Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

іРуся

49 років, рак, познайомиться з хлопцем у віці 40-58 років

Геотермальному теплу бути в Україні!

Принцип дії грунтового колектору геотермального теплового насосу

Теплові насоси, що використовують грунт або грунтові води як джерело енергії.

Незамерзаюча рідина (зазвичай суміш гліколю і води), що отримала тепло з земельного колектора, свердловини або грунтових вод, перекачується з трубопроводу і прямує в тепловий насос. В тепловому насосі температура її знижується, а тепло що віддається використовується для опалення будинку та приготування гарячої води. Потім охолоджена рідина повертається назад, де знову забирає тепло з земляного колектору.

 Грунтовий горизонтальний колектор

Літом сонячна енергія накопичується в грунті. Тепло дощу і повітря вбирають верхні шари грунту. Цю енергію можна доцільно використовувати в цілях опалення. Чим водонасиченіші грунти, тим вище тепловіддача. Тепло передається з землі, через підземні пластикові труби, до теплового насосу. По трубопроводу циркулює нешкідлива для навколишнього середовища незамерзаюча рідина. Місце над колектором не бажано забудовувати, асфальтувати або бетонувати.
Для встановлення земляного колектора не потрібно дозволу. Колектор опускають приблизно на 20 см. нижче рівня промерзання.

Свердловина для вертикального зонду

Грунт глибиною до 200 метрів, або так званий «верхній геотермальний шар», є джерелом тепла, який можна використовувати в будь-який час року і температура якого є практично постійною. За допомогою такого джерела можна опалювати приміщення різних розмірів та призначень. В залежності від країни, таки свердловини звуть - "вертикальний колектор", "вертикальна абсорбція" "земельний надріз", або "зонди". Для такої свердловини не потрібно багато місця - вона може бути встановлена на невеликій ділянці землі.

Як і у випадку грунтового горизонтального колектору, в закритому трубопроводі циркулює вода і суміш гліколя. В залежності від розміру теплового насоса, фахівці вибирають глибину і кількість свердловин, в які опускаються пластикові труби "U" форми, що забезпечують достатню передачу тепла.

Колектор грунтових вод

Якщо поверхневі грунтові води легко доступні, їх так само можна використовувати як джерело тепла, тому що їх температура в будь-який час року коливається від 7 до 12° C. Для приватних будинків, де живуть одна або дві сім'ї, качати грунтові води з глибини більше 15 м недоцільно, оскільки істотно збільшуються витрати електроенергії.

Таку систему інколи звуть "вода/вода".

Відстань між точкою забору води, і точкою повернення, має бути 10-15 метрів. Крім того, бажаючи уникнути "короткого замикання потоку", слід звернути увагу на напрямок потоку. Для установки подібних споруд обладнання повинно відповідати певним нормативним вимогам. Пристрої NIBE відповідають усім необхідним вимогам і мають сертифікат ISO 14001.

http://www.nibe.ua/Products/Geothermal-heat-pump/Principle-of-operation/

Коментар Богдана Гордасевича: Цей вид теплової енергетики самий екологічний з усіх існуючих видів теплопостачання і самий автономний, але чомусь самий замовчуваний. Я дивуюсь, чому наш Уряд фінансує чорт зна що, але не це!


6

Коментарі

116.08.15, 22:38

І скільки це коштує?

    Гість: artyleryst

    217.08.15, 12:32

    З якого дива хтось повинен комусь фінансувати, це постсовковий синдром.
    Якщо людина самостійна вона сама вибере як себе опалювати і обігрівати, це звичайно не стосується багатоповерхівок.
    Цей метод вже 4-6 років тому ТБ роз'яснювало, тоді воно коштувало 8-10 тис євро (дивлячись який приватний будинок). Кажуть розумні люди, там слабку місце насос, який постійно працює.

      317.08.15, 12:54Відповідь на 1 від Alter ego*

      Дорого, але людські життя безцінні, а ми всі дружно посилаємо шахтарів під землю в страшну небезпеку заради довбаного (в усіх розуміннях цього слова) вугілля, а насправді достатньо було б закласти там тепловідбирачі і все! Це є закритий комплекс! Дармове тепло в безкінечній кількості!

        417.08.15, 13:04Відповідь на 2 від Гість: artyleryst

        Я був на багатьох об'єктах у Львові і особливо вразив особняк з величезним басейном всередині, де обігрів йшов від повітря, яке вентилятор без жодного звуку (!) проганяв крізь тепловідбирач, а електрику йому давали всепогодні сонячні батареї. Повна автономія, бо ще свердловина з водою своя та біовідстійник. Нуль витрат на зовні і в тому вся проблема для влади, бо вона тоді майже не потрібна: що з таких людей здерти? Тарифи до одного місця. А ви ж розумієте який то глобальний бізнес на енергетиці, тому і замовчується. Як мафія нафтова і автопром внутрішнього згорання жорстко блокують електричний автопромисловий бізнес.

          517.08.15, 13:14Відповідь на 2 від Гість: artyleryst

          Додам, що питав хлопців, а коли морози - як? А вони сміються: без різниці, що 40 плюс, що мінус, бо кілька градусів теплообмінник все одно в мороз відбирає: всмоктує мінус 40, а викидає мінус 42 і цього цілком достатньо.
          І другий момент у тому, що ця система може працювати навпаки як кондиціонер! І то закритого типу, тобто повітря жодним чином не засмічується! Взимку батареї дають тепло, а влітку вони дають холод. Класична схема з холодильником тільки на виворіт. Як ви думаєте, чому це крутелики з такими особняками дозволи підняти тарифи на газ і все інше? Тому що вони масово вже (!) перейшли на подібні системи автономного забезпечення. В них вистачає коштів, бо в середньому це вартість авто класу люкс, а ви бачите, скільки їх є у нас скрізь - от і робіть висновки.

            617.08.15, 16:28

            Корисна штука. Погано, що дорога.

              717.08.15, 19:48

              Я бував в Данії в таких будинках дороге задоволення.хотя у них держава дае довгострокову іпотеку на ці проекти,у нас десь в середньому це буде коштувати 40тисяч евро,інтересно вкого зараз е такі гроші.

                818.08.15, 10:20Відповідь на 7 від Korsar-K

                Ви вважаєте це великими грошима? Порахуйте скільки сплачує за рік 5-9-типовперховий будинок на 3-5 під'їздів за тепло і переконаєтесь - вистачає з надлишком! А ці системи якраз вимагають великих площ, бо інакше потребують великі додаткові ємкості для кумулятивного ефекту, тому рекомендуються великі басейни для окремих особняків тощо.

                  918.08.15, 10:29Відповідь на 6 від Nech sa paci

                  Корисна штука. Погано, що дорога.
                  А ви знаєте яке в реальному обчисленні обходиться державі, отже і всім нам, одна тонна вугілля? В усьому комплексі з устаткуванням, видобутком, зарплатами і пенсіями та регресом за каліцтво та смерть годувальника-шахтаря? Не менше 1 тисячі євро! Якщо ці гроші скерувати на ці геотермальні технології, то кожному задурно можна встановити - задурно! На протязі 5-7 років! Якщо закрити вугільну галузь зовсім. Не вірите? Проведіть калькуляцію усього, що я навів і переконаєтесь.

                    1018.08.15, 15:58Відповідь на 9 від Богдан Бо

                    Просто треба багато вкластися спочатку. Образно кажучи, все одно, що збудувати нову шахту. А грошей або нема, або самі знаєте...

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна