хочу сюди!
 

Лилия

41 рік, скорпіон, познайомиться з хлопцем у віці 35-50 років

valera3640

попередня
наступна

Чого чекати Україні від нового російського президента?

 
Незважаючи на те, що В.Путін працював в російському уряді і міг суттєво впливати на її політику по відношенню до української держави, все-таки його прихід на третій президентський термін може стати серйозним і дуже непростим випробуванням для України. І не тільки тому, що український уряд не може ніяк визначитися з вектором зовнішньої політики, але й тому, що постійні зміни у світі просто не залишать йому іншого вибору, окрім як тиску на Київ.

Більшість українських політиків, як пропрезидентської партії, так і опозиції, не сумнівалися в тому, що саме Путін здобуде перемогу. І всі вони впевнені в тому, що українську державу на чолі з В.Януковичем чекають не найкращі часи. Вони переконані і в тому, що українське питання для нового президента буде принциповим. Адже у великій мірі від нього і залежатиме подальший розвиток російської держави. Тому в Україні стурбовані тим, як складуться майбутні відносини двох країн, і що ж чекає РФ в найближче п'ятиріччя.

На думку українського політолога Вадима Карасьова, передвиборна гонка в Росії не пройшла без проведення антипомаранчевої пропаганди. Але головна причина перемоги Путіна на виборах зовсім не в цьому, а в тому, що гідних супротивників для нього представлено не було. Крім того, вибори в країні відбувалися в момент формування нового протестного демократичного руху. Проте, політолог переконаний, що перемога ця - це «кінець путінської епохи», адже відповісти на питання, в чому полягатиме політичний курс нового президента, поки неможливо, та й до того ж проблема легітимності влади до кінця не вирішена.

У такій ситуації можливий розвиток двох можливих сценаріїв для Росії. Перший полягає в тому, що якщо уряд і далі буде проводити конструктивні реформи і візьме під жорсткий контроль всі напрями, обмеживши економічні свободи не тільки простого населення, а й середнього класу - в такому випадку в державі неминуче спалахне революція. Такий розвиток подій можливий вже через кілька років, коли остаточно оформиться і зміцніє опозиція.

Про можливість «Майдану» в Росії говорить і опозиціонер М.Касьянов. Але вона відбудеться тільки в тому випадку, якщо через кілька років команда Путіна не піде з Кремля. У нового президента є кілька років, щоб підготувати стратегію свого відходу. Якщо ж цього не станеться, тоді не тільки середній клас, а й просте населення стануть вимагати від уряду великих змін за допомогою революційних виступів.

Оскільки внутрішні реформи проводилися з перемінним успіхом, більшість з них були провальними, тому В.Путін може зробити спробу вирішити проблему своєї легітимності шляхом невеликої війни, хай навіть економічної. В умовах, коли економіка Росії нестабільна, ресурси скорочуються, а збройні сили за своїм потенціалом не можуть зрівнятися з американцями чи китайцями, то російському уряду не залишається нічого іншого, як розбиратися з більш слабкими супротивниками, Україною і Білорусією. І якщо з білорусами більш-менш можна налагодити конструктивний діалог, то щодо українського президента існують великі сумніви.

Таким чином, не виключена ситуація, коли Україна стане просто пішаком в політиці Путіна, який буде за її рахунок піднімати свій рейтинг. Але ж слабкість держави від цього не зникне.

На думку керівника центру «Стратагема» Юрія Романенко, Путін опинився в ситуації, яка існувала в Україні в 1999-2000 роках, коли до влади знову прийшов Л.Кучма. У той час населення України теж втомилося від марних обіцянок про проведення реформ у житлово-комунальному комплексі, в охороні здоров'я, поступово посилювалося невдоволення з приводу корумпованості чиновників і величезного розриву між соціальними верствами. Кучма чудово розумів, що проблема, яка склалася, вимагає негайного вирішення, проте його найближче оточення не дозволило йому нічого робити. Невдоволення народу урядом спочатку вилилося в «Україну без Кучми», а потім і в помаранчеву революцію. Експерт упевнений, що якщо Путін здійснить ту ж помилку і не проведе внутрішнє реформування, то в Росії відбудеться аналогічна ситуація, народ підніметься з акціями протесту.

На думку Романенка, на першому етапі Путіну не залишиться нічого іншого, окрім як виконати деякі програмні положення опозиції, а також взяти до уваги частину ліберальних вимог, висунутих Прохоровим. Цілком можливо, що більше коштів потрапить не в кишені олігархів, а надійде на задоволення потреб народу. Передбачати, до чого це призведе, поки не можна, оскільки існує і зворотна сторона медалі. Якщо він буде загравати з опозицією і лібералами, то цілком може позбутися підтримки тієї частини населення, яка віддала свій голос за нього на виборах.

Основна причина того, що Росія опинилася в подібній ситуації, - це боязнь російського уряду, що проведення реформ щодо посилення країни неодмінно призведуть до серйозних зіткнень зі Сполученими Штатами Америки і Китаєм. Але ж абсолютна пасивність Кремля ніяк не може усунути подібні загрози, вона лише відтягує їх на більш пізній термін. За словами Ю.Романенко, сьогоднішня Росія сильно нагадує Російську Імперію 1914 року, яка теж залежала від іноземного капіталу, не мала потужної військової системи.

Якщо новий російський президент відмовиться від звичної для нього практики передачі повноважень бюрократам і затягування поясів (що, до речі, впроваджує і Янукович в Україні), тоді Росія має шанс знову включитися в процес перерозподілу сфер впливу в світі. Якщо ж цього не відбудеться, країна дуже швидко втратить всякий авторитет, втягуючись у локальні конфлікти, які все більше будуть підривати ресурсну базу.

Що ж стосується ролі України при такому розвитку подій, то, на думку експертів, її неминуче чекає посилення тиску в усіх напрямках - від газових і торгово-економічних відносин і до ідеології. Причому цей тиск зустріне підтримку більшості українського населення. Причина тому дуже проста - Янукович вже протягом декількох років використовуючи проросійські гасла, не просто відмовився від їх реального втілення, але і свої обіцянки поліпшити життя народу втілив в життя з точністю, та навпаки - велика частина українського населення опинилася за межею бідності.

Росія, опинившись перед необхідністю модернізації політичної системи, почне шукати шляхи захисту власних інтересів. І тоді реальністю стануть і погрози Москви припинити транзит газу через українську територію, і заборона на ввезення українських товарів до Росії з метою втягування України в Митний союз. Але це все не настільки важливо. Так, олігархи звикли наживатися на співпраці з РФ, але вони запросто здадуть ту ж газову трубу в обмін на надання гарантій поповнення їх власних рахунків за рахунок створення консорціуму. І це може відбутися в самий найближчий час.

Але в нових умовах завдання Росії буде набагато складніше. Український уряд повинен буде прийняти непросте рішення - і далі залишатися сірою зоною в транші між Росією і Заходом, чи все-таки перейти на бік сусіда. Експерти, між тим, впевнені, що Янукович до такого рішення поки не готовий, вважаючи за краще і далі сидіти на двох стільцях, мотивуючи це євроінтеграцією.

Політологи висловлюють припущення, що для Януковича неминуче схиляння до Росії, оскільки Москва для збереження свого статусу буде чинити сильний економічний вплив. Такий тиск очікується вже восени, коли в Києві буде йти підготовка спочатку до парламентських, а потім і до президентських виборів. І в даний час ні про яку двовекторну політику України говорити не доводиться.

Якщо ж Російська Федерація зробить кроки до екстреної модернізації, то Україна цілком може разом з нею зайняти певне місце в переділі сфер впливу в світі.

Як будуть розвиватися події, і які наслідки вони матимуть для України, покажуть уже кілька наступних років.
0

Коментарі

Гість: Лукаш

112.03.12, 13:46

Що чекати? Нічого доброго.

    212.03.12, 14:35

    росія не може без війни,

    або на зовні, або всередені проти одної
    зі своїх частин, або відразу проти всього
    свого населення

      312.03.12, 15:04Відповідь на 2 від crys

      росія не може без війни,

      або на зовні, або всередені проти одної
      зі своїх частин, або відразу проти всього
      свого населення
      В любом случае, у Украины очень мало возможностей влиять на процессы, происходящие в России. А вот использовать эти процессы в своих интересах можно и нужно. Поэтому нужно не оценки давать, а искать общие интересы.

      В случае взаимной полезности и добрососедских отношений, любым антиукраиским силам как в России, так и в Украине будет намного сложнее проводить свою политику и свою агитацию.

      Разумеется, это вовсе не значит, что при отстаивании своих интересов не нужно проявлять твердости. Но эта твердость будет гораздо эффективнее, если ей будут сопутствовать корректность и доброжелательность.

        412.03.12, 15:48Відповідь на 3 від Хайдер

        Поэтому нужно не оценки давать, а искать общие интересы.інтереси росії: віддай ГТС, віддай облгази, віддай керченську протоку,
        віддай Крим (бухти та пляжі)

        Разумеется, это вовсе не значит, что при отстаивании своих интересов не нужно проявлять твердости. Но эта твердость будет гораздо эффективнее, если ей будут сопутствовать корректность и доброжелательность.звичайно, що дратувати носорога не треба

        крим України у Москви є ще внутрішння головна біль: як утримати свої теріторії,
        при цьому ще нещадно грабуя їх, треба чимсь відволікти - пограбувати сусіда,
        так досягається внурішньоросійський компроміс

          512.03.12, 15:53Відповідь на 4 від crys

          крим України у Москви є ще внутрішння головна біль: як утримати свої теріторії,
          при цьому ще нещадно грабуя їх, треба чимсь відволікти - пограбувати сусіда,
          так досягається внурішньоросійський компроміс
          Это какие такие российские территории удерживаются в составе РФ возможностью (хотя бы гипотетической) пограбить соседей?

            612.03.12, 16:08Відповідь на 5 від Хайдер

            крим України у Москви є ще внутрішння головна біль: як утримати свої теріторії,
            при цьому ще нещадно грабуя їх, треба чимсь відволікти - пограбувати сусіда,
            так досягається внурішньоросійський компроміс
            Это какие такие российские территории удерживаются в составе РФ возможностью (хотя бы гипотетической) пограбить соседей?
            Москва для прикладу,
            як лужков обхажував крим, щоб бути мером

              712.03.12, 16:19Відповідь на 6 від crys

              крим України у Москви є ще внутрішння головна біль: як утримати свої теріторії,
              при цьому ще нещадно грабуя їх, треба чимсь відволікти - пограбувати сусіда,
              так досягається внурішньоросійський компроміс
              Это какие такие российские территории удерживаются в составе РФ возможностью (хотя бы гипотетической) пограбить соседей?
              Москва для прикладу,
              як лужков обхажував крим, щоб бути мером
              Да ну, глупость. Лужок в Крыму зарабатывал себе скандальную популярность. Только и всего.

                812.03.12, 16:34Відповідь на 7 від Хайдер

                Лужок в Крыму зарабатывал себе скандальную популярность. Только и всего.правильно, краще бити хохлів гуртом, ніж биться між собою,
                нехай навіть тільки на словах