хочу сюди!
 

Наталія

43 роки, овен, познайомиться з хлопцем у віці 40-45 років

І знову про Конституцію

 =декілька думок стосовно "великого інтерв'ю Юлії Тимошенко = . пришиблених порхів ці думки  не стосується.

 Коли у своєму вчорашньому пості «Перші враження від відкриття «нового політичного сезону» я аналізував основні положення змістовного «великого інтерв'ю» Юлії Тимошенко та виділив три сценарію подальшого розвитку України (а) перетворення грішних «Савлів» від влади у свідомих та відповідальних «Павлів», б) дочасні парламентські вибори, в) народне повстання), то пропустив четвертий: «проект конституційної реформи». Очевидно, що цей проект є нездійсненним за умов нинішнього складу ВР та можливий лише після перемоги демократичних сил та формування їх більшості у новому парламенті і тому є логічною складовою сценарію «дочасних парламентських виборів».

 Цей проект відповідає на природне питання «А що далі»?, тобто які кроки здійснить новий парламент у випадку жаданої перемоги? З чого починати реформи? Як «перезавантажувати» владу та взагалі країну? Ідея нової Конституції тільки частково відповідає на ці питання, але вона занадто важлива, щоб її можна було проігнорувати. Не маючи претензії на всебічний аналіз, висловлю деякі міркування стосовно цього проекту.

1)Україну необхідно перезаснувати «з чистого листа». Ідея дуже цікава та збігається з проблематикою утопій, якою я займався у 90-ті роки. Основна теза, яка мені була близькою, полягала в тому, що утопія - це не різновид нездійсненної фантазії, а, навпаки, проект, який спочатку існує в якості ідеї, а потім втілюється в реальність. Типовий приклад такої Утопії - держава Ізраїль, створення якої відбулося спочатку в головах теоретиків (передусім, у Теодора Герцля), а потім здійснене на практиці. Проект «Україна» є типологічно схожим з проектом «Ізраїлю», що випливає з самої етимології. («У-топос», означає «місце, якого немає», «У-країна» -- країна Майбутнього, країна, яку ще треба створити). На жаль, за браком місця не можу розвивати цю тезу, зазначу лише, що ця творча утопія поки ще не знайшла свого адекватного втілення.  І в тезі Юлії Тимошенко про «перезаснування країни» з чистого листа (в ній аналогії проводяться не з Ізраїлем, а з післявоєнною Німеччиною) я вбачаю саме цю утопічно-креативну домінанту.

2) Нова Конституція є інструментом цього перезаснування та водночас новий суспільним договором, який зафіксує підвалини нового державного проекту. Звідки випливає ця ідея? По-перше, з повної невідповідності Конституції 1996 року сучасним українським реаліям та інтересам більшої частини населення України. Ю. Тимошенко абсолютно має рацію в тому, що ця Конституція (зі всіма наступними модифікаціями) не виконала функції суспільного договору, а була договором постсоціалістичної номенклатури, яка встановлювала порядок управління державою. По-друге, навіть в цій функції діюча Конституція продемонструвала свій тупиковий характер та замість ефективного управління закріплювала «хаос двовладдя». По-третє, всі різновиди діючої Конституції були інструментами «формування державної влади згори, де в людей немає ні повноважень, ні права контролювати владу, ні права переобрати владу, ні навіть права на реальний референдум».  

   До сказаного можна додати, що незалежно від формальної назви форми правління, яка закріплювалася всіма конституційними інкарнаціями в Україні («президентсько-парламентська» чи «парламентсько-президентська»), в ній завжди залишалася лазівка для перевищення владних повноважень з боку президента аж до примітивної узурпації влади.

3) Парламентська республіка як оптимальна форма правління для України. З різних причин ідея переходу на парламентську форму правління вже озвучувалася в Україні, причому не тільки з боку демократичної опозиції, але й представниками псевдо-опозиції (наприклад, Сергій Льовочкін обґрунтовував таку необхідність у своїй статті на «Дзеркалі тижня»)  

   Мотивацією для такого проекту виступило усвідомлення сумних фактів спроб узурпації влади з боку більшості президентів та управлінський колапс внаслідок взаємного блокування діяльності різних гілок влади. І тому серйозні аргументом на користь цієї форми правління є не тільки міркування соціальної справедливості, але й посилання на більшу прагматичну ефективність парламентської форми правління у порівнянні з президентською («вона сильніша за президентську і передбачає обрання керівника держави всім народом на виборах). Цікаві факти на користь цієї форми наводив російський політолог Г. Голосов у своєму інтерв'ю відомому російському виданню «Слон. Ru» буквально напередодні російської агресії.

    Він вважав, що після досвіду з президентством Януковича Україні було б доцільно перейти саме на парламентську форму правління саме внаслідок її більш ефективного та «мобільного» характеру. Не будемо наводити всю його аргументацію, а зупинимося лише на одному з прикладів. Мова йде про реформу охорони здоров'я, яку з величезними зусиллями провів Обама та яку Клінтон так і не спромігся провести, незважаючи на два терміни своєї влади. На відміну від американської системи у країнах Європи подібні реформи походять легко, тому що «всі політичні сили узгоджують позиції, а парламентська система створює для такого узгодження кращі умови, ніж президентська». Як бачимо, аргумент достатньо вагомий та повністю збігається з аргументацією Юлії Тимошенко.

    Такими були основні меседжі лідера «Батьківщини», які, на мою думку, були програмними, чіткими та сильними в концептуальному плані. Точним є висхідний посил, згідно якому перезавантаження влади повинно йти параллельно з перезаснуванням держави, що й входить в поняття «новий суспільний договір», на який існує величезний соціальний запит. За умов системної катастрофи, яка насувається на Україну, такий проект стає фактично імперативом її виживання та збереження.

    І наостанок  хочу акцентувати один момент. На сьогодні особистий рейтінг Ю. Тимошенко є незаперечно високим, а шанси стати наступним президентом України як ніколи великі. І той факт, що вона виступає за парламентську форму правління, за обмеження владних повноважень президента та його перетворення у суто номінальну фігуру, говорить за те, що її проект нового суспільного договору та змін до Конституції продиктований саме турботою про національні інтереси, а не владними амбіціями.    

 

Олексій Шевченко

5

Коментарі

110.09.16, 07:54

В жопу вашу Тюльку - такая же продажная кремлевская тварь, как и другие!...

    210.09.16, 09:39

    ***перезаснувати «з чистого листа» = ця творча утопія поки ще не знайшла свого адекватного втілення***
    Ну чому НЕ знайшла? - ось в Ісраелі ВЖЕ готові ескадрони Нових Поселенців для заселення ВИПАЛЕНИХ Українських Земель!
    Перед большим переселением в Новые Земли Иудейские \Украиль\,
    мы ОЧИСТИМ ИХ братоубиственной войной –
    до Последнего Гойского Солдата! = http://photo.i.ua/user/295100/213374/13498320/
    \Шнеерзон\
    https://www.youtube.com/watch?v=6iWNau9cYu8 - типа РФійські ЖИДИ перестануть воювати проти Україля, заселеного Ісраельськими ЖИДАМИ!

      310.09.16, 09:43

      КЕМ ЗАМЕНИТЬ ЖИДОВ У КОРЫТА ВЛАСТИ?
      Только НЕ так, как предлагает пан Тарасенко https://www.youtube.com/watch?v=0hTiUgzgq34 = 17 минута
      Начал ПРАВИЛЬНО = "Доколе терпеть!!! ГЕТЬ ЖИДО-БАНДУ с Украины!"
      А закончил словами "Я хотел бы, чтоб отут стоял Олег Ляшко, а по другую сторону - Олег Тягнибок \ЖИД Фротман-Цегельский\, а вместо меня по центру сцены – ЙЙУУУЛЯЯЯЯ!!!!"
      Вроде как ЖидЮлька Капительман - уже НЕ ЖИДОВКА, и у нее больше НЕТ СВОЕЙ ЖИДО-БАНДЫ...
      Народ тихо оЧЛЕНел... - но завзято аплодировал!!
      Отакие у нас будут РЕФОРМЫ с подобными СТАРЫМИ МАРАЗМАТИКАМИ...

        410.09.16, 09:45Відповідь на 1 від Francis Garry

        В жопу вашу Тюльку - такая же продажная кремлевская тварь, как и другие!...Истину говоришь!

          510.09.16, 10:20Відповідь на 3 від Богдан Ляшко

          КЕМ ЗАМЕНИТЬ ЖИДОВ У КОРЫТА ВЛАСТИ?
          Только НЕ так, как предлагает пан Тарасенко https://www.youtube.com/watch?v=0hTiUgzgq34 = 17 минута
          Начал ПРАВИЛЬНО = "Доколе терпеть!!! ГЕТЬ ЖИДО-БАНДУ с Украины!"
          А закончил словами "Я хотел бы, чтоб отут стоял Олег Ляшко, а по другую сторону - Олег Тягнибок \ЖИД Фротман-Цегельский\, а вместо меня по центру сцены – ЙЙУУУЛЯЯЯЯ!!!!"
          Вроде как ЖидЮлька Капительман - уже НЕ ЖИДОВКА, и у нее больше НЕТ СВОЕЙ ЖИДО-БАНДЫ...
          Народ тихо оЧЛЕНел... - но завзято аплодировал!!
          Отакие у нас будут РЕФОРМЫ с подобными СТАРЫМИ МАРАЗМАТИКАМИ...
          сам там був, коли "народ очленів"?
          Батько Тимошенко Грігян, а вона Капітельман?
          Які версії? Може батько заміж вийшов за Капітельман? Цікаво просто взнати думку спєца.

            610.09.16, 10:20Відповідь на 1 від Francis Garry

            В жопу вашу Тюльку - такая же продажная кремлевская тварь, как и другие!...а по суті, ніц?

              710.09.16, 12:19Відповідь на 5 від helsan

              сам там був, коли "народ очленів"?А я для КОГО дав лінк на Відео? - дивись САМ уважно!
              Батько Тимошенко Грігян, а вона Капітельман?Жидо-Родословна ведеться ПО МАТЕРІ - про це вже всі горобці цвірінькають
              А взагалі - ГУГЛ тобі у поміч!
              Наприклад = http://ua-reporter.com/novosti/38924 = "Родовая фамилия Юлии Тимошенко - Капительман"
              Інфа для роздумів = цитати із статті:
              "в научных кругах Армении утверждают, что фамилия Григян часто встречается у бессарабских ЕВРЕЕВ и ЦЫГАН....
              Такое имя вполне характерно для АРМЯНСКИХ ЕВРЕЕВ"

              Далі шукай САМ пікантні подробиці - ТАКЕ треба ЗНАТИ про свою улюбленицю!

              А для мене вона, як політик, ЗДОХЛА після заяви у 2014 "Донбасс треба РОЗСТРІЛЯТИ Атомною Зброєю" а ще раніше - "Огродити колючкою"

                810.09.16, 12:49Відповідь на 6 від helsan

                В жопу вашу Тюльку - такая же продажная кремлевская тварь, как и другие!...а по суті, ніц?що ніц? її чекає Голлівуд, велика актриса, шо сказати. А ми якось обійдемося без цієї аферистки.

                  910.09.16, 13:15Відповідь на 7 від Богдан Ляшко

                  я не горобець.
                  гугл - не архів достовірних документів, а помийна яма, де зібрано наряду зі всім і лайно сучасності. привести приклади? https://cont.ws/post/367767 - перший, що попався.
                  чобіт не дослідник, а виконувач замовлення і не дешевого, як і серлєщ.
                  в яких "научних кругах"? де посилання на ці "круги"?
                  ось статья про такі "научні круги" іта їх дослідження. http://voxukraine.org/2016/08/12/argumentum-ad-absurdum-ru/
                  чобіт з цього ж кола, а може ще й гірше

                    1010.09.16, 13:16Відповідь на 8 від Анна-Марія

                    В жопу вашу Тюльку - такая же продажная кремлевская тварь, как и другие!...а по суті, ніц?що ніц? її чекає Голлівуд, велика актриса, шо сказати. А ми якось обійдемося без цієї аферистки.з партії "новиє ліца"?

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      5
                      попередня
                      наступна