Селяни та фермери

Земля - то моє все! Запрошую в групу фермерів, як початківців, так і досвідчених. А також, тих селян, кому фермерство до душі і все, що він робить - робить для себе, та своєї родини. Існує безліч сайтів, груп, форумів, присвячених фермерству. Як показує досвід, фермерське господарство, що починається від 10Га, суттєво відрізняються від малого фермерства. Починаючи від підходу до діяльності, закінчуючи методикою та специфікою розвитку. В групі, хотілося б зібрати селян та фермерів, для обміну досвідом. Вважаю, що таке об"єднання, дуже допоможе виживати та процвітати тим фермерам, обсяг оборотних коштів яких, не дозволяє проплачувати зелене світло, наших і без того не легких, умов для існування подібного виду діяльності. Головна вимога - ПОВАГА один до одного.
15+ підписатися

7 учасників

  • Fермер
  • doktor_khaos
  • кусючий бджіл
  • olginsad
  • Momyshka

Ви часник і полуницю вкриваєте на зиму?

Я, часник вкриваю, правда, ще не вкрив, а полуницю - не вкриваю, закаляю.
Ащо Ви вкриваєте і навіщо?

0%, 0 голосів

17%, 1 голос

0%, 0 голосів

0%, 0 голосів

83%, 5 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

"Гармонія" цін, сільськогосподарської галузі. Яка Ваша думка?

Про дивне формування цін на офочі та фрукти, по принципу: чим меньше праці, тим дорожче продаєм... я, вже писав.

Тепер, мене цікавить Ваша думка, а точніше, як Ви викручуєтесь, в наступній ситуації: "В цивілізованому світі, плоди праці сільського господартсва - дороржче.... техніка та інвентар - дешевше.... У нас, все навпаки, плоди дешеві, а техніка космічних грошей коштує".

Був навіть реальний прикол з моїм знайомим колегою, який зареєструвався на сайті знайомств.... прийшов до мене в шоці і каже: "познайомився з дівчиною... вона сказала: "Если хочеш доказать, что ты меня достоин, должен приехать на порше"..... То це я маю продати за 2 000 000 комбайн, щоб купити за 2 000 000 порше??? І шо мені те порше дасть?"....

Та даже не будем брати комбайни і трактора від 500 000.... візьмем банально - корову.... Добра корова меньше 1000 доларів не коштує.... зато молоко, має коштувати копійки.

Не будемо чіпати державу з ілюзованими дотаціями та допомогами... Хай краще не заважає, ніж ускладнює нам життя, своєю турботою про нас.


0%, 0 голосів

0%, 0 голосів

0%, 0 голосів

0%, 0 голосів

63%, 5 голосів

38%, 3 голоси
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

А Ви садите кукурудзу для попкорна?

По закону підлості: посаджу - попкорну не хочеться.... не посаджу - хочеться і багато)))

29%, 2 голоси

43%, 3 голоси

29%, 2 голоси

0%, 0 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

А у Вас в селі, на дачі, торгаши напрягаються?

Особисто мені, іноді, піднадоїдає, коли деякі торгівці сільських базарів, намагаються зробити з людей - ідіотів.
 Принцип комерції, ми всі розумієм: Продавець їде на оптовий ринок, скуповує оптом товар, по оптових цінах і продає в роздріб, по роздрібних. Це нормально... Але, більшість продавців, по моїм спостереженням, взагалі перестали напрягатись: Проводити добу, а то й дві, в дорозі... вишукувати товар.... думати, як заробити гроші, щоб купити товар оптом.... думати, як його продати і т.д.... Знайшли найпростіший варіант: Поїхали в супермаркет.... купили по роздрібним магазинних цінах.... привезли в село, помножили ціну, вкращому випадку, на 2.... і погнали продавать.

Це тільки в нас і тільки мене це дратує?

Інкубатор, чи купований молодняк?

Чому Ви більше надаєте перевагу: "Купити інкубатор і виводити молодняк з яєць, чи купувати молоднік на базарі?"

Особисто я, ще 4 роки тому, придбав інкубатор. Основна тому причина - не якісний, або модифікований молодняк.

Каченята, курчата, які не ростуть без комбікорму точніше, без хімії.  Так чи інакше, при купованому молодняку, приходиться використовувати хімію. В іншиому випадку, виживаємість - меньше 50-ти відсотків.

Який Ваш досвід і чому Ви надаєте перевагу?

57%, 4 голоси

43%, 3 голоси

0%, 0 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Времянки или основательные конструкции?

Комментарии последних статей, натолкнули на новую тему: "Что для Вас более практичнее: времянки или основательные конструкции?".
Сразу уточняю, вопрос задан без фанатизма - это не значить, что весь двор заставлен времянками или залит железобетонными конструкциями. Меня действительно интересуют реальные мнения из опыта, я не ищу оправданий.

Когда я приехал в село, не собирался сразу заводить огромное хозяйство. Все, что было сделано временно, легко и быстро переделалось под себя. А вот с основательными конструкциями, дело обстоит сложнее. По мнению некоторых: "ХЕРНЯ ПОЛНАЯ. потом сто раз переделывать времянки Если шо-то делаешь , то делай так шоб потомки не проклинали переделками" - все нужно делать основательно. Проблема только в том, что климат меняется, хотим мы этого или нет. Вот например:
"оценив ситуацию по приезду, подумал, что курятник готов. Осталось убрать, подштукатурить, побелить и можно заводить кур..... так и сделал... первое прозрение наступило тогда, когда зимой куры замерзать стали. Та конструкция, в которой жили и не мерзли куры лет 30 назад, уже не практична. Многие соседи, решили вопрос проще - обложили старые сараи газоблоком. Потом некоторые пожалели, когда столкнулись с тем, что газоблок, если не мышам то крысам - не преграда. разобрали и обложили шлакоблоком. Можно было конечно заштукатурить цементным раствором, но каждый сам себе решает. Еще одна проблема с которой я столкнулся в старом основательном сарае - рост дедушки и отца, был 170-175.... мой - 185. Зайти - выйти не проблема. А вот проводить внутри работы, уже проблематичней. И еще ряд проблем устаревшего здания".
К тому же, когда человек еще не знает чем именно он будет заниматься, строить основательно сарай под одно.... потом переделывать под другое, если передумал и т.д..... Как по мне, проще попробовать из того, что есть.... определиться и потом уже строить. Действительно, жалко людей, которые построили, а потом передумали и изменили хозяйство. Например: обычные куры - свободно живут в курятнике, а вот бройлерам - нужно стабильно тепло, сухость и отсутствие сквозняков, в простом курятнике, их не подержишь. И начинают: утеплять полы, заводить отопление, перештукатуривать влагостойкой и анти грибковой штукатуркой и т.д....
Каждый решает сам, как ему удобно. Но мое мнение, исходя из опыта, следующее: "прошли те времена, когда строились стандартные сараи..... а потом определялось, что в них заводить. Сначала нужно определиться чем именно Вы будете заниматься, а только потом строить.".

Что Вы думаете по этому поводу?

P.S. Для категоричных критиков напомню, что некоторых животных в сараях держат с осени по весну, а на лето выводят и держат на улице под навесами. Хотя, все равно скажут, что это ноу-хау))))

80%, 4 голоси

20%, 1 голос
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Балконні вікна, за допомогою рук та інструменту, перетворюються

Якщо вже заговорили про сміття, то гріх не згадати старих вікон.

Була в мене така історія: "Принесли мені в обід козеня... до вечора, треба було його десь поселити... в магазини за матеріалом, вже ніяк не встигав.... згадав, що колись давно, привозили вікна з балкону..... достав вікна і ось, що з того вийшло"....














Пусті пляшки

Раз уже заговорили за гілляччя, то гріх, не поговорити про пусту тару.
Не всі пляшки здають і не всі приймають...
Звісно, перший пунк призначення - побити та затрамбувати в сараях в підлогу (найефективніший засіб проти крис.
Але, якщо у Вас не намічається будівницво, а зайва тара є - можете її використати наступним чином:





Що можна зробити з чагарника

Кожен, так чи інакше, зтикається  з чагарниками,
Хто свої вирізає, хто в сусіда бичить, особливо, якщо безнадійні.
Стандартний варіант - вирізати та спалити.
Враховуючи той факт, що данне співтовариство для початківців, особливо тих, хто змушений починати з нуля..... поділюся тим, що з чараника робив я.

Товстіші гілляччя, можна порізати циркуляркою по такій схемі:



Де 1 - піде на основу та перемички, а 2 - піде на штахет.
Ось, що з того може вийти:






В кожного свої смаки, але, як на мене - гармонічно і не потребує затрат на фарбу, або лак.
Коли вже доріс до можливості гарного і дорогого, змінювати не захотілося. Може звик, а може сподобалось.

Тонше гілляччя - можна використати в плетінні.
Я в тому не великий майстер, багато розлізлось, але краще, ніж нічого...









Витримуючи технологію - береться спеціальна сировина, обробляється і т.д.
Але, я в тому не спеціаліст і тим не займаюсь, тому не розбираюсь.
Но, в виборі: спалити, викинути і т.д., я обираю - використати.

Вибачайте, за не професіоналізм.

Успіхів Вам, у Ваших починаннях.

Настала осінь і в погребі - зацвіло.....

  • 06.11.16, 13:46
Люди, почали запитувати: "що робити?"..... Вирішив, відповісти в блозі.... можливо комусь буде цікаво, або корисно.

Особисто у мене, зацвів буряк. Але, проблема того не в погребі, а в тому, що дозбирував я його вже під дощем і не просушив як слід. Тому, якщо цвіте щось одне, можливо саме це одне, просто не протряхло..... переберіть... просушіть і все буде добре.

Але, якщо почало цвісти все, то проблема вже в погребі. Зазвичай, причин 2:

1) не правильно зроблена витяжка, або система циркуляції повітря в цілому. (особливо, якщо пол бетонний, зараз, це вже модно)
2) не до кінця був просушений погреб влітку.... не повністю пробілений і т.д.... В ідеалі - треба винести просушити всі стилажі, просушити погреб і добре його пробілити.

Сталося, що сталося і чого вже згадувати літо, потрібно вирішувати проблему. Багато форумів, дають безліч порад. Я не буду займатися плагіатом, опишу ті способи та методи, що використовую сам і переконався в їх досконалості. І так:

1) Повітросушилка. (Не плутайте зі зволожувачем повітря - це різні пристрої)
Прекрасна річ, але коштує, в середньому 10 000.
Використовувати її потрібно періодично. Встановити в погребі і залишити, загрожує повним погребом не тільки сухофруктів, але й сухоовочів. Але, така система, не так вже й досконала - вона висушує зверху, а внизу сиріє. З часом, вологість вирівнюється, але буває пізно.

2) Паралон.
Такий метод, корисний і ефективний, на мою думку, лише тоді, коли вологи забагато - на стелі краплі, на стінах гриби і т.д....
Вивішуєте прикріплений до стелі паралон, або кладете його на овочі, банки і т.д.... коли він стає вологим... виносите....викручуєте....просушуєте і знову в погреб. Якщо, вологість не на стільки велика, не сильно то він і допоможе.... для себе, я в цьому переконався.

3) Старі газети.
Як на мене, найефективніший спосіб!!!
У будь-якої людини, особливо старої закалки, десь там на горищі, стоять мішки зі старими газетами.... я знайшов навіть пересушені газети у себе)))))....
Розправляєте ці газети і просто розкладаєте - на овочах і фруктах, на банках, на поличках і т.д....
Перевага цього способу в тому, що набирають вони влагу поступово, по мірі її вирівнювання..... а не висушують повітря зверху, залишаючи сирість знизу. І пересушити, газета не зможе, як би не хотіла..... хіба що, Ви викладете 2 мішка газет в погребі, де взагалі відсутня вентиляція.
Газети стають вологими - тоді замінюєте на нові, або висушуєте старі і знову в погреб.
Навіть, коли з погребом все добре, пару газет, там лежить.... на випадок різких перепадів температур, відповідно, неочікуванного конденсату і т.д....

Успіхів Вам, у Ваших починаннях.