Про співтовариство

Розміщуєм історії, притчі, оповідання на духовну тематику, духовну музику.
Велике прохання-не влаштовувати теологічних дискусій, а поважати релігійні переконання інших людей. Хами ,войовничі атеїсти і любителі флуду будуть занесені в ЧС.
Вид:
короткий
повний

Короткі історії для душі

10 березня. Мудрий пенсіонер

Один мудрий старий пан вийшов на пенсію і купив собі скромний будиночок поряд зі школою. Вперше за кілька тижнів свого заслуженого він жив у тиші й привіллі, поки не почався навчальний рік. Уже наступного дня троє хлопчаків, повні сили й енергії, почали ходити вулицею і калатати по всіх сміттєвих контейнерах, що там стояли. Ця металева музика тривала день у день, поки мудрий старий не вирішив, що пора діяти.
Якось він перестрів юних музикантів і, спинивши їх, сказав:
-Діти, ви такі милі. Мені подобається, що ви виказуєте свою радість до життя. У вашому віці я сам так робив. Чи не зробите мені послугу? Я дам кожному з вас по долярові, якщо пообіцяєте приходити сюди щодня і калатати далі.
Діти нестямилися від радості і далі стукали по контейнерах. За декілька днів старий знову прийшов до дітей, але вже з сумною посмішкою.
-Економічний занепад витрусив мого гаманця. Тепер я зможу платити вам лише п'ятдесят центів.
Юним бешкетникам це не припало до вподоби, але вони пристали на пропозицію і продовжували свою музику.
Ще за кілька днів винахідливий чоловік знов прийшов до хлопчаків, що барабанили у сміттєві баки.
-Слухайте, мені затримують пенсійні виплати, а тому я зможу давати лише по двадцять п'ять центів. Ну як?
-Жалюгідний четвертак?-вигукнув головний заводіяка.-Якщо ви думаєте, що ми згодимося марнувати час, гупаючи тут за четвертак, то ви зійшли з розуму! Не буде цього, пане! Ми йдемо!
І старий до остатку днів своїх тішився миром і спокоєм.

"Будьте, отже, мудрі, як змії" (Мт. 10, 16)
(с)

Огонь из ада

.

Однажды юродивый повстречал царя. — Откуда ты идешь, странник? — спросил повелитель.

— Из ада, — ответил тот.

— И что ты делал там?

— Мне нужен был огонь, чтобы подогреть еду. И я решил спросить, не поделятся ли жители ада со мной огоньком.

— Ну и что? Взял огня? — поинтересовался царь.

— Нет, тамошний царь ответил, что у него нет огня.

— Как же так?

— Я тоже удивился, — сказал юродивый. — На что хозяин ада мне сказал: у нас здесь нет огня, каждый приносит сюда свой собственный. Этот-то огонь и жжет его.

9 березня. Хто автор

Один священник прочитав монахам прекрасний текст, що зворушив усіх.
Монахи відразу спитали:
-Хто його написав?
Якщо я скажу, що Ісус, то ви будете умлівати над текстом, щоранку класти на нього квіти і бити поклони. Якщо я скажу, що написав його патріарх, то ви відчуєте велику шанобу, але не будете поклонятися над ним так, як перед словами Ісуса. Якщо я скажу, що автором був простий монах, то ви, мабуть, здивуєтеся. А якщо дізнаєтеся, що текст написав ваш кухар, то тільки посмієтеся,-відповів священник.
(с)

Совет мудрого философа

.

Философ Иван Ильин писал, что человек должен научиться сосредотачивать свое внимание, свою любовь, свою волю и свое воображение не на том, чего ему не хватает, чего он «лишен», но на том, что ему дано.

— Тот, кто умеет с любовью вчувствоваться и вжиться в дарованное ему, — говорил он, — тот будет находить в каждой мелочи новую глубину и красоту жизни. Человек найдет как бы некую дверь, ведущую в духовные просторы...

8 березня. Життя після пологів

У животі вагітної жінки розмовляють двоє малюків.
Один каже:
-Ти віриш у життя після пологів?
-Певна річ. Усім очевидно, що життя після пологів існує. Ми тут, щоб стати досить сильними і готовими до того, що нас чекає згодом.
-Це дурість! Жодного життя після пологів бути не може! Ти хіба можеш уявити таке життя?
-Я не знаю подробиць, але вірю, що там буде більше світла, і що ми, можливо, ходитимемо самі і їсти ротом.
-Яка дурниця! Ніхто не може ходити і їсти ротом! Це геть смішно! Ми ж маємо пуповину, що нас годує.
-Я певен, що так і буде. Все просто виглядатиме трішки інакше.
-Але ж звідти ще ніхто й ніколи не повертався! Життя просто закінчується пологами. І взагалі, життя-це одне суцільне страждання в темряві.
-Ні! Ні! Я добре не знаю, як буде виглядати наше життя після пологів, але у всякому разі ми побачимо маму і вона піклуватиметься про нас.
-Маму? Ти віриш у маму? І де ж вона?
- Ми-це вона! Вона повсюди навколо нас, ми перебуваємо в ній і завдяки їй рухаємося та живемо, без неї ми просто не можемо існувати.
-Нісенітниця! Не бачив я ніякої мами, а тому її просто немає.
-Тоді скажи, завдяки чому ми існуємо?
-Цього я ще не можу вичерпно пояснити. От підростемо ще трохи, і я знайду пояснення для всього! І якщо вона так піклується про нас, то чому не допомогла нам? Чому ми мали стільки клопотів?
-Не згоден я з тобою. Бо часом, коли навколо все стихає, можна почути, як вона співає, і гладить наш світ. Я твердо вірю, що наше справжнє життя почнеться тільки після пологів.
(с)

Лампада жизни

.

Известный греческий подвижник двадцатого века старец Порфирий обладал многими дарами от Бога и мог провидеть будущее человека. Однажды он устыдил свое духовное чадо за то, что тот искупался в холодной воде и мог умереть от сердечного приступа.

- Батюшка, но ведь вы мне сказали, что я проживу еще много лет, — возразил тот. — Как же вы теперь говорите, что вчера я мог умереть?

- То, что я тебе сказал, верно, — ответил старец. — Лампада твоей жизни имеет масла на много лет. Но если ты ее уронишь, масло разольется и лампада погаснет. Такова жизнь! Бог нам дает многоценный дар жизни; мы его принимаем и обязаны оберегать, а не подвергать бессмысленным опасностям. Будь осторожен со своей лампадой!

7 березня. Четвертий мудрець

Четветий мудрець також бачив зорю, що сяяла над Вифлеємом. Але він завжди спізнювався прийти туди, де мав бути Ісус, тому що на дорозі його повсякчас спиняли бідні й убогі, що просили допомоги.
Тридцять років, ходячи дорогами Ісуса Христа, мудрець нарешті дійшов до Єрусалиму, але знову спізнився. Ісус став уже чоловіком, і мудрець прийшов в місто в день розп'яття. Мудрець ніс перли, щоб подарувати Христові, але вже встиг продати усі, роздаючи милостиню. Залишилася тільки одна перлина, але Спаситель був уже мертвий.
-Я провалив справу свого життя,-подумав він.
А потім почув голос:
-Насправді ти був зі мною повсякчас. Я був нагий, а ти мене одягнув. Я був голодний, а ти мене нагодував. Я був у в'язниці, а ти відвідав мене. Я був у кожній убогій душі на твоєму шляху. Дякую тобі за те, що ти так часто виявляв любов.
(с)

Дорожная сумка

.

Один старец так говорил об исправлении человеческой жизни:

— Если в дорожную сумку мы положим острые и режущие предметы, ножи, вилки, шила, иголки, гвозди, разбитые стекла, железки, черепки, они, переполнив сумку, порвут ее, поколют и порежут. Чтобы сохранить сумку, необходимо ее освободить, выбросить из нее все острое. То же происходит и с нашим сердцем: страсти, пороки, грехи, беззакония, злоба, вражда и ненависть, которыми наполнены наши сердца, рвут его на части. Заставляют человека страдать, мучиться совестью. Сама жизнь побуждает нас к покаянию, выкинуть из сердца покаянием мучащие его беззакония, выкинуть из сердца чистосердечной исповедью всю греховную скверну, как острые режущие предметы, причиняющие боль и страдания. И в сердце войдет покой.

6 березня. Священна страва

Якось уранці учитель і його учні ішли полями. Учень запитав, яка їжа наблизить його до Бога. Хоча учитель завжди говорив, що всяка страва, благословенна молитвою, корисна для людини, учень йому не вірив.
-Мусить бути якась особлива їжа, що приведе до Бога,-сказав учень.
-Наприклад, гриби, що ростуть отам,-промовив учитель.
Учень захвилювався, вважаючи, що гриби мають сповнити його особливою благодаттю. Але, нахилившись, щоб зірвати один, він закричав:
-Вони отруйні! Якщо я з'їм хоча один, то обов'язково помру!
-У такому разі, я не знаю жодної іншої страви, що приведе тебе так швидко до Бога,-сказав учитель.

"Страва не зближує нас до Бога: коли не їмо, не втрачаємо нічого, ані коли їмо, не набуваємо нічого" (1 Кор.8,8)
(с)

Короткие притчи монаха Варнавы

.


ЛЕНЬ РОЖДЕНИЯ

Праздновала лень день своего рождения. Каждый день!

ПУСТАЯ ПОМОЩЬ

Обещало богатство - бедности помочь делом. И помогло. Словом!

НАЧАЛО И КОНЕЦ

Если у работы всегда есть начало. То у лени никогда нет конца!

НИ ЗА ЧТО!

Попросило смирение у гордыни прощения. Так, ни за что… И ни за что его не получает!

ВКУС ЛЖИ

У сладкой лжи – Всегда горький привкус!

«ДОБРАЯ» МЕСТЬ

Лесть это тоже месть. Только - за доброе дело.

ПЛЕВОК НА ВЕТРУ

Плюнул человек в прошлое. А утираться пришлось – в будущем!