Вацлав Гавел: Україна збивається з шляху

Колишній президент Чеської республіки Вацлав Гавел, письменник, драматург, у минулому дисидент, написав велику статтю в англомовному російському виданні Moscow Times з аналізом внутрішньополітичної ситуації в Україні за президентства Віктора Януковича.

Вацлав Гавел

Вацлав Гавел - колишній президент Чехії - вважає, що ЄС недостатньо чітко формулює політику щодо України

Стаття колишнього чеського президента вміщена в рубриці "Точка зору" газети.

Пан Гавел пише, що Україна - надто велика і стратегічно важлива держава для Заходу, аби ЄС міг ігнорувати тривожні тенденції минулого року в українській політиці.

"Від обрання президента Віктора Януковича у 2010 році Україна пережила значне і тривожне погіршення демократичних засад. Підвалини демократичного суспільства - свобода висловлювань, зібрань і преси - потрапляють під дедалі більший тиск. Понадто, переслідування членів опозиції, кульмінацією якого став арешт колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко під час судового процесу, визнаного на Заході політично вмотивованим, лише підтверджує, що верховенство права ігнорується", - починає свою статтю Вацлав Гавел.

Автор далі викладає найбільш тривожні, на його думку, чинники, які підкреслюють відхід України від демократії:

1. Консолідація влади в руках президента Януковича після скасування поправок до Конституції України.

2. Корупція, яка поширена в ешелонах влади. Обсяги прямих іноземних інвестицій падають, а ЄС заморозив 100 млн доларів фінансової допомоги унаслідок неспроможності України подолати корупцію в сфері держзакупівель.

3. Посилення активності силових відомств. Окремі особи, неурядові організації та журналісти стають об'єктами або відвертих погроз, або нагляду.

4. Залякування опозиційних партій і незалежних ЗМІ. Більшість телеканалів контролюються чотирма групами, які тісно пов'язані з владною Партією регіонів. Валерій Хорошковський поєднує контроль над медіа-групою Інтер із посадою голови СБУ та члена наглядової ради НБУ - приклад явного конфлікту інтересів.

5. Олігархічне правління. (Великі сектори економіки України - експорт, енергетика і медіа - контролюються невеликою групою людей, які або мають відкрито злочинну пов'язаність, або прямі зв'язки з Партією регіонів.)

6. Слабке громадянське суспільство

Україна досягла роздоріжжя. Один напрямок веде до демократії, інший - до автократії, наголошує Вацлав Гавел. Переважна більшість українських громадян, на його думку, віддає перевагу членству у ЄС, але їхній ентузіазм наражається на відсутність чіткої політики ЄС щодо України.

А в цей час адміністрація Януковича проголошує бажання вступити до ЄС, але не запровадила змін, необхідних для виконання критеріїв вступу. Вацлав Гавел пише, що результатом цієї непослідовності стане те, що в найближчому майбутньому Україну не запросять починати переговори про членство у ЄС.

Пан Гавел висловлює стурбованість тим, що зближення Києва з Москвою після підписання "харківських угод" матиме очевидні, як він пише, наслідки для енергетичної безпеки багатьох країн ЄС.

Але завершує колишній чеський президент порадою для Євросоюзу: життєвим інтересам ЄС відповідає вироблення активнішої політики щодо України, пише Вацлав Гавел. Тому Польща має скористатися своїм статусом президента ЄС і підтримати демократію в Україні так само, як самих поляків Захід підтримав у минулому, - вважає автор статті і закликає не жертвувати підтримкою України задля політичної доцільності чи простої економічної вигоди.

http://www.bbc.co.uk/ukrainian/press_review/2011/08/110830_havel_ukraine_it.shtml

Тимошенко:допит тільки після ознайомлення зі справою

Екс-прем’єр Юлія Тимошенко заявляє, що даватиме свої пояснення суду лише після того, як познайомиться з усіма матеріалами справи. Про це вона сказала під час засідання суду у середу. "Всі свої пояснення я буду давати, коли ознайомлюся з усіма матеріалами, після допиту свідків, яких ми заявили у своїх  клопотаннях, після того, як пояснення дадуть усі експерти з боку обвинувачення та захисту", - заявила Тимошенко. Вона також зазначила, що не даватиме пояснень, "доки не зібрані усі матеріали" і доки вона не зможе посилатися на документи аудиту Ernst&Young, які перед цим не були долучені судом до матеріалів справи.

"Я не хочу, щоб ви трактували це так, що підсудна відмовилась давати пояснення. Я просто заявлю, коли буду готова їх (свідчення) давати", - додала Тимошенко. Вона також заявила, що представники прокуратури "позбавляють суд об’єктивності, намагаючись зберегти помилкові висновки судово-економічної експертизи". Тимошенко зазначила, що прокуратура "системно виступає проти документів, які очевидно свідчать про некомпетентність, необ’єктивність і абсурдність експертиз, на які вони посилаються". "Я ніколи не відмовлялася від дачі свідчення. Я хочу дати в судовому засіданні свої пояснення", - заявила Тимошенко. Водночас, Кірєєв зазначив, що Тимошенко декілька разів на різних стадіях процесу давалася можливість дати свідчення, але вона "фактично відмовлялася". У відповідь на це захисник Микола Сірий зазначив, що головуючий грубо порушує закон, оскільки суд не може визначати, коли обвинувачена даватиме свідчення.

"Хотілося б, щоб суддя Кірєєв не перевищував свої повноваження", - сказав адвокат. У відповідь на це суддя попросив занести це в протокол і назвав слова захисника "дуже цікавою інтерпретацією КПК".

Як відомо, у середу суддя Родіон Кірєєв закінчив зачитувати матеріали справи Тимошенко. Після цього, згідно з КПК, має відбутися виступ Тимошенко та її допит з боку прокурорів та захисту. Останньою стадією розгляду справи мають стати дебати сторін. Кінцевому вердикту суду має передувати останнє слово Тимошенко. Втім, керівник захисту Тимошенко Сергій Власенко запевняє, що з огляду на кількість клопотань, а також на кількість документів, які потрібно витребувати, до кінця розгляду справи "залишилося ще дуже багато часу".

http://www.pravda.com.ua/news/2011/08/31/6546954/

О.Данилюк: В Україні формують загони самооборони(+інструкція)

Олександр Данилюк ("Спільна справа"): В Україні формують загони самооборони(+інструкція)Сьогодні абсолютно очевидно, що для захисту прав і свобод громадян, для захисту нашої Незалежності, для відсічі криміналітету, який окупував Україну, не достатньо самої красивої риторики. ... 

Співробітники правоохоронних органів продовжують виконувати неправомірні накази та покривати протиправну діяльність узурпаторів. В Україні не знайшлось жодного офіцера, в якого б вистачило честі та мужності належним чином виконати свою присягу. 

Міліціонери деделі частіше використовуються для розгону мирних акцій протесту. Під час таких розгонів страждають жінки, діти та літні люди. 

Режим перейшов межу неповернення і демонструє бажання втриматись за рахунок грубої сили. 

З метою відновлення конституційного ладу та протидії злочинам, які здійснюються проти народу України, Громадянський рух "Спільна Справа" розпочинає формування загонів Національної Конституційної Варти. 

Зголоситись до загонів НКВ можна на один з телефонів штабу: 

Телефони:
+380675056055
+380675388997
+380992241074
+380635385210
+380631645084
+380444252333 

Необхідна оборона, затримання нападника, крайня необхідність

У деяких випадках можуть мати місце діяння, зовні схожі на злочин. Скажімо, громадянин, захищаючи своє життя, вбиває злочинця, який на нього напав. Одначе закон не визнає такі дії злочинами, а навпаки – вважає суспільне корисними, що виключає їхні суспільну небезпечність і кримінальну протиправність. До них належать: необхідна оборона, затримання нападника, крайня необхідність.
Необхідною обороною відповідно до ст. 15 КК України визнаються дії, вчинені з метою захисту інтересів чи прав особи, яка захищається, або захисту іншої особи, інтересів суспільства або держави від суспільно небезпечного посягання, через завдання шкоди тому, хто посягає, якщо такі дії були зумовлені потребою негайного відвернення чи припинення посягання.
Не є злочином застосування зброї чи будь-яких інших засобів чи предметів, незалежно від наслідків, якщо воно здійснено для захисту від нападу озброєної особи чи нападу групи осіб, відвернення протиправного насильницького проникнення у житло чи інше приміщення або якщо особа, яка здійснює захист, не могла внаслідок переляку чи сильного душевного хвилювання, викликаного суспільно небезпечними діями, оцінити відповідність захисту характерові посягання.
Перевищення меж необхідної оборони, тобто завдання тому, хто посягає, шкоди, яка явно не відповідає небезпечності посягання чи обставинам захисту, тягне за собою відповідальність лише у випадках, спеціально передбачених кримінальним законом.
Дії потерпілого та інших осіб безпосередньо після вчинення посягання, спрямовані на затримання особи, яка вчинила напад, і доставлення її відповідним органам влади, як правомірні прирівнюються до необхідної оборони, якщо вони були необхідні для затримання і відповідали небезпечності посягання та обставинам затримання злочинця.
Виходячи із законодавчого визначення необхідної оборони, можна зробити такі висновки:
діяння, здійснені в стані необхідної оборони, не є злочинними, такі діяння – суспільне корисні;
внаслідок здійснення цих діянь особі, що посягала, може бути заподіяно шкоду;
необхідна оборона – суб’єктивне право кожного громадянина. Водночас, захист державних, громадських інтересів, особи, її прав – його моральний обов’язок;
правом на необхідну оборону громадяни можуть користуватися тільки у визначених законом межах. Заподіяння шкоди нападникові за необхідної оборони має відповідати умовам правомірності й виключати небезпечність і протиправність діяння.
Таких умов, що належать до посягання і захисту від нього, є шість.
1. Посягання повинно бути суспільне небезпечним. Стаття 15 передбачає захист не від будь-якого протизаконного вчинку, а лише від суспільне небезпечного посягання. Найчастіше необхідність захисту виникає внаслідок посягання з боку хуліганів, грабіжників, розбійників та інших злочинних елементів під час їхніх нападів.
Якщо ж характер посягання та ступінь суспільної небезпечності незначні, стану необхідної оборони не виникає. З огляду на це заподіяння шкоди в порядку захисту від таких посягань не е правомірним і має тягти кримінальну відповідальність.
2. Посягання повинно бути наявним, тобто відбуватися в межах якогось часу. Воно починається з безпосередньої реальної загрози його виконання і закінчується в ту хвилину, коли перервано захистом або припинено тим, хто посягає.
3. Посягання повинно бути дійсним, тобто існуючим об’єктивно, в реальній дійсності, а не в уяві того, хто захищається.
4. Захист здійснюється завданням шкоди тому, хто посягає.
Дії людини, яка активно обороняється від нападу, правомірні лише тоді, коли вони спрямовані на заподіяння шкоди самому нападникові, а не третім особам.
5. Оборона допускається, якщо треба захистити інтереси громадян, суспільства чи держави.
6. Захист не повинен перевищувати меж необхідності. Заподіяння шкоди визнається необхідним, а значить, правомірним, якщо воно відповідає небезпечності посягання та обставинам захисту.
Для кожного конкретного випадку існують свої межі необхідної оборони, які виникають із конкретних обставин справи.
Перевищенням меж необхідної оборони відповідно до закону (ч. 4 ст. 15 КНК) є завдання нападникові шкоди, яка явно не відповідає рівню небезпечності посягання чи обставинам захисту.
До необхідної оборони прирівнюються дії потерпілого та інших осіб безпосередньо після вчинення посягання, якщо вони спрямовані на затримання особи, яка вчинила напад, і передачу її відповідним органам влади.
Затримання нападника є правомірним за таких умов:
особа вчинила діяння, що має ознаки злочину. Аналіз практики боротьби зі злочинністю дозволяє зробити висновок, що кримінально-правові підстави для затримання можуть настати зазвичай після вчинення діянь, які характеризуються підвищеним ступенем суспільної небезпечності, зокрема пов’язаних із застосуванням насильства, і таких, у яких об’єктом посягання є життя, здоров’я чи статева недоторканність (крадіжок, грабежів, розбійних нападів, утеч засуджених, діянь, пов’язаних із застосуванням насильства до представників влади, і т. ін.);
особа, яка вчинила напад, ухиляється від затримання;
заподіяння шкоди може мати місце лише з метою затримання особи та передачі її органам влади. Застосовуючи фізичний вплив до нападника, співробітник міліції або інша особа розуміють, що вони роблять це тільки з метою затримання. Вчинення таких дій з іншою метою, наприклад, для самочинної розправи, виключає їхній правомірний характер, а особи, які їх учинили, притягуються до відповідальності;
шкода, завдана особі, яка вчинила напад, має бути вимушеною. Це означає, що фізичний вплив під час затримання визнається правомірним лише в тому разі, коли іншим способом за конкретних обставин здійснити затримання було неможливо;
дії з затримання, включно із заподіянням шкоди, .”відповідали небезпечності посягання та обставинам затримання злочинця.
Крайня необхідність – правомірне заподіяння шкоди для усунення небезпеки, яка загрожує державним, громадським чи особистим інтересам, що охороняються законом, здійснене за обставин, коли ця небезпека не може бути усунута іншими засобами і заподіяна шкода менш значна, ніж відвернена. Дії, здійснені в стані крайньої необхідності, підпадають під ознаки діяння, передбаченого кримінальним законом, одначе вони не є злочином і визнаються суспільне корисними.
У стані крайньої необхідності можуть здійснюватися найрізноманітніші дії. Приміром, водій, щоб уникнути аварії з серйозними наслідками, порушує Правила дорожнього руху, що приводить до менш значних наслідків; під час пожежі зноситься будівля, яка знаходиться поряд із місцем горіння, щоб запобігти поширенню вогню на інші будівлі.
Із визначення поняття крайньої необхідності випливають шість умов її правомірності, які характеризують небезпеку, що загрожує, та заходи з її ліквідації:
1) небезпека має становити загрозу інтересам держави, громадським інтересам, особі чи правам громадян. Джерелом небезпеки можуть бути природні явища, рухомі механізми, напад тварин, дії людини., що загрожують заподіяти шкоду яким-небудь охоронюваним законом інтересам, і т. д.;
2) небезпека має бути наявною, тобто створювати безпосередню загрозу завдання шкоди, або такою, що пов’язана з початком заподіяння шкоди. Майбутня небезпека, небезпека, що минула, не створюють стану крайньої необхідності;
3) небезпека має бути дійсною, тобто реально існуючою, а не уявною;
4) у стані крайньої необхідності можуть захищатися державні, громадські та індивідуальні (свої чи інших громадян) інтереси;
5) небезпека, що загрожує за даних обставин, не може бути усунута іншими засобами, як тільки заподіянням шкоди третім особам;
6) заподіяна шкода має бути менш значною, ніж відвернена. Питання про співвідношення заподіяної та відверненої шкоди вирішується з урахуванням обставин небезпеки, що загрожує, та заходів із її ліквідації, насамперед характеру і значення порівнюваних інтересів.
Крайню необхідність слід відрізняти від необхідної оборони. За необхідної оборони джерело небезпеки – суспільне небезпечне посягання людини, за крайньої необхідності – стихійні сили природи, напад тварин, механізми, що рухаються, і т. ін.
За необхідної оборони шкода завдається тому, хто посягає, а за крайньої необхідності – інтересам третіх осіб, юридичним особам, які непричетні до виникнення небезпеки.
За крайньої необхідності заподіяння шкоди допускається в разі неможливості уникнути небезпеки в інший спосіб, а за необхідної оборони, якщо наявним є суспільне небезпечне посягання, не має значення та обставина, що в особи була можливість урятуватися від посягання втечею або звернутися за допомогою до представників влади.
За крайньої необхідності заподіяна шкода має бути менш значною, ніж відвернена, а за необхідної оборони вона може бути і значнішою. Необхідна оборона здійснюється активними діями, а крайня необхідність може бути виражена бездіяльністю.

ОБСТАВИНИ, ЩО ВИКЛЮЧАЮТЬ ЗЛОЧИННІСТЬ ДІЯННЯ
(Кримінальний кодекс України)
Стаття 36. Необхідна оборона 
1. Необхідною обороною визнаються дії, вчинені з метою
захисту охоронюваних законом прав та інтересів особи, яка
захищається, або іншої особи, а також суспільних інтересів та
інтересів держави від суспільно небезпечного посягання шляхом
заподіяння тому, хто посягає, шкоди, необхідної і достатньої в
даній обстановці для негайного відвернення чи припинення
посягання, якщо при цьому не було допущено перевищення меж
необхідної оборони. 
2. Кожна особа має право на необхідну оборону незалежно від
можливості уникнути суспільно небезпечного посягання або
звернутися за допомогою до інших осіб чи органів влади. 
3. Перевищенням меж необхідної оборони визнається умисне
заподіяння тому, хто посягає, тяжкої шкоди, яка явно не відповідає
небезпечності посягання або обстановці захисту. Перевищення меж
необхідної оборони тягне кримінальну відповідальність лише у
випадках, спеціально передбачених у статтях 118 та 124 цього
Кодексу(вбивство та нанесення тяжких тілесних ушкоджень). 
4. Особа не підлягає кримінальній відповідальності, якщо
через сильне душевне хвилювання, викликане суспільно небезпечним
посяганням, вона не могла оцінити відповідність заподіяної нею
шкоди небезпечності посягання чи обстановці захисту. 
5. Не є перевищенням меж необхідної оборони і не має
наслідком кримінальну відповідальність застосування зброї або
будь-яких інших засобів чи предметів для захисту від нападу
озброєної особи або нападу групи осіб, а також для відвернення
протиправного насильницького вторгнення у житло чи інше
приміщення, незалежно від тяжкості шкоди, яку заподіяно тому, хто
посягає. 

Стаття 37. Уявна оборона 

1. Уявною обороною визнаються дії, пов'язані із заподіянням
шкоди за таких обставин, коли реального суспільно небезпечного
посягання не було, і особа, неправильно оцінюючи дії потерпілого,
лише помилково припускала наявність такого посягання. 
2. Уявна оборона виключає кримінальну відповідальність за
заподіяну шкоду лише у випадках, коли обстановка, що склалася,
давала особі достатні підстави вважати, що мало місце реальне
посягання, і вона не усвідомлювала і не могла усвідомлювати
помилковості свого припущення. 
3. Якщо особа не усвідомлювала і не могла усвідомлювати
помилковості свого припущення, але при цьому перевищила межі
захисту, що дозволяються в умовах відповідного реального
посягання, вона підлягає кримінальній відповідальності як за
перевищення меж необхідної оборони. 

4. Якщо в обстановці, що склалася, особа не усвідомлювала,
але могла усвідомлювати відсутність реального суспільно
небезпечного посягання, вона підлягає кримінальній
відповідальності за заподіяння шкоди через необережність. 

Стаття 38. Затримання особи, що вчинила злочин 

1. Не визнаються злочинними дії потерпілого та інших осіб
безпосередньо після вчинення посягання, спрямовані на затримання
особи, яка вчинила злочин, і доставлення її відповідним органам
влади, якщо при цьому не було допущено перевищення заходів,
необхідних для затримання такої особи. 

2. Перевищенням заходів, необхідних для затримання злочинця,
визнається умисне заподіяння особі, що вчинила злочин, тяжкої
шкоди, яка явно не відповідає небезпечності посягання або
обстановці затримання злочинця. Перевищення заходів, необхідних
для затримання злочинця, має наслідком відповідальність лише у
випадках, спеціально передбачених у статтях 118 та 124 цього
Кодексу. 

Стаття 39. Крайня необхідність 

1. Не є злочином заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам
у стані крайньої необхідності, тобто для усунення небезпеки, що
безпосередньо загрожує особі чи охоронюваним законом правам цієї
людини або інших осіб, а також суспільним інтересам чи інтересам
держави, якщо цю небезпеку в даній обстановці не можна було
усунути іншими засобами і якщо при цьому не було допущено
перевищення меж крайньої необхідності. 
2. Перевищенням меж крайньої необхідності є умисне заподіяння
шкоди правоохоронюваним інтересам, якщо така шкода є більш
значною, ніж відвернена шкода. 

3. Особа не підлягає кримінальній відповідальності за
перевищення меж крайньої необхідності, якщо внаслідок сильного
душевного хвилювання, викликаного небезпекою, що загрожувала, вона
не могла оцінити відповідність заподіяної шкоди цій небезпеці.
http://svetiteni.com.ua/5795-oleksandr-danilyuk-splna-sprava-v-ukrayin-formuyut-zagoni-samooboroninstrukcya.html

Янукович у Польщі: приватний візит у справі Тимошенко

Віктор Янукович у вівторок прибув з одноденним візитом до Юрати - державної резиденції президента Польщі на узбережжі Балтійського моря. За словами міністра закордонних справ Польщі Радека Сікорського, це був неформальний візит, а єдиним офіційним заходом за участю журналістів було покладання квітів до пам'ятника "Героям Вестерплятте" у Ґданську. Адже у той час ні Сікорський, ні прем'єр-міністр Дональд Туск не могли зустрітися з Януковичем.

Янукович у Ґданську

Покладання квітів до монумента в Ґданську - єдиний захід для фоторепортерів під час приватного візиту Віктора Януковича

Польська преса кілька днів поспіль писала про візит президента України до Польщі. Мав бути офіційний візит, а вийшов приватний; президенти мали відкрити пам'ятники українцям і полякам, які трагічно загинули на

Волині і на терені Любельського воєводства, але чомусь не вийшло. Представники посольства України у Варшаві підтверджували, що вирішуються деталі цих заходів. Остаточно виявилося, що важливішим питанням виявився арешт Юлії Тимошенко. Саме ця тема, окрім польського президентства в ЄС, є приводом для зустрічі обох лідерів. Інформацію про те розміщено на офіційному сайті президента Польщі. А на сайті президента України про Тимошенко немає жодного слова. Раніше, під час перебування на Рівненщині Янукович заявив, що розмова з Броніславом Коморовським не вплине на рішення суду у справі лідерки опозиції.

Між двох вогнів Чому саме зараз, і саме у такому форматі відбувся цей візит? Ймовірно, вирішальними були дві причини - Росія і Юлія Тимошенко. Оскільки відносини з Москвою не найкращі, а Кремль не погоджується на українські пропозиції щодо ціни на газ, як і щодо участі України у Митному союзі за формулою «3+1», Київ шукає підтримки на Заході. Варшава у цьому плані протягом останніх двадцяти років була відповідним партнером. Адже незалежно від політичної ситуації в Україні польські лідери завжди тепло і відкрито вітали гостей з-над берегів Дніпра, хоча й усвідомлювали наявність російської складової у цьому трикутнику. Саме тому Росія негативно реагувала на підтримку Польщі, вважаючи це втручанням у справи пострадянського простору, на якому монополістом бачить себе Росія.
У лютому візит мав інший статус

Який статус візиту - так і зустрічають: Віктор Янукович з Броніславом Коморовським у Варшаві в лютому и

цей візит викличе таку саму оцінку в Кремлі, як це було за президентства Віктора Ющенка? Ні! Броніслав Коморовський, на відміну від свого попередника Леха Качинського, не є антиросійським політиком, про що добре знають у Москві.

Російські лідери також свідомі того, що польська політична еліта, а саме "Громадянська платформа", представниками якої є президент і прем'єр-міністр, високо цінує польсько-російські відносини. Після американсько-російського "перезавантаження" та візиту Медведєва до Варшави імідж Росії покращився.

З огляду на це візит Януковича до Польщі не буде розцінюватися Москвою як антиросійська інтрига, а лише як прояв слабкості українського політика. Адже Янукович має серйозну дилему - Митний союз чи Європейський Союз. Попри свої заяви про європейський пріоритет, головний регіонал усвідомлює, які можуть бути економічні наслідки з боку Росії у відповідь на однозначну інтеграцію із Заходом.

Приватно - про наболіле Щодо формату візиту, такі неформальні зустрічі відбувалися раніше на рівні Кучма-Квасневський. Адже політиків поєднували не лише офіційні, а йособисті, дружні відносини. Приватний характер візиту Януковича має інші причини. На думку польських оглядачів, президент України боїться незручних запитань відносно Тимошенко, і саме тому погодився на такий формат без участі журналістів. Президенти розмовляли також про саміт Східного партнерства, який відбудеться у вересні у Варшаві, а також про підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Віктор Янукович висловив сподівання, що її буде підписано на грудневому саміті Україна-ЄС. Однак зараз ніхто не береться сказати, чи це вдасться.

Хоча Польща є лобістом України в Європі, остаточна позиція Брюсселя і Польщі залежатиме від подальших кроків українського правосуддя під час процесу над Юлією Тимошенко.

У Варшаві переконані, що це політична розправа з опозицією. За словами віце-міністра МЗС Польщі Єжи Понятовського, суд над лідеркою опозиції матиме для України міжнародні наслідки. Скидається на те, що майбутнє українсько-європейських відносин - у руках Києва, який не може розраховувати на пільгові умови і вхід до ЄС запасними дверима. Петро Куспись http://www.bbc.co.uk/ukrainian/news/2011/08/110830_poland_kuspys_ukraine_it.shtml

Сенатор США і президент ЄНП закликають звільнити Тимошенко

Вільфред МАРТЕНС
Сенатор США Джон МАККЕЙН та президент Європейської народної партії (ЄНП) Вільфред МАРТЕНС закликають українську владу звільнити на поруки екс-прем’єр-міністра України Юлію ТИМОШЕНКО.

Про це йдеться у спільній заяві політиків, розміщеній на сайті ЄНП, повідомили УНІАН у прес-службі партії «Батьківщина». «Україна щойно відсвяткувала двадцяту річницю своєї незалежності від радянського правління. Всі ці роки український народ важко працював задля консолідації демократичних свобод та прив’язки своєї країни до євроатлантичних структур. Так, одним із великих досягнень України є її поточне головування у Раді Європи, пан-європейській організації, яка просуває права людини, демократичний розвиток та верховенство права», - зазначають Дж.МАККЕЙН і В.МАРТЕНС.

Однак, кажуть вони, сьогоднішні дії уряду нагадують дії влади, що панувала до здобуття незалежності.

«Поточний судовий процес проти колишнього прем’єр-міністра Юлії ТИМОШЕНКО та судова практика навколо нього все більше розглядаються як вибіркове переслідування членів української опозиції», - наголошується у заяві.

«Тому ми разом закликаємо владу звільнити Юлію ТИМОШЕНКО на поруки. Сподіваємось, що умови поруки відповідатимуть стандартам країн Європейського Союзу, асоціації з яким добивається Україна», - сказали сенатор США і президент Європейської народної партії.

Крім того, вони закликали українську владу «дати змогу Юлії ТИМОШЕНКО скористатись своїм гарантованим Конституцією правом на обстеження лікарем за її власним вибором».

http://www.unian.net/ukr/news/news-453936.html

Кірєєв відмовив в ознайомленні з 22-м томом і перейшов до 23-го

pr_a6905.jpg Головуючий у справі Юлії Тимошенко суддя Родіон Кірєєв розпочав дослідження 23-го тому матеріалів кримінальної справи проти екс-прем'єр-міністра, не оголошуючи перерву для надання можливості стороні захисту ознайомитися з матеріалами 22-го тому. 
Напередодні представники Генеральної прокуратури заявляли, що матеріали справи складаються з 21 тому, але сьогодні суддя продовжив читати матеріали томів справи, починаючи з 22-го, а прохання сторони захисту про надання часу для ознайомлення з останніми матеріалами справи для дотримання умов змагальності в суді суддею було грубо проігноровано. 
Як відомо, сьогодні захисник Олександр Плахотнюк звернувся до суду з клопотанням про надання часу для ознайомлення з матеріалами 22-го тому кримінальної справи. "Вчора захистом було використано право на ознайомлення зі всіма матеріалами справи. Захисту було надано 19, 20, 21 томи. На питання, чи є інші томи, в канцелярії повідомили, що немає. Тому захист просить надати хоча б півгодини для ознайомлення з новим томом", - сказав адвокат. 
Проте суддя Родіон Кірєєв зазначив, що нові томи формуються після кожного судового засідання, а захист може заявити клопотання після завершення дослідження всіх матеріалів справи.

За «геноцид» киргизов Россия должна 100 миллиардов долларов

  • 30.08.11, 18:45

Обычно киргизские политики подлизываются к Москве. Поэтому выглядит несколько необычным, когда один из них говорит что-то, что выглядит (если кто-то конечно смотрит) как преднамеренное провоцирование Кремля.

Россия должна заплатить миллиарды за «киргизский геноцид» 95 лет назад, говорит Нурлан Мотуев, один из восьмидесяти трех киргизских кандидатов в президенты на предстоящих 30 октября выборах. Мотуев - по прозвищу «угольный король», которое ему дали за предположительный захват прибыльной шахты во время политических беспорядков в 2005 году - вновь возник на политической сцене и сейчас пытается разыграть, условно говоря, происламскую карту, и судя по всему, ищет врага. В то время как обычно на эту роль легко подходят Китай или США, Мотуев, согласно данным киргизской прессы, указывает пальцем на Россию.

Возвращаясь в 1916 год, когда Российская империя проигрывала Первую мировую войну в Европе, царь попытался призвать в армию неславян. Мятеж, который русские жестоко подавили, разразился в отдаленных провинциях Средней Азии. Десятки, если не сотни тысяч были убиты и умерли в попытке бежать через горы в Китай. В советские времена этот эпизод замалчивался, а сегодня его вспоминают и отмечают как «Уркун» (в переводе «исход»).

Геноцид - сильное слово, и Киргизия это хорошо знает после того глобального позора, который последовал за прошлогодней вспышкой насилия на этнической почве на юге страны. Это был, конечно, не геноцид, но слово - постоянно использовавшееся в сообщениях средств массовой информации - больно жалило многих киргизов, которые по-прежнему чувствуют, что международное сообщество вынесло им несправедливую оценку.

Мотуев демонстрирует свои истинные намерения, когда назначает цену так называемому геноциду 1916 года. Удовлетворительной ценой, которая смоет российскую вину, на его взгляд, будет сто миллиардов долларов - сумма, в двадцать раз превышающая ВВП Киргизии. А на случай, если Москва проигнорирует его требования, «не стоит забывать о том, что кроме официальных властей в Киргизии также есть недовольные и раздраженные люди», говорит он.

Несколько из первоначальных восьмидесяти трех кандидатов уже выпали из гонки, и еще много кому не удастся собрать необходимое количество подписей, денег или не хватит словарного запаса (транслируемый по телевидению экзамен на знание киргизского языка обязателен). Но до этого предвыборный сезон определенно вскроет и другие безумные предложения. Предложение Мотуева, хотелось бы надеяться, не является «русофобской картой», как предупреждала одна бишкекская газета, а представляет собой лишь одну из многих притянутых за уши (и, стучу по дереву, безвредных) идей, которые и в дальнейшем будут изрыгаться из роя тех, кто стремится всячески заполучить известность и внимание общества.

David Trilling
http://www.eurasianet.org/node/64105

ООН запретила Украине торговать квотами на выбросы

Комитет выполнения обязательств Рамочной конвенции ООН по изменению климата принял предварительное решение, которым приостановил для Украины на три месяца возможностьмеждународной торговли квотами на выбросы парниковых газов.

Об этом говорится в сообщении Национального экологического центра Украины (НЭЦУ).

Также комитет предварительно признал, что Национальный кадастр антропогенных выбросов Украины не отвечает международным требованиям.

Экологи отмечают, что причиной такого решения стал отчет экспертов ООН, которые проверяли национальный кадастр за 2008 год.

"Эксперты ООН считают, что национальная система учета выбросов и поглощения парниковых газов не достаточно прозрачная, последовательная, полная и точная, как того требуют международные правила", - добавляется в нем.

В НЭЦУ отмечают, что дальнейшая судьба торговли квотами для Украины будет решена в октябре этого года.

"Если в октябре комитет примет окончательное решение, что украинский кадастр не соответствует международным требованиям, тогда среди возможных вариантов развития событий будет остановка украинского реестра на более длительный срок, что делает невозможным действие гибких механизмов Киотского протокола: торговли квотами и проектов совместного внедрения", - предупреждает Центр.

Координатор программы по изменению климата НЭЦУ Кристина Рудницкая отметила, что проблема с украинским кадастром возникла из-за отсутствия системы сбора и проверки данных о выбросах по всем секторам экономики.

По ее словам, данные о выбросах записываются на основе статистических данных, и никто не проверяет, соответствуют ли данные фактическим выбросам.

Эксперты ООН отметили, что по 17 промышленным процессам данные о выбросах либо отсутствуют, либо конфиденциальны.

http://lb.ua/news/2011/08/30/112608_OON_zapretila_Ukraine_torgovat_.html#comm-656228

Сухолучье:олени, косули, кабанчики и 30тыс.га. лесов В.Януковича

Публикация 2009 года, но с тех ничего не изменилось. Коренным киевлянам хорошо известно слово «Сухолучье». В этом заповедном урочище, раскинувшемся в излучине Днепра, Тетерева и Здвижа испокон веков водится не меряно всякого зверья, поля вокруг окрестных сел перерыты следами их бурной жизнедеятельности. Оттуда всегда можно было привезти полные корзины, а то и багажники «белых», сыроежек, «польских», лисичек, маслят. А ягоды... Ягоды!Чего только душа пожелает. Места не тронутые, заповедные. Главное утром встать пораньше – и в путь. Каково же было удивление простых любителей природы, когда с этого лета их перестали пускать в леса Сухолучья. Один раз, второй, третий. Да сколько ж можно?! По периметру заповедника появились контрольно-пропускные пункты с матерыми головорезами, экипированными словно фашисты в ночь с 21 на 22 июня 41-го г. Девственный покой Полесья нарушила дорогостоящая техника. По периметру заповедника возник противотанковый многокилометровый ров. Ни в сказке сказать, ни пером описать. Зачем и кому он нужен? Попадись кто головорезам (т.наз. «охранникам») с лукошком грибов-ягод, невесть откуда и кем засланные нелюди все содержимое выворачивают. Специально стерегут на входах и выходах. Да еще и ездят круглосуточно взад-вперед по территории. Поймают кого – составляют протокол, требуют паспортные данные. Вывозят подальше за пределы объекта. Словом матерным путь-дорогу указывают.

Кандидат Янукович из Красной книги

Открываем справочную литературу. Надо ведь понять, вокруг чего так носятся эти неприятной наружности люди. Так и есть. По адресу: Киевская обл., Вышгородский р-н, с. Сухолучье, зарегистрировано Днепровско-Тетеревское (лесоохотничье) заповедно-охотничье хозяйство. Охватывает пределы Вышгородского и Чернобыльского р-нов, расположено на юге Киевского Полесья.

Яндекс-карта Днепровско-Тетеревского (лесоохотничьего) заповедно-охотничьего хозяйства

Создано в 1967 г. Общая площадь - 37,9 тыс. га, в том числе покрытая лесом - 17,4 тыс. га, занято водными  угодьями - 8,9 тыс. га. Имеет охранную зону. «Охраняются типичные ландшафты Киевского Полесья в границах подтопленной поймы р. Тетерев и побережья Киевского водохранилища. Большей частью распространены сосновые, дубово-сосновые и грабово-дубово-сосновые леса. Местами преобладают осинники и березняки; в подлеске - крушина и бруслина. В пойме на лугах преобладают куничник сероватый, пырей ползучий, полевица белая, осока стройная и др.».

Google -карта Днепровско-Тетеревского (лесоохотничьего) заповедно-охотничьего хозяйства. Масштаб 1:500 000

Кто же так щедро оплачивает жесткую «охраняемость» заповедника? Кого он нанимает и из чьего кармана рассчитывается с профессиональными, с позволения сказать, «защитниками природы»? Эти и многие другие, связанные с ними вопросы, мучили нас вот уже не один месяц. Поехать же и узнать все на месте стало, пожалуй, наилучшим вариантом их решения. Нужно было только дождаться первого легкого снега. И обязательно с морозом. В чем здесь секрет, мы рассказывать не станем. Знатоки леса умеренных широт сообразят, о чем идет речь.Воображение выстраивало все новые и новые виды. Представить и в правду есть что. «Значительные площади занимают болота, в основном низменные, где растут камыш, осоки, хвощи и др. Встречаются осоково-гипновые и осоково-сфагновые болота. Местами на болотах встречаются заросли вербы, ольхи черной, березы пушистой и других видов деревьев. Основные животные - лось, олень, косуля, дикая свинья, волк, заяц-русак и птицы - тетерев, кряква, чирок, лысуха. На территории хозяйства также водятся лисица, енотовидная собака, выдра, хорек, бобер и др. Гнездятся черный аист и орлан-белохвост - виды, занесенные в Красную книгу. Акклиматизирована ондатра».Рядом с ондатрами теперь акклиматизировался и один дядя. Поближе к исторической родине, стало быть. До государственной границы с Беларусью - рукой подать. Если нагрянут злопыхатели, садится он в небольшое плавсредство и мигом в водах батьки Лукашенко. Принимай землячка, родимый! Надежнее не придумаешь. Наши подозрения окончательно подтвердились, когда на въезде в поселок Сухолучье дорогу перегородил новосозданный КПП. Из сторожки охраны вышел двухметровый детина и с правильно поставленным донецким акцентом продекламировал: «Сюда низзя. Частная собственнасть». Нашивка на камуфляже гласила: «Общественное формирование «Делит» (укр.).Вы не ошиблись. Этот та самая фирма «Делит», которая имеет честь охранять 140 га владений трижды «несудимого» дважды кандидата в Межигорье.

Парень был вооружен карабином, резиновой дубинкой, травматическим пистолетом, комплектом наручников, баллончиком с нервно-параллическим газом. И был одет (интересно, зачем) в бронежилет. Пауза. Ничего не выражающий («рыбий») взгляд словно продолжал: «Вапросы есть?». В ответ на просьбу прокомментировать на диктофон причину своего отказа, назвать имя, фамилию место работы, молодой человек отреагировал ожидаемо. «Я тебе, бл..дь, неясна сказал? Низзя!». Просьба о фотографии на память, как мы и   едполагали, окончательно разъярила нашего собеседника. Пришлось сделать вид, что мы поняли серьезность его намерений и собираемся отъезжать.

 

КПП на центральном въезде в Днепровско-Тетеревское (лесоохотничье) заповедно-охотничье хозяйство в пос. Сухолучье Вышгородского района пришлось снимать немного поодаль

 
Дорога на Сухолучье

Как нам позже стало известно из доверительных бесед с местными жителями, охрана на КПП почти наизусть знает госномера местных жителей трех вверенных ей населенных пунктов (поселок Сухолучье, село Богданы, село Пилява), обслуживающего персонала резиденции Виктора Януковича «Пилява», а также постоянных гостей. Они записаны в специальной амбарной книге, хранящейся на каждом посту.

Центральный пост находится в Сухолучье. Если на территорию желает попасть кто-то «чужой», то для этого приглашающей стороне, то есть гражданскому населению Сухолучья (а весь поселок находится в охраняемой зоне), Богданов, Пилявы, нужно лично явится на КПП и, сердечно заверив «Делит» в достоверности предоставляемых сведений о своих визитерах (даже в этих случаях пропускают далеко не всех), и благости намерений последних, получить пропуск. Пропуск действителен сутки. Разрешение на въезд (пребывание) на более длительный период получается у коменданта поселка. Кстати, такая же система действует на всех КПП.  Всего имеется четыре основных КПП (с запада на восток): «Ваховка», «Любимовка», «Сухолучье», «Сухолучье – 2» «Сухолучье – 2» расположено по средине пути между пос. Сухолучье и с. Пилява. Также есть сеть сезонных КПП. Большую часть года они законсервированы. Эти точки расположены внутри периметра и вдоль западного побережья водохранилища Киевской ГЭС. Толокунь, Ясногородка. Их расконсервируют на период курортного сезона. Чтобы случайные гости не нарушили покой охраняемой персоны. Чем Вам не оккупационный режим в действии? Некто с помощью весьма сомнительных оснований получает в распоряжение целые географические районы с «маленькими украинцами» в комплекте. Шаг вправо, шаг влево – вывозят без предупреждения. Вводится обязательный пропускной режим. В лес даже пописать сходить нельзя. Он стал «хозяйским».
Гетто. Самое настоящее гетто… «В 2007 году, когда Янукович был премьером, он оформил себе наш заповедник в аренду на 99 лет. Насколько это законно, я не знаю, нельзя ведь так, наверное, - говорит житель села Петровское, соседнего с Сухолучьем. – Было государственное, а стало не понятно чье. Януковича какого-то. Как он может беречь Сухолучье? Зверей наших, птиц? Он их только с дружками своими отстреливать может. Дети в лес пойдут – приходят, плачут. Эти гады, говорят, взяли ногами кошелку с цветами растоптали, а нас оттуда выгнали. Скажите, скажите мне, как я могу запретить детям в лес ходить? Как им это объяснить?». «А теперь вообще никто туда не зайдет. Вы видели, какой они ров организовали?», - опустив глаза, сплевывает себе под ноги старик. Невольно вспоминается буквально только что увиденное: «Вапросы есть?». И услышанное: «Сюда низзя. Частная собственнасть». 
 

Для удобства Хозяина и его дорогих гостей повсюду, словно в Киеве, растыканы вышки с передатчиками мобильной связи, что недопустимо для заповедника: Сухолучье, Авдеева Нива. Комфортно привыкли охотиться господа донецкие. On-line в mp3-формате

Угостив дедушку пачкой папирос, мы решаем оставить осмотр противотанкового рва на потом. Надо прорываться вглубь территории. Там, наверняка, есть много интересного. КПП в селе Любимовка, что строго на запад от Петровского, оказывается, работает в более либеральном режиме. В отличии от Сухолучья у охраны нет серьезного оружия, пускают чаще. Народ в Богданы, кстати, чаще ездит именно тудою. «Эта дорога так и называется «народная». Он нам ее построил два года назад, чтобы мы ему отдыхать не мешали. Та же, что идет из Межигорья, через Сухолучье, это «царская». По ней Его (!) возят, - объясняют нам на сельском майдане возле магазина «Продукты» в Любимовке, кивая рукой на север. – Доедете в Авдееву Ниву, в Богданы можно, но лучше не рискуйте. Мы же видим, что вы нездешние. В Пиляву не суньтесь. Там у Яныка дворец, всякое может быть».

Начало асфальтированной трассы «Любимовка – Авдеева Нива – Богданы». Эта благодетель от Януковича, как и противотанковый ров, не отмечена не на одной карте 

 
КПП «Любимовка» на народной дороге 2007 года

Так и есть. Дежурные на КПП «Любимовка» в отличии от своих коллег из «Сухолучья» были не столь дотошны. Украинская национальная солидарность дала о себе знать. На определенных условиях пропустить согласились и чего-то особого расспрашивать не стали. «В лес не заезжайте, целее будете. К тому же штраф сумасшедший придется платить. И чтобы назад были не позже чем через один час и сорок минут. Иначе нарветесь на разводящего, и тогда влетит и нам, и вам».

 
Трасса «Любимовка - Авдеева Нива – Нива» и впрямь выглядит новой

И еще, пожалуй, очень неестественной, искусственной. Слово тугая тетива охотничьего лука она впивается в топкую зыбь заповедного болота, рассекая по заказу уставшего от избирателей Януковича милые ему березняки. Езжайте граждане поскорее, у вас давеча Хозяин появился. Человек по ходу авторитетный. «Чтобы мы ему отдыхать не мешали» просит. Строго на север. Вперед к светлому феодализму…

По дороге нам встречаются законсервированные КПП. Они в рабочем состоянии. Очевидно, ими пользуются только в определенных случаях, например, при большом наплыве  высокопоставленных гостей Главного Охотника Украины

Дальше Авдеевой Нивы мы не следуем.Во-первых, нельзя забывать об установленном нам на КПП  Любимовка» цейтноте и предупреждений в отношении патрульных. Во-вторых, быстро темнеет. В-третьих, нужно успеть подробно осмотреть один интересующий нас объект между селами Авдеева Нива и Рихта. Как рассказал нам за несколько дней до того аноним из частых попутчиков царских забав Виктора Федрыча, нечто расположенное там «несомненно заинтересует читателей».

Лес вокруг Авдеевой Нивы огражден сплошной линией бетонной ограды. Это делается для того чтобы сделать невозможным попадание в зеленую зону на автомобиле или любой тяжелой технике

 
Исключение составляет юго-западная часть сельской окраины Авдеевой Нивы
 
 

Но и здесь скоро вырастет бетонка Януковича как символ «возрождения села»

Вышки для ведения прицельного огня

200 метров соснами и мы на месте.
 
 

Святая святых заповедных владений Януковича – любимая им Охотничья поляна

Термин «Охотничья поляна» придумал сам Виктор Янукович. По другим данным – в соавторстве с бывшим главой Центризбиркома Сергеем Киваловым, частым гостем и заядлым любителем дичи. Местные жители называют это место «Кабаняча лука», что в переводе на русский язык означает «Кабаний луг». В точности этого названия мы лично смогли убедится спустя не больше чем пять минут.

 

Порослую молодым сосняком лесную опушку вдоль и в поперек изрыли своими мордами дикие свиньи, кабаны. Место это настолько им полюбилось, что они превратили его в одну из своих стоянок. Под открытым небом

Живут, гнездятся. Отдыхать вместе с молодняком. И… попадают на мушку к Януковичу и его ненасытным до чужой крови и плоти гостям.

 

На краю луга возвышается оборудованная по последнему слову охотничьего искусства вышка для ведения прицельного огня (огневая позиция)

 
Градусник сообщает Януковичу температуру воздуха на Поляне
 
 

Помещение наверху обшито вверху войлоком. К стене прикреплены два лакированных сиденья и охотничий столик. Все чинно и благопристойно, окошечки натерты до блеска. Два раза в неделю домик с надобностью и без надобности убирают специально нанятые люди

Всего у Януковича таких вышки две. Эта вышка так и называется - «закрытая». Предусмотрена для охоты на млекопитающихся хищников. Отсюда и повышенные меры безопасности. Вторая вышка расположено в 15 км к востоку от этого места, между селом Авдеева Нива и поселком Сухолучье. Ее называют «открытая вышка», она предусмотрена для стрельбы по неводоплавающей птице, в частности, по тетереву. На территории заповедника находится больше всего редкой птицы тетерев в Европе. Отсюда, между прочим, и название одноименной реки. Каждый вечер пребывания Януковича в Пиляве вся эта редкостность варится и тушится искусными иностранными поварами (в основном из Италии). Сами посудите: заповедник все-таки!
 
Квадрат прикормки дичи. Пока зверята кушают, Янукович их убивает
 
Это для кабанов.
 
 
 
Лесной «ресторан» для копытных - косуль и оленей
 
 

Соль – любимое лакомство лис, зайцев и енотов. Четыре столбика с каменной солью стоят по углам квадрата прикормки

 

Отсюда Янукович целится из ружья по заповедной природе, последней из оставшейся в живых в Украине и Европе

 

Вдоволь настрелявшись, сюдою Янукович царской поступью спускается вниз к своему автомобилю

Судя по глубоким следам от протекторов (а снег, как вы видите, только начал падать) последний раз Виктор Федорович со своей свитой охотился здесь не позже чем за неделю до фотоснимка

Были мы там на неделе от 14 декабря 2009 года. Значит, последняя царская забава могла быть неделей ранее – от 7 декабря 2009 года. Не позже.

 
Пока Янукович забавляется, прислуга греется в расположенном неподалеку «доступном жилье»
 
«Линия Януковича»

Последний объект нашего пристального исследования – это грандиозный ров, по праву заслуживающий того чтобы назвать его противотанковым. В народе многокилометровый памятник «донбассреализма» прозван «линией Януковича».

 
Ширина рва – 7 м.
 
Глубина – 5 м.

По плану он должен оградить «Украину для людей» от голодных «маленьких украинцев» с южной стороны по маршруту (с запада на восток): Любидва – Ваховка - Любимовка – Сухолучье. Ров прокладывается вдоль речушки Жидок*, правой притоки Днепра.

* - столь необычное название присвоено водоему в память об основном этническом составе бывшего еврейского местечка Толокунь, вместе с иудейским кладбищем почти дотла сожженного нацистами в 1943 г. Сейчас на этом месте находится украинское одноименное село. В этом месте река впадает в Днепр.

На сегодня ров проложен от Сухолучья до Любимовки. Работы ведутся из Сухолучья крымскими экскаваторщиками. Между прочим, сотрудники «Общественного формирования «Делит», как и личная охрана Виктора Януковича, на 100% набираются в сельских районах Донецкой области и Автономной Республики Крым. Общая длина рва составит 36 км. 
Уже насчитывается 16 км. С запада естественной границей лесного царства Януковича служит сильно заболоченная пойма реки Тетерев. С севера – устье Тетерева, на которое выходят окна из спальни кандидата в президенты. Широкое устье реки Тетерев он, как говорят бывающие там люди, гордо именует «мой любимый залив».

С востока Днепровско-Тетеревское (лесоохотничье) заповедно-охотничье хозяйство от любопытных глаз ограничивает водохранилище Киевской ГЭС.

 

Схема противотанкового рва времен начала Второй мировой войны. Из книги «Фортификация пехоты». Подполковник С. Е. Гербановский. - 1942г.

Немаловажная деталь. Классик советской фортификационной науки Юрий Веремеев в опубликованном перед горбачевской «перестройкой» труде «Анатомия армии» писал, что «трудоемкость отрывки 100 метров   противотанкового рва составляет около 20-25 машино-часов экскаватора». Значит, на 1 км такого рва необходимо 200-250 машино-часов. На 36 км «линии Януковича» в общей сложности потребуется 7200 – 9000 машино-часов экскаватора. На данный момент уже потрачено 3200 – 4000 машино-часов экскаватора. И этот, как минимум, поскольку размеры рва Веремеева, а значит, и соответствующий объем работ, на порядок меньше, чем у «линии Януковича». Щедры благодетели Януковича, пожелавшие упрятать его подальше на болота к кабанам и лисам, щедры. Ничего не скажешь. В отношении технологии постройки противотанкового рва Веремеев советовал: «Глубина рва должна составлять не менее 2 метров, ширина не менее 5 метров. Стенка, обращенная в сторону противника должна иметь уклон 45-60 градусов, а противоположная 60-65 радусов. Более крутые стенки делать нецелесообразно, т.к. земля с  крутых откосов будет осыпаться, облегчая противнику работы по преодолению рва. Высота брустверов должна быть не выше 0.5 метра и  края брустверов обращеные в поле должны быть пологими шириной около 7 метров. Такие брстверы в некоторой степени маскируют ров   при наблюдении местности с уровня приборов наблюдения механика-водителя. Края брустверов, обращенные ко рву должны быть крутыми, причем напольный бруствер должено отстоять от края рва не менее чем, на 1.5 метра, но не более 2 метров. Эти полтора-два метра как бы уширяют ров. Дело в том, что при попытке перепрыгнуть ров, отрыв гусениц танка от земли будет происходить не от края рва, а с расстояния 1.5-2 метра до края рва. Берма противополжного брствера делается шириной около 40-50 см. Это диктуется тем, чтобы грунт с бруствера не осыпался бы в ров».  

Советы Веремеева, как видно на фото, архитекторы «линии Януковича» не просто выполнили сполна. Они их перевыполнили, соорудив таким образом вокруг угодий кандидата в президенты противотанковый ров нового поколения

Кто, сколько и из чьего кармана оплатил это удовольствие на 99 лет вперед, предстоит узнать правоохранительным органам. Налогоплательщикам будет интересно услышать, каким таким дивом государственный заповедник оказался в руках у расторопного Януковича и что там делают добры молодцы из фирмы «Делит». Имеет ли право Янукович самовольно строить крепости и противотанковые укрепления на охраняемой государством территории, - тоже хороший и требующий самого внимательного изучения вопрос. Экологи должны задуматься, что происходит с популяциями редких, занесенных (!) в Красную книгу живых существ, и почему в холодце у кандидата в президенты их больше, чем в естественной среде обитания. Наконец, миллионы избирателей председателя Партии регионов Украины Виктора Федоровича Януковича пускай поразмыслят, хотели бы они после 17 января 2010 года очутиться на правах недочеловеков, низшей недонецкой расы на своей исконной земле, в «Украине для своих людей». На правах недобитого зверя, судьба которого не простирается дальше утренней запеканки под «сто грамм» у Президента. С потрохами. С детьми, внуками, правнуками. Со всеми до четвертого колена. Янукович, как известно, уже пообещал отдать Украину национальным меншинам в виде румын. Для начала. Такова воля работодателей Януковича, подаривших ему за наш с Вам счет Днепровско-Тетеревский заповедник.

На наш взгляд, акт политической коррупции здесь налицо. Государственное финансирование дикой  охотничьей фантазии Виктора Федоровича невозможно до тех пор, пока при власти Коалиция  Демократических сил. Своих кровных у него не так уж много, да и тратить их на арендованное майно он не стал бы. Остается инициатива частных спонсоров, наконец-то, не без подсказки из-за Атлантического океана, определившихся с кандидатурой самого удобного для себя формального «президента». Пять лет назад они подарили меланхолику Ющенко пасеку и парочку «вонючих схем». У податливого флегматика Януковича в свою очередь будет целый заповедник. Лишь бы отдыхал и в дела государственные не вмешивался. Заповедник с большой буквы. С настоящими зайцами и дикими хрюшами. Стрелять - не перестрелять!

P. S. Досужим скептикам, коих будет немало, советуем проделать тот же самый маршрут или хотя бы какую-то отдельную его часть. И благополучно вернуться домой. Подробные пути следования изложены выше. Карты и фотографии прилагаются. Координаты КПП «Сухолучье» - 30.438012,50.945424

Богдан Буденецкий, RUpor http://rupor.info/spec/dosie/novoe-delo/2009/12/22/ohotnichij-raj-suholuchja-oleni-kosuli-kabanchiki-/

Эксперимент-2

Эксперимент-2

Фото: Анатолий Белов

Текст под названием «Эксперимент» был опубликован на Lb.ua в мае. Статья имела широкий резонанс: многочисленные перепечатки, обсуждение в соцсетях, не говоря о количестве комментариев, да позиции в рейтинге «читательских симпатий».

Появились даже альтернативные «размышления на тему». От откровенного беззастенчивого плагиата, до ярких авторских интерпретаций. В числе последних – пера Юлии Тимошенко. Тогда еще наслаждавшейся свободой.

Причина резонанса – животрепещущая тема. Именно: что бывает, если неограниченную власть случайно получают закомплексованные садисты. Как они измываются над окружающими; как самоутверждаются, причиняя им страдания. И что со всем этим делать.

За истекшие три месяца, к сожалению, актуальности тема не утратила. Даже наоборот. Посему – предлагаем развитие темы. Собственно «Эксперимент – 2».

***

Президентство Януковича – сродни гуманитарной катастрофе вселенского масштаба. К столь неутешительному выводу Lb.ua пришел полтора года тому.

Не оттого, что нам не мил действующий глава государства. Вовсе нет.

Вот – обоснование. Нигде в мире верховную власть не получали люди, прежде имевшие проблемы уголовного характера. Прошу не путать с теми, кто схлопотал «политические» сроки. Конечно, Анатолий Могилев может сравнивать «отсидки» Януковича и Черновола. Не удивлюсь, если Чечетов сравнит его с Нельсоном Манделой. Но людям здравым этого лучше не делать.

Люди здравые понимают: всегда и везде общество старалось максимально уберечься от контакта с «асоциальными элементами». Обезопасить свою жизнь от их влияния. Выставить сто двадцать одну систему защиты. Почему? Не потому, что «свет жестокосерд». Не потому, что не найдется доброхотов, готовых не просто поверить тем, кто выходит «на свободу с чистой совестью» - поддержать их и словом, и делом.

Потому, что «асоциальные элементы», то есть – состоявшиеся (законом диагностированные) или потенциальные преступники, являются носителями определенного менталитета. Формирующегося у них по мере их общественной деградации. Воистину: бытие определяет сознание. Причем на всю жизнь наперед. Никак потом это самое сознание не изменишь, ничем не вытравишь. Они – носители также и деструктивного потенциала. Того-то они и «асоциальные», что напрочь отрицают общепринятые нормы морали, закона и т.д. То есть, не считают зазорным грабить, убивать, насиловать.

У них свои «правила». Не «понятия» даже. Ибо «понятия» предельно конкретны и ясны. В преступном мире за их нарушением непременно следует кара. Обычно – довольно жестокая. В исключительных случаях в дело вмешивается «третейский судья» - вор в законе.

Следовательно, преступный мир – вполне самодостаточная система, имеющая специфические механизмы саморегулирования.

[ Читати далі ]