 серпня 2015 року судом РФ у Пскові незаконного вироку громадянину Естонії Естону Кохверу, якого було викрадено з території своєї країни у вересні 2014 року. Незаконне утримання Естона Кохвера на території РФ на підставі сфабрикованих звинувачень є грубим порушенням російською стороною норм та принципів міжнародного права», - йдеться у повідомленні, яке поширило українське дипломатичне відомство.

У МЗС вважають, що росіяни вкотре знехтували основоположними свободами та правами людини.

«Цим рішенням Росія знову продемонструвала свою віддаленість від загальновизнаних принципів демократії, законності, верховенства права та відкритості», - зазначили в МЗС.

Українські дипломати вважають, що Естон Кохвер став заручником російської агресивної політики. Так само, як і українці Надія Савченко та Олег Сенцов.

Нагадаємо, що на початку вересня минулого року, російські спецслужби викрали на території Естонії, недалеко від прикордонного пункту Лухамаа, співробітника естонських спецслужб Естона Кохвера. Бійці ФСБ погрожуючи зброєю, насильно вивезли його на територію Російської Федерації. Москва визнала, що затримала естонського поліцейського але на території Росії.

Читайте також:

Бен Ходжес вважає

Ходжес: бійці ЗСУ використовують обладнання США краще за американців
Денис Марценко 19 серпня 2015, 17:33
 4920
Ходжес: бійці ЗСУ використовують обладнання США краще за американців


Новину передає «Преса України».
Американські війська можуть вчитися в українських солдатів, які вже взяли участь у війні з Росією на Донбасі. Українці використовують американське обладнання навіть краще за колег із США, сказав командувач армії США в Європі Бен Ходжес.

Зокрема Ходжес зазначив, що бійці ЗСУ дуже відкриті і не бояться робити висновки зі своїх помилок.

«Американці не бували під російською артилерією або ракетними обстрілами. А українці були і було цікаво почути від них, про що вони дізналися», - заявив американський командувач.

Він наголосив, що українці навіть удосконалили способи використання американських радарів.

«Ми надали їм легкі протибатарейні радари і українці використали їх дуже і дуже ефективно. Насправді вони використовували їх так, як не використовували ми самі. І це виявилось настільки ефективно, що ми не могли про таке й здогадуватись»,  - пояснив Ходжес.

За його словами, Збройним силам України потрібно покращити засоби зв’язку на передовій, а також способи виявлення ворога.

«Їхнє бажання до критичного самоаналізу, говорити про проблеми публічно – це була одна з найпрофесійніших речей, які я будь коли бачив у будь-якій армії» - сказав Ходжес.

При цьому він зазначив, що українцям треба покращити способи комунікації, засоби виявлення противника і уникнення.

Раніше посол США в Україні заявив, що  українські війська стали сильнішими й ефективнішими, ніж були до початку російської агресії.

Хочеш миру...

Пономарь: Путін має у запасі 40 днів
Ваня Герман 19 серпня 2015, 05:45
 3177
Пономарь: Путін має у запасі 40 днів


Відповідну думку висловив політичний оглядач Олег Пономарь на своїй сторінці у соціальній мережі, новину повідомляє «Преса України».
Вікно можливостей для РФ прикриється вже через декілька місяців, тому Москва кине на стіл усе для того, щоб погіршити ситуацію на Донбасі.

«Я нещодавно писав, що вікно можливостей для Росії закривається через кілька місяців і вони кинуть все на стіл, щоб розгойдати ситуацію. Тому що те, що зараз відбувається – бідна імплементація Мінська-2, зміни до Конституції України в нашій і наших союзників редакції, подальше просування наших реформ – це цілковита поразка Путіна», - зазначив оглядач.

Він додав, що на його думку вікно для дестабілізації буде зачинене 28 вересня, коли розпочнеться «Trident Juncture 2015». До цього часу затвердять чинні зміни до Конституції і після цього Путін почне тихо зливати воду, адже аргументів не залишиться.

Експерт вважає, що у Путіна лишилось місяць та 10 днів для того, щоб своїми руками за допомогою терористів зірвати Мінськ-2 і зірвати конституційний процес: «Йому потрібен Мінськ-3, де вони зможуть продавлювати свої старі вимоги – занесення в нашу Конституцію федерального устрою, позаблокового статусу і російського Криму».

Саме для цього на Сході розпочали нове загострення, адже саме Захарченко звинуватив Україну в порушенні Мінська-2, а Лавров повідомив, що Росія має бажання брати участь у роботі над Конституцією.

«Чим відповідає Україна і західний табір? Відповідь одна – альтернативи Мінську-2 немає і всі його умови повинні бути виконані до Нового Року. Держдеп, наш МЗС виступили вчора з заявами, де покладаютьпровину за ескалацію на Росію і її бойовиків», - нагадує Олег Пономарь

Не зважаючи на те, що ОБСЄ скликає екстрене засідання, аргументи лишаються ті ж, що й були: «У разі повного і остаточного виходу Росії з Мінська-2 – новий пакет санкцій, початок постачань Україні «Джавелинів», нафтове ембарго Росії. Ну і у військовому плані, як я писав раніше, ми і наші союзники теж готові до будь-якого розвитку подій».

Експерт прогнозує,  що не слід очікувати масштабного наступу на Київ, адже зараз для цього немає ресурсів і ціна для Росії – просто позамежна.

«Нафта йде вниз, рубль йде вниз, економіка летить у прірву. Тільки зливатися», - резюмував Пономарь.

Нагадуємо, що погода на Добасі виявилась спекотною, але дії на фронті тривають і останній тиждень показав, що українська армія стала іншою.

До річниці іловайської трагедії. "Сільські вісті" № 89 (19284)

Чиїй державі служать генерали 

Наш кореспондент зустрівся з головою Тимчасової комісії Верховної Ради України  (VII скликання) з питань розслідування обставин трагічних подій, що призвели до загибелі та захоплення в полон бійців добровольчих батальйонів, а також військовослужбовців Збройних сил України біля міста Іловайськ Донецької області Андрієм Сенченком та поставив йому низку запитань. 

   - Андрію Віленовичу, комісія працювала в екстркмальних умовах, уже наприкінці сесії минулого скликання. Чи встигли ви розставити всі крапки над "і"? 
- Встигли багато, але не все. 20 жовтня минулого року нами було оприлюднено проміжний звіт (публікується в газеті. - Ред) Узагалі ж інформація зібрана і систематизована в чотири томи для відкритого доступу, а один том - секрктні матеріали.
- Чи відчували ви тиск під час роботи? 
- Скоріше не тиск, а шалену протидію. коли передавали справу військочвій прокуратурі, там сказали, що комісія просунулася набагато далі ніж вони. Хоча такого не повинно бути, адже правоохоронці мають повноваження на різні процедурні дії - допити, очні ставки, слідчі експеримент и тощо. Це говорить про те, що генералітет усіляко намагається сховати кінці у воду.
- Може, нема політичної волі вищого керівництва держави в об"єктивному дослідженні причин і наслідків Іловайської трагедії?
- Нема. Тому відповідним чином поводяться ті високопосадовці ЗСУ і Генштабу, які мають давати свідчення згідно із законом. І нам доводилося ячасом через крик і скандали фігурантів на засідання Комісії До речі, весь комплект матеріалів нами передано до Державного архіву під надійний захист. Один примірник документів є у Верховній Раді, ще один - в ГПУ.
- Щодо цього відкрито кримінальне провадження?
- Відкрито, слідчі працюють. Проте ті, хто призвівдо значних людських втрат чсеред особового складу і моральної ганьби держави напередодні зустрічі нашого Президента П.Порошенка в В. Путіниму Мінську 26 серпня минулого року, продовжують керувати АТО або отримали після відставки "тепленьке" місце.
- Маєте на увазі генералів Муженка, Назарова, Гелетея?
- І не тільки їх. До речі, саме від них йшов найбільший спротив розслідуванню. А генерала Назарова, якого ще до Іловайська громадськість і журналісти називали причетним до загибелі літака Іл-76 із нашими десантниками на борту, навіть дістав підвищення по службі. Як таке могло статися? Зазначу, що в нас фактично не виникло непорозумінь із Прикордонною службою, МВС, а ось військові чини всіляко махлювали. Дійшло до абсурду; засекретили списки не лише вбитих, а й ...нагороджених, хоча вони є на сайті Президента.
- А як ви оцінюєте, власне, чим було викликане вторгнення російських військ у ділянці поблизу Іловайська, часом, не помпезною підготовкою до військового параду на Хрещатику з нагоди Дня незалежності, де наші кабінентні пропагандисти нахвалялися показати міць Збройних сил України і на якому генерал Гелетей демонстрував справжній ярмарок марнослав"я?
- Аналітикий окремі депутати попереджали Главу держави, що Путін, зважаючи на його психологічний стан, відповість на парад якоюсь підлістю. Попереджали. Особисто я вважаю, що необхідності показувати кремлівському тирану, нібито "броня крєпка і танки наші бистрі", абсолютно не існувало. А якщо вже прийнято рішення, то слід було подбати про надійний захист наших позицій на фронті. Всім же було відомо, скільки техніки і спецпідрозділів Путін зосередивпобіля наших рубежів.
- Невже наші бойові одиниці були заскочені зненацька? 
- Ні. Просто не сталося адекватної реакції вищого генералітету. Скажімо 23 серпня у секторі Д полковник Ремигайло доповів у штаб АТО про виявлені колони бронетехніки російської армії. Жодних наказів не надійшло. Наступного дня полковник Ремигайло П.Д. з КП біля траси Амвросіївка - Кутейникове доповідав про рух танків і бронетранспортерів ворога у кількості понад 100 одиниць. А генерал Назаров просто вилаяв офіцера. Зазначу, саму в цей час парад на Хрещатику був у розпалі...
- Фахвіці застерігали:скороспілий міліцейський генерал Гелетей не розуміється на військовій тактиці й стратегії, взаємодії родів війсмьк...Чи встановила Комісія взаємозв"язок між призначенням цієї особи (з трибуни парламенту відразу після свого призначення на початку липня 2014р. він гордовито заявляв, що от-от проведе параду ...Севастополі. - Ред) й Іловайським котлом?
- Гелетей маніпулював під час роботи Комісії, намагався все звести тільки до епізоду виходу військ із оточення. Але Генштаб послав у секторД близько 6500 чоловік особового складу для так званого контролю 140 км. кордону. А там - жодних інженерних споруд. Саперною ж лопаткоюбліндажа не івикопаєш. Тим більше коли ворог із території РФ лупить із "Градів". До того ж стратегічний пункт Ізварине вже перебував під контролем окупантів. І який сенс утримувати паркан, якщо ворота розчинено навстіж?.. Таким чином наші підрозділи були довоедені до стану психологічного зриву на тій вузькій смужці прикордоння. До речі, через місяць унаслідок ротацій, передислокувань там залишили всього 650 солдатів і офіцерів.
- Видається, що у ходіоперації взяття нашими підрозділами Іловайська після 11 серпня чомусь усе пішло на самоплив, ніхто не приймав рішень відповідно до оперативної обстановки...
- Там узагалі якийсь абсурд.Півміста взяли, а далі просунутися не можемо. НЕобхідно було дати чіткий наказ: або прислати резерв і визволити Іловайськ од російсько-терористичних банд, або організовано відійти. Два тижні топтання на місці. Жодних наказів нема... А протягом 24-25 серпня батальйонно-тактичні угрупування РФ оточили наш гарнізон. Іще 26 можна було вивести хлопців із мінімальними втратами, зберігався вузький коридор.Запитували наказу на вихід, а ніхто його не дає. Армія ж не може діяти інакше, як на підставі наказів. Ось де слід шукати причини безглуздої трагедії. яка забрала, за приблизними підрахунками, до 1000 життів захисників Вітчизни...
- Складається враження що ці генерали не спроможні управляти навіть взводом, не те що фронтом...
- Вдалися до абсолютно провальних спроб деблокувати Іловайськ. Послали ротно-тактичну групу 51-ої бригади. Не треба бути навіть полковником, аби зрозуміти, що це самогубство. Рота пішла в атаку на батальйон ворога ...й загинула. Друга зведена рота 92-ої бригади на старій бронетехніці, що до цього десятиліттями перебувала на консервації, піднята в Чугуєві, посаджена на залізничні платформи і спішена за 100 км від Іловайська. Далі рухалася бойовим маршем - половина техніки вийшло із ладу. На відкритій місцевості, не маючи жодного прикриття, потрапила під вогонь російської артилерії та "Градів". Із 200 чоловік зосталося 37...І цей епізод фактично самознищення підрозділу Генштаб усіляко приховує. А як "професійно" діяли Муженко і Гелетей, командуючи так званим проривом із кільця, те взагалі ні в які рамки не вкладається.
- Пригадую, коли парламент усе ж відправив Гелетея у відставку, він прорік таку фразу. Мовляв, я виконав усе, що мені доручали. Може, саме це й доручали?
- Ви почули саме те, що треба було почути...Розумієте, це ж не питання якихось тактичних прорахунків. Це результат безладу в системі оборони держави, котрий триває, на жаль, донині...Коли б учасно було розслідувано справу щодо загибелі Іл-76 та покарано винних, то, напевне, й Іловайського котла не сталося б, і Бахмутки, і Дебальцевого...Це все ланки одного ланцюга. Ось що значить несаоєчасне прийняття рішень.
- Що нині із результатами звіту Комісії?
- Вони зависли. Адже нинішній склад Верховної Ради України досі не спромігся створити аналогічну ТСК для продовження роботи.  Це ганебна пляма на "перезавантаженому" парламенті, ганебна...
- А що чути від прокурорів?
- Нікому досі жодної підозри у скоєнні злочину не оголошено. Нагадаю, Гелетей, перебуваючи на посаді міністра оборони, цинічно брехав, що під Іловайськом загинуло 107 наших бійців...Нині навіть у ГПУ називають цифру понад 400. Насправді ж повторюся, там полягло не менше тисячі...  Тому ми вжили всіх необхідних заходів, аби матеріали розслідування зберігалися в надійних місцях. Настане час і винні постануть перед судом
- Чи всі члкени Комісії погодилися із висновками та підписали звіт?
- Усі, крім представниці "Удару" Марії Іонової.
- Ви залишилися поза складом нинішньої Верховної ради, а чи не облишили цю справу?
- Ні. Ми з активістами ствоорили громадську організацію "Сила права" і готуємо масові позови постраждалих у неоголошеній війні переселенців, членів родин загиблих як військових, так і цивільних, до Російської Федерації. На жаль, чиновники сором"язливо опускають очі, коли ми про це говоримо. Нічого, разом із народом доб"ємося справедливості.


Інтерв"ю взяв Олександр Михайлюта
    

Газета "Сільські вісті" №89 (19284) 18.08.2015

Іловайський котел. Хроніка зради

Не оголосили війну...не запровадили воєнний стан бодай у Донецькій  і Луганській областях...не подбали про надійне військове керівництво...І впав на голову Іловайський котел...Якраз тоді, коли генерали влаштували на Хрещатику показушний парад. Ніби задля того, аби рана була глибшою і кривавішою...

   5 серпня 2014 р. у Дніпропетровській ОДА відбулася зустріч командуючого опереативним командуванням "Південь" генерала Р.Б.Хомчака з командирами доброволтчихбатальйонів "Донбас", "Дніпро-1", "Азов", "Шахтарськ", яких штаб АТО визначив для зачистки від сепаратистів Іловайська. З участю заступника голови ОДА Г.О.Корбанаобговорювався план операції.

   10серпня - перша спроба штурму Іловайська із двох напрямків. У батальйонів "Донбас" і "Шахтарськ" були лише стрілецька зброя і дві протитанколві гармати. Комісія (ТСК ВР - Характерник+) не дістала відповіді на запитання, чому не пішли першим ешелоном підрозділи ЗСУ із важкою технікою?

   13 серпня. Приблизно 20 російських танків атакували о 4.00  30 окрему механізовану бригаду. Доповідь про це штаб АТО розцінив як паніку.

   16 серпня - нарада в селищі Урзуф з участю генерала Р.Б.Хомчака, заступника міністра внутрішніх справ С.А. Ярового і чотирьох комбатів. Намітили новий план штурму Іловайська - на 18 серпня. За півтори години штаб АТО довів нове завдання: наступати 17 серпня.

17 серпня. Батальйон "Донбас" за підтримки 6 БМП капітана Кошуби розпочав вхід до міста за відсутності інших трьох батальйонів.

   19 серпня. До операції долучився батальйон "Азов", але вийшов із бою. "Дніпро-1", приєднавшись до "Донбасу", разом визволили півміста. На підтримку прибули також батальйони "Миротворець", "Івано-Франківськ", "Херсон" та рота "Світязь". Підрозділів Збройних сил не було.

   20 серпня. Інформцентр РНБО переможно рапортував про повний контроль українськиїх силовиків над Іловайськом, що не відповідало дійсності.

21 серпня. По ділянці командного пункту  сектору Д о 4.25 завдано удар реактивними системами "Ураган" з території Росії.

   24 серпня. О 10.30 Державний кордон у напрямку Ілолвайська перетнула колона бронетехніки російської армії у складі понад 100 одиниць. Начштабу сектору Д полковник П.Д.Ремигайло відразу доповів про це начальнику штабу АТО генералу В.М.Назарову. О 12.00 про це доповіли також міністру оборони Гкелетею і начальнику Генштабу Муженку. Реакції не було. Ворог розпочав масований обстріл наших батальйонів із аритилерійських систем.

25-27 серпня. Генерал Р.Б.Хомчак запитував у штабу Операції план дій. Ненобхідно було або підсилювати батальйони, щоб розірвати кільце оточення і остаточно визволити Іловайськ, або організовано виходити із котла. Наказ повторювали один: "Триматися і чекати підмоги".

   27 серпня. Під Старобешевим російські війська спалили колону  зведеної ротної тапктичної групи 92-ї Чугуївської бригади, яка мала виручити оточених. Також знищено 4-ту роту 2-го батальйону  51-ї механізованої бригади, котру вмисунули із таким же завданням.

28 серпня. Генерали не  давали командирам оточених підрозділів  команди виходити із котла, обіцяючи бойову підтримку. 

29 серпня. З окупантами на рівні середніх командирів було домовлено про вихід о 5.45 двох наших колон ізх оточення на рубіж Многопілля - Агрономічне. Російські війська зупинили колони і тягли час . О 8.00 генерал Хомчак дав команду "Буран 555 з боєм". Дві колони за наявності кількох одиниць бронетехніки і чотирьох танків почали прорив у чистому полі. Неподалік села Чабани ворог почав розстріл українських силовиків з усіх видів стрілецької та артилерійської зброї.  

Українська влада бреше тим, хто віддає життя за свободу України

ПолітикаЧастина білоруських силовиків встигла повоювати на боці сепаратистів – білорус-доброволець

«Після війни перспектив у нас немає – вдома нас чекає КДБ, а говорити Міграційній службі України, що мені Порошенко обіцяв громадянство, – марна справа»



Білоруські добровольці
Білоруські добровольці

18.08.2015

КМ

Білорус із позивним «Док» воює за Україну понад рік – залишив свою країну у травні 2014 року. Спочатку перебував у складі батальйону «Донбас», а з зими 2015-го він – керівник відділення зв'язку у волонтерському українському корпусі «Тактична група «Білорусь», який входить до складу «Правого сектору». Хлопець не називає свого імені, не показує обличчя і не розголошує подробиці свого життя в Білорусі за винятком того, що на батьківщині не входив до жодних партій та організацій. В інтерв'ю Радіо Свобода «Док» розповів, як білоруси потрапляють на український фронт, і чому не мають можливості повернутися на батьківщину.

– Автоматично нікуди не можна потрапити. Рік тому можна було потрапити до волонтерських батальйонів – але тільки як неоформлений боєць. Незважаючи на всі обіцянки української влади, всі білоруські добровольці залишилися неоформленими бійцями. Зараз ситуація стала ще більш суворою. Звичайно, якщо дуже постаратися, то можна «втиснутися» до добровольчого батальйону – але теж тільки у статусі неоформленого бійця, а отже, фактично без будь-якого статусу.

«Док» з білоруськими побратимами-добровольцями
«Док» з білоруськими побратимами-добровольцями

Що стосується «Правого сектору», то там теж не так все просто. Потрібно пройти відбір і навчання, опісля йде розподіл по батальйонах – ще не факт, що доброволець потрапить до бойового батальйону. Жодних привілеїв для білорусів, грузинів чи чеченців немає – взагалі немає жодного поділу на нації.

– Що таке «неоформлений боєць»?

– Це означає, що людина воює у складі, наприклад, батальйону «Азов». Їй дали автомат, і вона бере участь у бойових діях. Але зарплатні не отримує, соціального статусу жодного не має, у разі поранення державна українська медицина допомагати не буде – тільки волонтери.

– Чи всі білоруси, які виїхали добровольцями, є такими ось неоформленими бійцями?

Усі громадяни Білорусі, які сюди приїхали, не можуть бути оформлені

– Так. Усі громадяни Білорусі, які сюди приїхали, не можуть бути оформлені. Інша справа, що теоретично є можливість оформляти іноземців на посаду цивільного фахівця, щоб людина отримувала хоч якийсь заробіток за роботу, яку виконує. Але це виняток із правил.

– У чому проблема з отриманням офіційного статусу? Звучать обіцянки і заяви від українських політиків, а на ділі виявляється, що білоруси та інші іноземці не можуть мати жодних соціальних гарантій у країні, за яку борються.

– Ми бачимо, що українська влада насправді абсолютно не хоче нам допомагати в цьому питанні. Коли минулого літа ми поїхали воювати у складі батальйону «Донбас», нам обіцяли повну легалізацію – отримання українського паспорта за спрощеною процедурою, офіційне оформлення. Ми повернулися на ротацію і побачили, що нічого з обіцяного не відбувається. Намагалися стукати в усі двері, виходили на всіх можливих людей і нарешті зрозуміли – проблема не в тому, що про нас не знають, а в тому, що влада не хоче давати нам офіційний статус.

– Мотивація боротися від цього не збільшується...

– Знаєте, від того, що українська влада чогось не хоче, війна не зникає, і фронт меншим не стає.

– Яка перспектива для Вас та інших білорусів? Коли-небудь війна закінчиться – що далі? Повертатися до Білорусі, залишатися в Україні, їхати ще до якоїсь країни?

Після завершення війни перспектив у нас немає абсолютно ніяких. У Білорусі на нас чекають співробітники КДБ

– Якщо чесно говорити, то не знаю. Не можу відповісти на це питання, тому що банально не знаю на нього відповіді. Після завершення війни перспектив у нас немає абсолютно ніяких. У Білорусі на нас чекають співробітники КДБ, які кажуть, що ми – «молоді радикали, психопати». В Україні не залишишся, тут нам кажуть, мовляв, вибачте, не можна згідно з законом. Причому, закони свої змінювати не хочуть.

Репортаж телеканалу «Белсат» «Україна може депортувати білоруських добровольців»:

– Телеканал «Білорусь-1» повідомляв, що білоруські спецслужби викрили канал вербування найманців для участі в бойових діях на території України. Серед організацій, які нібито сприяють вербуванню, називався «Молодий фронт», згадувався також Зенон Позняк, який нібито сприяє вербуванню зі Штатів. Дмитро Дашкевич спростував таку інформацію, назвавши її «повною ахінеєю». Разом з тим, ви також згадуєте КДБ, яке чекає добровольців в Білорусі. У чому причина такої уваги?

Значна частина білоруських силовиків встигла з'їздити у відрядження і повоювати на боці сепаратистів. Білоруські силовики в більшості підтримують Росію і чекають її в Білорусі з нетерпінням

– Значна частина білоруських силовиків встигла з'їздити у відрядження і повоювати на боці сепаратистів. Вже були цьому підтвердження, і ми абсолютно в цьому переконані. Білоруські силовики в більшості підтримують Росію і чекають її в Білорусі з нетерпінням.

– Чи зустрічали ви білорусів, які воюють на боці сепаратистів?

 Особисто я не зустрічав. Але знаю, що наші хлопці брали в полон таких білорусів. Там все зрозуміло: частина – з «русским миром» в голові, частина – просто хоче заробити грошей, тому що на батьківщині нічого їсти.

– У «тактичній групі «Білорусь» воюють тільки білоруси?

– Ні, тут є також українці. Але кістяк складають білоруси, які раніше вже билися на боці України.

– Ви зараз на ротації в Києві. Чим займаєтеся?

– Намагаюся хоча б частково легалізувати своє становище і протоптати доріжку в цій справі для інших хлопців-неукраїнців.

– Куди конкретно Ви звертаєтеся?

– Перш за все, до журналістів, яким кажу, що українська влада не виконує своїх обіцянок і тим самим підштовхує людей до скоєння злочину. Я подавав документи до Міграційної служби для отримання статусу біженця – це вже найбільш мінімальний статус, необхідний, щоб не вигнали з країни. Прийшла відмова. Тепер буду її оскаржувати.

Багато добровольців уже нелегально перебувають на території України, протермінувавши дозволені 90 днів. А говорити Міграційній службі, що я доброволець, і мені Порошенко обіцяв громадянство, – марна справа

Проблема в тому, що багато добровольців не тільки не мають офіційного статусу, але й вже нелегально перебувають на території України, протермінувавши дозволені 90 днів. А говорити Міграційній службі, що я доброволець, і мені Порошенко обіцяв громадянство, – марна справа.

– Чи маєте Ви можливість контактувати з родиною?

– Так, але рідко. Є велика проблема, що наші родичі в Білорусі відчули на собі тиск з боку КДБ, співробітники якого постійно намагаються їх залякати, викликати на допити, надсилати повістки на якісь кримінальні справи. Це дуже схоже на тиск, який відбувається на білоруський опозицію.

– Чи можливий «кримський» сценарій для Білорусі?

– Я думаю, що він дуже ймовірний. Якщо Лукашенко піде на конфронтацію з Кремлем, або коли в Білорусі з’явиться інша влада, з'являться «зелені чоловічки». Та їм і бути не треба – російські війська вже є на території Білорусі. Російська авіація, російські війська радіозв'язку. Якщо Білорусь надумає віддалитися від Росії, у нас буде те ж, що було в Грузії та Україні.

Оригінал матеріалу – на сайті Білоруської служби Радіо Свобода 

Бреши, та не забріхуйся

Безвізовий фальстарт: чому Україна подала "фінальний" звіт про неіснуючі успіхиСергій Сидоренко, Європейська правда _ Вівторок, 18 серпня 2015, 19:41

У вівторок президентський сайт сколихнув інформаційний простір несподіваним повідомленням – оголосив, що Київ прозвітував перед Брюсселем щодо виконання "безвізових" вимог Євросоюзу.

"Україна передала до Єврокомісії фінальний звіт щодо безвізового режиму. Очікуємо на позитивний висновок ЄК", - заявив президент в своєму твіттер-аккаунті.

Звучить як #перемога, чи не так? Адже "позитивний висновок ЄК" означає що ми виконали вимоги Європи і візи ось-ось скасують.

Біда в тому, що Порошенко сказав відверту неправду.

Це очевидно не лише експертам, а й тим, хто має хоча б поверхневе уявлення про візовий діалог України та ЄС. Наразі ми дуже далекі від виконання "безвізових вимог" Єврокомісії.

Роботи – якнайменше до кінця осені.

Простий приклад: однією на вимог ЄС в рамках безвізового є укомплектація штату і запуск роботи Національного антикорупційного бюро (НАБУ). ЄС категорично не задовольняє варіант, за якого надає лише "плани оперативного запуску НАБУ". Ця проблема стала однією з ключових, через які Брюссель відмовився скасовувати візи для українців в травні поточного року.

То можливо, Порошенко домігся, щоби бюро запрацювало? Звісно ж, ні. Керівник НАБУ Артем Ситнік лише минулого тижня зробив заяву про те, що розраховувати треба на осінь. "Ми плануємо починати роботу, тобто розслідування, у жовтні 2015 року... 25 серпня починається тренування перших детективів, і 1 жовтня ми будемо готові стати до роботи", - сказав Ситник.

Тобто зараз не готові стати до роботи навіть перші детективи НАБУ! То де ж воно, остаточне виконання вимог ЄС?

Це лише одна з проблемних сфер, а їх чимало. І від того, що Порошенко заявив про "фінальний звіт України", ми не стали ані на крок ближчими до скасування віз.

Хтось може припустити, що проблема в форматі твіттера. Там завжди доводиться скорочувати і суть часом змінюється.

Але в детальнішому повідомленні на президентському сайті – ті самі фрази.

Більше того, новина на  сайті Порошенка лише поглибила чи то нечесність, чи то нефаховість його заяви.

"У відповідності до рішень Саміту "Україна-ЄС", що відбувся в Києві у квітні, Україна 17 серпня передала до Європейської Комісії фінальний звіт про виконання рекомендацій...", - повідомила президентська прес-служба.

Панове з адміністрації президента, ви не замислювалися про те, що вас читають не лише журналісти, а й експерти, які фахово опікуються тією чи іншою темою? Та й зрештою,рішення саміту Україна-ЄС нескладно знайти на президентському сайті. І там – можете переконатися самі – немає ані слова про потребу передавати якийсь "фінальний звіт" у серпні, коли Україна лише починає виконувати ключові завдання ПДВЛ.

Більше того, насправді на саміті Україна ЄС візові питання – на вимогу ЄС – майже на піднімалися. А документ, в якому Брюссель визначив перелік рекомендацій для України – Звіт про прогрес у виконанні ПДВЛ – був ухвалений лише травні.

То ж в квітні лідери просто не могли обговорювати його виконання.


То що ж передала Україна?

Джерела Європейської правди, причетні до підготовки звіту, підтвердили, що він – попри оголошену президентом назву, не є остаточним.

Звичайно ж, ані в адміністрації Порошенка, ані в МЗС, ані в Кабміні не стали відверто брехати європейським перевіряючим і не позначати як "виконані" ті пункти плану, по яким Україна вкрай далека від завершення роботи.

В звіті України не йдеться про те, що ми виконали вимоги Брюсселя.

Там Україна більш-менш відверто визнає всі ті проблеми, які існують у виконанні ПДВЛ станом на 17 серпня. І цей документ точно не варто було називати фінальним "Україна ще буде надсилати до Брюсселю уточнення до звіту на запити Єврокомісії", - розповіло Європейській правді інформоване джерело.

Швидше за все, йдеться про робочий документ, потрібний для того, щоби його взяли до відома оцінювальні місії ЄС, що відвідають Україну в вересні-жовтні.


Навіщо ж було говорити неправду?

А от це лишається загадкою і для експертів.

Можливо, це якась "інформаційна гра" або чергова спроба натиснути на ЄС щоби той "перестав пручатися" і скасував візи (якщо так – то ставлю на те, що Брюссель від  неї не в захваті, і до успіху такий текст не призведе).

Можливо, що хтось обіцяв Порошенку впоратися до серпні, але не встиг до цієї дати, а раз так – то не визнавати ж свій провал? :) Адже дата подання "фінального звіту" – 17 серпня – звучала в прес-релізах АП  ще на початку червня.

Можливо, стався комунікаційний провал – хтось з бюрократів підібрав некоректну робочу назву для документа, який точно не є і не повинен бути фінальним звітом, а далі, ґрунтуючись на цій помилковій назві, інший бюрократ написав Порошенку некоректні тези.

Нарешті, не виключено (хоча й малоімовірно), що ми знову стали свідками нереально високих очікувань Порошенка. Адже рік тому ми всі були свідками його обіцянок про скасування віз с 1 січня 2015 року.

А 8 місяців тому він мріяв про успіх Ризького саміту.

Хоча в обидвох випадках експерти в один голос попереджали: обіцянка Порошенко буде провалена.

* * * * *

З позитиву: цього разу чекати на повернення президента до реальності довелося не так довго. В АП досить швидко  зрозуміли (чи то самі, чи то отримавши протест з Брюсселю),  в яку комунікаційну халепу потрапили.

І тому за деякий час з’явився новий твіт і нова новина від президентської адміністрації, де

Порошенко визнав:  вимоги ЄС наразі не виконані.

Нині два повідомлення – друге з них спростовує перше – стоять поруч на президентському твіттері.

 

І хотілося б вірити, що суть проблеми не лишилася в чиновницьких коридорах а була донесена до президента. Адже надмірний оптимізм – це те, що потрібно нам найменше.

Президенту варто пам’ятати, що безвізові вимоги ще не виконані. І розслаблятися - точно не потрібно.

За "брильянтових" прокурорів усе можливе

Команда Януковича продала невідомим 2 стратегічних бомбардувальники
Саша Дащук 18 серпня 2015, 14:20
Команда Януковича продала невідомим 2 стратегічних бомбардувальники


Про це йдеться в ухвалі Печерського районного суду Києва, яка доступна в Єдиному реєстрі судових рішень, новину повідомляє «Преса України».
Співробітники Генпрокуратури з’ясовують, кому наближені з команди екс-президента України Віктора Януковича продали два бомбардувальники ТУ-95 МС, які здатні нести ядерну зброю.

Згідно з текстом документу, ГПУ отримала дозвіл суду, необхідний для обшуку всіх приміщень підприємств «Укроборонпром» та «Миколаївський авіаремонтний завод НАРП», а також для доступу до документів Центру обліку надлишкового військового майна Збройних сил України.

Суд надав дозвіл для розслідування злочину, пов’язаного з незаконним відчуженням майна Міноборони. Зокрема, з майна пропали два стратегічні бомбардувальники ТУ-95МС, 1987 року випуску, які могли нести ядерне озброєння.

Крім літаків, працівники відомства проводять пошук технічної документації та інших документів, пов’язаних з реалізацією, оцінкою, ремонтом, оглядом, зберіганням, оплатою послуг і транспортуванням цих бомбардувальників.

Зазначається, що літаки могли бути продані у другій половині 2013 року — на початку 2014 року. Про це говорять дати документів, якими цікавляться у Генпрокуратурі.

Раніше повідомлялось, що Генпрокуратура склала повідомлення про підозру екс-президенту Віктору Януковичу в отриманні 26 млн гривень хабаря від власників донецького видавництва «Новий світ».