хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

Люди так боятся неизвестности...

Человек совершил преступление. Его поймали и привели на суд к королю. За его деяние полагалась смертная казнь, но король предложил ему самому выбрать свою судьбу: либо быть повешенным, либо попасть за большую, черную, страшную дверь. Преступник подумал и выбрал виселицу. Когда на шею ему накинули петлю, он вдруг сказал:
- Мне стало любопытно: что там, за той дверью? - Король рассмеялся:
- Да вот, понимаешь ли, забавная штука получается. Я всем предлагаю этот выбор, и все выбирают виселицу.
- А за дверью-то что? - допытывался преступник. - Я все равно никому не скажу, - добавил он, указывая на петлю. Помолчав, король ответил:
- Там свобода. Но люди так боятся неизвестности, что предпочитают ей веревку!
   (Автор притчи неизвестен)

6

Коментарі

Гість: Дед Кондратий

15.10.12, 08:09

Усё равно.Вор должон сыдеть у тюрми.Будэ сыдиты-я сказав!!!

    25.10.12, 09:54

    Мораль, як по мені трішки не відповідає тексту. Злочинцю за діяння полагається смерть. Йому пропонують петлю або двері (чорні, страшні). Тобто апріорі розуміється, що за дверима смерть тільки не відомо в якій формі. І тут він боїться вже не невідомого, а того що там може бути смерть довша і мучительніша, і вигляд дверей тому підтвердження.
    Є інша притча, не пам"ятаю її. Там щось про двері на кожному поверсі, за дверима невідомо що. Чоловік відкрив, а там певні блага, і пішов вище з надією що там ще краще, і так підіймався пока не впав у прірву, а надіявся все більше і більше отримати за невідомими дверима. В даному випадку він не боявся невідомого. Вся різниця в запропонованому виборі і ціни втрати, а не боязнь невідомого.

      35.10.12, 11:06Відповідь на 2 від Лінкольн

      .....
      Є інша притча,....... Вся різниця в запропонованому виборі і ціни втрати, а не боязнь невідомого.
      При слепом выборе человеку не дано знать цену утраты, поэтому боязнь неизвестности всегда присутствует. Другое дело, что есть люди, способные её преодолеть. Их меньше, чем тех, кто выбирает известное. Но и те, кто решился на выбор неизвестного, не всегда делают правильный выбор (как в вашей притче). И это для других урок, склоняющий примкнуть к выбору большинства (как в моей притче).

        45.10.12, 11:32Відповідь на 3 від е н г

        В звичайному житті "невідоме" не може бути з безмежним діапазоном. Як наприклад у вашй притчі, вибір невідомого, це вибір між невідомим способом смерті. Так само як і в грі "поле чудес" приз чи гроші, діапазон іньший, і кожна людина в силу свого характеру, робить різні вибори. Просто вибору перед абсолютним невідомим, в людей не буває, завжди є якісь рамки між цим і між отим.