Чиї "братні вуха"

Наталя Соколенко
журналістка, учасниця руху "Стоп Цензурі"
Чиї "братні" вуха стирчать в істериці навколо роковин Волинської трагедії?


Єжи Ґедройц – впливовий польский мислитель, публіцист – все життя обстоював ідею примирення поляків із братніми народами, зокрема, з українцями. На шпальтах емігрантського часопису "Культура" він закликав поляків забути про претензії на "всходні креси" (землі, густо заселені українцями, що були у складі Польщі, але відійшли в СРСР, в тому числі в УРСР) і думати, як облаштувати Польщу в теперішніх кордонах. Обурені поляки його запитували у листах: "Скільки Вам заплатити, щоб Ви такого не писали!?".Сам Єжи Ґедройц так пояснював необхідність примирення з українцями:

"Наше ставлення до національних меншин таке саме, як до сусідніх із нами народів – повне погорди, зверхності, незнання. Самостійна Україна для нашої майбутності важливіша за наш вступ до НАТО. Бо без України Росія ніколи не зможе стати імперією. Тим часом польське суспільство демонструє світові, де тільки може, антиукраїнську ненависть".

На жаль, поляки, в тому числі, політична еліта, дрейфували дуже далеко від напучення свого ж морального авторитета. Недружні заяви у бік України у зв'язку із роковинами Волинської трагедії лиють воду на чужий – "братній" – млин. От сьогодні в газеті "День" і Євген Марчук про це (після того, як і деякі українські депутати, услід за польскими політиками, долили водички на той же "братній" млин)

"Звернення українських депутатів до Сейму Польщі – ганебний крок з боку всіх підписантів, хоча там є різні люди з нормальними політичними і моральними балансами, – коментує Євген Кирилович. – З морально-політичної точки зору – це негідний крок серйозних політиків. Взагалі звертатися до іноземного парламенту чи уряду з тим, щоб твоїй країні зробили щось погане, це мінімум непристойно. На мій погляд, з урахуванням всіх компонентів цієї справи, крім того, що в Польщі є різні політичні сили, такий крок був ініційований третьою стороною. Не Росією як державою в цілому, а деякими російськими впливовими політичними особами...".

А як відкинути зовнішні інтриги на крови, то виходить обопільна трагедія.

Ось дві світлини: на одній – полеглі від рук поляків з Армії Крайової українці, а на другій – поляки – жертви бійців Української Повстанської Армії.

Усим невинним жертвам – світла пам'ять! А нам – розуму задля примирення.

Звернення Громадського комітету "Примирення між народами"

Ушанування жертв польсько-українського протистояння 1940-х років потребує не політики, а пам'яті

Ушанування жертв трагічних подій на Волині та польсько-українського протистояння 1940-х років потребує не політики, а пам'яті та порозуміння.

Ми з сумом мусимо визнати: цього року односторонні політичні декларації залишили гіркий слід у серцях багатьох людей. Небажання почути один одного, повернення до пошуку ворогів, поширення некоректних політичних та історичних оцінок ніколи не виконають жодної доброї місії. Вони звертаються не до пам'яті. Вони звернені до гордині.

Для розвитку добросусідських відносин між нашими країнами ухвала Сенату Республіки Польща є кроком назад на шляху до порозуміння, порівняно із прийнятими у 2003 році спільними словами президентів України та Польщі та єдиним текстом заяви парламентів обох країн. Однобічна ухвала Сенату образлива для сучасного покоління українців, які шанують своїх предків, полеглих у боротьбі за незалежність України, цей документ нехтує пам'яттю українців, котрі стали жертвами міжнаціонального протистояння.

Але політичні емоції, особливо ті, які не мають доброї і високої мети, – плинні. Вони не здатні зашкодити глибокому і шляхетному бажанню українців і поляків відчувати взаємну щирість та повагу. Супроти цього маліють будь-які гасла, проголошені навіть із найвищих трибун.

У відносинах між українцями і поляками немає ані більше чи менше скривджених, ані більше чи менше добродійних. Ми ділимо щастя і біду нашої історії порівну. Тому звертаємося до влади обох країн не легковажити історичною пам'яттю і не заохочувати жодні політичні наміри, здатні завдати шкоди і нашим народам, і всій європейській справі.

Закликаємо разом схилити голови перед пам'яттю жертв та повернутися на непростий шлях примирення, значна частина якого пройдена спільно обома нашими народами. Найтривкіший фундамент нашого добросусідства – це історична правда, глибоке пізнання минулого, визнання взаємних кривд і взаємне прощення, усвідомлення неможливості односторонньої оцінки спільного трагічного минулого та пошуку одного винуватця у взаємному конфлікті.

Ми повинні йти далі, розвивати наші добросусідські стосунки. Саме вони будуть гідним пам'ятником загиблим, свідченням того, що трагедія навчила нас жити по-християнськи. Крок до правди та порозуміння не пізно зробити ніколи.

Цьогорічні сумні роковини повинні стати доброю нагодою згадати принцип миротворчості як головний урок для наступних поколінь, спільною молитвою пом'янувши жертв взаємного кривавого протистояння – поляків та українців.

Наше минуле і сьогодення мають слугувати майбутньому.

Голова комітету "Примирення між народами" Перший Президент України Леонід Кравчук

http://1-12.org.ua/2013/07/11/2110

Довідка

3 квітня у Києві створено Громадський комітет "Примирення між народами". Відомі релігійні та громадські діячі звернулися до українського та польського суспільства зі словами співчуття щодо взаємного протистояння часів Другої світової війни. У заяві також підкреслюється важливість добросусідських відносин сьогодні: "Не допустимо, щоб пам'ять стала інструментом руйнації порозуміння".

Нагадаємо, що до складу комітету входять: Перший Президент України Леонід Кравчук, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, Високопреосвященніший Симеон, митрополит Вінницький і Барський УПЦ, Емеритований Верховний Архиєпископ УГКЦ кардинал Любомир Гузар, Іван Васюник, Володимир В'ятрович, Марія Матіос, Борис Олійник, Ада Роговцева та Ігор Юхновський.

Свавілля опричників межигірського козла зростає

У Миколаєві правоохоронець викручував руку журналістці podrobnosti.mk.ua Наталії Барбарош. Він відібрав її фотоапарат та розбив телефон.

За словами журналістки, у четвер будівлю на проспекті Леніна, 101, у приміщенні якої розташована редакція, заблокували озброєні працівники спецпідрозділу міліції.

Коли жінка вийшла подивитися, що коїться, на неї й напав міліціонер.

"Цей здоровань розбив мій телефон, вихопив його і шпурнув на сходи", - розповіла Барбарош.

Представниця ЗМІ розповіла, що у неї відбирали фотоапарат, що висів на шиї, викручували руку і ремінець від фотоапарата її душив.

Усе було на очах в інших міліціонерів і працівників з інших офісів. Правоохоронці протримала журналістку понад 2 години у холі будівлі без засобів зв'язку, не пояснюючи в чому справа.

Приблизно з 13-ї години до будівлі не можна було зайти з вулиці, а у співробітників офісів і фірм, що розташовані в будівлі, відібрали телефони і утримували їх усередині будівлі.

У МВС Миколаївської області повідомили журналістам, що "в рамках кримінального провадження з розслідування скоєння вбивства співробітниками УМВС України в Миколаївській області здійснено санкціонований судом Центрального району обшук адміністративної будівлі, розташованої на перехресті пр. Леніна і вул. Інженерна".

Правоохоронці не пояснюють, чому людей тримали силоміць у будівлі і чому у журналістки відібрали техніку.

До слова, журналістів сьогодні не пускали у Київраду.

Межигірський козел, підняв...кількість протестів на 60%

  • 11.07.13, 22:52
За три з половиною роки президентства Віктора Януковича в країні значно збільшилася кількість протестних акцій.

Якщо у 2010 нарахували – 2305 виступів, то у 2012 вже – 3636. Крім того, змінилася географія та радикалізм протестів.

Як зазначає видання "Український тиждень", спільна риса більшості акцій - переважна аполітичність на початку з поступовим доповненням політичних вимог.

Чимало протестів були спричинені несправедливістю, наприклад, у Врадіївці, Миколаєві, Семиполках. Також громадяни виходили захищати свої права, наприклад, як у Лисичанську, Первомайську, Чаусовому, акції чорнобильців, мовні протести.

"Такі виступи переважно викликали співчутливе ставлення решти населення, однак без готовності активно підтримувати "чужі" інтереси", – йдеться у статті.

"Саме це давало владі змогу "вирішувати проблеми в міру їх появи" й нейтралізувати протестні настрої, що хоч і притаманні, як засвідчують останні соціологічні дані, більшості українців, однак украй фрагментовані у виявах. На відміну від, приміром, Болгарії, Туреччини, Бразилії чи Єгипту, де чинників для мобілізації сотень тисяч мітингувальників було не більше, ніж в Україні", - йдеться у статті.
 Джерело: Український тиждень 

Корупція, атрибут окупаційної влади

Богдан Цюпин

09.07.2013
Лондон – Міжнародна неурядова антикорупційна організація Transparency International оприлюднила новий звіт The Global Corruption Barometer 2013, згідно з яким майже 40 відсотків (30%-39,99%) опитаних в Україні визнали, що упродовж року давали хабар принаймні один раз.

Близько 80% українців заявляють, що вважають важливим мати особисті зв’язки для залагодження своїх питань, і понад 80% опитаних в Україні вважають, що урядом керують кілька груп, котрі діють у власних інтересах тих осіб.

Як виявило дослідження, скаржитися на хабарництво багато людей не збираються, бо вважають, що такі скарги нічого не змінять.

Україна за масштабами хабарництва далеко не унікальна у світі, але, фактично, одна з найгірших у Європі.

Координатор програми Transparency International в пострадянських країнах Ірина Савицька сказала Радіо Свобода, що український уряд бореться з корупцією лише на словах.

Уряд в останні роки не брався за жодні серйозні реформи. Він лише говорить, лише обіцяє громадянам
Ірина Савицька
«Уряд в останні роки не брався за жодні серйозні реформи. Він лише говорить, лише обіцяє громадянам, а громадяни вже й перестала вірити, що уряд взагалі може робити щось серйозне», – зазначила представниця організації.

Корумпованість правоохоронців

Transparency International стурбовано заявляє, що показники цьогорічного «Барометра корупції» виявили, що загалом становище у світі з корупцією не покращується, а найбільш показовим є той факт, що найкорумованішим державним органом респонденти в багатьох країнах називають саме поліцію.

Тим часом урядовці та політики часто не подають прикладу боротьби з корупцією.

Поради Transparency International щодо того, як боротися з корупцією, досить очевидні: домагатися прозорості у роботі державних установ та уряду; система судочинства повинна бути незалежна й неупереджена; хабарників і порушників треба карати, щоб відохочувати інших.

Організація закликає уряди створити системи, які би дозволяли людям повідомляти про випадки хабарництва чи інші види корупції.

А однією з найочевидніших порад є заклик до людей просто не платити хабарі.

Ще один кремлядський агент

Київ – Вадим Новинський, який лише близько року тому отримав українське громадянство, а тепер взяв участь у проміжних виборах до Верховної Ради, є саме українським олігархом лише тому, що так склалися обставини, кажуть експерти. Водночас, вони припускають, що як політик Новинський буде намагатися вести власну гру і консолідувати навколо себе депутатів. Працюватиме ця група на інтереси Москви, чи на інтереси України, залежатиме від перспектив подальшого збагачення, вважають експерти.

У понеділок, наступного дня після проміжних виборів до Верховної Ради у Севастополі, стало відомо про перерозподіл активів фінансово-промислових груп «Смарт» Вадима Новинського та СКМ Ріната Ахметова. Обидві групи передали пакети акцій до компанії «Метінвест», засновниками якої також є Ахметов і Новинський. Така консолідація активів свідчить про спільні цілі та повне взаєморозуміння між двома олігархами, вважає експерт з питань економіки Олег Соскін.

У них є один господар – Москва, Кремль. Вони так чи інакше були зав’язані на КДБ
Олег Соскін
«Всі їхні відносини свідчать, що у них є один господар – Москва, Кремль. Те, що вони так чи інакше були зав’язані на КДБ – це однозначно. Вони є людьми, які поставлені, щоб заробляти гроші для Кремля. Тепер Кремль має потужного агента-лобіста, який буде працювати разом з Ахметовим на нарощування багатства, частину якого перераховують до кремлівських таємних кас», – заявляє Соскін.

Новиньский став українським олігархом випадково – Фесенко

Утім, як депутат Верховної Ради, Вадим Новинський навряд чи увійде до так званої «групи Ахметова», як припускає низка коментаторів та засобів масової інформації, зауважив у коментарі Радіо Свобода політолог Володимир Фесенко. Експерт нагадує, що Вадим Новинський і без того має доступ до особистого спілкування з президентом Віктором Януковичем, мав приязні стосунки з його попередником Віктором Ющенком, а також брав участь у фінансуванні виборчих кампаній окремих кандидатів у народні депутати. Відтак, Новинський веде власну політику і може зібрати навколо себе власну групу депутатів, робить висновок Фесенко.

Він, скоріше за все, спробує грати самостійну роль і, можливо, буде важковаговиком. Але версія про агентів Росії не підтверджується
Володимир Фесенко
«Приходить момент, коли потрібні якісь нові мотивації. Заробляти ще один мільярд – це вже не дуже цікаво. Потрібні додаткові якісь мотиви. Можливо, він вирішив спробувати себе і у публічному політичному просторі. Якщо він йде у Верховну Раду, то точно не для того, щоб бути статистом. Він, скоріше за все, спробує грати самостійну роль і, можливо, буде важковаговиком. Але версія про агентів Росії не підтверджується», – припускає Фесенко.

Новинський став мільярдером завдяки везінню і нахабству – Марков

Чи буде Вадим Новинський лобіювати політику Кремля та Митного союзу, чи працюватиме на євроінтеграцію України, залежатиме лише від перспектив матеріальної вигоди, тому його тактика у цьому питанні може змінюватися, відзначає російський політичний експерт Сергій Марков. Навряд чи такого депутата можна вважати агентом впливу Москви, каже експерт.

«Батьківщина в олігархів там, де їхні гроші. Бізнесмени зазвичай роблять гроші там, де у них з якихось причин це виходить. Вочевидь, з виключно випадкових причин у Новинського бізнес вийшов не у Росії, тому він і став саме українським, а не російським олігархом. Наші бізнесмени стають мільярдерами не завдяки своїм талантам та працелюбству. Це результат везіння, іноді, нахабства, зокрема, у порушення правових та моральних законів» – зауважує Марков.

За попередніми даними, після обробки 100 відсотків протоколів на проміжних виборах до Верховної Ради в 224 окрузі в Севастополі переміг мільярдер Вадим Новинський. Йому програли комуніст Василь Пархоменко, самовисуванець Василь Зеленчук і єдиний кандидат від опозиції Дмитро Білоцерковець.

Вся Україна - Врадіївка...

angry


Дві доби поспіль із 18-річного хлопця вибивали зізнання - побоями, голками під нігті, мішком на голову
08.07.2013 21:31
Не витримавши тортур, хлопець підписав більше ніж 10 зізнань. Тепер він і постраждалий, і підозрюваний

18-річний дніпропетровець стверджує: його майже 2 доби катували ось у цьому райвідділку. Не витримавши тортур, хлопець підписав більше ніж 10 зізнань, розповідає Валерія Мальченко, «ФАКТИ», ICTV.

... Минулого вівторка о 3-ій дня Сергій повертався додому з роботи, коли його зупинили працівники «Беркуту» й відвезли до райвідділку. Хлопець підпадав під орієнтування скоєного кілька годин тому пограбування, в жінки зірвали з шиї золотий ланцюжок. Сергій стверджує: постраждала не впізнала в ньому крадія. Юнак навідріз відмовлявся підписувати зізнання у скоєнні злочину.

«Я не хотів підписувати, але вони били дуже. Коли вони почали вставляти голки під нігті, кульки на голову, перекривали кисень, я втрачав свідомість, я був готовий підписати що завгодно, щоб хоча б зв'язатися з батьками», - каже постраждалий Сергій Попов.

Сергій розповідає: вночі його відвезли на якусь дачу і до ранку утримували, прикувавши наручниками до батареї. Наступного дня катування продовжили. І лише коли він пообіцяв заплатити, відпустили. Вирвавшись із рук мучителів, хлопець одразу звернувся до адвокатів, які скерували його на судмедекспертизу знімати побої.

«Вони очевидні, ось на плечі, ось на вушній раковині, ось на тілі тілесні ушкодження», - каже адвокат В’ячеслав Борсук.

Нині хлопець у лікарні, у відділенні неврології. Вже сьогодні відбувся суд, де йому обирали запобіжний захід. Втім лікарі кажуть, потрібен ще час, аби з’ясувати, чи є у нього черепно-мозкова травма. «Хворий після консультації нейрохірурга з лікарні імені Мечникова з підозрою на закриту ЧМТ та струс головного мозку», - заявляє лікар міської лікарні №6. м. Дніпропетровська Людмила Ганева.

Міське управління міліції провело внутрішнє розслідування, факти катування не підтвердилися. Правоохоронці кажуть: через гучні заяви хлопець хоче уникнути покарання за два грабежі.

«Однозначно, це спроба втекти від відповідальності, тому що в суді розглядається спроба пограбування», - каже начальник УМВС у м. Дніпропетровську Петро Чистяков.

Всі документи розслідування правоохоронці передали до прокуратури. Туди ж дві скарги подали й адвокати Сергія, який нині і постраждалий, і підозрюваний.

Марш протесту може стати початком всенародного повстання

  • 07.07.13, 14:00
Протестувальники з Врадіївки пішки вирушають на Київ
Неділя, 07 липня 2013, 11:17


У неділю в центр Києва на Майдан Незалежності вирушить хода протестувальників з Врадіївки Миколаївської області.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив координатор громадського руху "Спільна справа" Олександр Данилюк.

"В неділю 7-го липня з Врадіївки до Києва пішки вирушить частина протестувальників з вимогами звільнення міністра МВС Захарченка та переатестації громадськими комісіями всіх працівників міліції", - написав Данилюк.

За його інформацією, хода розпочинається в селищі Врадіївка о 10 годині ранку неділі з короткого мітингу напроти будівлі відділу внутрішніх справ.

Маршрут ходи: Первомайськ (8 липня); Голованівськ (10 липня); Умань (11 липня); Монастирище (12 липня); Жашків (13 липня); Біла Церква (15 липня); Фастів (16 липня); Васильків (17липня); Київ-Майдан (з 18 липня-безстроково).

Пізніше прес-служба "УДАРу" повідомила, що нардеп Сергій Каплін приєднується до мешканців Врадіївки, які вирушили пішою ходою до Києва.

Як відомо, 27 червня до лікарні Врадіївки потрапила 29-річна Ірина Крашкова, яку було жорстоко зґвалтовано та побито. Ґвалтівниками виявилися два офіцери міліції – лейтенант Дмитро Поліщук та старший лейтенант Євген Дрижак, а також таксист Рябіненко.

Поліщук та Рябіненко були затримані одразу, а у Дрижака виявилося алібі: він на момент злочину чергував у райвідділі, про що нібито є відеодокази. Пізніше його також було арештовано.

Поліщук є племінником прокурора Заводського району Миколаєва.

Дрижак є хрещеником керівника обласного управління МВС Валентина Парсенюка.

Парламентська опозиція - це блазні при дворі проффесора...

Сьогодні олігархам в Україні більш-менш комфортно: є неписані правила, компроміси, сфери впливу розподілені, висловив думку політолог Костянтин Бондаренко, а тому на президентських виборах 2015 року вони поставлять на Януковича.

"Янукович повівся так само, як колись на посаді губернатора в Донецьку. Тоді він сказав: "У донецького бізнесу є вищі цілі, ніж замочити один одного. Наприклад, взяти владу в Києві". Коли став президентом, пояснив їм: ворогувати між собою немає сенсу, а варто разом захищати власний ринок від претензій Заходу і Сходу. Його зрозуміли. Баланс може порушитися, якщо одна з груп спробує взяти гору над іншими. Але у президента — шалені інстинкти влади та самозбереження. Знає, як розставити кадри, щоб вони врівноважували одне одного. Олігархи й молода еліта житимуть мирно, бо їх об'єднує мета — вибори. 2015 року вони поставлять на Януковича. Він єдиний збереже рівновагу сил", - цитує політолога Gazeta. ua.

За словамиексперта, олігархи не поставлять ні на кого з опозиціонерів.

"Нікого з них вони не сприймають серйозно. Наші опозиціонери — блазні при дворі, яким дозволяють говорити що завгодно про царя. Потрібні, щоб створювати видимість політичного процесу, демократії. Хоча всі олігархи потроху фінансують кожну з опозиційних політсил. На четвертий рік перебування при владі рейтинг Януковича — 20 відсотків. У Леоніда Кучми становив 11, у Ющенка — 7. Янукович має стале електоральне ядро. Та й опозиція на Сході й Півдні взагалі не працює. Переконаний: 80 відсотків тих, хто у Врадіївці штурмував райвідділок, голосуватимуть за Януковича. Опозиціонери розмовляють із ними не тією мовою, до якої звикли тамтешні жителі. Висувають гасла про люстрацію, про голосування своїми картками. Усе це далеке від реального життя", - наголосив Бондаренко.

Нагадаємо, що політолог Володимир Фесенко висловив думку, що в нинішніх обставинах можуть позбавити мандата будь-якого депутата, бо в країні топчуть Конституцію.

Звільнення від окупаційної влади партії рецидивістів почалося!!!

Народний гнів досяг точки кипіння. Протестанты из Врадиевки пешком отправились в Киев 

Автор: «фрАза» 

В воскресенье, 7 июля, в Киев пешком отправились протестующие из Врадиевки Николаевской области. Об этом на своей странице в Facebook сообщил координатор общественного движения «Спільна справа» Александр Данилюк.

«В воскресенье, 7 июля, из Врадиевки в Киев пешком отправится часть протестующих с требованиями увольнения министра МВД Захарченко и переаттестации общественными комиссиями всех работников милиции», — написал Данилюк.

По его информации, шествие начинается в поселке Врадиевка в 10.00 с короткого митинга напротив здания отдела внутренних дел.

Маршрут шествия: Первомайск (8 июля); Голованевск (10 июля); Умань (11 июля); Маньківка (12 июля); Жашков (13 июля); Белая Церковь (15 июля); Фастов (16 июля); Васильков (17 июля); Киев-Майдан (с 18 июля-бессрочно).

Ранее «фрАза» сообщала, что 27 июня в больницу Врадиевки попала 29-летняя Ирина Крашкова, которая была жестоко изнасилована и избита работниками милиции.

Министр внутренних дел Виталий Захарченко после событий во Врадиевке заявил, что единичные случаи происшествий, связанные с сотрудниками милиции, которые характерны для отдельных криминогенных регионов страны, не должны бросать тень на весь штат МВД, ведь «большинство работающих в милиции — это честные и порядочные люди».


40%, 10 голосів

60%, 15 голосів

0%, 0 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Цинізм сук із партії рецидивістів зашкалює...

В ПР заявили, что отчаявшиеся жители Врадиевки на самом деле пили и зарабатывали деньги, осаждая РОВД
В Партии регионов утверждают, что местным жителям Врадиевки заплатили деньги за осаду районного отдела внутренних дел, а также их поили для этого дела алкоголем.


Об этом в эфире программы «Шустер.Live» на телеканале Интер заявила народный депутат от Партии регионов Елена Бондаренко, сообщает newsoboz.org. со ссылкой на gazeta.ua.

«Регионалка» заверила, что врадиевцев во время митинга под РОВД поили бесплатной водкой, а также давали им деньги.

Бондаренко пообещала даже передать соответствующие фотокадры в МВД.

«Я передам фотографии представителям Министерства внутренних дел, на которых видно, как возле одной из оппозиционных палаток деньгами рассчитывались с людьми», — сказала нардеп.

Она также подчеркнула, что на незаконные действия людей подстрекали общественные деятели из столицы и народные депутаты от оппозиции.

«Людей обрабатывали политики, а именно Александр Данилюк, организатор “налогового майдана”, представители “Батькивщини” Чернега, Забзалюк, Катеринчук, “свободовец” Леонов и вечный революционер Парубий», — уточнила Бондаренко.

79%, 23 голоси

17%, 5 голосів

3%, 1 голос
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.