Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.

Топ учасників

Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

Нинішня влада продовжує політику творців Валуєвського циркуляру

  • 31.07.13, 15:22
Відголос таємного розпорядження російського міністра внутрішніх справ Петра Валуєва від 1863 року, яким влада Російської імперії здійснила масштабну акцію лінгвоциду української мови, подекуди можна відчути й в сучасній незалежній Україні.


Найбільшим ударом по українській мові був прийнятий минулого року скандальний Закон України «Про засади державної мовної політики» Колесніченка – Ківалова.  Ухвалення  законопроекту, до якого було запропоновано 2054 поправки, тривало всього 33 секунди. Згодом усупереч своїм обіцянкам спікер Володимир Литвин підписав його, а 8 серпня своїм підписом затвердив документ і президент Віктор Янукович. Співавтор Колесніченко вже після ухвалення Радою законопроекту заявив, що добиватиметься включення норми про державний статус російської до проекту нової Конституції України.

Ще раніше влада взялась за мовне питання у сфері освіти. Ще у березні 2010 року міністр освіти і науки Табачник дозволив проводити зовнішнє тестування іноземними мовами, фактично підтримуючи російськомовну освіту в школах. Також у березні своїм наказом міністр освіти дозволив викладати у вищих навчальних закладах російською мовою. Своє рішення він аргументував бажанням збільшити кількість студентів з арабських та азійських країн. "Сьогодні ми прагнемо, щоб кількість іноземних студентів в Україні досягла 50 тисяч, і це реальне завдання", - наголосив Табачник.

У 2010 році Табачник заявив про відмову МОН України фінансувати проведення Міжнародного конкурсу знавців української мови ім. Петра Яцика. Конкурс був проведений без участі МОН України.

Читайте також: Спецоперація проти української мови

Таке "покращення" відразу далося взнаки, адже протягом 2011-2012 навчальних років вперше за роки незалежності зменшилась частка учнів, що навчаються українською мовою. Так українською мовою в 2011/12 роках навчалися 81,9% школярів, що на 0,3% менше, ніж роком раніше.

Проте у листопаді 2012 року Рада не прийняла законопроект про внесення змін до Закону України "Про дошкільну освіту" (щодо організації навчально-виховного процесу) щодо можливості вільного обрання батьками мови навчання дітей у дитсадках у другому читанні та в цілому, який би зміг завдати чергового удару по українській мові.

Водночас старання влади суттєво не змінило мовних пріоритетів школярів у виборі російської мови як другої іноземної, а абітурієнтів –  для складання зовнішнього незалежного оцінювання. Так за підсумками навчального року 2012-2013 років, які Міністерство освіти і науки оприлюднило,  52% шкіл вибрали як другу іноземну німецьку мову, 23% - російську, 14% - французьку, 8% - англійську, 2% - польську, 1% - іспанську. Цього року лише 20% абітурієнтів не захотіли писати тести українською, а іншою мовою, серед яких: російська, угорська, румунська, молдавська, польська, кримськотатарська. Така ж статистика спостерігалася у 2012 році, де 80% випускників обрали українську мову для складання ЗНО.

Окрема тема – шкільні підручники, які з приходом нової влади почали активно переписуватися. У травні 2010 Табачник заявив, що підручники з історії України будуть розроблятись спільно з Росією. 2011 року Табачник пообіцяв, що в нових підручниках історії для 11 класу буде відновлено термін «Велика Вітчизняна війна», а інформація про ОУН та УПА буде подаватися об'єктивно. На початку 2013 року Міністерство освіти вилучило з переліку осіб, про яких необхідно знати для того, щоб скласти цьогорічне ЗНО з історії України, імена Бандери та Шухевича. Натомість до переліку історичних персоналій додано першого секретаря ЦК Компартії більшовиків Георгія П’ятакова та відомого більшовика Миколу Щорса. Вже у лютому стало відомо, що з нової програми для 5-го класу, за якою навчатимуть п’ятикласників уже з 1 вересня, зникли імена видатних історичних постатей та поняття "Українська держава".

Удар по медіа

Кількома наступами відбулось посягання на обов’язкове дублювання українською мовою іноземних фільмів. У лютому 2012 року уряд прийняв постанову № 168 «Про внесення змін до Положення про державне посвідчення на право розповсюдження та демонстрування українських фільмів», яка заохочує демонструвати в наших кінотеатрах фільми, дубльовані в Росії російською мовою. У березні минулого року в Україні почали демонструвати перші західні фільми, дубльовані в Росії російською мовою.  За підсумками минулого року дубльованих і озвучених українською мовою фільмів виявилося більше, ніж тих, які просто супроводжувалися українськими субтитрами (так з усіх 232 кінострічок 89 картин були дубльовані українською мовою, 65 картин озвучені українською та 78 фільмів супроводжуються українськими субтитрами).

Проте 2010 року у Раді не підтримали законопроект, ініційований членом Парітї регіонів Оленою Бондаренко, яким пропонувалось відмінити обов’язкове дублювання іноземних фільмів українською мовою. "Застосування положень проекту закону, у разі його прийняття, сприятиме можливості вибору теле-, радіоорганізаціями способу трансляції іноземних фільмів, програм (передач)", - коментувала Бондаренко.

Однак удару по дублюванні завдав вже згаданий мовний закон, згідно з яким в Україні можна поширювати, в тому числі і в кінотеатрах, іноземні фільми мовою оригіналу, дублювати, озвучувати, або субтитрувати українською або ж на регіональних мовах за замовленням дистриб’юторів і прокатників з урахуванням потреб глядачів.У редакції Закону «Про кінематографію» тепер немає формулювання про обов’язкову наявність української мови, а є посилання на згадану статтю 23 Закону «Про основи державної мовної політики».

2011 року Верховна Рада скоротила квоту на присутність українського аудіо- та відеопродукту в ефірі з 50 до 25 відсотків. Крім того, в законі, ініціатором якого виступила Олена Бондаренко, депутати прибрали норму за якою в теле- та радіоефірі мали з’являтися саме українські автори і виконавці. За словами Бондаренко, 25 відсотків – це саме та частка, яка дасть розвиватися українському радіо. «Цей відсоток не пригнічує його, а дає йому дихати», - наголосила депутатка.

Проте з 2010 року намітилась тенденція, коли теле-й радіостанції почали скорочувати частку мовлення українською мовою, зокрема 2010 року Національна рада з телерадіомовлення дозволила зменшивши відсоток української мови в ефірі для телеканалу News One,  радіостанцій Європа плюс Україна й Наше радіо, а 2011 року зменшила відсоток мовлення українською мовою з 95% до 75% для НТКУ (згідно з статтею 10 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» частка ефірного часу, коли мовлення ведеться українською мовою, має становити не менше 75 відсотків загального обсягу добового мовлення – Ред.).

Збільшилась кількість і реклами російською мовою. Зокрема відомі перипетії за українізацію цукерок ROSHEN закінчилась лише обіцянками, адже власник Петро Порошенко так і не українізував усю продукцію.

Торкнулась мовна проблема й вітчизняного книговидання. Так за даними Книжкової палати України, з листопада минулого року зареєстровано 18 тис. 768 назв книжок і брошур тиражем 39,564 мільйона примірників. Тобто загальний тираж виріс на 36%. Левова частка такого “покращення” припадає на російськомовну літературу. Як зазначає Книжкова палата, порівняно з минулим роком тиражі книг і брошур російською мовою злетіли на 92,7%, тоді як українською лише на 17,1%. За цими даними, в Україні виходить однакова кількість книг і брошур як державною, так і російською мовами – по 47% (решта 6% загального українського тиражу – книги мовами інших нацменшин).

Гарячі баталії за українську мову між депутатами ведуться й у Раді. Так 2011 року окружний адміністративний суд Києва відмовив у задоволенні позову до голови ВРУ Володимира Литвина щодо забезпечення режиму обов’язкового подання інформації на сесійних засіданнях парламенту державною мовою.

З перших днів роботи нового скликання намітилась тенденція виступів окремих депутатів російською мовою, як і зворотня - пікетування таких виступів насамперед ВО "Свобода". Так у лютому цього року Фаріон заявила, що їй потрібен перекладач з російської. Таку вимогу вона озвучила після того, як депутати з КПУ Дорохов і Олександр Зубчевський на засіданні одного з комітетів Ради принципово відмовилися говорити українською мовою. Проте згодом Апеляційний суд відмовився допомогти Фаріон у перекладі депутатських виступів на українську. У травні Верховна Рада відмовилася провести парламентські слухання щодо законодавчого гарантування і практичного забезпечення статусу української мови як державної: постанову підтримали лише 167 депутатів з 226 необхідних .

Головні послідовники валуєвської політики сьогодні

Водночас українські політики державного і місцевого рівня, здебільшого представники ПР, дозволяють собі відверто зневажливе ставлення до державної мови, водночас, вивищуючи «общєпонятний язик».

Тож, крилата фраза з Валуєвського циркуляру – «никакого особенного малороссийского языка не было, нет и быть не может» – виглядає вже не так дико, зважаючи на сучасні висловлювання.

Приміром, вже згаданий Колісніченко, висловлюючись щодо питань державної мови,  заявив, що не вважає українською мовою діалекти, якими говорять у Львові та загалом на Галичині. «Я проти львівсько-галицьких діалектів, які засмітили сьогодні засоби масової інформації. Я не вважаю, те, що нам пропонують, українською мовою. Це відрижка тієї частини України, яка колись була постійно під чиїмось гнітом», – сказав регіонал.

У «любові» до державної мови йому не поступається Табачник, називаючи її «нєнужной».

«Якщо говорити про те, що зробила демократизація, то ми перестали нав’язувати регіонам підручники на непотрібній мові. Бюджет задихається, я бачив це апокаліптичне похмуре видовище», – заявив у травні минулого року на зібранні вчителів Росії Табачник. 

Не відстають у зухвалому ставленні до української мови й політики місцевого рівня. Найбільше у цьому прославився колишній секретар Донецької міської ради, а нині народний депутат від ПР Микола Левченко. «Українська мова – мова фольклору. І з наданням статусу державної російській, необхідність говорити українською просто відпаде. Це не мова науки. Вона не помре, нею писатимуть пісні, розповідатимуть анекдоти, вона стане фольклорною. А російська мова - мова науки, мова цивілізації», – говорив 2007 року регіонал.


Тоді ж він наголошував, «якщо ми залишимо тільки українську мову як державну, це приведе до політики ізоляціонізму». «Той, хто виступає тільки за українську мову, – сепаратист, тому що розколює Україну», – зазначав Левченко.

У свою чергу, мер Одеси Олексій Костусєв скаржився, що «перестав у Києві ходити в кіно, тому що фільми йдуть тільки українською мовою». Ставши міським головою Одеси, Костусєв почав активно виступати на захист і поширення «мови, якою він думає». Так, у квітні 2011 року Одеська міська рада затвердила програму розвитку та збереження російської мови в місті до 2015 року. На реалізацію програми було виділено майже мільйон гривень.

У червні всі школи Одеси отримали статус двомовних, після прийняття міською радою програми збереження і розвитку російської мови. 

Депутат Луганської обласної ради Родіон Мірошник у липні минулого року заявив, що діти, які навчаються українською, творять «недорасу». ««Українську мову гноблять, українську мову треба захистити». Що це за мова така нещасна, що її треба захистити від усього, і вона повинна рости в оранжереї? Виходить, що цією мовою, якщо ми вчимо дітей, то позбавляємо їх всього, ростимо просто недорасу», – наголосив він. 

Раніше, депутат кримського парламенту і колишній головний редактор «Кримської правди» Михайло Бахарєв називав українську «мовою черні».

«Немає такої української мови. Це мова черні... Це мова, яку штучно придумали Шевченко й інші авантюристи. Я вам скажу більше того – немає і такої нації «українці», як і немає ніякого майбутнього у Української держави. Ми просто зобов'язані поставити заслін українізації», – заявляв він. 

 Оксана Хмельовська

Українці втомились від безкарності міліції-«Міжнародна амністія"

  • 21.07.13, 18:41
Про зростання порушень прав людини в Україні заявляють в «Міжнародній амністії».

Цього тижня ця правозахисна організація видала заяву щодо примусового розміщення в психіатричній лікарні 70-річної активістки з Запоріжжя Раїси Радченко. «Міжнародна амністія» закликала громадян та організації звертатися до генпрокурора та уповноваженого Верховної ради з прав людини з проханням надати Раїсі Радченко пройти незалежну психіатричну експертизу та не піддавати її ніякому лікуванню, поки вона не вичерпає усі засоби правого захисту.

Влада звернула увагу на цю заяву і до Запорізької області вирушила комісія у складі представників омбудсмена для ознайомлення з ситуацією. Обставини ще з’ясовуються, але члени комісії вже заявили, що обґрунтованість примусового огляду та госпіталізації жінки в них викликає сумніви.
У вашингтонському офісі «Міжнародної амністії» сказали, що це вперше, коли з України до них надходить скарга на примусове психіатричне лікування. Про те, на що скаржаться українці та чого «Міжнародна амністія» домагається від української влади розповів регіональний експерт В’ячеслав Бортник.

Тетяна Ворожко: Скажіть, будь ласка, чи багато скарг надходить з України останнім часом і, що є основною причиною? 
 
В’ячеслав Бортник: «Міжнародна амністія» спостерігає зростання кількості скарг та заяв в організацію через порушення прав людини в країні. До нас надходить дуже багато скарг стосовно тортур та жорстокого поводження у тюрмах та міліцейських дільницях. Ми намагаємося доносити більшість цих скарг до української влади.  Також надходять скарги на корупцію в міліції. 

ТВ: Що ви вважаєте основною причиною того, що українці так активно скаржаться на насильство з боку міліції останнім часом? 


ВБ: Я думаю, що головна причина - це безкарність. Оскільки більшість скарг на міліцію не розглядається або ж розглядаються неналежно, це надсилає сигнал українській міліції, що вони можуть безкарно робити, що завгодно.

ТВ: Зараз, згідно з заявами кількох політиків, у Верховній раді готується законопроект, який посилить покарання для учасників бунтів, для тих людей, які штурмують міліцейські райвідділи. Що «Міжнародна  амністія» думає з цього приводу? Чи є це нормальна реакція влади на незадоволення населення? 

ВБ: «Міжнародна амністія» вважає, що для української влади було б правильно просувати законодавство, яке б припинило безкарність міліції, ніж посилювати відповідальність та покарання для тих людей, які протестують проти насилля з боку міліції, тортур та жорстокого поводження. Українська влада має усі можливості, аби просунутися в цьому напрямку. Прийнятий минулого року Кримінально-процесуальний кодекс дозволяє, дає легальні підстави для того, щоб усі скарги стосовно тортур, жорстокого поводження з боку міліції були розслідувані. Український уряд має скористатися цією можливістю та діяти вже зараз.

Тетяна Ворожко

ukrainian.voanews

Украина: в стране гражданская война

  • 21.07.13, 18:32
gragdan voyna
Власть Януковича, реализовывая политику разделения государства, смогла достичь своей цели. В стране, в одночасье, началась гражданская война. В данный момент, это война народа с силовиками, а проще - вооруженными бандитами, живущими за бюджетные деньги, вымогательства с граждан и поборы с предпринимателей.


События во Врадиевке вскрыли опухоль, констатирующую, что народ более не желает быть жертвой. Ему надоело молча смотреть, как милиция обирает сыновей и дочерей, насилует их и убивает в СИЗО, а также, применяя дубинки и газ, разгоняет людей, когда те выходят против своеволия вооруженной ОПГ в погонах.

Члены ОПГ «Милиция» уже  осознали, что народ морально вырос и в его рядах появились те, кто не считает, что особи, носящие погоны, имеют право своевольничать. Поэтому особи в погонах на своем форуме дружно начали обсуждать вопрос о том, чтобы открывать огонь на поражение против мирных граждан. Так и написали: не важно, кто стоит - ребенок, женщина, мужчина или пенсионер. Открыл огонь и показал толпе, кто в доме хозяин. На форуме написано: либо мы их, либо они – нас.

Подобный подход к решению вопроса суть уголовный. Так рассуждают уголовники, уходя от преследования правоохранителей (не украинских). Да и в советских фильмах, где милицию еще изображали как защитников, много экранизировано персонажей трусливых уголовников, которые (пока не ощущали наказания или не осознавали, что деваться им некуда) рассуждали: убрать всех, кто им мешает жить.

Милиция последние 15 лет – разлагалась и срасталась с криминалом. Сегодня она – уже криминал. В наше время в ее ряды идут те, кто работать не хочет, выйти открыто на большую дорогу – боится, но осознает, что можно заниматься грабежом под прикрытием погонов.

Убийства в СИЗО, пытки, обвинения невиновных – появились не вчера. Резонансное убийство Индило уже должно было привести к тому, чтобы эту правоохранительную систему ликвидировали. Власть же закрыла глаза на все, что творили оборотни в погонах, так как опиралась и опирается на эту систему, как карательный орган, для запугивания мирных граждан.

Только люди устали бояться. Большинству – без работы, доходов, прав и справедливости уже терять нечего. Самоорганизовавшись, украинцы начали охоту на зверье. «Конфликты и законы» еще два года назад писали о том, что люди скоро начнут сопротивляться системе под названием «милиция». В наше время это уже можно наблюдать.

В стране началась гражданская война между мирными гражданами и силовиками. Власть и Захарченко со своими стервятниками – напуганы, но выводов не делают. Последнее лжесвидетельство о том, что активистка под Святошинским РОВД сама, сознательно, упала на ладони старлея Ганысыка и нанесла себе увечья, еще раз подтвердило, что версии самостоятельного битья головой о стену, падения со стула со смертельным исходом, ожогов сигаретами и паяльниками груди, рук и ног – самые любимые в среде ОПГ милиция. И они, даже после событий во Врадиевке и Святошинском РОВД, - выводов не сделали. Те, кто привык, что их, как проституток, покупают для воплощения чьих-либо извращенных, садомазохистских желаний (а Захарченко, видимо, к таким и относится), считают, что и другие бунтуют за деньги. Захарченко, считающий, что у народа не должно быть достоинства и порядочности (как этого министра, который лезет на крышу, как в театральную ложу, чтобы посмотреть на то, как гопники будут бить мирных граждан), не может осознать, что народ, что живет в центре Европы, а не в Сомали или Колумбии, становиться все жестче и уже может осознано выступать против вооруженных бандитов, что прячутся под личиной правоохранителей.

Пока что этого не осознает и власть Януковича. Но гражданская война уже началась. И чем дальше, тем более ярко она будет себя проявлять. И если Янукович и его пособники собрались на этой территории для воровства и разврата, то народ, тут живущий, имеет право себя защищать. Это уже биология, когда для того, чтобы выжить, слабый вырабатывает яд и при надобности выпускает его в того, кто на него напал. Народ яд уже выработал и с некоторых пор начал впрыскивать его в обидчиков.

Лина ТЫХА,
«К и з»

Сутінкова Україна

  • 21.07.13, 12:12

У будь-якому відносно здоровому (з соціального погляду) суспільстві є приблизно десять відсотків авантюристів, які не зважають на реальність, і стільки ж хронічних панікерів. Основна маса зірок з неба не хапає, але досить хитра — щоб не ризикувати з незрозумілих для неї приводів. Але в українському суспільстві авантюристів з покоління в покоління викорінювала система, а скигліїв, навпаки, вона ж таки заохочувала і підгодовувала.

У психлікарні дивляться хворі вранці по телеку новини. Один раптом ляскає себе по коліну:

— Добре, що я в психушці!

За його спиною санітари один одному:

— Так... Цей, здається, одужав.

Анекдот цей, як і безліч інших подібних історій про "психів", відображає стійке переконання пострадянського українського обивателя, що він оточений душевнохворими. При цьому сам він, поза всяким сумнівом, є взірцем психічного здоров'я й розсудливості. Звичайне самоствердження через приниження інших.

І, дивлячись у той-таки горезвісний "телек", практично неможливо думати інакше. Занадто велика різниця між надуманим уявленням про нормативну поведінку (сформовану переважно на базі класичних літературних джерел починаючи з "Кобзаря") та буденною дійсністю — з усіма її пияками, брехнею і матірною мовою як першою державною.

А тим часом Україна цілком "має таланти" не тільки в телевізорі. У країні все ще живе неабияка кількість обдарованих, талановитих і, що цілком імовірно, навіть геніальних людей. Припускається за замовчанням, що всі вони нормальні.

Українська психопатологічна картина є пересічною і нічим особливим на світовому тлі не вирізняється. Хвороба душевна, як вона є, — це серйозно і складно, але це результат біологічних змін в організмі, і жодного зв'язку з політичним дуркуванням та медійною "чорнухою" тут не спостерігається. На жаль. Зростання захворюваності є, але в усьому світі з середини 90-х років минулого століття взагалі всі показники подвоїлися. Окрім об'єктивних причин ще й тому, що в сучасний класифікатор хвороб почали записувати навіть такі стани, як дитячий гнів і любов. Однак жодного спеціально-українського, політзалежного потьмарення розуму не існує. Є просто зростаюча кількість негідників і терпил, які періодично міняються місцями. Риси поведінки, схожі на хворобу, сформовані жагою виживання за повної відсутності моралі.

Хоча, перш ніж остаточно полишити тему зростання/не-зростання душевних захворювань в Україні психіатрам, мусимо все ж таки зауважити: хоч би якою статистична українська цифра була, є привід вважати її заниженою, оскільки це одразу дає людям категорію інвалідності. А влада на цьому, як і на всьому іншому, намагається заощадити. Дослідження ж нетяжких форм розладу психіки у нас, схоже, взагалі не проводять. Тож поговорімо про настрій "загального божевілля".

Пристосування людей до того, що відбувається, є індивідуальним. Більшість дає собі раду. Але якщо людина сентиментальна і/або погано підготовлена до реальності, вона не може адекватно сприймати й розв'язувати виниклі проблеми. У неї негаразди з розвитком і поведінкою. Але це точно не про нас: індивідуальна практичність українців, побутова кмітливість, хитрість (і, не побоїмося цього слова, корисливість) дуже далекі від побутових уявлень про "неосудність".

Норма — це стандартна модель поведінки, що розглядається як бажана, прийнятна й типова для тієї чи іншої культури. Чи існує в українській культурі цей самий стандарт поведінки? У міському вимірі — навряд чи. Сільська культура, регламентована сільськогосподарськими, дітонароджувальними й іншими природними циклами якраз і передбачала різні, часто протилежні способи поведінки людини залежно від зовнішніх обставин. Перенесена в місто, втративши раціональне, природне коріння, ця культура стала фольклором, химерним і непрактичним. А перша і, мабуть, поки що єдина успішна спроба адаптації сільської ментальності до міської дістала сумно відому назву "Розстріляне Відродженння".

Всесвітня організація охорони здоров'я сформулювала критерії психічного здоров'я:

— У людини має бути усвідомлення й відчуття безперервності, сталості й ідентичності свого фізичного і психічного "Я".

В Україні спостерігається постійний розрив історичної спадкоємності з метою уникнути відповідальності за минуле і необхідності діяти в сьогоденні.

— Відчуття сталості й ідентичності переживань в однотипних ситуаціях.

Українська політика до очманіння нудна й одноманітна. Її персонажі різняться лише статтю і віком, але драматургія одна й та сама. При цьому "глядач"-виборець на схожі вчинки реагує цілком по-різному.

— Критичність до себе і власної психічної діяльності та до її результатів.

Із цим, схоже, взагалі найгірше. Нам винні всі, а ми — нікому, всі навколо винні у всьому, окрім нас.

— Відповідність психічних реакцій соціальним обставинам і ситуаціям. Тобто, простіше кажучи, адекватність.

Із цим теж не дуже. Ми радісно копаємо ногою "дохлих левів" і панічно лякаємося дзявкотіння політичних мосьок.

— Здатність до самоврядування відповідно до соціальних норм, правил і законів.

Якісь зародки цього, у вигляді різних громадських ініціатив, виникають усупереч шаленому опору бюрократії. Жорсткий дерибан у верхах влади несподівано дав зрозуміти низам, що їм точно вже нічого не перепаде, і тому самоврядування як філософія виживання принаймні присутня бодай у головах.

— Здатність планувати і реалізовувати власне життя.

Ну що тут скажеш? Банальне — "як можна щось планувати в наш час"? На здійснення мрій немає грошей. Але дуже мало тих, хто їде в глушину чималі від вогнів великого міста і вгамовує апетити, розпалені комерційною рекламою і звичайною заздрістю.

— Здатність змінювати спосіб поведінки залежно від зміни життєвих ситуацій і обставин.

Це якраз на продовження попередньої тези. Ніщо не вказує на те, що народні маси мають таку здатність. Є вічне скигління, нарікання на обставини, якому придумано навіть влучну назву — "скиглінг". У всіх цих критеріїв нема ієрархії і нема їхньої точної кількості. Але за ними картина начебто безрадісна. А фактично нічого такого особливо не діагностується. Мистецтво хутенько заховати сало, самогон і автомат передається з покоління в покоління.

У будь-якому відносно здоровому (з соціального погляду) суспільстві є приблизно десять відсотків авантюристів, які не зважають на реальність, і стільки ж хронічних панікерів. Основна маса зірок з неба не хапає, але досить хитра — щоб не ризикувати з незрозумілих для неї приводів. Але в українському суспільстві авантюристів з покоління в покоління викорінювала система, а скигліїв, навпаки, вона ж таки заохочувала і підгодовувала, включно з журналістами з різних "пулів". Таким чином приблизно п'ята частина "не таких" почала складатися зі "скигліїв".

А якщо в системі є 20 відсотків якогось однорідного явища, то процеси, викликані ним, стають засадничими, і часто незворотними. Цей процес виглядає саме як "божевільна поведінка": дезорієнтування в навколишньому світі при збереженні всіх основних навичок, підвищена балакучість і метушливість, почуття страху, туги, злоби, мана переслідування і галюцинації страхітливого змісту (переважно зорові). Контент соціальних мереж укупі з телебаченням досить точно передає всі ці стани. Доповнює картину ускладнення пригадування подій і суб'єктивних хворобливих явищ. Тобто ми дуже не любимо згадувати, зокрема, які кредити довіри видавали попереднім політикам, як вони нас "кидали", і як ми повторювали те саме знову й знову. Через цей стан "паморочної свідомості", тимчасового, як хочеться сподіватися, її потьмарення і виникає відчуття загальної клінічної неадеватності. Але це всього лише відчуття.

А що ж мовчазна, здорова, талановита, адекватна, молода меншість? Вона стійко орієнтована на Захід, але аж ніяк не в сенсі цінностей, а як на ринок праці. У зв'язку з тим, що нові члени Євросоюзу зі Східної Європи тільки нещодавно отримали повні трудові права, які зрівняли їх зі "старими європейцями", вони посилили трудову міграцію на північ, збільшуючи у себе вдома попит на робочу силу. Тому англійську та інші євромови вчать завзято, вивчають родоводи на предмет можливого отримання іншого громадянства. Інша їхня частина, постоявши певний час біля муляжів "соціальних ліфтів" і зрозумівши, в чому річ, поповнює лави політичних радикалів. Але якщо протягом двох років у них нічого не вийде, вони швидко охолонуть і долучаться вже до тих, хто прагне виїхати. У жіночих лавах опція "вийти заміж за багатого/іноземця" теж лідирує у переліку перспектив особистісного зростання.

Паморочність не драматична, а зручна. Красти легше. У всіх усе пропало, а винних немає. Ось в одному селі на Житомирщині люди нарікають на відсутність дороги. Справді, жахливі ями при в'їзді. Але річ у тім, що в 90-х вони свою старовинну бруковану дорогу підірвали з допомогою вкраденої на кар'єрах вибухівки і продали каміння на фундаменти міським чиновникам. Винна в їхньому бездоріжжі, звісно ж, влада. Щоправда, вже не пам'ятають, яка саме.

Психи? Та ні, грошики-то вдало розмістили. Пропили...

Олег Покальчук

В Донецке милиция протестовала против граждан

  • 20.07.13, 14:03
Ахахаха, бедная донецкая милиция так оскорбилась арестом врадиевских насильников и сопутствующими акциями протеста против милицейского произвола, что устроила в ответ свой митинг протеста против "плохих граждан", которые посмели штурмовать отделения милиции с насильниками и садистами. Самих милиционеров на митинге не было, зато были ветераны МВД, СБУ, афганцы и казаки, которые как бы являлись нейтральной стороной, но не могли молчать, видя, какой беспредел творят холопы, посмевшие добиться ареста насильника Дрыжака.

Как вы уже догадались, граждан, требовавших наказания для выродков, конечно же называли "фашистами". Куда ж без этого теперь...




Если вам кажется, что все это - шутка или анекдот, спешу вам напомнить, что вы живете в Украине, где МВД имеет репутацию не самого интеллектуального министерства. Что еще могли там придумать в ответ на вал народного гнева? Не чистки же проводить в самом деле...




Обвинили во всем выступающие "Свободу" и "УДАР". Вот кто, оказывается, насиловал дубинками мужчину за выпитое пиво в Петровском РОВД Донецка! Вот кто насиловал и избивал женщину во Врадиевке! У Дрыжака небось "ударовский" партбилет пылится в столе, а дома - портрет Бандеры висит над кроватью.

Обратите внимание на баннер. В милиции убеждены, что слово "провокаторы" пишется через А.

Collapse )



Ораторы были прекрасны. Лучшая цитата:

"Все началось полтора года назад, когда власть разрешила бить ветеранов во Львове. Сегодня неофашисты штурмуют райотделы. Поэтому я обращаюсь к силовикам: надо вспомнить нашу героическую победу 45-года."

Это анриал, блеать. Нет слов. Вспомним победу насилием и пытками в СИЗО.

Ну все, репутация Захарченко спасена. Покровы сорваны. Бандеровцы изобличены. Теперь мне очень стыдно за ту акцию, которую мы проводили у областного МВД в Донецке. Наша милиция - свята и непогрешима. Она не крышует наркоторговлю, никого не насилует, не пытает, не покрывает преступников, не давит людей на дорогах. Нам показалось.

Фото сайта 62.ua
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=crW3UNuwxXk#at=135


http://frankensstein.livejournal.com/425083.html

Чтобы грабить так масштабно и нагло нужна не просто крыша

  • 20.07.13, 13:48
уголь


"Добыча ведется уже много лет. Размах - исполинский, карьеры окружают село и видны с воздуха, селяне много раз жаловались на разработки, но милиция и местная власть делает вид, что не замечает факта разграбления недр. Про нелегальные карьеры у Золотаревки писали еще в 2008 году, но никто так и не смог найти управу на преступников. Государство бессильно. В районе правит угольная мафия", - пишет блоггер.

уголь

уголь

"Чтобы грабить недра так масштабно и нагло нужна не просто крыша - нужны очень серьезные связи на самом верху. Чтобы никакие жалобы не действовали, и везде всегда включался зеленый свет. Карьер - это вам не дырка в лесу. Учитывая, что в Шахтерском районе их десятки, объемы добываемого угля - огромны. В год - это миллионы тонн. Миллионы тонн национального достояния, которые в обход бюджета легализуются через цепочки подставных угольных ООО", - отмечает Казанский.

уголь

http://frankensstein.livejournal.com/

Человек приедет как хозяин: зачем Путину в Киев

  • 20.07.13, 13:23
Президент России приедет вовсе не для переговоров с Януковичем. На юбилее крещения Руси он появится только для роли первого ревнителя православия Узнав о возможном приезде Владимира Путина в украинскую столицу, и российские, и украинские СМИ в один голос заговорили об этой поездке как о "последнем шансе" уговорить Виктора Януковича не подписывать соглашение об ассоциации с Европейским Союзом. Вывод более чем странный, учитывая тот факт, что Янукович совсем недавно сам летал к Путину, и за прошедшее время у российской стороны явно не появилось никаких новых аргументов. А появились бы - была бы найдена возможность вновь пригласить Януковича, тем более что сам он весьма охотно откликается на предложения приехать, чтобы продемонстрировать своему "ядерному" электорату бесконечное сближение с Москвой.

Нет, Путин приезжает в Киев вовсе не для переговоров с Януковичем. И уж явно не для уговоров. Иногда банан - это просто банан. Президент России приезжает именно для того, чтобы участвовать в праздновании очередного юбилея крещения Руси - и быть на этом празднике главным лицом. Если получится, конечно. А если не получится - Путин не приедет.

В таком отношении к церемонии есть своя логика. Стоит вспомнить, что юбилеи крещения в последнее время перестали быть настоящими юбилеями - а стали исключительно политическими поводами для презентации светских и церковных властей. Можно, конечно, понять, почему с таким размахом в свое время праздновалось 1000-летие крещения - тем более, что эта дата совпала с фактическим выходом церкви из подполья. Но 1020, 1025?

Януковичу хочется выглядеть куда большим ревнителем православия, чем его предшественник - тем более что никаких проблем с каноничностью УПЦ КП у Виктора Федоровича нет.  Но вот беда - совсем рядом есть еще больший ревнитель православия. Это Путин 

1020-летие крещение должно было превратиться даже не в личный праздник Виктора Ющенко, а в событие, которое, по совершенно наивным надеждам представителей тогдашней власти, открывало возможность для признания Украинской православной церкви Киевского патриархата Вселенским патриархом. Результат известен: украинское руководство, вследствие традиционной теологической и правовой необразованности, само продемонстрировало согражданам, что Вселенский патриарх находится в молитвенном общении с прибывшим на празднование Московским патриархом Алексием Вторым, представители УПЦ КП оказались на задворках праздничных церемоний. Взбешенный и так и не осознавший глубины собственного невежества и силы удара, нанесенного по перспективам создания канонической Украинской церкви, Ющенко даже не остался в Киеве, сославшись на необходимость бороться со стихией.

Януковичу, конечно же, хочется выглядеть куда большим ревнителем православия, чем его предшественник - тем более что никаких проблем с каноничностью УПЦ КП у Виктора Федоровича нет, и рядом с Московским патриархом он будет находиться с куда большим удовольствием, чем Виктор Андреевич. Но вот беда - совсем рядом есть еще больший ревнитель православия, чем Янукович. Это Путин.

Находиться рядом с Ющенко Путину не позволяла пропагандистская установка тех лет: как это - праздновать рядом с супостатом, американским наймитом, да еще и сторонником самосвятов? Изыди, изыди! А рядом с Януковичем постоять не грех - если получится оттеснить украинского коллегу на второй план. Именно этим и занимается сейчас российский протокол - задача непростая, но, с другой стороны, договариваться нужно не столько даже с протоколом украинского президента, сколько с протоколом патриарха Кирилла, который и будет на этот раз - в отличие от событий пятилетней давности с участием патриарха Константинопольского Варфоломея - главным церковным действующим лицом на церемониях. Несмотря на известные сложности во взаимоотношениях придворных свит Путина и Кирилла, договориться им все же проще, чем с Януковичем. Так что если все получится - Путин приедет. Как император всероссийский, место которого - рядом с всероссийским патриархом. 

Человек приедет как хозяин: зачем Путину в Киев

Виталий Портников, журналист

liga

Новый глава КСУ Вячеслав Овчаренко: карьера, связи, автопарк

  • 20.07.13, 13:14
Родился в Енакиево, в 1980-х работал в одном объединении с Виктором Януковичем, а позже взлеты в его карьере совпадали по времени со взлетами нынешнего президента
Инфографика: Новый глава КСУ Вячеслав Овчаренко: карьера, связи, автопарк

Цікаві факти про Овчаренко збирала Марія Жартовська, Forbes.

З 1983 по 1984 рік майбутній суддя працював юридичним консультантом Єнакіївського авторемонтного заводу виробничого об'єднання «Орджонікідзевугілля». Тоді ж автобазою цього об'єднання керував Янукович.

Під час другого прем'єрства головного регіонала, в 2006 році, Овчаренко був призначений суддею Конституційного суду за квотою Партії регіонів. Нижче - ще кілька цікавих фактів про нового очільника КС.

1. Трудовий шлях Овчаренко почав керівником телеграфу Єнакіївського міського вузла зв'язку, потім був воєнруком середньої школи і, навіть, встиг попрацювати слюсарем.

2. У грудні 2002 року, під час першого прем'єрства Віктора Януковича, Овчаренко став головою Єнакіївського міського суду. Після його приходу там розгорівся скандал, пов'язаний зі зникненням документів, що підтверджують судимості нинішнього президента. Овчаренко пояснював, що ці матеріали спочатку були відсутні в акті прийому-передачі. Не були знайдені й наряди постійного зберігання з оригіналами судових рішень за 10 різних років, у тому числі - за 1967 і 1970 роки, коли Януковичу винесли два вироки.

3. Згідно з податковою декларацією Овчаренко за 2011 рік, його сукупний дохід становив 417 000 гривень, ще 40 000 гривень лежали на банківських рахунках. Крім цього, судді належала земельна ділянка загальною площею 6 га, та два житлових будинки площею у 200 і у 93 кв. м. Цікава деталь: крім трьох автомобілів, у Овчаренко було 7 мотоциклів, в тому числі - новенький, на той час, Harley Davidson 2011 випуску. Байк цієї ж марки зараз стоїть у гаражі у першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна.

4. У лютому 2013 року фотокореспондент газети «Комерсант» Влад Содель опублікував фото Овчаренко зі з'їзду суддів. На зап'ясті Овчаренко був годинник Breguet Marine Chronograph. Його середня ціна - близько $ 27 000.

Сучасні уроки Волинської трагедії

  • 17.07.13, 13:53
Борис Тарасюк

Цьогоріч річниця Волинської трагедії позначилася низкою нових нюансів в українсько-польських взаєминах.

По-перше, поверненням до антиукраїнської риторики в рішеннях польських політиків і парламентарів. Здавалося, Волинська трагедія вичерпала свій згубний для українсько-польського дискурсу потенціал, коли спільними зусиллями були засуджені злочини минулого і лідери обох держав і націй прийняли мудру формулу " прощаємо і просимо вибачення!". Однак, цьогорічні резолюції спочатку Сенату, а потім і Сейму РП перекреслили цей надзвичайно важкий і делікатний шлях до взаємопрощення і примирення.

По-друге, вперше за сучасну історію українсько-польських взаємин Президент Польщі приїхав на Волинь молитися за невинноубієнних без свого українського колеги. Очевидно, що це не надало належної ваги цьому кроку. Замислитися мають обидві сторони. Перш за все-польська! (ображатись можна по-різному). Важко уявити, що звинувачені в "етнічних чистках, що мають ознаки геноциду" будуть сприймати заклики до того, що "історичні події повинні не розділяти, а сприяти примиренню..." і що наші сусіди прагнуть "щирого примирення, а також прощення".

По-третє, вперше в історії сучасної незалежної України знайшлися 148 манкуртів, що закликали польський Сейм затаврувати ганьбою частину української історії і борців за її незалежність. Цей приклад увійде в історію як класичний приклад національної зради! Список цих зрадників має право знати весь український народ!

Висновки:

-пам'ять жертв треба вшановувати шануючи національну гідність обох народів;

- не можна підривати сьогодення і майбутнє взаємин між українцями і поляками в гонитві за політичною кон'юнктурою (хто б нею не займався);

- декларації про взаємне прощення і примирення мають підкріплюватися конкретними справами, як це робили попередні президенти і політичні діячі обох сторін;

- в українсько-польській суперечці "завжди вигравав хтось третій" (тут повністю згоден з висловом Президента Б. Коморовського.

Список тих, хто зрадив Україну:

=== Партія регіонів ===

Антон Яценко

Володимир Бідьовка

Владислав Лук'янов

Артем Щербань

Микола Дмитрук

Вадим Колесніченко

Нестор Шуфрич

Юрій Самойленко

Анатолій Гончаров

Інна Богословська

Яків Безбах

Василь Поляков

Артем Семенюк

Сергій Дунаєв

Геннадій Федоряк

Андрій Пінчук

Володимир Кацуба

Ігор Молоток

Михайло Чечетов

Анатолій Кінах

Сергій Брайко

Володимир Сальдо

Володимир Мисик

Сергій Буряк

Юрій Боярський

Олександр Єгоров

Олександр Єдін

Микола Жук

Михайло Ланьо

Іван Бушко

Олег Царьов

Василь Ковач

Олег Парасків

Микола Сорока

Світлана Фабрикант

Борис Дейч

Олександр Стоян

Валентина Лютікова

В'ячеслав Богуслаєв

Нвєр Мхітарян

Володимир Малишев

Валентин Ландик

Сергій Матвієнков

Володимир Бойко

Олена Бондаренко

Григорій Груба

Віталій Барвіненко

Володимир Олійник

Костянтин Павлов

Дмитро Шпенов

Микола Джига

Олег Шаблатович

Олександр Волков

Ігор Циркін

Іван Ступак

Андрій Шипко

Анатолій Коржев

Антон Кіссе

Анатолій Гончаров

Володимир Продивус

Леонід Клімов

Олександр Бобков

Віктор Турманов

Артем Ільюк

Анатолій Близнюк

Юрій Гержов

Андрій Селіваров

Андрій Пономарьов

Микола Левченко

Володимир Мальцев

Олександр Пресман

Віталій Грушевський

Олександр Біловол

Олександр Кузьмук

Іштван Гайдош

Євген Балицький

Леонід Байсаров

Володимир Дудка

Віктор Остапчук

Володимир Бандуров

Анатолій Денисенко

Олександр Козуб

Геннадій Труханов

Володимир Демішкан

Валентин Ничипоренко

Олександр Табалов

Олена Нетецька

Євгеній Мураєв

Віктор Будківський

Олександр Момот

Костянтин Гузенко

Євген Карташов

Валерій Омельченко

Вілен Шатворян

Ельбрус Тедеєв

Віталій Борт

Володимир Макеєнко

Євгеній Морозенко

Олександр Васильєв

Віктор Тихонов

Сергій Горохов

Володимир Зубик

Володимир Медяник

Володимир Чуб

Володимир Струк

Олексій Кунченко

Сергій Клюєв

Володимир Наконечний

Сергій Кальцев

Юрій Воропаєв

Яків Табачнік

Світлана Фабрикант

Володимир Дудка

Анатолій Гіршфельд

Леонід Литвинов

Григорій Калетник

Сергій Кий

Юрій Шаповалов

Юрій Поляченко

=== КПУ ===

Петро Симоненко

Антон Дорохов

Олександр Зубчевський

Олег Буховець

Сергій Баландін

Омелян Парубок

Лариса Байдюк

Руслан Скарбовійчук

Петро Цибенко

Михайло Герасимчук

Василь Самойленко

Ігор Алексєєв

Олександр Присяжнюк

Олександр Голуб

Вікторія Бабич

Євген Мармазов

Віктор Губар

Валентин Матвєєв

Сергій Гордієнко

Роман Шугало

Сергій Топалов

Ольга Борита

Володимир Кудря

=== Позафракційні ===

Лев Миримський

Ігор Скосар

Віталій Немілостівий

Ігор Рибаков

В'ячеслав Кутовий

Володимир Купчак