Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

ИРИНА

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 45-54 років

Влада приречена піти в небуття




Віталію Григоровичу, Ваша оцінка, як правоохоронця, тих подій, які відбувались 18 травня під час акції «Вставай Україна», - застосування спецпідрозділів міліції, побиття активістів, журналістів.

На мій погляд, ситуація, яка мала місце у столиці під час заходів опозиції сьогодні вже ясна і відома всьому суспільству. Вона невідома лише керівництву Уряду і керівництву МВС. Те, що сталося 18 травня, то є ганьба для правоохоронних органів, починаючи не тільки з тих подій, що відбувались на Майдані чи на площі Європейській, чи на Великій Житомирській, 4, а й починаючи з того, що працівники міліції були задіяні в протистоянні проти людей, які приймали участь у акції «Вставай Україна». З вечора, вночі на трасах зупинялися транспортні засоби, навіть потяги. Потяги зупинялися зі Львова, люди висаджувались із автобусів для того, щоб вони не змогли доїхати на акцію «Вставай Україна». Тому, - це є кримінальний злочин, це є зловживання владою і перевищення службових повноважень. І, ці всі факти – зафіксовані. 


Прийде час, коли у нас буде нормальне правосуддя, європейське. Потрібно, щоб в країні були справжні правоохоронні органи, справжня прокуратура, а не ця – кишенькова. Тоді всі ці факти і будуть розслідувані. Сьогодні, нажаль, це неможливо з тих причин, що це все одна команда кишенькових правоохоронців, які виконують завдання одного чоловіка, - президента, і однієї політичної сили.


Що сталося з міліцією. Вона вже не з народом України? 

Ви знаєте, це питання риторичне, і дуже багато людей, які прийшли чесно служити в правоохоронні органи, їм це не подобається, вони внутрішнє категорично протестують проти цього всього, але побутові і службові обставини змушують їх приймати в цьому участь. 

Хоча більшість з них, я спостерігав з середини, коли все це відбувалося, вони неохоче займаються тим, щоб документувати опозиціонерів, журналістів тому, що це не їхня функція. Ну і, відверто кажучи, що сьогодні у правоохоронних органах зроблена така градація, навіть по заробітній платі. Слідчий з вищою юридичною освітою отримує, наприклад, заробітну плату – 2,5 тис. грн., а працівник «Беркуту» без освіти, який має звання сержант міліції, або з середньою освітою в 10 класів – 4 тис. грн.. Цю градацію по зарплатах в правоохоронних органах зроблено навмисно, щоб ті люди, які виконують оці спецоперації, щоб вони могли виконувати їх незаконно. 

Це і є сьогодні питання до діяльності керівництва міністерства Внутрішніх справ. Воно визначає, яке завдання виконує МВС у цьому суспільстві. 

Чи повинна держава тримати під контролем діяльність псевдо-спортивних клубів, які плодяться, як гриби після дощу, і можуть служити тренувальними базами для підготовки бойовиків?

Ви знаєте, оперативна робота МВС і СБУ якраз і передбачає, що появляються такі ось угрупування, спрямованість  яких, виключно – кримінальна. В даному випадку про це йде мова, їх необхідно брати на облік. 

Це було в 90-ті роки. Якщо пом’ятаєте, на території міста Києва, зокрема, я через це все проходив, були декілька злочинних угрупувань, ватажки яких сповідували старі кримінальні принципи життя, такі, як – Прищ, Фашист, Череп. Але, були й організовані групи, які займались рекетом і складались з спортсменів. Це угруповання Солохи, угруповання  Авдишева. Це теж були спортивні клуби, які організовувалися, щоб отримувати оці дешеві кошти. І, сьогодні, якраз, спостерігається ось та сама ситуація.
Справа в тому, що тоді злочинним угрупуванням протистояли правоохоронні органи, а сьогодні вони з правоохоронцями і владою складають одне ціле. 

Правоохоронні органи долучають до участі в хуліганських діях, проти власного народу спрямовують діяльність цих спортивних клубів. Я думаю, що ось де питання не тільки до діяльності МВС, а й до міністерства Спорту та молоді. Взагалі, до всіх державних органів, куди ми втягуємо сьогодні молодь. Подивитися на це відео, з якою ненавистю, як мавпа стрибає оце чудо, як його – «Румун», прізвисько, стрибає перед жінками, перед людьми похилого віку, - чисто мавпа.  У нас є запитання до тих тренерів, до батьків цього покидька «Румуна». 

Що це таке, що це за людина, і чому вона в знаходиться в такому стані? Хто і що йому погано зробили, що у нього така ненависть до суспільства. Ну, як можна брати спортивні клуби під контроль міліції? Давайте дитячі садочки візьмемо під контроль міліції, школи всі. Там теж викладають фізкультуру. 

Я думаю, що все це питання суспільства, все це питання тих відомств, які цими питаннями сьогодні займаються. Питання полягає в тому яка є ідеологія нашої держави, чи сповідуються нормальні людські принципи. 

Кожен з цих дітей, які були там присутні, вони виросли в сім’ях, мали відповідну освіту. Не думаю, що їм в школі говорили про те, що ти повинен бути бандитом. Це все звичайно, - їх втягнули в це все ті люди, які організовують. А, організували цю банду на мій погляд, якраз працівники правоохоронних органів. Просто це треба розслідувати. Але, ще раз зазначу, сьогодні всі ці сумні події не будуть розслідувані. 

Я пам’ятаю 2005 рік, коли група політиків, на чолі з Чечетовим, швиденько писали явки з повинною: що їх заставляли, що все це відбувалось під великим тиском, що вони ні в чому не винні, що тодішня влада – корумпована і т.п. 

Потім, як тільки ці події відійшли, Ющенко - здав інтереси країни, Генеральний прокурор - здав інтереси всіх правоохоронних органів, і вони всі знову стали перевертнями. Тобто, це всі люди, які за гроші продали свою душу, честь і виконують оці всі доручення за яких 100 чи 300 гривень. 


Крім бойовиків, хто повинен відповісти, -  ПР чи керівництво МВС?

Ми говоримо – Партія регіонів. Звичайно, що вона організувала мітинг, звичайно, що представники цієї політичної сили і комуністів здійснювали охорону цього мітингу, і вони були натхненниками проведення цих заходів, але є конкретні люди, на яких були покладені завдання здійснення провокацій. Оці люди повинні відповідати, відповідно до чинного законодавства. Якщо це посадові особи, значить це – посадові злочини, перевищення службових повноважень, зловживання владою, або службовим становищем. Однозначно, - вони повинні відповісти.

Мене турбує те, що в 2004 році було те ж саме, абсолютно. І ті групи, які привозили, і ті ж самі люди це організовували. Тоді бойовиків розміщали в піонерських таборах біля Києва. Потім вони кидали ці камінчики в ЦВК в вікна, били людей 24 жовтня 2004 року. Там побиття людей було. Те ж саме в Мукачево відбувалося. Методи - ті ж самі, помінялися лише люди, які приймали участь. Але, все це не пішло на користь, ось у чому проблема. 

Ті 2,5 тис. кримінальних справ, які були порушені проти оцих фальсифікаторів виборів, проти цих уродів, які створювали це все, у тому числі і генералів, які приймали участь і організовували, нічому нікого не навчили. Сьогодні іде повтор. Все рівно, ця влада, вона приречена на те, що вона скоро піде в небуття. А люди, молоді люди, ось той, що стрибав, - він буде нести відповідальність. Йому загрожує серйозна відповідальність по ч.2 ст. 296, яка передбачає до 5 років позбавлення волі. Хай він сильно не розраховує на те, що воно якось забудеться. Ще погуляє трошки, а потім все рівно прийде час, і треба буде відповідати. Я на це сподіваюсь.


Яку відповідальність повинні понести регіонали за організацію провокації та масової бійки з залученням бойовиків з партії «Молоді регіони». Чи не варто заборонити цю політичну силу - «Молоді регіони» за екстремізм?

Ну, по-перше, треба доказати, що це - «Молоді регіони», треба подивитися, хто це організатор натхненних цих всіх заходів, а потім, і приймати рішення до конкретних людей. Щоб зараз заборонити політичну силу, дуже багато потрібно різних аргументів. Треба проводити об’єктивне розслідування. 

Ми говоримо, що практично 5 днів пройшло після цих подій, і ніякої реакції президента, Генеральної прокуратури. Це говорить про те, що слідство проводиться упереджено. 

Може бути, що ті люди проводять репетицію Виборів 2015 року. Але у них немає мозку. Вони не розуміють, наскільки вони нам сьогодні підняли авторитет опозиції. Вони це просто не розуміють. Такі дії, вони ні до чого позитивного не призводять, але авторитет опозиції підіймають. 


Чи є ймовірність, що бойовики, найняті регіоналами можуть уникнути покарання?

Чи понесуть відповідальність ці бойовики? – Ви про це завтра розпитайте Генерального прокурора. Прокурор в понеділок прийде на засідання Верховної ради, і давайте його запитаємо, чи будуть вони покарані? Я думаю, що при цій владі цього не відбудеться тому, що ці покидьки були найняті цією владою. Влада поміняється, звичайно вони будуть нести відповідальність. Повноваження створеної Тимчасової слідчої комісії не такі великі, як наприклад повноваження у слідчого органів МВС чи прокуратури. Але, ми зробимо все можливе, щоб показати суспільству, що відбувалося 18 травня. 


Як одним махом покінчити з таким явищем, як рейдерство ( а по суті бандитизм)? Якщо не спрацьовує кримінальний Кодекс, то чи можливо заборонити його на законодавчому рівні?

З рейдерством одним махом не покінчити. Тут потрібно, знову, щоб правоохоронні органи виконували свої функції тому, що за це все передбачено кримінальну відповідальність. 

Але чому такі явища сьогодні відбуваються? Тому що правоохоронні органи знаходяться в руках олігархів і здійснюють ці рейдерські захвати. Ми бачимо, наприклад, виконання доручень по будинку Ніни Іванівни Москаленко в Печерському районі. Правоохоронні органи не діють. Завдяки цієї бездіяльності здійснюється напад на будинок, на очах людей цей будинок розвалюють. 

По-перше, це хуліганство, перевищування своїх повноважень, але на це все ніхто не реагує. В міліцію дзвонять, їх попереджають, міліції говорять – не втручатися, і прості правоохоронці нічого не можуть зробити. Якщо говорити про такі ж рейдерські атаки, які були пов’язані з забудовниками, наприклад, на проспекті Маяковського на Троєщині, то і тут «під дахом» правоохоронних органів діють так звані спортивні і охоронні структури, які цим займаються. 


Коли Януковича вже не буде, коли буде нова влада, тоді все зміниться на краще. Поки при владі буде Янукович, ставити такі питання, щодо діяльності правоохоронних органів ніхто не буде. Я впевнений, що у всьому, що відбувалось 18 травня винен – Янукович. Ви бачили міністра внутрішніх справ? Ви бачили його звіт? Ця людина – перелякана. Він не знає, що говорити, тому що він не може сказати правду. Якщо він скаже правду, то завтра його звільнять. Він вимушений говорити те, що йому треба говорити, інакше – підставить свого шефа. І, тому сьогодні є лише одна людина, яка несе відповідальність – це Президент України. Він може одним розчерком пера, одним махом руки призупинити цей безпредел. Але, йому це невигідно. Це по-перше. А по-друге, - він цього не хоче робити тому, що за цим всім стоїть його особистий інтерес. 


На ваш погляд, чи потрібно вже сьогодні в органах Внутрішніх справ вже сьогодні проводити масштабну реформу?

Які реформи треба зробити у міліції? – поміняти Президента України. Це і буде початком реформ у міліції. Які реформи сьогодні можна проводити в правоохоронних органах, які працюють поза законом? Коли міліція виконує доручення лише однієї політичної сили і одного мафіозного угрупування. Про які реформи можна говорити? Переставити щось, функції поміняти, що з цього зміниться?

Справи по побиттю журналістів, по побиттю депутатів в Харкові, біля Гостинного двору, - ніде, нічого не розслідується. Депутатів Верховної ради б’ють. У Кримінальному кодексі за ці речі передбачено відповідальність. Ніхто нічого не розслідує. Розслідуються елементарні справи проти опозиціонерів, - не дай Бог депутат, або хтось, у Тернополі не туди пішов, вже верещать, репетують. Як сьогодні, вийшла Ганна Герман й почала верещати, що й кому треба розслідувати. А, чому ж не запустили тоді депутатів у Київраду? Чи вона не знає, як депутат? Чи вона не була ніколи в опозиції, і не знає, що депутат має право в силу своїх повноважень заходити на засідання Ради любого нижчого рівня – районної, міської, обласної? Це – його право. І, коли депутата не пускають, то той, хто не пускає, вчиняє – злочин. Що ж вона про це не говорить? А говорить про те, що депутата не пускали, так він двері вибив? Так він знаходився в ситуації необхідної оборони. 

Якщо депутат захищається, то мабуть у разі суспільної небезпеки закон його повинен захищати, особливо у тому випадку, коли депутат захищає інтереси не тільки свої, а й своїх виборців. За кожним з нас стоять десятки тисяч людей, і нас сюди направили відстоювати свої інтереси. 

Ось виходить чиновник, такий як Захарченко, і починає знущатися над тими людьми, які представляють інтереси народу України. Тому, ми сьогодні сильно зворушені таким відношенням. По цих фактах порушень закону і було створено комісію, яка сподіваюся дасть якийсь позитивний результат. 

Не можна реформувати правоохоронні органи чи міліцію окремо. Правоохоронні органи в Україні і судові органи постійно знаходяться у взаємодії. Кожна дія слідчого міліції дуже сильно залежить від дій прокурора та судді. Кожна дія оперативника, вона пов’язана з діяльністю прокурора, який наглядає за його діяльністю. 


Сьогодні патрульно-постова служба фактично знищена. Для того, щоб виростити досвідченого ППС-ніка, потрібно мінімум 5-8 років. Зараз людина, яка служить 3 роки вже вважається «дідом». Старих бійців, які могли би чомусь навчити молодь фактично не залишилось. Як варто реформувати ППС? У Німеччині, наприклад, поліції зовсім не видно, але вона з’являється у лічені секунди, якщо хтось зателефонував про правопорушення. Приїзд поліції, - це гарантія того, що злочин буде припинено, а винні – покарані. Що потрібно зробити, щоб у нашого населення змінилося відношення до міліції?

Сьогодні майже всі патрульно-постові наряди займаються покриванням стихійної торгівлі. Чому так? Ці люди (рядові міліціонери – прим. ред.) обездолені. Вони не мають нормальної заробітної плати, вони не отримують гуртожитки, не отримують квартир. І, тому  поставлені в такі умови, що вимушені десь підробляти, заробляти. 

В такому стані, в такому образі міліція, взагалі не може вже існувати. Вона сьогодні не може називатися міліцією. Тому, реформування повинно проводити зверху. І, воно повинно бути спрямовано не на підвищення авторитету міністра, або його оточення, а всі повинні працювати на авторитет сержанта, лейтенанта, на дільничного, який працює «на землі». Тоді буде з цього толк. 


Проїдьте по проспекту Бажана. Ви можете зустріти 6-8 нарядів ДАЇ, які стоять із «фарами» та заробляють гроші. В той-же час від’їдьте на 100 метрів в бік на Харківський масив, чи на Позняки. Там ви не побачите жодного наряду - там ходять п’яні, там до людей пристають, там відбуваються різні порушення громадського порядку. 

Чому так поставлена робота міліції? Тому, що міліція сьогодні захищає інтереси однієї політичної сили, одного клану, а не інтереси людей. І, реформування повинно проводитись з одного боку. Тобто, треба тих ДАІ-шників скоротити, а особовий склад перевести в патрульну службу.


Чимало заторів у Києві пов’язані з пересуванням перших осіб держави вулицями столиці. Якогось міністра у супроводі величезного кортежу везуть з дачі на роботу у Кабмін, а пересічні громадяни, які фактично його утримують, буває по кілька годин стоять у пробках та запізнюються на роботу, додому, ще кудись. Однієї людині під силу сьогодні паралізувати рух громадського транспорту кількох великих районів столиці. Чи є вихід?

Треба сьогодні скоротити кількість осіб, які набули цю пільгу незаконно. А їх повинно бути лише троє – Президент, прем‘єр, ну і хай – голова Верховної ради. І - все. А у нас сьогодні 30 чоловік за державний кошт УДО охороняє і супроводжує по городу - ці кавалькади мчать містом із  перекриттям доріг. Це всім вже ось так набридло. 

Тому, реформування повинно проводити в комплексі, починаючи з політичної волі першої особи в державі, парламенту, уряду. Всі повинні прийти на своє місце і зрозуміти, що вони служать народу тимчасово. Як тільки він приходить і думає, що він вічний, і повинен царювати, його треба негайно прибирати. 


Які негативні процеси ще відбуваються у органах Внутрішніх справ? Чому чисельність міліціонерів все зростає, а люди на вулицях, особливо у нічний час вже перестали себе відчувати в небезпеці, а зустріч з правоохоронцями окрім неприємностей, побиття, а у кращому випадку, - марних витрат грошей пересічному громадянину нічого корисного не принесе.

Сьогодні рівень розкриття злочинів в державі - 3%. Ми бачимо роботу міліції лише на опозиційних мітингах. На мітингах вони є, а більше їх ніде, коли людині негайно потрібна допомога і немає. Давайте на них подивимось з точки зору безпеки громадян. Чи потрібна вона? – Звичайно, міліція потрібна. Ось туди і треба зосередити зусилля для того, щоб покращити правопорядок. Сама міліція, - це механізм безпеки в державі, механізм належного правопорядку. А якою вона повинна бути? Звичайно, іншою, чим зараз. Чи скорочувати, чи збільшувати? Можливо чисельність міліціонерів і збільшувати треба. Ми цього сьогодні не знаємо. 


Ви бачили за останні три роки звіт по криміногенній ситуації? Це все під грифами – «таємно». Ви нічого не побачите. Ми не знаємо, скільки вбивств в Україні, скільки їх розкрито, скільки – «затримано», скільки – «не затримано». Скільки – «заарештовано». Цього немає. Ми три роки тому всю інформацію видавали суспільству, ми ознайомлювали з криміногенною ситуацією. Сьогодні всього цього вже немає. Тому, я не можу сказати, повинно бути 10 міліціонерів, чи 1000. Ось не можу. Сьогодні все покрито мрякою. Ніхто цим не займається. В МВС і правоохоронних органах сидять люди - непрофесійні. Вони служать не народу і не Закону, а політичній силі, яка їх утримує на цих посадах. 


В спальних районах, зокрема – на Троєщині, майже у кожному подвір’ї місцева влада розплодила так звані кіоски-генделики, які цілодобово торгують спиртним. Молодь до ранку, під впливом алкоголю порушує громадський порядок. Ні дільничний інспектор, ні міліція взагалі на це не реагує. Молодь спивається, людям не дають вночі відпочити. Як можна вирішити це питання взагалі?


Це чиновники Київської міської адміністрації встановлюють свої кіоски на підставних людей і займаються обдиранням місцевих жителів, спаюють молодь. Я це питання піднімав. Я писав голові Київської адміністрації звернення. Але, йому пиши, шо не пиши. Мені здається, що у КМДА тільки образ його існує.


На вул. Марини Цвєтаєвої перед середньою школою № 294 відкрито аптеку, яка торгує трамадолом. Наркомани вже зранку, коли діти йдуть до школи «крутяться» біля аптеки та лякають дітей. На дитячому майданчику за школою на землі часто зустрічаються шприци. В адміністрації школи та у райвідділі це відомо, але віз і нині там. Така сама ситуація і на Лук‘янівці. Райвідділи «в долі»?

У нас в Дарницькому райвідділі три тижні тому затримали весь підрозділ ОБНОНУ, який торгував наркотиками. Потім, і в Оболонському райвідділі. Оце питання до міністра Внутрішніх справ. Що відбувається в системі? А він виходить, розказує про те, що ви можете безпечно себе почувати.



Владислав Кордік
INTV

11

Коментарі

Гість: Добрый Лео

124.05.13, 18:42

Власть таки пойдет туда, если и дальше будет жевать сопли.

    225.05.13, 20:55Відповідь на 1 від Гість: Добрый Лео

    Влада піде туди, якщо не почне поважати свою НАЦІЮ, яка її обирала.

      325.05.13, 20:58

      Ярема - справжня людина.

        425.05.13, 21:01Відповідь на 2 від Lюмен

        Влада піде туди, якщо не почне поважати свою НАЦІЮ, яка її обирала.А що є надія, що почне?

          525.05.13, 21:03Відповідь на 4 від helsan

          Але надія помирає остання.....

            625.05.13, 21:11Відповідь на 5 від Lюмен

            Але надія помирає остання.....Можна ще без надії сподіватись.

              725.05.13, 21:12Відповідь на 3 від ab absurdo

              Ярема - справжня людина.По вчинкам, так.
              Але біографія якась мутновата.

                825.05.13, 21:14Відповідь на 6 від helsan

                Я сподіваюсь лише на те, що у влади з"являється СТРАХ й вони зупинять розкол країні

                  925.05.13, 21:18Відповідь на 8 від Lюмен

                  Я сподіваюсь лише на те, що у влади з"являється СТРАХ й вони зупинять розкол країніДаремні сподівання. Вони вже перетнули ту межу СТРАХУ і давно.
                  Це як маньяк після перших трьох жертв. Його зупинить тільки куля.

                    1025.05.13, 21:25Відповідь на 9 від helsan

                    Незнаю, вчора Богословська реально психанула.... Можливо дійсно зрозуміють, що вони штовхають країну до резні....
                    Я адекватна людина й чесно кажучи не хочу крові.... Бо Янек&co втічуть - а на смерть будуть кидати звичайних хлопців, з якими ми живемо поруч.....

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна