хочу сюди!
 

Natalia

43 роки, близнюки, познайомиться з хлопцем у віці 35-50 років

Венеціанська комісія знайшла порушення у справі Тимошенко

Стаття, за якою лідера опозиції кинули за грати - "бланкова"
Європейська комісія "За демократію через право" опублікувала рекомендації щодо поділу політичної та кримінальної відповідальності високопоставлених державних діячів.
Юлія Тимошенко. Фото: AFP 

Дослідження проводили за запитом юридичного комітету Парламентської асамблеї Ради Європи, який готує проект рішення ПАРЄ з питання поділу політичної та кримінальної відповідальності, пише "КомерсантЪ-Украина".

У документі йдеться, що до рішення Європейського суду з прав людини у справі екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко Венеціанська комісія не робитиме висновків про коректність переслідування українського лідера опозиції. Тим не менше в аналітичній роботі ВК детально вивчені обставини, характерні для українського випадку.

ВК врахувала більшість аргументів української влади, які вона наводить у виправдання кримінального переслідування представників колишнього уряду. Комісія, зокрема, визнала, що на сьогодні Європа не може дорікати Київ, з посиланням на "європейську практику", оскільки в Європі немає чітких стандартів у даній сфері.

Основне правило: кримінальні процедури не повинні використовувати як санкції за політичні протиріччя.

Урядовцям треба простір для "маневру"

"Дії та рішення членів уряду найчастіше неоднозначні. Згодом може з'ясуватися, що вони були недалекоглядними і завдали серйозної шкоди національним інтересам. Але розбиратися з цими випадками треба в рамках політичної, а не кримінальної системи. Важливо, щоб у членів уряду був простір для маневру з широким полем для можливих помилок без загрози кримінальних санкцій за допущені помилки", - йдеться в документі.

Тому органи Ради Європи, які керуватимуться висновками Венеціанської комісії, можуть не взяти до уваги доводи Києва, з огляду на особливості звинувачень, пред'явлених Тимошенко та Луценку. 

Як відомо, обох представників колишнього уряду звинувачують у "перевищенні повноважень" та "зловживанні владою" (ст. 364-365 Кримінального кодексу). ВК окремо вивчила можливість звинувачення високопосадовців за даними статтями та розкритикувала їх застосування в низці країн-членів Ради Європи.

Чітко визначені межі

Комісія називає такі статті "бланковими" та зауважує, що в них відсутній детальний опис злочину посадової особи.

"Покарання за порушення таких "бланкових" статей повинне бути помірним і нижчим за покарання за більш чіткі правопорушення - наприклад, за корупцію", - наполягає ВК. 

В іншому випадку, на думку ВК, країна порушує Європейську конвенцію з прав людини про міру покарання і про необхідність чітко визначення меж правопорушення.

Нагадаємо, екс-прем'єра засудили до 7 років ув'язнення за звинуваченням у порушенні за ст 365. Цей термін означає, що її правопорушення було особливо тяжким, що суперечить з висновками Венеціанської комісії.


ipress.ua


10

Коментарі

анонім

118.03.13, 15:28

Пояснювати "наперсточникам", про те , що їхні рухи і дії є обманними, що усе це просто шулерство є справою не простою, тим більше , що буде переставлена фішка і знову все спочатку, а час іде. Наперсточників потрібно просто ліквідувати...

    218.03.13, 20:04Відповідь на 1 від анонім

    Наперсточників потрібно просто ліквідувати...100%

      319.03.13, 09:23

      оту цедуліну вважають справою?
      от толерасти ця венеціанська комісія

        Гість: SСHUTZE

        419.03.13, 12:36

        кивалов проти.

          519.03.13, 14:01

            Гість: Світанок

            623.03.13, 18:29Відповідь на 1 від анонім

            Пояснювати "наперсточникам", про те , що їхні рухи і дії є обманними, що усе це просто шулерство є справою не простою, тим більше , що буде переставлена фішка і знову все спочатку, а час іде. Наперсточників потрібно просто ліквідувати... 100%! Фізично, як колись Чаушеску.