Селяни та фермери

Земля - то моє все! Запрошую в групу фермерів, як початківців, так і досвідчених. А також, тих селян, кому фермерство до душі і все, що він робить - робить для себе, та своєї родини. Існує безліч сайтів, груп, форумів, присвячених фермерству. Як показує досвід, фермерське господарство, що починається від 10Га, суттєво відрізняються від малого фермерства. Починаючи від підходу до діяльності, закінчуючи методикою та специфікою розвитку. В групі, хотілося б зібрати селян та фермерів, для обміну досвідом. Вважаю, що таке об"єднання, дуже допоможе виживати та процвітати тим фермерам, обсяг оборотних коштів яких, не дозволяє проплачувати зелене світло, наших і без того не легких, умов для існування подібного виду діяльності. Головна вимога - ПОВАГА один до одного.
15+ підписатися

7 учасників

  • Fермер
  • doktor_khaos
  • кусючий бджіл
  • olginsad
  • Momyshka

Чи існує "не ГМО", в наш час?

Дерева та кущі, посаджені бабусями, до уваги не берем.

Багато людей пишуть, що являються противниками генетичних, та інших категоричних втручать в рослинництво, та тваринницво. Не скажу, що я на стороні ГМО, але, всеж таки, більше люблю сприймати реальність, такою як вона є. Не одноразово, я ставив експерименти на овочах - купив насіння... виростив овоч.... зібрав насіння.... посадив....  і таке виростало))))) явно не те, з чого насіння було зібране. Про таке не має сесну писати. Люди скажуть, що в них виходить, або, що я насіння переплутав і т.д.....

Один експеримент, я ставлю вже 10 років. Не наполягаю на його досконалості чи науковості.... ставив я його для себе, кому цікаво - поділюсь. І так....... 10 років тому, приїхав до одного чоловіка, що вирощує і продає саджанці. Він мені розповів, що всі саджанці, що продаються, майже всі ГМО. І зумовлено це, як не дивно, споживачами, а не виробниками. Споживач, не хоче брати звичайні дерева, через їх не стабільну врожайність. Принцип розможення саджанців, був класичний.... мене це підкупило, на відміну від овочів, дерево дає плоди... плоди дають дерево (звісно через схрещення) і т.д.... Купив я в нього з десяток саджанців і вирішив, на декількох з них, поставити експеримент. Для чистоти експерименту, взяв 3 яблуні і висадив їх так, щоб вони були в рівних умовах (по світлу, вільній території навколо і т.д.).... І розпочав експеримент:

(для зручності аналізу, біля кожного дерева в землю встромлені вила, одні й ті сами))))

1) Перша яблуня - не бачила ніякої хімії, лише органічні добрива та бодоську суміш.
Хочте вірте, хочте ні - але цій деревині 10 років.




2) Друга яблуня - вирощувалась, як домашній бройлер)))))... 3 роки, бачила всю хімію, яка повинна бути.... вкорінилась....перетворилась в дерево і була переведена, лише на органічні добрива та бордоську суміш.




3) Третя яблуня - вирощувалась, як книжка пише. Після появи зав"язі, половину зав"язі приходиться обривати, гілки ламаються. Ось і вона:





От така реальність нашого сьогодення.
Успіхів Вам, у Ваших починаннях.

25%, 1 голос

50%, 2 голоси

25%, 1 голос

0%, 0 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Добрива - хімічні чи органічні?

Раз уже запитав про комбікорм, то гріх, не запитати про добрива.

На моїх очах, були фермери, які перейшли на хімічні.
Були такі, що все ж повернулись до органічних.
Є такі, що надають перевагу хімічним лише тому, що великі об"єми землі і стільки органічних не знайдеш. Вимушеність, одним словом.

Особисто я, використовую, і ті, і ті. Під продукти харчування - органіку. Під тваринний корм - хімію. Не знаю як і де, у нас органіка дуже дорога, да і знайти її не просто. Справа в тому, що органічні добрива від ферм, що використовують комбікорм - більше смердять ніж дають поживні речовини. (Чому не знаю, не великий спеціаліст).

А яким добривам, саме Ви надаєте перевагу і чому?

20%, 1 голос

20%, 1 голос

60%, 3 голоси

0%, 0 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Комбікорм - за чи проти?

Мене, завжди цікавила думка простих селян і малих фермерів, стосовно комбікорму.

Велике, масштабне фермерство, ми до уваги не берем. Вони керуються затратами і мінімалізують їх, тому для них, комбікорм - однозначно ДА.

Відразу, хочу внести ясність.... в дяких обговореннях, де люди активно виступали за комбікорм, виявилось, що комбікормом, вони називають дерть (продукт переробки зерна, на грубу муку). Справді, колись, комбікормом називали суміш дерті пшениці, кукурудзи, макухи, сої і т.д..... Зараз, комбікорм, в більшості своїй, обов"язково має в своєму складі, хімічні домішки, синтетичні вітаміни і т.д.

Моя суб"єктивна позиція - однозначно НІ.
1) я їв м"ясо тварин, що виросли на комбікормі - жодної переваги, або навіть схожості з м"ясом після зерна та зелені, я, не знайшов.
2) гній, після комбікормових тварин - смердить страшно. В звичайному домашньому господарстві, де сараї в дворі і гній біля двору..... створювати собі хімічну атаку..... може комусь подобається.
3) як це не дивно і чому не знаю, не такий спеціаліст, но гній після комбікорму дає меньшу ефективність. Маю можливість порівняти, вихід, після доашнього гною і гною з ферми, де тварини, окрім комбікорму, нічого не бачать... точніше, не їдять.

А що Ви думаєте з цього приводу?
Який Ваш досвід?

0%, 0 голосів

80%, 4 голоси

0%, 0 голосів

0%, 0 голосів

0%, 0 голосів

20%, 1 голос
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Висадка розсади, на малих ділянках землі..

Пишу, знову, в загальному, бо має відношення, відразу до декількох розділів форума.

І так, якщо у Вас маленька ділянка і висаджеєте Ви малу кількість розсади (будь чого, від помідор, до полуниці), маєте можливість, максимально захистити рослину в період жаркого літа. До того ж, така система посадки, дазволяє максимально ефективно, подавати рослині як воду, так і поживні речовини. До речі, по такому ж принципу, садяться квіти, особливо, дорогі.

Але практичнисть такої системи, душе не стабільна. Для рослини - це однозначно, ідеально.
По фінансовим затратам - також, ідеально (пусту пластикову тару, може знайти кожен).
А от по обсягу роботи - залежить від розміру ділянок. Наприклад, у мене, одної тільки полуниці 10 соток.... Тому, для мене, така система - то вже збочення)))) мало того, що під кожний кущик потрібно півметрову ямку вирити..... а потім, при поливі, в 100 бутилочок водички залити.... Звісно, можна продумати шлангову подачу води в кожну бутилку, але знову таки, на 10-ти сотках - то золота полуниця вийде.

У нас люди, часто не задумуються, про собівартість і чомусь, не враховують свій труд - як затрати.
Дуже раджу навчитися це робити. Це не складно, потрібно навчитися азам. Люди заганяють себе, називаючи це - "бесплатно ж, став тай  зробив".... Враховуйте ці моменти. Саме тому, на моїх ділянках, ця система не практична. А от тим, у кого декілька соток - це буде дуже корисним.

Я не буду вникати в подробиці цієї системи, думаю, фото скажуть на багато більше, ніж довгі описи.
Якщо, все ж таки, будуть запитання - задавайте.







Кому, не зручно заливати в горловину бутилки (поганий зір і т.д.).... Можна зробити, по принципу пісочного годинника - бутилка знизу і бутилка зверху.... На фото показані готові конуси, але можна з ними не заморочуватись, використати звичайн ізолєнту, скотч і т.д.... або брати трубочку діаментом вужче горловини і просто вставляти між двох бутилок.... розлита вода на городі - біди не принесе.



Успіхів Вам, у Ваших починаннях.

Висадка саджанців, кущів і т.д.

Напишу свій досвід тут, щоб не дублювати, бо має відношення до декількох розділів.

Є безліч різних теорій, практик і т.д... Я, якось випробував ту, яку помітив, викопуючи стару яблуню, посаджену, ще напевно бабусею, якщо не раніше.

Що б я не садив (дерево, кущ, виноград і т.д.), я викопую яму: метр - на метр - на метр.
на дно висипаю крупний щебінь 2-3 відра і річний або морський пісок 2-3 відра (річний, морський пісок - не так спресовується і краще пропускає воду)

Далі, висипаю гній... але, кількість залежить від того, який. Курячого треба тільки трошки, пів лопати. Якщо знайдеться коров"ячий, чи конячий, то можна 2-3 відра сміло, а бо 3 лопати з туалету.

Далі, засипаю землю до низчої точки кореня........ заливаю повну яму води..... якщо є шланг - то простіше.... якщо нема, то, на Ваш розсуд, бо це залежно від землі і погоди, може бути від 5 до 15 відер.....

Ставлю в воду корінь і потихеньку нагортаю землю да верху..... зверху, кладу по колу 5-7 цеглин, або відро-два щебню.... боятися не варто, бо за пару місяців земля осяде сильно і щебінь буде нижче рівня землі.... землю з часом докидаю.

Навіщо стільки геморою......

1) корінь, завжди тягнеться до води.... якщо сформувати підземне міні-озеро, корінь, в першу чергу, піде туди....  міні-озеро, на глибині 1 метр.... а глибина промерзання землі, в більшості випадків, до метра не доходить.... таким чином, і вода біля кореня затримується і в сильній мороз, меньше шансів перемерзання рослини, бо корінь, поза морозом.

2) щебінь, особливо в верхньому шарі, швидко пропустить воду до кореня.... на відміну, від простої землі. Земля ж зверху, зазвичай, вбирає багато води і по принципу випаровування, в перший же жаркий день її віддасть. Звісно, є методика поливу в таких ситуаціях - буром забуритись на метр під землю і в отвір заливати воду. Але я собі вирішив, щоб декілька раз в рік не сверлити біля кожного дерева, куща чи винограду, продумати відразу систему.

На 100% не претендую.... Це, особисто мої спостереження і моя практика використання. Понад 5 років, я бачу в ній лише переваги.

Успіхів Вам, в Ваших починаннях.

P.S.  В зв"язку з тим, що як виявилось, людей цікавить прямий полив під корінь, показую на фото, як це виглядає. Адже, при створенні такої системи поливу, всі, вище перераховані дії, все одно прийдеться виконати. Ток що суть, залишається тою ж самою.








Зверху, ставиться труба в трубі, для запобігання перемерзанню.... Або, з самого початку, закопується товста труба і на половину, засипається щебнем, або керамзітом. Кому як подобається.

Чи можливо почати фермерську діяльність з нуля....?!?

Абсолютно можливо, якщо нуль - це хоч якийсь двір, з хоч якоюсь хатою і хоча б 50 соток землі.

В моєму житті так склалося, що прийшлось зіткнутися з "безкоштовною онкологією".
Після того, чомусь, згадалося дитинство. Точніше, літо в селі.
От і вирішив - ну його.... той Київ, да і не вмісто ж їхати... який тоді сенс їхати з Києва?!?
Поїхав в стару хатку, подалі від Києва, що від бабусі залишилась.
Я не мав на меті ставати фермером.
Але, і жити в селі, і занедбати замлю - також не логічно.
Почалося все з того, Що гріх мати землю і купувати овочі та фрукти.
Вийшов пару раз на базар, побачив в яку ціну яйця.... прозрів... І вирішив, що кури, сильно мене не напряжуть.
І пішло поїхало.

Я не був впевнений, що я залишусь тут назавжди тому, вкладати особливих коштів не збирався.
З"явився спортивний інтерес: "А чи можливо те знуля, да те з нуля і т.д."
Щось розсадив, щось посадив, щось розвів, щось подарували, не викинеш.... і т.д.
Не очікувано і не гадано, когось пригостив, комусь показав і люди почали просити.... все більше і більше... так і почалось розширення.

Лінь - двигун прогресу.
Нажаль, навіть в селах.
Коли я почав реально тут жити і бачити, що навіть варення, вже самі для себе, закривають з крохмалом.... тушонку, з кістками.... а птицю, переважно, люблять бройлерську, що на хімії бистро виростає..... Тоді я зрозумів, чому люди просять продукти і доплачують за те, що там не буде забагато хімії.

Тому, в данній групі, буду ділитися, якщо комусь цікаво, початковим досвідом.
На який форум не заглять, кругом пишуть, що для життя в селі потрібна купа грошей.
То правда, але, якщо вони у Вас є. А якщо нема купи грошей, а все одно хочеться, то твердо і аргументовно можу сказати: "Це можливо"... Просто, піде більше часу.

Якщо, Ви маєте власний досвід такого починання - пишіть, діліться.
Якщо, Вам цікавий мій - запитуйте, поділюсь.

80%, 12 голосів

7%, 1 голос

13%, 2 голоси

0%, 0 голосів

0%, 0 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.
Сторінки:
1
2
3
попередня
наступна