Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.

Топ учасників

Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

Країна з необов’язковою мовою

  • 18.09.16, 19:48
Україна з необов’язковими українцями

Рік тому Пентагон додав українську мову до списку пріоритетних та розширив кадровий запит для людей зі знанням української мови.

Те відчуття, коли іноземці роблять для нашої мови більше, ніж наша держава.

Натомість, президент України у своїй публічній заяві зневажив українців відвертою неправдою про ставлення до української мови захисників України. За його словами «більшість» бійців АТО розмовляють російською. Натомість, соціологія показує інше:

"Украінська мова є рідною для 73% учасників АТО, іх рідних і близьких. Росіиська – для 6%, обидві мови – для 19%. Серед непричетних до АТО украінську мову вважають рідною 55%, росіиську – 19%, обидві мови – 23%. Украінською та переважно украінською вдома розмовляють 60% учасників АТО та 46% не причетних до АТО, росіиською – відповідно, 14% та 27%, обома мовами – по 25%". http://razumkov.org.ua/upload/Identi-2016.pdf

У XIV столітті поляки вторгалися в Галичину і на Волинь, мотивуючи це захистом етнічних поляків, які ідентифікувалися за мовною ознакою. Та сама історія з Гітлером. Та сама історія з Путіним.

Одні країни ревно захищають і розвивають власну мову. Одні навіть умудряються робити її інструментом експансіоністської політики.

Лише в Україні українська мова не захищалася ні до ні після Революції. І відроджувалася, розвивалася і поширювалася не завдяки, а в супереч державній політиці та гуманітарному наступові Кремля.

Я приїхав до Києва у 2008 році і навіть на той час відчувався величезний контраст. За ці роки Київ став у рази більш україномовним.

Це я до чого. З нас сміється весь світ. Країна із необов'язковою мовою. Влада плює на державну мову, аби хтось не дай боже, не подумав, що в нас тут не поважають мову держави агресора. Політики, державні люди чи навіть відомі блогери наполегливо її ігнорують, вважаючи, що російська розширює для них аудиторію, хоча це повна маячня. Практично всі українці, громадяни України розуміють і сприймають державну мову. Як у Києві, так і в Донецьку. Всі. Окрім, хіба що тих, хто і російської не знає, наприклад неосвічені терористи, які до війни мили машини і з потугою отримали атестати про середню освіту… або й не отримали.

І навіть при нинішній владі, рівень нехлюйства в цьому питанні залишається вражаючим. Одна тільки згадка про мовне питання, навіть у позитивному контексті тягне за собою критичні напади і неприховану агресію. І не лише від накачаних пропагандою обивателів, а й, здавалося б, освічених людей. Будь-які слова про відстоювання цього національного інтересу викликає натуральну істерику, абсолютно хворобливу і нічим не обґрунтовану. Згадаймо який шквал ненависті спричинив невинний законопроект, який пропонував виділити третину ефірного часу для української музики. Не 70 %, не 90 % чи 100%. Всього лиш третину! Згадайте яка була істерика в тих, хто здавалося б, до цього не був помічений в такій вже відкритій ненависті до українського, а потім показав своє обличчя.

Ну і ще «аргумент» – «не важливо». Про неважливість цього питання чомусь постійно торочать. А потім ще звинувачують у порушенні прав мовних меншим. Та Боже збав. Ніхто нікому ротів не затикає, нічого не забороняє.

От тільки в усьому світі це питання важливе, а в Україні – ні.

Країна з необов'язковим військом, з необов'язковою мовою. Україна з необов'язковими українцями.

Під таким соусом подавалася нам промосковська гуманітарна політика. Наслідки її ми чітко бачимо. Люди, які піддалися на цей вплив, ненавидять країну, в якій живуть та взяли до рук зброю, коли на нашу землю прийшов окупант. І активно цьому окупантові допомагають.

Пора робити висновки, панове.


Квартал №95 або «Лабухів не б'ють»

  • 15.09.16, 00:12

pwkgwfxbmha
Дивно, але навіть в перший робочий день нового тижня скандал із Зеленським та його 95 Кварталом не скинув обертів.
Насправді, цей невеликий епізод став ланкою в цілому ланцюзі скандалів останнього часу. Інтер, Лещенко і ось Квартал. Насправді, реакцію на репризу Зеленського потрібно сприймати як щось позитивне і обнадійливий, яке вказує на тектонічні зрушення свідомості хоча б частини українців. Реакція була на те, що довгі роки сприймалося як норма, а тепер ось пішло відторгнення, як і з телеканалом і журналістом-слідчим. Люди перестають цьому вірити і замовляти саме таке.

Що стосується «гумористів», які заявили про те, що вони - патріоти, але як митці - так бачать проблему, в її гострій формі, то це слід копнути глибше, бо там криються механізми, створені при совку.

Насправді, нинішній естрадний гумор відпрацьовує суспільний запит. Тобто, гумористи підлаштовуються під смаки публіки і видають номери, які повинні виявитися смішними для публіки. Це - проста схема і начебто звинувачувати паяців немає сенсу, але така точка зору вірна лише частково.

При найближчому розгляді нинішніх естрадних діячів легко помітити один важливий об'єднуючий фактор. Вони не є професіоналами в профільних областях. Там немає письменників, акторів або взагалі людей, що мають відношення до мистецтва. За великим рахунком, це - художня самодіяльність і вимагати від неї високого рівня виконання, а тим більше - смаку, просто нерозумно. Так, вони можуть видавати щось цікаве, але тримати планку і не скочуватися на рівень шинкарських посиденьок - не можуть. І тут виникає питання про те, як така маса народу, що захлеснула телевізор, раптом стала гумористами.

При найближчому розгляді виявляється, що вся ця публіка - вихідці з КВН імені товариша Маслякова. Мережі цієї гидоти розкинуті по всьому постсовкові простору і діють приблизно в одному алгоритмі. Спочатку будучи мало не дисидентським проектом при совку, КВН повторився як фарс, обходячи гострі кути і знижуючи інтелектуальну планку проекту до максимально низького рівня. У цьому випадку, не виникало непорозумінь з владою і як наслідок - в Лету канули всі перешкоди.

Заданий алгоритм дуже швидко опустив планку гумору до позначки урогенітальних гегів, де власне і залишився. Поступово і весь телевізійний гумор прийшов до цієї самої позначці. І тут виникла дуже небезпечна ситуація. З рідкісних походів в теми цього рівня, гумор повністю пішов в низькопробні жарти і виникла синергія, коли сцена заряджала зал, а зал вимагав подібних виробів. В якийсь момент, від КВНу стали відбруньковуватися окремі проекти, але з тієї ж самої заряженностью.

У Росії це вилилося в Камеді Клаб і подібні передачі, навіть у нас виник філія цього шоу. 95 квартал став українським аналогом пост-КВНівських передач і справа пішла. З любителів-жартівників персонажі шоу стали перетворюватися в естрадних ідолів і з часом самі увірували в свою велич. І тут колишній КВН перетворився в ракову пухлину масової свідомості, став давати метастази. Виявилося, що діячі, зайняті в естрадних номерах, рушили в співаки і актори, миттєво витісняючи професіоналів з цих областей. Пішли пачки фільмів, де ролі грали Гарики Бульдоги Харламова і подібні до них діячі у нас. За концертним залам прокотилася хвиля вчорашніх гравців КВН, стали співаками. Коротше кажучи, вуха вчорашніх гумористів не стирчали хіба що з собачих консервів.

Але справа в тому, що російський «гумор» був свідомо і вдало вбудований в пропагандистську систему обдурення населення. Петросян, Маслякова і інші Регіна Дубовицька виконували роль рубанка або навіть шкурки, зачищаючи суспільну свідомість рівно за рівнем гумки від трусів і врешті-решт їм це вдалося. Якщо для росіян це пройшло легко і безболісно, то для українців це - протиприродний процес. Майже весь літературний гумор імперії і совка корінням в Україні. Практично всі письменники, у творчості яких присутній гумор - просякнуті повітрям України. Гумор - частина нашої культури і він не був тією низькопробної виробом, до якої докотилося нинішнє позорище.

Найогидніше, саме в цій області естради, було бажання українських «гумористів», сподобатися багатим росіянам або комусь ще. Це змушувало і змушує їх влазити в рамки їх поняття про смішному і як правило - грати на сцені або тупоголових, збиткових виродків, або алкашів. 95 квартал органічно пішов по шляху, протоптана Кроликами, Маменко та іншими діячами «гумору на винос». Вони хочуть сподобатися, а відсутність мудрості, знань і професіоналізму неминуче заштовхує їх в область тупорилих ублюдків, яких вони із захватом грають.

Так, є Жванецький, що залишився при своїх, незважаючи на те, що працює на російську публіку. Але він виявився стійким і мудрою людиною, який не дозволив спустити себе в стічну канаву. Тому його творчі вечори сприймаються як вишукану страву гурмана, а не Мівіна 95 Кварталу. Можливо це тому, що він в душі тримає марку одесита і тому, що він - єврей, а євреї - завжди залишаються євреями. У будь-якому випадку, він залишився недосяжним острівцем для низькопробних, помийних «гумористів» і продемонстрував, що не варто опускатися до рівня деградованої публіки, а може бути навіть вдасться потягнути її з болота. Принаймні - показати щось інше - іскрометний, мудре і красиве.

Так ось, про скандал. Сам факт того, що публіка починає плюватися від цього гумору і гумористів, як від ганебного телеканалу або завравшегося викривача-журналіста - хороший знак. Публіка вже вийшла на той рівень, коли починає відкидати відверте свинство. Тепер справа за паяцами. Якщо вони цього не зрозуміли і продовжать тягнути свою публіку назад, в болото, то вони хоч собі тату «патріот» на лобі наколють - не допоможе. Вони залишаться частиною скотинячої пропагандистської машини окупанта.

Тобто, сам скандал - показник руху. Зазвичай творчі люди кудись рухаються, а публіка на це реагує захопленням або засудженням, але рух відбувається на сцені. У нас же відбувається більш масштабне явище. У рух прийшов зал для глядачів і в цьому русі він помітив те, як на сцені погано збудовані декорації, а блазні виявилися зовсім не такими великими, бо без мікрофона у них немає голосу, а без освітлення - виду. І взагалі, виглядають вони зацьковано і злякано, бо не розуміють що і як їм говорити, в цій ситуації, а нести те, що можна нести вічно - НЕ пріучіни.

За це лицедіїв можна просто не дивитися і не слухати, але не бити. Вони і так будуть страждати. Крім того, є старе правило ресторанних бійок: «лабухов (музикантів, артистів) не б'ють»
http://defence-line.org/2016/09/kvartal-95-ili-labuxov-ne-byut/

Порошенко не був котом в мішку.

  • 14.09.16, 13:29
Суддя Конституційного суду у відставці про те, хто і як може «прибрати» президента, за що потрібно посадити Яценюка і чому наші реформи – це картковий будиночок

У 90-х роках ця людина стояла біля витоків формування практично всієї законодавчої бази нової держави – незалежної України. Перший генпрокурор, тричі нардеп і суддя Конституційного суду, Віктор Шишкін сьогодні має унікальну можливість аналізувати ефективність роботи як мінімум трьох державних структур – прокуратури, парламенту і судів.

Він володіє не лише величезним практичним досвідом, але й докладною інформацією про закулісні ігри всередині згаданих структур. І на відміну від діючих суддів, яким демонструвати свою особисту позицію щодо цих питань забороняє Конституція, приставка «у відставці» дозволяє йому відверто висловлювати свою думку.

Завдяки цьому UA1 вдалося обговорити з Віктором Шишкіним найбільш гострі та болючі питання, що стосуються процесів, які відбуваються в цих гілках влади. І почати вирішили з найбільш близької йому судової системи.

Справа судді Миколи Чауса, який втік з України та який зберігав хабарі в скляних банках, знову підняла питання: чи має бути у суддів недоторканність? Адже поки парламент дозволить заарештувати суддю-хабарника, той уже буде пити коктейль на березі океану.

З одного боку судді потрібно забезпечити недоторканність від зловживань так званих органів правопорядку – поліції, СБУ, прокуратури.

На відміну від них суддя приймає остаточне рішення – ніхто не несе такої відповідальності. І він повинен мати право вирішувати, не будучи під дамокловим мечем.

У 90-х роках, для того, щоб захистити суддів, ми перегнули палицю з недоторканністю. Але ми ж не могли передбачити, що суддівський корпус буде заточений під кримінал і хабарництво.

Думаю, зараз найбільш правильний вихід в тому, що підозрюваного суддю має бути одразу затримано, навіть якщо це помилка. Зараз в Конституції передбачено термін затримання на 72 години. Я вважаю, потрібно піти молдавським шляхом – їх Конституція передбачає затримання на 48 годин.

Навіть якщо прокуратура помилиться або буде заточена на неправомірні дії, і суддя буде затриманий незаконно – через 48 годин перед ним вибачаться, компенсують йому шкоду. Але це вихід з положення, затримувати потрібно відразу.

Це схоже на елемент залежності. Сьогодні й так занадто багато фактів говорить про те, що суддів жорстко контролюють люди з АП. Вам щось відомо з цього приводу?

Знаєте, є такий суддя Богдан Футей? Це єдиний українець-федеральний суддя США. Федеральних суддів призначає президент, йому вони приносять присягу. Я питав Футея: після того, як ти бачив президента, коли присягав, ти його ще раз бачив особисто? Він каже – жодного разу.

Наші ж судді самі себе позбавили незалежності. Я іноді критикую суддів КС – чого це ви пішли на засідання парламенту? Що ви там втратили?

Що стосується суддів загальної юрисдикції, просочується інформація, що їх контролюють так званою системою переведення, коли нормальних суддів з Києва переводять в інше місто, а на їх місце присилають з периферії.

Так звана судова реформа не дає суддям незалежності, а навпаки – поглиблює їх залежність від АП.

Тобто в їхню роботу все ж втручаються?

У мене немає достовірних фактів, але є непрямі докази. Наприклад, ситуація з суддею Чернушенком (екс-глава Апеляційного суду Києва, в 2015 році звинуватив Петра Порошенка і заступника голови АП Олексія Філатова у втручанні в кримінальні справи, які ним розглядалися – ред.).

Я його знаю і вірю його словам про те, що на нього у справі Пукача тиснув Філатов. У мене немає підстав не довіряти Чернушенку.

І ще одне: поява людей з АП на суддівських форумах, конференціях. Це не відповідає європейським нормам, це совок. І той же Філатов, інші співробітники Адміністрації є елементами совкового менталітету разом зі своїм патроном Порошенком.

У такому разі, що ви думаєте про ініціативу залучати іноземних суддів та прокурорів? Можливо, вони будуть більш незалежними?

Я категорично проти. Це держслужба, де мають працювати громадяни України, інакше ми руйнуємо саме розуміння держслужби. Крім того, вони повинні скласти іспит на знання нашої правової системи.

Наприклад, попри моє достатнє знання німецької правової системи я не зможу там працювати, тому що їх право потрібно знати поглиблено. Понад те, француз так само не зможе працювати в Німеччині, а німець – у Франції.

Навіть у австрійців і німців можуть бути проблеми через відмінності в термінології. Наприклад, одне й те ж слово у німців означає вбивство, а у австрійців – вбивство з обтяжуючими обставинами. Не знаючи цих нюансів і просто філологічно перекладаючи цю термінологію, в Україні можна помилитися.

Тоді повернемося до українських суддів. За останній місяць зафіксовано масову подачу заяв з проханням про відставку. Це дивним чином збіглося зі стартом електронного декларування доходів. Як ви думаєте, це справді втеча корупціонерів із судів?

А чим загрожує судді електронне декларування? Він зобов'язаний здати декларацію за попередній рік, тобто сьогодні – за 2015-й. А якщо звільниться зараз, то в наступному році він все одно зобов'язаний її подати за 2016 рік. І якщо будуть виявлені якісь порушення, то звільнення ні від чого суддю не захищає.

У нас несприятливий інвестиційний клімат незалежно від того, оголошено воєнний стан чи ні.

До речі, вже зараз лунають заклики закрити для громадськості доступ до інформації електронних декларацій чиновників. З такою ініціативою виступив міністр юстиції Павло Петренко. Що ви про це думаєте?

Подивіться на наших бідних, як церковна миша, прокурорів. Проте є два будинки у матері, три будинки у тещі, три у двоюрідної сестри. Електронне декларування має всіх цих родичів показати.

Подивіться на Кончу Заспу – там стоять стіни висотою в п'ятиповерхівку. Якби всі ці стіни забрати і перенести на кордон з Московією, то не потрібно було б стіну Яценюка будувати. Якщо ми публічне суспільство, вся ця скритність повинна бути ліквідована й інформація має бути доступною.

Звичайно, в електронному декларуванні є перекоси, але для розкриття і публічності інформації про майно і доходи я вважаю цей крок правильним.

І все-таки в чому ж тоді причина масового звільнення суддів?

Незважаючи на ганебно неправдиву розрекламованість так званої судової реформи, вона не дає суддям незалежності, а навпаки – поглиблює їх залежність від АП.

Звільняються судді, які зрозуміли, що вони ще більше будуть залежними і не хочуть цього. Навіщо їм доповідати якомусь Філатову? Або стояти струнко перед якимось головою районної чи обласної держадміністрації?

І які основні чинники цієї залежності?

Перехідні положення говорять про те, що за президентом до 2017 року залишаються повноваження переведення суддів.

Також суддів довічно призначає президент, а не парламент. А що це означає в нашій пострадянській системі? Це кабінетне непрозоре рішення.

Ми в 1995-96 роках, коли писався сучасний текст Конституції, намагалися піти від цього, зробити максимально прозорим призначення і звільнення суддів.

Але найголовніше у так званій судовій реформі – Конституцію взагалі не можна змінювати в умовах воєнного стану, це державний злочин з боку депутатів, АП і президента.

Волонтери і добровольці опинилися поза правовим полем, вони є незаконними військовими формуваннями.

Але офіційно воєнний стан не введено, а противники цього запевняють, що такий крок обвалить економіку – у країну, яка воює, ніхто не буде інвестувати.

Є купа аргументів, типу завтра путінські танки будуть в Києві, це оголошення війни і т.д. Я це називаю системою маніпуляції. У спецслужбах є таке поняття, як операція прикриття. Це прикриття, спроба уникнути головного. А головне – це невиконання президентом України своїх конституційних обов'язків Верховного головнокомандувача.

Не буде інвестицій? Так їх і так не буде – у нас несприятливий інвестиційний клімат незалежно від того, оголошено воєнний стан чи ні. У нас є зовнішній фактор – ведення бойових дій. І внутрішні – корупція та адміністрування, те, що називається документальною тяганиною. Ці три складові і є перепоною для широких інвестицій.

Ще кажуть, що у такому разі будуть істотно обмежені права та свободи громадян.

Не потрібно боятися слова «обмеження», тому що іноді вони потрібні. Наприклад, американці пішли на обмеження своїх конституційних прав після терактів 11 вересня. Тому що є питання доцільності та пріоритетів.

Так, якісь обмеження були б корисні. Тоді у нас не було б проблем з «Інтером» та іншими телеканалами, які проводять проросійську політику в Україні, і фактично є батальйонами ідеологічного фронту противника.

Або взяти наших громадян на окупованих територіях – вони вже обмежені у своїх правах. Ми не можемо їх захистити. Вони не можуть пред'явити претензії Росії, тому що Україна не оголосила її країною-агресором, і не ввела воєнного стану.

Обмежені права волонтерів та добровольців. Ті, хто зараз захищає Батьківщину, опинилися поза правовим полем, вони є незаконними військовими формуваннями. Хоча ця проблема також вирішується введенням воєнного стану.

Сьогодні президенту Порошенку можна висунути практично всі звинувачення, які було висунуто Януковичу.

Є ще одна думка – воєнний стан може стати благодатним ґрунтом для воєнного перевороту. Чутки про нього періодично спливають, і в зв'язку з цим згадують прізвище Авакова.

Для того щоб прийти до влади в ході перевороту, необов'язково оперувати воєнним станом. Дивіться, сьогодні президенту Порошенку можна висунути практично всі звинувачення, які було висунуто Януковичу. Зокрема, самоусунення від виконання своїх президентських обов'язків. Поясню чому.

Відкриваємо першу статтю Закону про воєнний стан. Там написано, коли він вводиться: за умови нападу на нашу територію та загрози нападу.

У нас є напад на територію? Та у нас цілий Крим окуповано і анексовано! Вторгнення військ на Донбасі – у нас купа доказів участі російських військ. Цей напад.

Тобто президент повинен ввести воєнний стан. А він самоусунувся від виконання своїх обов'язків Верховного головнокомандувача і обов'язків із введення воєнного стану. Понад те, він їх не просто ігнорує, а й усім намагається довести, що у нас немає умов воєнного стану. При цьому він проводить мобілізацію.

Тому будь-яка структура – добробати, Аваков зі своїм МВС, кагебешнікі зі своїм СБУ і навіть парламент – можуть завтра сказати, що Порошенко на посаді президента України самоусунувся і не виконує своїх обов'язків. Так заявили стосовно Януковича.

І думаю, в АП цей варіант вже прорахували, тому що в КС є подання про визнання постанови ВР з таким формулюванням щодо Януковича неконституційною. Тобто Порошенко намагається себе захистити, він зрозумів, що й до нього може бути застосовано ту ж формулу.

А ось введення воєнного стану якраз може його трохи убезпечити від тих дій, які можуть послідувати від Авакова. Ось чому він і заговорив про це.

Порушення кримінальної справи проти Авакова за часів Януковича – це не лише політична розправа, для цього справді були підстави.

До речі, Аваков є людиною Яценюка. Саме через нього Арсеній Петрович продовжує контролювати уряд. Колись ви говорили, що не проти посадити Яценюка. За що ви його так?

Його можна посадити хоча б з формулюванням «замах на зраду Батьківщині», коли він сказав, що хоче продати мільйон гектарів української землі. Оскільки він це не здійснив, то це так званий замах.

А в принципі у нас є такий термін, як «зловживання службовим становищем», «перевищення посадових повноважень», «неналежне виконання службових обов'язків». У цьому блоці Яценюку можна згадати все, пов'язане з пенсіями, доходами громадян, комунальними тарифами, іншими його ініціативами – там півкодексу можна набрати, якщо захотіти. І термін давності не минув.

Що стосується фігури Авакова, то я до нього ставлюся негативно не лише з точки зору його належності до олігархічного клану. Думаю, що у нього попередній бізнес був не такий вже й чистий. І порушення проти нього кримінальної справи за часів Януковича – це не лише політична розправа, для цього справді були підстави.

Тобто за часів Януковича комусь все ж діставалося по заслугах?

Зрозумійте, ми не повинні все бачити тільки чорним або тільки білим. Елементарний приклад: всі ми знаємо злочинну організацію гестапо. Але в їхніх повноваженнях була і боротьба з корупцією. Хто скаже, що боротьба з корупцією – це погано?

І коли ми говоримо, що при Януковичі відкрили кримінальну справу, то це не обов'язково негатив. Просто проти своїх вони не відкривали, а проти політичних конкурентів, але таких же економічних злочинців, відкривали.

Всі, хто хоче обійняти політичні посади в державі, повинні пройти курс навчання, що таке держава і презентувати свій погляд на державний устрій.

Незважаючи на це, Аваков став главою МВС і зараз дуже гордий новою поліцією. Але останнім часом створена ним красива картинка починає розсипатися. Що пішло не так?

Це картковий будиночок. Не так все закладено в основі. Який фундамент закладався, такий і результат. Наших поліцейських не навчили навіть елементарним речам – правильно складати документацію. Те, що називається протоколом затримання або фіксації доказів.

Правильно оформлена документація – це правильне оформлення доказової бази. А якщо вона викликає сумнів, то злочинця практично не можна посадити.

Мені давали почитати їхні «творіння». Так ось, на одній із суддівських конференцій я запитав: хто може звинуватити Шишкіна в корупції? Не піднялося жодної руки. Я тоді кажу – беремо будь-які десять протоколів, і я виправдаю всіх, хто звинувачується на підставі цих документів. Тому що вони оформлені так, що не можуть розглядатися як допустимий доказ.

Тобто у нас сотня розстріляних на Майдані, тисячі убитих на сході, а ми тупцюємо на місці. Що ж ще має відбутися в країні, щоб ми рушили вперед?

Знаю тільки одне – Яценюки, Порошенки, Гройсмани, Парубії не повинні бути у владі.

Наступний етап – всі, хто хоче обійняти політичні посади в державі, зобов'язані пройти курс навчання, що таке держава, державний устрій і державне будівництво. Потім пройти іспит, презентувати свій погляд на державний устрій, і лише тоді їх можна допускати до роботи.

Тому що зараз це просто зміна кланів. Причому з кожним разом клан все гірший і гірший.

Клан Януковича бачив перед собою конкретну мету – створення механізму розграбування держави. У тих, хто прийшов на зміну, є мета грабувати, але у них немає механізму, вони кидаються з крайності в крайність. Причому, якщо та банда намагалася ділитися з тими, кого грабували, то ця – ні.

Але найголовніше, за що їх потрібно судити, – обман народу. Адже Янукович народ не обманював. Нормальні українці знали, що це бандитська група. А ці прийшли до влади на крові патріотів, і одразу ж почали працювати проти народу.

І яким ви бачите шлях перетворень – революційний чи еволюційний?

Сьогодні еволюційний крок нічого не дасть. Це все одно, що лікувати виразку шлунка медикаментозно, коли необхідне хірургічне втручання.

Елементи хірургічного втручання були на Майдані під час Революції Гідності. Вони зробили кровопускання, але виразку не вирізали. Система збереглася і навіть зміцнилася. То, можливо, в цьому винен сам народ. Тому що того ж самого Порошенка і клани, які йдуть до влади, потрібно було перед виборами аналізувати.

Порошенко не був котом в мішку. Хіба ніхто не міг прочитати, що він двічі був міністром в уряді Азарова і Януковича? Був шефом РНБО і депутатом усіх скликань, крім першого? На превеликий жаль, ми маємо звичайне безголів'я.

Зміни можуть відбуватися будь-якими шляхами, але напевно, революційний кращий. Колись я був за революційний крок – проголошення незалежності України, хоча й побоювався його. В інших ситуаціях я був еволюціоністом. Тепер я вважаю, що це, найімовірніше, було помилкою.

Грязная и бессовестная элита Украины

  • 11.09.16, 15:04
Так случилось, что бывшие рэкетиры и наперсточники стали украинской элитой. Они, рукоположенные нами во власть, очень уютно чувствуют себя там

«Это у вас охрана или конвой?» - спросил однажды психолог, какими-то судьбами приглашенный на фуршет к украинскому олигарху. Разумеется, этого остроумца на другие подобные встречи после этого публичного вопроса уже не приглашали. Спустя несколько недель после этого красочного события (один из присутствовавших даже поперхнулся во время еды), я познакомился с любознательным психологом на какой-то неинтересной конференции. Мы решили уединиться для продолжения беседы в ближайшей кофейне.

Я напомнил ему о недавнем фуршете. Мой собеседник, назову его Сергей, оказался знатоком средневековой философии. Свой вопрос к олигарху он объяснил так: «Одиночество гораздо труднее вынести в толпе, чем в уединении. Это слова Майстера Экхарта, часто перечитываю его тексты. Там, во время фуршета, куда я попал случайно, в качестве своеобразного немого украшения, я оказался в толпе совершенно незнакомых людей, богато одетых и явно кичащихся своим социальным статусом. Когда я вышел из зала искать туалет, я увидел в коридоре нескольких «бычков», с подозрением преследовавших меня глазами. После туалета вернулся в зал. Мне там было трудно, душно. Я живу и работаю иначе, достаточно уединенно. А тут ещё и усиливавшаяся головная боль. Вот я и задал тот вопрос очень громко. И сразу же ушёл. Надеюсь, навсегда».

Мышление и запоминание – это тот способ, каким мы, люди, пускаем корни, занимаем своё место в мире, куда все мы попадаем чужаками. Каждый – свое и только свое место. Сегодня я знаю о Сергее больше. Уединенные размышления и нежелание тратить жизненное время на чрезмерное общение привели к тому, что он потерял многих клиентов, нуждавшихся в его профессиональной помощи психолога. Рынок психотерапии в Украине заполнен шарлатанами и плохими специалистами. Сергей не смог, не захотел делать себе рекламу. Остроумный, глубокий человек, он не был допущен и к преподаванию психологии в университете. Он и там – чужой. Обычный наш мир украинской псевдонауки и агрессивного непрофессионализма Сергей определяет известным изречением Сократа: «Крупные буквы читать проще, чем мелкие». Он, Сергей, предпочитает читать тексты, исполненные мелкими буквами.

Так случилось, что бывшие рэкетиры и наперсточники стали украинской элитой. Они, рукоположенные нами во власть, очень уютно чувствуют себя там. Уютно и уверенно. Кстати, в отдаляющиеся советские времена подобного не было, власть была властью, а элитой были поэты, писатели, актеры кино и совсем не провластные публицисты и философы. Сергея ни разу не пригласили на телевидение, его удел – редкая полемика в фейсбуке.  Он – не элита. Как и великолепный Мирослав Попович, насыщенный знаниями и желанием делиться ими Тарас Возняк, классик в Европе (но не у нас) Леонид Бурлачук, горький и честный Ярослав Грицак, скромная Наталья Яковенко…

В стране другая элита, грязная и бессовестная. Обильно говорящая и никогда не читающая серьезные книги. Совесть приобрела свой специфический моральный характер лишь тогда, когда стала пониматься как орган, посредством которого человек слышит слова Бога, а не свои собственные. Это наблюдение мудрой женщины Ханны Арендт. Впрочем, украинская элита такое не читает. Чтение мудрых не учит зарабатывать скорые и грязные деньги.

Семен Глузман

Семен Глузман

І знову про Конституцію

  • 09.09.16, 23:06
 =декілька думок стосовно "великого інтерв'ю Юлії Тимошенко = . пришиблених порхів ці думки  не стосується.

 Коли у своєму вчорашньому пості «Перші враження від відкриття «нового політичного сезону» я аналізував основні положення змістовного «великого інтерв'ю» Юлії Тимошенко та виділив три сценарію подальшого розвитку України (а) перетворення грішних «Савлів» від влади у свідомих та відповідальних «Павлів», б) дочасні парламентські вибори, в) народне повстання), то пропустив четвертий: «проект конституційної реформи». Очевидно, що цей проект є нездійсненним за умов нинішнього складу ВР та можливий лише після перемоги демократичних сил та формування їх більшості у новому парламенті і тому є логічною складовою сценарію «дочасних парламентських виборів».

 Цей проект відповідає на природне питання «А що далі»?, тобто які кроки здійснить новий парламент у випадку жаданої перемоги? З чого починати реформи? Як «перезавантажувати» владу та взагалі країну? Ідея нової Конституції тільки частково відповідає на ці питання, але вона занадто важлива, щоб її можна було проігнорувати. Не маючи претензії на всебічний аналіз, висловлю деякі міркування стосовно цього проекту.

1)Україну необхідно перезаснувати «з чистого листа». Ідея дуже цікава та збігається з проблематикою утопій, якою я займався у 90-ті роки. Основна теза, яка мені була близькою, полягала в тому, що утопія - це не різновид нездійсненної фантазії, а, навпаки, проект, який спочатку існує в якості ідеї, а потім втілюється в реальність. Типовий приклад такої Утопії - держава Ізраїль, створення якої відбулося спочатку в головах теоретиків (передусім, у Теодора Герцля), а потім здійснене на практиці. Проект «Україна» є типологічно схожим з проектом «Ізраїлю», що випливає з самої етимології. («У-топос», означає «місце, якого немає», «У-країна» -- країна Майбутнього, країна, яку ще треба створити). На жаль, за браком місця не можу розвивати цю тезу, зазначу лише, що ця творча утопія поки ще не знайшла свого адекватного втілення.  І в тезі Юлії Тимошенко про «перезаснування країни» з чистого листа (в ній аналогії проводяться не з Ізраїлем, а з післявоєнною Німеччиною) я вбачаю саме цю утопічно-креативну домінанту.

2) Нова Конституція є інструментом цього перезаснування та водночас новий суспільним договором, який зафіксує підвалини нового державного проекту. Звідки випливає ця ідея? По-перше, з повної невідповідності Конституції 1996 року сучасним українським реаліям та інтересам більшої частини населення України. Ю. Тимошенко абсолютно має рацію в тому, що ця Конституція (зі всіма наступними модифікаціями) не виконала функції суспільного договору, а була договором постсоціалістичної номенклатури, яка встановлювала порядок управління державою. По-друге, навіть в цій функції діюча Конституція продемонструвала свій тупиковий характер та замість ефективного управління закріплювала «хаос двовладдя». По-третє, всі різновиди діючої Конституції були інструментами «формування державної влади згори, де в людей немає ні повноважень, ні права контролювати владу, ні права переобрати владу, ні навіть права на реальний референдум».  

   До сказаного можна додати, що незалежно від формальної назви форми правління, яка закріплювалася всіма конституційними інкарнаціями в Україні («президентсько-парламентська» чи «парламентсько-президентська»), в ній завжди залишалася лазівка для перевищення владних повноважень з боку президента аж до примітивної узурпації влади.

3) Парламентська республіка як оптимальна форма правління для України. З різних причин ідея переходу на парламентську форму правління вже озвучувалася в Україні, причому не тільки з боку демократичної опозиції, але й представниками псевдо-опозиції (наприклад, Сергій Льовочкін обґрунтовував таку необхідність у своїй статті на «Дзеркалі тижня»)  

   Мотивацією для такого проекту виступило усвідомлення сумних фактів спроб узурпації влади з боку більшості президентів та управлінський колапс внаслідок взаємного блокування діяльності різних гілок влади. І тому серйозні аргументом на користь цієї форми правління є не тільки міркування соціальної справедливості, але й посилання на більшу прагматичну ефективність парламентської форми правління у порівнянні з президентською («вона сильніша за президентську і передбачає обрання керівника держави всім народом на виборах). Цікаві факти на користь цієї форми наводив російський політолог Г. Голосов у своєму інтерв'ю відомому російському виданню «Слон. Ru» буквально напередодні російської агресії.

    Він вважав, що після досвіду з президентством Януковича Україні було б доцільно перейти саме на парламентську форму правління саме внаслідок її більш ефективного та «мобільного» характеру. Не будемо наводити всю його аргументацію, а зупинимося лише на одному з прикладів. Мова йде про реформу охорони здоров'я, яку з величезними зусиллями провів Обама та яку Клінтон так і не спромігся провести, незважаючи на два терміни своєї влади. На відміну від американської системи у країнах Європи подібні реформи походять легко, тому що «всі політичні сили узгоджують позиції, а парламентська система створює для такого узгодження кращі умови, ніж президентська». Як бачимо, аргумент достатньо вагомий та повністю збігається з аргументацією Юлії Тимошенко.

    Такими були основні меседжі лідера «Батьківщини», які, на мою думку, були програмними, чіткими та сильними в концептуальному плані. Точним є висхідний посил, згідно якому перезавантаження влади повинно йти параллельно з перезаснуванням держави, що й входить в поняття «новий суспільний договір», на який існує величезний соціальний запит. За умов системної катастрофи, яка насувається на Україну, такий проект стає фактично імперативом її виживання та збереження.

    І наостанок  хочу акцентувати один момент. На сьогодні особистий рейтінг Ю. Тимошенко є незаперечно високим, а шанси стати наступним президентом України як ніколи великі. І той факт, що вона виступає за парламентську форму правління, за обмеження владних повноважень президента та його перетворення у суто номінальну фігуру, говорить за те, що її проект нового суспільного договору та змін до Конституції продиктований саме турботою про національні інтереси, а не владними амбіціями.    

 

Олексій Шевченко

Оксюморон русского национализма

  • 03.09.16, 10:40
Оксюморон русского национализма

На повестке дня стоит вопрос о дальнейшем распаде московской империи. Говорят, царь сейчас ненастоящий, был бы другой царь, все было бы по другому, имперскость это плохо, нужна федерализация. Все плохо, свободы нет, агрессия против соседей, рубль обесценивается. При этом традиционно обвиняют «власть», систему. Пишут, что «власть» «антирусская», что это существо (власть) коварно мечтает извести народ-богоносец и прочую ахинею.

На самом деле источник 500-летнего «собирания земель», «борьбы с загнивающим Западом» и построения светоносной империи кроется именно в «русской» идентичности. А все последующие проекты и строительства империй это лишь производные.

В самом деле, что означает прилагательное — «русский» и что значит «русская» идентичность?

Чтобы понять страну и народ нужно посмотреть на их прошлое. В случае с русскими история их формирования отчетливо показывает и объясняет все особенности русского характера и поведения.

Разберемся, что же вообще такое «русский».

Дело в том , что собственно название «русский» придумано в 18 веке и дано народу сверху. Самоназвание народа, населявшего московское государство, было «православный». Финно-угорские племена — зыряне, мещера, мурома и многие другие объединились в проект Третьего Рима — глобальный проект построения царства истины на земле — православного царства. Византийская империя и Константинополь (Царьград — второй Рим) пала. На тот момент Московское княжество оказалось единственным независимым православным государством на Земле.

Падение Византии и мощное апокалиптическое потрясение в связи с этим создали условия для пассионарного скачка. На мордовских болотах — окраине Орды, зародилась идея о Москве — Третьем Риме.

Прежняя столица — Сарай слабел и стало возможным создание нового центра. Славянизированные племена — мещера, мурома, зыряне... стали объединяться в одно государство — государство православных, проникающей идеей которого стало построение единственно верного и правильного государства посреди неверного, погибшего и загнивающего мира.

Истина только у нас.Отсюда берет исток Россия, на этом зиждется ее основание. Поэтому православный, а затем «русский» это не национальность, а свойство, прилагательное. Человек проекта Москва — третий Рим.

Вся 500-летняя история московии-российской империи-ссср-российской федерации это пережевывание мифа о построении третьего Рима.

«Русский» не нация, а свойство. Совсем неудивительно и логично звучит «многонациональный русский народ». Как неудивительно звучит «многонациональный советский народ» или «многонациональный православный народ». Или «русскоязычное население».

«Русские» в основной массе это финно-угорские народы, утратившие свою идентичность.

Коллективное бессознательное «русского» народа обслуживает миссию — построение православного (или ребрендингов — коммунистического, русского) царства на земле. Несение истины всем народам и это царство должно стать всемирным.

В успешной глобальной идее крылся успех новой теократической империи. Намек на то, что Новгород ведет переговоры с Католическим (неверным) Западом сразу привело к ярости Москвы, как бы речь шла об измене Идее. И Москва жесточайше расправилась с Новгородцами.

Система управления, аппарат, государство, все выстраивалось для обслуживания проекта.

Русский народ (носитель особой миссии — богоносец) призван не жить и обустраивать территорию, а нести проект, расширяться, охватывать другие народы, приводить их к истине (изначально православие). В идеале весь мир должен стать «русским».

Поэтому русские не научились строить дороги и автомобили, но научились строить космические корабли.

Те немцы, что придумывали в 18-19 веке «историю России», совершенно не понимали смысла этого народа и его миссии, его проектность.

Они рассматривали историю в рамках современных им концепций о национальных государствах. Поэтому ученые немцы вывели российскую историю как историю европейского народа. Для этого они пришили белыми нитками историю Московии к истории Руси, другой альтернативы у них не было. Заодно они выставили нахождение Московии в составе Орды, как «противостояние», иго. Этим они прибавили трещин к проекту Третьего Рима.

Переименование православных в русских лишило проект мирового универсума. Глобальная миссия выродилась в империализм 18-19 веков.

Но русская экзистенция никуда не делась. В 20 веке «русские» нашли новую идею — коммунизм, как симулякр идеи построения царства истины на земле с центром в Москве.

Народ вновь переименован, теперь в советский (не этнос), что тоже логично — прилагательное в прилагательное — свойство в свойство.

В последнем пассионарном рывке русские все так же поворачивали реки, строили коммунизм во всем мире, летали в космос — но не могли построить дороги.

Народ создан для глобального проекта, он может двигаться, нести, но не жить.

«Русские» способны на громадные проекты и рывки. Они не могут просто жить, тогда они разлагаются. Народ теряет экзистенциальный смысл бытия и распадается. Достоевщина метания, мучения на ровном месте — очень «русское» явление.

Причем другие народы, проникшись идеей проекта, перенимали это бессознательное, сами становились «русскими».

Абсолютно неудивительно отсюда — «русский» немец, «русский» татарин, «русский» еврей. (Православный немец, православный еврей, советский немец, советский татарин, российский еврей). «Русский» — носитель миссии, а не нация («Русский мир»).

Гоголь хорошо почувствовал суть русского духа. «Куда несешься ты» — пишет он со страхом.

«„Русскому“ нужен тот, кто умеет говорить вперед.»
Вот именно... «Русские» поворачивали реки, строили каналы в Каракумах, полетели в космос... Здесь они реализовывали свои смыслы и поэтому все получалось.

«Русским» нужны хотя бы симулякры смыслов, — ВЕЛИЧИЕ, борьба с Америкой (как олицетворением «неверного» Запада), враги внешние, внутренние. Все кто не «за» — враги (кто не с нами, тот против нас — логично для теократического проекта) — «русское» манихейство.

Большевизм — типичное проявление «русской» матрицы.

Империя, как сакральное воплощение проекта.

Люди собрались в «русских» для проекта Третий Рим. Среди враждебного окружения и с внутренними врагами. Такова ментальность «русских».

Русский — синоним «советского», «имперского».

Неимперские — другие «русские» — это оксюморон.

Это проявляется абсолютно во всем: «наш человек» и «тупые пендосы», «рунет» и «буржунет»... «русские» во всем ощущают себя правоверными среди неверного мира.

А если нет проекта, то это собрание не имеет смысла.

Жизнь не имеет смысла, метания, достоевщина.

90-е годы были для «русских» временем упадка, мучительных поисков «национальной идеи». Нового глобального проекта, без которого «русский» разлагается и умирает.

Так родился новый проект «русский мир». Напрасно многие думают, что это пропаганда, что «русские прозреют». Наоборот, «русские» как раз таки прозрели и они сами об этом твердят два года: «русская весна, мы возрождаемся, мы проснулись, мы встаем с колен» и т.п.

ЛЮБОЙ царь Московии будет действовать как Путин, он будет вынужден действовать так, если хочет сохранить Россию и «русскую» идентичность.

Коллективное бессознательное генерирует паттерны мышления и поведения.

Для русских это любой ценой сохранить и умножить свою сакральную империю, «священную нашу державу».

Паттерны поведения неизменны на протяжении 500 лет. Они всегда работают на гомеостаз .

Но это их последняя весна.

Проект «русской весны» придал тонущему кораблю критический крен и никакими силами уже невозможно спасти (зачем?) «русский» народ и Россию.

«Русские» сами становятся симулякром.

Шанса на переформатирование народа нет. Даже радикальными способами — через катастрофу, «русскость» невозможно излечить, от нее можно только отказаться. Потому что Россия обречена. Все имперские этносы уходят из истории вместе с империями.

С падением Римской империи ушли из истории римляне, распавшись на итальянцев, испанцев, французов... с падением Византийской империи ушли из истории ромеи, с падением Османской империи ушли османы, так и с падением Московской Третье-Римской империи уйдут из истории «русские», и это не страшно, это позитив. Важно понимать, что без этого гидра московского империализма при любых царях и реформах снова возродится со всеми уже много раз изученными последствиями.

Корни гидры не в мифических плохих системах и плохих царях, а в самой «русской» идентичности.

Только с распадом «русского» проекта закончатся войны и московский империализм. Разморозится формирование наций, процесс, замороженный с 15 века и образуются новые народы и страны. И уже скоро мы станем свидетелями этого процесса.

Андрей Амальрик

Крокодилячі сльози влади на місці кривавої провокації 31 серпня

  • 02.09.16, 23:24

Прочитав плаксиві дописи представників чинної влади, які лиють крокодилячі сльози за нацгвардійцями, загиблими рік тому під стінами Верховної Ради. Як же нещиро і цинічно це все виглядає. Особливо слова Ірини Геращенко про «тих, хто підбурював, накручував, кликушествував, закликав до агресії, біснувався як під стінами ВР, так і в сесійній залі», а також те, що вона «вибачилася від імені влади, що не вберегли хлопців…»

Нещодавно зоологи із США зафільмували сльози у крокодилів. Так, крокодили дійсно плачуть! Але не від жалю. Вони плачуть тільки під час пожирання своїх жертв.

Так і з убивством чотирьох нацгвардійців під Радою. Хіба не влада зробила все, щоб підбурити суспільство? Щоби хлопці, які приїхали з передової прийшли під стіни парламенту вимагати пояснення, чому влада хоче амністувати тих, хто щодня вбиває нас на фронті? А хто, як не влада спровокувала людей вже під час самого мітингу? Вся країна бачила кадри, коли нелюстрований заступник Авакова генерал Паскал особисто давав вказівки нацгвардійцям кидати в активістів димові шашки й інші предмети.


Оперативники МВС від самого ранку з усіх можливих ракурсів знімали ймовірних виконавців. І навіть не здійснили спроби вчинити дії, щоб уникнути кровопролиття. Що це, кричуща некомпетентність чи може такий план, сценарій? Це що, готувався ролик для обвинувачення «Свободи»?

Дуже цікаво, чому керівництво МВС у розпал спровокованого ними ж протистояння, за кілька хвилин до вибуху відвело колишніх «беркутівців» за ріг будинку, а в передні лави кинули недосвідчених нацгвардійців? І чому, коли ще не розвіявся дим від вибуху, Аваков та Яценюк вже призначили винних і виголосили на всю країну заготовлений вирок? Чому з затриманих питали не так про їхні дії, як вибивали зізнання в причетності до «Свободи» і свідчення про те, що начебто керівництво «Свободи» їм мало не особисто в руки вкладало гранату?

Все це викликає запитання, чому Паскал, Аваков і Яценюк досі не дають свідчення в якості підозрюваних і не сидять на лаві підсудних? Пройшов рік і на ці питання досі немає жодної відповіді.

Рік тому ми ще вірили, що «нова поліція» нас оберігає, що поліція пройшла переатестацію і в райвідділках відтепер сидять лише професіонали, які дійсно захищають громадян. Але вже цього року ми бачимо, що в МВС залишилися все ті самі кадри, що й при Захарченку, що «переатестація» – це бутафорія, а патрульна поліція – лише гарна вивіска. Вбивство мєнтами Олександра Цукермана в Кривому Озері, імпотентність поліції проти мажорів у Миколаєві, чи свавілля поліції, яка побила батьків дітей в Дніпрі… Хіба хтось тепер сумнівається, що події під Верховною Радою 31 серпня 2015 року не є провокацією влади? Не є спецоперацією «орлів Авакова» задля дискредитації протестів як таких?

Я підтримую слова Ірини Геращенко, що повинна бути не лише «кримінальна, а й політична та моральна відповідальність «тих, хто підбурював, накручував, кликушествував, закликав до агресії, біснувався». І відповідати мають ті, хто продовжує біснуватися, підбурювати, накручувати українців – це чинна влада на чолі з виконавцями тієї провокації з МВС…

А «крокодилячими слізьми» вже нікого не купиш,.. особливо після того, як людство з'ясувало, що плачуть крокодили тільки під час поїдання своїх жертв.


Олександр Аронець

Про майбутнє країни без майбутнього.

  • 02.09.16, 22:50


Точка зору

Справи в колгоспі йшли погано, тобто не так щоб дуже погано — можна навіть сказати, що й добре, але з кожним роком усе гірше й гірше. Життя і неймовірні пригоди солдата Івана Чонкіна. В.Войнович  :)

Аналітична записка, складена автором для президента України десять років тому, називалася "Про побудову могутньої держави в центрі Європи" (текст доступний для користувачів Інтернету за назвою). У той період нашої історії успішний варіант майбутнього здавався реальним. На жаль, на нинішній момент ми маємо і в країні, і на "великій шахівниці" ситуацію принципово відмінну. Тому і заголовок, і підзаголовки будуть помітно менш оптимістичні… Якість влади, або Чому в Україні неможливо те, що можливо в Сінгапурі У поганому функціонуванні будь-якої організації завжди винен той, хто нею управляє. На кораблі це капітан, у господарському підприємстві — директор, у футбольній команді — тренер, у державі… Ну, це дивлячись яка держава. Наприклад, Третім Рейхом управляв фюрер, Радянським Союзом — КПРС, в Україні основним суб'єктом влади є народ. Здається, ми знайшли винуватця всіх наших лих, однак тут потрібне уточнення. Згідно з Конституцією України "народ здійснює свою владу безпосередньо, і…". Згадаймо: безпосередньо наш народ використовував своє конституційне право лише двічі: 2004-го і 2013-го. Обидва Майдани були формою примусу, який здійснював "носій суверенітету" стосовно підпорядкованих йому владних структур відповідно до статті 69 Конституції, де так прямо й сказано: "і інші форми безпосередньої демократії". Далі, після Майдану реалізовувалася друга частина цитованої вище фрази: "…і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування". Тобто фактично всі ці роки владу в країні здійснював не сам народ, а ті його представники, яким він цю владу довіряв. Можна констатувати, що народ завжди робив невдалий (для себе) вибір. Чому? Відповідь на це запитання дуже проста. По-перше, наш народ не делегує своїх представників зі своїх лав через свою політичну безграмотність. (Це характерно, у тому числі, і для молодого покоління українців. Поодинокі винятки лише підтверджують цю закономірність.) По-друге, роблячи свій вибір серед тих кандидатів, яких пропонують засоби масової інформації, народ обмежує коло обранців лише тими особами, які здатні платити мільйони за свою кампанію. Таким чином виборці і ті, кого обирають, діляться на два класи, що протистоять один одному, — клас багатих обранців і клас незаможних виборців. Особливістю України є те, що між двома цими класами немає відчутного прошарку — середнього класу, який у розвинених країнах має фінансову можливість вносити свої корективи у виборчий процес. Тобто "власником заводів, газет, пароплавів" виступає обмежене коло осіб. Можна стверджувати, що головною бідою нашої країни є висока концентрація капіталів. Для того щоб уявити зримо, що це таке, скористаємося методом, запропонованим російським економістом В.Галіним. Як каже сам автор, "метод заснований на порівняльній оцінці частки статків мільярдерів Forbes у сукупному доході їхніх країн. За останній, у цьому випадку, взято сумарний ВВП цих країн, накопичений від початку неоліберальної революції, тобто за останні 20 років". У своїй книжці "Остання цивілізація" Галін наводить таку таблицю. За даними на 2012 р., які, підозрюю, принципово не змінилися, лідерами в концентрації капіталів були Росія, Чилі й Україна. На протилежному кінці цієї перевернутої піраміди — країни з найвищим Індексом людського розвитку (ІЛР), який щорічно публікується в рамках Програми розвитку ООН. Є про що задуматися? бу_2

На жаль, головна біда, як водиться, не одна. Можна досадувати з приводу кількості великих власників, але ще більшою проблемою є їхня якість. Читаючи мемуари сінгапурського диктатора, важко уникнути відчуття його негативного ставлення до будь-якого варіанта еміграції з острова. Справді, Англія для нього — чужа культура, Китай — чужа ідеологія, Малайзія — перманентно вороже середовище. Тобто ця людина просто була змушена створити на мініатюрному (за нашими мірками) майданчику державу, безпечну й комфортну, у тому числі й для себе особисто. Інша річ українські або російські правителі: вони купують нерухомість у Європі, вони тримають капітали в закордонних банках (або компаніях), їхні діти бувають у західних країнах частіше й більше, ніж на батьківщині. Навіщо людині, яка має багато грошей, намагатися щось змінювати в Україні, якщо її в будь-який момент готова прийняти інша країна, з незрівнянно вищим рівнем життя? Тому, раптом що, вони легко тікають до тих-таки таки Штатів або як мінімум до Австрії. Тобто наша правляча бізнес-еліта є "відцентрово орієнтованою". Тоді як бізнес-еліти успішних країн є "доцентровими". Щоб не сперечатися, де тут причина, а де наслідок, згадаймо, як у період "Великої депресії" уряд Рузвельта запровадив жорстокий прогресивний податок. Але ніхто з тамтешніх олігархів не змінив громадянства. Відсутність реальної опозиції Під час Помаранчевої революції ми могли спостерігати, як на місця, звільнені колишніми олігархами, приходять представники такого ж великого бізнесу. Нинішній правлячій коаліції опонує Опозиційний блок, у якому першу скрипку грають такі ж мільйонери. Більше того, якщо раптом починає надмірно активізуватися незрозуміло чия відносно скромна партія, ми одразу ж шукаємо її таємного спонсора: треба ж знати, чиї інтереси вона збирається захищати. Тобто ми розуміємо, що на зміну нинішнім олігархам може прийти тільки інший не менш великий капітал. Чи можливо розірвати це порочне коло? Дмитро Видрін якось сказав, що перемогти великий бізнес може тільки малий бізнес. Це твердження здається парадоксальним, оскільки величини здаються непорівнянними. Однак досвід Фрідріха Райффайзена, який організував у 1846 р. селян на створення першої кредитної спілки кооперативів, свідчить про протилежне. У нашій країні теж час від часу робляться спроби об'єднання суб'єктів малого бізнесу. При цьому показове ставлення влади як до акцій таких об'єднань, так і до малого бізнесу загалом. Тут можна згадати, наприклад, розгін "податкового майдану" при Януковичі, неодноразові спроби звузити "спрощенку" або урочисті звіти київського мера про ліквідацію тисяч торгових точок, тобто тисяч робочих місць. (Згадаймо, що сінгапурський диктатор вчинив з точністю до навпаки: не ліквідував торгові місця, а побудував для торговців спеціалізовані павільйони.) Чому українська влада поводиться саме так? Тому що всерйоз сприймає попередження Видріна? Не зовсім. Така поведінка правлячих еліт цілком природна для держав, які перебувають на нижчому щаблі розвитку інститутів. Лауреат Нобелівської премії з економіки Дуглас Норт про мотиви каже так: "Природна держава вирішує проблему насильства, створюючи панівну коаліцію, яка обмежує доступ до цінних ресурсів… і контроль над цінними видами діяльності… надаючи його тільки елітам". І далі: "Використання природною державою привілеїв і рент для підтримання панівної коаліції вимагає обмеженого доступу, який запобігає появі опозиційного громадянського суспільства, здатного вплинути на політику уряду". У державах вільного доступу все відбувається геть інакше. Наприклад, Адміністрація у справах малого бізнесу в США щорічно витрачає 20 млрд дол. на позики й гарантії на підтримку приватних компаній Сполучених Штатів. В Україні така підтримка теж, здається, є. Ось що про це сказано у звіті дослідження, проведеного Crown Agents: "…бюджетні кошти, які виділяються на розвиток малого й середнього підприємництва та приватного сектору, досить обмежені. Так, у 2012 р. загальний обсяг бюджетних видатків у зазначеному напрямку становив 14,5 млн грн, а в 2009— 2011 рр. — іще менше. Крім того, протягом тривалого часу в цій категорії державної підтримки спостерігається використання коштів не за цільовим призначенням". Українським олігархам не потрібна сильна опозиція, тому зростання малого бізнесу — відповідно й середнього класу — буде цілеспрямовано стримуватися. Цілеспрямоване руйнування економіки Здається, давно вже ніхто не заперечує, що для становлення сильної держави необхідно розвивати виробництво. Норвезький економіст Ерік Райнерт у книжці "Як багаті країни стали багатими, і чому бідні країни залишаються бідними", зокрема, посилається на дев'ять правил Філіпа фон Хорнігка, які сформульовано ще 1684 р. При цьому сам Райнерт ключовим вважає правило номер два, де сказано: "Усі, що є в країні, ресурси, які не можна використовувати в їхньому природному стані, слід обробляти в межах країни; оскільки промислові товари зазвичай коштують у 2—3—10—100 разів дорожче, ніж сировина". Аналізуючи економічну історію лідерів, норвежець стверджує, що "всі країни, які сьогодні багаті, обов'язково проходили через період захисту національної обробної промисловості". Відсутність такого захисту в слабших країнах означає їх деіндустріалізацію: "Ми можемо так сформулювати проблему бідності: Африка та інші бідні країни бідні тому, що їм відрізали або не дали можливості розвивати капіталізм як систему виробництва". З погляду Райнерта, Україна — це "колонія", тобто "країна, яка спеціалізується на невигідній торгівлі: на експорті сировинних товарів та імпорті високотехнологічних продуктів — промислові це товари чи послуги наукоємного сектору". Однак реальні власники держави — тобто олігархи — заробляють майже виключно на експорті сировини. Причин цього кілька. По-перше, вони зуміли вчасно приватизувати видобувну галузь, експорт продукції якої дає миттєву віддачу. По-друге, створення переробних підприємств вимагає інвестицій, які не факт що окупляться до того, як ці об'єкти в тебе заберуть. (Навіщо "відцентровому" власникові зайвий ризик?) По-третє, переробка означатиме створення нових робочих місць для висококваліфікованих і, відповідно, високооплачуваних працівників. А це означає, знову ж таки, зростання середнього класу. Як тут не згадати, що серед своїх 13 "Правил економічної емуляції і розвитку" Райнерт називає й "відносне придушення… груп, зацікавлених у виробництві сировинних товарів"?! Іноді доводиться чути нарікання на те, що українська олігократія замість займатися економікою, займається ідеологією. Не можу погодитися із цим, бо, всупереч офіційним твердженням, кампанія декомунізації переслідує не ідеологічні, а меркантильні цілі. Переконуючи громадськість і суспільство в негативному впливі нашого спільного соціалістичного минулого, реальні власники держави хочуть насамперед позбавити суспільство його соціальних завоювань, а саме: суспільної власності і соціальних пільг. При цьому старанно насаджується міф про нібито принципову неможливість ефективного функціонування державних підприємств. Тут усе просто: підприємства, що є власністю всіх громадян України, руйнуються з метою подальшої їх приватизації олігархами. А згортання соціальних програм має на меті скоротити видатки державного бюджету. Бо що менше буде цих витрат, то більше можна буде вкрасти. Залишається тільки додати, що "десоціалізація" України є антиконституційним процесом. Плач усіх останніх урядів з приводу відсутності коштів на соціальні програми смішний, оскільки вони ніколи не намагалися заробляти для цих програм гроші. Не будемо повторюватися про держпідприємства, які ці уряди розорили, продали й проїли. Поговоримо про такий резерв, як наука. Бездарно керованій незалежній Україні у спадщину від так само бездарно керованого СРСР дістався величезний обсяг науково-дослідних інститутів і вишів, які десятиліттями давали ефективну віддачу у вигляді нових технологій. У цивілізованому світі наукоємні технології забезпечують відчутний приплив матеріальних коштів. Власне, для цього держави й інвестують у науку. Але тоді виникає запитання: чому немає відчутного впровадження інновацій? Документально можу підтвердити, що Україна має величезну кількість необхідних економіці розробок. Але інтерес до них виявляють, як правило, не вітчизняні, а зарубіжні структури. Чому ж не свої? На це питання ще в середині минулого століття відповів Й.Шумпетер: "Прогрес передбачає руйнування тих капітальних вартостей, з якими конкурує новий товар або новий метод виробництва. В умовах сучасної конкуренції старі виробничі потужності мають бути пристосовані до нових умов (процес, що вимагає додаткових витрат) або знищені. Але в галузях, де немає досконалої конкуренції і виробництво контролюється кількома великими концернами, останні мають достатньо можливостей для того, щоб відбити атаки, яких зазнають їхні капітали, і уникнути збитків на капітальних рахунках; коротко кажучи, вони можуть позмагатися і з самим прогресом". Тобто Шумпетер підтверджує те, про що ми казали на самому початку: головна біда нашої країни — висока концентрація капіталів. На проблему інноваційної політики України необхідно дивитися й з іншого боку: наша держава створює умови, що стимулюють відплив наукових розробок назовні. Тільки за перші 17 років незалежності з України виїхало 626 докторів наук. За даними Світової організації інтелектуальної власності (WIPO), рівень міграції серед інноваторів уп'ятеро перевищує середній. Основною приймаючою країною є США. Нинішня ситуація в економіці України кризова. Криза не означає, що треба скласти руки й померти. Українські економісти чудово знають, що треба робити в умовах кризи. Ось, наприклад, що каже директор департаменту Інституту економіки С.Кораблін про те, якою має бути політика при падінні попиту і виробництва: "Про це знають усі студенти: центральний банк повинен нарощувати грошову пропозицію, а уряд — бюджетні видатки з можливим зниженням податків". Узагалі-то все це відомо з часів Дж.М.Кейнса й випробувано на практиці ще Ф.Д.Рузвельтом. І отут читач повинен подумати, що нашим урядам постійно бракує розуму або освіти, але я знову не погоджуся: вони в нас дуже розумні й усе чудово знають. А економіку руйнують цілеспрямовано. Навіщо? Африканський сценарій для України Африканський континент у другій половині минулого століття пережив епоху розгулу демократії. Величезні території, насичені неосвоєними природними ресурсами, до Другої світової війни були розділені між власниками кількох імперій. На превеликий жаль, серед цих власників не було громадян держав — "кінцевих бенефіціарів" великої війни. Тому постало питання про переділ. Звісно, мали місце інвестиції в технологію переділу, яку, довго не мудруючи, охрестили "національно-визвольним рухом". За результатами цього руху ставлеників метрополій відправили по домівках, а на територіях, що звільнилися, провели перші демократичні вибори. Звичайно, як і має бути в умовах демократії, перемогли в цих виборах ті, в кого інвестували "кінцеві бенефіціари". Навіщо інвестували? А щоб допомогти аборигенам, які нарешті звільнилися від колоніального гніту. Для цього, звичайно ж, було необхідно спочатку побачити законний, демократично обраний уряд. Потім цьому уряду давали кредити, які благополучно розкрадалися, а коли наставав момент платежу, пропонували нову позику. У своїй книжці "Сповідь економічного вбивці" Джон Перкінс пояснює, що кредити країнам третього світу даються зовсім не для того, щоб їм допомогти. Мета кредитування бідних країн — створення безнадійних боржників, що досягається шляхом збагачення особистостей, які правлять цими країнами, оскільки кредити завжди тією чи іншою мірою розкрадаються. На підтвердження цієї тези колега Дж.Перкінса колишній головний економіст консалтингової фірми Mckinsey Джеймс С.Генрі в книжці "Ілюзія списання боргу" наводить рисунок, що зримо показує співвідношення сум кредитів, отриманих конкретними державами, і сум, виведених в офшори олігархами держав-одержувачів. бу_4

До початку 1990-х, — каже цей автор, — загальна сума неоподатковуваного приватного капіталу, що сплив з країн третього світу, перевищила вартість усього непогашеного зовнішнього боргу третього світу". І отут, усупереч заяві Фукуями, тільки й почалася справжня "Історія". Бо з'явився цілий сонм тих, хто прагне кредитів: люди, які зробили свої перші "не зовсім чесні" мільйони на присвоєнні загальнонародної власності, абсолютно природно повинні прагнути максимально примножити здобуте і, перепрошую за вульгаризм, "звалити". (Вище ми говорили про "відцентрову" еліту.) Звісно, що добувати гроші найпростіше, "освоюючи" кредити, які бере держава, що належить олігархам; а надійно зберігати здобуте можливо тільки за межами країни походження багатства. Як швидко мільярдери посткомуністичних країн вписалися в загальносвітову картину виведення коштів в офшори, показує лондонська газета The Guardian, яка опублікувала карту на підставі досліджень Дж.С.Генрі. На 2010 р. наш, український, внесок становив усього 167 млрд дол. Однак немає межі досконалості. У вересні минулого року голова Нацкомісії з цінних паперів і фондового ринку Тимур Хромаєв сказав в одному з інтерв'ю, що з України в офшори виведено тільки "за останні 18 місяців десь півтрильйона гривень".

  бу_6

Не треба, однак, розуміти буквально, що виводяться в офшори тільки розкрадені кредитні гроші. В Україні є й інші способи відбирання мільярдів. Наприклад, 7,48 млрд дол. — за заявою Ю.Тимошенко, "гроші, які були виведені з золотовалютного резерву в офшори" ще урядом Азарова. А 17,6 млрд було виведено вже через рефінансування комерційних банків урядом Яценюка. Усі останні роки наша держава, з одного боку, успішно позичала, з іншого — створювала умови для виведення капіталів з України. Динаміка зовнішнього боргу сьогодні, втім, виглядає "не так щоб дуже погано — можна навіть сказати, що й добре…", принаймні В.Пинзеник на своєму сайті наводить рисунок, де добре видно послідовність зниження зовнішнього боргу держави зі 142 млрд дол. на початок 2014 р. до 119 млрд дол. на початок поточного.

бу_8

Та тільки можливості наші вже не ті, оскільки валовий внутрішній продукт уже не той, що зовсім недавно. І Віктор Михайлович далі показує інший рисунок, з якого видно, що державний борг на початок 2015 р. досягав уже 70,3% ВВП країни.

бу_10

Економісти вважають ризикованим державний борг, що перевищує 35% ВВП. За оцінкою аналітиків Bank of America Merrill Lynch на 31 липня 2015 р., Україна входила до трійки найбільш ризикових позичальників. Отже, резюмуємо. У світі існує добре відпрацьована система занурення держав третього світу в боргову яму, з якої немає і не може бути виходу. Ініціативу при цьому найчастіше виявляють кредитори, які зацікавлюють розпорядників кредитів можливістю виведення коштів у "безподаткові гавані" з дотриманням анонімності вкладів. Аналогічний сценарій застосовується й щодо України. Оскільки для погашення поточних платежів за кредитами країнам з погано керованою економікою, як правило, необхідно брати нові позики, кредитори отримують можливість висувати боржникові все нові й нові економічні та інші вимоги. Відповідно, Україною управлятимуть ті, хто дає сьогодні кредити. Тому вигідно не тільки розпоряджатися отриманими коштами, а й комусь позичати. Україна без українців Є, на жаль, одна обставина, яка дещо ускладнює плани продажу України. Це — народ, який іноді згадує, що він — "основний суб'єкт", і починає заважати. З метою мінімізації перешкод реалізується стратегія мінімізації суб'єкта. Згідно з останнім прогнозом Департаменту з економічних і соціальних питань ООН, населення нашої країни послідовно зменшуватиметься. Якщо в 2015-му нас було приблизно 44,8 млн, то в 2020-му буде близько 43,7 млн, в 2030-му — 40,9 млн, в 2050-му — 35,1 млн, а в 2100-му залишиться тільки 26,4 млн людей. Неважко здогадатися, що, крім природного зменшення населення на 700 осіб на день, ця тенденція забезпечена також і штучними факторами. Причин кілька, але зупинимося на тих, які належать до сфери державної політики. По-перше, українці приречені на часткове вимирання у зв'язку з планомірним погіршенням якості життя. Як повідомила заввідділу Інституту демографії і соціальних досліджень НАН України Л.Черненко, "у 2015 р. порівняно з 2014-м рівень бідності за оцінкою фактичного прожиткового мінімуму зріс майже вдвічі — з 29,8 до 59,3%". Треба очікувати, що тенденція збережеться й цього року у зв'язку з новими тарифами, які уряд запроваджує в обмін на нові кредити. При цьому на цікавому моменті наголошує директор Інституту демографії Елла Лібанова: "Найбільше нові тарифи вдарять по тих категоріях населення, які не матимуть права на субсидії, так званому середньому класу — ці люди в результаті стануть реально бідними". Випадковість чи тонкий розрахунок? По-друге, вище вже йшлося про можливість виходу з економічної кризи зі створенням великої кількості робочих місць — за Кейнсом. Влада цього не хоче, отже, можна стверджувати, що високий рівень безробіття створюється штучно. Оскільки зазначені дві причини роблять проживання в Україні нестерпним, тим самим стимулюється міграція з цієї країни в країни більш успішні. Що й відбувається. До речі, якщо ще раз звернутися до згаданого вище прогнозу департаменту ООН, то можна помітити стійку тенденцію зростання населення США: з торішніх неповних 322 млн до 450 млн у 2100-му. Тобто є куди нам усім прагнути: до країни, на території якої вже півтора століття не було війни. Війна як безвихідь Війни починаються, як правило, з метою загарбати чужу власність. Коли власність забрано, і сторона-агресор довела силою своє право на забране, сторони — щоб уникнути подальших втрат — примиряються. Нинішня наша війна — не виняток. Росія вже загарбала в нас значну частину території і привласнила великий обсяг майна України. Здавалося б, стратегічної мети досягнуто і треба б спробувати досягти примирення. Однак навіть якби Україна примирилася із втратою Криму, що уявити важко, залишилася б величезна кількість гравців різного рівня, що палко бажають продовження бойні. По-перше, ми знаємо, що початкові плани Росії не обмежувалися Кримом і Донбасом. Тому поки Україна за всіма статтями значно поступається агресору, загроза розширення масштабів інтервенції зберігатиметься. По-друге, треба розуміти, що будь-яка війна вимагає щоденного відновлення "видаткових матеріалів" — зброї, боєприпасів, техніки, обмундирування, палива, харчів тощо. Усе це хтось виробляє і, отже, заробляє на цьому гроші. По-третє, держава, для того щоб усе це купити, повинна десь гроші знаходити. Отже, зароблять і кредитори, і ті, хто ці кредити буде "освоювати". Плюс до цього існує безліч способів заробити на зловживаннях у процесі війни, про які час від часу розповідають посадові особи СБУ, військової прокуратури та ін. Тобто якщо перші керівники воюючих сторін перебувають у патовій ситуації (оскільки Крим неможливо ні віддати, ні відібрати), то всі інші просто не можуть допустити втрати свого бізнесу. Не дивно, що будь-яка ініціатива, спрямована на припинення війни, натрапляє на протидію чиновників, силовиків або просто "професійних патріотів", які загострюють наявні конфлікти. До того ж цей форс-мажор має і політичні вигоди: поки є війна, можна не боятися третього Майдану, підсумком якого, очевидно, буде поглинання України Росією. Безіл Ліддел Гарт, якого вважають класиком воєнної стратегії, докладно описав, чим програшна стратегія відрізняється від виграшної. Суть у тому, щоб вийти зі стану війни до настання необоротних змін. Підсумовуючи все викладене вище, можна констатувати, що Україна не має майбутнього, бо: — народ України ніколи не допустить відсторонення олігархів від влади; — олігархи ніколи не допустять збільшення середнього класу; — олігархи ніколи не допустять розвитку нормальної (тим більше інноваційної) економіки; — Україна приречена бути безнадійним боржником, бо в цьому зацікавлені всі як внутрішні, так і зовнішні гравці; — активна частина населення України не буде боротися за її існування, бо не має наміру в ній жити; — війна в тому чи іншому вигляді триватиме до повного руйнування економіки України, оскільки економічні можливості сторін непорівнянні. Держава Україна всією своєю економічною історією провокувала нинішню війну, планомірно розвалюючи власну економіку і власну армію. (Психологи знають, що жертва часто сама провокує агресора своєю поведінкою.) Це бачили всі; як не самовбитися, розповідав багато хто, але взяло гору ірраціональне. Шкода, звичайно. Могла б вийти гарна країна...
http://gazeta.dt.ua/internal/pro-maybutnye-krayini-bez-maybutnogo-_.html

Московия

  • 01.09.16, 16:03
...А родиться бы мог в Новегороде или во Пскове я,
На ином рубеже, при ином повороте судьбы,
И вести новгородскую армию к стенам Московии,
Где бесчестье в чести, где предателей славят рабы.

Где плюгавый упырь, плешь прикрывши татарскою шапкою,
Зло пирует в Кремле, без вина душегубствами пьян,
Где герой палачу салютует кровавой культяпкою,
И князья жирнобрюхие лижут монарший сафьян,

Где раздавлена вольность ударом кровавого молота,
Где оболгано все, что не вышло отнять и украсть,
Где Иван Калита прятал в погреб иудино золото,
Где пред властью трясутся одни, а другие - за власть.

С четырех бы сторон подойдя к окаянному городу,
Створки Спасских ворот мы бы вскрыли варяжским мечом,
И кремлевских бояр из палат потащили за бороду,
Да швырнули б со стен вместе с их азиатским бичом.

И навек бы развеяться тяжкому, душному мороку!
Воля, честь и права - снова были б не просто слова...
В самых жутких мечтах никакому заморскому ворогу
Не содеять того, что ты сделала с Русью, Москва!

Серость в мыслях и лицах, наследственное косоглазие
Да сутулые спины, безропотно ждущие плеть,
Сквозь лохмотья Европы бесстыдно таращится Азия
И в округлых обводах церквей проступает мечеть.

Да, Москва, не сыскать ни в Европе таких, ни в Америке!
В профиль - камера пыток, анфас - площадной балаган,
Из похмелья - в запой, вечный пафос кабацкой истерики,
Поцелуй с мордобоем, да деньги под ноги цыган.

Ой ты, каменный спрут с краснозвездною шапкой на темечке!
Все твои типажи перемешаны в нашей беде:
Толстомясая бабища, на пол плюющая семечки,
Косорылый опричник с засохшей соплей в бороде...

Со стрельцами царей, да с гэбульниками пустоглазыми,
Год от года кряхтя, но крепя упыриную рать,
Город Мутной Воды расползался вокруг метастазами,
Пол-Европы подмял, и весь мир собирался сожрать!

Но бодливой корове рога обломала история,
И гнилую империю явственно тянет ко дну.
Нет, Московия - вовсе не Русь! Это - лишь территория,
Где кремлевские ханы держали народы в плену.

Где родился - не главное. Главное - мыслить толковее,
И воскреснет свобода, и снова сплотятся ряды,
Чтоб вонзить европейскую сталь прямо в сердце Московии -
В азиатское сердце проклятой Московской Орды!

Нечисть пятится прочь, коль назвать ее истинным именем,
И былыми победами зря утешается враг -
Главный бой впереди. Свежий западный ветер над Ильменем
Наполняет нам крылья. И тает клубящийся мрак.

Ю. Нестеренко