Розпочато короткостроковий семінар

  • 16.09.19, 16:50

Сьогодні, у Північно-східному офісі Держаудитслужби розпочався короткостроковий семінару з підвищення кваліфікації фахівців структурних підрозділів Офісу за темою: «Бухгалтерський облік в системі управління державними фінансами.

 За участю науковців Харківського національного економічного університету  ім. С. Кузнеця, доцентів кафедри обліку і бізнес-консалтингу Кудіної Ольги Миколаївни та Лядової Юлії Олександрівни, розпочалось проведення трьохденного короткострокового семінару, під час якого обговорюватимуться теми щодо модернізації бухгалтерського обліку в державному секторі, функціонування облікової політики бюджетних установ, особливості роботи бюджетна система України, особливості функціонування плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі та психологічні аспекти перевірок, які проводять органи державного фінансового контролю.

          Зайняття проходитимуть у формі лекцій та практичних семінарських занять.

 Прес-служба Північно-східного офісу Держаудитслужби.

 


Харківські аудитори продовжують навчатися та вдосконалюватися.


Сьогодні, відділом роботи з персоналом Північно-східного офісу Держаудитслужби, організовано проведення семінару з підвищення кваліфікації фахівців структурних підрозділів Офісу.

На семінарі підіймались теми, що на теперішній день є найбільш актуальними у роботі державних аудиторів.

Так, завідувач сектору контролю за виконанням повноважень посадовими особами міжрегіонального територіального органу Держаудитслужби Вижга Вячеслав Вячеславович, розповів про результати проведеного аналізу матеріалів заходів державного фінансового контролю, за якими вимоги про усунення порушень, визнані необґрунтованими судовими органами.

Заступник начальника відділу роботи з персоналом Островерх Тетяна Миколаївна розповіла про окремі питання, пов'язані із координацією зовнішніх відносин органів Держаудитслужби та проведення оцінювання діяльності державних службовці.

Завідувач режимно-секретного сектору Панаріна Юлія Степанівна, розповіла про порядок проведення заходів державного фінансового контролю Держаудитслужбою та її міжрегіональними територіальними органами в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях, що провадять діяльність, пов'язану з державною таємницею.

Головний державний аудитор відділу організаційної роботи Кутова Яна Володимирівна, розповіла про окремі аспекти діяльності органів державного фінансового контролю.

Також, головний спеціаліст-юрисконсульт юридичного відділу Бесарабенко Едуард Віталійович, здійснив  огляд змін у законодавстві та розповів про законопроект про внесення змін до законодавства про публічні закупівлі.

Також, відбулось обговорення питань щодо практичного застосування норм законодавства за галузями, що висвітлювались у доповідях.

 

Прес-служба Північно-східного офісу Держаудитслужби.

 

Розпочато ревізію Відділу освіти Первомайської міської ради


До уваги громадськості!

 

Північно-східний офіс Держаудитслужби повідомляє про початок проведення ревізії Відділу освіти виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської області.

 

Період, що підлягає контролю – з 01 січня 2015  по 31 серпня 2019 року.

Початок проведення ревізії – 02.09.2019 року.

Орієнтовний термін завершення ревізії – листопад 2019 року.

 

Про відомі факти неефективного та нераціонального використання коштів Відділом освіти Первомайської міської ради, а також інші конкретні факти, котрі свідчать про порушення об’єктом контролю вимог законодавства з фінансових питань, контроль за дотриманням якого належить до компетенції органів Державної аудиторської служби України, громадяни можуть поінформувати за телефоном довіри Північно-східний офіс Держаудитслужби  (057) 725-86-24 або надіслати інформацію на електронну адресу: Kharkiv@dkrs.gov.ua

 

При інформуванні, прохання враховувати термін завершення ревізії, для можливості здійснити перевірку наданої інформації про фінансові порушення.

 

Прес-служба Північно-східного офісу Держаудитслужби.

 


Харківські аудитори перевірили КПЖЕРП м. Чугуєва

  • 06.09.19, 09:03

Фахівці Північно-східного офісу Держаудитслужби провели ревізію фінансово-господарської діяльності Комунального житлового ремонтно-експлуатаційного підприємства м. Чугуєва (далі – КЖРЕП м. Чугуєва або підприємство) за період з 01.01.2015 по 31.10.2018 та встановили порушень на загальну суму 663,88 тис. гривень.


 

 

Ревізією встановлено недоотримання фінансових ресурсів – на суму 52,62 тис. грн, незаконних витрат – на суму 131,18 тис. грн, нестач – на суму 0,58 тис. грн, інших фінансових порушень – на суму 479,50 тис. грн, а також неефективних витрат  коштів підприємства – на суму 132,85 тис. гривень.

Так, в результаті необґрунтованого внесення 6-ма підрядниками  недостовірних даних до актів приймання виконаних будівельних робіт  вартість робіт з поточного та капітального ремонтів внутрішньобудинкових доріг та тротуарів, житлових будинків та з капітального ремонту ліфтів в житлових будинках м. Чугуєва Харківської області завищена на загальну суму 74,33 тис. грн з урахуванням ПДВ. Так як, завищена вартість виконаних робіт оплачена КЖРЕП м. Чугуєва за рахунок бюджетних коштів, то внаслідок зазначених порушень бюджету м. Чугуєва завдана матеріальна шкода (збитки) на відповідну суму.

Крім того, під час ревізії встановлено, що в 2018 році КЖРЕП м. Чугуєва не були  використані кошти бюджету м. Чугуєва в сумі 9,37 тис. грн, які після закінчення бюджетного року не були повернуті до бюджету м. Чугуєва, чим даному бюджету завдано (шкоди) збитків на відповідну суму.

Також, внаслідок застосування коефіцієнтів співвідношень, які не передбачені умовами Галузевих угод, при розрахунку нових тарифних ставок двірникам підприємства, допущено зайве витрачання коштів підприємства на оплату праці на загальну суму 20,22 тис.  грн, в т.ч. зайво виплачено заробітної плати на загальну суму 16,58 тис. грн та, відповідно, зайво нараховано на дану заробітну плату та перераховано єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду України на суму 3,64 тис. гривень.

Крім того, за даними бухгалтерського обліку КЖРЕП м. Чугуєва не відображена дебіторська заборгованість 12 контрагентів по відшкодуванню витрат по утриманню прибудинкової території на загальну суму 52,62 тис. гривень.

Внаслідок порушення термінів розрахунків за спожиту електроенергію КЖРЕП м. Чугуєва понесло додаткових витрат на сплату пред’явлених штрафних санкцій (пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожен день прострочення платежу, 3% річних та інфляційні) на загальну суму 132,85 тис. гривень.

Ревізією встановлені порушення вимог законодавства про закупівлі в частині порушення порядку оприлюднення інформації про закупівлі відповідно до вимог законодавства.

На теперішній час, КЖРЕП м. Чугуєва  усунуто фінансових порушень на загальну суму 591,12 тис. грн, а саме: відшкодовано незаконних витрат на суму 102,41 тис. грн, надійшли недоотримані кошти на розрахунковий рахунок підприємства на суму 8,63 тис. грн, відшкодована нестача матеріальних цінностей на суму 0,58 тис. грн,  поновлена дебіторська заборгованість в сумі 255,50 тис. грн,  оприбутковані основні засоби на суму 221,97 тис. грн та лишки матеріальних цінностей на загальну суму 2,04 тис. гривень.

За результатами ревізії начальнику КЖРЕП м. Чугуєва направлено вимогу про усунення порушень законодавства в повному обсязі та щодо розгляду питання про притягнення до дисциплінарної та матеріальної відповідальності осіб, винних у допущених порушеннях.

За ведення бухгалтерського обліку з порушенням установленого порядку 5-х посадових осіб Підприємства притягнуто до адміністративної відповідальності.

За допущені порушення законодавства про закупівлі на  2-х посадових осіб КЖРЕП м. Чугуєва складені протоколи про адміністративне правопорушення за ст.16414 КУпАП, які направлені до Чугуївського міського суду Харківської області.

Інформація про виявлені фінансові порушення направлена до ГУ ДФС у Харківській області та Управління захисту економіки в Харківській області Департаменту захисту економіки Національної поліції  України

 Прес-служба Північно-східного офісу Держаудитслужби.

Урочисті збори Офісу до дня незалежності України


Сьогодні, у Північно-східному офісі Держаудитслужби відбулось урочисті збори колективу з нагоди Дня державного прапора України та Дня Незалежності України.

«Усі великі успіхи нашої держави складаються з успіхів кожного небайдужого українця - як безліч річок і потічків зливаються в один могутній Дніпро. Тож давайте з нагоди найважливішого свята України щиро покладатися на успіх наших спільних дій і продовження активної співпраці, яка єднає нас.» – зазначив начальник Офісу Станіслав Косінов.

Також, за сумлінну працю та значні досягнення у роботі, керівництво нагородило кращих працівників Офісу подяками з нагоди 28-ї річниці дня незалежності України.

 


Харківські аудитори продовжують навчатися та вдосконалюватися.



 Харківські аудитори продовжують навчатися та вдосконалюватися.

Сьогодні, відділом роботи з персоналом Північно-східного офісу Держаудитслужби, організовано проведення семінару з підвищення кваліфікації фахівців структурних підрозділів Офісу.

На семінарі підіймались теми, що на теперішній день є найбільш актуальними у роботі державних аудиторів.

Так, головний державний фінансовий інспектор відділу контролю у галузі промисловості, енергетики, транспорту та фінансових послуг Сідаш Віктор Олександрович, розповів про особливості проведення контролю правильності ведення бухгалтерського обліку основних засобів.

Заступник начальника відділу роботи з персоналом  Островерх Тетяна Миколаївна, розповіла про особливості застосування закону України „Про забезпечення функціонування української мови як державної.

Крім того, підіймались питання щодо дотримання правил внутрішнього службового розпорядку для державних службовців, правил етичної поведінки, основних обов'язків державного службовця та дотримання службової дисципліни.

          Завідувач режимно-секретного сектору Панаріна Юлія Степанівна, розповіла про особливості роботи з інформацією, що може бути віднесена до державної таємниці.

          Завідувач сектору комунікацій, зв’язків  з громадськістю та розгляду звернень громадян Шашков Сергій Віталійович, розповів про особливості розгляду інформаційних запитів, звернень громадян та адвокатських запитів.

 

Також, відбулось обговорення питань щодо практичного застосування норм законодавства за галузями, що висвітлювались у доповідях.

 

Прес-служба Північно-східного офісу Держаудитслужби.


Завершено аудит шкіл у м. Куп`янськ

Харківські аудитори провели аудит виконання бюджетних програм з надання середньої освіти школам міста Куп`янск

 

Фахівцями Північно-східного офісу Держаудитслужби проведено державний фінансовий аудит виконання бюджетних програм з надання загальної середньої освіти загальноосвітніми навчальними закладами Відділу освіти Куп’янської міської ради за період з 01.01.2017 по 01.01.2019 року.

Результати аудиту засвідчили ряд проблемних питань в організації внутрішнього контролю за використанням бюджетних коштів, у системі планування та використання бюджетних коштів, наявність в місті навчальних закладів, які використовуються не на повну потужність, що не дозволяє забезпечити належний рівень надання послуг із загальної середньої освіти в денних загальноосвітніх навчальних закладах та призводить до значних витрат бюджетних коштів на їх утримання.

Наявні недоліки в управлінні бюджетними коштами та недосконалість системи внутрішнього контролю не забезпечують повною мірою законного та ефективного використання коштів, виділених для забезпечення надання послуг із загальної середньої освіти.

Зокрема, прийняття відповідних рішень з проведення оптимізації діючої мережі загальноосвітніх навчальних закладів шляхом об’єднання шкіл з низькою наповнюваністю та пониження ступеню при відсутності 10–11-х класів сприятиме ефективному і раціональному використанню бюджетних коштів та дозволить скоротити витрати коштів місцевого бюджету на їх утримання щонайменше на 3 107,62 тис. грн в рік, з них коштів освітньої субвенції на оплату праці педагогічного персоналу – на 808,74 тис. гривень.

При використанні коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами допущено факти спрямування коштів на придбання для Куп’янського інклюзивно-ресурсного центру спеціальних засобів корекції психофізичного розвитку (ламінатор, багатофункціональний пристрій, планшет та комплект мультимедійного обладнання) вартістю 152,9 тис. грн, які тривалий час не використовуються через не проведення ремонтних робіт в приміщеннях, де буде розміщуватися вказане обладнання, що має ознаки неефективного використання бюджетних коштів та не сприяє досягненню мети їх придбання у 2018 році.

Затвердження у штатному розписі Куп’янської ЗОШ № 6 посади водія при відсутності потреби у організованому підвезенні учнів на навчання і додому, призвело до неефективного витрачання бюджетних коштів на її утримання в сумі 92,23 тис. гривень.

Відсутність в закладах освіти заходів, спрямованих на скорочення кількості працюючих з неповним робочим часом, стало наслідком неефективного використання коштів місцевого бюджету у 2017–2018 роках на сплату єдиного соціального внеску в сумі 60,87 тис. гривень.

За результатами аудиту надано п’ять пропозицій, спрямованих на підвищення ефективності використання бюджетних коштів, серед яких вжиття заходів щодо оптимізації мережі загальноосвітніх навчальних закладів міста,  спрямованих на покращення умов для здобуття дітьми відповідної освіти та, водночас, можливості скорочення витрат на утримання та раціонального й ефективного використання ресурсів. 

 

Прес-служба Північно-східного офісу Держаудитслужби.