Знайомтесь: «Банда п’ятьох»!

za_dvumya_zajcami

Колись в Китаї після Мао Цзедуна у вищому державному керівництві була викрита «банда чотирьох», її знищив Ден Сяопін - і Китай почав стрімко розвиватись. 

Всі ми в Україні є заручниками «банди п’ятьох».

Що це за "банда"?:

-ірраціоналізації свідомості та суспільної ідеології;

-інфантилізації поведінки нашого населення;

-патерналізації стосунків між громадянами та державою;

-соціальної структури в форматі рабських традицій;

-аутсайдерності, примітивізму нашої суспільної системи.

Нормальне життя від нас закрито на пять замків, така от оказія. Доки ми не розгромимо, не нейтралізуємо «банду п'ятьох», ніякий соціальний прогрес, ніякий динамічний цивілізаційний розвиток нам не світить. Процес соціальної дебілізації народу – це вже наслідок панування «банди п’ятьох».

Саме жахливе, що ми до того нормального життя навіть і не тяжіїм. Ну, на словах, на рівні поверхового глузду та декларацій, ми всі за прогрес, за справедливість та демократію. Якщо ж перейти до конкретних речей та конкретних позицій, то від нашої прогресивності не залишається і сліду. Досить увійти у тло нашого національного життя, в конкретні цінністні позиції – і ми бачимо, наскільки сучасна українська людина реакційна, ретроградна і консервативна, яку сильну владу над нею тримає ота «банда п’ятьох».

Уявімо собі на годинку фантастичну картинку: нам збудували ідеальне місто з досконалими житловими будинками, коммунікаціями, з усією необхідною соціальною інфраструктурою, з повноцінними робочими місцями, з усім-усім, що необхідно для нормального, повноцінного життя. Роздали інструкції, як користуватись усім, яких правил дотримуватись, які вимоги до співжиття в цьому ідеальному місті пропонуються. Потім заплановану кількість наших звичайних людей запустили в це місто. Пропоную кожному намалювати картинку, що відбуватиметься далі і поділитись своїми замальовками з іншими. В мене ж залишається одне запитання до цієї ситуації: через скільки часу життя в цьому ідеальному місті повністю нівелювалось би до стану нашого звичайного, пересічного життя зі всіма його вадами та проблемами? .

Давайте увімкнем таке провокативне мислення, щоб побачити, а що власне всередині нас заважаэ нам рухатись до нормального? Адже життя людини, життя суспільства насправді лише на 10% залежить від того, що знаходиться навколо вас і на 90% - від того, що знаходиться всередині особистості, спільноти. Думаю , що пріоритет внутрішнього над зовнішнім–це такий верховний, божий задум.

Якби нове життя на Землі зароджувалось в Україні, воно ніколи б тут не зародилось, тому що його б завжди знищували завидні сусіди, затоптували б байдужі перехожі, зводило б зі світу оточення, нетерпиме до всього нового та незвичного.

До речі, дуже промовисте слово – «оточення». Ми всі, кожен з нас, оточений «бандою п'ятьох», нас давно оточили і взяли в полон. Ми всі знаходимось в стані цивільнополонених «банди пятьох» в таборі примітивної системи.

Через неповноцінну роботу сфери ідеального ми втратили поняття норми, нормального, втратили відчуття належного, достойного, прекрасного. Всі й ці поняття у нас атрофувались і поглинулись єдиним поняттям «звичайного», «звичного». Наше життя крутиться навколо звичного, призвичаєного. Особистість в нашому середовищі знаходиться під тиском агресивної шаблонізації, саме тому наше життя таке сіре та нецікаве.

Рабське середовище не пристосоване до філософських роздумів, в цьому середовищі навіть ліньки думати, що є добро, а що є зло? – А який смисл «заморачиваться», коли все-рівно прийдуть зверху і скажуть, що вважати добром, а що – злом, що є правильне, а що –неправильне, що дозволено, а що –не дозволено.

Сама велика поразка нашої незалежності полягає в тому, що після її одержання ніхто з сервіс-сервільних українських еліт не захотів зруйнувати, демонтувати оте звичне українське середовище рабських шаблонів поведінки. Ці легковажні, бездумні еліти навіть не акцентувались на цій проблемі. В силу свого непрофесіоналізму та безвідповідальності, еволюція українського громадського середовища була пущена на самоплив.

Якби до нас прийшло щось добре, нормальне і правильне, воно було б негайно пограбоване, покалічене, понищене, «бандою пятьох». Тільки не думайте, що ця «банда пятьох» - це якісь злі духи, які літають поміж українців. Ні, агенти цієї банди сидять всередині кожного з нас, ця банда невід’ємна від нас. Ця банда базується як в суспільному базисі, так і в структурах суспільної надбудови.

Цікава природа нашої протестної свідомості. Ми починаємо протестувати лише після того, як система зробить з нас жертву, як зламає нам якусь нашу життєву «кінцівку».  Характерно те, що ми протестуємо строго в рамках цієї «зламаної кінцівки». Якщо питання стосується нашої вцілілої кінцівки, то ми продовжуємо ... захищати систему. Нелогічно? – Зате звично для ірраціональної істоти.

Ми здатні консолідуватись лише навколо спільної болячки, навколо однаково «зламаних кінцівок». Коли в стані протестувальників є більш поламані системою суб’єкти та менш поламані, то це призводить до тертя та протиріч між ними. Ірраціональні особистості здатні обєднуватися лише під прапором спільних міфів, тому ці об’єднання такі нетривкі та крихкі.

В чому важливість та незамінність ідеологічних лідерів: такий лідер повинен весь час формувати «галявину» спільних міфів, спільних переконань протестувальників. Цю «галявину» потрібно постійно підстригати, розширювати і викошувати від бурянів, інакше прихильники втратять орієнтир спільності і рух заглохне.

Саме через таку обмеженість нашого протестного духу, наші протести такі мляві і самозатухаючі. Це мертві протести, це протести змертвілими частинками наших особистостей.

Інший вид протестів – це живі протести. Особистості, які не пропустили всередину себе «банду п’ятьох», або присутність яких в них мінімальна, мають в собі здорову душу, мають працюючі функції ідеалізації. Ці працюючі функції ідеалізації продукуютьнормальні поняття добра і зла, належного і неналежного, достойного та недостойного. Відповідно, протестна енергія таких особистостей чиста та послідовна, вона керується раціональними розрахунками. На жаль, частка таких здорових, чистих особистостей серед нашого населення сягає не більше пари процентів, тому вагомо впливати на поведінку більшості вони можуть лише при певних умовах.

В чому різниця між «мертвими» та «живими» протестами?

-«мертві» протести більш пасивні по формі та змісту, вони схильні до руйнації ненависних їм речей та повторення моделей поведінки своїх ворогів. «Мертві» протести характерні для поведінки непокірних, збунованих рабів, яким притаманна поведінка по моделі подвійної піралі «раб-рабовласник». Навіть після часткового задоволення вимог таких протестувальників їх поведінка різко змінюється;

-у живих протестувальників вимоги до своїх противників комплексні, дрібні подачки їх не цікавлять. Поведінка цих протестувальників цілеспрямована і послідовна.

При перших же успіхах в боротьбі з противником, в стані протестувальників виникають чвари та непорозуміння, так як «живі» протестувальники закликають усіх іти далі вперед до докорінної зміни стану в системі, а «мертві» протестувальники поспішають утилізувати одержані успіхи, задовільнити свої гострі потреби, після чого їх протестний запал різко знижується і вони стають ліниво-байдужими до протестної діяльності.

Згадайте, як після Майдану помаранчева еліта різко стала самозадоволеною та конформістською до всіх вад кучмівської системи. Вся помаранчева тусовка виявилася «мертвою» за своєю протестною сутністю. Всі подальші кроки у відповідності до намальованої мною схеми вона себе і вела: досить було кому з них «зламати» собі якусь кінцівку на шляху до влади-корита – і вони різко ставали «переконаними демократами», непримиренними та радикальними борцями. Але достатньо було рильцю пробитись до корита – і весь радикалізм щезав, «як роса на сонці», перевтілюючись в лоялізм та конформізм до існуючої системи. Кількість таких переходів від примиренного стану до непримиренного і назад – необмежена, це така філософія їх життя, філософія недолугих рабів.

Резюме. Наша подальша суспільна перспектива залежить лише від одного чинника: чи зможуть об’єднати свої зусилля наші “живі» особистості, чи вони, як завжди, спіткнуться на своїх ідеологічних примхах? Все інше - це накатана колія, по якій суне до прірви сліпий натовп.

http://hvylya.org/analytics/politics/12695-znajomtes-banda-pjatoh.html

Судочинство Печерського-випробовування суспільства на вошивість

С. Овчаренко. Судочинство Печерського суду як випробовування українського суспільства на вошивість
Приклад з Юлією Тимошенко – яскравий та наочний для автора цих строк як безпосереднього спостерігача. 
Поки писалася ця стаття – отримав повідомлення від нашого кореспондента, що з 15-го тому ЗНИКЛИ 213 сторінок справи. ЮВТ зауважила, що це – не перший приклад такого зникнення.
Суддя почав говорити, що ці матеріали 15-го тому – ксерокопія справи, що зробив Сергій Власенко. На що адвокат Плохотнюк відповів, що Сергій Власенко опрацював лише 14 томів – і п’ятнадцятого не торкався. 
Суддя Кірєєв нагадав, що адвокат Плохотнюк теж може бути відсторонений від процесу – бо весь час сперечається зі суддею…
А далі – по порідку: 
1. Якщо ТАКЕ твориться на очах усього світу – я уявляю, ЩО відбувається в судах, куди не прикута увага світової спільноти!
Отже, передусім, «розвалюються» одна справа за другою – але суд вперто розпочинає нову та нову. 
Спробували через Рината Кузьміна накинути, що ЮВТ замовляла Євгена Щербаня…
Знайшли якусь пенсіонерку, яка подала позов проти ЮВТ через звинувачення за те, що цей процес підштовхується з Банкової…
Про медичну сторону цього процесу вже писали: досить сказати, що «жовті» ЗМІ оголосили, що зі здоров’ям ЮВТ «нічого не відбувається», «вона відмовляється від медичного огляду…» - і таке ін.
Ми – про сторону юридичну та фактично: 
Суддя весь час звинувачує сторону захисту та Юлію Тимошенко, що ті «затягують процес», «виявляють неповагу до суду», «роблять багатослівні беззмістовні заяви, щоб затягнути процес». 
2. З самого початку Банкова та їх назначенець Родіон Кірєєв взяли курс на формальне виконання вимог Кримінально-Процесуального Кодексу при фактичному його ігноруванні. 
Спочатку – чинили перепони при призначенні адвокатів та захисників, в результаті чого Сергій Власенко та Микола Титаренко були взагалі відсторонені від ведення справи. 
Ої винуваченої. Таке одіозне юридичне відкриття Кірєєва здивувало світ та усіх в Україні – хоча вести процес за відсутності захисту та підсудної, мабуть, дуже комфортно. 
Комфортно працювати також 4 (чотирьом!) прокурорам – бо усю брудну роботу по проштовхуванню сфальсифікованих матеріалів робить сам суддя Кірєєв – да так, що прокурори взагалі тут зайві. 
Захисники весь час мінялися – наступні адвокати не встигали прочитати 5 тисяч сторінок справи за дві-три доби. 
Отже – у залишку – маємо адвокатів, що так і не встигли прочитати усі матеріали справи. Тим більше, що положення КПК про право адвоката знайомитися зі справою серйозно обмежувалося у часі та просторі внутрішнім розпорядком суду, до того ж штучно ускладненому суддею Кірєєвим. 
Це створювали умови для приховування та фальсифікації матеріалів справи – щодо подій, фактів, доказів…
Як у такому багатотом’ї знайти фальш?
Але адвокати таки знаходять їх… 
3. У цей час – з 7 серпня ЮВТ ув’язнена в СІЗО. Не будемо пов’язувати ні з законом, ні, окремо, з КПК. 
На війні як на війні – Юлія Тимошенко – не підсудна, а військовополонена української революції. Все. Отже – щодо неї можна правил не дотримуватися….
Тепер різко утруднене спілкування підсудної з її адвокатами. Тепер проти прав, що надаються КПК для захисту – на заваді стають внутрішні правила не тільки суду – але ще й СІЗО. 
Ми вже писали неодноразово, що при тоталітарному устрої ведучу роль відіграють не Конституція та закони – а правила внутрішнього розпорядку органу виконавчої влади. 
Посилання нещасного адвоката Сірого на КПК, закони та Конституцію – суддя трактує як «беззмістовні судження та твердження». 
Без пояснень диктатора положення закону та Конституції не діють взагалі.
КПК дозволяє без обмеження часу захисту працювати з обвинуваченою – але на заваді – внутрішній розпорядок СІЗО, який скасовує право ув’язнених (не винуватих за вироком!) спілкуватися з захисниками. 
Юлія Тимошенко свідчить, що за 24 дні ув’язнення в СІЗО їй вдалося лише двічі поспілкуватися з захисниками (!). На що Кірєєв повторює як сталінський замполіт: «Вам була надана можливість скористатися вашими правами» 
(Не зуміли – ваша справа…). 
Наполегливе прохання захисту про зустріч чи зміну запобіжного заходу – незмінно трактується лише як «затягування процесу». «неповага до суду» та ін.
Юлія Тимошенко свідчить нам про те, що щоденний процес з 9.00 до 18.00, 19.00 та навіть 20.00 позбавляє можливості адвокатам спілкуватися з обвинуваченою – бо за внутрішнім розпорядком після 19.00 припиняється спілкування навіть з адвокатами… 
Така щоденність процесу, схожого на знущання не дозволяє підготуватися належним чином її адвокатам та підготувати підсудну (ЮВТ – не юрист за фахом). 
4. Крім усього цього – під час самого процесу суддя Родіон навмисно читає тихо, невиразно, похапцем…(Щоб проскочити фальсифікати?). 
Сьогодні захисниця Євгенія Карр – дочка ЮВТ, попрохала суддю читати голосніше, чіткіше та повільніше. 
На що той не звернув ніякої уваги. 
Коли те саме попросили народні депутати, що сиділи в залі – суддя видалив депутатів з зали. 
Тобто – як справедливо зауважив адвокат Сірий, процес носить викривлений та уявний характер. 
Вочевидь, Сірого теж відсторонять від справи. Як до того – Миколу Титаренка. 
5. З самого початку суд прагнув наблизитися до сталінських зразків – щоб і захист також призначав суд. В сталінські часи адвокат часто-густо просив посилити покарання для власного клієнта…
Влада випробовує нас на міцність та вошивість. 
В 1920 році Україна цей іспит не витримала. Отримала Голодомор та поїдання власних дітей...

С. Овчаренко.
http://svetiteni.com.ua/5543-s-ovcharenko-sudochinstvo-pecherskogo-sudu-yak-viprobovuvannya-ukrayinskogo-susplstva-na-voshivst.html
 

Як це робилося в Прибалтиці, і як це робиться у нас.

Як це робилося в Прибалтиці, і як це робиться у нас, або про одну тенденціюЦе аксіома: якщо влада припиняє виконувати, покладені на неї суспільством функції, то рано чи пізно суспільство ті функції почне виконувати самотужки.
Тобто за нефункціональної влади обов'язково виникають функціональні самоорганізаційні альтернативні суспільні структури.
В першу чергу ці процеси стосуються сфер захисту прав і свобод, життя та житла, забезпечення недоторканності майна та іншої власності, боротьби зі злочинністю. Інколи такі самозахисні дії набувають досить жорстких форм.
Наприклад, свого часу відомий литовський екс-дисидент Атанас Терляцкас розповідав як на початку 90-тих в Прибалтиці було подолане таке явище як рекет.
Бізнесменам якось набридло потерпати від цього різновиду бандитизму. Чекати ж обіцяного реформування правоохоронної і судової систем, що по своїй суті на той час ще залишались совєцькими і надзвичайно корумпованими, певні бізнесові кола не стали. Вони просто оголосили рекетирам війну.
Одного дня, без будь-яких попереджень розпочався відстріл найвідоміших і найжорстокіших ватажків рекетирських банд. При цьому все робилось своїми руками.
А після здійснення чергового такого штибу, назвемо речі своїми іменами, теракту, винуватець у супроводі адвоката, колег та журналістів влаштовував прес-конференцію, а потім здавався правоохоронцям. Така публічність сформувала певну громадську думку.
На відсидку ж "вільні стрілки" йшли свідомо, готові отримати будь-які терміни буцегарні. Навзаєм на весь час ув’язнення їх колеги брали на себе зобов’язання утримувати на гідному рівні родини сміливців та опікування їхнім бізнесом.
Після низки гучних акцій, коли бандюки переконались у затятості бізнесменів, рекет спочатку в Литві, а згодом і в Латвії з Естонією зник як явище. А держави поспішили із судовою та правоохоронною реформами із одночасною досить серйозною кадровою чисткою цих органів.
Тобто, коли суспільство в особі бізнесменів, почало брати на себе, най і частково, функції влади, держава почала рахуватися із суспільними потребами.

Ну, а тепер про українські реалії...

Можна зауважити, мовляв, менталітети у нас із прибалтами різні. Та й скільки тієї ж Литви, тотожної територійно Харківській, а за населенням Донецькій областям. А тому, якщо в Прибалтиці такі процеси набувають гучного і масового вигляду, то у нас, якщо щось подібне і трапляється, то воно має спонтанний і відносно локальний характер.
Можливо, такі закиди і мають певні резони. Але чомусь наші владні рехворматори, коли їх запитуються, чому не використовується корисний досвід прибалтів або ж грузинів, теж торочать про різні менталітети та не співставність територій і населення.
Наприклад, про неможливість скористатися грузинським досвідом реформування міліції саме через ці ментально-територійні розбіжності України та Грузії казали як нинішній міністр Могильов, так і його попередник Луценко.
Виникає підозра, що це лише відмовки, які виправдовують і неспроможність, і небажання наших владоможців, незалежно від їх кланової належності, взагалі провадити будь-які дійсно ефективні і давно назрілі перетворення.

А тим часом суспільство починає по-своєму реагувати на владну бездіяльність ...
Цю історію повідав мій давній приятель, в минулому опер і працівник прокуратури. Йому ж ця історія стала відомою від колишніх колег.
Якось в одному із віддалених прикордонних харківських сіл об'явились, поселившись у місцевого п'янички, зальотні волоцюжного штибу елементи. Все село здогадувалось, хто вони за такі, але позаяк до часу сумнівна публіка промишляла десь на стороні, місцевих не чіпала, то й поселяни на них особливої уваги не звертали. Як не звертали уваги і правоохоронці.
Але трохи обжившись та огледівшись кримінальна публіка почала порушувати одне із наріжних правил злочинного світу – не "с…ри, де живеш".
Спочатку у селян почав зникати дріб'язок, що погано лежав: у кого сокира з молотком, у когось серпужок, то свіжовипрана білизна з мотузки...
Далі більше. Зі ставку почали щезати гуси із качками, кури і кролі із двору, дрова з під двору, городина з городів, консервація з погребів...
Селяни для початку спробували у голови сільради та дільничного з'ясувати: мо ті якось даною їм владою розбишак угамують.
Але голова порадив, аби місцеві із зальотними спробували по-доброму якось домовитись. І сам, такий же поселянин, додав, якщо елементи виявляться не контактними,то, мовляв, ви й самі відаєте як чинити із ними.
А дільничний був ще категоричнішим: не спійманий – не крадій. Документи він у чужинців перевірив – вони хоча і з "біографією" у кожного, але в порядку, усі числяться за якоюсь фірмою – типу будівельна бригада за викликом. Тобто підстав взяти за гузно крадійкувати публіку у нього немає.
А на прощання дільничний порадив, або нехай поселяни звернуться до райвідділу із офіційною заявою – і тоді оперативники візьмуть зальотних у розробку, або ж най самотужки із ними розберуться.
Та селянам менти в селі непотрібні були, тому й вирішили для початку якось мирно із "гостями" узгодитись, надіславши до вуркаганів делегацією із трійко дядьків.
Але розмови не вийшло. Кримінальники делегацію послали, обурившись, що "калхознікі савсєм нюх патерялі", пред'яви "галімиє" авторитетним пацанам пред'являють.
А от даремно. Бо нюх не "калхознікі" втратили, а елементи.
Я вже згадував – село те прикордонне. І головним промислом поселян була контрабанда. Безпосередньо нею переймались далеко не всі, але жило з неї практично все село. Там існувала певна спільнота серйозних, неговірких і метикуватих дядьків із чітко розподіленими поміж ними функціями: хтось їздив за товаром, хтось його переправляв через кордон, хтось зберігав, а хтось вивозив і реалізовував.
До свого кола дядьки мало кого допускали. Втім, іншим поселянам із цього теж був свій зиск. Комусь через можливість купити якийсь крам по східній ціні, комусь через можливість заробити, позичивши незасвічене авто для вивезення товару або надавши можливість переховати до часу товар у своєму обійсті, а комусь і просто через заробітки на якихось допоміжних роботах типу завантажити/розвантажити.
Зрозуміло, що дещиця перепадала і голові сільради, і дільничному, і комусь із райвідділку. Але візити до села, навіть задля розборок із елементами, невтаємничених в місцеві оборудки правоохоронців із району селянам аж ніяк потрібні не були. Тому дядьки й вирішили розібратися самотужки.
А тим часом зайди зовсім знахабніли. Одне за одним: полишений в полі через поламку тракторець до цурки розкурочили; скутер поштарки, поки та заносила пенсію до немічної бабці, із-під двору поцупили; до молодиць почали чіплятися...
Ну, а останньою краплею став напад на місцеву бабцю-самогонницю. Поки стара до льоху полізла, вони її в ньому закрили, із дому увесь самограй і зароблену на ньому готівку витягли. А виходячи з подвір'я нарвались на місцевого, що завітав до бабці за оковитою. Відмотузили до напівсмерті поселянина.
Терпець дядькам увірвався. Як там воно було, лише вони та ніч знають. Але одного чудового ранку село зітхнуло полегшено. Зайди зникли.
Усе село, район, ментура чудово відають – лежать ті бандюки десь у прикордонному лісі надійно прикопані. Але діла до того ні в кого немає. Ментам менше клопоту із криміналітетом розбиратися. Району те все паралельно. А простому люду, так і взагалі – - чим менше бандюків, тим їм більше щастя...
Мені зауважать, знайшов приклад самоорганізації. Одна ОЗУ іншу уконтрапупила. Так то воно так, але не зовсім.
Бандюки криміналом безпридєльним переймались так би мовити за велінням душі, бо нічого іншого робити не вміли і не хотіли. А дядьки свій промисел організували вимушено, бо держава із місцевою владою їм іншого вибору не залишили.
Ми живемо в системі, за котрої влада нам пристойно ні заробляти, ні жити у більш-менш законний спосіб не дає, сама повсякденно порушуючи нею ж встановлені закони. Та ще й до того ж не захищаючи нас, а часто-густо залишаючи простий люд наодинці проти бандюків.
А якщо парафразувати одну відому сентенцію від Кучми, про неможливість розрінити, де закінчується влада і починаються бандити, то нам залишається жити за своїми законами, захищаючись у свій самозахисний спосіб і від бандюків, і від влади.
Мало того, подібні історії колективного та індивідуального спротиву цій системі – затятість бабці, котра шмаляє із берданки по "беркуту"; розлючений натовп в Маріуполі , котрий заледве не розтоптав ДАІ-шників і наряд міліції заодно із ними; чоловік, котрий випускає обойму в лікаря за те , що той взяв хабаря за лікування вже померлої матері; краматорський молотобоєць , котрий замість викликати міліцію, лупить автокрадія до реанімаційного стану – це вже ТЕНДЕНЦІЯ!
А, можливо, і пам'ятки для тих, кому допекло?..

Валерій Семиволос
http://svetiteni.com.ua/5491-yak-ce-robilosya-v-pribaltic-yak-ce-robitsya-u-nas-abo-pro-odnu-tendencyu.html

Віхи тижня. Медведєв зробив найкращий подаруночок

Хорошковський заблищав генеральськими зірками

Валерій Хорошковський В ідеалі День Незалежності для молодої держави повинен стати чимось на зразок періоду Олімпійських Ігор в античному світі, коли війни і конфлікти затихали. Але вітчизняна політична еліта не збирається повторювати пройдене багато століть назад, вважаючи за краще розкручувати маховик протистояння.

Навряд чи хтось поставить під сумнів право глави держави на честь Дня Незалежності нагороджувати державними нагородами. Але цього разу їх кількість була явно неадекватною ситуації в країні. При цьому нова зірочка на погони міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова виявилася квіточками в порівнянні з присвоєнням звання «генерал армії» голові СБУ Валерію Хорошковському. Зірки і лампаси дивно виглядають на костюмі мультимільйонера і медіамагната, погано поєднуючись з ритуальними обіцянками Віктора Федоровича укласти таки угоду про асоціацію з ЄС.

У якомусь сенсі корисним був заклик Януковича під час святкового засідання до підлеглих навчитися пояснювати співгромадянам сенс перетворень, що відбуваються в країні. Дійсно, через рік після оголошення реформ за двома десятками напрямів мільйони українців перебувають у щасливому невіданні про те, що ж міняється в нашій країні. У глави держави поки куди краще за турботу про наповнення гаманців громадян виходить малювати плани перетворення Конституції і реформування виборчого закону. Напевно, Віктор Федорович не в курсі, що кожна друга молода людина вже готова брати участь в протестах проти дій влади.

Народ не повинен заважати влади відзначати свята

Турчинов, Кириленко, Яценюк і Кармазін біля бійців спецпідрозділу ”Беркут”, які стоять в оточенні. Київ, 24 серпня Але цими знаннями в повному обсязі озброєні силовики, які не дозволили представникам опозиції провести народний марш вулицями столиці в день Незалежності. Київська влада «потурбувалася» про спокій учасників народних гулянь на Хрещатику, добившись судової заборони на демонстрації. У парку Шевченка при цьому зібралося не так мало людей, як показують офіційні ЗМІ, але і не настільки багато, щоб перетворити 24 серпня в день початку всеукраїнської революції. Відозва Юлії Тимошенко, передана з Лук`янівського СІЗО, не змогла стати планом дій для супротивників Віктора Януковича. Юлія Володимирівна переживає кризу жанру і дефіцит конструктивних ідей. Консолідувати опозиціонерів змогла, мабуть, лише Ганна Герман. Президентський радник не тільки прозоро натякнула, що лідери опозиційних партій регулярно проводять неформальні консультації на Банковій, але і проігнорувала вимоги навести докази цих неромантичних рандеву.

Втім, деякі політики зуміли вирізнитися. Олег Тягнибок своїм запливом в Дніпрі у супроводі соратників не тільки нагадав про «Свободу», але і анонсував бадьоре святкування Дня Незалежності в 2012 році: за декілька місяців до парламентських виборів претенденти на депутатські мандати змагатимуться в оригінальності. Віктор Ющенко, долаючи тяжкість антирейтингу, здійснив сходження на Говерлу. Втім, це повідомлення вже з розряду туристичної, а не політичної хроніки.

МВФ не здається

Микола Азаров і Віктор Янукович під час засідання з питань відзначення 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війніНеприємний подарунок до свята підніс офіційному Києву Міжнародний валютний фонд, експерти якого прибудуть до України не раніше жовтня. Відповідно і розраховувати на кошти чергового траншу уряду найближчим часом не варто. Микола Азаров, звичайно ж, запевнив, що країні ці гроші зовсім ні до чого, і в економіці спостерігаються виключно позитивні тенденції. Напевно, Миколі Яновичу варто нагадати, що далеко не кожен пенсіонер здатний, подібно до глави уряду, назбирати мільйон, відкладаючи з пенсії. А ще прем`єрові пора б стати жорсткішим, а то підлеглі чиновники розперезалися. То гуманітарний міністр Табачник доповідає про 100-процентну готовність шкіл до навчального року. То віце-прем`єр Тігіпко, немов усвідомивши наслідки скоєного, заявляє, що рішення про злиття «Сильної України» і Партії регіонів ще не остаточне. Кабміну як ніколи потрібна гучна кадрова чистка, але хто дасть гарантію, що першим претендентом на виліт не стане діючий прем`єр? Та і «дивуватися» він щось часто став останнім часом. То його дивує стан українських лікарень, то вражають ціни на шкільну форму. У якій країні живе прем`єр-міністр України?

Кращий подаруночок – від Медведєва

Віктор Янукович і Дмитро Медведєв під час зустрічі в Сочі. 11 серпня

Негласний конкурс на найефектніше поздоровлення українців з Днем Незалежності виграв російський президент. Пан Медведєв запропонував нашій країні скористатися за білоруським прикладом «інтеграційною знижкою» на газ і дав зрозуміти, що співпрацювати з Україною за формулою Януковича «3+1» Митний союз (тобто Росія) не збирається. Виключно по дружбі – як завжди.

Євген Магда

http://www.unian.net/ukr/news/news-453557.html

Е. Лукас: ще 10 років Україні буде важко

Британський експерт із питань центральної і східної Європи Едвард Лукас вважає, що в найближчі 10 років внутрішньополітична ситуація в Україні залишатиметься нестабільною з огляду на тиск з боку "путінської" влади Росії.

Едвард Лукас

Едвард Лукас вважає, що найбільша проблема України - скорумпований і нікудишній політичний клас, здатний ще наробити багато шкоди. Пан Лукас, заступник редактора британського часопису Economist, - автор книги "Нова холодна війна і як її виграти" (2008). На початок - у чому він вбачає головні здобутки і найбільші прорахунки української влади за 20 років української незалежності?

Едвард Лукас: З того, що вдалося, - це те, що Україна стала повноцінною незалежною державою з власною політичною системою, економікою і з власною ідентичністю. 20 років тому впевненості в цьому не було. Зараз це видається надто різким, але тоді багато хто говорив, що Україна не є нормальною країною, що всі її кордони - штучні: чому там опинилися Одеса, Чернівці, Крим, Львів і т. д. 
"20 років незалежності утвердили в свідомості людей ідею України як окремої держави" Е.Лукас
Дехто висловлював досить легковажні припущення, що мовні поділи всередині України призведуть до невдачі спроб створити державу. Це змінилося. Україна має свою ідентичність як країна. Гадаю, це чудово ілюструють футбольні матчі між командами України і Росії, коли незалежно від мови спілкування, вболівальники підтримують українську збірну. 20 років незалежності утвердили в свідомості людей ідею України як окремої держави. Україна - не Росія  Інша позитивна річ - політична система України відрізняється від російської. Наприклад, українських призовників не посилають воювати у Чечні або у Грузії. І хоча я стурбований тенденціями останніх кількох років, але все одно в Україні і засоби масової інформації, і політичний ландшафт відзначаються плюралізмом, якого і близько немає в Росії: тут немає відповідника Владіміра Путіна, немає відповідника російської ФСБ - українських "силовиків", так би мовити. Це позитивні моменти.
"Михоч і не повністю змарнували ці 20 років, але це були 20 років здебільшого втрачених можливостей у справі інтеграції України в ширшу європейську родину." Е.Лукас
А негативом стала неспроможність швидко інтегрувати Україну з Європою. Це можна пояснити значною мірою тим, що Україна успадкувала некомпетентний, непридатний, провінційний радянський чиновницький

апарат, який був просто нездатний готувати країну до інтеграції з ЄС. Зі свого боку, Європейський Союз також не продемонстрував стратегічного бачення в ставленні до України. Тому ми хоч і не повністю змарнували ці 20 років, але це були 20 років здебільшого втрачених можливостей у справі інтеграції України в ширшу європейську родину.

Бі-Бі-Сі:

Чи не такі самі висхідні позиції - зокрема, успадкована з радянських часів бюрократична машина - були в балтійських держав? Але вони вміло використали шанс. Тут ще важить фактор історичний? 

Едвард Лукас: Балтійські країни - це особливий випадок. Вони ще мали історичну пам'ять про незалежну державність. Там були люди на зразок Леннарта Мері, Валдаса Адамкуса, Вайри Віке-Фрайберги і інші, які мали досить чітке уявлення про незалежність Естонії, Литви, Латвії. Їм дуже пощастило, що їхні країни були під радянською владою набагато менше, ніж Україна: вони не пережили жахливого "обезголовлення" внаслідок голодомору, який залишив глибокі історичні шрами. Крім цього, вони дуже маленькі, а в країні на кілька мільйонів легше проводити зміни, ніж у великій країні на 40-50 мільйонів. Та й суто географічно вони розташовані ближче до Заходу, що дало можливість Фінляндії, Швеції, Данії прийти на допомогу їхнім сусідам. Як на мене, порівняння з балтійськими країнами досить цікаве, але не дуже показове. 

Бі-Бі-Сі: Повертаючись до досягнень і прорахунків за минулі 20 років, як часто вам, як експертові з питань східної Європи і колишнього радянського простору, доводиться розтлумачувати різним аудиторіям у Британії чи США відмінності між Україною і Росією, пояснювати, чому Україна важлива. Як змінилося сприйняття української держави на Заході?  Байдужість як норма? Едвард Лукас: Чесно кажучи, я вважаю це запитання дещо неврастенічним - і відповім на нього непрямо. Воно досить поширене. Про це скрізь запитують, від Естонії - до Грузії та Азербайджану: "Що про нас думають за кордоном?" Відповідь завжди одна: більшість людей не дуже замислюються про зовнішню політику. Коли думають про зовнішню політику, то говорять про кілька великих країн на зразок США. 
"Я не думаю, що багато британців зможуть правильно розрізнити на мапі Марокко та Алжир. І я думаю, що їм так само складно буде відрізнити на мапі Європи Україну від Білорусі. Це не є частиною їхнього життя - і це нормальний стан справ." Едвард Лукас
Ніколи не буде так, щоби люди, які не є експертами із закордонної політики, цікавилися особливостями розвитку чи проблемами далеких країн. Віддалені європейські країни цікаві британцям не більше, ніж країни Північної Африки. А я не думаю, що багато британців зможуть правильно розрізнити на мапі Марокко та Алжир. І я думаю, що їм так само складно буде відрізнити на мапі Європи Україну від Білорусі. Це не є частиною їхнього життя - і це нормальний стан справ. У середовищі експертів і політиків існує чітке розуміння: Україна - велика. Тому, з одного боку, тут поділяють відому тезу про те, що Росія плюс Україна буде імперія; і усвідомлюють, що якби Україна стала частиною ширшого проекту російської гегемонії, то це було би стратегічною поразкою. А з іншого боку, розмір країни став перешкодою, бо це викликало страх у Євросоюзі: одна річ - прийняти до організації невеликі країни центральної і східної Європи, бо пов'язані з цим проблеми міграції, торговельних потрясінь і т. д. - великі. 
'Розмір означає, що, з одного боку, ви маєте значення, а з іншого, що вас остерігаються. Ось у такому ракурсі точаться політичні дебати про  Україну" Едвард Лукас

Інша річ - переговори про зону вільної торгівлі з Україною: зернове лобі відразу висловлює застереження щодо того, як конкурентне українське зерно вплине на фермерів у країнах ЄС. Проблема міграції також набагато більша. Такі аргументи, як на мене, непереконливі, але ілюструють мою думку. Розмір означає, що, з одного боку, ви маєте значення, а з іншого, що вас остерігаються. Ось у такому ракурсі точаться політичні дебати про Україну.

Бі-Бі-Сі:

І для української опозиції, і для української влади зовнішня підтримка чи заяви про таку підтримку (або її відсутність) за ці 20 років були важливим внутрішньополітичним чинником, як і для медіа-середовища в Україні. Зокрема, заяви з боку низки європейських країн і США щодо арешту Юлії Тимошенко посилають для української влади важливий зовнішньополітичний сигнал, чи не так? 
"Як на мене, це одна з характеристик політичних дебатів у посткомуністичних країнах, коли всі переймаються тим, як їхні дії виглядають на погляд із Брюсселя чи Вашингтона"
Едвард Лукас
Едвард Лукас: Це ознака недорозвинутої політичної системи, коли всі повсякчас говорять:"А що подумають за кордоном?" Коли щось іде не так, коли у Лондоні спалахнули вуличні заворушення, ми не думали, що про це напише Washington Post: десь на третіх-четвертих шпальтах одним абзацом газети згадували закордонну реакцію. Ми не проводимо свою політику так, наче ми виставлені у вітрині магазину чи десь на сцені - і на нас дивляться. Як на мене, це одна з характеристик політичних дебатів у посткомуністичних країнах, коли всі переймаються тим, як їхні дії виглядають на погляд із Брюсселя чи Вашингтона. Мене це не дивує, але вражає. Візьмімо Фінляндію: там нікого не хвилює, що за кордоном думають про партію "Справжні фіни". Тоді як у Латвії всі переймаються тим, чи партія "Все - для Латвії" (не ультра-права, а праворадикальна партія) не буде сприйнята за кордоном як неонацистська. Різниця у ставленні велика. Коли мова про суд на пані Тимошенко, то я вважаю його фарсом. Я вважаю, що він не сприяє гарному іміджеві України у світі - але набагато важливіше, що цей суд не сприяє утвердженню в Україні верховенства права і конституційності.

Бі-Бі-Сі: На останок - де ви бачите Україну через наступні 20 років? 

Фактор Росії

Едвард Лукас: Справді великою зміною через 20 років буде те, що "путінізм" вважатиметься великим провалом. Через 20 років Росія серйозно постраждає від демографічної кризи, занепаду інфраструктури, і люди запитуватимуть:"Куди ж поділися всі гроші від нафти і газу?" 
" Коли мова про часові рамки 20-25 років, то я налаштований оптимістично щодо майбутнього України ... Доти - особливо найближчі 10 років - буде дуже складно, тому що ви маєте, по суті, скорумпований і нікудишній політичний клас, який ще може наробити багато шкоди. " 
Едвард Лукас 
Здатність Росії впливати на українську політику зменшиться - хоча доти вона буде намагатися диктувати Україні - і попереду ще непрості стосунки. Але через 20 років здатність росіян маніпулювати українською політикою може бути меншою. І хочеться вірити, що через 20 років Україна буде або у Євросоюзі, або так близько інтегрована, що це не матиме значення, - за моделлю Норвегії чи Швейцарії. Але через 25 років - це точно станеться. Україна потрібна Європі - з демографічних причин і зі стратегічних міркувань.

Тому коли мова про часові рамки 20-25 років, то я налаштований оптимістично про майбутнє України.

Алевважаю, що доти - особливо найближчі 10 років - буде дуже складно, тому що ви маєте, по суті, корумпований і нікудишній політичний клас, закладений ще з самого початку існування України, який ще може наробити багато шкоди. Крім того, ви маєте проблемних сусідів - як Туреччину на півдні, так Росію на півночі. 

Доля України - більшою мірою, ніж будь-якою іншої країни, бо вона така велика, - лежить у руках самих українців. Ніхто з-за кордону не змушував Ющенка бути некомпетентним і не боротися з корупцією- він сам був некомпетентним і був корумпований; ніхто сторонній не примушував Тимошенко бути корумпованою - вона також не могла не  бути не корумпована в такій системі, ніхто не підштовхував Януковича до того, аби бути бандитом - він був бандитом і так його і сприймають на. Це все домашні українські явища - і врешті-решт, відповідальність за них лежить на самих українцях.

Я зустрічаю в лондонському Сіті, на міжнародних конференціях багато талановитих добре освічених українців. Може, настане час, коли ці люди підуть у політику. Бо поки що подібного між українськими політичками набагато більше, ніж відмінного - і це не комплімент.

«Дело Тимошенко» как апофеоз постмодернизма


Суд над Тимошенко - сегодня самая востребованная западными медиа тема. В то же время мало, кто понимает на Западе, что на самом деле происходит на этом судебном процессе, каковы главные мотивы его основных игроков и какие на нем возникают новые смыслы, дискурсы и тренды.
    
На мой взгляд, многое проясняется, если взглянуть на «дело Тимошенко» не только как на борьбу двух мощных украинских финансово-политических кланов за власть и собственность, но и как на противоборство модернизма и постмодернизма.

Нынешняя украинская власть - своеобразное порождение политического модерна. Ее кредо - это медленное, тяжеловесное, но неуклонное наращивание производства; это увеличенные объемы труб большого диаметра, чугуна, угля и стали; это миллиарды кубов прокачанного газа и миллиарды долларов присвоенных денег. Объединенная Европа когда-то создавалась из союза угля и стали. А правящую сегодня в Украине элиту можно было бы назвать как союз угля, стали и газа. Для этой элиты самыми главными лозунгами являются термины «стабильность», «развитие», «постепенность». А самыми сладкими словами - «бюджетные потоки», «западные кредиты», и «восточные транзиты».

Украинская правящая элита, во главе со своим монументальным президентом Януковичем, тяжеловесна, как чугун, опасна, как расплавленная сталь, неуклюжа, как шпалоукладчик, и предсказуема, как магистральные нефтегазовые транзиты. Главное ее желание - это медленная, спокойная эволюция в духе плановой советской модернизации. Ибо она знает главный секрет - «медленная модернизация означает быстрые заработки». Если, конечно, ты эту модернизацию полностью и единолично возглавляешь сам. Когда-то родоначальники первого социалистического государства расшифровывали коммунизм как «советская власть плюс электрофикация всей страны», а нынешняя украинская власть свой «коммунизм» могла бы расшифровать как «модернизация производства всей страны плюс монополизация власти и прибыли правящим кланом».

И вот этой элите, назовем ее «модернистской» или, скорее, «модернизаторской», противостоит контрэлита во главе с пассионарной Тимошенко.

Сама Тимошенко любит сравнивать себя с Жанной д'Арк. Хотя по психотипу, целям и мотивации, она намного ближе к Долорес Ибаррури или подзабытой сегодня Гладис Марин. Как Долорес и Гладис, Юлия - чистый продукт постмодернизма со всеми его особенностями. Как известно, сутью постмодернизма является отрицание законов (и экономических, и юридических) как таковых и разрыв любых причинно-следственных связей. Это абсолютный примат революции над эволюцией. Это замена поэтапного постепенного развития «прорывами», «надрывами» и «великими скачками». Это замена здравого смысла цинизмом, а совести -  справедливостью. Это торжество эстетики над этикой, китча - над классикой, гламура - над респектабельностью.

Для полной реализации планов Тимошенко - как и ее властным оппонентам - тоже нужна полная, абсолютная и единоличная власть. Только лозунг у нее был бы другой. Ее «коммунизм» - это «юлификация всей страны плюс западное обожание». То есть создание культа единственной «берегини страны», как главного и неповторимого эстетического, стилистического и политического критерия совершенства для нации и государства. И, конечно, преклонение зарубежных лидеров и бомонда.

В борьбе модернизма и постмодернизма выигрывает тот, кто сражается на своем поле. Аутентичным полем модернизма является завод, фабрика, предприятие. Аутентичным полем постмодернизма является телевизионное шоу, уличная сцена или зал суда.

Дело в том, что главным инструментом модернизма является менеджмент, талант правления. А главным инструментом постмодернизма является актерская игра, талант лицедейства и перевоплощения.

Поэтому модернизм проявляется только в управленческом движении. Он, как велосипед: при слишком медленной скорости заваливается либо налево в постсоветский авторитаризм, либо направо - в корпоративно-олигархическую вседозволенность.

А постмодернизм расцветает только, когда он стоит на своем месте - на сцене, неважно какой: парламентской, уличной или тюремной. Стоит ему начать двигаться куда-нибудь в сторону банальной экономики, как тут же исчезает все его очарование, блеск и притягательность.

Интуитивно чувствуя «свое поле», Юлия Тимошенко сделала все, чтобы сделать именно суд своим главным ристалищем с властью. Не на фабриках же ей нужно бороться за грязных рабочих и не в офисах за «белых воротничков».

Поэтому ей пришлось приложить немало труда, чтобы завоевать свое право на суд над собой, и еще больше сил, чтобы завоевать свое право на собственное тюремное заключение.   

Сначала она год не признавала действующую власть, называя президента «бандитом», «уголовником», «узурпатором власти». Власть попалась на ее провокацию и дала затащить себя в суд. Потом несколько месяцев Тимошенко называла судей и прокуроров «преступниками», «фашистами», не признавала их полномочия и статус. Судебная власть попалась на ее провокацию и дала затащить себя, вместе с ней, за решетку.

Теперь украинский постмодернизм в лице своего полного воплощения Юлии Тимошенко, победно играет на своем поле. Когда она лжет судье, это называется «иронией». Когда она глумится над свидетелями, это называется «смелостью». Когда она понукает к бунту и революции своих сторонников, это называется «право на защиту»… И она прекрасна, как Долорес Ибаррури, для которой суд был желанной трибуной для выражения своего яркого литературного таланта. И она стильна, как Гладис Марин, которая каждый день суда или голодовки делала новую удивительную прическу, покоряя поклонников блеском своих антрацитовых локонов.

Да, на Юлию Владимировну опять приятно смотреть: насколько она была сера и мрачна в последнее время в своей повседневной вольной жизни, настолько она опять оживилась и расцвела в заключении.

Когда-то она любила сравнивать себя с цветком. И на бордах появлялась с трогательным цветочным горшочком в руках. Уже очевидно, что этот цветок расцветает только в заточении - коса ее сияет, как нимб, а роскошная улыбка ее не покидает уста. Она верит, что постмодернизм победит. Страна опять заживет в веселом хаосе, люди не будут ходить на скучную работу, а сутками будут штурмовать правительственные учреждения, перегораживать дороги и площади. Все забудут про скучные вещи, типа ВВП или прожиточного минимума, а заживут зажигательными революционными лозунгами и баррикадными песнями. Она верит, что так будет, ведь Запад нам поможет!

И ожидания Юлии действительно небеспочвенны. Ведь постмодернизм победно шагает по планете. Первым его могучим симптомом стала моральная победа бесподобного Ассанжа над унылым западным правосудием. Тоскливое западное право не нашло ничего лучшего, как попытаться приструнить его ответственностью за сексуальные домогательства. Но ведь в контексте постмодернизма сексуальный беспредел - это мужское достоинство, а не феминистский недостаток.

Сегодня точно также унылое украинское правосудие пытается обвинить Тимошенко в превышении бывших премьерских полномочий. То есть в чиновничьем беспределе. Но ведь в контексте постмодернизма любой беспредел всегда веселее проклятых норм.

К радости постмодернистов сегодня разворачивается судебный процесс над бывшим президентом Египта Мубараком за проявленную жестокость при разгоне погромщиков. Но радость постмодернистов будет, видимо, полной, когда начнется судебный процесс над нынешним премьер-министром Великобритании Дэвидом Кэмероном за жесткость при разгоне резвящейся на улицах лондонской молодежи…

При прямом столкновении постмодернизм всегда побеждает модернизм, потому что он всегда выглядит ярче, сценичнее и демократичнее, чем модернизм, тем более половинчатый и неумелый. Для того, чтобы увидеть хоть какое-то достоинство модернизма, надо заглядывать в закопченные окна заводов. А чтобы понять справедливость и демократичность постмодернизма, достаточно прочитать в интернете отзывы английских уличных бойцов. Они-то  пишут, что волнения в Лондоне были апофеозом демократии и справедливости, и когда у тебя на стене висит двухметровая плазма, бесплатно взятая из магазина, ты начинаешь верить в справедливость западного мира.

Так что дело Тимошенко живет и явно побеждает. Очень хорошими победными симптомами стало, например, то, что ее сторонники, блокирующие суд, уже пытаются избивать свидетелей, которые «неправильно дают показания» против их кумира. Они уже надавали по физиономии бывшему замглавы администрации президента Ющенко - господину Шлапаку. Но ведь это только начало?

В Англии за неделю известных уличных волнений количество проданных бейсбольных бит увеличилось в пять тысяч раз. Потихоньку набирает спрос на бейсбольные биты и на Украине. Готовьтесь, свидетели против Тимошенко! Вчера вы получали по голове пластиковыми бутылками из-под воды, завтра получите бейсбольной битой.

Есть только одно «но», которое, к сожалению, может прервать этот нарастающий «праздник» бурной жизни. Любой акт постмодернизма невозможен без харизматика. Без суперхаризматичного Сальвадора Дали не было бы сюрреалистического постмодернизма в искусстве. Без суперхаризматичного Ассанжа не было бы интернет-постмодернизма в информпространстве и т.д.

Но дело в том, что для разгона максимальной харизмы нужен своего рода психологический коллайдер. Он называется «бинарная харизма». Это когда два взаимосвязанных субъекта, отражая сигналы друг друга, разгоняют взаимную харизму до невероятной яркости. Так было у Бонни и Клайда, так было у того же Дали и Галы, так было у Ассанжа и его блондинки, наконец, так было у Саакашвили и Бурджанадзе, у доллара и евро, у Тимошенко и Ющенко.

Но когда эта взаимосвязь субъектов нарушается, бинарная харизма превращается из «коллайдера», разгоняющего сигналы, в «черную дыру», сигналы поглощающую.

Поэтому, чтобы постмодернисткое дело Тимошенко победило полностью и окончательно, ей все же надо вернуть Ющенко.

Dmitry Vydrin, 24 August 2011
http://www.opendemocracy.net/od-russia/dmitry-vydrin/tymoshenko-case-as-apotheosis-of-postmodernism

Україна має рухатися білоруським шляхом ?

Президент Росії  Дмитро Медведєв заявив, що Україна має рухатися білоруським шляхом у розв’язанні газової проблеми. По суті – здавайте свою ГТС, вступайте в Митний союз, тоді про знижку на ціни й поговоримо. «Якщо говорити про майбутнє, то ми готові розглядати різні варіанти. Але я вам скажу прямо: хай Україна нас зацікавить, щоб нам було цікаво думати про таку співпрацю на майбутнє. У цьому випадку можна повернутися до обговорення в найбільш різних умовах роботи», – додав Медведєв.

Чи можливий для України білоруський шлях і як Янукович “зацікавлюватиме” Кремль, щоб добитися знижки на газ, ми запитали в експертів.

Борис Кушнірук, економіст:

ЗАЯВА МЕДВЕДЄВА – ДЕМОНСТРАЦІЯ ПУБЛІЧНОЇ ЗНЕВАГИ ДО ЯНУКОВИЧА

Борис КушнірукБілоруський шлях для України неможливий апріорі. В Україні й у Білорусі – різні типи капіталізму. Білорусь пішла шляхом державного капіталізму, де фактично головним власником є держава і всім цим керує одна людина – президент. Цей бізнес опинився в складній ситуації внаслідок тієї політики, яку проводив Лукашенко. І на відміну від Європи, яка вимагала демократизації і була готова давати підтримку на цих умовах, Росія таких вимог не виставляла. Тому Лукашенку було значно легше піти шляхом здачі ГТС Росії – це зберігало його владу… У демократичній системі він би поступався всією владою, а це його абсолютно не влаштовувало. В України інша ситуація. Ми маємо олігархічну систему, де бал править великий капітал. І його інтереси в іншій площині, ніж інтереси Росії. Це не просто конкуренція на тих чи інших ринках – вони не хочуть залежати від когось, не хочуть мати старшого брата. Для них вступ у той самий Митний союз просто неможливий, тому що інтереси українського капіталу – в абсолютній більшості за межами Росії. Вступити в Митний союз, повністю не розірвавши зв’язків із СОТ, неможливо. Виходити з СОТ заради Митного союзу бізнес не готовий. Втрати від цього будуть значно більші, ніж дивіденди. Усі чудово розуміють, що інвестиції, що потрібні українській економіці, знаходяться не в Росії і не в Митному союзі. Навіть якщо теоретично якісь гроші Росія могла б дати Україні, технологій вона точно не дасть – усі вони перебувають у розвинених країнах. Заява Медведєва – це демонстрація публічної зневаги до Януковича і образи на нього, який не діє так, як хочеться Медведєву. Росія не звикла чути відмови. І сприймає це як оголошення війни, тим більше – від якогось там Януковича. Україна не “зацікавлюватиме” Медведєва тим, у чому він зацікавлений. Медвєдєв хоче ГТС, хоче під контроль ядерну галузь, хоче цілий ряд підприємств. Найкращим варіантом було б зараз порушити кримінальну справи щодо шахрайства з газом «РосУкрЕнерго». Це означало б, що Україна робить дуже жорсткий крок, бо йдеться про злочин, скоєний високопосадовцями Газпрому і Нафтогазу. Причому за участю Тимошенко і Путіна. Оце вже була б війна – або-або: або ми йдемо до кінця, і тоді Газпром матиме блідний вигляд в Європі, або ми знаходимо компроміс – і газ буде дешевий.

Богдан Соколовський, колишній уповноважений президента України з питань енергетичної безпеки:

НАМ НЕ ПО ДОРОЗІ НІ З БІЛОРУССЮ, НІ З КОРЕЄЮ

 Богдан СоколовськийСимволічно прозвучала така заява на тлі переговорів Росії з Північною Кореєю. Білоруський шлях – не наш, він нам не підходить. Я це сприймаю як погрозу державі. Думаю, Янукович уже чинить опір. Він зрозумів після Харківських угод, що жодних поступок російській стороні робити не можна, і дружба шляхом поступок себе абсолютно не виправдала.Росія залякує. Але вона не досягне бажаного їй ефекту. У нас у народі є консенсус щодо європейських стандартів, і нам ніяк не по дорозі ні з Білоруссю, ані з Кореєю. Росіяни можуть собі говорити все, що хочуть. Влада в Україні не ризикне йти їм назустріч. Урешті-решт владі хочеться самій керувати, а не бути маріонетками. Треба бути пильними, але особливих страхів бути не повинно. Сьогодні гра зосереджена навколо ГТС. Оскільки Росія йде обхідними маршрутами, думаю, не буде великої біди, якщо Україна колись перестане бути газотранзитною державою. Хай Європа думає: чи їм вигідніші абсолютно не оправдані економічно Північний і Південний потоки, чи – транспортування газу через Україну. Якщо Україна займе таку позицію: ні – то ні, так – то так, тоді ми виграємо. Якщо будемо далі випрошувати – нічого з того не буде.

Олександр Гудима, народний депутат, міністр палива та енергетики опозиційного уряду:

МЕДВЕДЄВ ПОДАЄ УКРАЇНСЬКІЙ ВЛАДІ ТАКІ СИГНАЛИ, ЯКІ ВОНА ВІД НЬОГО ЧЕКАЄ

Олександр ГудимаУ Росії зараз президентська кампанія. Й апетити в них непомірні. Після Харківських угод вони очікують від України чогось не менш значимого. Україну підштовхують до білоруського шляху. Білоруси завжди пливли в фарватері Росії.  Медведєв розуміє: якщо влада в Україні не хоче європейського шляху (як німці і французи в судах доводити Росії, що вона не має рації з такою високою ціною), а хоче домогтися дешевшого газу ціною незалежності, – то можна їй такі сигнали подавати. Тож нічого такого надзвичайного в цинічній заяві Медведєва ми не побачили.Білоруський шлях для Януковича і його команди є не такий легкий, як для Лукашенка. Бо на відміну від Лукашенка, який є диктатором, Янукович тільки хоче ним бути. Там у парламенті не було перешкод. А нам треба змінювати закон про трубопровідний транспорт. А в умовах прийняття чи неприйняття пенсійного закону такий біль на голову – це не просто. Ми сьогодні ще становимо для Європи якийсь інтерес своїм геополітичним положенням. І для неї важлива наша ГТС. Якби раптом сталося, що Янукович разом зі своїм підконтрольним парламентом віддав половину ГТС Росії, ми б у питаннях енергетичної безпеки і для Росії, і для Європи перестали б бути зовсім цікавими, ми були б абсолютним нулем і з нами б узагалі ніхто не рахувався.

Олександр Нарбут, експерт з енергетичних питань:

ЯНУКОВИЧ МАЄ ЧІТКО ВІДПОВІСТИ МЕДВЕДЄВУ

Олександр НарбутКерівники України в один голос заявили, що білоруський сценарій для України є неприпустимий. Зрозуміло, що під білоруським сценарієм російські керівники мають на увазі не тільки інтеграцію в Митний союз і передачу ГТС під контроль Росії, а й здачу принципових економічних і політичних позицій фактично під протекторат Москви. Чим міг би «зацікавити» український президент і його команда російських партнерів? Винесенням на переговори питань, які є «особливими» для російської сторони. Наприклад, щодо базування ЧФ РФ. Крім рамочної угоди, ще необхідно вирішувати питання технічні. Думаю, Україна може суттєво переглянути обсяг тієї інфраструктури, яка може бути передана у розпорядження ЧФ…

Харківські угоди з українського боку ніхто не оскаржував. Хоча я вважаю, що Конституційний суд міг би оцінити легітимність цих угод, якби було таке звернення від народних депутатів. Адже вони приймалися в умовах відомого протистояння у ВР і за відсутності значної кількості депутатів, чиї голоси були віддані за ратифікацію. Не тільки МЗС має висловлюватися з цього приводу. Міг би й президент чітко сказати: чи потребує він таких підказок і порад, чи імпонує йому білоруський сценарій з тими результатами, які ми бачимо в економічному розвитку Білорусі. Це і дефіцит певних товарів, і адміністративне стримування цін, і готовність Білорусі віддавати свої останні стратегічні активи за безцінь, аби тільки залатати пробоїну, яка виникла в цій моделі співробітництва.

Опитувала Анна Ященко

http://www.unian.net/ukr/news/news-453219.html

День Незалежності у м.Луцьку 24.08.11р.

24 серпня 2011 року, у двадцяту річницю Незалежності України в місті Луцьку пройшов марш. У спільній ході та мітингу опозиційних сил, які входять до Комітету опору диктатурі, взяли участь багато лучан та гостей з інших районів області.

На луцьких вулицях грав бандурист. ВІДЕО

Протягом трьох днів жителі міста Луцька та гості міста, прогулюючись по вул. Лесі Українки милувались грою на бандурі та співом Славка Яковенка. 
Як розповів сам Славко, він близько 15 років грає та співає. Близько 10 років прожив в Росії, але потім після розлучення з дружиною повернувся на Україну, і вже 5 років гастролює по Україні.

Згодом він вирушить в Тернопіль, на святкування дня міста, яке відбудеться 28 серпня.

За что борется Тимошенко?


У Юлии Тимошенко, которая не верит в справедливость украинского правосудия, остается одна надежда на справедливость – европейские судебные инстанции. Даже временное заключение экс-премьера за решетку – там она содержится с 5 августа – уже привело к концентрации оппозиции вокруг нее. Теперь дело за малым – Юлии Тимошенко надо выжить и придумать альтернативный сценарий развития страны. 

Уверенность в том, что Юлия Тимошенко получит абсолютно реальный тюремный срок среди украинских политиков и журналистов растет с каждым днем. Некоторые сторонники бывшего премьер-министра, которые ранее даже не допускали мысли о том, что их лидер может быть заключен за решетку, теперь абсолютно спокойно говорят: «Скорее всего Юлю посадят. Говорят, на Банковой решили дать ей семь лет. Шансов на украинское правосудие нет – потому что нет самого правосудия», -- признался автору один из защитников г-жи Тимошенко в Печерском суде.

Сам процесс выглядит действительно странно. С одной стороны судья Родион Киреев, молодой человек, который до этого наверное даже не думал, что ему придется стать вершителем судеб таких известных как Юлия Тимошенко, украинцев, видимо, очень старается вести дело, придерживаясь буквы закона. Он очень тщательно соблюдает все процедурные нормы и складывается впечатление, что для него суд выглядит как сборник нот или учебник по математике – не надо ничего доказывать, просто выполнять. С другой стороны Юлия Тимошенко начала демонстрировать неуважение к судье, суду, всей системе правосудия в стране сразу после того как материалы ее дела были переданы в Печерский суд. Демонстративное пренебрежение правилами ведения процесса, оскорбления в адрес судьи… Все это крайне отрицательно восприняли в обществе, но именно в подобной манере поведения кроется вся стратегия Юлии Тимошенко – пытаться быть сильнее, наглее, активнее судьи и обвинения.

Принципиальной сложности процесс не представляет. Если свести суть обвинения экс-премьера до одного предложения, то Тимошенко обвиняют в том, что она незаконно поставила подпись под документом, которым главе Национальной акционерной компании «Нафтогаз Украины» Олегу Дубине предписывалось подписать в январе 2009 года невыгодный для страны газовый контракт. По этому документу, базовая цена газа для Украины составила $450 – почти в три раза больше, чем цена до подписания контракта. Второй пункт контракта – цена транзита, которую Россия должна была платить Украине за прокачку своего газа в страны Евросоюза. Он составил $1,7 (увеличение составило +10 центов). Третий пункт предусматривал скидку в 20% от базовой цены на весь 2009 год.

Нынешняя власть в Украине, например, премьер-министр Николай Азаров открыто называет этот договор «кабальным» и с первого дня своей работы на посту старается добиться от России снижения цены на газ. Россия, и это естественно, не собирается отказываться от столь выгодных условий – столько, сколько платит «дружественная и братская Украина» в Евросоюзе платит мало кто. Базовая цена для Киева такая же, скажем, как и для Рима, вот только расстояние между этими столицами и Москвой составляет около 2,5 тысяч километров. Установив высокую цену на газ, монопольным поставщиком которого в Украину является Россия, Кремль получил замечательный инструмент для маневра и решение своих вопросов. Например, именно благодаря тому, что Кремль согласился уменьшить базовую цену на $100, Москве удалось продлить срок пребывания в Украине своего Черноморского флота. Есть разные объяснения тому, почему Тимошенко согласилась на эти условия. Генеральная прокуратура считает, что экс-премьер согласилась потому, что Москва поставила ее перед выбором – или она соглашается или Россия возобновляет против нее расследование уголовного дела пятнадцатилетней давности. Согласно этому делу, возглавляемая г-жой Тимошенко компания «Единые энергетические системы Украины» задолжала российскому Министерству обороны более 400 миллионов долларов. Экс-президент Виктор Ющенко уверен – Тимошенко договорилась «сдать» Украину в обмен на поддержку своей кандидатуры со стороны Кремля на выборах президента в 2010 году. Сама Тимошенко уверена – у нее не было другого выхода и ею двигало только желание спасти от замерзания Украину и страны Евросоюза, которые из-за газовой войны 2009 года, разгоревшейся между Киевом и Москвой, на себе почувствовали, что такое холодные трубы в квартирах и пониженное давление газа в печах. 

Юлию Тимошенко очень часто, особенно на Западе сравнивают с еще одним узником – Михаилом Ходорковским. Хотя мне ближе другое сравнение – погибшая в 2007 году экс-премьер-министр Беназир Бхутто, Черная роза Пакистана. Их роднит любовь к социальным программам, страсть к борьбе с коррупцией и розам – Юлии Тимошенко розы дарят даже сейчас – ее сторонники передают ей цветы в зал суда. Тимошенко не готова как Бхутто покинуть страну и вести борьбу с режимом Януковича из-за границы. Но именно на Европу и, в меньшей степени на США, рассчитывает Юлия Тимошенко. Смирившись с тем, что ей будет вынесен обвинительный приговор, допуская, что в апелляционной инстанции он отменен не будет, экс-премьер готовится защищать свои интересы в Европейском суде по правам человека. И уж там она готова говорить «ваша честь» и почтительно вставать в присутствии судьи.

Пока этого не произошло, сторонники Юлии Тимошенко уверены – приговор появится не позднее середины сентября – экс-премьер стала тем самым символом борьбы с режимом. И здесь сравнение с Ходорковским вполне подходит. Судебные процессы с ее участием, как бы это не звучало цинично, пользуются наибольшей популярностью среди журналистов. По поводу ее заключения под стражу, а не скажем бывшего министра МВД Юрия Луценко или бывшего министра обороны Валерия Иващенко, высказались мировые столицы. Сейчас Тимошенко в европейских СМИ упоминают также часто, как и во времена Оранжевой революции. К ней на суд ходят даже те, кого она раньше обвиняла в продажности и предательстве идеалов оппозиции, скажем, глава партии «Фронт змін» Арсений Яценюк, на последних президентских выборах занявший 4-е место и считающий себя не меньшим оппозиционером, чем Тимошенко. В стране создан Комитет сопротивления диктатуре, на 24 августа, День независимости Украины в стране намечены массовые акции протеста. Проблема лишь в том, что ничего, кроме необходимости своего освобождения и обвинения президента Виктора Януковича в авторитаризме, экс-премьер предложить Украине не может. В борьбе за собственную свободу потерялась глобальная идея – ради чего бороться? Ради какого сценария развития страны?

Вполне возможно, что именно поискам ответов на эти вопросы Юлия Тимошенко и посвятит время в тюрьме – в ее партии «Батькивщина» уверены, что даже оттуда она будет руководить действиями оппозиции и никто не сможет ее заменить. Впрочем, ее же сторонники уверены, что Тимошенко может и не выжить в тюрьме, и что там на нее может быть совершено покушение, например, отравление – именно поэтому она свела до минимума прием тюремной пищи в киевском следственном изоляторе, где она находится с 5 августа и еду ей передают родственники. Связь Тимошенко с Бхуттто становится все более пугающей.

Валерий Калныш
http://www.opendemocracy.net/od-russia/valery-kalnysh/what-is-tymoshenko-fighting-for