Про співтовариство

Це співтовариство створено з метою просування політичних статей.
Учасниками можуть стати блогери, які мають різні політичні уподобання, та публікують замітки на політичну тематику.Цензура з боку модераторів відсутня.Модератори повинні бути з різними політичними уподобаннями.Модерація проводиться тільки на основі колегіального рішення, та після обговорення учасниками.
Вид:
короткий
повний

Лента блогеров.

Янукович сообщил главам церквей, когда помилует Юлю и Юру

  • 11.04.12, 10:24

Президент Виктор Янукович рассмотри тходатайство глав украинских церквей о помиловании экс-премьер-министра Юлии Тимошенко и экс-министра внутренних дел Юрия Луценко только тогда, когда закончатся все судебные процессы против них. Об этом Виктор Янукович сказал во вторник, 10 апреля, во время встречи с главами украинских церквей, которая продолжалась 2,5 часа.

"Янукович нам сказал, что существует определенная процедура, согласно которой просьбы о помиловании подаются в определенную комиссию по делам о помиловании. Тогда комиссия принимает определенные решения и дает Президенту предложение, чтоб он лично принял то или иное решение", - сообщил предстоятель Украинской греко-католической церкви Блаженнейший Святослав (Шевчук) и добавил, что для того, чтобы такие представления были, должны закончиться все судебные дела.

По словам главы УГКЦ, встречу с главами церквей инициировал Президент, реагируя таким образом на их письмо относительно избирательной справедливости в Украине.

"Как мы поняли, Янукович считал полезным лично дать ответ вместо того, чтобы писать нам какое-то письмо", - сказал глава УГКЦ.

По его словам, во время встречи были озвучены "многие мнения". Собственное впечатление от встречи Блаженнейший Святослав сформулировал таким образом: "Первое, Янукович очень серьезно принял во внимание наше письмо. Второе, объяснил процесс разработки нового Уголовного кодекса, а, следовательно, те меры, которые он принимает для того, чтобы лично обеспечить справедливое судопроизводство в Украине и защиту прав человека. Также Президент сказал, что мы, кто ходатайствовал о помиловании Тимошенко, являемся участниками процесса. Поэтому надеемся, что будем проинформированы о том, на какой стадии рассмотрения находится наша просьба".

В пресс-службе главы государства сообщили, что в разговоре с Президентом приняли участие предстоятель Украинской автокефальной православной церкви, митрополит Киевский и всея Украины Мефодий, президент Всеукраинского союза объединений евангельских христиан-баптистов Вячеслав Нестерук, глава совета епископов Украинской христианской евангельской церкви, архиепископ Леонид Падун, глава Всеукраинского союза церквей христиан веры евангельской - пятидесятников Михаил Паночко, верховный архиепископ Киево-Галицкий Украинской греко-католической церкви Святослав, епископ-ординарий Луцкой диецезии Римско-католической церкви Маркиян Трофимьяк, предстоятель Украинской православной церкви - Киевский Патриархат, патриарх Киевский и всея Руси-Украины Филарет.

"Во время встречи, которая продолжалась более двух часов, собеседники обсудили широкий круг вопросов общественной, политической и духовной жизни Украины… Разговор прошел в искренней и доверительной атмосфере", - отмечается в сообщении пресс-службы Президента.

Справа Щербаня: «чорний» PR від ПР

  • 10.04.12, 21:58
 
На тлі уповільненої передвиборної гонки Генеральна прокуратура України минулого тижня знов перетворилася на основного ньюсмейкера країни. Заяви одіозного заступника Генпрокурора Рената Кузьміна і раніше маловідомого Україні депутата-регіонала з Донецької облради Руслана Щербаня, які назвали Юлію Тимошенко одним із замовників гучних вбивств українських бізнесменів і політичних діячів у «лихі 90-ті», дали старт масштабній анти-PR-акції, спрямованій на подальшу дискредитацію другого за популярністю, згідно даних останніх соціологічних опитувань, політика в Україні. 
 
Головне – посіяти зерно сумніву в розумах і душах українців, а там – хоч траві не рости. Пластинка Кузьміна і Ко навряд чи буде довгограючою, швидше за все голослівні звинувачення на адресу Тимошенко розтануть ще до виборів.
 
Нескінченні мантри донецьких прокурорів про те, що гроші за вбивство Щербаня поступили на рахунки убивць від фірм, що належали Лазаренку і Тимошенко, звучали і до засідання Луганського апеляційного суду 2003 року, що ухвалив вирок по справі Євгена Щербаня, і навіть пізніше – в 2006 році. При цьому в Генпрокуратури так і не знайшлося жодних доказів.
 
У справі Щербаня питань більше, ніж відповідей
 
Заступник генпрокурора Ренат Кузьмін заявив, що практично за всіма замовленими вбивствами в Україні стоїть Юлія Тимошенко. У журналістів виникли сумніви: 
– Ренат Равелієвич, а чому тоді майно і гроші убитих бізнесменів перейшли у власність до Ріната Ахметова?! 
– В цьому і криється підступність Юлії Тимошенко - вона хотіла зганьбити кришталево чисте ім’я чесного бізнесмена Ріната Леонідовича!
(Політичний анекдот)
 
Що ж до мотивів для знищення відомого донецького авторитету у вірогідних замовників, то тут справи ще складніші. Прокуратура поширила думку, що вбивство Євгена Щербаня було вигідне Лазаренку і Тимошенко тому, що корпорації «Індустріальний союз Донбасу» (ІСД), що був заснований і розвивався першим, складали конкуренцію «Єдині енергетичні систему України» (ЄЕСУ), контрольовані відомим тандемом із Дніпропетровська. Бізнесмен із Донбаса нібито заважав їхньому підприємству монополізувати місцевий газовий ринок.
 
Проте, тут теж є пара цікавих моментів. Відомо, що корпорації ІСД спочатку було складно змагатися з ЄЕСУ, зважаючи лише на те, що «дніпропетровський» газ обходився донецьким споживачам дешевше. У результаті господарі Донбасу руками тодішнього голови облдержадміністрації регіону, однофамільця убитого бізнесмена, Володимира Щербаня вирішили цю проблему у властивому для себе дусі. Незговірливі підприємці отримали пропозиції, від яких, як то кажуть, не можна відмовитися. Це виразилося в адміністративному тиску, що здійснювався з боку Донецької облдержадміністрації в особі вищезазначеного голови і його тодішнього першого зама – Віталія Гайдука.
 
Тим часом, усередині самого ІСД також виник певний конфлікт інтересів, про масштаби якого сьогодні можна лише здогадуватися. Або ж розслідувати працівникам правоохоронних органів... Євген Щербань ніколи не був одноосібним і повновладним господарем корпорації. До «Союзу» вже на зорі його існування мали безпосереднє відношення такі видатні вихідці з Донбасу, як його нинішні співвласники Сергій Тарута і Олег Мкртчан та вже згадуваний Віталій Гайдук. Свої інтереси в ІСД (зокрема через компанію «АРС») були також в Ахатя Брагина, відомого як Алік Грек, і Ріната Ахметова, а також нібито у Володимира Щербаня.
 
Виникає цілком логічне питання, чому ж тоді Лазаренко з Тимошенко не задалися метою ліквідувати решту партнерів Євгена Щербаня по бізнесу, що дуже заважав їм обом? Тим більше, що в ті смутні часи у Донецьку (на відміну від того ж Дніпропетровська і решти України) бізнесменів відстрілювали пачками, а практично весь їх бізнес незабаром найдивнішим чином опинявся у власності їхніх колег, але про ітиметься далі.
 
Шукай, кому вигідно!
 
До речі, ще в 2001 році тодішній адвокат кілера Болотських Дмитро Поїзд в інтерв’ю журналістові Сергію Кузіну згадував про те, що в Генпрокуратурі підозрюваних у вбивстві Євгена Щербаня «орієнтували не лише на Лазаренко, в списку виконавців ролі замовника були присутні і деякі особи, що проживають в Донецьку». Тоді ж Поїзд назвав справу Щербаня «політикою», прозоро натякаючи на те, що нею ще не раз скористаються у вирішенні політичних питань як засобом тиску на можливих опонентів.
 
Взагалі сьогодні рідко згадують про те, що Євген Щербань в ті часи був чи не найвпливовішим політиком Донбасу, як серйозно захопився ідеєю створення єдиної політичної бази Донбасу. Це могло бути не до вподоби іншим впливовим «донецьким». Наприклад, за версією авторів вельми популярного в інтернеті документального фільму про кримінальну окупацію України донецьким кланом, найближчому соратникові і компаньйонові Євгена Щербаня по Ліберальній партії України (ЛПУ) і посередницькій фірмі «Атон» – дагестанцеві Ігорю (Ібрагиму) Меркулову довелося бігти з країни після того, як останній потрапив у немилість до свого колишнього заступника Аліка Грека. В усякому разі, за даними автора цієї статті, після втечі засновника ЛПУ за кордон у розкішні апартаменти Меркулова (Кіровський район Донецька, поряд із площею «Свободи» і радгоспом «Троянда») в’їхав нинішній народний депутат від Партії регіонів, якого зараз вважають близьким до групи Ахметова-Колесникова, – Нуруліслам Аркаллаєв, в 90-ті відомий правоохоронцям під прізвиськом «Нурік». При цьому вважається, що справи Аркаллаєва різко пішли вгору після того, як він здав озброєне злочинне угруповання Брагина, своїх «авторитетних» земляків – дагестанських представників донецької злочинності, які були пізніше ліквідовані.
 
У зв’язку з цією обставиною авторові цієї статті пригадуються його спілкування зі старшим сином загиблого Євгена Кушніра, який, за версією слідства, очолював банду кілерів, що вбили Щербаня, Момота, Брагина, Гетьмана та інших. Так от, Олександр Кушніп був просто шокований телекартинкою однієї з бійок у Верховній Раді України. Адже ці кадри облетіли тоді весь світ. Цікаво, що Олександр був здивований не тим, що відбувалося в парламенті, а наявністю в залі особи, яка жорстоко била нунсівця Олеся Донія. Він впізнав у ньому того самого Василя Петровича, який 15-20 років тому був частим гостем в їхньому колишньому будинку в Донецьку. За словами Кушніра-молодшого, ця людина незадовго до еміграції їхньої сім’ї за кордон, раптом зникла із виду. Але більш за все мого співбесідника здивувало те, що «дядько Вася» знаходиться в партії наступників Аліка Грека, з яким у його загиблого батька були «натягнуті стосунки».
 
Свого часу інтернет-видання «Острів» із посиланням на власні джерела писало, що Стельмашенко входив у бригаду Кушніра, яка з 1992 року посварилася з угрупуванням Аліка Грека. Після того, як Рінат Ахметов очолив імперію підірваного Брагина і почалося знищення членів угрупування Кушніра, який нібито організував той трагічний вибух. Стельмашенко залишає Донецьк і переїжджає в оточений лісами Святогорськ. Він купує будинок на живописному березі Сіверського Дінця, але не ховається, а займається бізнесом. У той же період часу, навесні 1998 року, неподалік від села Піски під Донецьком був важко поранений «головний ворог» брагинського угрупування – Євген Кушнір. Він всього на декілька днів приїхав до Донецька з Ізраїлю, де ховався від куль конкурентів, але якимось чином вороги встигли дізнатися не лише про його приїзд, але і про маршрути пересування. Другого травня того ж року, вже майже оправившись від ран, Кушнір загадково помер у санчастині слідчого ізолятора начебто від серцевого нападу.
 
Майже всі з тих, хто проходили підозрюваними у справах так званої банди Кушніра, не дожили до суду: більшість із них були ліквідовані або пропали безвісті в Донбасі. На ці обставини звернув увагу громадськості і колишній глава СБУ, нинішній перший заступник лідера партії «Батьківщина» Олександр Турчинов, який, коментуючи днями останні заяви Руслана Щербаня на 5 каналі, акцентував увагу глядачів на тому, що головного свідка Кушніра убили саме в Донецькому СІЗО.
 
«А замовників можна легко порахувати – поглянути, хто привласнив майно Щербаня, хто узяв під контроль його бізнес, його підприємства. І тоді буде зрозуміло, що і зараз ці люди сидять або в парламенті, або знаходяться на дуже серйозних і відповідальних посадах. І всі сліди приведуть, безумовно, до Партії регіонів», – додав Турчинов.
 
Ще раніше подібними питаннями публічно задавався на всіляких брифінгах і в своїх запитах-зверненнях до правоохоронців кривдник регіонала Бориса Колесникова і видавець скандально відомої книги «Донецька мафія» – Борис Пенчук. За що, в принципі, не може розплатитися до цього дня.
 
«Страна рабов, страна господ»
 
Гасло «донецьких»: Нам чужого не треба, але своє ми візьмемо, чиїм би воно не було!..
(Із народної творчості в Уанеті)
 
Ясна річ, що відповідей від Генпрокуратури, МВС і СБУ, цілком набитих перевіреними на батьківщині Донецької мафії кадрами, чекати безглуздо, а ставити питання – навіть небезпечно. Хоча сьогодні практично неможливо назвати бізнес-структури, котрі в 90-ті належали загиблим від бандитських куль комерсантам і які б згодом не перебували під тотальним контролем могутньої фінансової імперії СКМ Ахметова або його правої руки Колесникова.
 
До освоєних сьогоднішніми господарями Донбасу фінансових активів відносяться і підприємства, що раніше належали вбитим Євгену Щербаню і Олександру Момоту. Перевірку причетності Тимошенко і до вбивства останнього заступник Генпрокурора Кузьмін також пафосно анонсував днями. Компанія «Данко», керована сьогодні молодшим братом убитого – Сергієм Момотом, після загибелі колишнього власника стала активно реалізовувати спільні проекти з СКМ і під її керівництвом. У березні 2006 року Сергій Момот пройшов у Верховну Раду під прапорами Партії регіонів...
 
Чи вигідні були смерті Щербаня, Момота та інших донецьких бізнесменів деяким із нинішніх керівників України? Авжеж, куди корисніші, ніж для Тимошенко! Чи причетні до десятків вбивств одвічні боси Донбасу і нові володарі України? Цілком ймовірно, що до більшості. Чи можливо повірити в те, що в Україні 21-го століття син, який на свої власні очі бачив жахливу загибель батька та його близьких і здогадується про тих, хто винен у ній, міг звинуватити невинних людей на догоду самим же катам? Судячи із гнівних постів на безлічі форумів в Уанеті, так! До того ж в Донбасі бувало навіть таке, що молодший брат обумовлював вже покійного старшого, звалюючи на того свою вину в здійсненні безлічі вбивств! І найгірше те, що в сучасній Україні сорому не мають не лише мертві!..
 
За більш ніж півтора роки перебування «донецьких» у владі, до багатьох українців стало доходити, що вдає із себе світогляд нових державних управлінців, який навіть віддалено не відповідає загальнолюдським цінностям і християнським заповідям. Про які моральні принципи і дотримання законів може йти мова, коли на чільне місце ставиться нажива, а людське життя не коштує і гроша. Нинішні господарі життя – раби потворної системи, що виросла на руїнах 1990-х років. Вони існують і займаються справами за принципом, озвученим героями відомої гангстерської саги Маріо Пьюзо «Хрещений батько» – «Це бізнес, нічого особистого!»
 
Ще вчора єдиний власник металургійного гіганта ММК імені Ілліча Володимир Бойко на всю країну кричав про того, хто хоче прибрати завод до рук і про те, що з Ахметовим неможливо домовитися. Сьогодні він, як і син загиблого Щербаня – депутат облради від партії влади, який задовольняється місцем топ-менеджера і 5% акцій підприємства, ще й співає дифірамби своєму новому «добродійникові» на кожному офіційному заході. Власник ринку «Барабашово» і екс-спонсор БЮТу Олександр Фельдман, втомлений від постійних підпалів і нальотів спецназу на підприємство, організованих, за чутками, мером Харкова з подачі «великого і жахливого» Юри Єнакіївського, за рік пройшов шлях із фракції Тимошенко у фракцію регіоналів через «тушки». Можна було б ще згадати про замовлені вбивства в Запоріжжі або нескінченні підпали ресторанів в Одесі. Та чи варто, якщо враховувати те, що рекет в Україні вже давно переродився в державну політику.
 
Масштаби переділу власності в нашій країні вже не піддаються опису. Куди там Юлі з її «жахливою реприватизацією», в результаті якої (о, жах!) «стратегічна» «Криворіжсталь» була відібрана у «міцного донецького господарника» і продана «жадібному індусові» на відкритому аукціоні! Але нічого, «донецькі» ще поклопочуться про те, щоб страшні сни більше не повторювалися. Нарешті секретар РНБО Андрій Клюєв вже пропонує вивести українські капітали з тіні шляхом проведення «амністії для бізнесменів»...
 
Артем Фурманюк
 – журналіст 

Москаль: Проффи в деле. Кузьмина просто подставили

  • 10.04.12, 21:28

Возобновление расследования по делу об убийстве бизнесмена Евгения Щербаня может вызвать международный скандал. Об этом заявил народный депутат, член фракции НУ-НС Геннадий Москаль.

По словам Москаля, заместителя Генерального прокурораРената Кузьмина "подставили" информацией о возможной причастности экс-премьер-министра Юлии Тимошенко к убийству в 1996 году Евгения Щербаня. "Кузьмина просто подставили, потому что он не знает всех тонкостей дела банды Кушнира", - цитирует народного депутата Gazeta.ua.

"Осужденный за убийство Щербаня Болотских является гражданином России. Там он значится как пропавший без вести на основании заявления его жены. В Конституции РФ четко записано, что ее граждане не подлежат выдаче другим государствам ни при каких обстоятельствах. Болотских похитили с территории России работники МВД Украины и нелегально доставили в нашу страну. То есть, Украина должна была направить все материалы в отношении его в Россию, которая бы провела собственное расследование и суд", - заметил Москаль.

По его мнению, сейчас может появиться вопрос о привлечении к ответственности работников, которые похищали и нелегально перевозили Вадима Болотских через государственную границу.

По словам Москаля, в свое время относительно этого дела была негласная договоренность между государствами на высшем уровне. "Возобновление расследования может вызвать международный скандал, поскольку это связано с обвинением Тимошенко, а не с какими-то бандитскими разборками. То есть, делу придали политический окрас. Россия сейчас поднимет крик, как это ее гражданина похитили и осудили. Скажет, давайте его назад, мы сами будем разбираться", - заметил первый заместитель председателя профильного комитета Верховной Рады.

По его мнению, если дело начнут пересматривать по новым обстоятельствам, то Болотских может оказаться на свободе, а все дело развалится.

"Сына Щербаня в этой ситуации просто используют. Причастность Тимошенко к убийству нардепа доказать проблематично. Все это закончится плохо не для экс-премьера, а для нынешней власти, поскольку вызовет ухудшение отношений с Россией. Если они к нашему сыру доколупались, то с Болотских еще хуже: здесь есть прямое нарушение Конституции РФ", - резюмировал Москаль.

Правительство Януковича все больше раздражает Европу и США

  • 10.04.12, 21:04

Новаторское соглашение между Украиной и ЕС, касающееся политики и торговли, парафированное в конце марта, не ознаменовалось торжествами, отмечает The Financial Times.  "Чиновники ЕС сурово предостерегли: соглашение будет официально подписано и ратифицировано лишь в том случае, если Киев кардинально изменит стиль поведения", - поясняет журналист Нил Бакли.

Европу и США все больше раздражает правительство Януковича, так как он сворачивает демократические достижения. "Символом стало то, что Запад называет преследованием оппозиции по политическим мотивам", - пишет автор статьи. Так, Юлии Тимошенко предъявили обвинения по новому уголовному делу всего за несколько часов до парафирования соглашения с ЕС.

Европа и США могут позволить себе жесткую реакцию, полагает Бакли, не следует опасаться, что ЕС, отвергнув соглашение, толкнет Украину в объятия России. "У Киева ужасные отношения с Москвой", - поясняет автор.

Как бы то ни было, Запад уже дал понять: если Украина настроена интегрироваться в Европу, парламентские выборы этого года должны быть свободными и справедливыми. Судя по некоторым намекам, "западные страны могут признать выборы даже без участия Тимошенко, если в остальном они будут справедливыми". Корреспондент ожидает, что выборы станут ключевым сражением со времен "оранжевой революции". 

Інформаційний бюлетень

  • 10.04.12, 20:44
Випуск №169 від 9 квітня 2012 року



БЮТ хоче судити Азарова за статтями Тимошенко

Бютівець Сергій Терьохін вимагає притягти до відповідальності прем'єра Миколу Азарова за тими ж статтям, за якими засуджена Юлія Тимошенко.
Про це пише російська " Независимая газета ".
Терьохін, що звернувся в Генпрокуратуру, стверджує, що Азаров перевищив службові повноваження під час підписання в жовтні минулого року в Санкт-Петербурзі договору про зону вільної торгівлі з СНД.
Порушення, за словами депутата, полягає в тому, що Азаров діяв за власною ініціативою, без відповідних директив (вказівок) від президента Віктора Януковича.
Це, на думку депутата, є злочином і підпадає під дію тієї ж статті Кримінального кодексу (КК) України, за якою півроку тому була засуджена Тимошенко.
Терьохін стверджує, що Азаров, підписавши угоду про ЗВТ СНД, діяв так само, як і
Тимошенко, оскільки про зміст документа в Києві дізналися вже після його підписання.

Більше про це читайте: http://www.ng.ru/cis/2012-04-09/7_azarov.html

После Пасхи "афганцы" обещают выйти на бессрочный митинг

Власть готовит принятие закона, против которого афганцы, чернобыльцы боролись полтора года. «Афганцы» выйдут на бессрочную акцию протеста, если парламент таки примет закон 9127, который урезает социальное обеспечение детей войны и ликвидаторов аварии на Чернобыльской АЭС.
Об этом сообщает Цензор.НЕТ со ссылкой на пресс-службу общественной организации «Никто, Кроме Нас».
«Нам стало известно, что на Страстной неделе власть готовит принятие закона 9127, который урезает социальное обеспечение детей войны и ликвидаторов аварии на Чернобыльской АЭС, говорит руководитель организации Александр Ковалев.

Більше про це читайте: http://censor.net.ua/news/202797/posle_pashi_afgantsy_obeschayut_vyyiti_na_bessrochnyyi_miting

Юлія Тимошенко: Безглузда прив'язка мене до справи Щербаня – це абсурд

Коли Янукович дав доручення починати проти мене політичні репресії, я жартувала, що скоро вони мене звинуватять у вбивстві. Зараз мій жарт став реальністю.
Можна було б скільки завгодно іронізувати з приводу спроб Генеральної прокуратури у якийсь дикий спосіб прив’язати до мене вбивство Євгена Щербаня. Можна було б саркастично злословити також про мою причетність до загибелі Майкла Джексона чи Уітні Х’юстон. Можна було б… Але не варто. Бо такі правила диктатури: вона смішна і страшна водночас. І все менше й менше людей в країні сміється над новим диктатором, бо це сміх скрізь сльози.
Безглузда прив'язка мене до справи Щербаня – це абсурд.

Більше про це читайте: http://byut.com.ua/news/10519.html

У БЮТ радять згадати лихі 90-ті: "Кому зараз належить власність вбитих бізнесменів?"

«Для того, щоб визначити замовника вбивства Щербаня, потрібно перевірити, кому дісталася його власність в результаті вбивства. "Нехай згадають всі масові вбивства на Донбасі. Нехай перевірять, кому дісталася власність Момота (донецький бізнесмен, був убитий за кілька місяців до вбивства Щербаня) - чи не Ринату Ахметову? Кому дісталася власність заводу Сармат - чи не Ринату Ахметову? А кому дісталася власність всіх інших бізнесменів, убитих у Донецьку? Кому дісталася власність Алека Грека? Хто сьогодні власник клубу "Шахтар"?, - сказав політик.

Більше про це читайте: http://gazeta.ua/articles/politics/_u-byut-radyat-zgadati-lihi-90-ti-komu-zaraz-nalezhit-vlasnist-vbitih-biznesmeniv/430696

Журналисту, который снял фильм о Лукьяновском СИЗО, угрожают убийством. + ВИДЕО

О давлении на журналиста Константина Усова - автора телерасследовання "Тюрьма № 1" - заявили в комитете по вопросам свободы слова.
Как сообщает Цензор.НЕТ , сам Усов констатирует неправильную реакцию власти на его расследование - вместо того, чтобы решить проблемы осужденных, чиновники пытаются найти и уничтожить источники утечки информации.

Більше про це читайте: http://censor.net.ua/video_news/202810/jurnalistu_kotoryyi_snyal_film_o_lukyanovskom_sizo_ugrojayut_ubiyistvom_video

Кабмин потратит 600 тыс. грн на ремонт четырех "мерседесов"

Правительство Николая Азарова решило потратить 600 тыс. грн. на ремонт четырех правительственных мерседесов.

Об этом стало известно из "Вестника государственных закупок".
Закрепленное за правительством автопредприятие заключило контракт с совместным предприятием "Автомобильный дом Украина — Мерседес бенц" на ремонт четырех автомобилей марки Mercedes-Benz . Цена контракта - 599 тыс. грн.
Отметим, в начале этого года хозяйственно-финансовый департамент секретариата Кабинета Министров уже провел тендер на техническое обслуживание и ремонт своего автопарка. По его результатам, больше всех заработает компания "Автосоюз", которой правительство заплатит за ремонт и техническое обслуживание 510 тыс. грн.

Більше про це читайте: http://economics.lb.ua/state/2012/04/09/145177_kabmin_potratit_chernobilskie_600.html

Янукович знищує опозицію. Захід має відповісти сильно (ЄвроЗМІ)

  • 09.04.12, 23:40
Прага – Президент Янукович привітав майже 2 мільйони українських католиків із Великоднем, про це інформують європейські видання, які також зазначають, що в Україні переважна більшість християн – це православні. Низка впливових газет у Європі стурбована наростаючими судовими вироками та кримінальними переслідуваннями лідерів української опозиції. На Заході політологи закликають уряди «відповісти на це сильно». Як інформують європейські газети, в Україні, як і в Європі, падає попит на фахівців-гуманітаріїв. 
 
Польська Gazeta Wyborcza зазначає, що Президент України Віктор Янукович привітав українських католиків-християн із Великоднем та побажав усім «осяяння світлом віри Христової та милості Божої». Глава майже двох мільйонів вірних католицької церкви в Україні, архієпископ Львівський Мечислав Мокрицький також звернувся до католиків із привітанням до дня Великодня та нагадав, що цього року Львівський католицький архієпископат відзначає 600 років від дня свого заснування. Польське видання також зауважує, що в Україні переважають православні християни, яких нараховується тут близько 30 мільйонів, із них від 25 до 32 відсотків становлять вірні Української церкви Київського Патріархату, до 7-10 відсотків належать до Московського Патріархату. Греко-католиків в Україні нараховується близько 5 мільйонів.
 
Відомий оглядач лондонської Financial Times Ніл Баклі попереджає, що «Київ (влада Президента Януковича) зводить нанівець зусилля з посилення демократії» в Україні. У відповідь на позитивний крок ЄС щодо парафування угоди про асоціацію з Києвом, влада Януковича «посилила атаки юстиції і прокуратури проти опозиції, зокрема з реанімацією старих кримінальних справ 90-х проти Юлії Тимошенко», навіть включно з відновленням слідства Генпрокуратури щодо причетності Тимошенко до вбивства депутата парламенту в 1996 році. Окрім Тимошенко, як зауважує Ніл Баклі, влада переслідує ще близько 12 очільників української опозиції. Автор статті звертає увагу на аргументи влади Януковича щодо нібито переважання у судових переслідуваннях в Україні представників нинішньої влади, але наголошує, що «переважна більшість підданих судовим переслідуванням політичних очільників – союзники Юлії Тимошенко». Ніл Баклі вважає, що тут «Європа і США можуть дозволити собі відповідати сильно», вимагаючи проведення вільних і демократичних парламентських виборів у жовтні 2012-го та безумовної участі в них лідерів опозиції, яких необхідно звільнити з в’язниць. Автор статті також зауважує, що на хвилі народного невдоволення в Україні падає популярність Партії регіонів Януковича.
 
Швейцарська Neue Zurcher Zeitung наголошує, що «влада Януковича й далі жорстко переслідує союзників колишнього Прем’єр-міністра Тимошенко і цього разу юстиція взялася за колишнього міністра охорони довкілля» Георгія Філіпчука. Опозиція назвала вирок суду у справі про нібито незаконне позбавлення Філіпчуком нафтової ліцензії компанії Vanko «продовженням політичних репресій». Опозиція також заявляє, що вирок суду з позбавленням Георгія Філіпчука волі на 3 роки є нічим іншим, як «помстою» з боку оточення Януковича, від якого колишній міністр «намагався рятувати державну власність».
 
Чеська IDNES звертає увагу на падіння попиту в Чехії і Європі на професії гуманітаріїв в умовах наростання попиту на технічні спеціальності. Газета зазначає, що в Чехії кожний 5-й випускник вишу працює 4-5 років не за своєю спеціалізацією, особливо проблематично знайти роботу випускникам мистецьких закладів, мовних, філософських факультетів. Видання також зауважує, що в Чехії менше ніж 25 відсотків молоді у віці 25-34 років мають вищу освіту, тоді як в Україні, наприклад, до 50 відсотків молодих людей такого віку мають дипломи вишів. Ситуація з потребами у випускниках вищих навчальних закладів у Європі стає дедалі гіршою, попереджає чеське видання. Газета також зауважує, що на ринку праці нині більше шансів мають ті фахівці, які добре знають кілька іноземних мов, «стримані у поведінці, слухняні й самодостатні у роботі».

Тягнибок :Прізвища списку опозиції потрібні нашим конкурентам

  • 09.04.12, 21:15
Олег Тягнибок, лідер "Свободи"

Лідер партії "Свобода" Олег Тягнибок заявив, що опозиція не повинна поспішати із оприлюдненням кандидатів у депутати парламенту, оскільки влада тиснутиме на них і дискредитуватиме. Водночас, в інтерв'ю ВВС Україна він запевнив, що опозиційним силам легко вдасться домовитися про формат участі у виборах і про єдиних кандидатів у мажоритарних округах.

ВВС Україна: "Свобода" входить до опозиційного Комітету опору диктатурі. Чи ваша партія вирішила остаточно, чи піде вона на вибори окремим списком, чи домовлятиметься про об'єднання з іншими політичними силами?

Олег Тягнибок: Рішення про це ухвалюватиметься не лише партією, це буде наше спільне рішення із КОД. Ми зараз вивчаємо найоптимальніший формат участі у виборах. Щодо одномандатних округів, то це буде один кандидат від опозиції по усіх 225-и мажоритарних округах.

Наразі соціологія показує, що у разі формування єдиного партійного списку опозиція набирає менше, ніж коли йде кількома колонами. Тому може йтися і про варіант, за якого участь у виборах братиме кілька списків від опозиційних партій.

Ми розуміємо, що до парламенту ми можемо потрапити і самостійно, але тоді ми будемо в опозиції. А нас зараз цікавить, щоб "Свобода" була у складі більшості. Бо через більшість ми матимемо змогу усунути негативні наслідки діяльності режиму Януковича.

Відповідно, тут ми маємо прорахувати, що нам принесе більше користі.

Інша річ, що ми бачимо, що не можуть в одному списку бути партії із різними ідеологіями. Бо соціологія показує, що приблизно 40% виборців не голосуватиме або й не піде на вибори, якщо "Свобода" увійде в один список із іншими політичними силами. І відповідно не кожен виборець "Батьківщини" і "Фронту змін" захоче голосувати за єдиний список, якщо у ньому буде "Свобода". А наразі це сумарно десь 7% наших спільних голосів, які просто ми можемо втратити. Враховуючи, що у парламенті після виборів ми рахуватимемо мандати мало не плюс-мінус один, я не думаю, що ми можемо ризикувати сімома відсотками голосів.

ВВС Україна: Своїми коментарями ви підводите до висновку, що "Свобода" радше йтиме на вибори одна, ніж із кимось разом...

Олег Тягнибок: Я вас запевняю, що рішення остаточного немає. Воно ухвалюватиметься набагато пізніше, бо зараз є лише проміжні дані. Але якщо на момент ухвалення рішення атмосфера і соціологія буде саме така, то логічніше буде йти окремо.

Але ми все одно співпрацюватимемо у межах Комітету опору диктатурі, домовляємося про те, що не критикуємо один одного і агітуємо так: голосуйте за "Свободу", але якщо не хочете підтримувати "Свободу", але ви - проти режиму Януковича, то підтримуйте "Батьківщину" чи інший партійний список. Ми координуватимемо роботу спостерігачів, членів комісій, юристів, і, найважливіше – ми домовляємося про єдину політичну платформу.

ВВС Україна: Як ви оцінюєте доцільність злиття списків "Батьківщини" і "Фронту змін"?

Олег Тягнибок: Наразі, згідно із соціологічними дослідженнями, у разі об'єднання вони теж втрачають голоси.

ВВС Україна: Представники цих двох політичних сил заявляли, що кандидати у мажоритарних округах вже майже узгоджені. Але такі заяви лунають вже не один тиждень, однак про "стовідсоткові" домовленості ніхто не говорить.

Олег Тягнибок: Зараз відбувається процес. Остаточних домовленостей немає не тому, що ми не можемо домовитися, а тому, що немає потреби зараз озвучувати розподіл кандидатів по областях - навіть з тієї причини, що Центральна виборча комісія ще не визначила кількість округів у конкретних регіонах.

Ми ж не знаємо, скільки округів буде в Києві – 16 чи 13 - після рішення Конституційного суду. І до яких округів – у Донецьку чи в іншій області – будуть прив'язані виборці, які голосуватимуть за кордоном. І взагалі, по кожній області ми маємо великі питання.

Взагалі, я думаю, округи можна поділити протягом години часу. У нас є принципова домовленість, що буде єдиний кандидат. Коли прийде час, ми це озвучимо.

ВВС Україна: Тобто, ви вважаєте, що узгодити єдиного кандидата буде цілком реально і легко? Але ж був вже "обухівський варіант", коли на мера Обухова під Києвом балотувалося кілька кандидатів від опозиції, а мером став висуванець Партії регіонів.

Олег Тягнибок: В Обухові КОД виставив одного кандидата, представника "Батьківщини". Але був ще кандидат від УДАРу, і це проблема, яку треба було вирішувати.

Насправді, говорячи про Обухів, треба наголошувати на іншому. У цей день, 18 березня, вибори проходили у 58-и містах і селах по всій Україні. У 49-и виграли представники Партії регіонів.

І саме у той день Партія регіонів активно випробовувала найновіші механізми фальсифікацій, які можуть бути застосовані і на парламентських виборах. Але ніхто про це не говорить, всі, як на замовлення, говорять, що погана опозиція, яка не змогла домовитися.

ВВС Україна: Очевидно, вам відомий лист на адресу КОДу, який підписали представники низки громадських організацій, правозахисники, публіцисти, експерти. Вони закликали Комітет припинити співпрацю із "Свободою", твердячи, що ваша партія "розпалює сепаратистські настрої", не є толерантною і проєвропейською.

Олег Тягнибок: Знаєте, що впадає в око найбільше в цій заяві? Що у ній немає підписів Ганни Герман, Валіда Арфуша, Вадима Колесніченка і Олени Бондаренко. Тоді список підписантів був би повним. Бо саме вони останнім часом того й домагаються: щоб "Свободу" виключили із КОДу, щоб її потім зняли із реєстрації.

Я не хочу аналізувати список підписантів, але повірте, що там є різні люди. У тому числі і ті, хто має особисті образи, а також представники тих організацій, що виступають проти героїзації Степана Бандери і з якими діаспора воює вже не один рік; ті, хто пропагує проведення гей-парадів в Україні. Звісно, їм не подобається, що робить "Свобода", бо ми маємо інші погляди на ці всі речі.

Їхня мета, на мою думку, - розвалити КОД. Ідеологічно ми є конкуренти лібералам і "лівакам", які були і будуть проти нас. Якби ми не були у КОДі, вони би писали про те, що "Свобода" підігрує Партії регіонів, бо не хоче об'єднуватися.

ВВС Україна: Коли, на вашу думку, ваші виборці і ті, що схильні голосувати за опозицію, почують про формат участі партій у виборах? Коли може бути поставлено крапку, що лідери "Батьківщини" і "Фронту змін" обіцяли зробити до кінця квітня?

Олег Тягнибок: Між собою ми можемо поставити цю крапку у ці терміни. Але не йдеться про оприлюднення цієї інформації. Як тільки ми назвемо реального кандидата, слід чекати дискредитації, замовного компромату. Мені чомусь здається, що зараз цей список потрібен найбільше нашим опонентам

bbc

Если власть не трогать, то изменений будем ждать веками

  • 08.04.12, 21:36

 Политолог: Если власть не трогать, то изменений будем ждать веками

В Киеве состоялся национальный круглый стол, организованный общественной инициативой "1 декабря". В нем приняли участие около 70 авторитетных деятелей из разных общественных сфер, чтобы сформулировать новые правила игры в стране. Об итогах мероприятия рассказывает один из его участников политолог Александр Палий.

- Каких результатов следует ожидать от национального круглого стола?

- Практических итогов от этого мероприятия может быть три. Первый - когда все закончится пшиком. Второй - когда эта инициатива превратится в некий фактор общественных отношений и сможет влиять на общественное мнение в Украине. Третий, наиболее оптимальный результат, когда влиятельные члены этой инициативы на время пойдут в политику, чтобы помочь молодой украинской демократии. Собрались очень уважаемые и заслуженные люди. Мне кажется, что они еще не сказали своего слова.

- Какие требования вы предъявляете к власти?

- Простые и всем понятные: искоренение коррупции, честные выборы, прекращения политических преследований, улучшение бизнес-климата и демонополизация экономики. Но нынешняя власть не хочет и не может выполнить эти требования в силу своих инстинктов.

- Как всколыхнуть общество, чтобы оно стало активным?

- Только через политику. Ведь через власть все вопросы решаются гораздо быстрее, чем через общественные процессы. Если мы хотим быстрых изменений, нам надо менять власть. Если ее не трогать, то изменений будем ждать веками. А во власть можно прийти только через политическую борьбу, то есть через выборы. Поэтому целесообразным было бы участие в следующих парламентских выборах моральных авторитетов нации - на стороне больших оппозиционных сил или новой оппозиции, которая только формируется. На встрече цитировали много правильных библейских афоризмов. Но есть еще одна цитата: "Вера без дел мертва". Если просто прийти, поговорить и не попытаться повлиять на ситуацию реально, то это может продолжаться до бесконечности. Тогда произойдет девальвация этой общественной инициативы. Поэтому надо делать выбор. Кардинальные времена требуют кардинальных решений. Если у людей есть моральный авторитет, надо не носиться с ним, а использовать с пользой для страны.

- У нас уже были во власти известные гуманитарии - Борис Олийнык, Иван Драч, Дмитрий Павлычко, Левко Лукьяненко.

- Это нормально для стран, выходящих из тоталитарного прошлого. Когда-то украинский поэт Евгений Маланюк сказал: "Когда у нации вождей нет, то за вождей - ее поэты". В Варшаве есть кладбище, где похоронены участники польского восстания против немцев в 1944 году. Там как не поэт, так литературовед, историк, переводчик или журналист. Это значит, что когда в стране критическая ситуация, то к борьбе становятся интеллектуалы и художники. У нас сейчас политикам веры нет. Оппозиционных избирателей хватит на всех. Власти доверяет вчетверо меньше, чем не доверяет.

- Но те художники, которые пошли в политику в начале 1990-х, как-то в ней растворились. Кого-то сделали послом, кому дали еще какую-то должность.Почему они не достигли высоких целей?

- У нас была постсоветская элита. Разве могли эти люди перепрыгнуть через свою голову? То, что они поддержали независимость, уже стало для них колоссальным усилием над собой. Всколыхнуть все общество было им не под силу. Но, как говорят селяне, даже после плохого урожая нужно снова сеять.

Gazeta.ua